-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αντίθετα όλοι μας (ή έστω η μεγάλη πλειονότητα) αγαπούμε και σεβόμαστε το περιοδικό, έχουμε μεγαλώσει μαζί του, στο κάτω-κάτω, και θέλουμε να είναι πάντα το καλύτερο (στην Ελλάδα και να συγκρίνεται με παγκόσμιου επιπέδου περιοδικά) και να ανυπομονούμε να πάει πρώτη του μήνα για να πάρουμε το καινούργιο τεύχος (και ο Γαβριήλ το τεύχος του προηγούμενου μήνα αθάνατες συνδρομές και ΕΛΤΑ/DHL/...) και να το ξεκοκκαλίσουμε (πλην Ζουράρι ).
Αν λοιπόν κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι κάνουν κριτική και πιστεύουν πως η ποιότητα του περιοδικού σε κάποιους τομείς έχει πέσει (δεν το λέω εγώ αλλά το είπαν πολλοί στο topic αυτό, μίλησαν για 'διεκπεραιωτικές' και πρόχειρες δοκιμές, μέτριες φωτογραφίες κ.α. και έδωσαν και παραδείγματα), πιστεύω πως εσύ, ο ΚΚ κτλ. πρέπει σίγουρα να δώσετε βάση στα λεγόμενά τους και να μην προσπεράσετε, οι άνθρωποι αυτοί έχουν άποψη και κάποιο μήνυμα θέλουν να σας περάσουν, και το Forum τους δίνει τη δυνατότητα πολύ καλύτερα από το οποιοδήποτε γράμμα ή e-Mail. Μην ξεγελιέστε από το ό,τι κάποιοι υπερβάλλουν ή δεν το θέτουν κομψά και φαίνεται σαν επίθεση, το τι λένε έχει μεγαλύτερη σημασία από το πως το λένε.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να επαναπαυθείτε στα νούμερα αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας, αλλά να το δείτε σαν υπαρκτό ζήτημα. Παρεμπιπτόντως, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, και αν ακόμα ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι (ή τα περιοδικά στην περίπτωσή μας) μπορεί και να δυστυχούν (ή, στην περίπτωσή μας, να μην είναι όσο 'ευτυχή' θα θέλαμε -και σίγουρα θα θέλατε- να είναι).
Ωραιο post nass.
-
Ο χρήστης voice of reason έγραψε:
Θηλυκά είναι τα αυτοκίνητα που σε προκαλούν. Ακολουθώντας τη γραμμή Δήμου, όταν λέμε για Πόρσε, Φεράρι και Μαζεράτι, ακόμα και για Μαρτσέντες, ΒΜW χρησιμοποιώ το η... Οταν πρόκειται για Φόκους, Στίλο κ.λπ (μιά χαρά αυτοκίνητα είναι... μην γίνει πάλι παρεξήγηση..) βάζω το...
Αλλά τόσο σημαντικό είναι;;;;
ΣΧΠρόσεξε πως ενώ ο κόσμος μιλάει για το φάμπια και το οκτάβια, η διαφήμιση μιλάει γαι τΗν φάμπια και τΗν οκτάβια. Προσπαθούν να τα περάσουν ως θηλυκά.
Ξέρουν τι λένε οι διαφημιστές. Ξέρουν πως αν επρόκειτο για στυγνή λογική όλοι θα κυκλοφορούσαμε με Άλτο. Αλλά προωθόντας αυτοκίνητο πάντα ποντάρεις στο συναίσθημα.
Ο Ινδός της διαφήμισης του peugeot 206 είχε αυτοκίνητο, αλλά έπρεπε να το μεταμορφώσει πριν βγει στην τσάρκα.Σωστα. Ο ΣΧ ισως να μην καταλαβαινει οτι οταν αποκαλει το Ενζο 'η Ενζο', ακολουθει βασικες τακτικες μαρκετινγ.
-
Ο χρήστης logikos έγραψε:
Επομένως, το ερώτημα που διατύπωσα πιο πάνω έχει βάση: Τι ποιότητα ασφάλισης μπορεί να διεκδικήσει κάποιος που εργάζεται -αν όχι μία- ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, αφού δε θα μπορεί να πληρώσει υψηλά ασφάλιστρα, για να έχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη;
Οι εταιριες πληρωνουν το μεγαλυτερο ποσο ασφαλισης και για τους part-time υπαλληλους. Εαν καποιος δεν μπορει να δουλεψει λογο υγειας, τοτε υπαρχουν αλλες καλυψεις που καλυπτουν ασθενειες κτλ. Το κρατος και οι εταιριες που δουλεψαν στο παρελθον μεριμνα για αυτους. Medicare.
Αν θέλεις να μιλήσουμε για στατιστικές, πρέπει να σε ενημερώσω ότι και στις ΗΠΑ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας (δε θυμάμαι το ακριβές νούμερο, αλλά ήταν μεταξύ 10% και 15%). Και μη μου πεις ότι δε ζω στις ΗΠΑ, για να το ξέρω! Τα νούμερα μαθαίνονται εύκολα. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης και αν ναι τι ποιότητας είναι αυτή;
Αυτο που λες ειναι σωστο. Το ποσο φτωχειας εδω οριζετε ως $15,000 τον χρονο. Δηλαδη 425,000 τον μηνα (πριν φορους). Αυτο που δεν καταλαβενεις εσυ επηδει δεν εζησες εδω, εναι το ποσο ευκολο ειναι να κανεις πανω απο $15Κ τον χρονο εδω. Ακομη και εαν δουλυεις part-time.
Προσωπικά δε με αφορά το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης ούτε των πολλών ούτε του μέσου όρου. Με ενδιαφέρει αν το κράτος μεριμνά γι' αυτούς που έχουν ανάγκη. Στις ΗΠΑ η υποδομή και οργάνωση των νοσοκομείων είναι πολύ καλή, η ιατρική έρευνα είναι έτη φωτός μπροστά, αλλά ο φτωχός άνθρωπος έχει καλύτερη αντιμετώπιση από το σύστημα υγείας της Ελλάδας παρά των ΗΠΑ.
Δες παραπανω.
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Όμως αυτό το παράδειγμα που έφερες είναι άσχετο με το θέμα που συζητούσαμε, αφού η γυναίκα εκείνα τα χρόνια, ΠΑΛΙ ΔΕΝ θα ψήφιζε, ακόμα και αν λεγόταν Ο γυναίκας...Το παραδειγμα που εφερα δηχνει το μεν ηταν αποδεκτο να μην ψυφιζουν οι γυναικες, ηταν λαθος. Αποδεκτο μεν, λαθος δε. Αποδεκτο 'η Φερραρι', λαθος δε, διοτι ειναι 'το αυτοκινητο Φερραρι'.
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Πες μου ποιά από τα παρακάτω ΑΨΥΧΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ είναι λάθος στην ελληνική:
Η Σφαίρα
Ο Άξων (ο άξονας)
Η Τάξις (η τάξη)
Η Οθόνη
Ο Πίναξ (ο πίνακας)
Ο Δρόμος
Η Οδός
Ο Στύλος
Η Κολώνα
Η Ταράτσα, Η ΟροφήΦυσικα και κανενα δεν ειναι λαθος. Αυτα ειναι Ελληνικες λεξεις.
Ακριβως. Η λεξη Φερραρι δεν ειναι Ελληνικη λεξη, συν του οτι ειναι και ονομα.
Ασχετη Ερωτηση: Θυμαμαι σωστα απο το Γυμνασιο οτι τα ξενα ονοματα δεν κλινοντε? Δηλαδη ειναι σωστο να λες 'οι δρομοι του Σικαγου', ή 'οι δρομοι του Σικαγο'?
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Σκόπιμα έως τώρα δεν αναμίχθηκα στο ζήτημα -πλην ορισμένων γλωσσολογικών διευκρινήσεων- γιατί είναι πολύτιμη μεν η συμβολή του forum στην άμεση ενημέρωση της ομάδας των 4Τ σχετικά με τις απόψεις και τις τάσεις των αναγνωστών τους, όμως αφενός μεν η ανωνυμία και αφετέρου η πολυπληθής συμμετοχή θεωρώ πως κάνει σχεδόν αδύνατη την επικοινωνία των συντακτών των 4Τ με τους αναγνώστες, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε (κοινώς, ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του, όπως άλλωστε κι εγώ). Και δεν ήθελα να συμμετέχω σε αυτόν τον 'άνισο αγώνα' που πανεύκολα μπορεί να μετατραπεί σε μπάχαλο.Επιτρέψτε μου μόνο μία άποψη σχετικά με το θέμα. Και ιδιαίτερα προς την θέση του Γαβριήλ (όχι μόνο στον Γαβριήλ). Καλώς ή κακώς το αυτοκίνητο, αυτή η άψυχη μάζα λαμαρίνας για πολλούς από εμάς διαθέτει ψυχή. Μπορεί οι 70+ χιλιάδες αναγνώστες των 4Τ να παίρνουν το περιοδικό για να ενημερώνονται σχετικά με την αγορά αυτοκινήτου, όμως ένας σκληρός πυρήνας εξ αυτών περιμένει κάθε μήνα να διαβάσει και την 'μελό άποψη της αυτοκίνησης', όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι Ferrari, Porsche, Lotus, αλλά και οι BMW, Mazda, Merc, Peugeot, Renault, MG (και τόσες άλλες) έχουν ψυχή. Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσωποποιούσαν την ιδιοκτησία τους και αποκτούσαν ιδιαίτερες σχέσεις με αυτή. Αφήστε μας λοιπόν να ονειρευόμαστε τον βρυχιθμό των Ferrari μέσα από τις σελίδες του περιοδικου (σικ). Άλλωστε μήπως στα Drive, Car & Driver ή Auto Motor und Sport γράφουν με λιγότερο συναισθηματισμό για τα υπεραυτοκίνητα που οδηγούν;;; Και βέβαια υπάρχουν και τα αγοραστικά άρθρα για τα Getz, Atos, Polo, Matiz κ.ο.κ. για να επιλέξουμε το 'θνητό' μας τετράτροχο ανάλογα με τα βαλάντιά μας. Ερωτώ λοιπόν: ποιος θα διάβαζε ένα άρθρο για την Εντζο αν αυτό είχε καθαρά αγοραστικό χαρακτήρα, αφού η Ferrari κατασκεύασε το αυτοκίνητο με σκοπό το κέρδος;
Σκεφτείτε εκφράσεις του τύπου: 'η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση, όμως ο ήχος του κινητήρα στο εσωτερικό είναι αφόρητος μετά τις 6.000 στροφές, ενώ σε όλη την κλίμακα των στροφών είναι αισθητή η τραχύτητα της λειτουργίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον σκληρό συμπλέκτη κάνουν την μετακίνηση σε συνθήκες πόλης, ιδιαίτερα προβληματικές, τη στιγμή μάλιστα που η σκληρή ανάρτηση και η υπερβολικά μικρή απόσταση από το έδαφος κάνει την Εντζο απελπιστικά ευπαθή στα συχνά σαμαράκια των δρόμων του λεκανοπεδίου. Η κατανάλωση τέλος των 30+ λίτρων/100 χλμ επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι του καταναλωτή, ο οποίος επιπλέον καλείται να πληρώσει εξωφρενικά υψηλό αντίτιμο για τα σέρβις του αυτοκινήτου. Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πολύ ειδικό όχημα, που θα καλύψει τις ανάγκες ελάχιστων οδηγών και σε καμία περίπτωση οικογενειαρχών, το οποίο δε θα σας συνιστούσαμε αν δεν διαθέτετε προσωπική πίστα. Όσοι δε είστε μόνιμοι κάτοικοι Ν.Ψυχικού και Φιλοθέης καλό είναι να κοιτάξετε άλλα μοντέλα με πιο μαλακή ανάρτηση και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος (π.χ. Porsche). '...
Εκεί να δεις γιούχα που θα έπεφτε.Αφήστε με να ονειρεύομαι το άλογο να σχίζει τα κύμματα και την όπερα, όταν ακούω τον ήχο μίας Ferrari, όπως και στη διαφήμιση.
Πετρο συμφωνω 100% με αυτο που γραφεις. Ομως ξεχνας τις δεκαδες φορες πια που εχω ξεχωρισει μεταξυ θετικου και αρνητικου συναισθηματισμου. Οπως εγραψα ο ΣΧ κανει γυρω στα 15% αρνητικο τυπου συναισθηματισμο σε εκεινο το αρθρο. Δηλαδη το Θεοπηει το Ενζο.Το εχεις το τευχος? Διαβασε το. Αλλιως διαβασε το πρωτο μυνημα μου σε αυτο το θρεντ.
Επισης τι εχεις να πεις για τον ορισμο του καλυτερου αυτοκινητου στον κοσμο και οτι αυτο ειναι το Ενζο, τι εχεις να πεις για το κακο μαρκετινγ του διαβολου και τους ξενερωτους Αγγλους και τους σκληρους Γερμανους? Και τι εχεις να πεις για το οτι ακομη με τον ΣΧ προσπαθουμε να βρουμε εαν υπαρχει λογος να παρει μερος στην συζητηση του θεματος ή οχι. Εαν το εκανε, μεχρι τωρα θα καταληγαμε καπου. Μια εξηγηση δεν εχει δωσει για τιποτε απο το θεμα που ανοιξα (εκτος απο τα λιγα για το μαρκετινγκ που χωρουν ενα τονο επεξηγησεις).
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Ακριβως. Η λεξη Φερραρι δεν ειναι Ελληνικη λεξη, συν του οτι ειναι και ονομα.Ασχετη Ερωτηση: Θυμαμαι σωστα απο το Γυμνασιο οτι τα ξενα ονοματα δεν κλινοντε? Δηλαδη ειναι σωστο να λες 'οι δρομοι του Σικαγου', ή 'οι δρομοι του Σικαγο'?
To παρακάτω απαντά και στον Νίκο.
Όλες οι ξενόφερτες λέξεις ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ουδέτερο άρθρο. ΠΡΕΠΕΙ! Είναι κανόνας! Έτσι είναι ΤΟ στυλό, και όχι ο στυλός. Επίσης είναι άκλιτα (το τανξ, τα τανξ, των τανξ κλπ)
Τα ονόματα με την σειρά τους κλίνονται. Τα θυληκά πάλι κλίνονται.
Προσοχή! Τα επίθετα στα θυληκά ΔΕΝ κλίνονται, αφού αποτελούν την γενική πτώση του αρσενικού επιθέτου. Από παλιά, όταν οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, δεν υπήρχαν μόνες τους, ατομικά, αλλά ανήκαν σε κάποιον. Έτσι μέχρι το γάμο ανήκαν στον πατέρα τους και έφεραν το επίθετό του, ενώ μετά έφεραν του συζύγου τους. Έτσι ο Γιάννης Παπαδόπουλος (πχ) παντρευόταν μια γυναίκα που την έλεγαν Μαρία, η οποία πλέον ονομαζόταν Μαρία (του) Παπαδοπούλου. Οπότε και δεν κλίνεται.Ομοίως δεν κλίνονται τα ξενόφερτα ονόματα.
Όμως ΚΑΝΕΝΑΣ κανόνας δεν υπάρχει που να επιβάλλει ουδέτερο άρθρο στα ξενόφερτα ΟΝΟΜΑΤΑ (αυτό απαντά κυρίως στο Νίκο).
Έτσι ενώ την κοπέλα μου την λένε Lara, λέω Η Λάρα, και όχι ΤΟ Λάρα! Δεν κλίνεται φυσικά (Η Μαρία της Μαρίας, αλλά η Λάρα της Λάρα), αλλά άρθρο παίρνει.Ομοίως η Έντζο αφού είναι όνομα μπορεί να έχει άρθρο διάφορο του ουδέτερου.
-
Εχουμε χασει το νόημα!!!
-
Η λεξη Φερραρι δεν ειναι Ελληνικη λεξη, συν του οτι ειναι και ονομα.Ασχετη Ερωτηση: Θυμαμαι σωστα απο το Γυμνασιο οτι τα ξενα ονοματα δεν κλινοντε? Δηλαδη ειναι σωστο να λες 'οι δρομοι του Σικαγου', ή 'οι δρομοι του Σικαγο'?
Ξεκινώ από το δεύτερο. Η μνήμη σου δε σε απατά κι επομένως σωστό είναι να λέμε 'οι δρόμοι του Σικάγο'.
Όσο για το πρώτο, με κάλυψε ο Γιώργος. Εγώ θα αναφέρω μερικά παραδείγματα. Αν όλα τα ξενικά κύρια ονόματα ήταν ουδέτερα στα ελληνικά θα έπρεπε να λέμε το Ιντιάνα, το Καλιφόρνια, το Ουάσιγκτον κτλ. Μη μου πει κανείς ότι λέμε 'η' Ιντιάνα, γιατί εννοείται 'η πολιτεία' Ιντιάνα. Τότε θα απαντήσω ότι δε λέμε η Κάνσας, η Οχάιο, η Τέξας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει (τουλάχιστον δεν ξέρω να υπάρχει) σαφής κανόνας για το γένος των κύριων ονομάτων ξενικής προέλευσης.
-
Αν θέλεις να μιλήσουμε για στατιστικές, πρέπει να σε ενημερώσω ότι και στις ΗΠΑ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας (δε θυμάμαι το ακριβές νούμερο, αλλά ήταν μεταξύ 10% και 15%). Και μη μου πεις ότι δε ζω στις ΗΠΑ, για να το ξέρω! Τα νούμερα μαθαίνονται εύκολα. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης και αν ναι τι ποιότητας είναι αυτή;
Αυτο που λες ειναι σωστο. Το ποσο φτωχειας εδω οριζετε ως $15,000 τον χρονο. Δηλαδη 425,000 τον μηνα (πριν φορους). Αυτο που δεν καταλαβενεις εσυ επηδει δεν εζησες εδω, εναι το ποσο ευκολο ειναι να κανεις πανω απο $15Κ τον χρονο εδω. Ακομη και εαν δουλυεις part-time.
Προσωπικά δε με αφορά το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης ούτε των πολλών ούτε του μέσου όρου. Με ενδιαφέρει αν το κράτος μεριμνά γι' αυτούς που έχουν ανάγκη. Στις ΗΠΑ η υποδομή και οργάνωση των νοσοκομείων είναι πολύ καλή, η ιατρική έρευνα είναι έτη φωτός μπροστά, αλλά ο φτωχός άνθρωπος έχει καλύτερη αντιμετώπιση από το σύστημα υγείας της Ελλάδας παρά των ΗΠΑ.
Δες παραπανω.
Επειδή δε θεωρώ ότι μου απάντησες ικανοποιητικά στο σχόλιο «ο φτωχός άνθρωπος έχει καλύτερη αντιμετώπιση από το σύστημα υγείας της Ελλάδας παρά των ΗΠΑ», θα μιλήσω με παράδειγμα.
Έστω ότι ένας άνεργος αρρωσταίνει. Τα συμπτώματά του είναι π.χ. πυρετός και κοιλιακό άλγος. Στην Ελλάδα μπορεί να πάει κατευθείαν σε εφημερεύον νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης (που είναι και το ανώτατο επίπεδο). Εκεί γίνεται διάγνωση σκωληκοειδίτιδας, εγχειρίζεται, γίνεται καλά και εξέρχεται από το νοσοκομείο χωρίς να πληρώσει τίποτε από την τσέπη του.
Στις ΗΠΑ τι θα συμβεί με τον συγκεκριμένο άνεργο, ο οποίος σημειωτέον έχει χάσει την ασφάλισή του; Θα σου πω τι έχω καταλάβει από τα όσα έχουν γραφεί μέχρι στιγμής και με διορθώνεις, όπου κάνω λάθος. Από τη στιγμή που είναι ανασφάλιστος δεν μπορεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο (εκτός και αν βρει χρήματα να πληρώσει). Επιπλέον, εφόσον δε θεωρείται προς το παρόν επείγον περιστατικό, μιας και παρουσιάζει μόνο κοιλιακό άλγος και πυρετό -τυπικά συμπτώματα πολλών ασθενειών-, δεν πάει ούτε σε ER. Η επιλογή που επομένως έχει είναι να πάρει ένα αναλγητικό-αντιπυρετικό και να... προσευχηθεί. Κάποια στιγμή το κοιλιακό άλγος θα γίνει εντονότατο, σε σημείο που δε θα μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Τότε θα μεταφερθεί προφανώς σε ER, όπου και θα γίνει διάγνωση περιτονίτιδας (πιθανή επιπλοκή μιας παραμελημένης σκωληκοειδίτιδας). Το ποσοστό θνητότητας από σκωληκοειδίτιδα είναι μικρότερο του 0,1%, ενώ το αντίστοιχο από περιτονίτιδα είναι 5-10%. Συνεπώς, η άμεση αντιμετώπιση του ανέργου στην Ελλάδα, λόγω του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας του συστήματος υγείας, του δίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσει.
Ερώτηση: Αν θεραπευτεί τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος και εξέλθει από το ER, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει από τη τσέπη του για τις ιατρικές υπηρεσίες που του παρείχαν;
Σημείωση: Με ενδιαφέρει πραγματικά να μάθω πώς λειτουργεί το συστήμα υγείας των ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις. Καθώς ζεις εκεί, μπορείς να παρέχεις αυτή την πληροφόρηση. Ξέρω ότι το θέμα δεν έχει καμιά σχέση με την αυτοκίνηση, αλλά, αφού το ανοίξαμε (από σπόντα ως είθισται), ας το ολοκληρώσουμε.
-
Ο χρήστης pavlos έγραψε:
Εχουμε χασει το νόημα!!!Ποιο απ΄όλα;
-
To παρακάτω απαντά και στον Νίκο.
Όλες οι ξενόφερτες λέξεις ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ουδέτερο άρθρο. ΠΡΕΠΕΙ! Είναι κανόνας! Έτσι είναι ΤΟ στυλό, και όχι ο στυλός. Επίσης είναι άκλιτα (το τανξ, τα τανξ, των τανξ κλπ)
Συμφωνω. Οτι δεν ειναι Ελληνικο το κανουμε ουδετερο.
Τα ονόματα με την σειρά τους κλίνονται. Τα θυληκά πάλι κλίνονται.
Προσοχή! Τα επίθετα στα θυληκά ΔΕΝ κλίνονται, αφού αποτελούν την γενική πτώση του αρσενικού επιθέτου. Από παλιά, όταν οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, δεν υπήρχαν μόνες τους, ατομικά, αλλά ανήκαν σε κάποιον. Έτσι μέχρι το γάμο ανήκαν στον πατέρα τους και έφεραν το επίθετό του, ενώ μετά έφεραν του συζύγου τους. Έτσι ο Γιάννης Παπαδόπουλος (πχ) παντρευόταν μια γυναίκα που την έλεγαν Μαρία, η οποία πλέον ονομαζόταν Μαρία (του) Παπαδοπούλου. Οπότε και δεν κλίνεται.Αυτο με τις γυναικες και επωνυμα δεν το ηξερα. Το ανηκαν σε καποιον του χρονου που θα κατεβω με την γυναικα μου θα σε φωναξω να τις το εξηγησεις. Φερε και καμμια ασπιδα γιατι θα σε φαει ομως
Όμως ΚΑΝΕΝΑΣ κανόνας δεν υπάρχει που να επιβάλλει ουδέτερο άρθρο στα ξενόφερτα ΟΝΟΜΑΤΑ (αυτό απαντά κυρίως στο Νίκο).
Έτσι ενώ την κοπέλα μου την λένε Lara, λέω Η Λάρα, και όχι ΤΟ Λάρα! Δεν κλίνεται φυσικά (Η Μαρία της Μαρίας, αλλά η Λάρα της Λάρα), αλλά άρθρο παίρνει.Μα φυσικα ρε Γιωργο. Ειναι δυνατον να φωναξεις την κοπελα σου το Λαρα; Τη λες Λαρα γιατι ειναι κοπελα (γενους θηλυκου). Χωρια που θα σου δωσει και καμμια φαμα αμα την φωναξεις με ουδετερο αρθρο.
Ομοίως η Έντζο αφού είναι όνομα μπορεί να έχει άρθρο διάφορο του ουδέτερου.
Πριν μιλας για κυρια ονοματα σε προσωπα (ζωντανους ανθρωπους). Ενα αυτοκινητο δεν ειναι ζωντανο. Ειναι ενα αντικειμενο και εχει ονομαστει απο το ονομα του ιδρυτη της Φερραρι. Δηλαδη αν θες εδω πες το ο Εντζο. Αν βεβαια ειναι και γενους θηλυκου ονομα τοτε μπορεις να το πεις η εντζο. Αλλοιως αμα δεν υπαρχει θηλυκο τοτε πρεπει να ειναι ουδετερο. Αλλιως αλλαζουμε το γενος λιγακι αυθαιρετα.
Νικος
ΥΓ: εγω δεν εχω προβλημα να ονομαζουμε το αυτοκινητο φερραρι η εντζο. Απλως λεω οτι δεν στεκει λογικα. Και βασικα εχουμε φτασει σε οριακη συζητηση. Κανουμε οπως λεμε και εδω beat a dead horse.
-
Αυτο με τις γυναικες και επωνυμα δεν το ηξερα. Το ανηκαν σε καποιον του χρονου που θα κατεβω με την γυναικα μου θα σε φωναξω να τις το εξηγησεις. Φερε και καμμια ασπιδα γιατι θα σε φαει ομωςΆστο καλύτερα!!! Εδώ δεν τολμώ να το εξηγήσω στην δική μου!
Από τηλεφώνου αν θές ΟΚ!Έχω ένα γείτονα δικηγόρο που μου το εξήγησε και με πολύ καλή ορολογία αυτό, οπότε να τον βάλουμε αυτόν να τις φάει!
Η πλάκα είναι πως το εξήγησε μπροστά στην γυναίκα του, η οποία ΕΒΡΑΖΕ, αλλά ήταν τόσο καλά τεκμηριωμένο που δεν μίλησε!!Μα φυσικα ρε Γιωργο. Ειναι δυνατον να φωναξεις την κοπελα σου το Λαρα; Τη λες Λαρα γιατι ειναι κοπελα (γενους θηλυκου). Χωρια που θα σου δωσει και καμμια φαμα αμα την φωναξεις με ουδετερο αρθρο.
Καλά, την φάπα είτε έτσι είτε αλλιώς δεν την γλιτώνω!
Απλά εξηγώ πως γίνεται σε ονόματα να μην έχεις ουδέτερα άρθρα. Αυτό όμως γίνεται και για άψυχα πράγματα που δεν έχουν γένος. Σε αυτό το σημείο πολύ καλά παραδείγματα έδωσε ο logikos της παρέας
Όσο για το πρώτο, με κάλυψε ο Γιώργος. Εγώ θα αναφέρω μερικά παραδείγματα. Αν όλα τα ξενικά κύρια ονόματα ήταν ουδέτερα στα ελληνικά θα έπρεπε να λέμε το Ιντιάνα, το Καλιφόρνια, το Ουάσιγκτον κτλ. Μη μου πει κανείς ότι λέμε 'η' Ιντιάνα, γιατί εννοείται 'η πολιτεία' Ιντιάνα. Τότε θα απαντήσω ότι δε λέμε η Κάνσας, η Οχάιο, η Τέξας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει (τουλάχιστον δεν ξέρω να υπάρχει) σαφής κανόνας για το γένος των κύριων ονομάτων ξενικής προέλευσης.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να επαναπαυθείτε στα νούμερα αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας, αλλά να το δείτε σαν υπαρκτό ζήτημα. Παρεμπιπτόντως, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, και αν ακόμα ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι (ή τα περιοδικά στην περίπτωσή μας) μπορεί και να δυστυχούν (ή, στην περίπτωσή μας, να μην είναι όσο 'ευτυχή' θα θέλαμε -και σίγουρα θα θέλατε- να είναι).
Kαι εγώ θα μείνω σε αυτό το σχόλιο.
Όσο καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος και να είναι κάποιος σημασία εχει αυτό που λέει και τα επιχειρήματα με τα οποία το στηρίζει.Οk είναι ανούσιο να συζητάμε για το γένος των αυτοκινήτων. Όπως θέλει ο καθένας τα λέει.
Η Έντσο, το Ετσο γιατί όχι ο Εντσο; άφού αντρικό όνομα είναι.
Ας μην σταθούμε εδώ. Δεν υπάρχει κάποια γενικώς αποδεκτή απάντηση.Στρατή έχω διαφωνήσει με τον Gavriil άπειρες φορές. Σχεδόν νόμιζε πως δουλεύω για εσάς. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να δώ πότε έχει δίκιο.
Το θέμα είναι πως πρέπει να μένουμε στην ουσία των επιχειρημάτων του οποιουδήποτε, και όχι στο 'ντύσιμο'.
Και αφού επιλέγουμε να μπούμε σε κάποια συζήτηση να μην απαξιώνουμε τους συνομιλητές μας με κανέναν τρόπο. Δεν είναι σωστό. -
logikos, τι ειδικότητα έχεις;
-
[>quote='logikos']
Επειδή δε θεωρώ ότι μου απάντησες ικανοποιητικά στο σχόλιο «ο φτωχός άνθρωπος έχει καλύτερη αντιμετώπιση από το σύστημα υγείας της Ελλάδας παρά των ΗΠΑ», θα μιλήσω με παράδειγμα.
Έστω ότι ένας άνεργος αρρωσταίνει. Τα συμπτώματά του είναι π.χ. πυρετός και κοιλιακό άλγος. Στην Ελλάδα μπορεί να πάει κατευθείαν σε εφημερεύον νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης (που είναι και το ανώτατο επίπεδο). Εκεί γίνεται διάγνωση σκωληκοειδίτιδας, εγχειρίζεται, γίνεται καλά και εξέρχεται από το νοσοκομείο χωρίς να πληρώσει τίποτε από την τσέπη του.
Στις ΗΠΑ τι θα συμβεί με τον συγκεκριμένο άνεργο, ο οποίος σημειωτέον έχει χάσει την ασφάλισή του; Θα σου πω τι έχω καταλάβει από τα όσα έχουν γραφεί μέχρι στιγμής και με διορθώνεις, όπου κάνω λάθος. Από τη στιγμή που είναι ανασφάλιστος δεν μπορεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο (εκτός και αν βρει χρήματα να πληρώσει). Επιπλέον, εφόσον δε θεωρείται προς το παρόν επείγον περιστατικό, μιας και παρουσιάζει μόνο κοιλιακό άλγος και πυρετό -τυπικά συμπτώματα πολλών ασθενειών-, δεν πάει ούτε σε ER. Η επιλογή που επομένως έχει είναι να πάρει ένα αναλγητικό-αντιπυρετικό και να... προσευχηθεί. Κάποια στιγμή το κοιλιακό άλγος θα γίνει εντονότατο, σε σημείο που δε θα μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Τότε θα μεταφερθεί προφανώς σε ER, όπου και θα γίνει διάγνωση περιτονίτιδας (πιθανή επιπλοκή μιας παραμελημένης σκωληκοειδίτιδας). Το ποσοστό θνητότητας από σκωληκοειδίτιδα είναι μικρότερο του 0,1%, ενώ το αντίστοιχο από περιτονίτιδα είναι 5-10%. Συνεπώς, η άμεση αντιμετώπιση του ανέργου στην Ελλάδα, λόγω του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας του συστήματος υγείας, του δίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσει.
Μα καλα ρε λογικε ειναι δυνατον να γινονται τα πραγματα ετσι; (αστειευομαι )
Και ο ποιος φτωχος να εισαι μπορεις να φωναξεις το ασθενοφορο η απλως να πας στο ER ( Emergency Room). αμεσως θα σε δουνε οι γιατροι θα κανουν διαγνωση και μετα αν χρειαστει εγχειρηση θα σε στειλους στο χειρουργειο. Τωρα αν περιμενεις αν εχεις επιπλοκες και να φτασουμε μεχρι περιτονιτιδας σιγουρα δεν θα ειναι ο λογος γιατι δεν εχεις ασφαλεια. Στην πραγματικοτητα με νομο δεν μπορει κανενα νοσοκομειο να σου αρνηθει την εγχειρηση η την περιθαλψη. Αλλα μη ξεχναμε πρεπει να πας στο νοσοκομειο πρωτα.
Ερώτηση: Αν θεραπευτεί τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος και εξέλθει από το ER, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει από τη τσέπη του για τις ιατρικές υπηρεσίες που του παρείχαν;
Σημείωση: Με ενδιαφέρει πραγματικά να μάθω πώς λειτουργεί το συστήμα υγείας των ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις. Καθώς ζεις εκεί, μπορείς να παρέχεις αυτή την πληροφόρηση. Ξέρω ότι το θέμα δεν έχει καμιά σχέση με την αυτοκίνηση, αλλά, αφού το ανοίξαμε (από σπόντα ως είθισται), ας το ολοκληρώσουμε.
Εξαρταται. Αν εχεις εισοδηματα και δουλεια αλλα δεν τους δωσεις το ονομα της ασφαλειας σου τοτε υπαρχει ενα department στο νοσοκομειο που θα ερευνησει αν πραγματι εχεις ασφαλεια. Οποτε η ασφαλεια σου θα πληρωσει. Αν δεν εχεις ασφαλεια και εχεις εισοδηματα κτλ (και εχω παραδειγματα εδω) τοτε υπαρχει πολυ υψηλη πιθανοτητα να σου παρουν ενα πσοσστο για τα εξοδα νοσηλειας. Οποτε ειναι πολυ φθηνοτερα να εχεις ασφαλιση. Αν τωρα εισαι αεργος χωρις ασφαλεια, χωρις σταθερη δουλεια και εισοδημα θα προσπαθησουν να σου στειλουν το λογαριασμο. Αλλα αμ δεν εχεις δεν ξερω με λεπτομεριες τι γινεται. Αλλα αργοτερα σημερα θα ρωτησω μια και η γυναικα μου ανακατευεται με περιθαλψη και νοσοσκομεια κτλ. Oποτε stand by.
Νικος
-
'Ευτυχώς την πορεία και την πολιτική των 4Τροχών δεν την καθορίζει το μάρκετιγκ, γιατί τότε το περιοδικό θα ήταν ακόμα μία φυλάδα με μεταφράσεις προσπέκτους και στημένα τεστ. '
Οι ερώτησεις μου είναι εξαιρετικά απλές
Αν το περιοδικό δεν καθορίζει την πορεία του ή έστω δεν συμβουλευται το τμήμα μαρκετινγκ που ΕΧΕΙ τότε τι ρόλο πάιζει ο κύριος Γιαννάκης (marketing & p.r manager σύμφωνα με αυτά που γράφει το τεύχος Νοεμβρίου) ?
Είναι δυνατόν μια ανώνυμος εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑΑ που ενδιαφέρεται και για την κερδοφορία των προιόντων που παράγει ( αν αυτή δεν ενδιαφέρεται τότε σίγουρα ενδιαφέρονται οι μέτοχοι της...) να αγνοεί το μάρκετινγκ στις αποφάσεις που λαμβάνει?
Το οτι αναφέρεται συνεχώς οτι η διαχείριση (αν έχω καταλάβει καλά αν όχι διορθώστε με) της πίστας Μεγάρων ανήκει πλέον στις Τ.Ε Α.Ε δεν είναι κίνηση μάρκετινγκ? ( το μόνο περιοδικό με δικία του πίστα στην Ελλάδα)
Γιατί πρέπει απαραίτητα το μάρκετινγκ να επιτάσει τα στημένα τεστ? Αν έκανε κάτι τέτοιο τότε το περιοδικό ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΕ γιατί οι αναγνώστες των 4Τ θα καταλάβαιναν την απάτη, δεν είμαστε ούτε άσχετοι ούτε αφελέις!Αρά γιατί το τμήμα μάρκετινγκ να προτείνει κάτι τέτοιο υποβαθμίζοντας την ποιότητα και θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία και την ίδια την υ΄παρξη του περιοδικού.
Μπορεί να έχω διαφωνήσει πολλές φορές με όσα έχει γράψει ο Γαβριήλ (άσχετα αν δεν εξέφρασα την διαφωνία μου) αλλά πιστεύω οτι για κάποια πράγματα έχει δίκιο και αυτό φάνηκε γιατί για πρώτη φορά πολλοί πηρανε το μέρος του.
Υ.Γ. Το ντραιβ είναι ντραιβ και οι 4Τ, 4Τ. Εγώ διαβάζω τους 4Τ γιατί θεωρώ οτι έιναι το καλύτερο ελληνικό περιοδικό στην Ελλάδα. Εμπιστεύομαι αυτούς που γράφουν σε αυτό χαίρομαι να διαβάζω τις Ειδικές διαδρομές και τα αρθρα του ΣΧ (κι ας έχουν και 'αρνητικά συναισθήματα' (sic) αλλά πιστεύω οτι το καλό μπορεί πάντα να γίνει καλύτερο! -
Ο χρήστης logikos έγραψε:
Αν όλα τα ξενικά κύρια ονόματα ήταν ουδέτερα στα ελληνικά θα έπρεπε να λέμε το Ιντιάνα, το Καλιφόρνια, το Ουάσιγκτον κτλ. Μη μου πει κανείς ότι λέμε 'η' Ιντιάνα, γιατί εννοείται 'η πολιτεία' Ιντιάνα. Τότε θα απαντήσω ότι δε λέμε η Κάνσας, η Οχάιο, η Τέξας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει (τουλάχιστον δεν ξέρω να υπάρχει) σαφής κανόνας για το γένος των κύριων ονομάτων ξενικής προέλευσης.
Ακριβως. Τοτε, το Κανσας, το Οχάιο και το Τεξας ειναι λαθος. Επρεπε να ειναι στην Τεξας. Διοτι ναι, ειναι η πολιτεια. Σωστα.
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Στρατή έχω διαφωνήσει με τον Gavriil άπειρες φορές. Σχεδόν νόμιζε πως δουλεύω για εσάς. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να δώ πότε έχει δίκιο.Το θέμα είναι πως πρέπει να μένουμε στην ουσία των επιχειρημάτων του οποιουδήποτε, και όχι στο 'ντύσιμο'.
Και αφού επιλέγουμε να μπούμε σε κάποια συζήτηση να μην απαξιώνουμε τους συνομιλητές μας με κανέναν τρόπο. Δεν είναι σωστό.Ευχαριστω για την παραπανω διατυπωση Τακ.
-
Αλλα αργοτερα σημερα θα ρωτησω μια και η γυναικα μου ανακατευεται με περιθαλψη και νοσοσκομεια κτλ. Oποτε stand by.Νικος
Thanks Niko.
Το Ενζο του Στρατη