-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η αντλία λαδιού είναι δύο γρανάζια που καθώς γυρίζουν πρεσσάρουν το λάδι. Η ποσότητα που περνάει είναι σταθερή, είτε είναι μαρμελάδα είτε νερό. Τη πίεση τη καθορίζει πόσο εύκολα περνάει το λάδι από το κινητήρα. Αν είναι πολύ λεπτό περνάει πολύ εύκολα και έχεις χαμηλή πίεση. Αν είναι πολύ χοντρό δεν περνάει εύκολα, ανεβαίνει πολύ η πίεση, ανοίγει μια βαλβίδα ασφαλείας μετά την αντλία για να μη γίνει ζημία και περνάει λίγο λάδι - πολύ χαμηλή ροή.Αυτό πρέπει να μείνει κάπου γραμμένο με τεράστια μεγάλα γράμματα...
Άρα όταν βάζουμε μικρότερο ιξώδες και βλέπουμε μικρότερη πίεση στο πιεσόμετρο αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα, πάντα εφόσον βρίσκεται πάνω από το ελάχιστο όριο που ορίζει ο κατασκευαστής του κινητήρα.
Επίσης είναι εξίσου ή και πιο επικίνδυνο να υπερβείς το μέγιστο προτεινόμενο ιξώδες παρά να υπερβείς το ελάχιστο, ειδικά και συγκεκριμένα για όσο ο κινητήρας είναι κρύος όπου ο ρυθμός φθοράς κορυφώνεται. -
Όλα δεκτά στα 3 προηγούμενα posts.
Όλα αυτά δένουν και με τα γραφόμενα εδώ
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η αντλία λαδιού είναι δύο γρανάζια που καθώς γυρίζουν πρεσσάρουν το λάδι. Η ποσότητα που περνάει είναι σταθερή, είτε είναι μαρμελάδα είτε νερό. Τη πίεση τη καθορίζει πόσο εύκολα περνάει το λάδι από το κινητήρα. Αν είναι πολύ λεπτό περνάει πολύ εύκολα και έχεις χαμηλή πίεση. Αν είναι πολύ χοντρό δεν περνάει εύκολα, ανεβαίνει πολύ η πίεση, ανοίγει μια βαλβίδα ασφαλείας μετά την αντλία για να μη γίνει ζημία και περνάει λίγο λάδι - πολύ χαμηλή ροή.)Πολύ σωστό αυτό. Καλά θυμόμουν (από παλαιοτέρα posts σου που έχω διαβάσει), ότι και εσύ είσαι στην ίδια κατηγορία του «δάσκαλος»
Άρα λάθος μου το:
Γιατί να έχει πέσει η ροή του 20αριού; Ίσα ίσα που μου την ίδια πίεση θα έχει μεγαλύτερη ροή άρα και καλύτερη απαγωγή θερμότητας!
Η ροή θα είναι η ίδια με του 30αριού (και σίγουρα ποτέ χειρότερη) εκτός αν ... έχει μπει σε λειτουργία η βαλβίδα ασφαλείας. Όσο ποιό εύστροφος είναι ο κινητήρας τόσο ποιό πιθανό να γίνει αυτό. Τότε και μόνο τότε, θα έχουμε καλύτερη ροή στο 20άρι.
Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω –αν επιτρέπεις- την φράση σου: Η αντλία λαδιού δίνει σταθερή παροχή/ροή ανεξάρτητα της ρευστότητας/πίεσης του λαδιού, εκτός αν έχει μπει σε λειτουργία η βαλβίδα ασφαλείας (η οποία μπαίνει σε συγκεκριμένη πίεση psi). Αν έχουμε φτάσει αυτήν την μέγιστη πίεση η ροή πλέον είναι αντιστρόφως ανάλογη από την ρευστότητα του λαδιού.
Αν κάτι δεν γράφω καλά πείτε μου.
Μην αγοράζεις πανάκριβα λάδια, πάρε ένα καλό 5W30 σε καλή τιμή και άλλαζέ το συχνά (μικρές διαδρομές).
Θα συμφωνήσω με αυτό. Κάτι σαν XLF ή … σαν XLM
Μάλλον είναι υπερβολή τα redline… ειδικά αν θέλω να αλλάζω λάδια κάθε 6 μήνες.
-
Υπαρχει καποιο ελαχιστο οριο για καθε κινητηρα κατω απο το οποιο αν πεσει η πιεση λαδιου τα πραγματα αντιστρεφονται και η καλυτερη ροη γινεται εγκλημα για τα μεταλλα του, αυτο θα συμβει αν βαλεις Ελλαδα 20αρι λαδι σε Subaru και μαλιστα μενοντας Αθηνα!
Παντα κατα την αποψη μου κι επειδη δεν ειμαι γκουρου των λαδιων μπες και διαβασε σε ολα τα διεθνη φορα Subaru ποια αποψη επικρατει περι ιξωδους στα αυτοκινητα μας ακομη και στον Καναδα οπως αναφερθηκε, σιγουρα οταν εχουν πειραματιστει πριν απο σενα αλλοι και γνωστοποιουν τα αποτελεσματα τους καλο ειναι να τα χρησιμοποιεις κι ας μην συμφωνεις απολυτα αφου οπως εχω ο ιδιος διαπιστωσει καμια φορα η πολυ θεωρια που δεν συμφωνει μαλιστα με την πραξη οδηγει σε λαθος συμπερασματα και μαλιστα πολλες φορες με καταστροφικες συνεπειες οπως στην περιπτωση του λαδιου!
Κι επειδη προσφατα σε παρομοια περιπτωση μαλωνα με φιλο που ηθελε να βαλει motorkote στο STI του να σε ενημερωσω πως εσπασε το μοτερ του στη διαδρομη απο το συνεργειο που εβαλε το motorkote μεχρι το καταστημα του (φυσικα το πατησε λιγακι για να δει την διαφορα ιπποδυναμης που θα ειχε με το βελτιωτικο).
Αν και δεν ηταν σωστο να το πατησει πριν καν δουλεψει το βελτιωτικο το οτι παγκοσμιως ειναι μη αποδεκτη η προσθηκη τετοιων βελτιωτικων στα καρα μας ειναι κατα την αποψη μου λογος να μην ασχολεισαι γιατι περισσοτερα εχεις να χασεις παρα θα κερδισεις, αυτο τουλαχιστο με διδαξε η πειρα μου τα τοσα χρονια ενασχολησης με τα συγκεκριμενα αυτοκινητα. -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Κι επειδη προσφατα σε παρομοια περιπτωση μαλωνα με φιλο που ηθελε να βαλει motorkote στο STI του να σε ενημερωσω πως εσπασε το μοτερ του στη διαδρομη απο το συνεργειο που εβαλε το motorkote μεχρι το καταστημα του (φυσικα το πατησε λιγακι για να δει την διαφορα ιπποδυναμης που θα ειχε με το βελτιωτικο).
Αν και δεν ηταν σωστο να το πατησει πριν καν δουλεψει το βελτιωτικο το οτι παγκοσμιως ειναι μη αποδεκτη η προσθηκη τετοιων βελτιωτικων στα καρα μας ειναι κατα την αποψη μου λογος να μην ασχολεισαι γιατι περισσοτερα εχεις να χασεις παρα θα κερδισεις, αυτο τουλαχιστο με διδαξε η πειρα μου τα τοσα χρονια ενασχολησης με τα συγκεκριμενα αυτοκινητα.Για το πρώτο έκανε χοντρή μ@λακία αλλά αν δεν του το πει κάποιος πού να το ξέρει (προφανώς και ο ίδιος δεν το έψαξε το θέμα).
Για το δεύτερο είναι γεγονός και δεν ισχύει μόνο στα suba αλλά σε όλα τα κάρα του κόσμου.
Εγώ πάντως όταν έβαλα το Militec-1 το μοτέρ ήταν καλά ζεσταμένο και πριν φύγω το άφησα στο ρελαντί για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά έφυγα και έκανα χαλαρά καμιά 50χλμ στην πόλη που σημαίνει κανά δίωρο πήγαινε-έλα και όταν σταματούσα δεν έσβηνα. Συνολικά το σκηνικό το κράτησα για 2.5-3 ώρες. Την επομένη άρχισα να ανεβάζω ρυθμό σταδιακά. Έκανα συνολικά πάνω από 4-5 ώρες λειτουργίας πριν το πλακώσω κανονικά. Η Militec-1 έχει ανακοινώσει κάποια τεστς σε ένα εκ των οποίων φαίνεται καθαρά ότι τις πρώτες 5 ώρες λειτουργίας η κατανάλωση του κινητήρα αυξάνεται μέχρι να ισορροπήσει και μετά και έως την 25η ώρα που τελείωσε το τεστ η κατανάλωση βελτιωνόταν. Η Motorkote δυστυχώς δεν έχει μπει στον κόπο να μας ανακοινώσει τέτοια χρήσιμα τεστς.
Θεωρώ ότι αυτά τα βελτιωτικά μετάλλων (και ακόμη χειρότερα τα βελτιωτικά λιπαντικών) και παρόμοια προϊόντα θέλουν προσοχή κατά την χρήση τους και γι αυτό και κανείς κατασκευαστής κινητήρων ή σοβαρός παρασκευαστής λιπαντικών δεν τα συστήνει (ούτε κι εγώ αλλά χωρίς να τα καταδικάζω κιόλας).Επίσης κράτα μία πισινή για τον βαθμό που έφταιγε το Motokote. Θα ήθελα -αν μπορείς- να μάθεις λεπτομέρειες, όπως τον τρόπο συντήρησης, τα λιπαντικά που χρησιμοποιούσε, το αν είχε 'φτιαγμένο' μοτέρ και πως, την διαδικασία χρήσης του Motorkote κλπ μήπως και διαπιστώσουμε ότι το αίτιο είναι συνδυασμένο και με κάτι ακόμη (το υποψιάζομαι, εξάλλου ήδη ανέφερες ότι προφανώς ξεγελασμένος από την γλυκιά αίσθηση του κινητήρα το πλάκωσε αμέσως).
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Υπαρχει καποιο ελαχιστο οριο για καθε κινητηρα κατω απο το οποιο αν πεσει η πιεση λαδιου τα πραγματα αντιστρεφονται και η καλυτερη ροη γινεται εγκλημα για τα μεταλλα του, αυτο θα συμβει αν βαλεις Ελλαδα 20αρι λαδι σε Subaru και μαλιστα μενοντας Αθηνα!?!?! Μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει αυτό;
Παντα κατα την αποψη μου κι επειδη δεν ειμαι γκουρου των λαδιων μπες και διαβασε σε ολα τα διεθνη φορα Subaru ποια αποψη επικρατει περι ιξωδους στα αυτοκινητα μας
Συνήθως όταν κανείς φέρνει στο μυαλό του την Subaru σκέφτεται turbo και WRX, STI άντε και Forester XT.
Νομίζω ότι ο ατμοσφαιρικός κινητήρας ούτε καν συζητιέται στα forum αυτά.
Με άλλα λόγια …. Μακάρι να είχα μπορούσα να πω και εγώ τα «αυτοκίνητα μας», είναι μέρα με την νύχτα (η ροπή π.χ.)Κι επειδη προσφατα σε παρομοια περιπτωση μαλωνα με φιλο που ηθελε να βαλει motorkote στο STI του
Δεν πιστεύω ότι είναι παρόμοια περίπτωση, εγώ απλά υπερβολικά ίσως τυπολατρικά ακολουθώ το manual σχεδόν όσο μπορώ (σχεδόν επειδή δεν θα βάλω το Mobil 1 0w20 αλλά το Redline 5w20). Το μόνο κοινό που έχουν οι περιπτώσεις είναι ότι «μαλώνουμε» , φίλε μου Jim.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
εγώ απλά υπερβολικά ίσως τυπολατρικά ακολουθώ το manual σχεδόν όσο μπορώ (σχεδόν επειδή δεν θα βάλω το Mobil 1 0w20 αλλά το Redline 5w20).Αγόρασε λίγο Mobil 0W40 και με αρκετό 5W20 θα έχεις κάτι γύρω στο 5/30. Απλά μετά τη μίξη δεν θα ισχύουν τα όρια των χιλιομέτρων που βγάζουν τα λάδια. Μη βάλεις το πολύ λεπτό, έρχεται καλοκαίρι (αν πρόκειται να κάνεις ταξίδια ανακάτεψέ το με Μ1 5W50) - αν έχεις ήδη το 5/20.
-
πολύ μαγείρεμα !!!!
-
Εγώ λέω να βάλει το 5W20 για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους και δεδομένου ότι πριν προκληθεί κάποια ζημιά θα εμφανιστεί πρώτα κάποιο σύμπτωμα (πχ το απλούστερο είναι ότι θα καίει άντερα εάν οι ανοχές του κινητήρα δεν το σηκώσουν), οπότε και θα τα αλλάξει πιο πριν. Προτείνω να μπει θερμόμετρο λαδιού και οπωσδήποτε πιεσόμετρο! Mesastou αν τα οικονομικά σου το σηκώνουν κάνε το. Θα είναι μία πολύτιμη εμπειρία, χώρια που θα είναι η πανελλήνια πρώτη σοβαρή δοκιμή 5W20 από τον mesastou που θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες αυτού του forum και όχι μόνο. Κατά την αλλαγή του λιπαντικού, εφόσον όλα πάνε καλά, μία αποστολή ανάλυσης δείγματος σε κάποιο χημείο θα είναι επίσης χρήσιμη.
Ως καθησυχαστικό πλεονέκτημα υπενθυμίζω το συγκεκριμένο 5W20 (RED LINE) είναι παραλίγο 30ρι με HTHS καλού 30ριού.Mesastou, σε έφτιαξα καθόλου;
-
Αν τηρεί ΟΛΑ τα όρια ταχύτητας (και σπάνια κάποιο προσπέρασμα) δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με το 5/20, ούτε αυξημένη κατανάλωση λιπαντικού.
-
Άσε το παιδί βρε ελεύθερο να κάνει την δοκιμή του! Τί ορια και λοιπά παράξενα μας λες φοβιτσιάρη μου; Ας οδηγάει όπως συνηθίζει γιατί αν είναι να το πηγαίνει πιο κότα από την κότα τότε και με 'Αλτις' πάλι θα γίνει η δουλειά (αν και φαντάζομαι ότι η Subaru δεν προτείνει το 'Αλτις').
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
'Αλτις'Είναι πολύ καλά λιπαντικά, πιο 'λιπαντικά' από τα ορυκτέλαια. Μόνο που χαλάνε πολύ γρήγορα. Επίσης καίγονται πάρα πολύ εύκολα και η εξάτμιση θα μυρίζει σαν φριτέζα.
-
Εγώ λέω να βάλει το 5W20 για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους και δεδομένου ότι πριν προκληθεί κάποια ζημιά θα εμφανιστεί πρώτα κάποιο σύμπτωμα (πχ το απλούστερο είναι ότι θα καίει άντερα εάν οι ανοχές του κινητήρα δεν το σηκώσουν), οπότε και θα τα αλλάξει πιο πριν. Προτείνω να μπει θερμόμετρο λαδιού και οπωσδήποτε πιεσόμετρο! Mesastou αν τα οικονομικά σου το σηκώνουν κάνε το. Θα είναι μία πολύτιμη εμπειρία, χώρια που θα είναι η πανελλήνια πρώτη σοβαρή δοκιμή 5W20 από τον mesastou που θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες αυτού του forum και όχι μόνο. Κατά την αλλαγή του λιπαντικού, εφόσον όλα πάνε καλά, μία αποστολή ανάλυσης δείγματος σε κάποιο χημείο θα είναι επίσης χρήσιμη.
Ως καθησυχαστικό πλεονέκτημα υπενθυμίζω το συγκεκριμένο 5W20 (RED LINE) είναι παραλίγο 30ρι με HTHS καλού 30ριού.Mesastou, σε έφτιαξα καθόλου;
Ε, πως δεν μπορώ να πω.
Με ανησυχούν όμως τα «εμφανισιακά» θέματα με την προσθήκη επιπλέον οργάνων. Ίσως ποιο καλό στοιχείο από όλα και επαρκές, να είναι η ανάλυση.
Βρήκα μερικά ενδιαφέροντα εδώ (αν και απευθύνονται περισσότερο σε κινητήρες diesel)
-
Σε συνέχεια της συζήτησης με τον Dave...
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Σχετικά με την συζήτηση περί 20αρι ή 30αρι ιδού η απάντηση του γνωστού πλέον Dave στην ερώτησή μου:
Make : Subaru
Model : Forester
Year : 2006
Engine Type : 2 litre non turbo
Differential Size/Type :
I have 7500 km now and I considering switching to
Reline (from Torco SR1). My manual recommends 0w20 (till 40 degrees
C, non turbo engine) so I am considering your 5w20 (which as far as
I know is the only GroupIV/V). Please comment.Thank you for contacting Red Line Oil, the 5W20 would be a good
choice in your engine where a 0W20 is called for.
It is interesting that a 0W20 is called for in your engine, in this
country Subaru prefers a 5W30.Regards, Dave
Red Line OilI guess that 5W30 is a choice that meets the need of both turbo and
non turbo engines.I read your FAQ at http://www.redlineoil.com/tech_faq.asp and
regarding the question 'How often should I change my Red Line oil?' I
see not mention to time contraints (change every 6, 12, 24 months?).Yes the 5W30 is a very popular viscosity , suitable in normally
aspirated as well as turbo applications.
We recommend a drain interval of at least once a year in a vehicle
out of warranty, the FAQ should mention the time as well.Why are you not listed here?
http://eolcs.api.org/FindBrandByViscosi ... sity=5W-20That is a list of API licensed products, we don't submit any of our products.
These tests are not a quality test but a pass/fail, they are not
mandatory. They are extremely expensive so would add substantially to
the cost of the product, we would also need to reformulate products
reducing the protection offered. Neither of these seem to be a very
good value to our customers. -
Η RED LINE κινείται στον ίδιο παρονομαστή με την Silkolene της FUCHS και με τα 300V της MOTUL. Παρομοίως και η AMSOIL με την διαφορά ότι ενώ οι RED LINE και MOTUL (εν μέρη και η Silkolene) παίζουν με μία (άντε δύο) φόρμουλα-νικητή κάθε φορά, η AMSΟIL παίζει με διάφορες φόρμουλες προσαρμοσμένες σε κάθε περίπτωση, άλλες εντελώς καινούριες κι άλλες παλιές που τις τροποποιεί-εξελίσσει, και έτσι καταλήγει να διαθέτει την πιο πλήρη γκάμα από όλους με διαφορετικές συνθέσεις και δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν σου 'κάτσει' μία σύνθεση να μην βρεις μία άλλη κατάλληλη.
Όλοι οι παραπάνω προχωρούν παραπέρα από εκεί που οι λοιποί αρκούνται μόνο στην καλυψη των API. Αν οι παραπάνω εταιρίες μας προτείνουν κάποιο API certified λιπαντικό τους τότε θα είναι προφανές ότι αυτό το προϊόν ΔΕΝ θα διαθέτει τεχνολογία αιχμής όπως τα άλλα της γκάμας (πχ XL series της AMSOIL που είναι GrIII που είναι ένα καθαρά μαρκετίστικο άνοιγμα της AMSOIL προς τα κάτω για να διευρύνει τις πωλήσεις της στα συνεργεία και στα επίσημα service). -
**It is interesting that a 0W20 is called for in your engine, in this
country Subaru prefers a 5W30. ** -
Η RED LINE κινείται στον ίδιο παρονομαστή με την Silkolene της FUCHS και με τα 300V της MOTUL. Παρομοίως και η AMSOIL με την διαφορά ότι ενώ οι RED LINE και MOTUL (εν μέρη και η Silkolene) παίζουν με μία (άντε δύο) φόρμουλα-νικητή κάθε φορά, η AMSΟIL παίζει με διάφορες φόρμουλες προσαρμοσμένες σε κάθε περίπτωση, άλλες εντελώς καινούριες κι άλλες παλιές που τις τροποποιεί-εξελίσσει, και έτσι καταλήγει να διαθέτει την πιο πλήρη γκάμα από όλους με διαφορετικές συνθέσεις και δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν σου 'κάτσει' μία σύνθεση να μην βρεις μία άλλη κατάλληλη.
Όλοι οι παραπάνω προχωρούν παραπέρα από εκεί που οι λοιποί αρκούνται μόνο στην καλυψη των API. Αν οι παραπάνω εταιρίες μας προτείνουν κάποιο API certified λιπαντικό τους τότε θα είναι προφανές ότι αυτό το προϊόν ΔΕΝ θα διαθέτει τεχνολογία αιχμής όπως τα άλλα της γκάμας (πχ XL series της AMSOIL που είναι GrIII που είναι ένα καθαρά μαρκετίστικο άνοιγμα της AMSOIL προς τα κάτω για να διευρύνει τις πωλήσεις της στα συνεργεία και στα επίσημα service).Ποιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα amsoil που είναι certified είναι μόνο αυτά Επιλέξτε ένα από τους κύκλους για να τα δείτε.
Το κορυφαίο (αν έχω καταλάβει καλά) Series 2000 δεν είναι στον κατάλογο.
-
Ο χρήστης Dave έγραψε:
**It is interesting that a 0W20 is called for in your engine, in this
country Subaru prefers a 5W30. **Yes the 5W30 is a very popular viscosity , suitable in normally
aspirated as well as turbo applications. -
Χρήσιμα posts του user callisa (χημ. μηχανικός) στο noria forum.
-
Έχω κλείσει ραντεβού για αλλαγή λαδιών & βαλβολίνων αύριο στην Φιλοθέη αλλά … είδα την συσκευασία των Redline και σκέφτομαι μήπως μου το κάνουν θέμα που δεν γράφουν καμία προδιαγραφή πάνω!
Τι να κάνω: [list:1kh5c2h8]- Να πάρω εγώ την ευθύνη;
- Να βάλω τα 10w40 που γράφουν Subaru πάνω;
- Να βάλω τα certified Amsoil 5w30 (που προορίζω για άλλο αυτοκίνητο);
- Να μην τα αλλάξω
- κάτι άλλο ...
[/list:u:1kh5c2h8]
Χμμμ...
Περι λιπαντικών γενικώς