-
Ε για τον 30άρη θα συμφωνήσω αν σκέφτεται την προοπτική, όπως λες. Αλλά μέχρι 27-28 (ανάλογα βέβαια πάντα) δεν σκέφτεσαι το πότε και αν θα κάνεις οικογένεια. Τεσπά, γενικά δεν έχει και πολύ νόημα η συζήτηση, προσωπικά είμαι 26 και δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να σκεφτώ τι θα γίνει αν κάνω οικογένεια σε 5-10 χρόνια. Το target group είναι αυτοί που είτε έχουν λεφτά και δεν έχουν πρόβλημα να έχουν 2-3 αμάξια στην καθισιά τους ή 'μόνοι' που δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια σύντομα, και κοπέλες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπάρχουν 35 άρηδες που δεν το σκέφτονται, υπάρχουν και 25άρηδες που θέλουν να κάνουν οικογένεια...δεν υπάρχουν ταμπέλες και το πως σκέφτεται ο καθένας ανάλογα την ηλικία του είναι σχετικό, πρακτικά βέβαια μπορεί το 60+% να είναι στην κατηγορία 19-27.
Για το aflisti το έχω διαβάσει αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο, όλοι λένε μέσα στο Δεκέμβρη θα έχουμε εξελίξεις..για να δούμε.
-
καλα αυτο το ''20-25,αντε το πολυ 26'' ειναι απο τις καλυτερες ατακες που εχω ακουσει..
τι αλλαζει τοσο δραματικα στη ζωη ενος ανθρωπου απο τα 25 στα 26 η απο τα 26 στα 27?για μενα το ταργκετ γκρουπ της μιτο ειναι σχεδον το ιδιο με του μινι..ηλικιακα ειναι το ιδιο(αν μπορει ενα αυτοκινητο να εχει οριο ηλικιας αγοραστων..) κ απλως οικονομικα ειναι ελαφρως(με μικρη διαφορα ομως) χαμηλοτερο..οποτε μιτο θα παρουν οι 18-30(για να μη πω 35,κ μιλαμε παντα για μεσους ορους,εφοσον θελετε να θεσετε ορια ηλικιας) κ φυσικα σαν δευτερο αυτοκινητο οσοι ειναι λιγο πιο ανετοι οικονομικα..απλως αν ειναι ακομη καλυτερα οικονομικα μπορει να κοιταξουν κ το μινι.αν ειναι χειροτερα μπορει να κοιταξουν το φιατ 500..κ βεβαιως μπορει να ειναι 40-50-60-70 ετων κ να θελουν ενα 2ο μικρο..καπως ετσι παει..
-
Ξέρω 5 Μito στα Χανιά που τα έχουν 35άρες-45άρες γυναίκες με παιδιά και είναι βέβαια 2ο ή και 3ο αυτοκίνητο. Α, είναι και οι μοναδικές που ξέρω εδώ.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Ξέρω 5 Μito στα Χανιά που τα έχουν 35άρες-45άρες γυναίκες με παιδιά και είναι βέβαια 2ο ή και 3ο αυτοκίνητο. Α, είναι και οι μοναδικές που ξέρω εδώ.Οσες Mito εχω δει εδω πανω οδηγουνται απο γυναικες. Οι ηλικιες παιζουν σε κανονικη κατανομη απο 25 μεχρι 60
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ξέρω 5 Μito στα Χανιά που τα έχουν 35άρες-45άρες γυναίκες με παιδιά και είναι βέβαια 2ο ή και 3ο αυτοκίνητο. Α, είναι και οι μοναδικές που ξέρω εδώ.
Οσες Mito εχω δει εδω πανω οδηγουνται απο γυναικες. Οι ηλικιες παιζουν σε κανονικη κατανομη απο 25 μεχρι 60
Ναι, γελάτε εσείς...αλλά είναι μία πολύ καλή αφορμή προσέγγισης για τις γυναίκες (25-35)...απλά θέλει μία προσοχή, αν σε προσεγγίσουν οι υπόλοιπες (36-60)
-
Δε με χαλάει... έχει κάτι 36-40 μπουκιά και συγχώριο...
-
Δεν παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο η ηλικία στη διαμόρφωση του εκάστοτε target group και των υποσυνόλων. Είναι φυσικά δυνατό να συνανήκουν εντελώς διαφορετικά υποσύνολα στο πελατειακό φάσμα ενός αυτοκινήτου.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Δεν παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο η ηλικία στη διαμόρφωση του εκάστοτε target group και των υποσυνόλων. Είναι φυσικά δυνατό να συνανήκουν εντελώς διαφορετικά υποσύνολα στο πελατειακό φάσμα ενός αυτοκινήτου.Το κάθε αυτοκίνητο και η κάθε κατηγορία έχει ένα target group που απευθύνεται. Ένα κριτήριο είναι η ηλικία. Ένα Corsa OPC δεν απευθύνεται στο ίδιο ηλικιακό φάσμα που απευθύνεται η 159.
Βεβαίως δεν απαγορεύει κάποιον 60άρι να πάρει ένα OPC ή ένα Polo ή μια Μίτο...θα είναι όμως η εξαίρεση.
Κάνε ένα poll να δεις τι ηλικίες οδηγούν Mito στη πλειοψηφία τους...
-
Όχι όμως ακριβώς αυτές που νομίζεις γιατί λεφτά δεν παίζουν στους 20άριδες.
Οι περισσότεροι που ξέρω (από alfisti.gr) είναι στα late 20's που λένε.
Μαζευτήκαμε μια μέρα 6 Μιταίοι και είχαμε έναν 20άρη, 2 27άρηδες και όλοι οι υπόλοιποι είμασταν 30+.
Οπότε και το παρακάτω το οποίο λες δεν με τόση βεβαιότητα.
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Δε νομίζω ότι η ΜΙΤΟ απευθύνεται στον 30άρη σε καμία περίπτωση. Απευθύνεται στους 20-25 άντε 26. Ο 30άρης θέλει χώρους για αποσκευές και ενδεχόμενη οικογένεια.
-
Κάποιος 30άρης λοιπόν που σε 2-3-5 χρόνια θα κάνει οικογένεια δε θα πάρει ΜΙΤΟ ΤΩΡΑ, θα πάρει πχ μια 159 ή θα περιμένει τη Μιλάνο...ή θα κοιτάξει αλλού στη τελική.
Επίσης ούτε αυτό που λες . ΤΩΡΑ που μπορεί (αν μπορεί) θα την πάρει να την χαρεί και σε 2-3-5 που θα κάνει οικογένεια θα πάρει ενός όγκου (λέμε τώρα).
Εσύ 2πορτο δεν είχες; Ή μήπως έκανες πρόβλεψη από τα 25 σου για τα 38 σου όταν θα έχεις 3 παιδιά.
Τα αυτοκίνητα έχουν και κάποια διάρκεια ζωής.Όπως είπε ο Christobale.
…δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να σκεφτώ τι θα γίνει αν κάνω οικογένεια σε 5-10 χρόνια.
Τελείως λάθος λογική και άποψη για την ζωή γενικότερα και όχι μόνο για τα αμάξια.
-
Το κάθε αυτοκίνητο και η κάθε κατηγορία έχει ένα target group που απευθύνεται. Ένα κριτήριο είναι η ηλικία. Ένα Corsa OPC δεν απευθύνεται στο ίδιο ηλικιακό φάσμα που απευθύνεται η 159.
. Βεβαίως δεν απαγορεύει κάποιον 60άρι να πάρει ένα OPC ή ένα Polo ή μια Μίτο...θα είναι όμως η εξαίρεση
Κάνε ένα poll να δεις τι ηλικίες οδηγούν Mito στη πλειοψηφία τους...Με βλέπω μια ζωή να είμαι γνωστός και εξαιρεταίος...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Δε με χαλάει... έχει κάτι 36-40 μπουκιά και συγχώριο...Εντάξει το 40, αλλά το 60? Μπρρρρρ!!
-
Αν σου τύχει ξαναμμένη 60άρα με Μιτο, το καλό που σου θέλω να οδηγεις κάτι πιο γρήγορο για να ξεφύγεις!
-
Ένα Corsa OPC δεν απευθύνεται στο ίδιο ηλικιακό φάσμα που απευθύνεται η 159.Aυτά είναι μαρκετινίστικα παραμυθάκια για μικρά παιδιά. Το ότι τυχαίνει ένα ηλικιακό εύρος να είναι το επικρατούν δεν σημαίνει ότι αποτελεί και το μείζον κριτήριο του σε ποιόν απευθύνεται τι. Υπεισέρχονται σημαντικότεροι παράγοντες όπως η οδηγική-αυτοκινητική παιδεία, το οικονομικό, το αν αποτελεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο αυτοκίνητο κ.λπ.
Που σημαίνει ότι φυσικά και μπορεί να βρεθούν αρκετοί συνειδητοποιημένοι 25-30 που να επιλέξουν την 159 έναντι του οποιουδήποτε OPC.
-
Aυτά είναι μαρκετινίστικα παραμυθάκια για μικρά παιδιά
My dear Pai Mei, μην γίνεσαι Τσαούσης...
Όταν οι μαρκετίστες μιας εταιρείας προσδιορίζουν ηλικιακά το target group, πίστεψε με δεν το κάνουν για να γεμίσουν παρουσιάσεις με power point και να δικαιολογήσουν το μισθό τους. Η ηλικία είναι ένα ακόμα κριτήριο για να δώσουν στο προϊόν τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα το κάνουν και πιο ελκυστικό στην ομάδα που θέλουν να προσεγγίσουν.
Το θέμα είναι ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή σε μέγεθος (σε σχέση με τη γερμανική πχ) και έχει ιδιομορφίες, στις οποίες οφείλονται τα 'παράδοξα' που βλέπουμε.
Εξ' ορισμού τα super mini απευθύνονται σε μικρές ηλικίες κάτω των 30. Το ότι όμως ο μέσος 30ρης στην Ελλάδα δεν έχει τα φράγκα για μια BMW 3 coupe και επειδή είναι ακόμα μπακούρι προτιμά να πάρει ένα OPC δεν σημαίνει ότι το target group που είχε θέσει η Opel είναι παραμυθάκια. Το αμάξι απευθύνεται σε πιτσιρικάδες. Dot and dash...
Η Mito πάλι απευθύνεται στο ίδιο κοινό. Απλά αυτή την περίοδο δεν υπάρχει μικρομεσαίο μοντέλο για τη φίρμα με αποτέλεσμα να δείτε και 30αρα και 40αρα κλπ που προφανώς θα προτιμούσαν μια Milano αλλά ήθελαν τώρα αμάξι.
Σίγουρα όμως η ηλικία δεν είναι πάντα πρωτεύον κριτήριο για τον προσδιορισμό ενός target group. Ειδικά αν μιλάμε για ακριβά αυτοκίνητα όπως η Porsche ή η Ferrari. Είναι αφελές να προσπαθήσει να προσδιορίσει κάποιος το target group για την Cayman αφού απευθύνεται σε όλους όσους μπορούν να την πάρουν. Ο 60αρης πχ που είχε άχτι όλη του τη ζωή να οδηγήσει πορσικό θα ψωνίσει κανονικότατα cayman και δεν πρόκειται να πει 'ε όχι αφού δεν μου φτάνουν για 911 που είναι της ηλικίας μου θα πάρω ένα RS4 να χωράει και η πεθερά μου...' -
Το ίδιο ακριβώς ποστ περίμενα από τον Niko120, αλλά ήρθε με υπογραφή EDDIE.
Εν πάση περιπτώσει...
Έχω την χειρότερη άποψη για την επιστημονική κατάρτιση των περισσότερων marketeer, οπότε και μου είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορη η προσπάθειά τους να πείσουν σε σχέση με την ορθότητα των κριτηρίων τους και στην χειρότερη εκνευριστική.
Η δική μου θέση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το αυτοκίνητο που επιλέγει τον αγοραστή του, και όχι οι μαρκετίστες της εταιρείας, που έχουν σαφώς ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων, αλλά όχι στο βαθμό που τους πιστώνεται. Από τη στιγμή που στο ίδιο, χ συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα συναντάς δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις αγοραστών, βαίνει άτοπο να τους περιχαρακώσεις ως target group μιας συγκεκριμένης κατηγορίας.
Από την στιγμή που μπαίνουν στη μέση κριτήρια όπως το οικονομικό, το ψυχολογικό, το αισθητικό κ.λπ. είναι νομίζω απλοϊκό να προκρίνεις την ηλικιακή κατανομή ως την μείζονα διάκριση. Άλλωστε, κι εσύ ο ίδιος με τα παραδείγματα που θέτεις, δεν δείχνεις να διαφωνείς.
Η Opel π.χ. με το Corsa OPC, δεν διαμόρφωσε την στρατηγική προώθησης έτσι ώστε να απευθυνθεί στον πιτσιρικά και μόνο σε αυτόν. Το βασικό της μέλημα ήταν να γίνει το αυτοκίνητο αρεστό σε οποιονδήποτε ονειρεύεται τουμπανιασμένα, φαντεζί αμαξώματα, επιδόσεις στην ευθεία κ.λπ., τέτοιος μπορεί να είναι ο 30άρης, μπορεί να είναι όμως και ο 45άρης που έχει και ένα Elantra για την οικογένεια, αλλά είπε να θυμηθεί και τα παλιά με το Uno Turbo στα νιάτα του.
Είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις και οι υποπεριπτώσεις που καθιστούν το θέμα λίγο πιο σύνθετο από ό,τι φαντάζεται κανείς, επηρεασμένος από powerpoint ή όσα έμαθε στο BCA/Deree κ.λπ.ΥΓ. Παράδειγμα. Μικρό το δείγμα μου, αλλά όχι ασήμαντο. Γιατί οι 9/10 ιδιοκτήτες 156 που έχω γνωρίσει είναι ηλικίας κάτω των 35 έτων και αρκετοί από αυτούς κάτω των 30; Δεν θα περίμενε κανείς η συντριπτική πλειονότητα να είναι >40; Όχι για ένα αυτοκίνητο σαν την 156. Ίσως για ένα αυτοκίνητο σαν τo Passat, σίγουρα για ένα αυτοκίνητο σαν την C-Class. Ανήκουν ή δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία (D);
Παράδειγμα νο.2. Έχεις προσέξει το ηλικιακό εύρος ιδιοκτητών Εvo/Impreza; Μιλάμε για ένα τεράστιο φάσμα από 20-60. Τι συνδέει όλους αυτούς; Σίγουρα όχι η ηλικία πάντως. -
ΥΓ. Παράδειγμα. Μικρό το δείγμα μου, αλλά όχι ασήμαντο. Γιατί οι 9/10 ιδιοκτήτες 156 που έχω γνωρίσει είναι ηλικίας κάτω των 35 έτων και αρκετοί από αυτούς κάτω των 30; Δεν θα περίμενε κανείς η συντριπτική πλειονότητα να είναι >40; Όχι για ένα αυτοκίνητο σαν την 156. Ίσως για ένα αυτοκίνητο σαν τo Passat, σίγουρα για ένα αυτοκίνητο σαν την C-Class. Ανήκουν ή δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία (D);
Παράδειγμα νο.2. Έχεις προσέξει το ηλικιακό εύρος ιδιοκτητών Εvo/Impreza; Μιλάμε για ένα τεράστιο φάσμα από 20-60. Τι συνδέει όλους αυτούς; Σίγουρα όχι η ηλικία πάντως.Γιατί πολύ σωστά η 156 είναι ένα κατεξοχήν σπορ μεσαίο σεντάν. Ο 35αρης που έβραζε (τότε) το αίμα του θα την προτιμούσε από το αντίστοιχο Volvo, Mercedes ακόμα και Audi (1,6).
Αντίστοιχα τα Evo Impreza ομοιάζουν με το παράδειγμα ακριβών σπορ αυτοκινήτων που έγραψα. Γιατί καλώς ή κακώς δεν έχουν όλοι 50-60.000. Ο πιτσιρικάς που έχει ο μπαμπάς του και δεν γουστάρει premium κλπ θα ψωνίσει, όπως και ο 60αρης που είχε άχτι τις παλιές GTV όταν ήταν πιτσιρικάς αλλά δεν είχε για να πάρει.
Το ότι το marketing στην Ελλάδα δεν υφίσταται και πολλοί υπεύθυνοι marketing (εν προκειμένω στα αυτοκίνητα) νομίζουν ότι marketing σημαίνει διαφήμιση δεν σημαίνει ότι καταργείται ως επιχειρηματική λογική και φιλοσοφία (Νίκο συγνώμη αλλά δεν γράφω επιστήμη που να χτυπιέσαι, κοινώς δεν θεωρώ εσένα κι εμένα επιστήμονες... ).
Respect στους γερμανούς μαρκετίστες και δη της Porsche... Οι άνθρωποι είναι πολύ μπροστά, κάτι που φαίνεται σε κάθε νέο μοντέλο. Όχι ότι οι υπόλοιποι Ναζί πάνε πίσω.
Τους Ιταλούς ΟΚ χέστους... -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Γιατί πολύ σωστά η 156 είναι ένα κατεξοχήν σπορ μεσαίο σεντάν. Ο 35αρης που έβραζε (τότε) το αίμα του θα την προτιμούσε από το αντίστοιχο Volvo, Mercedes ακόμα και Audi (1,6).
Αντίστοιχα τα Evo Impreza ομοιάζουν με το παράδειγμα ακριβών σπορ αυτοκινήτων που έγραψα.Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ένα τυχαίο supermini μπορεί να καταλήξει στα χέρια νεαρής οδηγού, θερμόαιμου 30άρη ή ενός μεσήλικα που το πήρε ως δεύτερο για την πόλη. Το ίδιο supermini που η πρώτη αγόρασε γιατί της άρεσε το σχήμα του, ο δεύτερος το πήρε γιατί κυρίως γούσταρε το στρίψιμό του και ο τρίτος γιατί είχε καλό χρηματοδοτικό. Μπορείς να βρεις άπειρους συνδυασμούς όλων αυτών, δηλαδή περσόνας, κριτηρίων αυτής και τελικής επιλογής.
Ένα 911 S μπορεί να το δεις στα χέρια ενός σκληροπυρηνικού πιστάκια ανεξαρτήτως ηλικίας, που έχει κατασκηνώσει στο 'ring ή στα χέρια του Τρύφωνα Σαμαρά. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα επιπλέον ζήτημα που προκύπτει: το κατά πόσον οι κατηγορίες αγοραστών -και θεωρώ δεδομένο ότι στις πλείστες περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες της μίας- συμπίπτουν με αυτές ή αυτήν που το marketing όρισε ως στόχο εξαρχής.Και εκεί νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε αρκετές αναντιστοιχίες.
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του marketing έξω -γενικώς και όχι μόνο στη Γερμανία-, στο διαφημιστικό του σκέλος, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.
-
Ο Eddie με κάλυψε.
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Η δική μου θέση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το αυτοκίνητο που επιλέγει τον αγοραστή του, και όχι οι μαρκετίστες της εταιρείας, που έχουν σαφώς ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων, αλλά όχι στο βαθμό που τους πιστώνεται.Σωστό. Το αυτοκίνητο επιλέγει τον αγοραστή του γιατί η εταιρία (οι marketeers) το έχουν εξελίξει, σχεδιάσει, χρωματίσει και εξοπλίσει με βάση το ηλικιακό κοινό που ΘΕΛΟΥΝ να απευθυνθούν. Πάρε για παράδειγμα το Fiat 500 και σκέψου τι εξοπλισμό και τι χρώματα έχει και ποιός θα το αγοράσει.
Από τη στιγμή που στο ίδιο, χ συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα συναντάς δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις αγοραστών, βαίνει άτοπο να τους περιχαρακώσεις ως target group μιας συγκεκριμένης κατηγορίας.
Σωστό. Συναντάς δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις...αλλά εκκατοντάδες ή χιλιάδες περιπτώσεις με κοινά χαρακτηριστικά. Αν συμβεί αυτό, πάει να πει ότι κάποιος έχει κάνει καλά τη δουλειά του.
Βεβαίως δε πάει να πει ότι συμβαίνει αυτό πάντα, εξαρτάται από το που θέλει να απευθυνθεί η εταιρία, που στοχεύει και κατ'επέκταση που έχει 'χώρο' να μπει από πλευράς ανταγωνισμού.
ΥΓ. Παράδειγμα. Μικρό το δείγμα μου, αλλά όχι ασήμαντο. Γιατί οι 9/10 ιδιοκτήτες 156 που έχω γνωρίσει είναι ηλικίας κάτω των 35 έτων και αρκετοί από αυτούς κάτω των 30; Δεν θα περίμενε κανείς η συντριπτική πλειονότητα να είναι >40; Όχι για ένα αυτοκίνητο σαν την 156. Ίσως για ένα αυτοκίνητο σαν τo Passat, σίγουρα για ένα αυτοκίνητο σαν την C-Class. Ανήκουν ή δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία (D);
Παράδειγμα νο.2. Έχεις προσέξει το ηλικιακό εύρος ιδιοκτητών Εvo/Impreza; Μιλάμε για ένα τεράστιο φάσμα από 20-60. Τι συνδέει όλους αυτούς; Σίγουρα όχι η ηλικία πάντως.Η ηλικία δεν είναι απαραίτητο να είναι το target group για κάθε εταιρία. Και στις δύο περιπτώσεις το target group είναι διαφορετικό...ειδικά στο Evo/Impreza που το age group δε παίζει ρόλο
-
Δεν ξερω πως λανσαρεται στην Ελλαδα αλλα εδω που ο κοσμος βλεπει το αυτοκινητο περισσοτερο σαν χρηστικο αντικειμενο και λιγοτερο σαν petrolhead (πιστεψτε με ειναι ιδιαιτερα σπανιο ειδος στην Γαλλια) η Mito, το Mini, 500 και λοιπα πριμιουμ μικρα αγοραζονται με την λογικη του δευτερου ή και πρωτου αυτοκινητου για χρηση κυριως μεσα στην πολη. Επειδη δε οι περισσοτ,εροι αντρες ειναι λιγο τσιπηδες ,παραδοσιακο χαρακτηριστικο του μεσου Γαλλου, τα αυτοκινητα αυτα προτιμουνται απο στυλατες 30αρες και 40αρες ,με ή χωρίς παιδια, ματσωμενες-νους 20αρες-ρηδες ,δωρακι του μπαμπα για την επιτυχια στην Ιατρικη, Νομικη ή κάποια πρεστιζατη Ecole, που θελουν κατι που να πηγαινει με τα στυλατα ρουχα, κινητο τους κτλ. Οι 60αρες τα αγοραζουν γιατι θελουν κατι μικρο και πρακτικο που να ξεφευγει απο τα παραωχημενα 207, Clio, Polo που εχουν οι φιλες τους. Υποψιν οτι το Clubman πουλαει εξαιρετικα στις 30αρες μαμαδες που θελουν ενα πιο μεγαλο χωρο αποσκευων και την ευκολια της πορτας για να βαζουν ευκολα το μωρο στο παιδικο καθισματακι.
Η αληθεια του Marketing στον χωρο των αυτοκινητων (KK)