-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
2ον ...
Γενικα στον νομο, σε περιπτωση παραβατικης συμπεριφορας οπου ο παραβατης χρησιμοποιει καποιο μεσο που ειναι ιδιοκτησια τριτου, ΔΕΝ κυνηγαμε τον τριτο αμα αυτος ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ οτι αυτος στον οποιο εδωσε/δανεισε το μεσο θα το χρησιμοποιουσε για παρανομια. ...
Ας σοβαρευτουμε λιγο παρακαλω...Αντιστοιχα αν εγω δωσω σε καποιον το αυτοκινητο μου για να παει καπου και στον δρομο σκοτωσει εναν πεζο, θα με πανε μεσα για συνεργεια στην ανθρωποκτονια εξ'αμελειας? Οχι βεβαια. Γιατι ομως να με καθιστουν ακινητο παιρνωντας τις πινακιδες του οχηματος μου αν ο φιλος παρκαρει παρανομα?3ον οπως εγραψα και στο αλλο τοπικ, ο ΚΟΚ ΔΕΝ δεχεται συνυπευθυνοτητα του ιδιοκτητη για παραβασεις του οδηγου, εκτος απο πολυ συγκεκριμενες καταστασεις (εν γνωσει παραχωρηση του οχηματος σε μεθυσμενο/οδηγο χωρις διπλωμα/οδηγο που προτιθεται να το χρησιμοποιησει για παρανομες πραξεις πχ ληστεια.). Πως λοιπον βγαζετε το συμπερασμα οτι καλως τιμωρειται ο ιδιοκτητης για παραβασεις του οδηγου, δεν το καταλαβαινω. Και το οτι σου φαινεται εσενα σωστο να τραβιεται καποιος τριτος για μλκια αλλου, ποσως με ενδιαφερει.
Κάνεις λάθος σε αυτό που λες. Αν δανείσω το αυτοκίνητό μου σε κάποιον και αυτός εμπλακεί σε τροχαίο και σκοτώσει κάποιον άνθρωπο τότε, ενώ αυτός θα υποστεί τις ποινικές ευθύνες και θα πάει στη φυλακή, εγώ απ' την άλλη θα πληρώνω την οικογένεια αυτού που χτύπησε για την υπόλοιπη ζωή μου. Το έχω ήδη αναφέρει, άλλο η ποινική ευθύνη και άλλο η αστική ευθύνη. Με λίγα λόγια, ο ΚΟΚ με θεωρεί συνυπεύθυνο μιας και το αυτοκίνητο ανήκει σε εμένα και όφειλα να 'προσέχω' περισσότερο πού το δίνω. Αντίστοιχα, αν δανείσω το αυτοκίνητό μου σε κάποιον και αυτός παρκάρει παράνομα, ο ΚΟΚ με τιμωρεί με αφαίρεση των πινακίδων, έτσι ώστε να προσέχω πού δίνω το αυτοκίνητό μου.
-
Νομιζω οτι κανεις λαθος (η κανω εγω, καποιος που ξερει ΣΙΓΟΥΡΑ οτι ισχυει το παραπανω παρακαλω?). Εξ'αλλου αστικη ευθυνη πληρωνει η ασφαλεια και οχι ο οδηγος η ιδιοκτητης.
-
http://www.autotriti.gr/_NEA/preview_ne ... A_ID=42051
από δικαιολογίες δεν βλέπω διαφορά
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Νομιζω οτι κανεις λαθος (η κανω εγω, καποιος που ξερει ΣΙΓΟΥΡΑ οτι ισχυει το παραπανω παρακαλω?). Εξ'αλλου αστικη ευθυνη πληρωνει η ασφαλεια και οχι ο οδηγος η ιδιοκτητης.Η ασφάλεια καλύπτει αστική ευθύνη μέχρι ενός ποσού. Το θύμα (ή οι συγγενείς του) έχουν δικαίωμα να ζητήσουν περισσότερα, τα οποία και θα πάρουν από τον ιδιοκτήτη (αν όσα ξέρω είναι σωστά).
Επίσης, μπορεί το αυτοκίνητο να μην είναι ασφαλισμένο. Πάλι από τον ιδιοκτήτη θα τα πάρουν.Υ.Γ.: Ίσως θα έπρεπε να ανοίξουμε ένα thread με τίτλο 'Συνυπευθυνότητα: σωστό μέτρο; πότε ισχύει'; Έχουμε κατακλύσει δύο thread
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Νομιζω οτι κανεις λαθος (η κανω εγω, καποιος που ξερει ΣΙΓΟΥΡΑ οτι ισχυει το παραπανω παρακαλω?). Εξ'αλλου αστικη ευθυνη πληρωνει η ασφαλεια και οχι ο οδηγος η ιδιοκτητης.
Η ασφάλεια καλύπτει αστική ευθύνη μέχρι ενός ποσού. Το θύμα (ή οι συγγενείς του) έχουν δικαίωμα να ζητήσουν περισσότερα, τα οποία και θα πάρουν από τον ιδιοκτήτη (αν όσα ξέρω είναι σωστά).
Επίσης, μπορεί το αυτοκίνητο να μην είναι ασφαλισμένο. Πάλι από τον ιδιοκτήτη θα τα πάρουν.Σωστός!!!!!!!!!!!!!!!! Γι αυτό προσοχή!!!!!! Όσο και αν φαίνεται τρελό πολύ προσοχή θέλουν τα λεωφορεία γιατί αν σου τύχει ζημιά με 50 άτομα από την άλλη..... το ποσό αστικής ευθύνης στην ασφάλεια (συνήθως 500Κ Ε) είναι ψίχουλα!!!!!!!! Επίσης μέσω της αστικής ευθύνης πληρώνεις κολώνες, μπαριέρες, ταμπέλες κλπ!!!! στο Κράτος
-
Αυτο ειναι γνωστο ρε παιδια (περι οριου αστικης ευθυνης και απο κει και πανω πληρωνουμε απο την τσεπη μας). Το θεμα ειναι αν πληρωνει ο οδηγος η ο ιδιοκτητης αυτο το παραπανω. Δεν μπορω να δεχτω οτι απο την μια ο ΚΟΚ ξεκαθαρα ΔΕΝ ριχνει συνυπευθυνοτητα στον ιδιοκτητη για οτι προκαλεσε ο εκαστοτε οδηγος που ΝΟΜΙΜΑ* οδηγουσε το οχημα, αλλα το αστικο δικαιο καλει τον ιδιοκτητη να πληρωσει εκεινος. Δεν γινεται να συμβαινουν και τα δυο.
*οπως παντα, αν εν γνωσει του ο ιδιοκτητης εδωσε το οχημα σε οδηγο χωρις διπλωμα, η αν ειναι ανασφαλιστο (πραγμα που σιγουρα θα επρεπε να ξερει ο ιδιοκτητης), τοτε κυνηγαμε και τον ιδιοκτητη.
-
Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει λόγω της διαφορετικής νομικής υφής των δύο νομοθετημάτων. Ο ΚΟΚ είναι κείμενο διοικητικών κανόνων, ενώ ο ΑΚ είναι νομικό κείμενο επίλυσης ιδιωτικών διαφορών. Ο ΚΟΚ ρυθμίζει τις σχέσεις κυρίως μεταξύ κράτους-ιδιώτη και ο ΑΚ μεταξύ ιδιωτών.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Αυτο ειναι γνωστο ρε παιδια (περι οριου αστικης ευθυνης και απο κει και πανω πληρωνουμε απο την τσεπη μας). Το θεμα ειναι αν πληρωνει ο οδηγος η ο ιδιοκτητης αυτο το παραπανω. Δεν μπορω να δεχτω οτι απο την μια ο ΚΟΚ ξεκαθαρα ΔΕΝ ριχνει συνυπευθυνοτητα στον ιδιοκτητη για οτι προκαλεσε ο εκαστοτε οδηγος που ΝΟΜΙΜΑ* οδηγουσε το οχημα, αλλα το αστικο δικαιο καλει τον ιδιοκτητη να πληρωσει εκεινος. Δεν γινεται να συμβαινουν και τα δυο.*οπως παντα, αν εν γνωσει του ο ιδιοκτητης εδωσε το οχημα σε οδηγο χωρις διπλωμα, η αν ειναι ανασφαλιστο (πραγμα που σιγουρα θα επρεπε να ξερει ο ιδιοκτητης), τοτε κυνηγαμε και τον ιδιοκτητη.
Εδώ σταματάω. Αν δε μας απαντήσει υπεύθυνα κάποιος που ξέρει από ποιον ζητάμε επιπλέον λεφτά (ιδιοκτήτη ή οδηγό), δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να μαλώνουμε για το τι ισχύει περί συνυπευθυνότητας.
I rest my case (for now). -
Δες και μια άλλη πτυχή!!!!!!!!
Ας υποθέσουμε ότι είσαι ιδιοκτήτης της ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ ή της BP Hellas ... και έχεις 200 αυτοκίνητα στόλο στους Ελληνικους δρόμους κάθε μέρα!!!!!!!
Τι θα ήθελες??? Τις ποινές να τις τρώνε μόνο οι οδηγοί σου ή και εσύ σαν ιδιοκτήτης της εταιρείας??????Σαν πρώτη σκέψη θα πεις να τις τρώνε οι οδηγοί τις ποινές και εγώ να κάνω την δουλειά μου!!!!! Αν ήταν έτσι τα αυτοκίνητα σε ένα μήνα θα είχαν διαλυθεί....
Άρα μήπως πρέπει να τειμωρείται και το αμάξι????? ΝΑΙ πρέπει!!!!!
Γιατί του λες του οδηγού θα παίρνεις αυτόν τον μισθό που πρέπει αλλά αν μου κλειδώσει το αμάξι το Κράτος για παράβαση που έκανες εσύ και δεν μπορώ να δουλέψω την έκατσες!!! και έτσι είναι και προσεκτικοί!!!!Μη μου πεις ότι θα ήθελες όλα τα εταιρικά να ταξιδέυουν με διακοσάρες στην ΕΟ
Από την άλλη τώρα..........
Να φταίει μόνο ο οδηγός και όχι ο ιδιοκτήτης
Φαντάσου τώρα να έχεις παρκάρει εσύ το αμάξι σου και να περάσει το γαλατάδικο το πρωί και να στο ξύσει!!!!! Θα έρθεις εσύ μετά στην εταιρεία και θα ζητάς αποζημίωση και θα σου πούν 'Τον οδηγό αυτόν τον απολύσαμε γιατί έκανε πολλές ζημιές ορίστε τα στοιχεία που μας είχε δώσει και άντε γεια!!!!'Επειδή λοιπόν τα αυτοκίνητα δεν οδηγούνται μόνο από τους ιδιοκτήτες αλλά και από εργαζόμενους κλπ..... έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη διασφάλιση...
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Αυτο ειναι γνωστο ρε παιδια (περι οριου αστικης ευθυνης και απο κει και πανω πληρωνουμε απο την τσεπη μας). Το θεμα ειναι αν πληρωνει ο οδηγος η ο ιδιοκτητης αυτο το παραπανω. Δεν μπορω να δεχτω οτι απο την μια ο ΚΟΚ ξεκαθαρα ΔΕΝ ριχνει συνυπευθυνοτητα στον ιδιοκτητη για οτι προκαλεσε ο εκαστοτε οδηγος που ΝΟΜΙΜΑ* οδηγουσε το οχημα, αλλα το αστικο δικαιο καλει τον ιδιοκτητη να πληρωσει εκεινος. Δεν γινεται να συμβαινουν και τα δυο.
*οπως παντα, αν εν γνωσει του ο ιδιοκτητης εδωσε το οχημα σε οδηγο χωρις διπλωμα, η αν ειναι ανασφαλιστο (πραγμα που σιγουρα θα επρεπε να ξερει ο ιδιοκτητης), τοτε κυνηγαμε και τον ιδιοκτητη.
Εδώ σταματάω. Αν δε μας απαντήσει υπεύθυνα κάποιος που ξέρει από ποιον ζητάμε επιπλέον λεφτά (ιδιοκτήτη ή οδηγό), δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να μαλώνουμε για το τι ισχύει περί συνυπευθυνότητας.
I rest my case (for now).Λοιπόν ας υποθέσουμε ότι δανείζεις το αμάξι σου σε ένα φίλο σου και κάνει ζημια 700Κ Ε..... Τα θύματα θα πάρουν τα 500Κ από την ασφάλεια του αυτοκινήτου και για τα υπόλοιπα 200κ θα στραφούν στον ιδιοκτήτη!!!!
Μετά από λίγο η ασφαλιστική θα κάνει αγωγή στον οδηγό/φίλο του ιδιοκτήτη για να απαιτήσει τα 500Κ που κατέβαλε ως αποζημιώσεις.....
Τέλος είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να κάνει αγωγή στον φίλο του (σχέση φιλοφροσύνης) για τα 200Κ που του ζητάνε extra!!!!!!Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πας στην Hertz και παίρνεις αμάξι υπογράφεις σύμβαση!!!!!
Επίσης να ξέρετε ότι υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις μετά από ατυχήματα οι γονείς της κοπέλας κάνουν αγωγές στον 'πρωην' φίλο της και την οικογένεια του!!!!!!!!Γι αυτό θέλει πολύ προσοχή ακόμα και σε ποίο βάζετε μέσα!!!! (Δυστυχώς όταν ήμουν φοιτητης πριν 12 χρόνια ... δυο συμφοιτήτριες είχαν ένα ατύχημα στο οποίο η οδηγός με το αυτοκίνητο της μαμάς της δεν έπαθε τίποτα και η συνοδηγός είναι ακόμα στο κρεββάτι και δεν έχει μιλήσει ποτέ!!!!! )
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
I rest my case (for now).Λοιπόν ας υποθέσουμε ότι δανείζεις το αμάξι σου σε ένα φίλο σου και κάνει ζημια 700Κ Ε..... Τα θύματα θα πάρουν τα 500Κ από την ασφάλεια του αυτοκινήτου και για τα υπόλοιπα 200κ θα στραφούν στον ιδιοκτήτη!!!!
**Μετά από λίγο η ασφαλιστική θα κάνει αγωγή στον οδηγό/φίλο του ιδιοκτήτη για να απαιτήσει τα 500Κ που κατέβαλε ως αποζημιώσεις..... **
Τέλος είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να κάνει αγωγή στον φίλο του (σχέση φιλοφροσύνης) για τα 200Κ που του ζητάνε extra!!!!!!Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πας στην Hertz και παίρνεις αμάξι υπογράφεις σύμβαση!!!!!
Επίσης να ξέρετε ότι υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις μετά από ατυχήματα οι γονείς της κοπέλας κάνουν αγωγές στον 'πρωην' φίλο της και την οικογένεια του!!!!!!!!Γι αυτό θέλει πολύ προσοχή ακόμα και σε ποίο βάζετε μέσα!!!! (Δυστυχώς όταν ήμουν φοιτητης πριν 12 χρόνια ... δυο συμφοιτήτριες είχαν ένα ατύχημα στο οποίο η οδηγός με το αυτοκίνητο της μαμάς της δεν έπαθε τίποτα και η συνοδηγός είναι ακόμα στο κρεββάτι και δεν έχει μιλήσει ποτέ!!!!! )
αυτο που εκανα bold, μπορεις να μου πεις απο που κι ως που ισχυει. Γιατι η ασφαλιστικη θα ζητησει πισω τα 500κ που νομιμα κατεβαλε ως αποζημειωση? Στην ελλαδα ως γνωστον ασφαλιζετε το αυτοκινητο, και οποιοσδηποτε το οδηγαει νομιμα. Ειναι υποχρεωμενοι να πληρωσουν για το ασφαλισμενο αυτοκινητο τους ασχετως του ποιος το οδηγαει, εφ'οσον ο ιδιοκτητης το εχει παραχωρησει σε αυτον υπο νομιμες συνθηκες.
-
Ευθύνες αποζημίωσης και από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ανακύπτουν σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 96/2003 απόφαση του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο υπαίτιος είναι νεαρός οδηγός και το αυτοκίνητο είναι ιδιοκτησίας άλλου προσώπου. Η απόφαση εκδόθηκε για υπόθεση του 1995 και συγκεκριμένα για τροχαίο δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Ύστερα από 'κόντρες' δύο νεαρών οδηγών, που έτρεχαν με ταχύτητα 120 χλμ./ ώρα, ο ένας από τους δύο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα. Από το δυστύχημα έχασε τη ζωή του ο συνεπιβάτης του. Ο ένας από τους δύο νεαρούς οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα του.
Εξετάζοντας την υπόθεση, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι 'ο ζημιούμενος επιβάτης, ή σε περίπτωση θανάτωσής του οι κατά νόμο δικαιούχοι, μπορεί να θεμελιώσει τις αξιώσεις του στο άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα (όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει) για τον οδηγό, και στο άρθρο 922 του Αστικού Κώδικα (ο κύριος ή ο προστήσας κάποιον άλλο ευθύνεται για τη ζημία που ο προστηθείς προξένησε σε τρίτον) για τον ιδιοκτήτη και μη οδηγό, ως προστήσαντα'.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι, 'η σχέση της πρόστησης δεν είναι απαραίτητο να στηρίζεται σε δικαιοπραξία, ή σύμβαση με την στενή έννοια του όρου. Μπορεί να στηρίζεται σε σχέση καθαρώς πραγματική, ή σε σχέση φιλική, ή συγγενική, και τέτοια υπάρχει όταν ο ιδιοκτήτης, ή ο κάτοχος του αυτοκινήτου, εμπιστεύεται την οδήγησή του σε φίλο του, ή ο πατέρας στο γιο του'.
-
Υπήρξε πριν από λίγο ένα πολύ άσχημο συμβάν κατά το οποίο υπήρξε απώλεια εν ώρα του καθήκοντος
Ένας ληστής και ένας συνοριοφύλακας νεκροί, και ένας συνάδελφός του τραυματίας, ήταν η κατάληξη καταδίωξης μετά από ένοπλη ληστεία στις 14.30', στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Παιανίας. Περιπολικό της Δίωξης Λαθρομεταναστών Ανατολικής Αττικής, που περνούσε από το σημείο, καταδίωξε τον δράστη, τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι αστυνομικοί και ο ληστής.
Αιωνία η μνήμη του αστυνομικού
και ας ελπίσουμε ότι το Υπ. Δημ. Τάξεως θα εγείρει το θέμα της χρήσης ζωνών ασφαλείας από τους αστυνομικούς όταν βρίσκονται μέσα στο περιπολικό!!!!!! -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Υπήρξε πριν από λίγο ένα πολύ άσχημο συμβάν κατά το οποίο υπήρξε απώλεια εν ώρα του καθήκοντοςΈνας ληστής και ένας συνοριοφύλακας νεκροί, και ένας συνάδελφός του τραυματίας, ήταν η κατάληξη καταδίωξης μετά από ένοπλη ληστεία στις 14.30', στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Παιανίας. Περιπολικό της Δίωξης Λαθρομεταναστών Ανατολικής Αττικής, που περνούσε από το σημείο, καταδίωξε τον δράστη, τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι αστυνομικοί και ο ληστής.
και ας ελπίσουμε ότι το Υπ. Δημ. Τάξεως θα εγείρει το θέμα της χρήσης ζωνών ασφαλείας από τους αστυνομικούς όταν βρίσκονται μέσα στο περιπολικό!!!!!!Γιατί???
Δεν ξέρουν ότι πρέπει να φοράνε ζώνη? Η νομίζουν ότι ο νόμος για τη ζώνη είναι μόνο για να μπορούν να κόβουν κλήσεις?Είθε να R.I.P. ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του και κρίμα, αλλά να λέμε ότι πρέπει να φροντίσει το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ για να φορέσει ο αστυνομικός ζώνη στο περιπολικό ή κράνος στην Ζ-μηχανή του, είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Είθε να R.I.P. ο άνθρωποςΟι άνθρωποι...
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Είθε να R.I.P. ο άνθρωπος
Οι άνθρωποι...
Θα γίνει φιλοσοφική η συζητήση αν υποθέσουμε ότι ο νεκρος ληστής δεδικαίωται
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Είθε να R.I.P. ο άνθρωπος
Οι άνθρωποι...
Θα γίνει φιλοσοφική η συζητήση αν υποθέσουμε ότι ο νεκρος ληστής δεδικαίωται
Δεν χρειάζεται καμία συζήτηση! Αν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ένας άνθρωπος, επειδή έκανε ότι έκανε, δεν θα πρέπει να R.i.p (πολύ της μόδας έγινε τελευταία αυτή η φράση ).
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Να υποθέσω ότι οι ληστές χάνουν την ανθρώπινη ιδιότητα?
-
Να αναπαυθεί η ψυχούλα κι εκείνων. Τώρα τι πρέπει να πούμε; 'Οι νεκροί δεδικαίωνται';
-
Ο χρήστης dazed έγραψε:
Να υποθέσω ότι οι ληστές χάνουν την ανθρώπινη ιδιότητα?
Τι να πεις...
μπατσολογικη και μπατσοσυμπεριφορα