-
Eίναι καθαρά θέμα επιλογής. Γυρνάς από την δουλειά και έχεις δυο επιλογές, να δεις τηλεόραση ή να διαβάσεις την Ιλιάδα. Ο καθένας μας είναι ότι επιλέγει.
-
Να σάς πώ τήν αμαρτία μου,τηλεόραση έχω νά δώ καμπόσα χρόνια(πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων),καί μάλλον αυτό μού δίνει τήν ευκαιρία,νά βλέπω τήν κοινωνία μόνο μέσα από τά δικά μου μάτια.Αυτά τά γράφω γιά νά δικαιολογήσω τίς απόψεις μου,πάνω στήν ξενολαγνεία-Ελληνοφοβία.
Μήπως έχετε τίς απόψεις σας,γιατί παρακολουθείτε πολύ τηλεόραση,καί φοβάστε(παρασυρμένοι) ότι οί απόψεις της΄,έχουν περάσει στόν Ελληνα;Μήπως πάλι εγώ,κοιμάμαι τόν 'ύπνο τού δικαίου',γιατί απλά δέν βλέπω τηλεόραση,καί δέν ξέρω τί γίνεται παραπέρα,εκτός από τήν περιοχή πού μένω;
Πάντως νομίζω ότι τά παρουσιάζετε πολύ τραγικά τά πράγματα! -
παιδια εγω και τηλεοραση βλεπω και περιοδικα διαβαζω και εφημεριδες ξεφυλλιζω...δεν γινεται να μην εχεις επαφη με αυτα τα πραγματα γιατι πολυ απλα εισαι εκτος περιβαλλοντος αν δεν το κανεις.
οσο για την ελληνοφοβια, αυτη ειναι υπαρκτη κατα τη γνωμη μου και στηριζεται κυριως (σε τι αλλο?) στην ελλιπεστατη εκπαιδευση που δεχομαστε!ο ελληνας εχει μαθει να μεταβιβαζει τις ευθυνες του στους αλλους και αρνειται να δεχτει η αγνοει οτιδηποτε εχει σχεση με το ενδοξο παρελθον του γιατι πολυ απλα ξερει οτι με τα χαλια που χει δυσκολα μπορει να ανταποκριθει...αυτα τα ολιγα...δυστυχως πιστευω οτι πολλοι ελληνες σημερινοι αν μπορουσαν να αλλαξουν το ονομα της χωρας θα το κανανε ετσι ωστε να μην υπαρχει τιποτα που να θυμιζει αλλα πραγματα! -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Να σάς πώ τήν αμαρτία μου,τηλεόραση έχω νά δώ καμπόσα χρόνια(πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων),καί μάλλον αυτό μού δίνει τήν ευκαιρία,νά βλέπω τήν κοινωνία μόνο μέσα από τά δικά μου μάτια.Αυτά τά γράφω γιά νά δικαιολογήσω τίς απόψεις μου,πάνω στήν ξενολαγνεία-Ελληνοφοβία.
Μήπως έχετε τίς απόψεις σας,γιατί παρακολουθείτε πολύ τηλεόραση,καί φοβάστε(παρασυρμένοι) ότι οί απόψεις της΄,έχουν περάσει στόν Ελληνα;Μήπως πάλι εγώ,κοιμάμαι τόν 'ύπνο τού δικαίου',γιατί απλά δέν βλέπω τηλεόραση,καί δέν ξέρω τί γίνεται παραπέρα,εκτός από τήν περιοχή πού μένω;
Πάντως νομίζω ότι τά παρουσιάζετε πολύ τραγικά τά πράγματα!Λόγω της εργασίας μου στον χώρο της διαφήμισης έχω έντονη επαφή με την εξέλιξη της τηλεόρασης. Αλλά δεν χρειάζεται να βλέπεις τηλεόραση για να διαπιστώσεις την ξενολαγνεία, παρατήρησε τις ονομασίες μαγαζιών (Costa Boda, Moda Bagno, Crystalo Dorato, Disegno, Oteshop, Minoan lines, Lannet, Super market ,) παρατήρησε τις οδικές πινακίδες (Byzantino Moyseio, Limani, κ.α.)
Πάντως δεν πιστεύω οτι κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου απλώς ορισμένα θέματα τα παρατηρείς μετά από κάποιο έναυσμα. Ξέρεις το παράδειγμα με τον βάτραχο, αν τον βάλεις απότομα σε καυτό τηγάνι θα πηδήξει και θα φύγει, αν όμως τον βάλεις σε κρύο και το ζεστάνεις σταδιακά, ο βάτραχος θα κάτσει ώσπου να πεθάνει. Ετσι κάποια πράγματα περνάνε σταδιακά και απαρατήρητα. Στους 4Τ γράφει ο καταπληκτικός Σαράντος Καργάκος, σου προτείνω να διαβάσεις όλα τα άρθρα του και όλα τα βιβλία του.
Τα πράγματα είναι τραγικά όταν η γλώσσα μας έχει καταντήσει ένα εκφυλισμένο λεξιλόγιο 200 λέξεων που και αυτές δεν τις γράφουμε σωστά. Είχαμε το πολυτονικό, το μονοτονικό, περνάμε τώρα στο ατονικό και το ανορθόγραφο και στο κοντινό μέλλον θα καθιερωθούν τα greeklish που είδη έχουν καθιερωθεί στο διαδίκτυο (με λαμπρή εξαίρεση το παρόν φόρουμ). -
Σίγουρα τά καταστήματα έχουν ξένη ονομασία ώς επι το πλείστον,αλλά αυτό πού 'βλέπω' είναι ότι οί ιδιοκτήτες τους,δέν επηρεάζονται στό παραμικρό,καί είναι όσο Ελληνες όσο (τουλάχιστον) καί εγώ.Δηλαδή αυτού του είδους τήν ξενολαγνεία,τήν βρίσκω τελείως επιφανειακή.Δέν θά μπορούσε ποτέ νά μέ προβληματίσει (στά σοβαρά) αυτό τό πράγμα.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Σίγουρα τά καταστήματα έχουν ξένη ονομασία ώς επι το πλείστον,αλλά αυτό πού 'βλέπω' είναι ότι οί ιδιοκτήτες τους,δέν επηρεάζονται στό παραμικρό ....Μήπως ο βάτραχος είναι στο νερό που αρχίζει και ζεσταίνεται, όπως έγραψε ο sotiris;
Μήπως σιγά-σιγά, μ' αυτό τον τρόπο (και χωρις να το καταλάβουμε) περνάει η 'κουλτούρα' της ξενολαγνείας σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας;
Οι μεγάλες αλλαγές εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά αλλά είναι τελικά αποτέλεσμα πολλών μικρών.... που δεν γίνονται αντιληπτές, ή τουλάχιστον δεν γίνεται εξαρχής κατανοητό που θα οδηγήσουν συνολικά (και τελικά). -
Αθήνα: Απογοητευτικές εμφανίζονται οι επιδόσεις των μαθητών στα θεωρητικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ' Λυκείου, κυρίως στο μάθημα της Ιστορίας, τα Αρχαία Ελληνικά αλλά και στη Νεολληνική Γλώσσα και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι φετινοί διαγωνιζόμενοι βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση στην Ιστορία γενικής παιδείας σε ποσοστό 52,88%.
Στο ίδιο μάθημα, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις, καθώς με βαθμό κάτω από τη βάση αξιολογήθηκε το 53,20% των διαγωνιζομένων.
Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια στην Ιστορία, στα Αρχαία και στα Νεοελληνικά παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά αποτυχία.
Έτσι, κατά το φετινό διαγωνισμό το 56,94% έγραψε κάτω από τη βάση στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 33,75% για τη Νεοελληνική Γλώσσα και το 46,58% για τη Νεολληνική Λογοτεχνία.
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι γενικότερη επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων εισαγωγής κατά 2.000 περίπου αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τις βάσεις, ιδιαίτερα στις περιζήτητες σχολές.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244 -
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Σίγουρα τά καταστήματα έχουν ξένη ονομασία ώς επι το πλείστον,αλλά αυτό πού 'βλέπω' είναι ότι οί ιδιοκτήτες τους,δέν επηρεάζονται στό παραμικρό ....
Μήπως ο βάτραχος είναι στο νερό που αρχίζει και ζεσταίνεται, όπως έγραψε ο sotiris;
Μήπως σιγά-σιγά, μ' αυτό τον τρόπο (και χωρις να το καταλάβουμε) περνάει η 'κουλτούρα' της ξενολαγνείας σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας;
Οι μεγάλες αλλαγές εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά αλλά είναι τελικά αποτέλεσμα πολλών μικρών.... που δεν γίνονται αντιληπτές, ή τουλάχιστον δεν γίνεται εξαρχής κατανοητό που θα οδηγήσουν συνολικά (και τελικά).Βρέ παιδιά,τή λέξη ξενολαγνεία,εγώ τή θυμάμαι από τά παιδικά μου χρόνια νά λέγετε,καί μάλιστα υπήρχαν προβλέψεις τού τύπου'σέ δέκα χρόνια,οί Ελληνες θά μιλάνε Αγγλικά'!!!Καί όμως,περάσανε από τότε ΕΙΚΟΣΙ καί βάλε χρόνια,που οί προβλέψεις τούς ΔΕΝ επαληθεύτηκαν.
Μήπως απλά 'ψάχνουμε'κάποιον 'κοινό'εχθρό,γιά νά αισθανώμαστε ανασφαλείς;
Μήπως 'κυνηγάμε' φαντάσματα;
Σωτήρη,τά στοιχεία πού έδωσες γιά τίς εξετάσεις,γιατί δείχνουν ξενολαγνεία-Ελληνοφοβία;Λόγω των μαθημάτων πού ανέφερες;Στά μαθηματικά-φυσική-χημεία,ποιά ήταν η κατάσταση; -
η ελληνοφοβια με τρομαζει πιο πολυ...τα αποτελεσματα στην ιστορια λενε πολλα απο μονα τους...περιμενε κανεις τιποτα διαφορετικο?
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Σίγουρα τά καταστήματα έχουν ξένη ονομασία ώς επι το πλείστον,αλλά αυτό πού 'βλέπω' είναι ότι οί ιδιοκτήτες τους,δέν επηρεάζονται στό παραμικρό,καί είναι όσο Ελληνες όσο (τουλάχιστον) καί εγώ.Δηλαδή αυτού του είδους τήν ξενολαγνεία,τήν βρίσκω τελείως επιφανειακή.Δέν θά μπορούσε ποτέ νά μέ προβληματίσει (στά σοβαρά) αυτό τό πράγμα.Τί εννοείς με το δεν επηρεάζονται, τί άλλο θα έπρεπε να κάνουν για να θεωρείς ότι 'επηρεάζονται'. Αν νομίζεις ότι είμαι υπερβολικός κάνε μια βόλτα στην Ευρώπη και παρατήρησε αν θα δεις δημόσιες ταμπέλες στα Αγγλικά, προσπάθησε να ζητήσεις πληροφορίες στην Ιταλία, ζήτα εξηγήσεις από Ισπανό διευθυντή μουσείου γιατί η περιγραφές των εκθεμάτων είναι γραμμένες μόνο στα Ισπανικά. Αλλά εμείς είμαστε υπεράνω, είμαστε προοδευτικοί, εκσυγχρονιστικοί, θεωρούμε καθε τι Ιταλικό και Γαλλικό συνώνυμο του 'σικ' του ' στυλάτου' και αν θα πετάξουμε μια γαλλικούρα στην επωνυμία της επιχείρησής μας νομίζουμε ότι πέρνουμε λίγη από την λάμψη. Εκεί έχουμε ξεπέσει και μου λές ότι η ξενολαγνεία είναι επιφανειακή?
- Ρε μ@λ@κ@ πάμε στο μπαρ?
- Ναι ρε πάμε, να φορέσω τζην ή κάτι κυριλέ?
- Οτι θες ρε μόνο να είσαι κουλ
- οφ κορς ρε
- Τα έμαθες για τον Μπάμπη? είναι μπάι
- άντε ρε κι εγώ που τον είχα για στρέιτ
- όσο ετοιμαζόμαστε βάλε να δούμε μπιγκ μπραδερ
- ασε ρε μ@λ@κίες θα βλέπουμε? (το βάζει)
- μπά δεν το παρακολουθώ
- να πάρουμε και τον τζίμι για χαβαλέ?
- ναι πες και τον μπιλ
- το έφτιαξες το μοτόρι ή θα πάρουμε ταξί?
- είναι οκ ντοντ γουόρι
- άντε πάμε για γούστα
- μια στιγμή να τελειώσω με το σεσουάρ
- το πι σι σου κράσαρε να το κάνω ριστάρτ?
- άστο αύριο θα φάει σούτι
- να σταματήσουμε στο περίπτερο να πάρω μια αλακάρντ
- άντε αργείς?
- γουέιτ ρε π@π@ρ@
- αντε γκόου
- βάμος
- ώπα τσέκαρε τα μανούλια, γουάου
- καμ του πάπα μπέιμπις
- φακ οφ ρε μπούλη
- ώχ μας την σερβίρανε την χυλόπιτα
- γεια σου μπιλ, πολύ στυλάτος σήμερα
- χαι μάγκες, γουστάρετε άουτφίτ? έπεσε το πειτστεκ σήμερα
- έμένα το μπος μου ακόμα να με πληρώσει
- αντε να μπουκάρουμε στο μπαρ
- το έφτιαξες το κάρ?
- ναι το έκανα τζιτζιλόνι
- να τα στήσουμε όποτε θες, θα πιείς πολύ λίπτον
- αντε ρε λούζερ
- πάμε να την πέσουμε στις γκόμενες?
- βουρ στον πατσά
.......................... - Κι άλλη χυλόπιτα φάγαμε
- γλυτώσαμε όμως το μπερντάκι
- καλά δεν τον είδες τον μπόντυγκαρντ που τις συνόδευε?
- πάμε να πάρουμε κανα ντρίνγκ?
- πάμε ρε
............................ - πω ρε μ@λ@κ@ πολύ μπόμπα το ποτό
- ασε το στομάχι μου χορεύει χουλα χουπ
- καλά ήμουν σπίτι και σερφάριζα τί με κουβαλήσατε?
- ναι ρε σε κόψαμε από το τσάτ
............................
αναγνωρίσατε κάτι στους ¨διαλόγους' παραπάνω? πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο αυτό? ή δεν παρατηρήσατε την όξυνσή του? είναι φαντάσματα ή μήπως είναι και αυτό επιφανειακό? ή μήπως το δεν το προσέχουμε πλέον γιατί έπαψε να είναι νεανική υποτροπή και κατάντησε 'μοντέρνο' και 'ιν'?
Το μισό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος είναι η παραδοχή του. Φυσικά για όποιον το θεωρεί πρόβλημα.Όσο για το άρθρο και τον λόγο που το παρέθεσα, ήταν καθαρά για να δούμε το επίπεδο της εκσυγχρονιστικής παιδείας. Τα συμπεράσματα δικά σας.
-
Ο χρήστης sotiris έγραψε:
..
Όσο για το άρθρο και τον λόγο που το παρέθεσα, ήταν καθαρά για να δούμε το επίπεδο της εκσυγχρονιστικής παιδείας. Τα συμπεράσματα δικά σας.Η ''εκσυγχρονιστική'' παιδεία εισάγει αυτή τη στιγμή διπλάσιο αριθμό (σε σχέση με το 1990) σπουδαστών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-βλέπετε είναι ''κουλ'' και ''ιν'' η φοιτητική ζωή και μεταθέτει την αναζήτηση εργασίας 4-5 χρόνια. Έτσι αναθέτει το πρόβλημα της ελλειπούς παιδείας σε χέρια άλλων (βλ.πανεπιστημιακοί καθηγητές) οι οποίοι τραβούν τα μαλλιά τους με το επίπεδο των νεοεισαχθέντων. Στην προσπάθεια διατήρησης επιπέδου όμως βρίσκουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στη 'διαχείριση' τόσο μεγάλου όγκου σπουδαστών-λόγω έλλειψης υποδομής-με αποτέλεσμα μοιραία το επίπεδο να πέφτει σταδιακά.
-
Ο χρήστης sotiris έγραψε:
αναγνωρίσατε κάτι στους ¨διαλόγους' παραπάνω? πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο αυτό? ή δεν παρατηρήσατε την όξυνσή του? είναι φαντάσματα ή μήπως είναι και αυτό επιφανειακό? ή μήπως το δεν το προσέχουμε πλέον γιατί έπαψε να είναι νεανική υποτροπή και κατάντησε 'μοντέρνο' και 'ιν'?
Το μισό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος είναι η παραδοχή του. Φυσικά για όποιον το θεωρεί πρόβλημα.Τίποτα το εξαιρετικό. Κάθε κοινωνική ομάδα υιοθετεί κάποιους τύπους συμπεριφοράς για να αυτοπροσδιορίζεται, και να ξεχωρίζει από τα μη μέλη της ομάδας. Οταν βγεί κανείς από την ομάδα αυτή παύει να χρησιμοποιεί και τους κώδικες αυτούς (δεν έχω ακούσει κανέναν μη φαντάρο πχ να λέει ότι κάτι είναι 'προβλεπέ'). Δε βλέπω κανέναν κίνδυνο σε αυτό.
Όσο για το άρθρο και τον λόγο που το παρέθεσα, ήταν καθαρά για να δούμε το επίπεδο της εκσυγχρονιστικής παιδείας. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Μακάρι το πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα να φαινόταν από τις επιδόσεις στις εξετάσεις της ιστορίας.
-
Να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε την παντελή έλλειψη καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού, αφού οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι όλοι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών και δεν καταδέχονται να αναλάβουν παρά μόνον θέσεις Διευθυντών ή Δημοσίων Υπαλλήλων, με απεριόριστη εξουσία πάνω σε όποιον χρειάζεται κάτι από την Υπηρεσία τους.
Και βέβαια κάνουν μόνον κακό, όντας άσχετοι με το αντικείμενο των σπουδών τους αφού η πραγματική γνώση ξεκινάει όταν η θεωρία συναντάει την πράξη.
Ως πτυχιούχοι εμείς δεν θέλαμε να πάμε στη σχολή που πήγαμε, δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με το αντικείμενο των σπουδών μας, δεν ξέρουμε γράμματα, αλλά έχουμε ένα παραφουσκωμένο ΕΓΩ, εν μέρει και από τα συγχαρητήρια που δημοσίευσαν στις εφημερίδες οι γονείς, συγγενείς και φίλοι όταν περάσαμε στη σχολή και όταν πήραμε πτυχίο.
Σπουδαίο Εκπαιδευτικό Σύστημα. -
Θυμάται κανείς τη... 'μεταρρύθμιση' του Αρσένη με τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής; Ο καλύτερος ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης ανέργων, ο οποίος συν τοις άλλοις προσέφερε τα εξής:
- Εξυπηρέτηση πολιτικάντηδων προς ημετέρους με στόχο την άγρα ψήφων.
- Εξυπηρέτηση 'πρυτάνεων' προς τους ημετέρους των πολιτικάντηδων με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των 'πρυτάνεων' με κάμποσα μαύρα λεφτά. Βλέπετε, στα ΠΣΕ μπαίνανε με αίτηση και όχι με εξετάσεις.
- Παροχή εργασίας στον τομέα της διδασκαλίας στον ακαδημαϊκό χώρο σε άτομα που δεν είχαν ούτε καν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και άσχετα με το μάθημα το οποίο επρόκειτο να διδάξουν!
- Έμμεση κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΑΕΙ. Βλέπετε, αφού (όπως έλεγε η τηλεοπτική διαφήμιση) οι απόφοιτοι των ΠΣΕ (τα οποία με 30 μαθήματα δίνουν ΙΣΟΤΙΜΟ πτυχίο με τα ΑΕΙ που θέλουν να περάσεις τουλάχιστον 50-60 μαθήματα για να πάρεις το 'χαρτί') ήταν 'απαλλαγμένοι από το βάρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων', θα κατάφερνε σύντομα ο Αρσένης να απαλλάξει κι εμάς. Δηλαδή, θα γινόμασταν όλοι ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΙ, έρμαια των ορέξεων του εκάστοτε εργοδότη, χωρίς καμία νομική κατοχύρωση, όπως ακριβώς θέλουν τα... μεγάλα κεφάλια της παγκόσμιας οικονομίας.
- Ένα γερό κομπόδεμα για την οικογένεια Αρσένη, αφού το όλο πρόγραμμα των ΠΣΕ διαχειριζόταν η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ.
- Άσκηση λαϊκίστικης πολιτικής, βάζοντας τους πάντες στην ανώτατη εκπαίδευση και μετατρέποντας (σε συνδυασμό και με τις άλλες αλχημείες που συνεχίζονται και σήμερα) το Λύκειο σε προθάλαμο των πανεπιστημίων/ΤΕΙ/ΙΕΚ (θυμάστε το στόχο; Όλοι οι απόφοιτοι λυκείου θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Κουτσοί, στραβοί στον άγιο Σάββα...).
Η υποστήριξη προς αυτό το εξάμβλωμα (το οποίο κηρύχθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο καθένας μας μπορεί να ακυρώσει τα πτυχία που θα πάρει οποιοσδήποτε σπουδαστής των ΠΣΕ σε όλη την Ελλάδα λόγω δεδικασμένου) ήταν ΠΡΟΔΟΣΙΑ προς τους φοιτητές και πτυχιούχους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ η μη δημοσίευση εκ μέρους εντύπων των οποίων οι επικεφαλής μιλούσαν υπέρ της πολιτικής Αρσένη επιστολών που ετάσσοντο κατά της λαϊκίστικης αυτής μπούρδας συνιστούσε λογοκρισία.
-
Σωτήρη,κοίταξε λίγο τί γίνεται σέ όσους συμμετέχουν στή συζήτηση.
-HUNTER
-sotiris
-skullone
-catalyst
-ililias
-servmx
-adis4gr
-gvala,κ.τ.λ.
Σχεδών ΟΛΟΙ στό φόρουμ,συμμετέχουμε μέ 'παρατσούκλια'μέ Λατινικούς χαρακτήρες,¨ετσι δέν είναι;Τώρα τί συμπέρασμα πρέπει νά βγάλουμε από αυτό;Οτι είμαστε ξενολάγνοι;Δέν έχω δεί κάτι τέτοιο,από τίς δημοσιεύσεις τών μελών μέχρι τώρα,συμφωνείς μέ αυτό; -
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δηλαδή, θα γινόμασταν όλοι ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΙ, έρμαια των ορέξεων του εκάστοτε εργοδότη, χωρίς καμία νομική κατοχύρωση, όπως ακριβώς θέλουν τα... μεγάλα κεφάλια της παγκόσμιας οικονομίας.Ασχετο, αλλά γιατί, τώρα τί νομίζεις ότι θα είμαστε??
Τα πραγματικά προσόντα σου δίνουν τα 'επαγγελματικά δικαιώματα', όχι τα χαρτιά. -
Επαγγελματικό δικαίωμα σημαίνει ότι:
-
Αυτό που σπούδασες έχεις δικαίωμα να το ασκήσεις και όχι να σου παίρνει τη θέση που ΕΣΥ δικαιούσαι κάποιος με άσχετες σπουδές (ή ακόμα και ΧΩΡΙΣ σπουδές, μόνο και μόνο επειδή είναι γιος ή κόρη κάποιου δημοτικού ή νομαρχιακού συμβούλου της πλειοψηφίας). Π.χ. ό,τι έγινε με την πληροφορική στη μέση εκπαίδευση, όπου, αντί να πάρουν πτυχιούχους πληροφορικής οι... ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ, προσέλαβαν... Θεολόγους που έκαναν δυο σεμινάρια της κακιάς ώρας σε κομπιουτερομάγαζα/ΙΙΕΚ. Για ποια ουσιαστικά προσόντα μιλάμε λοιπόν; Τι παραπάνω ήξερε ο... θεολόγος που πήγε στο ΙΙΕΚ και στο σεμινάριο (μη μιλήσω καλύτερα για τα 'σεμινάρια' της μέσης εκπαίδευσης που είναι ένα τρελό φαγοπότι) από αυτόν που σπούδασε πληροφορική στο πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ και είχε την τρέλα με τους Η/Υ από μικρός; Κι αυτά τα φαινόμενα είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ, ΟΧΙ η εξαίρεση. Ή ακόμα δες τι έκαναν οι Βιρβιδάκης και Βούρβαχης στα Χανιά με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
-
Όταν προκηρύσσεται διαγωνισμός για μία θέση και ζητάνε, π.χ. έναν Μηχανικό Παραγωγής και Διοίκησης, ΔΕΝ θα λένε μετά 'ο υποψήφιος πρέπει να έχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού και να έχει κάνει το τάδε και το δείνα σεμινάριο'. Αυτό το είδα στην εφημερίδα 'Ελευθερία' της Λάρισας και ήταν προκήρυξη της ΔΕΗ. Σα δε ντρεπόμαστε λέω 'γω... Και τέτοιες απατεωνιές συμβαίνουν κατά κόρον.
-
Όταν θα προσληφθείς, θα προσληφθείς για αυτό που έχεις σπουδάσει και θα πληρώνεσαι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο ορίζει ο νόμος. Δε θα σε βάζει ο κάθε απατεωνίσκος να κάνεις άσχετες με το αντικείμενό σου δουλειές για να σε πληρώνει ως ανειδίκευτο εργάτη (κι ας έχεις βγάλει πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό, ίσως και διδακτορικό). Κι αυτή η εξυπνάδα συμβαίνει πάρα πολύ συχνά.
Το θέμα της ασφάλισης δεν το θίγω, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα δε λειτουργούν καθόλου.
-
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
..... Αυτό που σπούδασες έχεις δικαίωμα να το ασκήσεις και όχι να σου παίρνει τη θέση που ΕΣΥ δικαιούσαι ........
......... Όταν θα προσληφθείς, θα προσληφθείς για αυτό που έχεις σπουδάσει και θα πληρώνεσαι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο ορίζει ο νόμος. Δε θα σε βάζει ο κάθε απατεωνίσκος ..........Δικαιώματα, θέσεις, απατεωνίσκοι. Μα, φίλε, εάν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις γράφεις αυτό που ορίζει ο κάθε Νόμος εις τα παλαιότερα των υποδημάτων σου. Ο εργοδότης σε παρακαλεί να εργαστείς για λογαριασμό του και σε αμοίβει ανάλογα, αφού κι εσύ βάζεις τις γνώσεις σου στην υπηρεσία του και βοηθάς τη δουλειά του να κάνει ένα βήμα μπροστά.
Αυτά που περιγράφεις μου θυμίζουν εργαζόμενο που βρίζει την εργοδοσία, ξυπνάει κουρασμένος και κρύβει την αμάθειά του πίσω από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του. -
Κανείς μας δεν δικαιούται τίποτα!
Ολοι μας κερδίζουμε αυτά που θέλουμε...με κόπο και προσπάθεια!!Αλλοιώς είμαστε σαν τους συνδικαλιστές,που 'πολεμάνε' για τα δίκηα των εργατών έχοντας εξασφαλίσει αργομισθία!!
Το κόλπο είναι να μην υποχωρούμε σε αυτά που πρέπει να παίρνουμε σαν ανταμοιβη στις προσπάθειες μας και να φροντίζουμε να έχουμε πάντα ψηλά την αξιοπρέπειά μας!!
Ο καλός,καλό θα βρεί.....και.....όλα εδω πληρώνονται!!!
-
Εσένα τι σε πειράζει να μην καταργηθεί ΚΑΙ τυπικά το νομικό εκείνο πλαίσιο που εμποδίζει (λέμε τώρα...) τον εργοδότη να εξαναγκάσει κάποιον που μόλις βγήκε στην αγορά εργασίας ή έχει καιρό που δε βρίσκει δουλειά (και η δίαιτα έχει γίνει ανυπόφορη) να υπογράψει σύμβαση, σπουδαγμένος άνθρωπος, με όρους ανειδίκευτου εργάτη, πατώντας στην καλπάζουσα (η κυβέρνηση δηλώνει κοντά στο 10%, στην πραγματικότητα είναι περίπου 35%) ανεργία και στην πιθανή έλλειψη προϋπηρεσίας; Σε πειράζει να μπορεί ο πρωτοπροσλαμβανόμενος να παίρνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα χρήματα που ορίζει ο νόμος και ΟΧΙ όσα νομίζει ο εργοδότης; Αμφισβητείς μήπως ότι αυτά συμβαίνουν;
Το να λέει η ΔΕΗ 'ζητείται ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ' και πιο κάτω να λέει 'Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ' είναι ή δεν είναι απάτη; Το ξέρεις ότι αυτή η προκήρυξη μπορούσε - και έπρεπε - να προσβληθεί ΑΜΕΣΩΣ στα δικαστήρια από κάποιον απορριφθέντα, γιατί ήταν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ;
Ήταν απάτη ή όχι όταν το ΥΠΕΠΘ προσέλαβε ΑΣΧΕΤΟΥΣ (θεολόγους που πήγαν για τρεις μήνες σε ΙΙΕΚ και δυο βδομάδες σε σεμινάρια όπου ΚΑΝΕΙΣ δεν πάει, αλλά ΟΛΟΙ σημειώνουν παρουσίες και παίρνουν το επίδομα παρουσίας) για να διδάξουν πληροφορική και έφτυσε τους πτυχιούχους πληροφορικής; Ολόκληρος ντόρος ξέσπασε τότε. Αλλά βγήκαν όλοι και μιλάγανε για 'συντεχνίες'.
Και σε ρωτώ: Έχεις σπουδάσει π.χ. οδοντίατρος. Όταν ένα νοσοκομείο χρειαστεί οδοντίατρο, εσένα ή κάποιο συνάδελφό σου δεν πρέπει να διαλέξει; Ή μήπως - με το σκεπτικό που μου αναπτύσσεις - θα μπορεί να πει 'ζητείται οδοντίατρος... Ο υποψήφιος πρέπει να είναι απόφοιτος της παιδαγωγικής και να έχει κάνει αυτό κι αυτό το σεμινάριο πάνω στην οδοντιατρική;'. Ακούγεται τραβηγμένο το παράδειγμα, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν έξω όταν θέλουν να προσλάβουν ημετέρους ή όταν θέλουν να εξαναγκάσουν τον προσληφθέντα να εργασθεί με πολύ λιγότερα απ'όσα επιβάλλει ο νόμος. Και άντε να βρει το δίκιο του. Να στραφεί νομικά κατά της επιχείρησης; ΚΑΛΑ! Μετά από 10 χρόνια θα γίνει η δίκη, αν γίνει ποτέ, εν τω μεταξύ θα έχει απολυθεί κι από δω παν κι οι άλλοι. Και βέβαια... Πού να τρέχεις. Κάτσε με τα 250 ευρώ και βλέπουμε... Μπορεί αργότερα να σε αναγνωρίσουν οι εργοδότες και να τρέχουν αυτοί πίσω από σένα, όπως λες.
Βλέπεις, έξω δεν είμαστε 'Αθήνα 2004', όπου ακόμα κι οι καφετζήδες τρώνε καλά. Εγώ βλέπω συναδέλφους μου, να έχουν αποφοιτήσει, να έχουν βγάλει βαθμούς εξ ίσου μεγάλους με τους δικούς μου ή και μεγαλύτερους, να έχουν κι αυτοί μεταπτυχιακό με καλό βαθμό (εκτός κι αν απόφοιτοι Πολυτεχνείων με μεταπτυχιακά θεωρούνται... αμαθείς) και ή ψάχνουν για δουλειά ή υποαπασχολούνται και υποαμείβονται, με τις γνώσεις τους να πάνε χαμένες κι αχρησιμοποίητες. Αυτοί που πιάστηκαν καλά ή ακολούθησαν ακαδημαϊκή καριέρα (και όλοι ξέρουμε πως όλος ο κόσμος ψάχνει να προσλάβει ανθρώπους για καθηγητές πανεπιστημίων) ή χρησιμοποίησαν ΠΟΛΥ τις όποιες γνωριμίες είχαν. Τυχαίνει βλέπεις να μιλάω μαζί τους.
Ή μήπως όλοι οι άνεργοι (και δε μιλώ για τη φυλή της καφετέριας και του φραπόγαλου) είναι τεμπέληδες και ανίκανοι; Και θα διαφωνήσω με το Νίκο στο ότι δε δικαιούμαστε τίποτα. Αυτό μας υποχρεώνουν να το ανεχθούμε. Εφόσον τελείωσα μία σχολή και έμαθα να κάνω κάτι καλά, σημαίνει ότι είμαι αρμόδιος στο χώρο αυτό και έχω τουλάχιστον ένα Α επίπεδο γνώσεων, το οποίο μου επιτρέπει να λειτουργήσω σε μια επιχείρηση στη θέση για την οποίαν έχω εκπαιδευθεί (με περιθώριο, αν κριθεί απαραίτητο, να μετεκπαιδευθώ και να διευρύνω τις γνώσεις μου ή να αλλάξω αντικείμενο ή να εξειδικευθώ περαιτέρω ή απλά να γίνω πολύ καλύτερος) και, βέβαια, θα πρέπει να προτιμηθώ εγώ ή κάποιος συνάδελφός μου (δηλαδή που έχει σπουδάσει το ίδιο αντικείμενο) αντί για κάποιον που δεν έχει καμία σχέση.
Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ του πολιτισμού ΜΑΣ