-
@ Coyot
η ένστασή μου αν δεν το κατάλαβες απο την αρχή είναι -όπως γράφεις και το κείμενό σου- στη ρύθμιση και στο κατα πόσο μπορεί να γίνει αυτό με τα διαθέσιμα στον κάθε καταξιωμένο -με αγώνες- μάστορα αναρτησά μέσα
να το ξαναπάμε απο την αρχή ή να αρχίσουμε να απαριθμούμε σε πόσα σημεία είναι διαφορετικό -σε απαιτήσεις ανάρτησης- ενα αυτοκίνητο δρόμου απο ένα αγωνιστικό
-
Ο γνώστης και σοβαρός professional μηχανικός με αγωνιστική εμπειρία διαθέσιμη στο ευρύ κοινό (δηλαδή οι 3-4 εν Ελλάδι στους οποίους αναφέρομαι), προφανώς και ΔΕΝ θα πάει να στήσει ένα πολιτικό αμάξι σαν αγωνιστικό (σε απόλυτες τιμές δυνάμεων των ελατηρίων - και των αμορτισέρ ως προς αντι-συμπίεση και αντι-έκταση, υψηλής και χαμηλής συχνότητας), τη στιγμή που το πολιτικό ζυγίζει 50% παραπάνω, και μπορεί να φορτωθεί επιπλέον έως και +45% του απόβαρού του, με κουτσούβελα, γκόμινες και πεθερές, και είναι καταδικασμένο να κινηθεί σε δρόμους μη επιλεγμένους.
Η γνώση τους προσαρμόζεται καταλλήλως, αναλόγως των συνθηκών.Οι κατάλληλοι άνθρωποι (αυτοί) είναι οι μόνοι που μπορούν να επιλέξουν έναν χρυσό συμβιβασμό για έναν συγκεκριμένο χρήστη (συμβιβασμό customized / personalized, σε αντίθεση με τον πολύ λιγότερο εστιασμένο συμβιβασμό του εργοστασίου) είτε ρυθμίζοντας μία ρυθμιζόμενη ολοκληρωμένη ανάρτηση και λοιπά παρελκόμενα, είτε χτίζοντας custom αμορτισέρ για εργοστασιακά ελατήρια.
Εννοείται ότι αφετηρία και θεμέλιο είναι δεδομένοι τροχοί, κάτι σαν τα πέδιλα (θεμέλια) για τον φέροντα οργανισμό ενός κτιρίου.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
δεν μπορεί να ναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία φτιάχνει ένα προιόν για να ικανοποιεί σε μεγάλο ποσοστό ένα target group που περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς εν δυνάμει αγοραστές. άρα δε σημαίνει ότι η κάθε επιλογή της είναι απαράβατος κανόνας. μη ξεχνάμε και τον παράγοντα κόστος, φυσικά.ούτε και φυσικά το στήσιμο της ανάρτησης είναι κάτι που μπορεί να το αναλάβει ο κάθε μήτσος ο γερμανοπολυγωνος.
δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, αρκεί να προσπαθήσεις
Ε μυαλό θέλει...
λάθος αμάξι jmarr δεν αγόρασα, απλά θέλω στο πακέτο αυτό να βελτιώσω κάτι στα μέτρα μου.
σιγά τα πολλά που ζητάω...αρα ο elteo θα πάει πίσω το αμάξι του στη Seat (η έστω σε κάποια εταιρία που έχει τα τεχνικά μέσα να το κάνει σωστά) και θα τους πεί θέλω να μου κάνετε την ανάρτηση έτσι και θα σας πλέρωσω μέχρι 1000ευρω γι' αυτή τη δουλειά
http://cdn1.knowyourmeme.com/i/3374/ori ... y_bro_.jpg
logic FTW
αυτοί μία απλή βλάβη δεν μπορούν διορθώσουν κ θα τους το πάω να μου βάλουν κ ανάρτηση;
ΥΓ. πάντως περίμενα ότι εδώ μέσα δεν θα βγάλω άκρη, μια ζωή το 4ΤΦ είναι υπέρ του να μην πειράζεις τίποτα.
-
Σε ένα πολιτικό αυτοκίνητο υπάρχει πάντα συμβιβασμός σε όλα τα επίπεδα, προσβλέπουν στον μέσο όδηγό ( ίτι και αν σημαίνει αυτό ) και στη μέση χρήση του προϊόντος τους για τον απλό λόγο ότι φτιάχνουν και πουλάνε μεταφορικά μέσα.
Για περισσότερο απαιτητικούς οδηγούς και για πιο απαιτητική χρήση - Fun to drive - όλοι έχουν τα ίδια μοντέλα τους βελτιωμένα, όλες οι ειδικές τους εκδόσεις φέρουν κάποια χαρακτηριστικά γράμματα RS - Type R - Quattro - Cupra - Cup κλπ, πχ οι αναρτήσεις των Renault Clio RS είναι περίπου κατά 30% σκληρότερες από των απλών μοντέλων, τα φρένα τους επίσης όπως και οι ιπποδυνάμεις τους, στις εκδόσεις Cup των μοντέλων RS οι αναρτήσεις είναι ακόμα σκληρότερες κατά περίπου 15%, βλέπουμε λοιπόν ότι τα εργοστάσια ξέρουν τι κάνουν, για κάθε μοντέλο τους έχουν και διαφορετικό Target Group, για κάθε επι μέρους βελτίωση που προσφέρουν έχουν λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουν τον πελάτη οδηγό τους.
Οι βελτιώσεις τους είναι συνολικές ( system design ) και όχι επί μέρους, πχ όταν σκληραίνουν τα ελατήρια εμπρός κατά 12% σκληραίνουν αντίστοιχα και τα μορτισέρ κατά 17% και την αντιστρεπτίκή κατά 5%, στις δοκιμές τους αλλάζουν ανάλογα και το set-up του πίσω άξονα - ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτική, κατανομή πίεσης στα φρένα - για να υπάρχει ομοιογένεια στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου, η βελτίωση κατά ένα ποσοστό με ένα καλό aftermarket αμορτισέρ σε ένα απλό μοντέλο αυτοκινήτου είναι φτηνή και εύκολη, σε ένα πιο ειδικό μοντέλο είναι ακριβώτερη και απείρως δυσκολότερη γιατί απαιτούνται γνώσεις και πολλές δοκιμές, υπάρχουν έτοιμες aftermarket λύσεις και για αυτές τις περιπτώσεις.Όμως για να μετατρέψεις ένα απλό μοντέλο στην προχωρημένη λύση του ίδιου μοντέλου όπως το κάνει το εργοστάσιο είναι πολλές φορές αδύνατο και θα αναφερθώ σε 2 περιπτώσεις στα Renault Clio RS 197-200 και στα Megane 225, όπως και στο Ford Focus RS, εκεί έχουν μπροστά τελείως διαφορετικές αναρτήσεις που είναι αδύνατον να τις αλλάξεις.
Το αυτοκίνητο είναι προϊόν συμβιβασμών και ανάλογα με τη χρήση που το θέλει ο καθένας το αγοράζει, τώρα αν μετά δεν του κένει και θέλει να πηγαίνει στο Supermarket η γυναίκα του και ο ίδιος τα σαββατοκ΄θυριακα να γράφει απόλυτους χρόνους στην πίστα, ας αγοράσει καλύτερα ένα Nissan GTR που τα κάνει όλα τέλεια.
-
Στις αναρτήσεις γενικά ό,τι πληρώσεις (όχι μόνο σε εξοπλισμό αλλά και σε μηχανικό για τη ρύθμιση) παίρνεις.
Το εργοστασιακό στήσιμο είναι καλό μεν ως γενικός μέσος όρος αλλά δεν είναι δα και θέσφατο. Μην ξεχνάμε πως ο μεγαλύτερος περιορισμός του εργοστασίου δεν είναι η απόδοση στα χέρια μας αλλά το δικό τους κόστος, τόσο ως υλικά όσο και ως R&D. Αν δηλ. με κόστος Χ μπορούν να πιάσουν το 80% της επιθυμητής απόδοσης, δεν θα κάτσουν να ξοδέψουν 5Χ για να το κάνουν 95% (καθόλου τυχαία τα ποσοστά, είναι κλασσικά σε οποιαδήποτε βελτιστοποίηση, βλ. και 'κανόνας 80-20') και να καταλήξει το αυτοκίνητο είτε ακριβότερο για τον καταναλωτή ή με μικρότερο περιθώριο κέρδους. Εκτός και αν μιλάμε για supercars αλλά τότε το κόστος αυξάνει τρελλά.
Ακόμα και πολύ μελετημένα από το εργοστάσιο αυτοκίνητα μπορείς να τα βελτιώσεις θεαματικά με μια καλή ανάρτηση.
Πχ. το δικό μου Evo X με Ohlins (= κάπου 3Κ€, για το εργοστάσιο (αν έβαζε τέτοια) θα κόστιζε 3-4 φορές πάνω από την εργοστασιακή Kayaba χώρια το R&D = χαμένα λεφτά για το εργοστάσιο) είναι ΚΑΙ πιο άνετο στο δρόμο ΚΑΙ γέρνει λιγότερο και είναι πιο γρήγορο σε πίστα με μια μικρή ρύθμιση.
Επειδή όμως ό,τι πληρώσεις παίρνεις, με λίγα σχετικά λεφτά συνήθως κάνεις μισή δουλειά και μπορεί και να καταλήγεις και σε χειρότερο αποτέλεσμα. Ιδίως σε επεμβάσεις στα ελατήρια σπάνια το αποτέλεσμα είναι σωστό χωρίς σοβαρή μελέτη. Αν μάλιστα το κριτήριο είναι το αισθητικό, τότε το 'σπάνια' τείνει προς το 'ποτέ'...
-
nass εσύ τι λες για την ανάρτηση αυτή ; http://www.apcoilovers.com/ap_coilover_ ... php?id=658
με πρώτο κριτίριο το value4money ;
είναι θυγατρική της KW.
-
Απ΄όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, τα φτηνά coilovers είναι γενικά χειρότερα εν τέλει από ένα καλό συνδυασμό ελατηρίων-αμορτισέρ. Προβλήματα όπως 'κοπανήματα', σκουριάσματα, μη καλή συναρμογή, πολύ σκληρά για χρήση δρόμου κτλ. είναι στην ημερήσια διάταξη.
Δε νομίζω πως υπάρχουν 'ευκαιρίες' στις αναρτήσεις. Κατ΄αυτή την έννοια, αλλά και επιπλέον διότι δίνουν ως ΕΛΑΧΙΣΤΟ χαμήλωμα τα 3 cm (που μου μοιάζει υπερβολικό ως 'ελάχιστο' χαμήλωμα, για να καταλάβεις τα Ohlins που έλεγα παραπάνω, για άλλο βέβαια αυτοκίνητο, απλά για να πάρεις μια ιδέα, είναι 1.5 cm), θα τις έβλεπα με μεγάλη επιφύλαξη (*)
Αν θέλεις coilovers πρέπει να είσαι καταρχήν έτοιμος να πληρώσεις αρκετά παραπάνω χρήματα (*) και επίσης να τα αξιοποιήσεις ρυθμίζοντάς τα ανά περίπτωση (που πρέπει να γνωρίζεις τι κάνεις)
Αλλιώς, για αυτό που θέλεις να κάνεις θα σου συνιστούσα να ΜΗ χαμηλώσεις το αυτοκίνητό σου μόνο για αισθητικούς λόγους (= λάθος προσέγγιση για ζητήματα ανάρτησης). Τις περισσότερες φορές το χαμήλωμα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες στη γεωμετρία του αυτοκινήτου και στη λειτουργία της ανάρτησης και πολλές φορές ένα χαμηλωμένο αυτοκίνητο είναι αργότερο στην ίδια διαδρομή (ακόμα και σε πίστα, πόσο δε μάλλον στο δρόμο) και με τον ίδιο αυτοκίνητο από ένα ψηλότερο. Απλά ένα χαμηλωμένο αυτοκίνητο, επειδή γέρνει λιγότερο, μας ξεγελά ότι είναι ταχύτερο.
Αν το έχεις πάρει απόφαση, θα συνιστούσα ένα σετ καλά αμορτισέρ (πχ. Koni, Bilstein, Sachs) 'παντρεμένα' (= από κάποιο γνώστη, όχι στην τύχη από το Internet) με ένα όχι πολύ σκληρό ελατήριο (βρες τη σκληρότητα και των εργοστασιακών ελατηρίων και σύγκρινέ την, πρέπει να είναι ας πούμε το πολύ 20%-30% σκληρότερα, όχι εργοστασιακό 4 κιλά και βελτιωμένο 10!) και κατά προτίμηση προοδευτικό (όπως τα εργοστασιακά) με το πολύ 2 cm χαμήλωμα. Οχι άλλα ελατήρια με τα μαμά αμορτισέρ! Ενα τέτοιο σετ θα σου στοιχίσει κάπου 1000€ με την τοποθέτηση αλλά είναι μια σοβαρή αρχή.
(*) Κατ΄αυτή την έννοια, δε βλέπω πως ένα coilover με τιμή λιγότερη από 1500€ μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά
Οτι λέει ο Coyot παραπάνω το προσυπογράφω, απλά θα πρόσθετα στους ειδικούς που αναφέρει και τον Πουπάκη.
-
1oν χαμηλώνει από 0 έως 6 εκ ....έτσι μου είπαν οι ίδιοι.
2ον φοράω ήδη από το εργοστάσιο Sachs Perfomance, αρκετά σκληρά αμορτισέρ.
πάντως την έχουν φορέσει 2-3 παιδιά στο κλαμπ κ λένε τα καλύτερα. Δεν κοπανά και είναι στα επίπεδα του εργοστασιακού Κούπρα σε σκληρότητα. Βεβαια την έχουν χαμηλώσει λίγο , 2 εκ , αλλά τόσο θέλω κ εγώ. Οχι 4 και 5 πόντους.
-
Στο site λέει: 'Front lowering: 30-90, Rear lowering: 25-75'. Πιστεύω το site
Αφού έχεις ήδη καλά αμορτισερ, προτείνω να μην τα 'πετάξεις' αγοράζοντας φτηνά (φτηνιάρικα ? ) coilovers (των οποίων ίσως τα αμορτισέρ θα είναι χειρότερα από αυτά που ήδη έχεις) αλλά, αν επιμένεις για χαμήλωμα 'αισθητικής', βρες ένα σετ ελατηρίων με τις σωστές προδιαγραφές για να τα παντρέψεις. Θα χάσεις τη δυνατότητα ρύθμισης (αν τη χρειάζεσαι) και ΙΜΗΟ θα κερδίσεις την ησυχία σου και αυξημένη συνολική ποιότητα.
Και μην αρκείσαι στο τι λένε στο site, αν μπορείς οδήγησε τα αυτοκίνητα με αυτά τα coilovers.
-
Σε ευχαριστώ πολύ nass!
-
Αν ποτέ πήγαινα σε coilover, θα πήγαινα σε κάτι σαν το παρακάτω:
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1036081
http://www.ecstuning.com/BMW-E90-325i-N ... /ES248929/
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=232596Bilstein B16 που σου επιτρέπει εκτός από τις κλασικές ρυθμίσεις , την ηλεκτρονική ρύθμιση από μέσα.
Δεν είναι φτηνό, αλλά δεν είναι και παράλογη η τιμή του αν σκεφτείς τι προσφέρει. Αγγίζει τα επίπεδα της Ohlins βέβαια, αλλά ούτως ή άλλως η τελευταία διατίθεται για ελάχιστα αυτοκίνητα και δεν έχει και καλούδια όπως η ηλεκτρονική ρύθμιση.Η πιο λογική λύση για τον elteo, αν όντως επιμένει σε χαμήλωμα, άλλα ελατήρια και τα ίδια αμορτισέρ, αν θέλουμε να κρατήσουμε το κόστος χαμηλά. Απλώς, θα πρέπει να κοπούν λίγο τα αμορτισέρ και να τορνιριστούν ξανά βόλτες για να μην μειωθεί το ωφέλιμο εύρος λειτουργίας.
Πάντως, εμένα μου φαίνεται ήδη αρκετά χαμηλό το Leon, και θα φοβούμουν ειλικρινά κι άλλο χαμήλωμα, γιατί είναι ήδη υπερβολικά σκληρό. Είναι σαφώς σκληρότερο από την 1 μου με την Μ-pack, που την βρίσκω αρκετά σκληρή ούτως ή άλλως!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
1oν χαμηλώνει από 0 έως 6 εκ ....έτσι μου είπαν οι ίδιοι.2ον φοράω ήδη από το εργοστάσιο Sachs Perfomance, αρκετά σκληρά αμορτισέρ.
πάντως την έχουν φορέσει 2-3 παιδιά στο κλαμπ κ λένε τα καλύτερα. Δεν κοπανά και είναι στα επίπεδα του εργοστασιακού Κούπρα σε σκληρότητα. Βεβαια την έχουν χαμηλώσει λίγο , 2 εκ , αλλά τόσο θέλω κ εγώ. Οχι 4 και 5 πόντους.
elteo, αν δεν απατώμαι, έχεις το Leon FR, σωστά; Διαφορές στην ανάρτηση FR & Cupra υπάρχουν, ειδικότερα στα ελατήρια; Αν ναι, μήπως να τοποθετούσες τα ελατήρια (ή και αμορτισέρ/αντιστρεπτικές/κτλ) του Cupra; Εργοστασιακή λύση από την αμέσως πιο σπορ έκδοση του ίδιου μοντέλου.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
elteo, αν δεν απατώμαι, έχεις το Leon FR, σωστά; Διαφορές στην ανάρτηση FR & Cupra υπάρχουν, ειδικότερα στα ελατήρια; Αν ναι, μήπως να τοποθετούσες τα ελατήρια (ή και αμορτισέρ/αντιστρεπτικές/κτλ) του Cupra; Εργοστασιακή λύση από την αμέσως πιο σπορ έκδοση του ίδιου μοντέλου.
όχι
το 1.8 160 έχω.
Αν βάλω ελατήρια από το Cupra κάνω μια τρύπα στο νερό γιατί :
To Cupra είναι ~50Kg βαρύτερο σε κάθε εμπρός τροχό, και 7mm χαμηλώτερο.
Με ελατήριο ~4.5kg/mm τα 7mm 'αντισταθμίζουν' ~30Kg.
Η έλλειψη των υπόλοιπων 20Kg το σηκώνουν άλλα ~4mmδηλ όχι μόνο δεν πέφτει αλλά σηκώνεται κ λίγο.
-
Αφού έχεις το 1.8, τι διαφορές 'παίζουν' (μιας και το έχεις ψάξει) σε σχέση με την ανάρτηση του FR;
-
με το ΦΡ δεν το χω ψαξει
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
με το ΦΡ δεν το χω ψαξειΤι να ψάξεις ρε τραχανά,άφησες την ανάρτηση κι έπιασες τα τραχτέρια κι αραδάς τώρα τον ψύλλο στ άχυρα.....όταν οδηγάς φαγωμένος παίρνεις μαλόξ PLUS?
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
με το ΦΡ δεν το χω ψαξει
Τι να ψάξεις ρε τραχανά,άφησες την ανάρτηση κι έπιασες τα τραχτέρια κι αραδάς τώρα τον ψύλλο στ άχυρα.....όταν οδηγάς φαγωμένος παίρνεις μαλόξ PLUS?
εμ τι να κάνουμε ....δεν γεράσαμε σαν μερικούς να το γυρίσουμε στην αγορά χρεπιών...
εσύ όταν οδηγάς ακούς ζαν μισέλ ζαρ ή το χρέπι σου παίζει μόνο ΑΜ ;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
με το ΦΡ δεν το χω ψαξει
Τι να ψάξεις ρε τραχανά,άφησες την ανάρτηση κι έπιασες τα τραχτέρια κι αραδάς τώρα τον ψύλλο στ άχυρα.....όταν οδηγάς φαγωμένος παίρνεις μαλόξ PLUS?
εμ τι να κάνουμε ....δεν γεράσαμε σαν μερικούς και το ρίξαμε στην αγορά χρεπιών...
Εγώ είμαι τουλάχιστον 40,εσύ απο νιός γέρασες και στα γεράματα ξύπνησες?
Ασε που άμα σας έπαιρνα χαμπάρι με R5 θα σας ψ@λιαζαεσύ όταν οδηγάς ακούς ζαν μισέλ ζαρ
Εμ τι θα ακούω kraftwerk το ρομπότ βάχτεν βούχτεν?
ή το χρέπι σου παίζει μόνο ΑΜ ;
Μόνο MW παίζει,θα το στείλω για αναβάθμιση ελπιζω να βρω μια καλή πηγή που να ταιριάζει
Εσυ για να αλλάξεις πηγή σε καλύπτει μια 32άρα πλάσμα? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Εγώ είμαι τουλάχιστον 40,εσύ απο νιός γέρασες και στα γεράματα ξύπνησες?
Ασε που άμα σας έπαιρνα χαμπάρι με R5 θα σας ψ@λιαζακι εγώ μπορώ να σε ράψω με μία GSXR 1000 αλλά δεν το κάνω θέμα.
Εμ τι θα ακούω kraftwerk το ρομπότ βάχτεν βούχτεν? :
Ναι άλλη πχοιότητα ο ζααανννν
Μόνο MW παίζει,θα το στείλω για αναβάθμιση ελπιζω να βρω μια καλή πηγή που να ταιριάζει
Εσυ για να αλλάξεις πηγή σε καλύπτει μια 32άρα πλάσμα?o κόσμος προχωρά...εσύ πίσω έμεινες γέροοοοο http://www.youtube.com/watch?v=oCwX22I_Sa8
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
εσύ όταν οδηγάς ακούς ζαν μισέλ ζαρ ή το χρέπι σου παίζει μόνο ΑΜ ;
Περί Αναρτήσεων