-
Παιδιά, φανταστικά τα όσα λέτε για το netKar. Το έχω ήδη προτείνει σε πολλούς φίλους μου, που έχουν 'πάθει' όταν τους αναφέρω τις δυνατότητές του.
Δε θέλω να ρίξω το επίπεδο της κουβέντας σας, αλλά έχω από την αρχή μία απορία με το netKar. Γιατί ονομάζεται netKar? Τι σημαίνει αυτό?
-
γιατι απο την αρχη του project θελαμε να εχει online racing support. δηλαδη να μπορεις να ανταγωνιζεσαι αλλους οδηγους μεσω ιντερνετ (νετ), και βεβαια Kar... απο το car... αυτοκινητο... καλα μην το ψαχνεις πολυ, ετσι μας βγηκε μια μερα
-
Πάντως παιδιά δε ξέρω πόσο καλά υποστηρίζονται κάποια από τα παιχνίδια που έχουν αναφερθεί στο thread. Όσον αφορά το δικό μου παιχνίδι 'RS3' (Racing Simulation 3 by Ubisoft), βρήκα σε μια Γερμανική ιστοσελίδα πολλά και ενδιαφέροντα updates. Ένα από αυτά αλλάζει τις επιδόσεις των μονοθεσίων στις αντίστοιχες φετινές (κανονικά το παιχνίδι παρόλο που βγήκε μέσα στο 2002 εξομοιώνει μονοθέσια του 2000). Οι βελτιώσεις όμως που γίνονται δεν αφορά μόνο στην ταχύτητα των μονοθεσίων αλλά έχουν γίνει και μερικές τροποποιήσεις όπως για παράδειγμα στα ελαστικά. Για παράδειγμα, σε ενδιάμεσες ή βρόχινες συνθήκες τα ελαστικά δε φθείρονται τόσο γρήγορα όσο πριν. Πάντως χάρη σε αυτό το update βελτίωσα τα ρεκόρ μου με ίδιο ακριβώς setup 1 δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο σε κάθε πίστα! Η αλήθεια είναι ότι μπορούσα να κατεβάσω και άλλο αλλά δεν είναι εύκολο να κάνεις τον τέλειο γύρο... Αναρωτιέμαι αν τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχουν αναφερθεί, έχουν τέτοιο update ή είναι πάλι μια πρωτότυπη κίνηση ανάλογη με αυτή του RS2 και τα 'Scenario Modes' του 1998. Παρακάτω έχω μεταφράσει με το πρόγραμμα Systran το κείμενο που αφορά στις βελτιώσεις του συγκεκριμένου update για να πάρετε μια ιδέα. Η μετάφραση δεν είναι πολύ καλή διότι αυτά τα προγράμματα δεν μεταφράζουν με 100% επιτυχία. Συνήθως πάντως, τα άλλα παιχνίδια απλά ανανεώνουν την εμφάνιση των μονοθεσίων.
**tire **
Small roll reconditions when driving on wet-with-rain roadway
Maximum speed of the tires slightly increases
Mass of the rear and front tires adapted
The starting temperature of the tires raised to 63C
Tires get themselves dirty faster with trips by gravel or grass
Tires clean themselves slightly more slowly
Small Gripverlust with dirty tires
Optimal temperatures individual tire places adapted
Softly:Between 72,5 and 95,0C
Hard:Between 75,0 and 95,0C
Intermediates:Between 70,0 and 90,0C (default values)
Rain tire:Between 65,0 and 82,5C
Slightly more Grip on wet roadway for all tire places
Yield one and hard one tire warm up fastersurfaces
· Intermediates and rain tires warm up more slowly
· Less Grip on dry and wet bitumen
· Less Grip on dry and wet grass.Note:One should shorten it off now omitted over the grass.In the rain one should generally avoid contacts with the grass!
· In gravel one remains putting now more easily, one should try not in it standing to remain!
· The car jumps now somewhat more highly with drives through gravelCrashes
· Torn off car parts are now slightly heavier.Note:Who always drove over such parts should that immediately omits, sometimes that could cost a front wing!
· With violent collisions the cars do not reflect any longer so strongly from each other
· If estimated itself bolide, head over to lie remains and lasts the salvage is still drivingefficient approx..2 minutes!
· Cars estimate themselves slightly more easily.
· Multiple estimates possible!
· One does not hit any longer like a Flummi from the tire piles if one with 300 into it clean-driven
· One reflects slightly more strongly from concrete walls and guard railsother
· The steering wheel can now 180 into each direction
· Helmet inclinations with drive through a curve strengthened
· Helmet inclinations with braking and accelerating reduces
· Vibrations of the helmet with drive through gravel strongly increased
· Lee distance small makes smaller
· Lee width small makes smaller
· Lee strength increasesΓια το RS3 μπορείς επίσης να βρεις ανανεώσεις για τα μονοθέσια, τις πίστες, τα paddock και τα pitcrews. Ένα πολύ ενδιαφέρον update αφορά την 'εμφάνιση' των οδηγών! Όταν τους βλέπεις να ανεβαίνουν στο βάθρο, τα πρόσωπά τους μοιάζουν πολύ στους πραγματικούς οδηγούς(!).
-
Επιτέλους κατάφερα και διάβασα 15 πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες με μια δεδομένη καθυστέρηση. Ομολογώ ότι αναπτύξατε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση από την οποία ήδη έβγαλα πολλά συμπεράσματα. Θέλω να προσθέσω 1 ή 2 πραγματάκια όμως.
Ο χρήστης Aristotelis έγραψε:
Τα ελαστικα ειναι ενας τομεας οπου οι τεχνικοι και οι ιδιοι οι κατασκευαστες ειναι ΒΑΘΕΙΑ νυχτωμενοι!!!!! ΜΙΑ απο τις πιο κουφες αποδειξεις για την παραπανω φραση μου: αν σε ενα ελαστικο εφαρμοσουμε μια συγκεκριμενη δυναμη (αρνητικη για φρεναρισμα,θετικη για επιταχυνση αλλα ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΑ) για να περιστραφει τοτε το ελαστικο θα συμπεριφερθει ΠΑΝΤΑ (και με διαφορα) καλυτερα στην επιβρανδυση παρα στην επιταχυνση!! και αυτο ανεξαρτητα απο αν το βαλουμε σε κενο αερος η ελειψη βαρυτητας!!! απλα συμβαινει και κανεις δεν ξερει γιατι!!Γιατί το λες αυτό; Αν και ακόμα φοιτητής μπορώ να σου απαντήσω, άμεσα σε αυτή την ερώτηση. Κάτι που υποθέτω μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί ελάχιστα με vehicle dynamics, άρα από πού πηγάζει το σχόλιο αυτό; (Είναι και ελάχιστα προσβλητικό για μια μερίδα ανθρώπων)
Σχετικά τώρα με την εξομοίωση φυσικών καταστάσεων στον Η/Υ.
Είναι κάτι που σαφέστατα μπορεί να γίνει. Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας οφείλει τα μέγιστα στη μοντελλοποίηση μέσω Η/Υ.
Πως μοντελλοποιούμε; Προσπαθούμε με αναλυτικές εξισώσεις να περιγράψουμε τη συμπεριφορά κάθε κατασκευής . Πχ μιας και το θέμα είναι τα αυτοκίνητα. Τι κάνει ένα ελατήριο; Όταν μεταβάλλουμε το μήκος του τότε αυτό παράγει μια δύναμη με φορά αντίθετη από τη φορά της μεταβολής. Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο μοντελλοποίησης ; Τίποτα παραπάνω από έναν πολλαπλασιασμό με βάση τον απλό νόμο του hooke F=kx όπου F η δύναμη αντίδρασης του ελατηρίου, x η μετατόπιση και k η σκληρότητα του ελατηρίου που σε υπολογιστικό περιβάλλον μπορεί να είναι μια σταθερά ή ακόμα και μεταβαλλόμενη (προοδευτικά ελατήρια) , δεν μας ενδιαφέρει.
Το ίδιο σχεδόν για τα αμορτισέρ, με τη διαφορά οτί αντί για μετατόπιση έχουμε ταχύτητα οπότε προσθέτουμε και μια παραγώγιση στον υπολογισμό μας, αφού γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα είναι η πρώτη παράγωγος της μετατόπισης ως προς το χρόνο. Έτσι η εξίσωση του αμορτισέρ είναι F=cu όπου F η δύναμη αντίδρασης του αμορτισέρ u η παράγωγος ως προς το χρόνο της μετατόπισης (ταχύτητα) και c η απόσβεση, η οποία ως επί το πλείστον δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα και την διεύθυνση (Θα έχετε ακούσει για γρήγορο bump αργό rebound κλπ, τo F1 2002, τα έχει)
Με λίγα λόγια μπορούμε να περιγράψουμε σχεδόν τα πάντα μέσω των εξισώσεών τους και να τα μελετήσουμε στον Η/Υ.
Τι γίνεται λοιπόν όταν θέλουμε να μοντελλοποιήσουμε ένα ολόκληρο αυτοκίνητο; ΜΠΑΧΑΛΟ!!! Είναι παααααρα πολλοί οι παράμετροι και οι εμπλεκόμενες εξισώσεις σιδηρόδρομοι και κατά συνέπεια χρειάζεται τρομερή υπολογιστική ισχύς και αρκετά χρόνια προγραμματισμού για να στηθεί κάτι τέτοιο. Μόνο η ακαμψία του αμαξώματος σας αναφέρω οτί δεν είναι ένα νούμερο αλλά 3 πίνακες (μητρώα) με εκατοντάδες γραμμές και στήλες που προκύπτουν μέσω των πεπερασμένων στοιχείων.
Πλήρη υπολογιστικά μοντέλλα 21 βαθμών ελευθερίας είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ελάχιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Mιλάμε για κορυφαία R&D αυτοκινητοβιομηχανιών και αγωνιστικών ομάδων κυρίως F1.Από ότι κατάλαβα από το φίλο Aristoteli τα σύγχρονα sims, έχουν μια καλή βάση φυσικής και από εκεί και πέρα όπως κάποιος άλλος φίλος είπε, ο προγραμματιστής θα κόβει και θα ράβει ανάλογα με αισθητικά, ποιοτικά και ίσως εμπειρικά κριτήρια.
Οπότε έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας ωστέ να παίξουμε το απόλυτο sim. Ίσως σε 5-10 χρόνια;ΥΓ. Η ανάρτηση με διπλά ψαλίδια μπορεί να είναι όντως η καλύτερη λύση με τις περισσότερες επιλογές, όμως μια βασική διαφορά ανάμεσα στις διάφορες αναρτήσεις που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το μοχλικό. Δηλαδή το McFerson έχει μοχλικό 1/1, δηλαδή για 1 εκατοστό μετατόπισης του τροχού, το αμορτισέρ και το ελατήριο μετατοπίζονται 1 εκατοστό. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα συστήματα εχουν διαφορετικό μοχλικο!!!!
-
Na mai kai gw. Break apo to diavasma gia eksetastikh kai 8a rwthsw 5-6 pramata kai 8a dw apantisi se kana mina meta apo thn eksetastiki. Na kseka8arisw oti kalo to Netkar alla exei merika bugs ta opoia den antexw me poio simentiko ayto tou grassidiou pou glistraei xeirotera apo pago.
8a peis..den exw odhghsei pote F360 kai den thn exw paei sto grassidi na dw pws einai.. Telos Pantwn, de mou aresei.
Erwthseis.
- Meta apo ena xrono 8a vgainoun pistes gia to Netkar h 8a exei antikatasta8ei apo kapoio allo antistoixo Netkar
- Opposition mesa sthn pista borei na yparksei off line.
- Oi 8ermokrasies twn elastikwn einai simulated (eksomoiwnontai 8elw na pw?)
- Nea aytokinita 8a vgainoun/ exoune vgei gia to NetKar?
4a. An nai apo pou ta katevazw - 8a yparksoune se mellontika versions skidmarks?
- 8a apoktisei to paixnidi sovarh symperifora otan anapodogyrisei? Mou kanei kati poly perierga
- borw na ry8misw to deadzone tou timoniou?
(kakia twra: - Ante pote 8a er8ei to Nascar 2003 pou to parigila )
Pantws to paixnidi prosferetai gia porwsh dhladh aneta typos pou strwnetai gia 4-5 wres borei na katsei na kanei 200 gyrous sto falkenberg prospa8wntas na katevazei xronous.
Allo ena megalo kako einai oti pali emfanizetai to fainomeno twn 'glisterwn pistwn' san aytes pou evgainan gia to GPL apo ton Noonan. P.x. h Falkenberg kai h Brands Hatch einai arketa decent enw h Imola glistraei para poly. Eksartatai pali poios sxediazei thn pista.
Gia ta aytokinita den 8elw na pw kati (a nai! -- 9. 8a vgei pote chase kamera gia ta aytokinita? ) giati h diaforetikotita tou ka8enos tous dinei monadiko xarakthra. Alla parola ayta nomizw oti to parakanane gia thn 250 GT kai to MG tou BTCC...
-
Θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή ενός παιχνιδιού F1.
Μετά από πρόχειρη έρευνα βρήκα τα ακόλουθα :
-FORMULA 1/ 2002
-F1 WORLD GRAND PRIX 2000
-OFFICIAL FORMULA 1Δηλώνω υπεύθυνα άσχετος από παιχνίδια για υπολογιστές και παρακαλώ όσα μέλη έχουν κάποια εμπειρία με τους παραπάνω τίτλους να με διαφωτίσουν σχετικά με το ποιό θεωρούν καλύτερο\αληθοφανές\σύγχρονο.
Θα παίξει σε σύστημα με επεξεργαστή AMD 1.8 GHz, 512 DDR RAM, GeForce 2 MX400 64ΜΒ κάρτα γραφικών.
Ευχαριστώ
-
Δε μας είπες αν θα παίζεις με τιμονιέρα ή με keyboard...!
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Δε μας είπες αν θα παίζεις με τιμονιέρα ή με keyboard...!Μάλλον ένα φτηνό gamepad σκεπτόμουν. Θεωρείς απαραίτητη την τιμονιέρα ;
-
Ο χρήστης arisaa3 έγραψε:
Μάλλον ένα φτηνό gamepad σκεπτόμουν. Θεωρείς απαραίτητη την τιμονιέρα ;Εξαρτάται τι είσαι διατεθιμένος να δώσεις και τι θέλεις να εισπράξεις από ένα τέτοιο παιχνίδι...! Μια πολύ καλή τιμονιέρα έχει πλέον ~120 ευρώ και θα σου κρατήσει χρόνια (προτείνω Logitech).
Με τιμονιέρα, τα πράγματα αλλάζουν τελείως!
-
Θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή ενός παιχνιδιού F1.
Μετά από πρόχειρη έρευνα βρήκα τα ακόλουθα :
διέγραψε ό,τι λέει η λίστα σου και πρόσθεσε το GPL !!!
-
Tom, ξεχνάς ότι το Grand Prix Legends δεν είναι και το καταλληλότερο παιχνίδι να ξεκινήσει κάποιος!
Το πιο πιθανό είναι να το παρατήσει, λόγω δυσκολίας, στο πρώτο μισάωρο
Καλύτερα να ξεκινήσει με ένα σύγχρονο f1 sim τα οποία είναι λίγο πιο arcadish, και μετά στα βαθειά
-
Tom, ξεχνάς ότι το Grand Prix Legends δεν είναι και το καταλληλότερο παιχνίδι να ξεκινήσει κάποιος!Το πιο πιθανό είναι να το παρατήσει, λόγω δυσκολίας, στο πρώτο μισάωρο
Καλύτερα να ξεκινήσει με ένα σύγχρονο f1 sim τα οποία είναι λίγο πιο arcadish, και μετά στα βαθειά
Σωστά...
Μπορεί να αρχίσει και GPL βέβαια αλλά όχι στο Grand Prix LevelΑπό καινούργια...το τελευταίο της EA μου φαίνεται πολύ καλό
-
Tom, ξεχνάς ότι το Grand Prix Legends δεν είναι και το καταλληλότερο παιχνίδι να ξεκινήσει κάποιος!
ίσα ίσα,που θα μάθει να χειρίζεται δύσκολα αυτοκίνητα,οπότε μετά τα μοντερνα sim θα φαίνονται πιο εύκολα
το racing θέλει υπομονή
-
Ο χρήστης TomGPL έγραψε:
ίσα ίσα,που θα μάθει να χειρίζεται δύσκολα αυτοκίνητα,οπότε μετά τα μοντερνα sim θα φαίνονται πιο εύκολα
το racing θέλει υπομονή
Kalws ton Tom tou Farzadsf1gallery! De nomizw na ksexases poios eimai! Kapote gyriza ki egw ston Kanado...
Oute kai oi alloi! Apla filoi mou eimai Germania auto to kalokairi (pou perase pleon) gia praktiki kai den exw tin euxereia na mpainw se Ellinika site, elleipsei Ellinkwn fonts...en pasei periptwsei otan katevw Ellada epanerxomai drimyteros...
Kai twra sto prokeimeno. Tha symbouleua to filo mas na arxisei apo kanena GP2 na dei ti simainei alithinos eksomoiwtis...kala plaka kanw (ws pros to oti pleon einai poly palio, alla eksakolouthw na paizw, gia na thymamai palies kales epoxes)! To GPL lene oti einai kalo kai yparxoun polloi pou to epivevaiwnoun...Kai giati oxi apo ena dyskolo eksomoiwti? De blepw to logo giati oxi...Isa isa pou tha mathei na 'odhgei' pio kala, eidika ta autokinhta tou 67. Meta to GP2 tha tou einai paixnidaki...
-
Ο χρήστης tifosaros έγραψε:
Kai giati oxi apo ena dyskolo eksomoiwti? De blepw to logo giati oxi...Isa isa pou tha mathei na 'odhgei' pio kala, eidika ta autokinhta tou 67. Meta to GP2 tha tou einai paixnidaki...Φίλε tifosare, εξαρτάται το πόσο 'αρχάριος' είναι κάποιος. Αν δεν ξέρεις καν πως επιλέγεις αγωνιστική γραμμή, αν οι λέξεις braking point, apex, throttle application point σου είναι άγνωστες (σαν τεχνικές εννόω), τότε σίγουρα, το GPL δεν είναι το παιχνίδι που πρέπει να πιάσεις πρώτο στα χέρια σου
Γι' αυτό και η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσει από κάποιο σύγχρονο f1 sim.
-
Το GPL είναι κάτι σαν θρησκεία για μερικούς. Π.χ. εγώ φέτος ολοκληρώθηκα σαν GPLιστής της προκοπής. Έκανα την πρώτη και επιτυχημένη προσπάθεια για 100 γύρους στο Μονακό.
Την εφημερίδα που βγαίνει στο τέλος την εκτύπωσα και την έχω σαν μίνι αφίσα στο γραφείο μου. Ξέρετε, βοηθάει. Τώρα που τελείωσα εξεταστική και έμεινε μόνο το πτυχίο θυμάμαι τις Ν φορές που κολλούσα σε ένα μάθημα και έλεγα στον εαυτό μου κοιτάζοντας την εφημερίδα... 'Έλα, εδώ νίκησες στους 100 γύρους του Μονακό, αυτό το μάθημα δε θα μπορέσεις να περάσεις...?' Η τακτική έπιασε.
-
Ο χρήστης JimClark έγραψε:
Το GPL είναι κάτι σαν θρησκεία για μερικούς. Π.χ. εγώ φέτος ολοκληρώθηκα σαν GPLιστής της προκοπής.Αν τη βρίσκεις ακόμα με το GPL, τότε είσαι ο καλύτερος!! Η έλλειψη ενδιαφέροντος πάντως από τα περισσότερα leagues με έκανε να το εγκαταλείψω, γιατί αυτό που μετράει περισσότερο τελικά, είναι να παίζεις με ανθρώπινο αντίπαλο και όχι με το ΑΙ
Από την άλλη, η 250 GTO στο netKar κάνει το GPL να φαίνεται παιχνιδάκι!
Πάντως, το θέμα ήταν το κατά πόσο το GPL είναι κατάλληλο για κάποιον αρχάριο στα racing sims σαν πρώτο παιχνίδι.
-
Από την άλλη, η 250 GTO στο netKar κάνει το GPL να φαίνεται παιχνιδάκι!
Μπορείς να την οδηγήσεις?
Απίστευτα δύσκολη -
Κώσιον (caution) η λέξη που πρέπει να σε διέπει όταν οδηγείς την GTO. Πάντα βέβαια πιστεύω ότι το παρακάνανε με την 250 που τείνει να σπινάρει και με σβηστή μηχανή (έχει στροφορμή αδράνειας ένα πράμα... Χε χε)
Όσο για το GPL, σπίτι μου δεν έχω νετ, (είχα για ένα τρίμηνο και είχα γίνει τρόφιμος του VROC για αυτό και ήρθε ένας λογαριασμός μη συζητάς.. και το έκοψα, αφού έχω και το πανεπιστημιακό ίντερνετ ...δωρεάν)
Επίσης, μάλλον βρήκες το κλειδί οπτέριε μου, αφού είμαι από τις περιπτώσεις που αρέσκονται στο να τρέχουν εναντίον των ΑΙ (αφού δεν έχω νετ... από το ολότελα καλή και η παναγιώτενα...)
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Μπορείς να την οδηγήσεις?
Απίστευτα δύσκοληΦυσικά. Κι εμένα στην αρχή, μου φαινόταν πολύ δύσκολη, αλλά τώρα την κάνω ό,τι θέλω!
F1 Games/Simulators