-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ξέρετε όμως κάτι; Αν κινηθούμε με την λογική του ότι βλάπτουμε το περιβάλλον, πρέπει να κόψουμε πολλές συνήθειες για το 'καμάρι μας'
Αν κινηθούμε με την λογική να μην αλλάζουμε λάδια όταν δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος;Γιατί περι αυτού προκειται.
-
Νομίζω ότι για τον καθένα θα υπάρχει κάπου η χρυσή τομή. Νοήμονες άνθρωποι είμστε. Ένα 20% παραπάνω περιβαλλοντική ευαισθησία να δείξει ο καθένα με τα δικά του μέτρα και σταθμά, κάνουμε βήματα μπροστά.
-
Για πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων λιπαντικών το παρακάτω link μπορεί να φανεί χρήσιμο:
http://www.tribologia.org/ptt/kaj/kaj10.htmΓιάννης
-
Κάθισα και διάβασα προσεκτικά και τις 14 σελίδες.Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον θέμα.Αλλά μετά από τόση μαζεμένη ανάγνωση κατέληξα να μη θυμάμαι τίποτα
Επειδή πήρα ένα S40 1.8 θα ήθελα να ρωτησω ποιο λάδι να χρησιμοποιώ.
Το αυτοκίνητο αυτό φοράει τον κινήτηρα του MONDEO Sci.Δεν οδηγώ σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας ούτε έχω 'σταμάτα-ξεκίνα' στα φανάρια.Αντίθετα κυκλοφορώ αρκετά σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους.
Για ένα ανεξήγητο λόγο ..κλίνω σε μια από τις Castrol-Valvoline-Motul ή Εlf.
Eχει να προτείνει κάποιος , κάτι?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
-
Από elf το 0W40 ,από motul to 8100 5W40.
Προσωπικά δεν συμπαθώ Castrol και Valvoline διότι δεν προσφέρουν κάτι πάνω από το μέσο όρο ενώ οι τιμές τους είναι από τις υψηλότερες. -
Eyxaριστώ πολύ 'mousatos'
-
Ουφ μολις τελειωσα και εγω το διαβασμα ολου του θεματος. Αυτό που δεν αναφερετε πουθενα εκτος απο ελαχιστα σημεια ειναι αν ειναι υποχρεωτικο απο ολες τις εταιριες να αλλαζονται τα πρωτα λαδια στα 1000-1500χλ. Ανεφεραν καποιο οτι τα αλλαζεις αναλογα ποσο διαρκει το στρωσιμο. Δηλ. αν εγω στρωσω το καινουργιο μου corolla 5000χλμ θα τα κρατησω τοσο; Δε νομιζω. Και ο βλακας ο μηχανικος μου τονισε οτι δε χρειαζεται πριν τα 7500χλμ. Γιατι πρεπει να αλλαζονται τοσο νωρις τα πρωτα λαδια;
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
.... Γιατι πρεπει να αλλαζονται τοσο νωρις τα πρωτα λαδια;Πλέον δεν χρειάζεται, αν και σίγουρα δεν κάνει κακό ....
Γενικά ο καινούριος κινητήρας έχει μεγαλύτερες τριβές. Αυτό οφείλεται στο ότι τα μεταλλικά μέρη δεν έχουν τριφτεί αρκετά μεταξύ τους ώστε να λειανθούν τελείως. Πάντως, σε σχέση με τα παλιά χρόνια, και λόγω της βελτίωσης των μεθόδων επεξεργασίας και μορφοποίησης (μικρότερες κατασκευαστικές ανοχές) τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Τόσο που πλέον οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θεωρού αναγκαία την πρόωρη αλλαγή λαδιών στα πρώτα χιλιόμετρα. θεωρούν δηλαδή ότι τα σύγχρονα λάδια μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πρώτων ωρών λειτουργίας του κινητήρα χωρίς πρόβλημα. -
Πέρνωντας το τιτλο της εννοτητας Αλλαγη λαδιων καθε πότε?
Καποιοι απαντανε ποτέ ριξτε μια ματια εδω και θα καταλαβετε, εκτος των αλλων εφαρμογων μιλανε και για σφραγισμενους κινητηρες κλπ
-
Ο χρήστης panoss έγραψε:
Πέρνωντας το τιτλο της εννοτητας Αλλαγη λαδιων καθε πότε?Καποιοι απαντανε ποτέ ριξτε μια ματια εδω και θα καταλαβετε, εκτος των αλλων εφαρμογων μιλανε και για σφραγισμενους κινητηρες κλπ
Ουάου!!!
Δεν μένει να αποδειχτεί και στην πράξη! -
Σε αξιοπρεπεστατο (απ' οτι καταλαβα, καθως πηγα πρωτη φορα) εξουσιοδοτημενο FORD πισω απο τη Συγγρου μου ειπανε την Παρασκευη, σε σχετικη ερωτηση μου, οτι τα λαδια πρεπει να αλλαζονται ανα 10.000 χλμ. στο Focus 1.6 που τους πηγα για εναν ελεγχο. Στην απορια μου γιατι σε αλλη αντιπροσωπεια απ' οπου το αγορασα πριν απο 11.500χλμ. μου ειπαν στα 20.000χλμ. γελασαν, μου ειπαν οτι και σ' αυτους αυτα υποδεικνυουν να λενε στους πελατες και μου προτειναν να δω τα παλια λαδια για να διαπιστωσω αν επρεπε να τ΄αφησουν στον κινητηρα! Τα ειδα και... τα ειδα ολα! Μετα απο συζητηση με τον ιδιο τον ιδιοκτητη καταλαβα οτι οι εταιρειες υποδεικνυουν τετοιου ειδους συντηρηση απλα για να μειωσουν το διαφημιζομενο κοστος και οτι αν θελω να χαιρομαι το καινουριο μου αυτοκινητο σαν... καινουριο για πολυ καιρο καλο ειναι να το φροντιζω. Χαρακτηριστικα μου ειπε 'δεν θες να το πεταξεις στα 100.000 χλμ., θελεις;'. ΟΧΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ! Επισης πρεπει να προσθεσω οτι το κοστος ηταν μολις 21 ευρω, οποτε ειλικρινα δεν αξιζε τον κοπο και το ρισκο....
ΥΓ Και μολις χθες διαβαζα διαφημιση αλλης μεγαλης γερμανικης εταιρειας που διαφημιζε αλλαγη λαδιων στα 30.000χλμ.!!! Εκει πια τι να υποθεσω;
-
Τα εχουμε ξαναγράψει αλλα θελουμε το λάδι να έχει αλλάξει χρώμα,σημάδι ότι έχει κάνει δουλειά.Αν το λάδι ειναι full συνθετικο με ISO,API κτλ τότε βγαζει 30.000 ΑΝΕΤΑ.
-
Σε σχετικά νέους κινητήρες αλλάζει το χρώμα; Έχω δει παλιά αυτοκίνητα να βγάζουν κατράμι, όμως στο Accent τριετίας όταν κοιτάζω τη στάθμη έχει χρώμα ελαιόλαδου.
-
Σε όλους αλλάζει το χρώμα,αναλογως και ποσο υγροσκοπικά ειναι τα λάδια,την χρήση κτλ
-
Το κάθε πότε θα αλλαχθεί το λιπαντικό εξαρτάται και από τον κινητήρα και την σχεδίασή του.
Το ίδιο λάδι μπορεί να βγάζει 10.000 χλμ στον Α κινητήρα και 8.000 στον Β κινητήρα.
Εγώ τα Full συνθετικά μου τα κρατώ ΤΟ ΠΟΛΥ για 7.000 χλμ...
-
Παιδιά καλησπέρα και από εμένα!
Μέχρι πρόσφατα, το αυτοκίνητο κινούταν βασικά σε δρόμους με σχετικά υψηλές ταχύτητες (πχ περιφερειακός Θεσσαλονίκης ή ταξιδάκια...). Εδώ και έναν περίπου μήνα όμως παράτησα την δουλειά και είμαι απλά ένα ρεμάλι φοιτητής ( ) που τρώει αυτά που έχει βάλει στην άκρη.
Κατά συνέπεια, πλέον το αυτοκίνητο κινείται βασικά σε αστικές συνθήκες.Εντάξει, είμαι 300χλμ από το σέρβις των 40.000χλμ (έχω ήδη κλείσει ραντεβού γις την επόμενη εβδομάδα), οπότε θα αλλαχτούν τα λάδια ούτως ή άλλως.
Μετά όμως τι να κάνω;;;
Η αντιπροσωπεία (το αμάξι είναι ένα 206 1,6 16v) προτείνει 20.000χλμ ή έναν χρόνο για αλλαγή λαδιών. Ωστόσο, στο βιβλιαράκι αναφέρεται ότι η αλλαγή των λαδιών θα πρέπει να γίνεται κάθε 30.000χλμ ή 2 χρόνια, εκτός εάν οι συνθήκες κίνησης είναι δύσκολες (υψηλές θερμοκρασίες, σκόνες, κίνηση, κτλ). Έτσι δικαιολόγησαν την διαφορά.
Μιας και όμως πλέον θα κινούμαι στην πόλη, μήπως θα πρέπει η επόμενη αλλαγή να μην γίνει στα 60.000χλμ, αλλά στα 50.000;;;
Σκέφτομαι ότι καλό θα ήταν να γίνει η επόμενη αλλαγή στα 50Κ, αλλά μήπως τελικά είναι ένα μη απαραίτητο έξοδο;;;
Τα λάδια που βάζει η Lion είναι κάτι συνθετικά της Shell - περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω... -
Σήμερα ρώτησα για τη συντήρηση του Astra σε εξουσιοδοτημένο. Μου είπαν ότι θα περάσω από το συνεργείο στα 2 χρόνια ή στα 30.000 χλμ, οπότε θα αλλαχτούν και τα λάδια.
Όμως ένας μηχανικός, που μου φάνηκε σοβαρός και σωστός, μου είπε τα εξής:
Αν ένα αυτοκίνητο κινείται στην πόλη με αρκετά σταματήματα, δουλεύει σε κάποιες στροφές και ο οδομετρητής παραμένει σταθερός. Άρα ο αριθμός χιλιομέτρων δεν είναι ασφαλής μέθοδος υπολογισμού του διαστήματος αλλαγής των λαδιών.
Τα παραπάνω μου φάνηκαν πολύ λογικά και μάλλον δεν θα περιμένω τα 30.000 χλμ, ούτε τη διετία. Στο χρόνο θα πάω για αλλαγή λαδιών/φίλτρου για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο (το πολύ 10.000 χλμ θα έχω κάνει ως τότε, αλλά σχεδόν αποκλειστικά σε πόλη).
Χώρια που, όπως έμαθα, τα 30.000 χλμ ισχύουν για όλες τις χώρες σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή. Δηλαδή ο Γερμανός πρέπει να τα αλλάζει όσο συχνά και ο Έλληνας ή ο Αιγύπτιος; Προφανώς ναι και προφανώς, λόγω διαφοράς κλιματολογικών συνθηκών, αυτό δεν είναι σωστό.
Αλλαγή λοιπόν στο έτος ή σε πολύ λιγότερα από τα προτεινόμενα χιλιόμετρα, εφόσον το αυτοκίνητο κινείται σε αστικό κύκλο. -
Αν μιλαμε για 100% συνθετικο με προδιαγραφές τοτε τα 30.000 τα εχεις,μονο να κοιτας μηπως θελει συμπλήρωμα κατα καιρούς.
Μετα τα αλλαζεις γιατι τα παιζει το φίλτρο και οχι τα λάδια.Τα χλμ όντως δεν ειναι 100% ασφαλής προσδιορισμος αλλα τα λάδια αντεχουν περισσότερο ούτως ή αλλως -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δηλαδή ο Γερμανός πρέπει να τα αλλάζει όσο συχνά και ο Έλληνας ή ο Αιγύπτιος; Προφανώς ναι και προφανώς, λόγω διαφοράς κλιματολογικών συνθηκών, αυτό δεν είναι σωστό.Χονδρικά,ο Γερμανος θα βαλει 0W30 ο Ελληνας 10W40 και ο Αιγύπτιος 15W50.
Ο Έλληνας εχει μαλλον πλεονέκτημα αφου δεν εχει ακραίες κλιματολογικές συνθήκες,αντιθετα ο Γερμανος βλεπει κατι -20 και ο Αιγύπτιος κάτι 50+. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Αν μιλαμε για 100% συνθετικο με προδιαγραφές τοτε τα 30.000 τα εχεις,μονο να κοιτας μηπως θελει συμπλήρωμα κατα καιρούς.
Μετα τα αλλαζεις γιατι τα παιζει το φίλτρο και οχι τα λάδια.Τα χλμ όντως δεν ειναι 100% ασφαλής προσδιορισμος αλλα τα λάδια αντεχουν περισσότερο ούτως ή αλλωςThanks!!! Ταχύτατος!!!
Αλλαγές Λαδιών: κάθε πότε ?