-
Μίλτο οι διαδικτυακοί σύμβουλοι μου έδωσαν τα εξης:
Η motul 5-30,
Η valvoline 5W-30 ή 10W-40 ή 15W-40
και η shell 5W-40Το εγχειρίδιο προτείνει 5w-30 ή 10w-30 για θερμοκρασίες μέχρι 30 βαθμούς. Και από κεί και πάνω 10W40.
Οπότε έκανα την σκέψη να βάλω 5w-40 για να έχω καλύτερη προστασία στο κρύο και παράλληλα να καλύπτομαι και τα καλοκαίρια δλδ σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών που σύμφωνα με το εγχειρίδιο δεν αρκεί το 5w-30.Συγνώμη αν στα πρήζω αλλά προσπαθώ όσο είναι δυνατόν, μιας και δεν έχω ειδικές γνώσεις, να καταλάβω τί παίζει στο χώρο της λίπανσης.
-
Αφού σου έχει επιλογή το εγχειρίδιο σαν κατώτερο επιτρεπόμενο ιξώδες το 30ρι, τότε για όλο το χρόνο (δηλ. με το καλοκαίρι) πας είτε σε 5W40 συμβατικό (της σειράς που λέω) είτε σε 30ρι ποιοτικό-κορυφαίο. Αν πας σε 30ρι της σειράς πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Δες που η MOTUL προτείνει 5W30 και η SHELL 5W40. Δεν είναι τυχαίο, ξέρουν τί προτείνουν αμφότεροι. -
Σήμερα έβαλα τα ASL 5w30 στο Mazda αντί των Motul x-max. Αυτό που μου έκανε εντύπωση με τα ASL ήταν το πολύ ανοικτό χρώμα τους σε σχέση με τα Μotul, εντυπώσεις θα σας πώ μετά από 100-200χλμ.
Ερώτηση : για ένα Mini S turbo (του ανηψιού μου) πουσαρισμένο στα 220 άλογα τί θα συνιστούσατε ; Τώρα βάζει Castrol Magnatec 5w40 (δεν γνωρίζω τί ιξώδες συνιστάται, απλώς ρωτάω) -
Το Mini Cooper S απαιτεί αυστηρά 30ρι. Αφού είναι πουσαρισμένο, θα ανεβάζει πολύ θερμοκρασίες, οπότε βάζε ό,τι καλύτερο βρεις σε 30ρι. Κάτι σε 5W30 (ή και σε 10W30 με καλή ροή χαμηλά) για να αντέχει και το ιξώδες.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Το Mini Cooper S απαιτεί αυστηρά 30ρι. Αφού είναι πουσαρισμένο, θα ανεβάζει πολύ θερμοκρασίες, οπότε βάζε ό,τι καλύτερο βρεις σε 30ρι. Κάτι σε 5W30 (ή και σε 10W30 με καλή ροή χαμηλά) για να αντέχει και το ιξώδες.Γειά σου ρε Μίλτο πανταχού παρόντα . Μπορείς να γίνεις πιό συγκεκριμένος στο 30άρι ; Μου κάνει εντύπωση που βάζει 40άρι γι'αυτό ρώτησα
-
Μκ1 ή Μκ2 είναι το κούπερ;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Μκ1 ή Μκ2 είναι το κούπερ;2 ετών είναι
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Μπορείς να γίνεις πιό συγκεκριμένος στο 30άρι ; ...Είναι ένα γνωστό Heavy Duty Diesel που καλύπτει την API SL.
-
Αν πας σε 30ρι της σειράς πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.Και να το αντικαθιστώ δλδ με 40άρι τα καλοκαίρια αν κατάλαβα καλά.
Ευχαριστώ. -
Oil specifications
Engine oil must meet the minimum ILSAC specification GF-3, API SL, or ACEA A1/B1. Lower quality
oils may not offer the same fuel economy, engine performance, or engine protection.τα παραπάνω specifications, τι μαρτυρούν για το λάδι που χρειάζεται το μοτέρ (volvo 1,8) ?
η αντιπροσωπεία λέει ότι θα βάζει Castrol 5-30 edge. -
Μπορείς να γίνεις πιό συγκεκριμένος στο 30άρι ; ...
Είναι ένα γνωστό Heavy Duty Diesel που καλύπτει την API SL.
Το έπιασα το υπονοούμενο αν και το περίμενα. Μήπως το SSO ή το M1 esp είναι το ίδιο κατάλληλα ;
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Αν πας σε 30ρι της σειράς πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Και να το αντικαθιστώ δλδ με 40άρι τα καλοκαίρια αν κατάλαβα καλά.
Ευχαριστώ.Αφού αλλάζεις συχνά λάδια κράτησε τα 5W40, δεν υπάρχει λόγος να βάζεις τα 5W30 που αντέχουν περισσότερα χιλιόμετρα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν πας σε 30ρι της σειράς πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Και να το αντικαθιστώ δλδ με 40άρι τα καλοκαίρια αν κατάλαβα καλά.
Ευχαριστώ.Αφού αλλάζεις συχνά λάδια κράτησε τα 5W40, δεν υπάρχει λόγος να βάζεις τα 5W30 που αντέχουν περισσότερα χιλιόμετρα.
Σωστά, βάζε το ίδιο λάδι 5W40 όλο το χρόνο. Αν πας σε 5W30 να πας σε δυνατό.
-
Mίλτο, έτυχε κανείς που φορούσε HDD σε TU5 να ανοίξει μοτέρ; Aπό φθορά στο valvetrain πώς ήταν;
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Μπορείς να γίνεις πιό συγκεκριμένος στο 30άρι ; ...
Είναι ένα γνωστό Heavy Duty Diesel που καλύπτει την API SL.
Το έπιασα το υπονοούμενο αν και το περίμενα. Μήπως το SSO ή το M1 esp είναι το ίδιο κατάλληλα ;
Είναι το ίδιο κατάλληλα.
Αλλά το HDD είναι το καλύτερο (μακράν) για παρατεταμένα σκληρή χρήση. Δεν το έγραψα ως Heavy Duty Diesel (αλλά και με API SL) για να περάσει απαρατήρητο. Δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια 30ρια στην αγορά. Είναι κατάλληλο για όλους τους βενζινοκινητήρες που δεν απαιτούν low SAPS λιπαντικά. Κινητήρες που απαιτούν low SAPS (αν όντως υπάρχουν τέτοιοι) είναι μερικοί από όσους απαιτούν αυστηρά και μόνο API SM (ή και VW 504.00). -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Mίλτο, έτυχε κανείς που φορούσε HDD σε TU5 να ανοίξει μοτέρ; Aπό φθορά στο valvetrain πώς ήταν;Άνοιξα εγώ (για την ρημάδα την περίφημη διαρροή παραφλού* εμπρός αριστερά σε μερικούς πρώτους TU5JP4) δύο φορές. Έλεγξα τα πάντα (στον μισό επάνω κινητήρα) όλα τέλεια. Την 1η φορά είχα τα AFL για 10000χλμ (πιο πριν ELF-TOTAL), την 2η τα ΑΜΟ για 10000χλμ, HDD για 30000χλμ (τον Μάιο που πέρασε), συνέχισα με τα ίδια HDD (δεν τα άλλαξα) και πριν 15 μέρες έβαλα κάτι εξειδικευμένα λάδια που εν όψη Track Day θα δοκιμάσω. Τα HDD τα αλλάζω ανά 5-6 μήνες περίπου, δεν μετράω χιλιόμετρα (δεν κάνω πάνω από 20000χλμ το χρόνο). Όλα τάπα (και ΠΟΤΕ πλάκωμα με κρύο μοτέρ).
Δεν παίζει -φυσιολογικό- σενάριο για τέτοιες φθορές από το HDD. Τα diesel λιπαντικά πρέπει να περνούν ειδικές και πολύ αυστηρές προδιαγραφές (πχ JASO DH-1) όσον αφορά την φθορά σε ωστήρια, βαλβίδες, δρομείς, ποτηράκια, εκκεντροφόρους, κουζινέτα κλπ ευαίσθητα σημεία που απαιτούν καθαριότητα, ροή και δυνατό φιλμ. Και για να μην πεταχτεί πάλι κανείς περί diesel κλπ, το HDD καλύπτει την API SL και ACEA A3 για βενζινοκινητήρες.
- Τώρα με το EVANS λογικά δεν θα ξαναέχω διαρροή (εκτός του καλοριφέρ που μετά τόσα χρόνια την άκουσε κι αυτό - είναι το άλλο ευαίσθητο σημείο των 206 - περίπου το 15% βγάζει διαρροή στις σωληνώσεις καλοριφέρ, όχι στο ψυγείο, αν και θέλει αλλαγή όλο το σετ - ευτυχώς πολύ φθηνά).
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Oil specifications
Engine oil must meet the minimum ILSAC specification GF-3, API SL, or ACEA A1/B1. Lower quality
oils may not offer the same fuel economy, engine performance, or engine protection.τα παραπάνω specifications, τι μαρτυρούν για το λάδι που χρειάζεται το μοτέρ (volvo 1,8) ?
η αντιπροσωπεία λέει ότι θα βάζει Castrol 5-30 edge.Το Castrol Edge 5W30 είναι πολύ ανώτερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις σε προδιαγραφές της Ford... εεε Volvo ήθελα να πω. Για να είμαι ακριβής, δεν βρίσκεις και πιο κάτω σε προδιαγραφές λιπαντικών στην ελληνική αγορά. Σε ιξώδες ξέρω ότι η Volvo 30ρι και μόνο κατ'ανάγκη 40ρι.
-
Το πρόβλημα είναι πως κανένα λιπαντικό της σειράς EDGE δεν καλύπτει την ACEA A1 ή Α5 για HTHS
-
μέχρι τώρα είχα βρει στο 106 την υγειά μου με τα Μ1 0-40. Άντε πάλι από την αρχή να ψάξω τι σημαίνουν
αυτές οι προδιαγραφές ACEA και ΑPI, για να κάνω πιο σωστά την επιλογή του λαδιού .....κανά link από τους ειδήμονες όπως λέει και ο etsii, για να εμβαθύνουμε με τις προδιαγραφές και τα ονόματα τους.
-
Και άλλος λαδοχτυπημένος στην παρέα μας
Περι λιπαντικών γενικώς