-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Για λίπανση των σινεμπλόκ χρησιμοποιούμε απλό γράσο? Κάποιο άλλο υλικό? -
Μα φορά που έτυχε να παρακολουθήσω τη διαδικασία (στην 190Ε) βάλανε γράσσο. Δεν μπορώ όμως να το γενικεύσω.
-
Οι εταιρείες που πουλάνε aftermarket silentblocks δίνουν σε φακελάκι ειδικό γράσο.
Γενικά το γράσο ενδύκνειται. -
τελικά τι να κάνω; Να προχωρήσω στην αγορά των ρυθμιζόμενων AP έστω και με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά τους ή να κάτσω στα αυγά μου ;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
τελικά τι να κάνω; Να προχωρήσω στην αγορά των ρυθμιζόμενων AP έστω και με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά τους ή να κάτσω στα αυγά μου ;Eαν πιστευεις πως με 600€ θα αγορασεις αρκετα παραπανω 'κρατημα' και φυσικα τα διαθετεις, go for it.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
τελικά τι να κάνω; Να προχωρήσω στην αγορά των ρυθμιζόμενων AP έστω και με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά τους ή να κάτσω στα αυγά μου ;
Eαν πιστευεις πως με 600€ θα αγορασεις αρκετα παραπανω 'κρατημα' και φυσικα τα διαθετεις, go for it.
δεν ζητάω το απόλυτο κράτημα μιας και από το εργοστάσιο το λεόν είναι άψογο.
απλά θέλω να συνδιάσω ένα μικρό χαμηλωματάκι για αισθητικούς λόγους (ναι coyot κάνε τον σταυρό σου στον αγιο χριστόφορο ) στα πλαίσια της εργοστασιακής άνεσης (η οποία στο λεόν ψιλοαπουσιάζει γενικά αλλά κάτι είναι κ αυτό).
2 πόντους κάτω ζητώ.
τα ελατήρια που φοράω με πήγαν 3.5 ....δεν θέλω τόσο και δεν υπάρχουν ελατήρια να με πάνε 2.
-
Προσωπικα δε θα ξοδευα 600€ μονο για χαμηλωμα.
Αφου δε, σε ικανοποιει στο στριψιμο και ειναι αψογο οπως λες, κρατα τα €. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
απλά θέλω να συνδιάσω ένα μικρό χαμηλωματάκι για αισθητικούς λόγους (ναι coyot κάνε τον σταυρό σου στον αγιο χριστόφορο ) στα πλαίσια της εργοστασιακής άνεσης (η οποία στο λεόν ψιλοαπουσιάζει γενικά αλλά κάτι είναι κ αυτό).
2 πόντους κάτω ζητώ.
τα ελατήρια που φοράω με πήγαν 3.5 ....δεν θέλω τόσο και δεν υπάρχουν ελατήρια να με πάνε 2.
Δεν ειναι παζάρι χιλιοστών η ανάρτηση. Τα κοντύτερα ελατήρια θα μειώσουν (πιθανόν επικίνδυνα) τη διαθέσιμη διαδρομή της ανάρτησής σου και θα αλλοιώσουν (πιθανόν επικίνδυνα) τη γεωμετρία της ανάρτησης.Το σίγουρα ή όχι θα στο πουν μονον οι ειδικοί.
Αλλιώς, αυτό θα φανεί όταν θα πέσεις φορτωμένος και με 200χλμω σε ατέλεια του οδοστρώματος στην ευθεία της Θήβας, ή όταν θα πέσεις πάλι σε ανωμαλία του οδοστρώματος στρίβοντας με πολλά κάπου προς Επίδαυρο, με την ανάρτηση ήδη τέρμα φορτισμένη.
Ο Αγιος Χριστόφορος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φροντίσει να μην έρχεται άλλος από απέναντι.Επειδή όμως 'συν Αθηνά και χείρα κίνει', και 'καλός ο αγιασμός αλλά πάρε και καμιά γάτα', συμβουλεύσου έναν απ' τους 3-4 γνώστες μηχανικούς αναρτήσεων στην Ελλάδα.
Μία λύση, για χαμήλωμα 10-15μμ χωρίς μείωση της διαδρομής της ανάρτησης, θα ήταν η διαφορετική στήριξη των ελατηρίων στο σασί (δεν ξέρω αν γίνεται σε όλα τα αμάξια).Αν σε ενδιέφερε το χαμήλωμα το κέντρου βάρους, θα σου έλεγα πάρε τη μπαταρία από ψηλά και μπροστά που είναι, και βάλε την κάτω απ' το πίσω κάθισμα.
Αφού όμως το κάνεις για 'αισθητικούς' λόγους που εγώ δεν συμμερίζομαι, βάλε και μεγαλύτερης συνολικης διαμέτρου τροχούς (έως 10μμ) να γεμίσουν οι θόλοι. Άλλαξε αυτοκίνητο. Άλλαξε μυαλά.
Τρόποι υπάρχουν. -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
2 πόντους κάτω ζητώ.
Δεν ειναι παζάρι χιλιοστών η ανάρτηση. Τα κοντύτερα ελατήρια θα μειώσουν (πιθανόν επικίνδυνα) τη διαθέσιμη διαδρομή της ανάρτησής σου και θα αλλοιώσουν (πιθανόν επικίνδυνα) τη γεωμετρία της ανάρτησης.Το σίγουρα ή όχι θα στο πουν μονον οι ειδικοί.
Αλλιώς, αυτό θα φανεί όταν θα πέσεις φορτωμένος και με 200χλμω σε ατέλεια του οδοστρώματος στην ευθεία της Θήβας, ή όταν θα πέσεις πάλι σε ανωμαλία του οδοστρώματος στρίβοντας με πολλά κάπου προς Επίδαυρο, με την ανάρτηση ήδη τέρμα φορτισμένη.
Ο Αγιος Χριστόφορος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φροντίσει να μην έρχεται άλλος από απέναντι.Επειδή όμως 'συν Αθηνά και χείρα κίνει', και 'καλός ο αγιασμός αλλά πάρε και καμιά γάτα', συμβουλεύσου έναν απ' τους 3-4 γνώστες μηχανικούς αναρτήσεων στην Ελλάδα.
Μία λύση, για χαμήλωμα 10-15μμ χωρίς μείωση της διαδρομής της ανάρτησης, θα ήταν η διαφορετική στήριξη των ελατηρίων στο σασί (δεν ξέρω αν γίνεται σε όλα τα αμάξια).Αν σε ενδιέφερε το χαμήλωμα το κέντρου βάρους, θα σου έλεγα πάρε τη μπαταρία από ψηλά και μπροστά που είναι, και βάλε την κάτω απ' το πίσω κάθισμα.
Αφού όμως το κάνεις για 'αισθητικούς' λόγους που εγώ δεν συμμερίζομαι, βάλε και μεγαλύτερης συνολικης διαμέτρου τροχούς (έως 10μμ) να γεμίσουν οι θόλοι. Άλλαξε αυτοκίνητο. Άλλαξε μυαλά.
Τρόποι υπάρχουν.2 σχόλια:
α) φοράω ήδη 18αρες με 225-40
β) το αμάξι κ μαμά ήταν ιδιαίτερα σκληρό και δεν ταξίδευες ακριβώς άνετα...
καλό πάσχα και ο άγιος χριστόφορος μαζί σου.
-
Τότε μη διανοηθείς να βάλεις κοντύτερα και σκληρότερα ελατήρια.
Βάλε λάστιχα 235/40-18
Ρώτα τον Κολιγιάννη για διαφορετική στήριξη των ελατηρίων στο πλαίσιο.
Καλό Πάσχα, και καλή φώτιση! -
Φίλε Κογιότ δεν μιλάω γενικά, αναφέρομαι σε αυτό το σετ: http://www.apcoilovers.com/ap_coilover_ ... php?id=658
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Τότε μη διανοηθείς να βάλεις κοντύτερα και σκληρότερα ελατήρια.
Βάλε λάστιχα 235/40-18
Ρώτα τον Κολιγιάννη για διαφορετική στήριξη των ελατηρίων στο πλαίσιο.
Καλό Πάσχα, και καλή φώτιση!Που να τα στηρίξει ? ξέρουμε τι λέμε ? τι είναι κανένα σωληνωτό σασί να αλλάξουμε θέση στα ελατήρια ?
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Φίλε Κογιότ δεν μιλάω γενικά, αναφέρομαι σε αυτό το σετ: http://www.apcoilovers.com/ap_coilover_ ... php?id=658Αυτό είναι ολοκληρωμένο coilover - η αξία του μπορεί να είναι έως όση η αξία του μηχανικού που θα στο ρυθμίσει και τοποθετήσει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης στησίματος. Αλλά μη το αγοράσεις απλά από κάποιον εισαγωγέα ή άλλο άσχετο, σαν να ήταν τηλεόραση ή πλυντήριο.
@quadra21: Δεν θυμάμαι σε τι ακριβώς ενέκειτο η διαφορετική στήριξη, και δεν νομίζω να γίνεται σε πολλά αμάξια. Η σχετική πληροφορία ήταν προφορική, αλλά προερχόταν από πολύ σοβαρό, έμπειρο και λιγόλογο μηχανικό.
Λυπάμαι που δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας διαφωτίσω (και να διαφωτισθώ και εγώ) για το τί ακριβώς επρόκειτο. -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Φίλε Κογιότ δεν μιλάω γενικά, αναφέρομαι σε αυτό το σετ: http://www.apcoilovers.com/ap_coilover_ ... php?id=658
Αυτό είναι ολοκληρωμένο coilover - η αξία του μπορεί να είναι έως όση η αξία του μηχανικού που θα στο ρυθμίσει και τοποθετήσει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης στησίματος. Αλλά μη το αγοράσεις απλά από κάποιον εισαγωγέα ή άλλο άσχετο, σαν να ήταν τηλεόραση ή πλυντήριο.
.
έτσι απο απορία έχει μια ιδέα για το πόσο χρόνο τρώνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες -που** ΔΕΝ **εχουν για αυτή τη δουλειά τον Μπάμπη τον Αναρτησά, τον Μήτσο το Λαστιχά και τον Πεταλούδα (του γκαζιού) το Νίκο αλλά άτομα με Msc και Phd- για να κάνουν αυτή τη δουλεία και τι 'εργαλεία' έχουν στη διάθεσή τους????
λάθος αμάξι αγόρασες
-
Φυσικα και δεν συγκρινεται τιποτα με τα εργοστασια.....ΑΛΛΑ πολλες φορες αλλαγες σε αμορτισερ εχουν βελτιωσει αυτοκινητα κατα πολυ απο την εργοστασιακη τους ρυθμιση.
Και να εχουμε υποψην μας οτι παντα εχουν τον μεσο αγοραστη-οδηγο ως πρότυπο στις ρυθμίσεις τους και οχι εμας προσωπικα καθως επίσης το μεσο κοστος του ιδιου του αμορτισερ που τοποθετουν το οποιο εχει αντίκτυπο στον οικονομικο προγραμματισμο κοστους του μοντελου .
π.χ παλια κορεατικα αυτοκινητα εχουν βελτιωθει κατα πολυ με την αλλαγη των εργοστασιακων αναρτησεων..
ακομα και συγχρονα αυτοκινητα εχουν τρομακτικη βελτιωση. -
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
έτσι απο απορία έχει μια ιδέα για το πόσο χρόνο τρώνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες -που** ΔΕΝ **εχουν για αυτή τη δουλειά τον Μπάμπη τον Αναρτησά, τον Μήτσο το Λαστιχά και τον Πεταλούδα (του γκαζιού) το Νίκο αλλά άτομα με Msc και Phd- για να κάνουν αυτή τη δουλεία και τι 'εργαλεία' έχουν στη διάθεσή τους????
Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μάλιστα (αλλά αποσκοπούν πάντα σε συμβιβασμό, δεν έχουν τις προτεραιότητες του elteo). Oι κατασκευαστές άφτερ μάρκετ όχι όλοι και όχι πάντα κατ' ανάγκη, πράγμα που κάνει τα πράγματα πολύ συζητήσιμα όταν έχεις να κάνεις με τη χαοτική εξίσωση της ανάρτησης.
Αυτούς που του είπα να συμβουλευθεί εγώ ΔΕΝ ειναι βέβαια ούτε ο Πεταλούδας, ούτε ο Αυτιάς, αλλά οι κατά γενική ομολογία καταξιωμένοι (3-4), μέσα από τους αγώνες και όχι μόνο, μηχανικοί στην Ελλάδα.
Τουλάχιστον ο ένας (ίσως και άλλοι) είναι κάτοχος Μsc Πανεπιστημίου της Γερμανίας.
Δεν διαβάζεις όμως το παρόν νήμα επιμελώς, και αντ' αυτού πετάγεσαι σαν πούτσ@. -
αμα ο elteo και ο κάθε elteo έχει διαφορετικές προτεραιότητες απο τους μηχανικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας μαλλον έκανε λάθος επιλογή
FAIL η φάση
τώρα αν δεν μπορείς να καταλάβεις οτι αγωνιστικά != αυτοκίνητα δρόμου μπορείς να συνεχίσεις να εμπιστεύεσαι τους 3-4 καταξιωμένους μαστόρους και τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων
κανένα πρόβλημα απο τη μεριά μου
-
δεν μπορεί να ναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία φτιάχνει ένα προιόν για να ικανοποιεί σε μεγάλο ποσοστό ένα target group που περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς εν δυνάμει αγοραστές. άρα δε σημαίνει ότι η κάθε επιλογή της είναι απαράβατος κανόνας. μη ξεχνάμε και τον παράγοντα κόστος, φυσικά.
ούτε και φυσικά το στήσιμο της ανάρτησης είναι κάτι που μπορεί να το αναλάβει ο κάθε μήτσος ο γερμανοπολυγωνος.
δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, αρκεί να προσπαθήσεις
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
δεν μπορεί να ναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία φτιάχνει ένα προιόν για να ικανοποιεί σε μεγάλο ποσοστό ένα target group που περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς εν δυνάμει αγοραστές. άρα δε σημαίνει ότι η κάθε επιλογή της είναι απαράβατος κανόνας. μη ξεχνάμε και τον παράγοντα κόστος, φυσικά.
**
ούτε και φυσικά το στήσιμο της ανάρτησης είναι κάτι που μπορεί να το αναλάβει ο κάθε μήτσος ο γερμανοπολυγωνος.**αρα ο elteo θα πάει πίσω το αμάξι του στη Seat (η έστω σε κάποια εταιρία που έχει τα τεχνικά μέσα να το κάνει σωστά) και θα τους πεί θέλω να μου κάνετε την ανάρτηση έτσι και θα σας πλέρωσω μέχρι 1000ευρω γι' αυτή τη δουλειά
logic FTW
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Aναδημοσιεύω ποστ μου από άλλο φόρουμ, θέλοντας να επισημάνω, για το καλό όλων μας, μερικές θανατηφόρες μόδες:
-Σκληραίνοντας (ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές) μειώνουμε τις μεταφορές φορτίου [θαυμάσια ως εδώ] αλλά χάνουμε, πρωτογενώς, σε πρόσφυση. Άρα, μέτρο. (Προέκταση της λογικής της σκλήρυνσης είναι η κατάργηση της ανάρτησης).
-Χαμηλώνοντας περισσότερο από 10-20μμ (συνήθως) από το εργοστασιακό ύψος, χαλάμε τη μελετημένη γεωμετρία του αυτοκινήτου, και πρέπει να ξέρουμε να την ξαναφτιάξουμε (αν ρυθμίζεται και αν ξέρουμε, και ως γνωστόν τίποτε από τα δύο δεν ισχύει συνήθως, βλέπε παρακάτω).
-Τα εργοστασιακά ελατήρια, ως μη αναλώσιμα θεωρητικώς, είναι πολύ καλής ποιότητας, και μελετημένα, ανάλογα και με το εργοστάσιο, περισσότερο απ' όσο αντέχει η τσέπη της οποιασδήποτε Μπιλστάιν (η οποία, αν μπορούσε, θα 'πρεπε ιδεωδώς να ξανακάνει τη δουλειά όλων των εργοστασίων, αφού έχει το θάρρος να προσφέρει κωδικούς για ένα κάρο εργοστάσια).
-Τα εργοστασιακά αμορτισέρ (πλην Πόρσε, Φερράρι κλπ), ως αναλώσιμα, ΔΕΝ είναι της καλύτερης ποιότητας, για λόγους κόστους, αλλά και οι εξ αρχής ρυθμίσεις τους αποτελούν το συμβιβασμό του συμβιβασμού. Οπότε ΝΑΙ σε καλύτερα άφτερ μάρκετ αμορτισέρ, για τα μαμά ελατήρια.
-Οι ρυθμιζόμενες άφτερ μάρκετ κρίνονται για τη σοβαρότητά τους και από το κατά πόσον συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τις μεταβολές στη γεωμετρία του οχήματος και σχετικές οδηγίες (πχ η KW δίνει κωδικό για Σκόντα Οκτάβια, χωρίς βεβαίως να σου λέει ότι θα χρειαστείς και νέους -ρυθμιζόμενους- βραχίονες για την πίσω ανάρτηση τουλάχιστον, προκειμένου να συμμαζέψεις το αστείο κάμπερ που δημιουργείται και στην πιο 'ψηλή' της ρύθμιση.)
-ΟΙ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΨΥΧΗ ΝΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙ:
Από πλευράς τεχνικών, στην Ελλάδα, εγώ ξέρω ελάχιστους που θα μπορούσαν, βασικά Μαρακάκη και Κυρλακίτση (προσωπικά μόνον το Μαρακάκη) -συν, εκτός συναγωνισμού, το Μπάμπη Κολιγιάννη που έχει τις κορυφαίες και πανάκριβες Όλινς, και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αγωνιστικά (αν του ζητήσεις χαμήλωμα σε πολιτικό αμάξι σε πετάει αμέσως έξω, γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, σέβεται την ανθρώπινη ζωή). Όλοι οι υπόλοιποι που συνήντησα (και συνήντησα πάρα πολλούς) θα μπορούσαν να πουλάνε τηλεοράσεις ή μίξερ.Από πλευράς οδηγών τώρα, υπερελάχιστοι έχουν το ταλέντο, τη γνώση και την πειθαρχία να καθοδηγήσουν σωστά το μηχανικό τους.
Ο ίδιος ο μέγας Γιώργος Μοσχούς, δυσκόλευε το μηχανικό του Ηλία Μαρακάκη (απ' ό,τι μου 'λεγε ο τελευταίος) στο να συνεννοηθούν στο στήσιμο, γιατί ο Μοσχούς δεν είχε πάντα την πειθαρχία να κάνει στερεότυπες-πανομοιότυπες δοκιμές σε επαναλαμβανόμενη διαδρομή και 'κάλυπτε' τα κουσούρια του αμαξιού με την ονειρική οδήγησή του.ΥΓ: Όποιος τυχόν ποθεί 'χαμήλωμα' για λόγους 'αισθητικής' , ας το κάνει, αλλά πληζ, ας μην κυκλοφορεί, γιατί κυκλοφορούμε κι οι υπόλοιποι.
Αυτά, και ο Αγιος Χριστόφορος μαζί μας!Απείλησα (και ήλπιζα ειλικρινώς) να το αναδημοσιεύω ανά 20 σελίδες. Απεδείχθη ότι χρειάζεται να το αναδημοσιεύω ανά 2 σελίδες. No prob.
Έχω και εργαλεία βασανισμού στο υπόγειο
Περί Αναρτήσεων