-
ΟΚ. Εχω μπαφιασει να ακουω λανθεσμενες αποψεις πανω σε αυτο το θεμα. Ξανα και ξανα, εδω στο φορουμ και στο περιοδικο. Ολοι εγιναν ειδικοι και ξερουν ποτε ενα αυτοκινητο ειναι 'σχεδιασμενο απο μηχανικους' και ποτε απο τα 'τμηματα μαρκετινγ των εταιριων'. Και γω μαζι. Τι σημενει αυτο? Γιαυτο ανοιγω το θρεντ για να μου εξηγησετε εσεις του περιοδικου και του φορουμ το 'τι ειναι μαρκετινγ' και να αρχισουν οι πολυ ωφελιμες και ευεργετικες αντιπαραθεσεις.
Ποτε δεν κραταω περιδικο. Αφου το διαβασω το πεταω. Εχω ομως κρατησει κειμενο του Setright που εγραψε για το θεμα του μαρκετινγ('Σχεδιαζοντας για να πουλησουν') που και εκει διαβαζω λαθη βασικα. Αρχιζει το αρθρο σωστοτατα (για μενα) και καταληγει 100% λαθος και με βασικα λαθη χρηματοοικονομικης και οικονομιας αλλα πανω απο ολα λαθη για το μαρκετινγκ ως τομεας. Το κρατησα για να ανοιξω θεμα εδω και να δω τι εχει να πει ο κοσμος. Αλλα... ο makinen και ο PapaZent με προλαβαν.
Γραφουν απο το θρεντ για το Χοντα Ελεμεντ:
-
'Κοίτα που καταντήσαμε, να δημιουργούμε μια ολόκληρη νέα κατηγορία στην αγορά αυτοκινήτων που αποβλέπουν-άκουσον άκουσον- στουν νέους απόοιτους! που ψάχνουν όμως για πραγματική δουλειά. Ε μα πως, να μην έχουν και τα παιδιά κάτι που να τους εκπροσωπεί στους καταλόγους των αυτοκινήτων; Γκοτζάμ πτυχίο πηραν...!'
-
'Δεν έχω κοινώς πρόβλημα με την Honda και την όποια Honda, αλλά έχω πρόβλημα με τους αμερικάνους που αγοράζουν πράγματα που δεν κάνουν τίποτα ή δεν τους χρειάζονται...'
-
'Λοιπόν,για να μην πολυλογούμε το αυτοκίνητο έτσι κακάσχημο όπως είναι σίγουρα δεν μπορεί να πουληθεί στην Ευρώπη και κατ'εμέ,δημιουργεί μια κατηγορία χωρίς λόγο και αποτελεί καθαρά προϊόν του τμήματος μάρκετινγκ και όχι των μηχανικών (για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ...)
Εγώ το απορρίπτω ασυζητητί και πραγματικά αναρωτιέμαι πώς θα το αγοράσουν όσοι το αγοράσουν...Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων...'
Ξερω οτι ο Καββαθας δεν γραφει εδω αλλα ξερω οτι διαβαζει που και που. Και καταλαβαινω την θεση του. Εαν επερνε μερος σε αυτο το θεμα νομιζω οτι θα ηταν για το καλο ολων. Ισως μαθετε κατι, ισως μαθω κατι στο τελος. Ο λογος Mr. Kavathas που νομιζω αυτο ειναι επηδει, τα παραπανω που βλεπω να γραφουν οι φιλοι του φορουμ, τα γραφουν διοτι τα διαβασανε απο συντακτες σας αλλα και ισως και εσενα που ισως να αναφερθηκες στο θεμα στο παρελθον. Και ειναι κριμα εαν ειμαι σωστος και ειστε λαθος.
(Προσοχη. ΑΥτο το θρεντ δεν εχει καμια σχεση με το Ελεμεντ.)
Let the games begin λοιπον. Εσεις πεστε μου, τι σημενει μαρκετινγ στον χωρο του αυτοκινητου και τι νομιζετε για αυτο. Δεν θα δεχθω οτιδηποτε λιγοτερο απο 2000 προβολες για το θρεντ αυτο
Παμε!
-
-
ΟΚ. Εχω μπαφιασει να ακουω λανθεσμενες αποψεις πανω σε αυτο το θεμα. Ξανα και ξανα, εδω στο φορουμ και στο περιοδικο. Ολοι εγιναν ειδικοι και ξερουν ποτε ενα αυτοκινητο ειναι 'σχεδιασμενο απο μηχανικους' και ποτε απο τα 'τμηματα μαρκετινγ των εταιριων'. Και γω μαζι. Τι σημενει αυτο? Γιαυτο ανοιγω το θρεντ για να μου εξηγησετε εσεις του περιοδικου και του φορουμ το 'τι ειναι μαρκετινγ' και να αρχισουν οι πολυ ωφελιμες και ευεργετικες αντιπαραθεσεις.
Ποτε δεν κραταω περιδικο. Αφου το διαβασω το πεταω. Εχω ομως κρατησει κειμενο του Setright που εγραψε για το θεμα του μαρκετινγ('Σχεδιαζοντας για να πουλησουν') που και εκει διαβαζω λαθη βασικα. Αρχιζει το αρθρο σωστοτατα (για μενα) και καταληγει 100% λαθος και με βασικα λαθη χρηματοοικονομικης και οικονομιας αλλα πανω απο ολα λαθη για το μαρκετινγκ ως τομεας. Το κρατησα για να ανοιξω θεμα εδω και να δω τι εχει να πει ο κοσμος. Αλλα... ο makinen και ο PapaZent με προλαβαν.
-
'Κοίτα που καταντήσαμε, να δημιουργούμε μια ολόκληρη νέα κατηγορία στην αγορά αυτοκινήτων που αποβλέπουν-άκουσον άκουσον- στουν νέους απόοιτους! που ψάχνουν όμως για πραγματική δουλειά. Ε μα πως, να μην έχουν και τα παιδιά κάτι που να τους εκπροσωπεί στους καταλόγους των αυτοκινήτων; Γκοτζάμ πτυχίο πηραν...!'
-
'Δεν έχω κοινώς πρόβλημα με την Honda και την όποια Honda, αλλά έχω πρόβλημα με τους αμερικάνους που αγοράζουν πράγματα που δεν κάνουν τίποτα ή δεν τους χρειάζονται...'
-
'Λοιπόν,για να μην πολυλογούμε το αυτοκίνητο έτσι κακάσχημο όπως είναι σίγουρα δεν μπορεί να πουληθεί στην Ευρώπη και κατ'εμέ,δημιουργεί μια κατηγορία χωρίς λόγο και αποτελεί καθαρά προϊόν του τμήματος μάρκετινγκ και όχι των μηχανικών (για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ...)
Εγώ το απορρίπτω ασυζητητί και πραγματικά αναρωτιέμαι πώς θα το αγοράσουν όσοι το αγοράσουν...Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων...'
Ξερω οτι ο Καββαθας δεν γραφει εδω αλλα ξερω οτι διαβαζει που και που. Και καταλαβαινω την θεση του. Εαν επερνε μερος σε αυτο το θεμα νομιζω οτι θα ηταν για το καλο ολων. Ισως μαθετε κατι, ισως μαθω κατι στο τελος. Ο λογος Mr. Kavathas που νομιζω αυτο ειναι επηδει, τα παραπανω που βλεπω να γραφουν οι φιλοι του φορουμ, τα γραφουν διοτι τα διαβασανε απο συντακτες σας αλλα και ισως και εσενα που ισως να αναφερθηκες στο θεμα στο παρελθον. Και ειναι κριμα εαν ειμαι σωστος και ειστε λαθος.
Let the games begin λοιπον. Εσεις πεστε μου, τι σημενει μαρκετινγ στον χωρο του αυτοκινητου και τι νομιζετε για αυτο. Δεν θα δεχθω οτιδηποτε λιγοτερο απο 2000 προβολες για το θρεντ αυτο
Παμε!
-
-
-
-
-
Παμε!
-
-
ΟΚ.Ψάξε για ακόμα 1999 δημοσιεύσεις!!
Marketing.Η προσπάθεια προς δύο κατευθύνσεις.Πρώτα να καταλάβεις τις τάσεις της Αγοράς και έπειτα (ή καλύτερα πριν) να κατασκευάσεις προϊόν που να τις καλύπτει. Αυτή είναι η θεωρία.
Στην πράξη.
Στην αέναη προσπάθεια για συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις (τώρα τελευταία αρχίζω κι ακούω περί πεπερασμένων αγορών κλπ κλπ) πολλές φορές χρησιμοποιείται η διαφήμιση (που είναι ΜΕΡΟΣ του marketing) για την δημιουργία λανθασμένης εντύπωσης στον καταναλωτή (Truth Well Told).Και δεν εννοώ μόνο σχετικά με χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Ετσι κι αλλοιώς οταν το προϊόν διαφημίζεται σαν τρόπος ζωής,τα χαρακτηριστικά του λίγη σημασία έχουν.Για μένα λοιπόν,όταν λέμε προϊόν που εγινε απο το marketing,εννοούμε κατι το οποίο είναι εφήμερο.Διαθέτει κάποια gudgets που εντυπωσιάζουν και μέχρι εκει.
Στην πορεία τα προϊόντα αυτά αποβάλλονται τελικά απο την Αγορά,ενω ο Marketing Manager ψάχνει για δουλειά.Και για να μην μπερδευώμαστε.
Πάντα υπήρχαν τάσεις μόδας σε ολες τις κατηγορίες προϊόντων (ας μην κυκλοφορούσες με χλαμύδα 'Καλβινκλάϊνου' στην Αρχαία Αθήνα και θα σου ελεγα εγω).Τελευταία υπάρχει όμως μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι μόδα και τι πραγματική ανάγκη.
Σίγουρα φταίει η άκρατη κατανάλωση των τελευταίων 2 ετών,που θα την πληρώσουμε ακριβά,τουλάχιστον για την Ελλάδα.Αλλες αγορές ειναι σίγουρα διαφορετικές στην αντιμετώπιση του θέματος μοδα.Επιφυλλάσομαι!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ΟΚ.Ψάξε για ακόμα 1999 δημοσιεύσεις!!Εγραψα για 2000 προβολες. Οχι δημοσιευσεις.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Marketing.Η προσπάθεια προς δύο κατευθύνσεις.Πρώτα να καταλάβεις τις τάσεις της Αγοράς και έπειτα (ή καλύτερα πριν) να κατασκευάσεις προϊόν που να τις καλύπτει. Αυτή είναι η θεωρία.
Δηλαδη στην πραξη δεν γινετε ετσι? Δηλαδη το τμημα μαρκετινγ μιας αυτοκινητοβιομηχανιας δεν 'προσπαθει να καταλάβει τις τασεις της αγορας'? Και δεν 'κατασκευάζει προϊόν που να τις καλύπτει'?
Στην πράξη.
Στην αέναη προσπάθεια για συνεχώς αυξανόμενες πωλήσειςΑυτο ειναι κακο?
πολλές φορές χρησιμοποιείται η διαφήμιση (που είναι ΜΕΡΟΣ του marketing) για την δημιουργία λανθασμένης εντύπωσης στον καταναλωτή (Truth Well Told).Και δεν εννοώ μόνο σχετικά με χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Δηλαδη? Δωσε μου ενα παραδειγμα. Ή δυο.
Ετσι κι αλλοιώς οταν το προϊόν διαφημίζεται σαν τρόπος ζωής,τα χαρακτηριστικά του λίγη σημασία έχουν.
Δηλαδη? Παραδειγματα please.
Για μένα λοιπόν,όταν λέμε προϊόν που εγινε απο το marketing,εννοούμε κατι το οποίο είναι εφήμερο.Διαθέτει κάποια gudgets που εντυπωσιάζουν και μέχρι εκει.
Δηλαδη? Οσο πιο πολλα gudgets εχει ενα αυτοκινητο τοσο πιο καλα πουλαει? Τοσο πιο πολυ 'κατασκευασμενο απο το τμημα μαρκετινγ μιας εταιριας ειναι και λιγοτερο απο τους μηχανολογους/σχεδιαστες'?
Στην πορεία τα προϊόντα αυτά αποβάλλονται τελικά απο την Αγορά,ενω ο Marketing Manager ψάχνει για δουλειά.
Α! Να και κατι που συμφωνω 100% και ισως να ειναι το bottom line των επιχειρηματων μου και ισως και της αληθειας. Θα το ξαναεπισιευθω αργοτερα σε αυτο το θρεντ.
Και για να μην μπερδευώμαστε.
Πάντα υπήρχαν τάσεις μόδας σε ολες τις κατηγορίες προϊόντων (ας μην κυκλοφορούσες με χλαμύδα 'Καλβινκλάϊνου' στην Αρχαία Αθήνα και θα σου ελεγα εγω).Τελευταία υπάρχει όμως μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι μόδα και τι πραγματική ανάγκη.Δηλαδη? Τα gadgets ενος αυτοκινητου ειναι μοδα? Τι ειναι 'μοδα' σε ενα αυτοκινητο? Πιο/α μερος/η του?
Σίγουρα φταίει η άκρατη κατανάλωση των τελευταίων 2 ετών,που θα την πληρώσουμε ακριβά,τουλάχιστον για την Ελλάδα.Αλλες αγορές ειναι σίγουρα διαφορετικές στην αντιμετώπιση του θέματος μοδα.
Επιφυλλάσομαι!!!
Αυτο δεν ξερω τι σημενει αλλα και δεν νομιζω να ειναι πολυ σχετικο με το θεμα. Το αφηνω.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σίγουρα φταίει η άκρατη κατανάλωση των τελευταίων 2 ετών,που θα την πληρώσουμε ακριβά,τουλάχιστον για την Ελλάδα.Αλλες αγορές ειναι σίγουρα διαφορετικές στην αντιμετώπιση του θέματος μοδα.Επιφυλλάσομαι!!!
Λογικά η αυξημενη κατανάλωση θα ρίξει τις τιμές των προιόντων, οπότε να περιμενουμε ακόμα ποιο φθηνά αυτοκίνητα για την Ελλάδα (και άλλα καταναλωτικά προιόντα).
Τώρα, αν δανείζεσαι υπέρμετρα για να καταναλώσεις αυτό θα φανεί μια μέρα. Ελπίζουνε, ότι η πραγματική οικονομία είναι περισσότερη από αυτή που φαίνεται και θα κατορθώσει να απορροφήσει τις καταναλωτικές ανάγκες και τα δάνεια.
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Δηλαδη στην πραξη δεν γινετε ετσι? Δηλαδη το τμημα μαρκετινγ μιας αυτοκινητοβιομηχανιας δεν 'προσπαθει να καταλάβει τις τασεις της αγορας'? Και δεν 'κατασκευάζει προϊόν που να τις καλύπτει'?
Φίλε Γαβριήλ το τμήμα marketing κάθε εταιρίας χρειάζεται sales points για να πουλήσει το προϊόν. Kατ' αυτόν το λόγο τα τμήματα marketing των αυτοκινητοβιομηχανιών επεμβαίνουν στη σχεδίαση ενός αυτοκινήτου.
Oι marketeers ζητούν sales point και τα τμήματα σχεδιασμού φροντίζουν να τους τα δίνουν. Tα παραδείγματα άπειρα...
-
Μια και δεν ειμαι σε καμμια περιπτωση ειδικος στο μαρκετιν να τι πιστευω οτι προσπαθει να κανει. οποτε να η υπεραπλουστευμενη αποψη μου:
Το Εταιριακο μαρκετιν προσπαθει να αναγνωρισει τι χρειαζεται η αγορα και να παρουσιασει μια απαντηση. Αυτη η απαντηση δεν ειναι παντα ακριβης αλλα προσπαθει οσο πιο καλα μπορει. Για να βοηθησει αυτο το θεμα προβαλει μεσω διαφημησης τις αποψεις το προιοντος που ειναι ακριβως οτι θελει ο αγοραστης και λιγοτερο/καθολου αυτα που δεν εκφραζουν/ζητουνται απο τον αγοραστη.
Τωρα δεν ξερω ποσο το Element θα πωληθει στην Ευρωπη. Πιθανοτατα. Εφοσον κατασκευαζεται μπορει να παρουσιασθει και με μια καλη διαφημιστικη καμπανια να πιασει. Ποιος ξερει.
Σχετικα με τα σχολια δεν νομιζω οτι κανενας θεωρει οτι ειναι marketing expert αλλα απλως εκφραζουν την προσωπικη γνωμη. Το τι εχω αντιληφθει ειναι οτι ο τροπος εκφρασης αυτης της γνωμης ειναι σχετικα 'απολυτος'. Οποτε ακουγεται καπως αποτομα. Ξερεις τι θα γινοτανε αμα καθε φορα που καποιος ανεφερε ενα αυτοκινητο εδω μεσα εγω εμπαινα στο θρεντ και του ελεγα οτι το αυτοκινητο ειναι κακασχημο και δεν βλεπω λογο να το αγορασει; Χαμος στο Ισιωμα. (και μπορω να σκεφτω 4-5 τετοια θρεντ αμεσως )
Nikos
-
Χμμ. Ενδιαφέρον thread. Για να δούμε πού θα μας βγάλει!
Το Μarketing παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε εταιρεία ανεξαρτήτως παρεχόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας, μεγέθους εταιρείας και δραστηριοποιούμενης αγοράς.
Το Marketing λοιπόν είναι:-
Οργάνωση, σχεδιασμός και διενέργεια (ή ανάθεση σε τρίτους) ερευνών πελατών προς προσδιορισμό και αναγνώριση των αναγκών τους, των απαιτήσεών τους καθώς και των προς διαμόρφωση τάσεων.
Σε συνέχεια αυτού πρέπει να ακολουθεί ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν, παρουσίασή τους και υποβολή προτάσεων που θα βελτιώσουν το προϊόν ή την υπηρεσία.
Σε σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία έχουμε τέτοιες έρευνες που γίνονται στους πελάτες (μετά την πώληση για το δίκτυο διανομής, στα συνεργεία για μέτρηση ικανοποίησης εξυπηρέτησης και μετά την πώληση για μέτρηση συμμόρφωσης ως προς τις απαιτήσεις τους)
Όλα αυτά είναι πολύ καλά και επιβεβλημένα. -
Παρακολούθηση θεμάτων ανταγωνισμού. Είναι προφανής η χρησιμότητά της με την ανάλογη υποβολή αναφορών
Και εδώ πολύ καλά και επιβεβλημένα -
Διαμόρφωση και υλοποίηση επικοινωνιακής πολιτικής (διαφήμιση σε κάθε μέσο, προωθητικό υλικό, δώρα κλπ) Απαραίτητη. Εδώ όμως παρατηρούνται πολλές παραπλανητικές ενέργειες. Ίσως όχι τόσο πολύ στις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο σε άλλα προϊόντα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα σε αυτοκίνητα αποτελούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα των αντιπροσωπειών που επικοινωνούνται με τέτοιο τρόπο ώστε άλλα να εννοούν και άλλα να λένε. Χαρακτηριστικότερο όλων οι άτοκες δόσεις που στην ουσία μαθαίνεις όταν πας σε αντιπρόσωπο ότι είναι έντοκες. Τα γρήγορα μικρά γραμματάκια των διαφημίσεων που περνούν μπροστά σου με ταχύτητα φωτός και άλλα πολλά.
Βέβαια υπάρχουν και άλλα πράγματα όπως καθορισμό (συνήθως) τιμολογιακής πολιτικής, χορηγίες, εκδηλώσεις κλπ.
Αυτό όμως που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφορετική φιλοσοφία που διέπει τους Marketing Guys από τη μία και τους Μηχανικούς από την άλλη. Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Ο ένας θεωρεί τον άλλο δευτερεύουσας σημασίας και απαξιεί πολλές φορές να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι. Εκεί δημιουργούνται εχθρότητες που αναπόφευκτα οδηγούν σε λάθος αποφάσεις (υπογείως ή αλλιώς) με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα (πολύ δύσκολο) τότε όλα καλά.
Βασικός τρόπος για να λυθεί κάτι τέτοιο είναι, κατά τη γνώμη μου, τα στελέχη του Marketing (όχι όλα βέβαια, αλλά ικανός αριθμός) να έχουν engineering background.Επίσης, εκεί που αποτυγχάνει το Marketing μερικές φορές είναι να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από μια έρευνα. Αυτό είναι που πρέπει να αποφευχθεί πάσει θυσία. Αν όλα γίνονται με επιστημονικές μεθόδους και τεκμηριωμένα δε θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά γίνεται έτσι πάντα και παντού; Δε νομίζω.
Τέλος, πρέπει να πω ότι πολλές φορές τέτοιες έρευνες γίνονται μόνο για να γίνουν και τίποτα περισσότερο. Δεν τις βλέπει κανείς και οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς στοιχεία και από ανθρώπους που δεν ξέρουν τον παλμό της αγοράς. Τα αποτελέσματα; Κακάσχημα και καθόλου λειτουργικά αυτοκίνητα
ΥΓ: το αν θα στρίβει ένα αυτοκίνητο καλά δεν είναι θέμα marketing!!!
-
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Μια και δεν ειμαι σε καμμια περιπτωση ειδικος στο μαρκετιν να τι πιστευω οτι προσπαθει να κανει. οποτε να η υπεραπλουστευμενη αποψη μου:Κανεις δεν ειναι εξπερ μαρκετινγ εδω.
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Μια και δεν ειμαι σε καμμια περιπτωση ειδικος στο μαρκετιν να τι πιστευω οτι προσπαθει να κανει. οποτε να η υπεραπλουστευμενη αποψη μου:
Κανεις δεν ειναι εξπερ μαρκετινγ εδω.
Κάτι το οποίο έγινε ακόμα πιο προφανές από το post μου, ε;
-
Marketing σημαίνει ο αδυσώπητος αγώνας μιας εταιρίας ν΄ανακαλύψει μέχρι και το τελευταίο καταναλωτικο μας 'χιλιοστό'!
π.χ. Διάβασα σ'ένα περιοδικό οικονομικού περιοχομένου πως η Mazda βάσει μιας έρευνας που έκανε, διαπίστωσε πως οι γυναίκες αγαπούν τις καμπύλες στ΄αυτοκίνητα και τα έντονα χρώματα!
Το αρθρο συνέχιζε υπογραμμίζοντας πως οι γυναίκες είναι το νέο 'target group' της εταιρείας.Ακόμα έλεγε πως το νέο ΜΧ-5 σχεδιάστηκε με βάσει τις προτιμήσεις του γυναικείου πληθυσμού.Δεν είναι λίγες αυτές που έχουν ΜΧ-5 και ακόμα λιγότερες αυτές που θα ήθελαν να είναι μέσα!
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
Κανεις δεν ειναι εξπερ μαρκετινγ εδω.
Κάτι το οποίο έγινε ακόμα πιο προφανές από το post μου, ε;
Μπα εγω εχω τα πρωτεια
Μια και μοναδικη ταξη μαρκετιν στο πανεπιστημιο πριν σχεδον μιαμισυ δεκαετιαΝικος
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
ΥΓ: το αν θα στρίβει ένα αυτοκίνητο καλά δεν είναι θέμα marketing!!!Ευχαριστώ φίλε syele για την πολύ καλή πάσα.
Θα εξηγήσω με παραδείγματα πως τα sales point του marketing που ανέφερα πιο πάνω, έφτασαν να κάνουν τα αυτοκίνητα να μην στρίβουν.
Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα και πήρα για πρώτη φορά το γνωστό περιοδίκο, τότε μόδα στα test ήταν ο αεροδυναμικός συντελεστής. Το σημαντικότερο πράγμα του κόσμου τότε. Διάβαζες συγκριτικό και έβγαινε πρώτο αυτοκίνητο που είχε συντελεστή 0,36 από άλλο γιατι, το άλλο είχε 0,38. Παρουσιάζόταν ως πανάκεια για τις επιδόσεις και την κατανάλωση. Κανένας όμως τότε δεν είπε ότι αφενός στις επιδόσεις παίζει ρόλο αλλά στις μεγάλες ταχύτητες (F1) και ότι στην κατανάλωση παίζει σημαντικότερο ρόλο, ο σχεδιασμός του κινητήρα πχ.
Αφού μας τελείωσε ο συντελεστής οπισθοελκούσας, μετά ήρθαν τα crash test. Γνωστή η ιστορία με τα γερμανικά crash test, και έτσι ο κόσμος έπεσε στους αερόσακους. Φτάσαμε αισίως στους 8 και ανεβαίνουμε. Κανένα σύστημα διεύθυνσης, ανάρτησης, φρένων που να μας κάνει να μην τους χρειαζόμαστε;
Τι νόημα έχει το ABS σε αυτοκίνητο με ταμπούρα πίσω; Μήπως επειδή τα δισκόφρενα πίσω που είναι πιο αποτελεσματικά, δεν είναι ισχυρό sales point από τη στιγμή που κυκλοφορούν από το 1950;
Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα DSR, EFD, ASR και τόσα άλλα συστήματα σταθερότητας και ελεγχου της πρόσφησης. Μήπως για να καλύψουν κακό σχεδιασμό και έλειψη εξέληξης στην ανάρτηση αλλά και ένα ακόμα sales point;
Και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για αυτοκίνητα άχρωμα, που μοιάζουν όλα μεταξύ τους. Και να μην ικανοποιούν και το πάθος μας για οδήγηση.
-
Πραγματικά ενδιαφέρων thread,και θα το παρακολουθήσω από κοντά.Συγχαρητήρια που το ξεκίνησες Γαβριήλ!
-
Ο χρήστης christhehealer έγραψε:
Ευχαριστώ φίλε syele για την πολύ καλή πάσα.
Θα εξηγήσω με παραδείγματα πως τα sales point του marketing που ανέφερα πιο πάνω, έφτασαν να κάνουν τα αυτοκίνητα να μην στρίβουν.
Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα και πήρα για πρώτη φορά το γνωστό περιοδίκο, τότε μόδα στα test ήταν ο αεροδυναμικός συντελεστής. Το σημαντικότερο πράγμα του κόσμου τότε. Διάβαζες συγκριτικό και έβγαινε πρώτο αυτοκίνητο που είχε συντελεστή 0,36 από άλλο γιατι, το άλλο είχε 0,38. Παρουσιάζόταν ως πανάκεια για τις επιδόσεις και την κατανάλωση. Κανένας όμως τότε δεν είπε ότι αφενός στις επιδόσεις παίζει ρόλο αλλά στις μεγάλες ταχύτητες (F1) και ότι στην κατανάλωση παίζει σημαντικότερο ρόλο, ο σχεδιασμός του κινητήρα πχ.
Αφού μας τελείωσε ο συντελεστής οπισθοελκούσας, μετά ήρθαν τα crash test. Γνωστή η ιστορία με τα γερμανικά crash test, και έτσι ο κόσμος έπεσε στους αερόσακους. Φτάσαμε αισίως στους 8 και ανεβαίνουμε. Κανένα σύστημα διεύθυνσης, ανάρτησης, φρένων που να μας κάνει να μην τους χρειαζόμαστε;
Τι νόημα έχει το ABS σε αυτοκίνητο με ταμπούρα πίσω; Μήπως επειδή τα δισκόφρενα πίσω που είναι πιο αποτελεσματικά, δεν είναι ισχυρό sales point από τη στιγμή που κυκλοφορούν από το 1950;
Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα DSR, EFD, ASR και τόσα άλλα συστήματα σταθερότητας και ελεγχου της πρόσφησης. Μήπως για να καλύψουν κακό σχεδιασμό και έλειψη εξέληξης στην ανάρτηση αλλά και ένα ακόμα sales point;
Και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για αυτοκίνητα άχρωμα, που μοιάζουν όλα μεταξύ τους. Και να μην ικανοποιούν και το πάθος μας για οδήγηση.
Δεν ξέρω κατά πόσο έχεις δίκιο. Μπορεί και να έχεις! Μπορεί όμως και να μην έχεις. Και εξηγούμαι.
Κατά τη γνώμη μου, όλες οι πτυχές της ανθρώπινης ζωής διαμορφώνονται σύμφωνα με τη θέληση των ισχυρών και κατά δεύτερο λόγο των ειδικών. Όλα μα όλα. Με καμμία εξαίρεση.Έχοντας σα βάση αυτό έρχομαι να πω ότι από τη μια οι Εταιρείες οι ίδιες είναι αυτές που κατευθύνουν την αυτοκίνηση εκεί που θέλουν. Και αυτό που θέλουν (ή πρέπει να θέλουν) είναι να προσφέρουν το σωστό προϊόν με το λιγότερο δυνατόν κόστος και στο μικρότερο δυνατόν χρόνο. Άρα κατευθύνουν τα πάντα προς τα εκεί.
Είναι προτιμότερο λοιπόν (λεω εγώ τώρα) να βάλεις ένα σύστημα ASR που θα εξελίξεις μια φορά (και σαφώς πιο γρήγορα και φθηνά) από το να εξελίξεις ένα αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται σχεδόν το ίδιο καλά χωρίς το ASR. Αντίθετη κίνηση (εξέλιξη αμαξώματος, ανάρτησης, διαφορικών και δεν ξέρω εγώ τί άλλο) σημαίνει κόστος και χρόνος που δεν υπάρχει.Σε δεύτερο βαθμό έρχεται ο ειδικός τύπος. Όλοι (?) κρέμονται από τα χείλη του. Ποιο βγάζουν καλύτερο αυτοκίνητο; Το Α. Άρα, τί έχει το Α που το βγάζει καλύτερο. Έχει ABS που μας σώζει, 4 αερόσακους που μα σώζουν κι αυτοί αλλά έχει και κινητήρα τάδε, έχει οδική συμπεριφορά δείνα. Τί απ' αυτά όμως είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε και στο δικό μας Β αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι σαφής. Το ABS και οι αερόσακοι. Άρα...
Σε τρίτο βαθμό ερχόμαστε εμείς οι καταναλωτές. Δεν έχουμε το χρόνο ή και τη θέληση να ασχοληθούμε προσωπικά με τα θέματα αυτά. Και όταν το κάνουμε με πίεση απλώς μαθαίνουμε στραβά. Έτσι το αφήνουμε το θέμα στους ειδικούς. Αυτοί θα μας διαφωτίσουν. Στηριζόμαστε πάνω τους. (και λεω ότι ισχύει όχι μόνο στα αυτοκίνητα αλλά παντού) Οι διάφορες φωνές αντίστασης στην πορεία των πραγμάτων απλώς επιβεβαίωνουν τον κανόνα.
Έρχεται λοιπόν το Marketing και προβλέπει αυτή την τάση. Ή μάλλον πιο σωστά, δεν την προβλέπει αφού αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά την εντοπίζει όταν αυτή είναι στην αρχή της. Την καταγράφει και παραδίνει τα στοιχεία στο engineering και στη Διοίκηση της κάθε Εταιρείας.
Το Marketing δεν φτιάχνει την τάση. Την εντοπίζει.Καταλήγω λοιπόν και πάλι στο ίδιο. Όταν ένα αυτοκίνητο δε στρίβει ΔΕΝ φταίει το Marketing!
ΥΓ: Κουμάντο δεν κάνει ούτε το Marketing, ούτε το engineering κομμάτι μιας Εταιρείας. Κουμάντο κάνουν οι Οικονομικές Διευθύνσεις.
-
Οριστε τι εννοω. Τετοιου ειδους αποψεις εχουν διαμωρφωθει τα τελευταια 5-8 χρονια και (σοβαρα) κατηγορω τα περιοδικα αυτοκινητου για αυτη την...σορρυ αλλα πρεπει να ειμαι ειλικρινης ...καταντια. Καββαθα πρεπει να το σκευθεις το θεμα σοβαρα διοτι ξερεις οτι το 4 Τροχοι οπως καθε αλλο σοβαρο ΜΜΕ εχει 'αγραφη δυναμη' να επηρεαζει κατα πολυ το πια γνωμη διαμωρφωνει το κοινο για την αυτοκινηση σημερα. Τα διαβαζουν απο τους car enthusiasts του περιδικου σαν τον Ιβαν και τον ΣΧ και τα εμπεδωνουν και ξαφνικα, αυτη ειναι η γνωμη τους. Δεν λεω τιποτε καινουργιο. Το κανουμε ολοι μας με τα ΜΜΕ για πολλα θεματα της ζωης.
ΚΚ νομιζω ειναι αναγκαιο να μπει μια ταξη στο θεμα διοτι κατηγορητε τους λαθους ανθρωπους και για τους λαθος λογους. Συγκεκριμενα
Αυτο το 'τα αυτοκίνητα δεν στρίβουν' το εχω ακουσει πολλοστες φορες και στο περιοδικο μαλιστα. Καταρχην δεν μπορω να καταλαβω πως κατι τετοιο ειναι αληθεια. Ειδικα στην Ευρωπαικη αγορα οπου υπαρχουν πολλα περισσοτερα αυτοκινητα που 'στριβουν' απο αλλες αγορες.
Το εχω ξαναγραψει αυτο και το επαναλαμβανω με μεγαλυτερη λεπτομερεια στα σημεια:
Την αισθηση που δινει ο τροπος που 'στριβει' ενα Πεζο Ραλι νομιζετε οτι την εκτιμα ο μεσος καταναλωτης? Εμεις που την εκτιμουμε, οι car enthusiasts ειμαστε σταγονα στον ωκεανο οπως εχουμε συμφωνησει στο παρελθον. Οταν η Χοντα προσπαθει να πουλησει 400,000 Ακκορντ στις ΗΠΑ μονο, νομιζετε οτι νοιαζετε για μενα και σενα?
Επισης, ο τροπος που στριβει το μεσο αυτοκινητο σημερα ειναι κατα πολυ καλυτερος και πιο ασφαλης του μεσου αυτοκινητου της δεκαετιας του 70. Ακομη και ο ΣΧ θα συμφωνησει σε αυτο.
Μην σκεφτεστε με το 'δικο μας μυαλο' οταν κανετε για σχολια για το μαρκετινγ γενικα. Διοτι οι ανθρωποι του μαρκετινγ οταν δουλευουν πανω σε ενα αυτοκινητο, προσπαθουν να σκευθουν με το μυαλο του target market του συγκεκριμενου οχηματος. Κανει 100% νοημα και δεν υπαρχει τιποτε κακο με κατι τετοιο. Αντιθετα, υπαρχουν '1000' καλα με κατι τετοιο.
Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα και πήρα για πρώτη φορά το γνωστό περιοδίκο, τότε μόδα στα test ήταν ο αεροδυναμικός συντελεστής.
Δεν θυμαμε ποτε τετοια μοδα. Θυμαμαι τον ΑΣ να ειναι σημαντικο νουμερα ξαφνικα (ενω δεν ηταν τοσο πιο πριν), αλλα κατι τετοιο εγινε διοτι οι σχεδιαστες αρχισαν να δινουν σημασια στα ωφελη του χαμηλου ΑΣ. Τι κακο με αυτο? Κανεις δεν υπωχρεωσε κανενα να αγορασει αυτοκινητο μονο και μονο επηδει εχει χαμηλο ΑΣ.
Το σημαντικότερο πράγμα του κόσμου τότε. Διάβαζες συγκριτικό και έβγαινε πρώτο αυτοκίνητο που είχε συντελεστή 0,36 από άλλο γιατι, το άλλο είχε 0,38.
Για αυτο δεν φτεει το 'μαρκετινγ' αλλα αυτος που εγραψε το συγκριτικο. Σκεψου...λιγο.
Παρουσιάζόταν ως πανάκεια για τις επιδόσεις και την κατανάλωση. Κανένας όμως τότε δεν είπε ότι αφενός στις επιδόσεις παίζει ρόλο αλλά στις μεγάλες ταχύτητες (F1) και ότι στην κατανάλωση παίζει σημαντικότερο ρόλο, ο σχεδιασμός του κινητήρα πχ.
Κανεις δεν το ειπε αυτο? Και τα διαβασες αυτα σε περιοδικο? ΟΙ ανθρωπο του τμηματος μαρκετινγ τι φτενε εαν οι συντακτες γραφουν τα παραπανω?
ΟΚ. Δηλαδη εσυ προτιμας αυτοκινητο χωρις αεροσακους? Ή μαλλον προτιμας αυτοκινητο που ειναι λιγοτερο ασφαλη απο οτι μπορει να ειναι?
Οριστε? Το παραπανω που γραφεις ειναι 100% λαθος απο μηχανικης αλλα και απο 'μαρκετινγκ' πλευρας. Καλυτερα να εχω αυτοκινητο με ταμπουρα πισω με ABS παρα με Δισκοφρενα παντου χωρις ABS.
Δεν παμε καλα. Εκτος απο τους αεροσακους, τωρα και τα συστηματα ευσταθειας ειναι περριτα? Εσυ δηλαδη προτιμας να φευγεις απο τον δρομο σε μια κακη στιγμη παρα να εχεις μια ακομη βοηθεια απο ενα συστημα ευσταθειας το οποιο θα μπορουσε να σωσει εσενα και την οικογενεια σου?
Το παθος σου για οδηγηση? Δηλαδη ΟΛΑ τα αυτοκινητα πρεπει να ικανοποιουν τις ΔΙΚΕΣ σου αναγκες. Νομιζεις οτι πολλοι εχουν ΠΑΘΟΣ για οδηγηση? Δες και λιγο γυρω σου τον κοσμο στα ματια. Ο κοσμος αντιλαμβάνεται την οδηγηση ως ΜΠΕΛΑ 99% των φορων. Και η υψιλη τιμη των καυσιμων οπως και η κινηση που εχει γινει ανυποφορη παντου πια, δεν βοηθανε την κατασταση ακομη και με car enthusiasts σαν και μενα και σενα.
Γιαυτο και προκαλω τον Καββαθα να 'βαλει ταξη'. Διοτι ολα σχεδον τα περιοδικα αυτοκινητου δινουν εμφαση στο οδηγικο ΠΑΘΟΣ. Κανει νοημα. Κανενα προβλημα. Καταλαβαινω γιατι γινετε κατι τετοιο. Αλλα οταν μεσα απο τα ματια αυτων με το ΠΑΘΟΣ αυτο, κατακρινουμε ΟΛΟΚΛΗΡΑ τμηματα μαρκετινγκ και μαλιστα τον τομεα καθε αυτου, τοτε κατι τετοιο ειναι τουλαχιστονα αδικο, αναληθεις, ανακριβες και αφελής εκ μερους αυτων που το γραφουν.
Ο μεσος ορος αγοραστης αυτοκινητου ειναι 100% ικανοποιημενος για το 'πως στριβει ενα Γκολφ 1.4'. Οπως επισης με τα φρενα αυτου και την αισθηση του τιμονιου. Εαν ηθελε κατι μαλιστα θα ζητουσε για ακομη πιο ελαφρυ τιμονι πολυ πιθανον (οπως γινοταν αυτο του Stylo οταν εισαι σε σταση). Θα σου πουν θελουμε μεγαλυτερους χωρους, πιο πολλα μερη για μικροαντικειμενα, ποτηροθηκες, κτλ. Οχι, διπλα ψαλιδια και οταν ειμαι στο οριο να υπαρχει υποστροφη αλλα οταν αφηνω το γκαζι να μετατρεπετε σε ελενγωμενη υπερστροφη και στο τελος να στριβω με τα 4. Αυτο μαλιστα δεν θα στο πει και το 50% αυτων που αγοραζουν ενα Μ3 ή ενα 911. Ουτε και αυτοι δεν ειναι ολοι σαν αυτους που γραφουν στα περιοδικα.
Οπως ειπα, πρεπει να αρχισουμε να ειμαστε πιο ρεαλιστες και να καταλαβαινουμε τι συμβενει με την αγορα μεσα απο τα ματια του μεσο ορου καταναλωτη. Το μαρκετινγ ως τομεας κανει καλο στον χωρο του αυτοκινητου τις περισσοτερες φορες. Υπαρχουν μερικα σημεια οπου το μαρκετινγ προσπαθει να πασαρει ενα προιον με τροπο που δεν θα'πρεπε, αλλα hey, γιαυτο υπαρχει η Δημοκρατια και ο Καπιταλισμος. Ετσι ωστε εσυ ως καταναλωτης να εχεις την δυνατότητα και το δικαίωμα επιλογής.
-
Ευχαριστώ φίλε syele για την πολύ καλή πάσα.
Συμφωνώ για τον αεροδυναμικό συντελεστή και τα κρας τεστ (μόδα). Το παράξενο είναι ότι στην Ελλάδα (και ισως και στην Ευρώπη) αυτά διαφημίζονται πολύ περισσότερο απότι στην Β. Αμερική.
Εδώ τα κρας τεστ έχουν περισσότερη σημασία για τις ασφαλιστικές εταιρείες και όχι για τους καταναλωτές. Περισσότερο διαφημίζονται τα δυναμικά χαρηκτιριστικά (επιδόσεις, κινητήρας/ισχύς).
Επίσης, το έχω ξαναγράψει, στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολική διαφήμιση.
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
Κατά τη γνώμη μου, όλες οι πτυχές της ανθρώπινης ζωής διαμορφώνονται σύμφωνα με τη θέληση των ισχυρών και κατά δεύτερο λόγο των ειδικών. Όλα μα όλα. Με καμμία εξαίρεση.
Συμφωνοι.
Έχοντας σα βάση αυτό έρχομαι να πω ότι από τη μια οι Εταιρείες οι ίδιες είναι αυτές που κατευθύνουν την αυτοκίνηση εκεί που θέλουν.
(Βασικο) λαθος. Σε μια χωρα με πραγματικα ελευθερη αγορα οι αυτοκινητοβιομηχανιες δεν κατευθεινουν τιποτε. Η κατευθηνση οριζετε απο την ιδια την αγορα. Εμενα και σενα.
Και αυτό που θέλουν (ή πρέπει να θέλουν) είναι να προσφέρουν το σωστό προϊόν με το λιγότερο δυνατόν κόστος και στο μικρότερο δυνατόν χρόνο. Άρα κατευθύνουν τα πάντα προς τα εκεί.
Αυτο που θελουν μετοχικες εταιριες (οι περισσοτερες αυτοκινητοβιομηχανιες) ειναι να κανουν τους μετοχους τους πλουσιοτερους. Ο λογος ομως που προσπαθουν να 'προσφέρουν το σωστό προϊόν με το λιγότερο δυνατόν κόστος', οπως σωστα εγραψες, ειναι αυτος που εγραψα πιο πανω. Επηδει δηλαδη η αγορα κατευθηνεται απο την αγορα. Εμενα και σενα.
Είναι προτιμότερο λοιπόν (λεω εγώ τώρα) να βάλεις ένα σύστημα ASR που θα εξελίξεις μια φορά (και σαφώς πιο γρήγορα και φθηνά) από το να εξελίξεις ένα αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται σχεδόν το ίδιο καλά χωρίς το ASR.
Πως ειναι δυνατον να εξελιξεις ενα αυτοκινητο που ενω συμπεριφερεται σαν να ειναι εξοπλισμενο με ASR, στο τελος να μην ειναι ομως?
Αντίθετη κίνηση (εξέλιξη αμαξώματος, ανάρτησης, διαφορικών και δεν ξέρω εγώ τί άλλο) σημαίνει κόστος και χρόνος που δεν υπάρχει.
Σωστα. Ακομη και με αναρτηση απο 'διαμαντι' ομως, πως θα σταματησεις ενα τροχο που γυρναει γρηγοροτερα απο τους αλλους 3 τροχους λογο μικροτερους συντελεστη τριβης κατω απο αυτον τον τροχο?
Σε δεύτερο βαθμό έρχεται ο ειδικός τύπος. Όλοι (?) κρέμονται από τα χείλη του. Ποιο βγάζουν καλύτερο αυτοκίνητο; Το Α. Άρα, τί έχει το Α που το βγάζει καλύτερο. Έχει ABS που μας σώζει, 4 αερόσακους που μα σώζουν κι αυτοί αλλά έχει και κινητήρα τάδε, έχει οδική συμπεριφορά δείνα. Τί απ' αυτά όμως είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε και στο δικό μας Β αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι σαφής. Το ABS και οι αερόσακοι. Άρα...
Γιατι ειναι λαθος οταν γραφει το 4 Τροχοι οτι οι αεροσακοι σωζουν ζωες? Και τα ABS το ιδιο.
Σε τρίτο βαθμό ερχόμαστε εμείς οι καταναλωτές. Δεν έχουμε το χρόνο ή και τη θέληση να ασχοληθούμε προσωπικά με τα θέματα αυτά. Και όταν το κάνουμε με πίεση απλώς μαθαίνουμε στραβά. Έτσι το αφήνουμε το θέμα στους ειδικούς. Αυτοί θα μας διαφωτίσουν. Στηριζόμαστε πάνω τους. (και λεω ότι ισχύει όχι μόνο στα αυτοκίνητα αλλά παντού) Οι διάφορες φωνές αντίστασης στην πορεία των πραγμάτων απλώς επιβεβαίωνουν τον κανόνα.
Σωστα. Ακριβως το νοημα μου οταν αναφερομαι στον ΚΚ. Το 4 Τροχοι αντιλαμβανεται απο τους καταναλωτες ως 'ειδικος του ειδους'. Το προβλημα ομως ειναι οτι τα περισσοτερα περιοδικα αυτοκινητου (και δεν το κρυβουν απο κανενα) 'γερνουν' προς του car enthusiasts, δινουν δηλαδη γνωμη που θα εκτιμιθει κυριως απο ατομα που αγαπουν το αυτοκινητο και οχι τον μεσο καταναλωτη. Και ετσι, οσοι διαβαζουν 4 Τροχοι σχεδον 'απαιτουν' ολα τα αυτοκινητα να 'στριβουν' σαν το Ραλι και οτιδηποτε αλλο ειναι αναξιο σχολιων Υπαρχει οχημα σαν το Ελεμεντ που παρεχει ενα σετ χαρακτηριστικων που δεν εχει σχεση με το 'ΠΑΘΟΣ' της οδηγησης? Θαψτο αυτοματα! Δεν αξιζει μια, δεν επρεπε να κατασκευαστει και οσοι το αγορασουν ειναι θυματα του μαρκετινγ των 'κακων' εταιριων. Αυτος που ειναι το θυμα ειναι αυτος που πιστευει τα παραπανω εντωμεταξυ.
ΥΓ: Κουμάντο δεν κάνει ούτε το Marketing, ούτε το engineering κομμάτι μιας Εταιρείας. Κουμάντο κάνουν οι Οικονομικές Διευθύνσεις.
Οπως ειπα. Κουμαντο στον τομεα του αυτοκινητου κανει η αγορα.
Η αληθεια του Marketing στον χωρο των αυτοκινητων (KK)