-
Μα ίσα ίσα, με τα 5-30 θα θέλει λιγότερο ζέσταμα...
-
Το ξέρω, άλλο είπα, οτι ποιός θα το ελέγχει τακτικά μήπως έχει κάψει;
Αν θέλει τσεκάρισμα κάθε εβδομάδα π.χ. δε γίνεται γιατί μένω μακριά όπως είπα, και ο παππούς σιγά μην τσεκάρει...
Αν θέλει μιά φορά το μήνα και βάλε, τότε γίνεται. -
Πόσα χιλιόμετρα κάνει τον μήνα;
-
Γύρω στις 3-4000 χλμ.
-
Νομίζω πως θα αρκεί μια φορά τον μήνα... Αλλά θα θέλει και μερικά ξεκουμπουκώματα το αμάξι...
-
Ξεμπουκώματα αποκλείεται...ο παππούς μένει σε χωριό και τσιπουριάζεται στα καφενεία ολη μέρα, οπότε καλύτερα να μην πηγαίνει πάνω από 50 για το καλό όλων μας.
Σε ευχαριστώ πολύ...μάλλον για 5w30 θα πάω.
Μια τελευταία ερώτηση: στα πόσα χλμ. να του αλλάζω λάδια; Θέλω να το βάλω σε ένα πρόγραμμα, γιατι απο τα χαρτιά της αντιπροσωπείας δε μπορώ να καταλάβω και πολλά.
-
Εφόσον μιλάς για υγρασίες κτλ, καλό θα ήταν κάθε 10k ή 6μηνο. Ξεμπούκωμα εσύ να κάνεις εννοώ...
-
Μπά οχι...φοβάμαι μη σπάσει κανα ψυγείο, κανα κολλάρο (είχε στο παρελθον τέτοια προβλήματα) και μετά με κράζει ο παππούλης, 'μου το χάλασες' 'θα το πληρώσεις' 'το λεγα εγω να πάρω μπεμβέ και όχι πεζό' και διάφορα άλλα τέτοια. Ειναι και τζαναμπέτης παναθεμά τον...
Aφού να φανταστείς στην αντιπροσωπεία τον κατακλέβουν επειδή δεν ασχολείται/δεν ξέρει (οπως π.χ. με τα λάδια) αλλά δε του το λέω γιατι θα πάει και θα τους κάψει!Αφού δε μπορώ να τον κάνω καλα αυτόν, ας κάνω το αυτοκίνητο
-
Ο Λαμπρ. ξαναέφερε πολλά AMSOIL
-
Aπό total και elf πάντως τπτ.
-
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
Μίλτο για την επικείμενη αλλαγή μου λαδιών στο Swift 1,3 '06 μου.,στο σέρβις των 75000χλμ (τώρα έχω 71200χλμ) σκέφτομαι να μεταβώ από το εξαιρετικό AMO σε ένα καλό 5W-30 (HDD ίσως?).Βασικά λόγω της άφιξης του χειμώνα.Από άνοιξη και πάλι στα AMO.Πως βρίσκεις μια τέτοια κίνηση?
Χονδρικά που θα κερδίσει και που θα χάσει το μοτέρ.
Να συνεχίσω με τα ΑΜΟ?
Εσύ τι θα έκανες, αν ήσουν στη θέση μου?
να τονίσω ,ότι με το που έβαλα τα Amo στα 52500χλμ, ο κινητήρας τα δέχθηκε ...με ευχαρίστηση και ανακούφιση, δουλεύοντας και στροφάροντας υποδειγματικά με μηδενική κατανάλωση (από ότι δείχνει ο δείκτης πάντα ).
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων ,όποιο κοπέλι επιθυμεί να βοηθήσει!
Το θέμα είναι ότι είσαι ήδη ευχαριστημένος από το ΑΜΟ. Ίσως βέβαια και να οφείλεται στο μεγάλο ποιοτικό άλμα που έκανες από το προηγούμενο λιπαντικ'ο σου. Μπορείς να δοκιμάσεις το HDD. Θα κερδίσεις κι άλλο σε στροφάρισμα. Σύμφωνα με την Suzuki ταιριάζει με τον κινητήρα σου το 30ρι. Εφόσον επιβεβαιώσεις ότι από πλευράς κατανάλωσης παραμένεις στα ίδια πλαίσια με το ΑΜΟ, τότε να ξέρεις ότι μπορείς να συνεχίσεις με το HDD επί μονίμου βάσεως, δεν 'μασάει' ούτε από ζέστες ούτε από γκάζια. Είναι κάτι σαν το AMO σε 30ρι και μάλλον πιο εξελιγμένο ακόμη.
-
Ο χρήστης frydoumpas έγραψε:
Μια ερώτηση κι απο εμένα:Στην οικογένεια υπάρχει ένα Peugeot 406 1.6 του '97 με γύρω στα 190.000χλμ.
Σέρβις και λάδια πάντα στην αντιπροσωπεία, όπου του έβαζαν πάντα κάτι Shell Helix και Total Quartz 10w40 τα οποία τα χρέωναν και 11-12 ευρώ το λίτρο.Επειδή ανέλαβα εγώ να το πάω για το επόμενο service, και μάλλον θα αναλάβω και τα επόμενα, μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο καλό λάδι με δεδομένα τα χλμ. του κινητήρα, την καλύτερη προστασία του (να βγάλει 100.000 χλμ. ακόμη αν γίνεται) και τον τρόπο οδήγησης αυτού που το οδηγεί (παππούς): δηλ: ΠΑΝΤΑ εντελώς, μα εντελώς κρύο ξεκίνημα, ακόμα και το χειμώνα να έχει πιάσει πάγο δε μασάει, βάζει μπρός και φεύγει, και ψιλοάγαρμπη ωστόσο συντηρητική οδήγηση (δεν τρέχει, ούτε κοφτιάζει κλπ.) σε ανοιχτούς επαρχιακούς δρόμους, σε περιοχή με υψηλή υγρασία.
Πες του να πάει σε 5W40.
πχ SHELL Helix Ultra 5W40, TOTAL QUARTZ 9000 5W40, ELF EXCELLIUM LDX 5W40, FUCHS TITAN SUPERSYN 5W40
Θα κρατήσει το ιξώδες των 40 στην ζέστη (με ακόμη μεγαλύτερη αντοχή χρήσης και χιλιομετρικής απόδοσης μάλιστα) ενώ θα εκκινεί αισθητά καλύτερα τον Χειμώνα.Δεν χρειάζεται να πάει σε 5W30 που επιπλέον είναι και ακριβότερο (προκειμένου να είναι εξίσου ή και περισσότερο ποιοτικό λόγω λεπτότερου φιλμ).
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
@ miltellas και mousatos
Προτείνετε και οι δύο στον kouk τα ΑΜΟ. Γιατί όχι τα AFL?? Ρωτάω γιατί φοράω AFL στον Μ52Β20 και είμαι πολύ ικανοποιημένος, μήπως όμως τα ΑΜΟ είναι καλύτερα ή είναι απλά καταλληλότερα για τον Μ50 κινητήρα του?
Το σχέδιό μου είναι στην επόμενη αλλαγή να δοκιμάσω 30άρι Α3.Και το AFL προτείνεται από την AMSOIL για τον συγκεκριμένο κινητήρα. Δε νομίζω να καταλάβαινε κάποια διαφορά σε σχέση με RED LINE (αφορά και το τί συγκρίνεις με τί). Φυσικά καί το AFL αντέχει χαλαρά την πίστα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Πρότεινα το ΑΜΟ επειδή ρώτησε αν έχει νόημα να δοκιμάσει κάτι άλλο. Ε, το ΑΜΟ έχει νόημα να το δοκιμάσει γιατί σαν λιπαντικό είναι και ακραία ποιοτικό και πολύ διαφορετικό (εξήγησα γιατί). Το ΑΜΟ στα 40ρια και το HDD στα 30ρια φωνάζουν 'σκίσε με' όλη την ώρα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα, πρέπει να τα δοκιμάσει κάποιος που 'ακούει' το αμάξι του και είναι πολύ σκληρός (όχι βλακωδώς) με το γκάζι για να καταλάβει και φυσικά θα ενθουσιαστεί από το αποτέλεσμα σε αίσθηση λειτουργίας σε κάθε περίπτωση. Τέτοια λιπαντικά ελάχιστοι μπορούν να τα εκτιμήσουν (δεν είναι ζήτημα γνώσεων περί λιπαντικών ή άλλης επιστημονικής προσέγγισης, αλλά προχωρημένων γνώσεων-εμπειριών περί αυτοκινήτου και οδήγησης).
Συγκριτικά με το AFL το ΑΜΟ είναι χειρότερο στο στροφάρισμα και στην κρύα εκκίνηση, αλλά καλύτερο στην προστασία σε κάθε περίπτωση (εκτός εάν βάζεις μπροστά και πλακώνεις το γκάζι κρύο, οπότε το AFL προστατεύει καλύτερα - αλλά εάν κάποιος οδηγάει έτσι δεν θα μπει ποτέ να διαβάσει και τί προτείνουμε εδώ μέσα). -
Μία γενική ερώτηση. Κάπου διάβασα πρόσφατα πως ο ήχος του κρύου κινητήρα όταν βάζουμε μπροστά εξαρτάται πολύ από το πόση ώρα αφήσαμε τον κινητήρα να κρυώσει πριν τον σβήσουμε. Φαντάζομαι πως αυτό θα έχει να κάνει με τα λάδια... Τι πιστεύετε?
Με ενδιαφέρει πολύ γιατί στο miata μου έχει τεράστια διαφορά ο ήχος όταν βάζω μπροστά από παλιά σε καινούργια λάδια. Αλλά με τα Motul 8100 5W40 που χρησιμοποίησα πρόσφατα δεν έμεινα πολύ ικανοποιημένος σε αυτόν τον τομέα.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
@ miltellas και mousatos
Προτείνετε και οι δύο στον kouk τα ΑΜΟ. Γιατί όχι τα AFL??Τα AMO έχουν μεγαλύτερο HTHS και υποθέτω λιγότερα ενισχυτικά ιξώδους (viscosity index improvers).
Πολύ καλά θα είναι και τα 10W50 της ELF και TOTAL , συνθετικά με PAO.
http://www.lubadmin.com/upload/produit/ ... 1/1087.pdfΊσως και τα motul 300V σε 10W40 .
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Μια ερώτηση κι απο εμένα:
Στην οικογένεια υπάρχει ένα Peugeot 406 1.6 του '97 με γύρω στα 190.000χλμ.
Σέρβις και λάδια πάντα στην αντιπροσωπεία, όπου του έβαζαν πάντα κάτι Shell Helix και Total Quartz 10w40 τα οποία τα χρέωναν και 11-12 ευρώ το λίτρο....
Πες του να πάει σε 5W40.
πχ SHELL Helix Ultra 5W40, TOTAL QUARTZ 9000 5W40, ELF EXCELLIUM LDX 5W40, FUCHS TITAN SUPERSYN 5W40
Θα κρατήσει το ιξώδες των 40 στην ζέστη (με ακόμη μεγαλύτερη αντοχή χρήσης και χιλιομετρικής απόδοσης μάλιστα) ενώ θα εκκινεί αισθητά καλύτερα τον Χειμώνα.Δεν χρειάζεται να πάει σε 5W30 που επιπλέον είναι και ακριβότερο (προκειμένου να είναι εξίσου ή και περισσότερο ποιοτικό λόγω λεπτότερου φιλμ).
Εγώ Μίλτο σκέφτηκα και το Mobil 1 0w40 ή το αντίστοιχο της Motul. Συνήθως ένα 5w30 (και ακόμα περισσότερο ένα 0w30) είναι αρκετά ποιο λεπτόρρευστο στους 40 βαθμούς από ένα 5w40. Θα πρότεινα να συμβουλευτεί την λίστα σου για κάποιο λεπτόρρευστο. Τα χιλιόμετρα είναι αρκετά στο εξάμηνο (18,000+) και για μένα αξίζει ένα καλό ανθεκτικό (Α3) 30άρι
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
@ miltellas και mousatos
Προτείνετε και οι δύο στον kouk τα ΑΜΟ. Γιατί όχι τα AFL??Τα AMO έχουν μεγαλύτερο HTHS και υποθέτω λιγότερα ενισχυτικά ιξώδους (viscosity index improvers).
Συγκριτικά ναι, αν και η AMSOIL γενικά χρησιμοποιεί πολύ ποιοτικές βάσεις ώστε να ποντάρει από πολύ λίγο έως και καθόλου στα ενισχυτικά ιξώδους προκειμένου να διατηρεί το άνοιγμα ιξώδους.
Μου έδωσες την ευκαιρία να αναφέρω ότι η χρήση ενισχυτικών ιξώδους είναι ο πιο διαδεδομένος και οικονομικότερος τρόπος για να παρασκευαστεί ένα πολύτυπο ιξώδες. Αλλά η μείωση της χρήσης τους είναι ένας τρόπος για να παραμένει στην πολύτυπη κατηγορία του το ιξώδες (δηλ. να παραμένει το 5W40... 5W40) για περισσότερο χρονικό διάστημα με την πάροδο του χρόνου, χώρια που δίνει περισσότερο χώρο για προσθήκη περισσότερων σε ποσότητα ή σε διαφορετικότητα άλλων χημικών προσθέτων (κάτι που με την σειρά του δίνει δημιουργικό χώρο ανάπτυξης στα πραγματικά συνθετικά ανωτάτης ποιότητος λιπαντικά). Αυτό στηνν πράξη επιτυγχάνεται ΜΟΝΟ σε λιπαντικά με ποιοτική λιπαντική βάση πολυαλφαολεφινών συνδυασμένη με ισορροπημένη δόση εστέρων (που χρησιμοποιούνται αναλόγως του επιδιωκόμενου αγοραστικού στόχου). Εννοείται ότι όσο πιο ανοιχτό το ιξώδες τόσο πιο πολλά τα ενισχυτικά αλλά αυτό δεν αφορά όλα τα λιπαντικά, αφού εύκολα βρίσκουμε ένα Group III 10W40 (δεν αναφέρω καν GrI-II που περιέχουν τα περισσότερα 10W40) να περιέχει περισσότερα ενισχυτικά ιξώδους από ένα Group IV/V 5W40. Αλλά ακόμη και μεταξύ των ορυκτελαϊκών συναντάμε μεγάλη διαφορά στην αντοχή του ιξώδους όταν συγκρίνουμε ένα κοινό 5W40 (συνήθως 100% GrIII, γι αυτό και 'συνθετικά') με ένα κοινό 10W40 (συνήθως μίγμα GrI-II-III, γι αυτό και 'ημισυνθετικά').
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Μια ερώτηση κι απο εμένα:
Στην οικογένεια υπάρχει ένα Peugeot 406 1.6 του '97 με γύρω στα 190.000χλμ.
Σέρβις και λάδια πάντα στην αντιπροσωπεία, όπου του έβαζαν πάντα κάτι Shell Helix και Total Quartz 10w40 τα οποία τα χρέωναν και 11-12 ευρώ το λίτρο. :whatever: :rant:...
Πες του να πάει σε 5W40.
Εγώ Μίλτο σκέφτηκα και το Mobil 1 0w40 ή το αντίστοιχο της Motul. Συνήθως ένα 5w30 (και ακόμα περισσότερο ένα 0w30) είναι αρκετά ποιο λεπτόρρευστο στους 40 βαθμούς από ένα 5w40. Θα πρότεινα να συμβουλευτεί την λίστα σου για κάποιο λεπτόρρευστο. Τα χιλιόμετρα είναι αρκετά στο εξάμηνο (18,000+) και για μένα αξίζει ένα καλό ανθεκτικό (Α3) 30άρι
Δεν το τραβάω πέρα από τα GrIII για να μην πιανόμαστε σε προτάσεις της ανώτατης κατηγορίας χωρίς λόγο. Σε παππού με παλιό Peugeot 406 απευθυνόμαστε, σε μη απαιτητικό κινητήρα για μη απαιτητική χρήση. Τις κρύες εκκινήσεις λίγο θα προσέξουμε και την τσέπη του παππού. Με την χρήση που κάνει στο 406, εάν φροντίζει επιμελώς τα service του και χρησιμοποιεί GrIII 5W40 ο κινητήρας θα 'πάει' από οτιδήποτε άλλο, όχι από λίπανση. Όχι ότι με τα κοινά 10W40 θα πάθει κάτι, αλλά αφού ρωτηθήκαμε για κάτι καλύτερο απαντάμε με σοφία και μέτρο, θεωρώντας ότι ένα κλασσικό 5W40 (που το βρίσκει παντού και πανεύκολα) με αλλαγές ανά 6μηνο δεν θα προδώσει ποτέ και σε καμία περίπτωση τον παππού μας.
Βέβαια, η αγορά στην Ελλάδα λειτουργεί τόσο παράξενα που μπορεί να δούμε ένα AFL να πωλείται με 10Ε και ένα ιδίου ιξώδους EXCELLIUM με 15Ε... οπότε η λύση σε GrIV/V ακόμη και για τον παππού δεν είναι καθόλου ανεδαφική από οικονομικής απόψεως. Ορθολογικά ένα GrIV/V κοστίζει ακριβότερα από ένα GrIII αλλά τα συμφέροντα που παίζονται συχνά μας δίνουν ανάποδα τις επιλογές (ελπίζουμε προς όφελός μας, αλλά έχω άδικο να εξακολουθώ να πιστεύω ότι κανείς έμπορος δεν ζει κάνοντας φιλανθρωπίες;).
-
Εμένα το οτι το ξεκινάει κρύο με προβλημάτιζε, αλλιώς θα συνέχιζα να του βάζω 10w40, oπότε πάρε 5w40 τώρα και ειμαστε οκ για χειμώνα καλοκαίρι.
Οπότε θα του βάλω AMSOIL AFL 5w40 να τελειώνουμε, που έχει και καλή τιμή.
5lt x 8,5euro = 42,5 euro δλδ. καμία σχέση με τις 50-60άρες που πλήρωνε μεχρι τώρα...μια χαρά για την τσέπη του
Βέβαια εγώ 60 θα του πώ οτι κάνουνε τα λάδια για να βγάλω και τις βαλβολίνες για το δικό μου
Αλλά καλύτερα εγώ παρά οι κλεφταράδες της αντιπροσωπείας. -
Ναι, καλύτερος ο κλεφταράς ο εγγονός παρά ο κλεφταράς ο μηχανικός.
Περι λιπαντικών γενικώς