-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Nαι, για 18Τ λέω ... θέλει να το βάλει φίλος ...
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η βαλβίδα ανακούφισης της αντλίας λαδιού θα είναι σχεδόν συνέχεια ανοικτή γιατί αυτή την αντλία ο κατασκευαστής την έβαλε για λεπτά λάδια. Αυτό δεν πειράζει πολύ.
Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες που το λάδι θα είναι παχύρρευστο, η ροή στα κουζινέτα θα είναι πολύ περιορισμένη (σε σχέση με το λεπτό λάδι). Αν ξέρεις ότι τα κουζινέτα στο συγκεκριμένο κινητήρα δεν υπερθερμαίνονται λόγω χαμηλής ροής λαδιού, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις γιατί το φιλμ λαδιού θα είναι παχύτερο και θα δίνει μεγαλύτερη προστασία. Μπορεί όμως τα κουζινέτα στο συγκεκριμένο κινητήρα να χρειάζονται μεγάλη ροή λιπαντικού για να μην υπερθερμαίνονται - αλλιώς το λάδι θα καρβουνιάζει στα κουζινέτα και θα βουλώσει τις διόδους του λαδιού.
Σε ολους τους τους κινητηρες η αυξημενη ροη ειναι ευποροσδεκτη.Οταν η βαλβιδα ανακουφισεως ειναι συχνα ανοιχτη μπορει μεν να κρατα πιεση το κυκλωμα αλλα η ροη παει περιπατο.
Επισης παχυτερο λαδι δε σημαινει απαραιτητα και ποιο καλο φιλμ λαδιου(υπολογιζοντας ιδια ροη ως μετρο συγκρισης).
Συνηθως αυτο που κανει το φιλμ λαδιου αδιασπαστο και ανθεκτικο στις υψηλες θερμοκρασιες ειναι η συνθεση του λαδιου και οχι το ποσο 'χοντρο' ειναι.Και συνηθως τα φουλ συνθετικα λεπτορευστα λαδια εχουν τις καλυτερες ιδιοτητες.
Την μεγαλη ροη τη χρειαζομαστε για να μη παραμενει το λαδι για αρκετη ωρα στασιμο και ψηνετε καθως επισης πρεπει να αποβαλει και την αυξημενη θερμοκρασια.
Γι αυτο και οταν ενας κινητηρας παει για ρεκτιφιε ειναι καλο να στρογγυλευουμε λιγακι και με τροπο τις αποληξεις των αγωγων λαδιου του στροφαλου αφου ετσι αυξανουμε τη 'βενταλια' του λιπαντικου.
Ενας αλλος βασικος παραγοντας για τα συγκεκριμενα μοτερ τα οποια απαιτουν ψιλα λαδια ειναι η τουρμπινα.Κανενα 15/50(καθως τα περισσοτερα ειναι ημισυνθετικα) δεν ειναι ικανο να ανταπεξελθει στις αυξημενες θερμοκρασιες του τουρμπο.Και η ροη εδω παιζει καθοριστικο ρολο για τη μακροζωια του τουρμπο.Επισης εδω,αν υποθεσουμε οτι εχουμε ενα ημι 15/50 κι ενα φουλ συνθετικο 0/40 με την ιδια ροη σαφως και το 0/40 υπερτερει στις αυξημενες καταπονησεις και θερμοκρασιες.Το συγκεκριμενο μοτερ οταν βγηκε (πριν το 2000) ηθελε προδιαγραφη 503,01 που σημαινει 0w/40 (οσα 0/40 φυσικα καλυπτουν αυτη την προδιαγραφη).Απο το 2000 και μετα μπορει να χρησιμοποιηθει και το 5W/30 504,00 507,00 se ola ta moter το οποιο εχει αντικαταστησει το 0/30 503,00 506,00.
Το ζητουμενο τωρα ειναι τι μοντελο ειναι και ποσα χλμ εχει κανει.Γιατι αν ειναι 2001μοντ κι εχει καμια 100 000κμ ουτε καν κουβεντα για 5/30 ειδικα αν το εβαζε κι εγω δεν ξερω τι.Παντως οπως και να εχει το ποιο 'off' λιπαντικο που μπορει να βαλει ειναι το 0/40
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Για τα VAG και για τα FORD τα πράγματα με το ζήτημα της λίπανσης δεν είναι καθόλου απλά. Δεν είναι τυχαίο που η VAG έχει θεσπίσει μία σειρά με δικές της προδιαγραφές (παίζει και το μάρκετινγκ αλλά συνεπαγόμενα όχι μόνο). Το 60άρι δεν ήταν ΠΟΤΕ στα προτεινόμενα ιξώδη από την VAG. Χώρια που δεν υπάρχει 10W60 της προκοπής πλέον κι αυτό επίσης δεν είναι τυχαίο. Αυτό το ιξώδες είχε κάποια συγκεκριμένη και περιορισμένη χρησιμότητα την παλιά εποχή που η παρασκευή λεπτόρευστων λιπαντικών με πολύ ανθεκτικό φιλμ ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πανάκριβη διαδικασία. Επίσης ο 20VT είναι μία πονεμένη ιστορία στο θέμα της σωστής λίπανσης και τα αμερικανάκια το έχουν σπουδάσει αρκετά το θέμα σε βαθμό που ανάγκασαν (με τρόπο που πόνεσε) την VAG να προσέχει περισσότερο τα λιπαντικά που διακινεί στο δίκτυό της στις ΗΠΑ όπως και τα διαστήματα αλλαγών (οι 20VT που φεύγουν για στις ΗΠΑ περιέχουν εδώ και καιρό Mobil 1 EP 5W30 ίσως και 0W40 - προσέξτε που η Valvoline είναι αμερικάνικη γιατί ούτε και αυτό είναι τυχαίο). Τα υπόλοιπα τα αφήνω στον Μάκη αν θέλει να μας κάνει την τιμή. Έκαστος στο είδος του...Και για να μην υποτιμάμε τον ρόλο του μάρκετινγκ, ας καταλάβουμε ότι αυτό μπορεί να καθορίζει ακόμη και τον τρόπο λειτουργίας των κινητήρων ή και τον τρόπο παρασκευής των λιπαντικών. Έτσι μπορεί να δείτε ειδικά παρασκευασμένο λιπαντικό για τις ανάγκες συγκεκριμένων κινητήρων, είτε για να καλύψουν τις ανάγκες λίπανσης ενός πρωτοποριακού μηχανισμού είτε και να καλύψουν τις ανάγκες κακοσχεδιασμένου μηχανισμού (πχ το σύστημα βαλβίδων των ZETEC ειδικά της πρώτης γενιάς)! Έτσι μπορεί να είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένων προδιαγραφών λιπαντικά ή απλά να σας 'παίρνει η μπάλλα' και να 'υποχρεώνεστε' σε χρήση συγκεκριμένων λιπαντικών επειδή το εργοστάσιο παρήγαγε κάποια στιγμή κάποια ελαττωματική σειρά κινητήρων και να εξακολουθεί να έχει σε ισχύ συμφωνία με παρασκευαστή λιπαντικών.
Πλέον δεν αποκλείω (υπόθεση κάνω) να κατασκευάζονται και... κινητήρες για να καλύψουν κάποια 'υπόγεια' συμφωνία συγκεκριμένου εργοστασίου αυτοκινήτων με συγκεκριμένο παρασκευαστή λιπαντικών.... Αλλά αυτό ίσως να είναι και μία ακόμη 'επιστημονική' φαντασίωση...Το συγκεκριμενο θεμα το οποιο προεκυψε με την αμερικη δεν το γνωριζω
Θα πω ομως τα εξης τα οποια αφορουν και το παραπανω θεμα.
Επισης εδω ειναι ευκαιρια (για να γλυτωσουμε τις πολλαπλες παραθεσεις μιας και οι απαντησεις καλυπτουν ενα αυρυ φασμα των συμετεχοντων)
να απαντησω και στην απορια του moysatos περι μακροζωιας των κινητηρων ford που χρησιμοποιουν λαδια motorcraftTa moter γενικα ειναι αξιοπιστα.Εδω θε θα κανουμε κριτικη σε οσους κατασκευαστες απο πλευρας μοτερ υποφερουν αιωνια αλλα το λεω γενικα.
Τα μοτερ λοιπον γενικα ειναι αξιοπιστα.Οι αντιπροσωπειες βαση του κανονισμου block exemption αναγκαζονται σταδιακα να μειωσουν το κοστος συντηρησης σε βαθμο που ενα σερβις στην αντιπροσωπεια να ειναι ισα η και ελαχιστα ποιο φθηνο απ το ελευθερο συνεργειο.Τα λιπαντικα λοιπον παιζουν καθοριστικο ρολο στην αυξηση του κοστολογιου.
Μπορει μεν δυο 10/40 να εχουν ακριβως τις ιδιες προδιαγραφες αλλα οταν το ενα κοστιζει 9 ευρω και το αλλο 3 ε δε θελει και πολλα γραμματα για να καταλαβει κανεις οτι το δευτερο ειναι .........γρασσο με προσθετα.Η μομπιλ πχ υπερκαλυπτει στο δεκαπλασιο τις οποιες προδιαγραφες γιατι αυτη ειναι η φιλοσοφια της.Αντιθετη καποια φθηνιαρικη εταιρια θα προσπαθησει να παρει την οποια προδιαγραφη κρατωντας στο σχεδιαγραμα της αποδοσης την γραμμη ισια ισα εντος οριων.
Εχω δει μοτερ ολοκαινουρια και συντηρημενα σε αντιπροσωπειες με 40 και 50 000km να κροταλιζουν τα ωστηρια σαν τρελλα και ανοιγοντας την ταπα λαδιου να βλεπεις στην κυριολεξια καρβουνιασμενο λαδι.Το χειροτερο παραδειγμα ειναι τα φορντ και οπελ οπου βαζουν μοτορκραφτ και οπελ λαδια αντιστοιχα.Σκεφτειτε μονο οτι ενα μοτορκραφτ λαδι 5/30 εχει 5 ευρω /λιτρο λιανικη!!!
Και λεω τωρα εγω εδω.Αφου ο κοσμος κοιταει τη φθηνια ας τα πληρωνει σε ζημιες.Δεν χρειαζετε να ειναι χημικος καποιος η ειδικος για να καταλαβει τα αυτονοητα.Οτι δινεις παιρνεις.
Γι αυτο και λεω,βασιστειτε στις προδιαγραφες του καθε κατασκευαστη και επιλεξτε ενα επωνυμο λιπαντικο και δε θα βγειτε χαμενοι.Προσπαθωντας λοιπον η καθε αντιπροσωπεια (και το εργοστασιο φυσικα που μπορει να λεει,'ελα μωρε καινουριο μοτερ ειναι ποσα χλμ θα μεινουν τα λαδια μεσα,στο πρωτο σερβις θα αλλαχτουν' κι ας πληρη τις προδιαγραφες) να μειωσει το κοστος,μειωνει και την ποιοτητα των υλικων και απο δω δεν εξαιρειται το λιπαντικο.Τωρα αν το μοτερ γινει τσιμεντο στα 100 η 150 000km ε θα εχει βγει απ την εγγυηση και αυτοι θα κανουν παλι χρυσες δουλειες.
Κι ασε τον ελληναρα να βριζει κατασκευαστες και κεραταδες........εκτος φυσικα τον εαυτο του για τις οποιες (οικονομικες παντα) επιλογες.
Το ιδιο θεωρω οτι εγινε και παραπανω με τα αυτοκινητα για αμερικη.
-
Για αρχή να ευχαριστήσω τον Θανάση που ενδιαφέρθηκε και έκανε την ερώτηση.
Βασικά δυο από τους λόγους που σκέφτομαι να βάλω το συγκεκριμένο είναι ότι το χρησιμοποιούν γνωστοί σε seat και μου έχουν πει ότι το φορούσαν τα seat στο εννιαίο
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Κανενα 15/50(καθως τα περισσοτερα ειναι ημισυνθετικα) δεν ειναι ικανο να ανταπεξελθει στις αυξημενες θερμοκρασιες του τουρμπο.Και η ροη εδω παιζει καθοριστικο ρολο για τη μακροζωια του τουρμπο.Επισης εδω,αν υποθεσουμε οτι εχουμε ενα ημι 15/50 κι ενα φουλ συνθετικο 0/40 με την ιδια ροη σαφως και το 0/40 υπερτερει στις αυξημενες καταπονησεις και θερμοκρασιες........
Το ζητουμενο τωρα ειναι τι μοντελο ειναι και ποσα χλμ εχει κανει.Γιατι αν ειναι 2001μοντ κι εχει καμια 100 000κμ ουτε καν κουβεντα για 5/30 ειδικα αν το εβαζε κι εγω δεν ξερω τι.Παντως οπως και να εχει το ποιο 'off' λιπαντικο που μπορει να βαλει ειναι το 0/40
Μιλάς για ημι 15/50 με foul 0/40. ενα φούλ 15/50 με φουλ 0ή5/40 τι διαφορές έχει ???
είναι Octavia 1.8T του 2003 με 97000 χλμ.
Thanks για τις απαντήσεις σας.
-
στο ενιαιο μηπως ηταν σπονσορας η yacoo?:roll:
to 0/40 σαν 'συνταγη' ειναι καλυτερο.
Και οπως ειπε και ο Λεωνιδας λαβε και τον παραγοντα 'ροη λιπαντικου'.Τι λαδια εβαζες μεχρι τωρα kai pvw doyleyeis to moter soy?
-
στο ενιαιο μηπως ηταν σπονσορας η yacoo?:roll:to 0/40 σαν 'συνταγη' ειναι καλυτερο.
Και οπως ειπε και ο Λεωνιδας λαβε και τον παραγοντα 'ροη λιπαντικου'.Τι λαδια εβαζες μεχρι τωρα kai pvw doyleyeis to moter soy?
Μέχρι σήμερα έχω βάλει 0-30, 10-40, και τελευταία τα mobil1 0-40.
Πως δουλεύω το μοτέρ μου ??? Το αφήνω να ζεσταθεί όταν ξεκινάω, να κρυώσει καλά όταν σταματήσω και ενδιάμεσα ..... όπως κάτσει......
-
Ta moter γενικα ειναι αξιοπιστα...κ.τ.λΟΚ,δεκτά όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.
Να κάνω μια ερώτηση που έπρεπε να κάνω από την πρώτη στιγμή.
Είχατε κάποιο πρόβλημα από κινητήρα VW που να σχετίζεται με τη λίπανση στο συνεργείο σας;
Κάθε πόσα χιλιόμετρα αλλάζουν συνήθως το λαδάκι τους;
Έχετε ανοίξει καπάκι , φαίνονται όλα καθαρά; -
Σιγουρα αυτη η λιστα που εβαλες δεν ειναι προσφατα ενημερωμενη γιατι γνωστα λαδια που εχουν τις αναλογες προδιαγραφες και τις ανακοινωνουν και επισημα στο σαιτ τους δεν υπαρχουν, εκτος και περα απο την Amsoil oi Motul, Mobil κλπ ειναι ολοι τους απατεωνες!
Αν κι αυτο μου φαινεται απιθανο.
Επισης μιας και ειπατε για τα λαδια της Opel ξερω οτι τα κατασκευαζει η Elf που ειναι απο τις πιο σοβαρες εταιρειες χωρις αυτο να σημαινει πως δεν μπορει να ζητα η εταιρεια συγκεκριμενης κατηγοριας προιον οποτε δεν φταιει σε τιποτα η Elf για την ποιοτητα τους!
Και βεβαια δεν εχω αποψη τι σερβιρουν στα εδω συνεργεια Opel γιατι Ελλαδα ειμαστε. -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Σιγουρα αυτη η λιστα που εβαλες δεν ειναι προσφατα ενημερωμενη γιατι γνωστα λαδια που εχουν τις αναλογες προδιαγραφες και τις ανακοινωνουν και επισημα στο σαιτ τους δεν υπαρχουν, εκτος και περα απο την Amsoil oi Motul, Mobil κλπ ειναι ολοι τους απατεωνες!
Αν κι αυτο μου φαινεται απιθανο.Αυτό το σχόλιο υποθέτω ότι πάει για το δικό μου (μεγάλο) post και αυτήν τη λίστα.
Η Mobil είναι στον κατάλογο, και πολλά από τα λάδια της επίσης. Είναι κάτω από την ονομασία 'EXXONMOBIL OIL CORPORATION' και υπάρχουν πλήρεις σειρές λαδιών, όπως 6 λάδια Mobil 1 και άλλα 6 Mobil 1 Extended Performance. Εγώ με το μάτι δεν βλέπω να λείπει κάποιο, αλλά μπορεί να κάνω λάθος.
Στη Motul υπάρχουν πολλά λάδια, αλλά δεν βρήκα το 300V. Επίσης όμως δεν μπόρεσα να βρώ αναφορά στο site της Motul ότι το 300V είναι πιστοποιημένο κατά API.
Ο κατάλογος μου φαίνεται αρκετά ενημερωμένος πάντως.
Edit: Επίσης δεν είπα ότι η AMSOIL είναι απατεώνες. Αν ήταν, θα είχαν σπάσει πολλοί κινητήρες και δεν θα είχαν τη φήμη που έχουν. Απλώς 'τεντώνουν' όσο μπορούν τη γλώσσα του marketing υπέρ τους. Ούτε καν παράνομοι δεν είναι, αφού δεν χρησιμοποιούν τη σφραγιδούλα του API πάνω στα μπουκάλια, αλλά μια δικιά τους.
-
Δημήτρη το συνθετικό 5W30 της Opel έχει €5,5 το λίτρο στο γνωστό κατάστημα. Δεν λέω ότι αν είναι φθηνό δεν είναι καλό αλλά συμφωνώ με τον G60 και με βάζει σε σκέψεις όταν τα άλλα 5W30 έχουν €10 και πάνω. Μήπως είναι 100% Gr. III?
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Αν κι αυτο μου φαινεται απιθανο.Αυτό το σχόλιο υποθέτω ότι πάει για το δικό μου (μεγάλο) post και αυτήν τη λίστα.
Η Mobil είναι στον κατάλογο, και πολλά από τα λάδια της επίσης. Είναι κάτω από την ονομασία 'EXXONMOBIL OIL CORPORATION' και υπάρχουν πλήρεις σειρές λαδιών, όπως 6 λάδια Mobil 1 και άλλα 6 Mobil 1 Extended Performance. Εγώ με το μάτι δεν βλέπω να λείπει κάποιο, αλλά μπορεί να κάνω λάθος.
Στη Motul υπάρχουν πολλά λάδια, αλλά δεν βρήκα το 300V. Επίσης όμως δεν μπόρεσα να βρώ αναφορά στο site της Motul ότι το 300V είναι πιστοποιημένο κατά API.
Ο κατάλογος μου φαίνεται αρκετά ενημερωμένος πάντως.
Edit: Επίσης δεν είπα ότι η AMSOIL είναι απατεώνες. Αν ήταν, θα είχαν σπάσει πολλοί κινητήρες και δεν θα είχαν τη φήμη που έχουν. Απλώς 'τεντώνουν' όσο μπορούν τη γλώσσα του marketing υπέρ τους. Ούτε καν παράνομοι δεν είναι, αφού δεν χρησιμοποιούν τη σφραγιδούλα του API πάνω στα μπουκάλια, αλλά μια δικιά τους.
Εεεεεε εγω εχω μπερδευτει για τα καλα εδω! Την μια επικαλειστε το API, την αλλη λετε οτι το API ειναι καλα μονο για αμαξια Αμερικης, οτι ο Ευρωπαιος δεν χρειαζεται API και ου το καθε εξης.....
Εγω μοτερ δεν εχω σπασει τοσα χρονια με Red Line, τωρα αν σταθηκα απλα τυχερος, αυτο δεν το γνωριζω, το θεμα ειναι οτι σιγουρα παιζονται τεραστια συμφερωντα στα λαδια, δεν μπορει το ΙΔΙΟ λαδι ο ενας εμπορος να το πουλαει πχ 5ευρω και ο αλλος παρακατω 10, ειδικα οι αντιπροσωπειες το εχουν παρακανει, φιλος μου ταξιτζης παινευοταν οτι καποιο VALVOLINE για το Skoda το taxi μια αντιπροσωπεια του το εβαζε με εκπτωση 15,50 ευρω/λιτρο και οταν του προτεινα να ρωτησει ποσο κανει στο γνωστο site μετα απο 2 μερες με πηρε τηλεφωνο λεγοντας οτι το ειδε με τιμη στο site 10ευρω/λιτρο !!!!!
Εγω τελικα δεν μπορω να βγαλω ακρη με το πιο ειναι καλο και πιο οχι, εχω μια συμπαθεια σε μια εταιρεια γιατι απλα την δοκιμασα καποια στιγμη σε ενα σαραβαλο που ειχα στην Αγγλια και ειδα διαφορες, εεε αραξα σε αυτην την μαρκα, καλος κακως δεν ξερω, θα δειξει.
Κικεωνας τελικα το θεμα λαδια -
Η λίστα φαίνεται να είναι φρέσκια και ανανεωμένη από την τελευταία φορά που την είχα επισκευθεί.
Δείχνει οτι έχει βγεί motul 8100 X-CLEAN 5W-40 SM/CF, εντάξει αναμενόμενο.
Έχει και link με πιστοποιημένες εταιρίες ανα χώρα.
http://eolcs.api.org/DisplayCountries.aspΤώρα ας μας εξηγήσει κάποιος τι σοϊ API λάδι πουλάνε οι άλλες ελληνικές εταιρείες.
Γι'αυτό δεν ασχολούμαι μαζί τους, όσο για την texaco greece φαίνεται σοβαρό εργοστάσιο. -
Οντως τωρα που το ειπες κι εψαξα αναφερονται τα λαδια που λες στην λιστα κατα ΑΡΙ.
Οσο για τα λαδια της Opel δεν ειπα οτι ειναι πολυ καλα παιδες μην μπερδευεστε, απλα ανεφερα πως τα παρασκευαζει η Elf ισως η καλυτερη-αρτιοτερη εταιρεια στην Ευρωπη, αυτο δεν σημαινει πως δεν μπορει η opel και καθε opel να παρεγγειλει λαδια κατα το δοκουν κι αρκει να καλυπτουν καποιες βασικες προδιαγραφες της.Γενικα παντως επειδη καποιοι ρωτανε περι προδιαγραφων οντως ειναι ενας γενικος κανονας αλλα δεν σημαινει και τα παντα ουτε χαρακτηριζει ενα λαδι ειδικα οταν ψαχνει κανεις για λαδια απαιτησεων και νομιζω η ολη συζητηση εδω περα εκει εχει φτασει κι οχι στο αν καποια Χ μαρκα εχει καλα λαδια η οχι.
Παραδειγμα το παραπανω αναφερομενο απο τον Miltela οπου η Amsoil στα European formula παιρνοντας περισσοτερες προδιαγραφες υποβαθμισε - αναγκαστικα πιστευω - την ποιοτητα τους.
Και για να αναφερω παραδειγμα που ξερω κι αφορα το αυτοκινητο μου ενω τα V300 δεν εχουν παρει πιστοποιησεις κατα ΑΡΙ καθως φαινεται απο την παραπανω λιστα, και πωλουνται σε συσκευασια Subaru ως το επισημο performance λιπαντικο της **και **εχει επαννειλημενα αποδειχθει πως πολλα αλλα λαδια με παμπολες πιστοποιησεις ιδιου ιξωδους δεν μπορεσαν να προστατευσουν τα αρκετα βελτιωμενα αυτοκινητα απο προβληματα σε μπιελοπιστονα κλπ αν θελετε εχω απειρες αναφορες απο το μεγαλυτερο forum ιδιοκτητων Subaru και απο αναγνωρισμενους βελτιωτες οπως η Prodrive, RogerClark Motorsport, Graham Goode κλπ αυτοι ολοι λετε να ειναι τοσο βλακες και προτεινουν λαδια χωρις πιστοποιησεις;Αρα αν θες την αποψη μου μεινε στα Redline που ειναι απλα τρομερα λαδια κι ας μην παρουν ποτε πιστοποιησεις, σε αυτο το επιπεδο δεν κανουν οι πολλες θεωριες καλυτερη την αποδοση ενος λαδιου αλλα η πραξη και οι μαρτυριες των χρηστων οταν φυσικα ειναι εμπεριστατωμενες!
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Η λίστα φαίνεται να είναι φρέσκια και ανανεωμένη από την τελευταία φορά που την είχα επισκευθεί.
Δείχνει οτι έχει βγεί motul 8100 X-CLEAN 5W-40 SM/CF, εντάξει αναμενόμενο.
Έχει και link με πιστοποιημένες εταιρίες ανα χώρα.
http://eolcs.api.org/DisplayCountries.aspΤώρα ας μας εξηγήσει κάποιος τι σοϊ API λάδι πουλάνε οι άλλες ελληνικές εταιρείες.
Γι'αυτό δεν ασχολούμαι μαζί τους, όσο για την texaco greece φαίνεται σοβαρό εργοστάσιο.Αν ηξερες μονο ποσο 'μαιμου' λαδι κυκλοφορει στην Ελλαδα θα παθαινες πλακα!
Ειμαστε απλα απαραδεκτοι σε οτι εχει να κανει με διακινηση πετραιλαικων προιοντων οπως ειναι η βενζινη και το λαδι, απαραδεκτοι και δεν φαινεται να γινεται κατι τουλαχιστον απο καμια κυβερνηση προς την κατευθυνση αυτη αφου υπαρχουν τεραστα συμφεροντα και παιζονται πολλα χρηματα εστω κι αν βελτιωνεται σταδιακα η κατασταση με πιο τακτικους ελεγχους!
Παντα κατα την αποψη μου. -
Εχω μπερδευτει, τις τελευταιες μερες εχω μπει σε απειρα ξενα site και λενε τα καλυτερα λογια για τα Red Line, ετσι και αλλιως η Red Line πουλαει ακριβα,ολα δικα της τα θελει? ποσο παραπανω θα τις στοιχιζε να παρει και μια πιστοποιηση????
-
Να δωσω μερικες πληροφοριες ακομη.
Τα λαδια τα αλαζω καθε 12000χχ περιπου και οταν τα βγαζω εχουν σχεδον το φυσικο τους χρωμα.
Πληρουν τις προδιαγραφες της VW και μου στοιχιζουν 20 ευρω το λιτρο.
Επισης στις κρυες εκινησεις τον χειμωνα δεν κροταλιζει τιποτα δουλευει πολυ ηρεμα. -
Και εγώ έχω ακούσει τα καλύτερα για τη red line, υποτίθεται οτι είναι το αντίστοιχο της motul στην αμερική. Πρέπει να παίζουν ρόλο τα επιπλέον πρόσθετα που έχουν για τις δύσκολες συνθήκες.
-
Ο χρήστης branson έγραψε:
Να δωσω μερικες πληροφοριες ακομη.
Τα λαδια τα αλαζω καθε 12000χχ περιπου και οταν τα βγαζω εχουν σχεδον το φυσικο τους χρωμα.
Πληρουν τις προδιαγραφες της VW και μου στοιχιζουν 20 ευρω το λιτρο.
Επισης στις κρυες εκινησεις τον χειμωνα δεν κροταλιζει τιποτα δουλευει πολυ ηρεμα.20 ευρω το λιτρο???? Τι βαζεις ρε συ, και νομιζα οτι εγω βαζω απο τα ακριβοτερα!
-
liqui moly gt1 race tech 10/60.....πιασωκολέ.
-
Να προσθεσω οτι εισαγονται απο γερμανια οχι τυπου rs castrol που συσκευαζονται στην ελλαδα
-
JIM THEO, δέχομαι ότι πολλά καλά λάδια δεν είναι πιστοποιημένα, και μερικά από αυτά δεν γίνεται να είναι. Το AMSOIL AMO έχει παραπάνω φώσφορο, το Motul 300V δεν ξέρω τι έχει, αλλά σίγουρα είναι special λάδι. Το ότι η Subaru δίνει 300V ως performance λάδι σημαίνει ότι αυτό είναι το σωστό λιπαντικό για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αν όμως η οδήγησή σου είναι επίσης performance. Μέσα στην κίνηση υποθέτω ότι ένα οποιοδήποτε επώνυμο συνθετικό θα προστατεύει καλύτερα από το 300V, αλλά τότε δεν έχουμε να κάνουμε με performance driving, αλλά με οδήγηση πόλης.
Για μένα προσωπικά, το θέμα είναι ότι δεν ψάχνω λάδι ειδικών απαιτήσεων. Θέλω ένα καλό λάδι σε συγκεκριμένο ιξώδες (10W40) που να κάνει για όλες τις χρήσεις, από μποτιλιάρισμα (ευτυχώς λίγο) έως πίστα (δυστυχώς λίγη), σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχει πολλές απαιτήσεις από το λιπαντικό του. Δεν είναι κανένας πύραυλος, ένα 1300άρι ατμοσφαιρικό οικογενειακό είναι! Εκτός από τις λίγες φορές που θα μπω στην πίστα, ξέρω ότι το 300V θα είναι έξω από τα νερά του. Όποιος έχει κάποια καλή ιδέα να μου προτείνει, θέλω να την ακούσω! Αυτή τη στιγμή είμαι ανάμεσα σε δύο επιλογές: AMSOIL AMO για 7.500km ή κάποιο ημισυνθετικό για 5.000km.
Περι λιπαντικών γενικώς