-
Καλως σας βρησκω και παλι. Πισω σωος και αβλαβης.
Απο μια εβδομαδα βρηκα τον εαυτο μου στις παρακατω πολεις: Αθηνα, Αλεξ/πολη και Ηρακλειο (Μιλατο/Ελουντα/Αγιο Νικολαο).
Εντυπωσεις? Διαφορες, αλλα τιποτε το ιδιαιτερα καινουργιο. Θα μεινω στα αυτοκινητιστικα θεματα.
ΑΘΗΝΑ
Στην Αθηνα κινουμαστε με ταξι. Ενας μεγαλος αριθμος ταξιτζιδων στην Αθηνα ειναι για, απο μυνηση, εως ισωβια καθερξη. Δεν θα μπω σε λεπτομερειες αλλα εγιναν πραγματα τα οποια ειναι για φυλακη (οχι σε μενα αλλα σε αλλα μελη της οικογενειας που δεν ηταν Ελληνες). Το μονο που εχω να σας πω ειναι οτι αυτη η συμπεριφορα των ταξιτζιδων στην Ελλαδα, θα κανει πολυ κακο στον τοπο κατα την διαρκεια της Ολυμπιαδας. Απο πλευρας μεταφορας με ταξι, η Ελλαδα δεν ειναι ετοιμη για το 2004.
Ενω στην Αθηνα, μια ταξιτζης με πληροφορησε οτι εκεινη την Δευτερα, για πρωτη φορα, εφαρμοζεται νομος για προστιμο σε πεζους που διασχιζουν δρομους οχι απο διαβασεις. Η πρωτη σκεψη μου: 'πως ειναι δυνατον να μην υπηρχε τετοιος νομος μεχρι τωρα?'. Ισως να ηταν παραπληροφορηση. Εσεις πεστε μου.
Απο πλευρας ασφαλτου. Δεν εχω ιδεα. Δεν οδηγησα στην Αθηνα. Εμπιστευομαι εσας και το περιοδικο.
Απο πλευρας αυτοκινητων. Χαλι μαυρο οπως παντα. Αυτοκινητα αργα, μικρα, παλια, κτλ. Σορρυ. Φορολογικο μεν ναι, αλλα γενικως υπαρχει χαλι.
Απο πλευρας οδηγησης. Ακομη πιο μαυρο χαλι. Δεν υπαρχει αισθηση λωριδας στην Ελλαδα (οχι μονο στην Αθηνα). Αυτη την γραμμη που βαλανε κατω οταν εφτιαξαν τον 'δρομο' δεν την κοιταει κανεις σας? Το χειροτερο απο ολα ειναι τα μηχανακια/2τροχα. Αυτη η αισθηση οτι οταν υπαρχει κοκκινο φαναρι, πρεπει εγω ως οδηγος 2τροχου να βρω καποιο τροπο για να μπω μπροστα απο ολα τα 4τροχα, οσο και επικυνδυνο και να ειναι αυτο, πως διμηουργηθηκε? Ποσο χρονο νομιζουν οτι κερδιζουν? Εμφανιζοντε 2τροχα απο ολες τις κατευθηνσεις.\
Τελος η εννοια του ΣΤΟΠ δεν υπαρχει στην Ελλαδα. Μονο σηματα στοπ υπαρχουν. ΣΤΟΠ σημαινει ολικη σταση. ΣΤΟΠ σημαινει στατικη φαση. Που σημαινει οτι για τουλαχιστον ενα δευτερολεπτο πρεπει να ειναι σταματημενοι οι τροχοι ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Οι Αμερικανοι συγγενοις το ονομασαν 'Ελληνικο στοπ εν κινησει', χεχε... Απο την αλλη στου 'αυτοκινητοδρομους' ειδα ΣΤΟΠ στην εισοδο του αυτοκινητοδρομου!!! Ποιος εχει σχεδιασει κατι τετοιο? Σοβαρα! Οταν εισερχεσε στον αυτοκινητοδρομο, ειναι σημαντικο να ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙΣ! Εφοσον εχεις εξτρα δικη σου λωριδα (που την ειχαν και στην Ελλαδα) ετσι ωστε να γινει ομαλη η συνχωνευση σου με τα αλλα οχηματα. Δηλαδη σαν να προσπαθητε να τα κανετε ολα αναποδα. Σοβαρα!
Ειναι απανθρωπη η κατασταση στους δρομους φιλοι και αυτοι που φτενε εισται εσεις και η τροχονομια. Την μια εβδομαδα στην Αθηνα ειδα μηδεν τροχονομους και 2 αστυνομικους και ειμουν τουριστας, δηλαδη, ειμουν 'εξω' 16+ ωρες το 24ωρο. Εαν δεν εφαρμοσεις τους νομους στην πραξη, τοτε γιατι τον γραφεις τον νομο. Καλυτερα να μην υπαρχει καθολου νομος για να γλιτωσεις τουλαχιστον τα εξοδα του να...γραψεις/ψιφισεις/περασεις του νομους. Ακομη και εκει, λαθος εκλογη. Ενδιαφερον.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στην Αλεξ/πολη με ενα καινουργιο Γκολφ 1.4 Τζενερέισον (8βαλβιδο). Ξερω οτι ο κινητηρας ειναι αδυναμος και το Γκολφ βαρυ (για την κλαση). Αλλα οταν ειδα οτι μπορουσα να σπινιαρω τους τροχους με λαστιχα 205/50/15 και μαλιστα μαλακα Bridgstone τυπου Υ !!!, σκευθηκα ολες εκεινες τις φορες που εσεις και το περιοδικο παραπονεθηκατε για την ασφαλτο ως γλιστερη. Διοτι δεν μπορω να φανταστω οτι το Γκολφ εχει τοσο λαθος γεωμετρια αναρτησης. Διοτι ροπη αρκετη, σιγουρα δεν εχει για να σπινιαρει τετοιο λαστιχο. Το Ακιουρα μου φοραει λαστιχα 215/50/17 και με 33 χλγμ ροπης στις 3500 σ.α.λ. και 27 στις 2000 σ.α.λ., πρεπει να προσπαθησεις για να ακουσεις σπινιαρισμα. Αρα πρεπει να ειναι η ασφαλτος σκεφθηκα. Αυτο επιβεβαιωθηκε αργοτερα και απο το αυτοκινιτο που ειχα στην Κρητη. Τελος, γιατι η VW αποφασισε να βαλει τυπο Υ λαστιχο (ισως να ηταν W, αλλα το νοημα δεν αλλαζει) στο 1.4 Γκολφ, μονο αυτη ξερει. Απιστευτο.
Μου αρεσε το Γκολφ γενικα ομως. Πραγματι. Οταν ειμουν μονος, τα 60 αλογα δεν φενονταν οσο λιγα ακουγοντε οταν πας απο τα 260 στα 60 (και ας ειναι 270 κιλα πιο ελαφρυ και με χειροκινητο). Το κιβωτιο πολυ καλο και ο συμπλεκτης τοσο μαλακος που αρχισα να 'φαγουριζομε' για να αλλαξω σε χειροκινητο κιβωτιο και παλι. Εαν ηταν ολοι οι συμπλεκτες τοσο μαλακοι, τοτε ποιος νοιαζεται για χειροκινητο μεσα στην κινηση?
Απο ποιοτητα, εσωτερικου...(Αγη ), η VW επιβαιβεωνει και παλι το ποσο καλη δουλεια κανουν. 'Εαν ειναι τοσο ποιοτικο το εσωτερικο του Γκολφ, φαντασου πως θα ειναι τα αλλα πιο ακριβοτερα μοντελα' ειναι η σκεψη που ερχεται στο μυαλο, και ας τα εχω δει σε εκθεσεις και τεστ drive. Οπως ειπα, γενικα το Γκολφ μου αρεσε. Πολυ εξευγενισμενο και 'μανα' για μεσα στην πολη. Το μονο προβλημα (και αυτο παει και στο αυτοκινητο της Κρητης), η εργονομια. Σαν να προσπαθουν στην Ευρωπη να κανουν τα ευκολα δυσκολα. Αυτο εχω διαπιστωσει γενικα με Ευρωπαικα αυτοκινητα ακομη και πολυ ακριβοτερα, οπως τα BMW ακομη και Mercedes. Ισως να με κακομαθε η Ακιουρα, αλλα δεν νομιζω, διοτι γενικα τα αυτοκινητα στις ΗΠΑ ειναι πιο ευκολα στο να καταλαβει κανεις πως λειτουργουν τα χειριστιρια του εσωτερικου γενικα. Π.χ., γιατι τα κουμπια των ραδιομαγνητοφωνων τοσο μικρα παντα στην Ευρωπη? Και η επεξηγηση αυτων ειναι ιδια με το εαν δεν υπηρχε καμια επεξηγηση. Ακρονυμα οπως DS, ODD, TR πανω στα μικροσκοπικα κουμπακια δεν σημαινουν τιποτε σε εμενα, ποσο μαλλον στους γονεις μας π.χ. που δεν ξερουν καν Αγγλικα.
Αλλα παραδειγμα. Δεν υπηρχε OFF κουμπι στο ΚΛΙΜΑ (οπως το λετε)! Επρεπε λεει να πατησω το κουμπι του κατω βελους της ταχυτητας της προπελας (fan) για να κλησει το ΚΛΙΜΑ. Οριστε?
Ενα σωρο τετοια παραδειγματα.
Για πρωτη φορα ειρθα σε επαφη με την Εγνατια Οδο Αλεξ/πολης-Κομοτηνης και πρεπει να πω οτι ξαφνιαστικα (με την καλη εννοια). Επιτελους ειδα κατι το οποιο εχει να κανει με χωρες....ας πουμε...του Δυτικου πολιτισμου και μαλιστα στην επαρχια και ακομη περισσοτερο...στην Β. Ελλαδα! Η κατασταση και ποιοτητα του δρομου ηταν πολυ καλη. Τον εκανα τον δρομο με ενα παλιο (1988) BMW 318i και πηγα μεχρι 140 χλμ διοτι δεν ειχα ιδεα εαν υπηρχε θεμα ρανταρ και κατα ποσο. Τελικα το ρανταρ με 'πυροβολησε' μεσα στην Κομοτηνη και ευτοιχως πηγενα αργα. Εντομεταξυ, τι ρανταρ ηταν αυτο, δεν εχω ιδεα. Ηταν σαν μπαζουκας τον οποιο τον εβαζε ο αστυνομος στον ωμο του! Στις ΗΠΑ απο το 1960 τα ρανταρ ειναι σαν πιστολια, σε σχημα και σε μεγεθος. Χμμμ...
ΚΡΗΤΗ
Κρητη με νοικιασμενο Φιατ Στιλο το οποιο ακομη και σημερα δεν ειμαι σιγουρος ποσα κιβυκα ηταν. Το μονο που εγραφε πισω ηταν 16V. Επισης ηταν 6ταχυτο. Ανοιγω το καπο και το μονο που μπορω να πω ειναι οτι ο κωδικος του κινητηρα ηταν 188Α5000. Εσεις πειτε μου τι σημαινει αυτο. Ρωτησα τον κυριο στο Avis και μου ειπε ειναι 1350 κκ με 80 ιππους. Ενω στους τροχους βλεπω οτι ειναι 1242 τα κκ. Τελος παντων.
Δεν ηταν ασχημο και το Στιλο. Κατ'αρχην απο εξω ειναι ομορφο. Ναι μεν η ποιοτητα μεσα ηταν χειροτερη του Γκολφ, γενικα το αυτοκινητα ηταν αρκετα εξευγενισμενο. Απο χωρους, πολυ, πολυ καλο. Υπηρχε προβλημα με ελληψη δυναμης οταν μπαιναμε 4 ατομα, με το AC ανοιχτο και μεσα στα βουνα της Κρητης, με 10% κλιση ανηφορες οπου πολλες φορες εβαζα 1η και την κρατουσα για αρκετα δευτερολεπτα. Αλλα δεν φανηκε για 1250 κκ. Μαλλον περισσοτερο σαν 1600 κκ.
Στην Κρητη μου ειπαν οτι ειναι πολυ αυστηρα και οτι γραφουν πολυ οι τροχονομοι, κλπ. Και ναι μεν ειδα τροχονομους αρκετες φορες, ο αριθμος αυτων μου φανηκε το 1/10 απο το μεσο ορο που βλεπει κανεις εδω στις ΗΠΑ. Κανω συγκριση μονο και μονο επηδει ανοιξα το θεμα πιο πανω στην Αθηνα. Το μεγαλυτερο προβλημα στον Εθνικο δρομο της Κρητης, οπως και στους αλλους στην υπολοιπη χωρα, ειναι το φενομενο οπου ενω ο δρομος ειναι μια λωριδα + τον 'ωμο' του δρομου στα δεξια αυτου, οι οδηγοι οδηγουν πανω στην διαχωριστικη γραμμη του δρομου και του ωμου του δρομου, ετσι ωστε να αφησουν χωρο να περασει το γρηγοροτερο αυτοκινητο απο αριστερα. Και ενω ξερω οτι ολοι σας το γνωριζετε αυτο αλλα, ο ωμος του δρομου ειναι εκει για σταματημενα οχηματα για οποιοδηποτε λογο (αβαρια, τροχονομους που σταματησαν παρανομους, κτλ). Ετσι λοιπον και ενω ειμαι πισω απο εναν αυτοκινητο το οποιο το μισο αυτου στον ωμο του δρομου, ξαφνικα μετα απο στροφη τον βλεπω να φρεναρει δυνατα και να στριβει ξαφνικα και αδεξεια προς τα αριστερα σε σημειο που να χανει τον ελενγχο. Γιατι? Διοτι καποιος ηταν σταματημενος στον ωμο του δρομου λογο λαστιχου (πολυ σωστα και νομιμα) και τον ειδε την τελευταια στιγμη. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν ειναι αντιληπτο οτι: ΜΙΑ λωριδα = ΕΝΑ αυτοκινητο.
Το αλλο μεγαλο προβλημα σε ολη την Ελλαδα ειναι η σημανση δρομων. Συμπεριλαμβανω και τους Εθνικους αυτοκινητδρομους. Κατ'αρχην εκτος του οτι δεν υπαρχει αρκετη σηματοδοτηση (σταματησα να ρωτησω για οδηγειες 300 φορες σε ολες τις πολεις), οι πινακιδες ειναι διαστασης του 1/3ου απο αυτο που θα επρεπε να ηταν. Οσο πιο μεγαλη η πινακιδα, τοσο απο πιο μακρυα μπορω να την δω ως οδηγος, τοσο πιο...απο νωρις ξερω που να στριψω, ετσι ωστε να κανονισω να παρω την καταλληλη λωριδα, να βγαλω τα καταλληλα φλας, κτλ. Γιατι ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβουν αυτο? Π.χ. εδω, κοιταξτε τις διαστασεις των πινακιδων, η οποια διασταση ειναι στανταρντ για ολες τις πινακιδες:
Επισης κοιταξτε ποσο υψηλα ειναι η σημανση ετσι ωστε οτι και να εχω μπορστα μου να μπορω να δω την πινακιδα. Απλα πραγματα μεν (ακριβα δε, κοστιζουν, καταλαβαινω).
Αυτο ισχυει και για τα φαναρια. Ειναι τουλαχιστον το 1/2 της διαστασης που θα επρεπε να ειναι, οπως επισεις δεν υπαρχουν αρκετα φαναρια. Δηλαδη, το να βαζεις ενα φαναρι αριστερα και ενα δεξια, μιας καθετης κολωνας και υψους 3ων μετρων, δεν φτανει. Διοτι εαν ενα μεγαλο φορτηγο ειναι πρωτο σε κοκκινο φαναρι, κανεις αλλος με ΙΧ δεν μπορει να δει τι χωμα ειναι το φαναρι! Π.χ. κοιταξτε εδω στην φωτο τι εννοω.
Επισης η τοποθετηση των φαναριων. Αυτη η εννοια του οτι το φαναρι πρεπει να τοποθετητε αρκριβος, ή περιπου στο ιδιο υψους της γραμμης που πρεπει να σταματησουν τα οχηματα δεν μπορω να καταλαβω ποιος την σκευθεκε. Εαν σταματησω στο ιδιο υψος με το φαναρι, πως θα δω το φαναρι? Α ναι, το κλασσικο, Ελληνικο κορναρισμα ε? Μαλιστα.
Το φαναρι πρεπει να ειναι απεναντι σου τουλαχιστον 10-20 μετρα ετσι ωστε να το βλεπουν ολοι. Να ενα φωτο.
Επισης βλεπετε ποσο ψηλα ειναι το φαναρι ετσι ωστε να μπορεις να δεις τουλαχιστον ενα απο αυτα οταν εχεια καποιο μεγαλο οχημα μπροστα σου? Και στην φωτο δεν φενονται τα 2 καθετα (πιο χαμηλα) φαναρια, ενα αριστερα και ενα δεξια του δρομου, τα οποια βρισκει κανεις στην Ελλαδα σχεδον εξολοκληρου. Συνολο λοιπον 4 φαναρια τουλαχιστον σε καθε διασταυρωση.
Καταλαβαινω οτι πολλα απο αυτα που γραφω να φενονται αστεια σε πολλους, αλλα δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο μεγαλη διαφορα κανουν σε σας ως οδηγους. Η οδηγηση ξαφνικα γινετε πολυ πιο ευκολη ιδιαιτερα σε μεγαλα κεντρα οπως η Αθηνα και η Θεσ/νικη.
Τελος 2 μερες και μια νυχτα στην Φρανκφουρτη.
Αυτο που μου εκανε την μεγαλυτερη εκπληξη ειναι το ποσα BMW, Mercedes και Audi κυκλοφορουν στην Φρανκφουρτη και μαντευω γενικα στην Γερμανια! Ηξερα οτι η μεγαλυτερη αγορα αυτων ηταν η Γερμανια, αλλα δεν ειχα ιδεα το ποσο εντονη ειναι η εμφανιση αυτων. Απο τον περιορισμενο χρονο που ειχα στην Φρανκφουρτη (στο κεντρο της πολης), μου φανηκε οτι το 20% των ΙΧ ειναι BMW, το 15% ειναι Mercedes και το 10% ειναι Audi. Και ναι, οπως διαβαζα τα μισα απο αυτα ειναι Ντιζελ. Στον δρομο προς το αεροδρομιο το ταξι ετοιχε να ειναι η ολοκαινουργια Ε Class της Mercedes και πρεπει να πω οτι μου εκανε εκπληξη το αυτοκινητο. Ηταν ενα 320 CDI (ή ηταν 300?). Το πορτ μπαγαζ φενεται πολυ πιο μικρο απο οτι ειναι. Ειχαμε ενα τονο βαλιτσες και επηδει πηραμε ταξι πολλες φορες σε διαφορες πολεις, η Ε Κλας ειχε τον περισσοτερο χωρο. Η ποιοτητα μεσα ειναι υψηλοτατη! Τα καθισματα ειναι τελοια. Το αυτοκινητα πρεπει να ειναι πολυ αεροδυναμικο διοτι ενω πηγαιναμε με 160 χλμ/ω και ενω εχω το πισω παραθυρο 20% ανοιχτο, δεν εμπενε σχεδον καθολου αερας μεσα στο οχημα. Τελος απο πλευρας στιβαροτητας...wow! Το αυτοκινητο το εννοιωθες ως ενα κομματι μεταλο οταν περνουσε πανω απο ανωμαλιες του δρομου. Τελος ως λατρης της ροπης στις χαμηλες στροφες, μου αρεσε πολυ ο ντιζελ κινητηρας του. 90% της οδηγησης γινετε ενω ο κινητηρας ειναι απο τις 1500 σαλ ως τις 1900 σαλ. Αλλη αισθηση που λετε στην Ελλαδα.
-
Απο μια εβδομαδα βρηκα τον εαυτο μου στις παρακατω πολεις: Αθηνα, Αλεξ/πολη και Ηρακλειο (Μιλατο/Ελουντα/Αγιο Νικολαο).
Εντυπωσεις? Διαφορες, αλλα τιποτε το ιδιαιτερα καινουργιο. Θα μεινω στα αυτοκινητιστικα θεματα.
ΑΘΗΝΑ
Στην Αθηνα κινουμαστε με ταξι. Ενας μεγαλος αριθμος ταξιτζιδων στην Αθηνα ειναι για, απο μυνηση, εως ισωβια καθερξη. Δεν θα μπω σε λεπτομερειες αλλα εγιναν πραγματα τα οποια ειναι για φυλακη (οχι σε μενα αλλα σε αλλα μελη της οικογενειας που δεν ηταν Ελληνες). Το μονο που εχω να σας πω ειναι οτι αυτη η συμπεριφορα των ταξιτζιδων στην Ελλαδα, θα κανει πολυ κακο στον τοπο κατα την διαρκεια της Ολυμπιαδας. Απο πλευρας μεταφορας με ταξι, η Ελλαδα δεν ειναι ετοιμη για το 2004.
Ενω στην Αθηνα, μια ταξιτζης με πληροφορησε οτι εκεινη την Δευτερα, για πρωτη φορα, εφαρμοζεται νομος για προστιμο σε πεζους που διασχιζουν δρομους οχι απο διαβασεις. Η πρωτη σκεψη μου: 'πως ειναι δυνατον να μην υπηρχε τετοιος νομος μεχρι τωρα?'. Ισως να ηταν παραπληροφορηση. Εσεις πεστε μου.
Απο πλευρας ασφαλτου. Δεν εχω ιδεα. Δεν οδηγησα στην Αθηνα. Εμπιστευομαι εσας και το περιοδικο.
Απο πλευρας αυτοκινητων. Χαλι μαυρο οπως παντα. Αυτοκινητα αργα, μικρα, παλια, κτλ. Σορρυ. Φορολογικο μεν ναι, αλλα γενικως υπαρχει χαλι.
Απο πλευρας οδηγησης. Ακομη πιο μαυρο χαλι. Δεν υπαρχει αισθηση λωριδας στην Ελλαδα (οχι μονο στην Αθηνα). Αυτη την γραμμη που βαλανε κατω οταν εφτιαξαν τον 'δρομο' δεν την κοιταει κανεις σας? Το χειροτερο απο ολα ειναι τα μηχανακια/2τροχα. Αυτη η αισθηση οτι οταν υπαρχει κοκκινο φαναρι, πρεπει εγω ως οδηγος 2τροχου να βρω καποιο τροπο για να μπω μπροστα απο ολα τα 4τροχα, οσο και επικυνδυνο και να ειναι αυτο, πως διμηουργηθηκε? Ποσο χρονο νομιζουν οτι κερδιζουν? Εμφανιζοντε 2τροχα απο ολες τις κατευθηνσεις.\
Τελος η εννοια του ΣΤΟΠ δεν υπαρχει στην Ελλαδα. Μονο σηματα στοπ υπαρχουν. ΣΤΟΠ σημαινει ολικη σταση. ΣΤΟΠ σημαινει στατικη φαση. Που σημαινει οτι για τουλαχιστον ενα δευτερολεπτο πρεπει να ειναι σταματημενοι οι τροχοι ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Οι Αμερικανοι συγγενοις το ονομασαν 'Ελληνικο στοπ εν κινησει', χεχε... Απο την αλλη στου 'αυτοκινητοδρομους' ειδα ΣΤΟΠ στην εισοδο του αυτοκινητοδρομου!!! Ποιος εχει σχεδιασει κατι τετοιο? Σοβαρα! Οταν εισερχεσε στον αυτοκινητοδρομο, ειναι σημαντικο να ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙΣ! Εφοσον εχεις εξτρα δικη σου λωριδα (που την ειχαν και στην Ελλαδα) ετσι ωστε να γινει ομαλη η συνχωνευση σου με τα αλλα οχηματα. Δηλαδη σαν να προσπαθητε να τα κανετε ολα αναποδα. Σοβαρα!
Ειναι απανθρωπη η κατασταση στους δρομους φιλοι και αυτοι που φτενε εισται εσεις και η τροχονομια. Την μια εβδομαδα στην Αθηνα ειδα μηδεν τροχονομους και 2 αστυνομικους και ειμουν τουριστας, δηλαδη, ειμουν 'εξω' 16+ ωρες το 24ωρο. Εαν δεν εφαρμοσεις τους νομους στην πραξη, τοτε γιατι τον γραφεις τον νομο. Καλυτερα να μην υπαρχει καθολου νομος για να γλιτωσεις τουλαχιστον τα εξοδα του να...γραψεις/ψιφισεις/περασεις του νομους. Ακομη και εκει, λαθος εκλογη. Ενδιαφερον.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στην Αλεξ/πολη με ενα καινουργιο Γκολφ 1.4 Τζενερέισον (8βαλβιδο). Ξερω οτι ο κινητηρας ειναι αδυναμος και το Γκολφ βαρυ (για την κλαση). Αλλα οταν ειδα οτι μπορουσα να σπινιαρω τους τροχους με λαστιχα 205/50/15 και μαλιστα μαλακα Bridgstone τυπου Υ !!!, σκευθηκα ολες εκεινες τις φορες που εσεις και το περιοδικο παραπονεθηκατε για την ασφαλτο ως γλιστερη. Διοτι δεν μπορω να φανταστω οτι το Γκολφ εχει τοσο λαθος γεωμετρια αναρτησης. Διοτι ροπη αρκετη, σιγουρα δεν εχει για να σπινιαρει τετοιο λαστιχο. Το Ακιουρα μου φοραει λαστιχα 215/50/17 και με 33 χλγμ ροπης στις 3500 σ.α.λ. και 27 στις 2000 σ.α.λ., πρεπει να προσπαθησεις για να ακουσεις σπινιαρισμα. Αρα πρεπει να ειναι η ασφαλτος σκεφθηκα. Αυτο επιβεβαιωθηκε αργοτερα και απο το αυτοκινιτο που ειχα στην Κρητη. Τελος, γιατι η VW αποφασισε να βαλει τυπο Υ λαστιχο (ισως να ηταν W, αλλα το νοημα δεν αλλαζει) στο 1.4 Γκολφ, μονο αυτη ξερει. Απιστευτο.
Μου αρεσε το Γκολφ γενικα ομως. Πραγματι. Οταν ειμουν μονος, τα 60 αλογα δεν φενονταν οσο λιγα ακουγοντε οταν πας απο τα 260 στα 60 (και ας ειναι 270 κιλα πιο ελαφρυ και με χειροκινητο). Το κιβωτιο πολυ καλο και ο συμπλεκτης τοσο μαλακος που αρχισα να 'φαγουριζομε' για να αλλαξω σε χειροκινητο κιβωτιο και παλι. Εαν ηταν ολοι οι συμπλεκτες τοσο μαλακοι, τοτε ποιος νοιαζεται για χειροκινητο μεσα στην κινηση?
Απο ποιοτητα, εσωτερικου...(Αγη ), η VW επιβαιβεωνει και παλι το ποσο καλη δουλεια κανουν. 'Εαν ειναι τοσο ποιοτικο το εσωτερικο του Γκολφ, φαντασου πως θα ειναι τα αλλα πιο ακριβοτερα μοντελα' ειναι η σκεψη που ερχεται στο μυαλο, και ας τα εχω δει σε εκθεσεις και τεστ drive. Οπως ειπα, γενικα το Γκολφ μου αρεσε. Πολυ εξευγενισμενο και 'μανα' για μεσα στην πολη. Το μονο προβλημα (και αυτο παει και στο αυτοκινητο της Κρητης), η εργονομια. Σαν να προσπαθουν στην Ευρωπη να κανουν τα ευκολα δυσκολα. Αυτο εχω διαπιστωσει γενικα με Ευρωπαικα αυτοκινητα ακομη και πολυ ακριβοτερα, οπως τα BMW ακομη και Mercedes. Ισως να με κακομαθε η Ακιουρα, αλλα δεν νομιζω, διοτι γενικα τα αυτοκινητα στις ΗΠΑ ειναι πιο ευκολα στο να καταλαβει κανεις πως λειτουργουν τα χειριστιρια του εσωτερικου γενικα. Π.χ., γιατι τα κουμπια των ραδιομαγνητοφωνων τοσο μικρα παντα στην Ευρωπη? Και η επεξηγηση αυτων ειναι ιδια με το εαν δεν υπηρχε καμια επεξηγηση. Ακρονυμα οπως DS, ODD, TR πανω στα μικροσκοπικα κουμπακια δεν σημαινουν τιποτε σε εμενα, ποσο μαλλον στους γονεις μας π.χ. που δεν ξερουν καν Αγγλικα.
Αλλα παραδειγμα. Δεν υπηρχε OFF κουμπι στο ΚΛΙΜΑ (οπως το λετε)! Επρεπε λεει να πατησω το κουμπι του κατω βελους της ταχυτητας της προπελας (fan) για να κλησει το ΚΛΙΜΑ. Οριστε?
Για πρωτη φορα ειρθα σε επαφη με την Εγνατια Οδο Αλεξ/πολης-Κομοτηνης και πρεπει να πω οτι ξαφνιαστικα (με την καλη εννοια). Επιτελους ειδα κατι το οποιο εχει να κανει με χωρες....ας πουμε...του Δυτικου πολιτισμου και μαλιστα στην επαρχια και ακομη περισσοτερο...στην Β. Ελλαδα! Η κατασταση και ποιοτητα του δρομου ηταν πολυ καλη. Τον εκανα τον δρομο με ενα παλιο (1988) BMW 318i και πηγα μεχρι 140 χλμ διοτι δεν ειχα ιδεα εαν υπηρχε θεμα ρανταρ και κατα ποσο. Τελικα το ρανταρ με 'πυροβολησε' μεσα στην Κομοτηνη και ευτοιχως πηγενα αργα. Εντομεταξυ, τι ρανταρ ηταν αυτο, δεν εχω ιδεα. Ηταν σαν μπαζουκας τον οποιο τον εβαζε ο αστυνομος στον ωμο του! Στις ΗΠΑ απο το 1960 τα ρανταρ ειναι σαν πιστολια, σε σχημα και σε μεγεθος. Χμμμ...
ΚΡΗΤΗ
Κρητη με νοικιασμενο Φιατ Στιλο το οποιο ακομη και σημερα δεν ειμαι σιγουρος ποσα κιβυκα ηταν. Το μονο που εγραφε πισω ηταν 16V. Επισης ηταν 6ταχυτο. Ανοιγω το καπο και το μονο που μπορω να πω ειναι οτι ο κωδικος του κινητηρα ηταν 188Α5000. Εσεις πειτε μου τι σημαινει αυτο. Ρωτησα τον κυριο στο Avis και μου ειπε ειναι 1350 κκ με 80 ιππους. Ενω στους τροχους βλεπω οτι ειναι 1242 τα κκ. Τελος παντων.
Δεν ηταν ασχημο και το Στιλο. Κατ'αρχην απο εξω ειναι ομορφο. Ναι μεν η ποιοτητα μεσα ηταν χειροτερη του Γκολφ, γενικα το αυτοκινητα ηταν αρκετα εξευγενισμενο. Απο χωρους, πολυ, πολυ καλο. Υπηρχε προβλημα με ελληψη δυναμης οταν μπαιναμε 4 ατομα, με το AC ανοιχτο και μεσα στα βουνα της Κρητης, με 10% κλιση ανηφορες οπου πολλες φορες εβαζα 1η και την κρατουσα για αρκετα δευτερολεπτα. Αλλα δεν φανηκε για 1250 κκ. Μαλλον περισσοτερο σαν 1600 κκ.
Στην Κρητη μου ειπαν οτι ειναι πολυ αυστηρα και οτι γραφουν πολυ οι τροχονομοι, κλπ. Και ναι μεν ειδα τροχονομους αρκετες φορες, ο αριθμος αυτων μου φανηκε το 1/10 απο το μεσο ορο που βλεπει κανεις εδω στις ΗΠΑ. Κανω συγκριση μονο και μονο επηδει ανοιξα το θεμα πιο πανω στην Αθηνα. Το μεγαλυτερο προβλημα στον Εθνικο δρομο της Κρητης, οπως και στους αλλους στην υπολοιπη χωρα, ειναι το φενομενο οπου ενω ο δρομος ειναι μια λωριδα + τον 'ωμο' του δρομου στα δεξια αυτου, οι οδηγοι οδηγουν πανω στην διαχωριστικη γραμμη του δρομου και του ωμου του δρομου, ετσι ωστε να αφησουν χωρο να περασει το γρηγοροτερο αυτοκινητο απο αριστερα. Και ενω ξερω οτι ολοι σας το γνωριζετε αυτο αλλα, ο ωμος του δρομου ειναι εκει για σταματημενα οχηματα για οποιοδηποτε λογο (αβαρια, τροχονομους που σταματησαν παρανομους, κτλ). Ετσι λοιπον και ενω ειμαι πισω απο εναν αυτοκινητο το οποιο το μισο αυτου στον ωμο του δρομου, ξαφνικα μετα απο στροφη τον βλεπω να φρεναρει δυνατα και να στριβει ξαφνικα και αδεξεια προς τα αριστερα σε σημειο που να χανει τον ελενγχο. Γιατι? Διοτι καποιος ηταν σταματημενος στον ωμο του δρομου λογο λαστιχου (πολυ σωστα και νομιμα) και τον ειδε την τελευταια στιγμη. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν ειναι αντιληπτο οτι: ΜΙΑ λωριδα = ΕΝΑ αυτοκινητο.
Το αλλο μεγαλο προβλημα σε ολη την Ελλαδα ειναι η σημανση δρομων. Συμπεριλαμβανω και τους Εθνικους αυτοκινητδρομους. Κατ'αρχην εκτος του οτι δεν υπαρχει αρκετη σηματοδοτηση (σταματησα να ρωτησω για οδηγειες 300 φορες σε ολες τις πολεις), οι πινακιδες ειναι διαστασης του 1/3ου απο αυτο που θα επρεπε να ηταν. Οσο πιο μεγαλη η πινακιδα, τοσο απο πιο μακρυα μπορω να την δω ως οδηγος, τοσο πιο...απο νωρις ξερω που να στριψω, ετσι ωστε να κανονισω να παρω την καταλληλη λωριδα, να βγαλω τα καταλληλα φλας, κτλ. Γιατι ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβουν αυτο? Π.χ. εδω, κοιταξτε τις διαστασεις των πινακιδων, η οποια διασταση ειναι στανταρντ για ολες τις πινακιδες:
Επισης κοιταξτε ποσο υψηλα ειναι η σημανση ετσι ωστε οτι και να εχω μπορστα μου να μπορω να δω την πινακιδα. Απλα πραγματα μεν (ακριβα δε, κοστιζουν, καταλαβαινω).
Αυτο ισχυει και για τα φαναρια. Ειναι τουλαχιστον το 1/2 της διαστασης που θα επρεπε να ειναι, οπως επισεις δεν υπαρχουν αρκετα φαναρια. Δηλαδη, το να βαζεις ενα φαναρι αριστερα και ενα δεξια, μιας καθετης κολωνας και υψους 3ων μετρων, δεν φτανει. Διοτι εαν ενα μεγαλο φορτηγο ειναι πρωτο σε κοκκινο φαναρι, κανεις αλλος με ΙΧ δεν μπορει να δει τι χωμα ειναι το φαναρι! Π.χ. κοιταξτε εδω στην φωτο τι εννοω.
Επισης η τοποθετηση των φαναριων. Αυτη η εννοια του οτι το φαναρι πρεπει να τοποθετητε αρκριβος, ή περιπου στο ιδιο υψους της γραμμης που πρεπει να σταματησουν τα οχηματα δεν μπορω να καταλαβω ποιος την σκευθεκε. Εαν σταματησω στο ιδιο υψος με το φαναρι, πως θα δω το φαναρι? Α ναι, το κλασσικο, Ελληνικο κορναρισμα ε? Μαλιστα.
Το φαναρι πρεπει να ειναι απεναντι σου τουλαχιστον 10-20 μετρα ετσι ωστε να το βλεπουν ολοι. Να ενα φωτο.
Επισης βλεπετε ποσο ψηλα ειναι το φαναρι ετσι ωστε να μπορεις να δεις τουλαχιστον ενα απο αυτα οταν εχεια καποιο μεγαλο οχημα μπροστα σου? Και στην φωτο δεν φενονται τα 2 καθετα (πιο χαμηλα) φαναρια, ενα αριστερα και ενα δεξια του δρομου, τα οποια βρισκει κανεις στην Ελλαδα σχεδον εξολοκληρου. Συνολο λοιπον 4 φαναρια τουλαχιστον σε καθε διασταυρωση.
Καταλαβαινω οτι πολλα απο αυτα που γραφω να φενονται αστεια σε πολλους, αλλα δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο μεγαλη διαφορα κανουν σε σας ως οδηγους. Η οδηγηση ξαφνικα γινετε πολυ πιο ευκολη ιδιαιτερα σε μεγαλα κεντρα οπως η Αθηνα και η Θεσ/νικη.
Αυτο που μου εκανε την μεγαλυτερη εκπληξη ειναι το ποσα BMW, Mercedes και Audi κυκλοφορουν στην Φρανκφουρτη και μαντευω γενικα στην Γερμανια! Ηξερα οτι η μεγαλυτερη αγορα αυτων ηταν η Γερμανια, αλλα δεν ειχα ιδεα το ποσο εντονη ειναι η εμφανιση αυτων. Απο τον περιορισμενο χρονο που ειχα στην Φρανκφουρτη (στο κεντρο της πολης), μου φανηκε οτι το 20% των ΙΧ ειναι BMW, το 15% ειναι Mercedes και το 10% ειναι Audi. Και ναι, οπως διαβαζα τα μισα απο αυτα ειναι Ντιζελ. Στον δρομο προς το αεροδρομιο το ταξι ετοιχε να ειναι η ολοκαινουργια Ε Class της Mercedes και πρεπει να πω οτι μου εκανε εκπληξη το αυτοκινητο. Ηταν ενα 320 CDI (ή ηταν 300?). Το πορτ μπαγαζ φενεται πολυ πιο μικρο απο οτι ειναι. Ειχαμε ενα τονο βαλιτσες και επηδει πηραμε ταξι πολλες φορες σε διαφορες πολεις, η Ε Κλας ειχε τον περισσοτερο χωρο. Η ποιοτητα μεσα ειναι υψηλοτατη! Τα καθισματα ειναι τελοια. Το αυτοκινητα πρεπει να ειναι πολυ αεροδυναμικο διοτι ενω πηγαιναμε με 160 χλμ/ω και ενω εχω το πισω παραθυρο 20% ανοιχτο, δεν εμπενε σχεδον καθολου αερας μεσα στο οχημα. Τελος απο πλευρας στιβαροτητας...wow! Το αυτοκινητο το εννοιωθες ως ενα κομματι μεταλο οταν περνουσε πανω απο ανωμαλιες του δρομου. Τελος ως λατρης της ροπης στις χαμηλες στροφες, μου αρεσε πολυ ο ντιζελ κινητηρας του. 90% της οδηγησης γινετε ενω ο κινητηρας ειναι απο τις 1500 σαλ ως τις 1900 σαλ. Αλλη αισθηση που λετε στην Ελλαδα.
-
ΑΘΗΝΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΡΗΤΗ
-
Καλως ορισες 'πίσω' gavriil!!!
Για τις εμπειρίες σου στην Ελλάδα δεν εχω τι να σου πω!
Τα ξέρουμε και τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Ισως -βέβαια- αυτό το 'χύμα' της κατάστασης της Ελλάδας,να μας εχει κάνει και λίγο πιο εύστροφους!!
Αλλα εχεις δίκηο,για αυτο αλλωστε και οι πιο πολλοί στην χώρα μας δεν δίνουμε και πολλή βάση στα σήματα που βλέπουμε στους δρόμους (π.χ. γελοία ορια ταχύτητας!).
Για τα ραντάρ,αστα!! Εχουν τα πιο σύγχρονα,και η Τροχαία βάζει και 'στοχους' (quota) στους αστυνομικούς καθε χρόνο.Τα τελευταία σε βγάζουν και φωτογραφία!
Σε καθε περίπτωση ομως εχει και την πλάκα του το ολο θέμα!
Παντως τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλά για τον αυστηρώτερο ελεγχο, αλλα μεχρι σημείου που καταντάει γελοίο!!Ποτε δεν ειναι καλό να πηγαίνεις απο το μαύρο στο ασπρο.Υπάρχει και το γκρί!
Παντως πρέπει να ειχες πολύ καιρό να ερθεις.
Εν πασει περιπτώσει αυτή ειναι η Ελλαδα και οι αδυναμίες της,που μας κάνουν να την αγαπάμε ακόμα περισσότερο.Ε,και αν οι πινακίδες ειναι μικρώτερες,δεν πειράζει.Αλλωστε εδω λέμε 'ρωτώντας πάς στην Πόλη'!!
Καλώς ορισες και πάλι!! -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Παντως πρέπει να ειχες πολύ καιρό να ερθεις.
Ειμουν στην Ελλαδα τον περασμενο Νοεμβριο. Δηλαδη σε 11 μηνες 2 φορες, συνολο 5.5 εβδομαδες. Απλως ειναι η πρωτη φορα που γραφω τις εντυπωσεις μου εδω στο φορουμ (τον περασμενο Νοεμβριο δεν ειμουν μελος του φορουμ).
Εν πασει περιπτώσει αυτή ειναι η Ελλαδα και οι αδυναμίες της,που μας κάνουν να την αγαπάμε ακόμα περισσότερο.
Πως ειναι δυνατον να αγαπας μια χωρα που αδυνατει να σου δωσει δυκτιο δρομων και οταν σου δινει κατι σαν αυτο, δεν το σηματοδοτει σωστα? Σορρυ αλλα δεν το καταλαβαινω. Δηλαδη εαν ζουσες στις ΗΠΑ (ή καποια αλλη χωρα με σωστο δυκτιο), πως θα εννοιωθες για αυτη?
Ε,και αν οι πινακίδες ειναι μικρώτερες,δεν πειράζει.Αλλωστε εδω λέμε 'ρωτώντας πάς στην Πόλη'!!
Καλώς ορισες και πάλι!!Χεχεχε.... Οντως. Το ξεχασα το συγκεκριμενο ρητο
Αστειο μεν, σοβαροτατο δε.
-
Ase mas re gavriil kai su kai h amerikh sou.
Den ta kseroume ta problhmata mas?
Den kseroume oti exoume xeiroterous dromous apo thn amerikh?
Esena perimename na mas to peis?
Ti mas ta les? Gia kritikh?
DEN XREIAZOMASTE KRITIKH,LUSEIS XREIAZOMASTE,SOBAROUS POLITIKOUS XREIAZOMASTE. -
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Ase mas re gavriil kai su kai h amerikh sou.
Den ta kseroume ta problhmata mas?
Den kseroume oti exoume xeiroterous dromous apo thn amerikh?
Esena perimename na mas to peis?
Ti mas ta les? Gia kritikh?
DEN XREIAZOMASTE KRITIKH,LUSEIS XREIAZOMASTE,SOBAROUS POLITIKOUS XREIAZOMASTE.Ο λογος που γραφω τις εντυπωσεις μου δεν ειναι για να κανω συγγριση. Ειμαι μελος φορουμ και μοιραζομε τις εμπειριες μου οπως τις βλεπω εγω. Αλλωστε το οτι στην Ελλαδα οι περισσοτεροι δεν εχουν ιδεα για το τι σημαινειο ολοκληρωμενο δυκτιο δρομων ειναι φανερο απο το πως δρουν και αντιδρουν στους καινουργιους 'αυτοκινητοδρομους' και αλλου.
Επισης δεν κρινω τους αυτοκινητοδρουμους και μονο, αλλα και τον τροπο οδηγησης 4τροχων και 2τροχων.
Τελος ενας απο τους κυριους λογους που υπαρχει αυτο το χαλι (και οχι μονο με τους δρομους) ειναι επηδει νομιζετε οτι 'ολα τα φτενε οι πολιτικοι'. Δυστοιχως για σενα, δεν ειναι ετσι.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Εν πασει περιπτώσει αυτή ειναι η Ελλαδα και οι αδυναμίες της,που μας κάνουν να την αγαπάμε ακόμα περισσότερο.
Gavriil εγραψε:
Πως ειναι δυνατον να αγαπας μια χωρα που αδυνατει να σου δωσει δυκτιο δρομων και οταν σου δινει κατι σαν αυτο, δεν το σηματοδοτει σωστα? Σορρυ αλλα δεν το καταλαβαινω. Δηλαδη εαν ζουσες στις ΗΠΑ (ή καποια αλλη χωρα με σωστο δυκτιο), πως θα εννοιωθες για αυτη?Αυτο μπορεί κι αυτο μου δίνει φίλε.Και ειμαι και εγω υπεύθυνος όπως ολοι οι πολίτες καθε κράτους.
Αν ζούσα σε μια αλλη χώρα,όπως π.χ.οι ΗΠΑ ή η Γερμανία,αυτά θα τα θεωρούσα δεδομένα,όπως κι εσύ.Στην Ελλάδα,στην Πορτογαλία,στην Ν.Ιταλία δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν αλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν φτάσουμε στις λεπτομέρειες.Σχολεία,τουριστική υποδομή, τηλεπικοινωνιακή υποδομή,συσχέτιση Πανεπιστημίων/Αγοράς Εργασίας κλπ κλπ κλπ.
Και για εμάς η Αττική Οδός,η Εγνατία Οδός και η Εθνική Αθήνα/Θεσσαλονίκη ειναι πρωτόγνωρα πράγματα.Τουλάχιστον πέρασες καλά στην πατρίδα?
-
Τελος ενας απο τους κυριους λογους που υπαρχει αυτο το χαλι (και οχι μονο με τους δρομους) ειναι επηδει νομιζετε οτι 'ολα τα φτενε οι πολιτικοι'. Δυστοιχως για σενα, δεν ειναι ετσ
Auto einai kata bathos alhtheia.Sthn Ellada ftaine panw ap'ola oi Ellhnes.
Einai bolemenoi me ton tropo zwhs kai fobountai thn allagh.Tous aresei na ikanopoioun ton eauto tous na diorizontai sto dhmosio se baros twn allwn , na kleboun to kratos apo tous forous kai genika na mh noiazonte gia to geniko kalo. Egw omws den katatasw to eauto mou se auth thn kathgoria gi'auto kai pisteuw oti ftaine oi politikoi.
An uphrxan sobaroi politikoi me allh nootropia tha mporousan na perasoun ston kosmo ena diaforetiko tropo skepshs kai ta pragmata tha beltiwnontan.Dustuxws teteioi politikoi den uparxoun.Oi politikoi noiazonte gia ton eauto tous kai gia thn tseph tous.Genika pantws de mou aresei h kritikh apo ksenous giati kapote ekana parea me ena amerikano kai sunexeia mou elege gia thn amerikh kai oti px to x pragma einai kalutero ekei.
-
το 1999 πηγα NewYork και Toronto,εκανα περιπου 3000χλμ οδηγοντας σε Αμερικη και Καναδα και διαπιστωσα οτι πραγματι υπαρχουν καποια εξυπνα πραγματα οπως πχ οταν εχεις κοκκινο φαναρι μπορεις εφ'οσον ελεγξεις οτι δεν ερχεται κανεις να στριψεις δεξια [οχι σε καθε περιπτωση γιατι υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις και οχι σε ολα τα state].
ομως ρε παιδια στην Νεα Υορκη ακομα και down town manhatan συναντησα κατι τραγικους δρομους σε ιδια η και χειροτερη κατασταση απο τους δικους μας σε μικροτερη εκταση ομως.
αυτο ομως που ειναι ΤΡΑΓΙΚΟ ειναι οι οδηγοι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ και κυριως οι κινεζοι που η Νεα Υορκη ειναι γεματη,αν ειναι δυνατον ειδα κινεζα να κατεβαινει απο το αυτοκινητο σε μεσαια λωριδα και να κανει νοηματα στους οδηγους να σταματησουν για να μπορεσει να μπει στην δεξια λωριδα για να στριψει δεξια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ακομα γελαω οταν το θυμαμαι
φυσικα απιστευτα μποτιλιαρισματα το πρωι στις εισοδους και το απογευμα στις εξοδους του κεντρου.
κατα τα αλλα ατελειωτες ευθειες εκτος των πολεων αλλα και μπατσοι που δεν αστειευονται ,οι δικοι μας μπροστα τους ειναι σαν καλογριες. -
Αυτό που πραγματικά μου την** 'σπάει'** εδώ είναι όταν με τα χρήματα τα δικά μας, μας προσφέρουν (αυτό που μας στερήσανε τόσα χρόνια τρώγοντας τα) από υποχρέωση στην Ε.Ε. και μας το σερβίρουν λές και μας κάνουν** 'χάρη'.**
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Gavriil εγραψε:
Πως ειναι δυνατον να αγαπας μια χωρα που αδυνατει να σου δωσει δυκτιο δρομων και οταν σου δινει κατι σαν αυτο, δεν το σηματοδοτει σωστα? Σορρυ αλλα δεν το καταλαβαινω. Δηλαδη εαν ζουσες στις ΗΠΑ (ή καποια αλλη χωρα με σωστο δυκτιο), πως θα εννοιωθες για αυτη?Αυτο μπορεί κι αυτο μου δίνει φίλε.Και ειμαι και εγω υπεύθυνος όπως ολοι οι πολίτες καθε κράτους.
Αν ζούσα σε μια αλλη χώρα,όπως π.χ.οι ΗΠΑ ή η Γερμανία,αυτά θα τα θεωρούσα δεδομένα,όπως κι εσύ.Στην Ελλάδα,στην Πορτογαλία,στην Ν.Ιταλία δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν αλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν φτάσουμε στις λεπτομέρειες.Σχολεία,τουριστική υποδομή, τηλεπικοινωνιακή υποδομή,συσχέτιση Πανεπιστημίων/Αγοράς Εργασίας κλπ κλπ κλπ.
Και για εμάς η Αττική Οδός,η Εγνατία Οδός και η Εθνική Αθήνα/Θεσσαλονίκη ειναι πρωτόγνωρα πράγματα.Τουλάχιστον πέρασες καλά στην πατρίδα?
Οι Αμερικανοι που εχουν επισκευθει αλλες χωρες δεν θεωρουν το καλο οδικο δυκτιο ως δεδομενο.
Το καλο οδικο δυκτιο ειναι οσο σημαντικο οσο οι τηλεπικοινωνιες. Κατι το οποιο καταλαβα εδω στις ΗΠΑ.
Μια χαρα περασα, αν και ειμαι λιγο απογοητευμενος με την Κρητη. Περιμενα πολυ καλυτερα. Θα δοκιμασω Κερκυρα, Ροδο και Σαντορινι του χρονου. Μακαρι να ειναι καλυτερα.
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Τελος ενας απο τους κυριους λογους που υπαρχει αυτο το χαλι (και οχι μονο με τους δρομους) ειναι επηδει νομιζετε οτι 'ολα τα φτενε οι πολιτικοι'. Δυστοιχως για σενα, δεν ειναι ετσ
Auto einai kata bathos alhtheia.Sthn Ellada ftaine panw ap'ola oi Ellhnes.
Einai bolemenoi me ton tropo zwhs kai fobountai thn allagh.Τωρα μαλιστα.
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
το 1999 πηγα NewYork και Toronto,εκανα περιπου 3000χλμ οδηγοντας σε Αμερικη και Καναδα και διαπιστωσα οτι πραγματι υπαρχουν καποια εξυπνα πραγματα οπως πχ οταν εχεις κοκκινο φαναρι μπορεις εφ'οσον ελεγξεις οτι δεν ερχεται κανεις να στριψεις δεξια [οχι σε καθε περιπτωση γιατι υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις και οχι σε ολα τα state].
ομως ρε παιδια στην Νεα Υορκη ακομα και down town manhatan συναντησα κατι τραγικους δρομους σε ιδια η και χειροτερη κατασταση απο τους δικους μας σε μικροτερη εκταση ομως.
αυτο ομως που ειναι ΤΡΑΓΙΚΟ ειναι οι οδηγοι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ και κυριως οι κινεζοι που η Νεα Υορκη ειναι γεματη,αν ειναι δυνατον ειδα κινεζα να κατεβαινει απο το αυτοκινητο σε μεσαια λωριδα και να κανει νοηματα στους οδηγους να σταματησουν για να μπορεσει να μπει στην δεξια λωριδα για να στριψει δεξια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ακομα γελαω οταν το θυμαμαι
φυσικα απιστευτα μποτιλιαρισματα το πρωι στις εισοδους και το απογευμα στις εξοδους του κεντρου.
κατα τα αλλα ατελειωτες ευθειες εκτος των πολεων αλλα και μπατσοι που δεν αστειευονται ,οι δικοι μας μπροστα τους ειναι σαν καλογριες.Ειναι γνωστο απο ολους εδω στις ΗΠΑ οτι οι Ασιατες 'εχουν προβλημα με την οδηγηση'. Ειναι σαν ταμπου
Η κατασταση των δρομων στην Ν.Υ. γυρω και μεσα απο το Μανχαταν ειναι σε αθλια κατασταση, οπως και αυτη στο New Jersey οπου εχει τους χειροτερους σε ποιοτητα δρομους στην χωρα εδω και δεκατετια.
Γενικα η ποιοτητα των δρομων στις ΗΠΑ πεφτει τα τελευταια 10 χρονια. Και αρχιζει να γινετε εντονος λογος για να ριχθουν πολλα λεφτα για ανικοδομηση του δυκτιου. Κατι τετοιο οπως καταλαναινεις παιρνει πολλα λεφτα και πολυ χρονο αλλα το κυριως εμποδιο τωρα ειναι οτι οι προτερεοτητες της χωρας εχουν αλλαξει μετα την 11/9/2001.
-
[quote='gavriil1
Μια χαρα περασα, αν και ειμαι λιγο απογοητευμενος με την Κρητη. Περιμενα πολυ καλυτερα. Θα δοκιμασω Κερκυρα, Ροδο και Σαντορινι του χρονου. Μακαρι να ειναι καλυτερα.[/quote]
Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την Αμοργό,τους Παξούς,την Μήλο,την Πάτμο,την Ελαφόνησο,την Σίφνο ή την Σαμοθράκη.
Θα δεις ποιά ειναι η Αλλη Ελλάδα.Αυτή που οι περισσότεροι ειμαστε 'ερωτευμένοι' μαζί της.Εκει που δεν εχουν σημασία τα οδικά δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες!
Μέρη που η Ελλάδα ακόμα ευτυχώς διαθέτει ακόμα και που μακάρι να τα εχει για πάντα.Γιατι πιστεύω οτι αυτο ειναι που κάνει την διαφορά σε μια χώρα κι οχι ολα τα αλλα.
Σαν να ερθω στην Αμερική και να μείνω σε ενα χωριό της Β.Ντακότα ή της πολιτείας της Washington οπου οι άνθρωποι ειναι ακόμα απλοί και καταδεκτικοί!
Οχι σαν εμας τους 'πρωτευουσιάνους' που γυρνάμε γυρω-γυρω σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του! -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την Αμοργό,τους Παξούς,την Μήλο,την Πάτμο,την Ελαφόνησο,την Σίφνο ή την Σαμοθράκη.
Θα δεις ποιά ειναι η Αλλη ΕλλάδαDokimase aftes tis perioxes an sou aresei i fisi, i paradosi, an 8eleis na iremiseis ligo, an 8es na deis pws einai ontws i ellada.
An sou aresei to ntavantouri, to club, ta kosmopolitika meri, ta meri gemata neoys kai kosmo dokimase nisia opws mykonos, paros, santorini, rodos, kerkyra me afti tin seiraOson afora toys dromoys....
To odiko dyktio antikatoptrizei ws ena shmeio kai tin oikonomia mias xwras.
Den mporoyme na apaitoyme mia xwra opws i ellada poy twra teleftaia arxise na anaptysetai kai poy perase to 50% twn proigoumenwn dio aiwnwn se pollemoys na dwsei proteraiotita stoys dromous gia na anaptyx8ei. Den mporoyme na sygrinoume tin ellada me tin Ameriki, einai h mera me tin nyxta oson afora tin oikonomia kai tin organwsi.Pantws emeis oi ellhnes prepei na, kai eimaste oi perissoteroi, ikanopoiimenoi apo afta poy exoume, yparxoun kai xeirotera !!! (afganistan, boulgaria, albania )
Sigoyra 8a mporoysan na ginoun polla pragmata an pragmatika endiaferotan kapiws kai xwris idietero kostos....
As min sygrinoume omws Ameriki me ellada...As elpisoume oloi pantws se arketa... xronia i ellada na ftasei ton meso evropaiko epipedo anaptyksis kai tote 8a prepei na eimaste xaroumenoi !
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
...Ενω στην Αθηνα, μια ταξιτζης με πληροφορησε οτι εκεινη την Δευτερα, για πρωτη φορα, εφαρμοζεται νομος για προστιμο σε πεζους που διασχιζουν δρομους οχι απο διαβασεις. Η πρωτη σκεψη μου: 'πως ειναι δυνατον να μην υπηρχε τετοιος νομος μεχρι τωρα?'. Ισως να ηταν παραπληροφορηση. Εσεις πεστε μου.
...Από το http://www.ydt.gr/kok1.htm διαβάζουμε:
***Άρθρο 38
Κανόνες κυκλοφορίας πεζών
...
4. Οι πεζοί προκειμένου να διασχίσουν το οδόστρωμα, υποχρεούνται:
α) Αν υπάρχουν στο οδόστρωμα διαβάσεις πεζών, να τις χρησιμοποιούν.
...
5. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού, τιμωρείται με πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) δραχμών.***Δε μπόρεσα να βρω την τελευταία έκδοση (που εκτός άλλων πιθανών αλλαγών θα αναφέρει προφανώς το πρόστιμο σε Ευρώ). Ο συγκεκριμένος νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, δε γνωρίζω πόσα ακριβώς. Υποθέτω πως πρόκειται για άρθρο για την εφαρμογή του οποίου υπάρχει κάποια ελαστικότητα. Θυμάμαι και παλιότερα - αρχές της δεκαετίας του 90; - που είχε επανέλθει αυτή η προειδοποίηση. Όπως φαίνεται όμως η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου κύκλους κάνει.
-
...
Πως ειναι δυνατον να αγαπας μια χωρα που αδυνατει να σου δωσει δυκτιο δρομων και οταν σου δινει κατι σαν αυτο, δεν το σηματοδοτει σωστα? Σορρυ αλλα δεν το καταλαβαινω. Δηλαδη εαν ζουσες στις ΗΠΑ (ή καποια αλλη χωρα με σωστο δυκτιο), πως θα εννοιωθες για αυτη?
...Εεεεπ!!! Πώς είναι δυνατόν να αγαπάς μια χώρα; Ποια χώρα; Για την πατρίδα μας δε συζητάμε; Ναι αυτή την αγαπάμε! Πιστεύω όμως πως η αγάπη μας για την πατρίδα μας συγκεκριμένα, δε είναι ο απολογισμός όσων αυτή μας έχει προσφέρει (και αυτά είναι πολλά, κυρίως μη υλικά, αξίας ... ανεκτίμητης). Η αγάπη μας είναι κατά κύριο λόγο αυτά που είμαστε διατεθειμένοι να της προσφέρουμε.
Τι με πικραίνει, αναφορικά με την κουβέντα μας πάντα; Όχι το οδικό δίκτυο αυτό καθ' αυτό, αλλά το γεγονός πως η οδηγική παιδεία που προσφέρει στους Έλληνες, σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο, φέρνουν κάθε χρόνο μια πόλη να χάνεται στην άσφαλτο.
Βεβαίως πολύ καλά έκανες τις παρατηρήσεις σου. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε πέρα από αυτό; Είναι κρίμα τόσες επισημάνσεις και προβλήματα από πολλά μέλη σε πολλά θέματα του forum να χάνονται μέσα σε αυτό, χωρίς καμία συνέχεια και προοπτική.
Θέλετε να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια καταγραφής ελαττωμάτων - προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπισή τους;
-
Στην Αθηνα κινουμαστε με ταξι ...... Αλλη αισθηση που λετε στην Ελλαδα.
Γεια σου gavriil! Έκοψα την παράθεση του κειμένου σου για λόγους χώρου, αλλά άφησα αρχή και τέλος για να φαίνεται σε ποιο αναφέρομαι.
Οι ταξιτζήδες εκτός εξαιρέσεων είναι αχαρακτήριστοι. Τα αυτοκίνητά τους που είναι σακαράκες - νεκροφόρες είναι καλύτερα από αυτούς. Πάμε παρακάτω.
Ο νόμος για τους πεζούς υπήρχε το 1993 με τον τότε νέο κώδικα κυκλοφορίας (του 93). Πρόστιμο 5.000 δρχ. Φυσικά και ατύχημα να προξενήσεις επειδή έκανες πικ νικ στην Εθνική οδό αυτό το πρόστιμο αποκλείεται να το πάρεις, αφού αμφιβάλλω αν τότε τον ήξερε έστω και ένας αστυνόμος. Εγώ πως τον ήξερα; Απλό. ΠΡΙΝ αρχίσω μαθήματα οδήγησης (αρκετούς μηνες πριν) αγόρασα και διάβασα ΟΛΟ τον κώδικα κυκλοφορίας, πράγμα που έχω να περηφανεύομαι πως είμαι ο μοναδικός Έλληνας που το έχει κάνει ποτέ. Είμαι σίγουρος πως πάρα πολλοί τώρα λένε 'ΜΑ ΜΕ ΤΙ ΜΑ..ΚΑ ΜΠΛΕΞΑΜΕ!'. Καταλαβαίνεις πόσο σχετικοί είναι ως προς τις υποχρεώσεις τους στο δρόμο. Πάμε παρακάτω...
Τα STOP έχουν ειδικό τρόπο ανάγνωσης στην Ελλάδα... Μικρό STOP σημαίνει πρόσεξε, εσύ πληρώνεις. Μεγαλύτερο ίσον πληρώνεις και πρόσεξε μην χτυπήσεις κανένα. Μεγάλο σημαίνει κίνδυνος χοντρού περιστατικού. Στις εισόδους των εθνικών οδών αντί του σήματος του Ανάδελτα που έπρεπε να χρησιμοποιούν (τι λέω τώρα, ε;) για προειδοποίηση διασταύρωσης με δρόμο προτεραιότητας βάζουν το ανάδελτα 100 μέτρα πρίν για να προειδοποιήσει για το επερχόμενο STOP το οποίο «οφείλει» να είναι θηριωδών διαστάσεων για να πει: «Ρεεεεεεεεε!!!! Που πάααααας!!!!! Πρόχεχε πολύ, αν την κάνεις την στραβή θα χτυπήσει tilt το μηχάνημα!!!»
Τώρα για τα αυτοκίνητα που λες δεν έχεις απόλυτο δίκιο... Τα Golf τέταρτης γενιάς (όπως το generation) δεν βγήκαν ποτέ σε 8βάλβιδα, αλλά σε 16βάλβιδα 1400 με 75 ίππους, και όχι 60. Το σύστημα αυτό που έχει η Volkswagen στον αυτόματο κλιματισμό είναι τρισχείριστο και πολύ χειρότερο από τον χειροκίνητο κλιματισμό. Ελπίζουμε να το φτιάξουν στο νέο μοντέλο.
Το Stilo με 6 ταχύτητες είναι 1250 κυβικά όπως είπες, και έχει 80 ίππους. Το ότι ο υπάλληλος του γραφείου ενοικιάσεως δεν ήξερε τα κυβικά δεν με εκπλήσσει. Σάμπως του είπε και κανείς πόσα έχει; Τόσα νόμιζε, τόσα είπε. Και δηλαδή γιατί να τον νοιάξει; Αυτός θα το οδηγούσε; Άντε τώρα που μου θες και λεπτομέρειες! Δε φτάνει που σου έδωσε και καινούριο αμάξι! Πλεονέκτη! Υπερβολικέ! Ψείρα! Δηλαδή επειδή πληρώνεις θα σου πούμε και πόσες φορές το κάναμε με την γυναίκα μας;
Μην με κακοχαρακτηρίσεις, απλά σου μεταφέρω τα αισθήματα του υπαλλήλου που τον φέρνεις σε δύσκολη θέση ρωτώντας τον κάτι που θα όφειλε να ξέρει, και απλά σε ξεπετάει με μια μπούρδα για να τελειώνει και να βγεί από την δύσκολη κατάσταση.
Το diesel είναι ο καλύτερος κινητήρας. Απολύτως ΚΑΚΟΣ για κόντρες στα φανάρια, που ούτως ή άλλως δεν με ενδιέφεραν ποτέ, αλλά οικονομικός, ποτέ δεν κομπιάζει λόγω αστείρευτης ροπής, και στις ρεπριζ είναι το κάτι άλλο! Ναι, κροταλίζει στο ρελαντί, αλλά στο ταξίδι μάλλον καλύτερος είναι, γιατί οι στροφές του κινητήρα σπάνια φτάνουν τις 3000 τη στιγμή που με βενζίνη είσαι 4000+.
Οι πινακίδες στην Ελλάδα είναι πολύ κακές. Νόμιζα πως ήταν οι χειρότερες στον κόσμο μέχρι που πήγα στην βόρειο Ιταλία. Δυστυχώς δεν τις φωτογράφισα να σας δείξω, αλλά θα φρικάρετε όλοι. Πιθανολογείται να πάω τον Δεκέμβριο, οπότε από εκεί θα τις στείλω! Μιλάμε για πολύ σόου! Τα φανάρια το ίδιο.
Πάντως και τα φανάρια στην Αμερική με το να τα βάζουν στο απέναντι πεζοδρόμιο από εκεί που πρέπει να σταματήσεις πόντιο είναι. Όταν έρχεσαι από απόσταση, ειδικά όταν είσαι σε ευθύ αστικό δρόμο με πολλά φανάρια (όπως είναι συνήθως στην Αμερική) δεν έχεις αίσθηση της απόστασης που πρέπει να φρενάρεις, εκτός αν είσαι ντόπιος. Δεν λέω να είναι σαν το χάλι στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι πλέον το άλλο άκρο!!! Σε Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία αυτές οι αποστάσεις είναι επαρκείς για να βλέπεις, αλλά όχι και τόσο τεράστιες...
Ας μιλήσουμε για την χρήση του «ώμου» του δρόμου όπως το λές, έρεισμα στο ελληνικότερο (που ΚΑΝΕΝΑΣ Έλληνας δεν καταλαβαίνει τίποτα αν πεις έρεισμα, πρέπει να πεις βοηθητική λωρίδα, το οποίο ούτε βοηθητική είναι, ούτε λωρίδα!!!). Βρίσκεσαι σε άδειο δρόμο με στροφές, όριο ταχύτητας 80 χιλιόμετρα την ώρα και πηγαίνεις με 130 πάνω σε δεξιά στροφή, κινούμενος στην κανονική (μοναδική) λωρίδα. Κανονικά για φυλακή πας... Έλα όμως που έρχεται ο άλλος με 180 και σου κολλάει στα 10 εκατοστά απόσταση παίζοντας φώτα και κόρνες χειρότερα από νοσοκομειακό, απαιτώντας να ΒΓΕΙΣ από τον δρόμο και να κινηθείς στο έρεισμα για να σε περάσει η Αυτού Μεγαλειότης του! Και καλά στην ευθεία μπορείς να το κάνεις με σχετική ασφάλεια, no problem, άντε και σε αριστερη στροφή. Αλλά στην ρημάδα την δεξιά ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ!!! Να πας δεξιά, να πέσεις πάνω στον καημένο που του χάλασε το αυτοκίνητο και δεν μπορεί να πάει πουθενά, να σκοτωθείς εσύ, αυτός και όποιος άλλος βρεθεί τριγύρω και όλα αυτά γιατί 80 κιλά κρέας δεν μπορούν να φρενάρουν για 200 μέτρα, ήτοι 4-5 δευτερόλεπτα. Και αν τρακάρεις φταίς εσύ που έπεσες πάνω του κινούμενος στο έρεισμα, άντε και εκείνος που δεν έβαλε τρίγωνο. Και γιατί να βάλει τρίγωνο; Τρελλός είναι να βγει να περπατήσει εκεί που όλα τα αυτοκίνητα κινούνται λες και είναι κανονική λωρίδα; Σίγουρα πάντως δεν θα κατηγορήσει κανείς τον κοπροκέφαλο που ουσιαστικά το προξένησε. Άσε που δεν θα τον βρεις ποτέ, αφού θα θεωρήσει φρόνιμο να εξαφανιστεί αντί να βοηθήσει.
Τέλος να πούμε για την Γερμανία. Η Φρανκφούρτη δεν είναι μια τυπική Γερμανική πόλη. Είναι η πλουσιότερη γερμανική πόλη. Δούλεψα εκεί για 4 μήνες, ο μισθός (ως φοιτητής) ήταν την ώρα 10 Ευρώ. Το χειρότερο αυτοκίνητο στην εταιρία (μετά το δικό μου των 1000 κυβικών) το είχε μια γιαγιούλα γραμματέας και ήταν ένα Golf IV GTi με 5 πόρτες. Οι μόνιμοι είχαν BMW Μ3 κάμπριο, και πολλές Mercedes E Class Brabus. ΒΜW σειράς 5 δεν υπήρχαν πολλές, σε αντίθεση με τις σειράς 7 που ήταν με τη σέσουλα. Mercedes C class ήταν ελάχιστες, οι Ε άφθονες και αρκετές οι S. Σε κανένα μοντέλο δεν είδα χαμηλά κυβικά. Γιαπωνέζικα ήταν ελάχιστα, ενώ απλά δεν υπήρχαν κορεάτικα. Όμως αυτό στην Φρανκφούρτη, όπου έχουν το χρηματιστήριο στο οποίο παίζονται οι Porsche, BMW, Mercedes, VW, NOKIA, και άφθονες άλλες εταιρείες. Στις περισσότερες πόλεις εκεί είναι εξαιρετικά καλό το βιοτικό επίπεδο (σε σχέση με την Ελλάδα), αλλά τέτοιο πράγμα όχι.
Τώρα θα απορείς πως οδηγώ εγώ στον δρόμο. Μέχρι που πήγα στην Γερμανία νόμιζα πως ήμουν υπόδειγμα. Μόλις πήγα εκεί διαπίστωσα πως ήμουν επικίνδυνος. Άλλαξα. Πειθαρχήθηκα. Δεν πήγα αργά, αλλά τα έκανα όλα όπως έπρεπε. Μετά γύρισα στην Ελλάδα και προσπαθώντας να οδηγήσω σωστά κόντεψα να τρακάρω 3 φορές μέχρι να βγώ από την Πάτρα και να σκοτωθώ άλλες 2 μέχρι την Κόρινθο, ΚΑΙ οι 5 από φταίξιμο άλλου, ο οποίος περναγε κόκκινα, στοπ, άλλαζε λωρίδες λες και ήταν κάλτσες, απαιτούσε να κινηθώ στο έρεισμα του δρόμου χωρίς να έχω ορατότητα κλπ. Κατάλαβα μετά πως δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω στην Αθήνα και σιγά σιγά φρόντισα να προσαρμόσω την οδήγησή μου σε ένα πιο ζουγκλίστικο στιλ. Δόξα σοι ο Θεός είμαι ζωντανός. Φυσικά όμως και δεν κάνω τα διάφορα ανεκδιήγητα που βλέπουμε κάθε μέρα...
-
Ο χρήστης tt έγραψε:
...
...Εεεεπ!!! Πώς είναι δυνατόν να αγαπάς μια χώρα; Ποια χώρα; Για την πατρίδα μας δε συζητάμε; Ναι αυτή την αγαπάμε! Πιστεύω όμως πως η αγάπη μας για την πατρίδα μας συγκεκριμένα, δε είναι ο απολογισμός όσων αυτή μας έχει προσφέρει (και αυτά είναι πολλά, κυρίως μη υλικά, αξίας ... ανεκτίμητης). Η αγάπη μας είναι κατά κύριο λόγο αυτά που είμαστε διατεθειμένοι να της προσφέρουμε.
Τι με πικραίνει, αναφορικά με την κουβέντα μας πάντα; Όχι το οδικό δίκτυο αυτό καθ' αυτό, αλλά το γεγονός πως η οδηγική παιδεία που προσφέρει στους Έλληνες, σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο, φέρνουν κάθε χρόνο μια πόλη να χάνεται στην άσφαλτο.
Βεβαίως πολύ καλά έκανες τις παρατηρήσεις σου. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε πέρα από αυτό; Είναι κρίμα τόσες επισημάνσεις και προβλήματα από πολλά μέλη σε πολλά θέματα του forum να χάνονται μέσα σε αυτό, χωρίς καμία συνέχεια και προοπτική.
Θέλετε να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια καταγραφής ελαττωμάτων - προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπισή τους;
Νομίζω ότι κάπου είστε άδικοι σε ορισμένα πράγματα. Μιλάτε και καταφέρεστε για το οδικό δύκτιο της Ελλάδας, χωρίς να υπολογίζετε δύο πράγματα. Πρώτον τη γεωλογική μας κατάσταση (σχεδόν ορεινή χώρα με εξαίρεση την Θεσσαλία) έτσι υπάρχει η φυσική δυσκολία για την κατασκευή μεγάλων και άνετων δρόμων. Δεύτερον και ποιό σημαντικό. Φίλοι μου αναλογιστήτε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν σε αυτή τη χώρα πρίν το 1990. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τότε το αυτοκίνητο ήταν λόγω δασμών κλπ. σχεδόν απαγορευτικό για τον Ελληνα. Εγώ σαν ποιό παλιός οδηγός σας πληροφορώ ότι το 1975 μπορούσα και πάρκαρα άνετα στην Ακαδημίας και στα γύρω στενά (έχοντας βέβαια το φόβο της κλήσης) αλλά υπήρχε άνετος χώρος. Οταν δε εβγαινες στο εθνικό δύκτιο, σχεδόν ταξίδευες μόνος στο δρόμο. Σας λέω λοιπόν ότι για τα μέχρι τότε δεδομένα το οδικό δύκτιο άσχετα απο τα προβλήματά του ήταν όμως αρκετό για το σύνολο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν.
Και ξαφνικά μετά το 1990 (με την απόσυρση οποιοι θυμάστε) αρχίσαμε να γεμίζουμε αυτοκίνητα. Νέα αυτοκίνητα, νέας τεχνολογίας, ποιό μεγάλες ταχύτητες κλπ, άσε που oi Ελληνeς ξαφνικά μάθαμε και το weekend. Και τότε τι έπρεπε να γίνει? Να επανακατασκευάσουμε όλο το οδικό δύκτιο μέσα σε 10 χρόνια? Μα αυτό θαρώ ότι είδη γίνεται σταδιακά. Δεν ξέρω αν έχετε δεί το νέο αυτοκινητόδρομο Αλιβέρι-Κάρυστος που πρίν δύο ή τρία χρόνια ήταν κατσικόδρομος.
Λοιπόν μη γίνεστε άδικοι, και άν ο Γαβρίλος μας λέει για το οδικό δύκτιο του USA, ναί σύγουρα είναι απο τα καλύτερα ή και το καλύτερο στον πλανήτη. Αλλά πόσες δεκαετίες και βάλε πέρασαν για να φτιαχεί και με τι προδιαγραφές φτιάχτηκε. Ρε παιδιά εδώ μέχρι πρίν λίγα χρόνια δεν φτιάχναν γκαράζ στις πολυκατοικίες γιατί υπήρχε άνετος χώρος για παρκάρισμα στους γύρω δρόμους. Ναι! τότε που το αυτόκίνητο είταν κάτι ακριβό και απρόσιτο στον μισθοσυντήριτο Ελληνα.
Κοιτάξτε, όλα φτιάχνουν πρός το καλύτερο. Σύγουρα οι οδηγοί του 2020 στην Ελλάδα θα βρούν καλύτερα και αρτιότερα οδικά δύκτια και σύγουρα ποιό μοντέρνα απο τα τότε απαρχεωμένα στο USA.
Εντυπωσεις απο 3 εβδομαδες στην Ελλαδα