-
Το καλοκαίρι που ζεσταίνεται εύκολα το λάδι, αν δεν κάνεις μόνο μικρές διαδρομές θα αντέξει αρκετά. Πόσο θα σου πει ο ειδικός JIM.
Γενικά τα αγωνιστικά λάδια δεν έχουν απορρυπαντικά και έχουν μικρές ποσότητες πρόσθετων υψηλής πίεσης - ακριβώς όσο χρειάζεται για τη προστασία κυρίως εκκεντροφόρου και βαλβίδων. Τα λάδια για καθημερινά αυτοκίνητα έχουν πολύ περισσότερα πρόσθετα υψηλής πίεσης (π.χ. ZDDP) που δρουν επίσης σαν αντιοξειδωτικά και ξοδεύονται πολύ γρήγορα από το θειικό οξύ και το νερό (κατάλοιπα καύσης). Επίσης περιέχουν και άλλα αντιοξειδωτικά (π.χ. ασβέστιο) και έτσι διατηρείται το λάδι σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.
Μεγάλο λάθος που βάζουν αγωνιστικά 10W40 στα IS. Αρκετές σελίδες πριν αναφέρονται κινητήρες Renault με μαύρη λάσπη από οξείδωση (μάλλον αγωνιστικών) λιπαντικών Motul. Αν κάνουν εξέταση λαδιού στα περισσότερα IS θα διαπιστώσουν πολύ χαμηλό TBN και άθλια επίπεδα Oxidation/Nitration, γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται σε καθημερινές μικρές διαδρομές.
-
Ο χρήστης fotis-84 έγραψε:
τι λετε?το TRACTION!! το ξερει κανεις?Αν θέλεις να αλλάζεις λάδια κάθε 3-4.000 χλμ.
-
τα 3000-4000 χλμ θα γινουν το λιγοτερο σε ενα χρονο,οποτε...
πιστευω το περισσοτερο που μπορω να παθω με αυτα τα λαδια ειναι να ανεβαινει στα υψη η θερμοκρασια λαδιου.ελπιζω παντως να μην ανεβει η θερμοκρασια του μοτερ
-
Το καλοκαίρι που ζεσταίνεται εύκολα το λάδι, αν δεν κάνεις μόνο μικρές διαδρομές θα αντέξει αρκετά. Πόσο θα σου πει ο ειδικός JIM.
Μεγαλη κουβεντα αυτο κι ας μην του δινει κανεις την πρεπουσα σημασια!
Να φανταστεις στο καρουλι μου βαζω παντα V300 10W/40 και μονο το χειμωνα εχω πολυ ελαφρια καταναλωση πραγμα που μετα απο πολυ και συνεχομενη παρατηρηση διαπιστωσα οτι συμβαινει κατα το cold starting που φυσικα διαρκει πολυ περισσοτερο το χειμωνα και δεδομενου οτι σαν μποξερ κινητηρας εχει οριζοντια τα πιστονια φυσικο επακολουθο να εχει πολλες προσμιξεις λογω blow by!
Ακομη και οταν το σκιζω - τηρουμενων των αναλογιων - τωρα το καλοκαιρι και εννοω σκισιμο μεσα στην πολη γιατι σε ανοιχτο δρομο δεν καταλαβαινει τιποτα ουτε κι εχει προβλημα δεν βλεπω καταναλωση παρα μονο το χειμωνα εστω κι αν τοτε δεν το ταλαιπωρω ιδιαιτερα.
Βεβαια δεν ειμαι αντιπροσωπευτικο δειγμα αφου το 90% των χιλιομετρων τα κανω εκτος πολεως με οτι αυτο συνεπαγεται! -
Τελικα ετσι οπως ηρθαν τα πραγματα και με το μονο σιγουρο οτι πρεπει και θελω να ακολουθησω το book service δηλ. στα 7500 να κανω αλλαγη εχω καταληξει σε 2 επιλογες:
Εβαλα τα motul 300V 5-40 στα 1225χλμ.
-
Τα κραταω μεχρι 4000χλμ οπου και τα αλλαζω με το 8100 σε 5-40 και μετα ξαναλλαζω αναγκαστικα τα λαδια στα 7500 για να μπω επιτελους σε μια σειρα με το book service.
ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ Γ@Μ@ΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΤΕΡ αφου θα εχει χρησιμοποιηθει για τα πρωτα χλμ. μετα το στρωσιμο (για το σκισιμο δηλαδη) το κορυφαιο λαδι 300V και θα εχει μπει μετα το 8100 το οποιο θα αλλαχθει ξανα στα επομενα 3500χλμ. (στα 7500χλμ. δηλαδη)! -
Κραταω το 300V μεχρι τα 7500χλμ. οπου και βαζω τα 8100 5-40 και εναρμονιζομαι με το book service.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 6275χλμ. με το 300V που ισως ειναι πολλα τελικα και αρχισει η φθορα...
Θα θελα λοιπον να ψηφισετε μια απο τις 2 επιλογες και με σειρα προτεραιοτητας πρωτα την αξιοπιστια του μοτερ και μετα το οικονομικο...
Βεβαια (για τη 2η επιλογη το λεω κυριως) ειμαστε και στο καλοκαιρι και απο Θεσ/νικη οπου και μενω θα κανω καποια ταξιδια αρκετης σχετικα αποστασης π.χ. Καβαλα, Χαλκιδικη κτλ.
Μενω σε ορεινη περιοχη της Θεσ/νικης και τα 15 λεπτα οδηγησης τα εχω στανταρ οπου και αν θελω να παω...αρα το αμαξι ζεσταινεται αρκετα και δε κανει σχεδον ποτε πολυ μικρες διαδρομες...
Και φυσικα αποφευγω οπως ο διαολος το λιβανι τις μετακινησεις του στυλ βαζω μπροστα για να παω στο περιπτερο για τσιχλες...(Για τετοια να ειναι καλα το 13αρι Ignis του daddy... -
-
2, μη πετάς καλά λάδια.
edit
Δεν πρόκειται να χαλάσουν τα λάδια, είναι πολύ λίγα τα χιλιόμετρα. Και μικρές διαδρομές να κάνεις δεν υπάρχει πρόβλημα αφού κάνεις τα Σ/Κ εκδρομές. Εξάλλου υπάρχουν αντιοξειδωτικά (όχι τόσο πολλά όσο στα άλλα λάδια) - μην ανησυχείς. -
κυριε μιλτο σε αλλο forum παλαιοτερα ειχατε αναφερθει για το λαδι PAZ Power SYNT 5W40?υπαρχει ακομα το συγκεκριμενο?
-
fotis-84 , ναι.
Μετα απο δυο χρονια πρεπει να αλλαξουν οπωσδήποτε.ευχαριστω
Μετά από 2 χρόνια αν προβλέπεται από τις προδιαγραφές των λαδιών. Διαφορετικά όχι πάνω από 1 χρόνο στο αμάξι.
-
Δεν έχει σημασία τι γράφουν τα λάδια πάνω στη συσκευασία αλλά τι λέει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αυτός ορίζει πότε πρέπει να αλλαχθούν τα λιπαντικά.
Στο δικό μου γράφει 1 χρόνο.
-
Θελω να κανω μια απλη σκεψη που μου ηρθε, ετσι ώστε να εχω καποιο κριτηριο για την ποιοτητα ενός λιπαντικου. Εστω ότι εχουμε ένα χαμηλης ποιοτητας λιπαντικο πχ ορυκτελαιο ή χαμηλης ποιοτητας ημισυνθετικο.εχουμε πει ότι σε αυτά τα λαδια η μεγαλη ανοδος της θερμοκρασιας τους, προκαλει αλλοιωση της δομης τους με αποτελεσμα τη μη σωστη λιπανση αρα και προστασια του κινητηρα από τις τριβες.μπορει ένα τετοιου ειδους λιπαντικο (χαμηλης ποιοτητας) μετα από παρατεταμενο σκισιμο να μην ανεβαζει την θερμοκρασια του αλλα παρολα αυτα να μην προστατευει επαρκως τον κινητηρα μας?
-
Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τι λες ακριβός!!! Τι θα πει να μην ανεβάζει θερμοκρασία!!!!!!!!! Αυτοψυχώμενο λιπαντικό δεν υπάρχει.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τι λες ακριβός!!! Τι θα πει να μην ανεβάζει θερμοκρασία!!!!!!!!! Αυτοψυχώμενο λιπαντικό δεν υπάρχει.εννοω να μην ανεβαζει τρελη θερμοκρασια δηλ. 130-140 βαθμους!!!!!
-
Νομίζω ότι κατάλαβα τι εννοείς με τη θερμοκρασία. Τη φθορά τη μετράμε με ανάλυση του λαδιού (μέταλλα κλπ.) εκτός αν λύσεις το κινητήρα, τότε βλέπεις ακριβώς τι έγινε.
Δεν ξέρω κανένα που να συγκρίνει θερμοκρασίες λιπαντικών για να υπολογίσει αν φθείρεται ο κινητήρας ή όχι. Μπορεί να φθείρεται ο κινητήρας και με χαμηλές θερμοκρασίες λιπαντικού. Προφανώς αν φθείρεται με τρομακτικούς ρυθμούς θα υπερθερμαίνεται αλλά αυτό θα το ακούς και θα το βλέπεις.
Ακόμα, ένα λιπαντικό με μεγάλο ιξώδες μπορεί να έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία λειτουργίας αλλά μπορεί να προστατεύει καλύτερα - όμως δεν ξέρεις σίγουρα αν δεν κάνεις ανάλυση. Γι αυτό αγοράζεις ένα γνωστό και δοκιμασμένο λιπαντικό - δεν θα έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Γι αυτό αγοράζεις ένα γνωστό και δοκιμασμένο λιπαντικό - δεν θα έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις.και αυτο σκοπευω να κανω παρολο που στην αρχη ψαχνομουν για φτηνα λαδια με το σκεπτικο οτι θα το τεσταρω
καλυτερα στις δοκιμασμενες λυσεις .τα igol που αναφερει ο miltellas που μπορουμε να τα προμηθευτουμε?γνωριζετε?
-
Η θερμοκρασια και η πιεση που βλεπεις με ενα χαμηλοτερου ιξωδους λαδι ειναι παραπλανητικη καθως αν μιλαμε για ιδιας μαρκας/σειρας λαδια το λεπτοτερο κυκλοφορει καλυτερα/πιο ελευθερα στον κινητηρα και κατα συνεπεια εχει καλυτερη απαγωγη θερμοτητας και μεγαλυτερη λιπαντικη ικανοτητα!
Αυτα μεχρις ενος οριου - προς τα κατω - παχους λαδιου για καθε τυπο αυτοκινητου/κινητηρα το οποιο αν ξεπεραστει συμβαινει ακριβως το αντιθετο και μαλιστα με ραγδαιους ρυθμους!
Γι' αυτο και προτιστως η επιλογη λαδιου πρεπει να γινεται με βασει πρωτα τον τυπο του αυτοκινητου μας και κατα δευτερο τον τροπο/συνθηκες/περιβαλλον που οδηγουμε!
Ακομη και στο ιδιο αυτοκινητο αλλο λαδι πρεπει να χρησιμοποιει καποιος στην Κρητη κι αλλο καποιος στη Φλωρινα, αλλο αυτος που κυκλοφορει παντα στο μποτιλιαρισμα της Αθηνας κι αλλο καποιος που σταθερα ταξιδευει Εθνικη! -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Ακομη και στο ιδιο αυτοκινητο αλλο λαδι πρεπει να χρησιμοποιει καποιος στην Κρητη κι αλλο καποιος στη Φλωρινα, αλλο αυτος που κυκλοφορει παντα στο μποτιλιαρισμα της Αθηνας κι αλλο καποιος που σταθερα ταξιδευει Εθνικη!
και αλλο λαδι αυτος που το εχει παρκαρισμενο στο γκαραζ του και το παιρνει αποκλειστικα και μονο οταν θελει να ανεβει πεντελη και ντραφι!!!!
-
Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, απλά να τα αλλάζεις συχνά. Από 3000-5000χλμ ή το πολύ 2-3 μήνες.
παιζει ρολο στη φθορα του λαδιου ο χρονος?δηλαδη ενα αυτοκινητο που δεν κανει πολλα χιλιομετρα χριζει αλλαγης λαδιου μετα απο καποιο χρονικο διαστημα ασχετως με τα χιλιομετρα που διανυει ?
Κατηγορηματικά ΝΑΙ! Από την στιγμή που ένα λιπαντικό χρησιμοποιηθεί αρχίζει να οξειδώνεται αδιάλλειπτα ακόμη και αν δεν κάνει καθόλου επιπλέον χιλιόμετρα. Όλοι οι παρασκευαστές προτείνουν αλλαγή του λιπαντικού το πολύ ανά εξάμηνο αλλά εάν πρόκειται για πραγματικό συνθετικό (Group IV) όπως AMSOIL, MOTUL 8100, FUCHS TITAN SUPERSYN κλπ μπορείς να τραβήξεις την αλλαγή στον ένα χρόνο. Τα Group IV αντέχουν ασύγκριτα περισσότερο από τα ορυκτέλαια -συνθετικά ή μη- στην οξείδωση.
-
λοιποv τωρα γυρισα απο τα alex pak και απο τα carrefour ,κανω ερευνα αγορας γαι λαδια!σας παραθετω τα πιο φτηνα που βρηκα:TRACTION ημισυνθετικο (ναι λαδι ειναι) : 15w-50 , 4 λιτρα, τιμη 11,40 ευρω
MOBIL SUPER 1 ημισυνθετικο : 10w-40 ,4 λιτρα , τιμη 21,50 ευρω
CASTROL XLR ορυκτελαιο : 15w-50 ,4 λιτρα , τιμη 14,40 ευρω
CASTROL GTX ορυκτελαιο : 15w-50 ,4 λιτρα ,τιμη 19,50 ευρω
τι λετε?το TRACTION!! το ξερει κανεις?
Τί λάδια είναι αυτά βρε; Έψαξες πολύ;
Άντε, ας διαλέξω... Το Mobil! -
κυριε μιλτο σε αλλο forum παλαιοτερα ειχατε αναφερθει για το λαδι PAZ Power SYNT 5W40?υπαρχει ακομα το συγκεκριμενο?H ισραηλίτικη PAZ είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής λιπαντικών της Μέσης Ανατολής. Τα SHELL της Μ.Ανατολής είναι PAZ. Παράγει ορυκτέλαια σε πολύ καλή ποιότητα. Το συγκεκριμένο Power Synt 5W40 είναι μίγμα ορυκτελαίου με PAO ή PIO δηλ. Group III/IV, δηλαδή ποιοτικώς ανώτερο από τον μέσο όρο και πουλιόταν σε τιμή-πρόκληση. Μόνο που ο εισαγωγέας τους το έκλεισε το μαγαζί πριν 2-3 χρόνια. Δεν ξέρω εάν η PAZ έκανε κάποια συμφωνία με άλλον, αλλά δε νομίζω γιατί ήδη από τότε δεν πολυενδιαφερόταν για την ελληνική αγορά.
-
καλυτερα στις δοκιμασμενες λυσεις .τα igol που αναφερει ο miltellas που μπορουμε να τα προμηθευτουμε?γνωριζετε?
Στην Θεσσαλονίκη τα έχει σε πολύ καλή τιμή ο Ντίνος (Γκαγκαστάθης - ανταλλακτικά γαλλικών αυτοκινήτων). Τα έχω βρει και αλλού σε κάποιον αντιπρόσωπο της IGOL αλλά η τιμή έπαιζε σε επίπεδα όπου υπάρχει ανταγωνισμός από κορυφαία λιπαντικά. Όχι ότι η IGOL είναι της πλάκας. Τα MOTUL για μοτοσυκλέττες (όλα ή ορισμένα δεν γνωρίζω ακριβώς) παρασκευάζονται στα εργαστήρια-παρασκευαστήρια της IGOL!
Στην Αθήνα πρέπει να είναι η NAF HELLAS ο επίσημος εισαγωγέας IGOL αλλά δεν ξέρω εάν φέρνει καί για αυτοκίνητα (ασχολείται κυρίως με μοτοσυκλέτες).
NAF HELLAS, Πηγάσου 4, Αθήνα, τηλ 2109374356
Περι λιπαντικών γενικώς