-
Μάριε, πρόσεξε να μην κρατιέσαι μόνο στην σκοπιά των τεχνικών χαρακτηριστικών και γίνεσαι απόλυτος. Πολλές φορές οι παρασκευαστές επιλέγουν συνειδητά να ρίξουν κάτι που είναι ήδη πολύ ψηλά προκειμένου να επιτύχουν κάτι ακόμη καλύτερο που όμως δεν φαίνεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η αντοχή των χαρακτηριστικών αυτών σε βάθος χρόνου. Τα GrIV/V είναι εξ ορισμού καλύτερα από τα GrIII σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή τα GrIII χάνουν νωρίτερα τις ιδιοτητές τους σε σχέση με τα GrIV/V. Αλλά και μεταξύ των GrIV/V υπάρχουν λάδια που αντέχουν τα μισά από κάποια άλλα σε καταπονήσεις λόγω χρήσης και χρόνου.
Επίσης, οι σοβαρές εταιρίες σπεύδουν να αναπροσαρμόζουν πιο τακτικά τις συνθέσεις των λιπαντικών τους στις ανάγκες των σύγχρονων κινητήρων. Μία από τις σύγχρονες ανάγκες είναι η χρήση λεπτόρευστων λιπαντικών ανθεκτικών στην χρήση και στις θερμοκρασίες. Έτσι εμφανίζεται σταδιακά μία πτώση του HTHS που η ακρίβεια κατά την μεταλλουργική επεξεργασία δεν το απαιτεί πλέον τόσο υψηλό όσο παλιότερα προς όφελος άλλων χαρακτηριστικών απόδοσης.
Υπήρξε για πολύν καιρό (και για πολλές εταιρίες εξακολουθεί να μην έχει λυθεί πλήρως) ένα πρόβλημα αντοχής του λιπαντικού λόγω της μείωσης σε ψευδάργυρο, θειούχα, φώσφορο (παλιότερα ίσχυε και για το μολυβδένιο) που έγινε πιο έντονο μόλις εμφανίστηκε η προδιαγραφή API SM ή οι προδιαγραφές ACEA C που είναι άλλοτε low SAPS και άλλοτε mid SAPS, σύγχρονες ανάγκες της εποχής που αποσκοπούν στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Εδώ τα πράγματα δυσκόλεψαν για όλους αλλά παρέμειναν ευκολότερα σε όσους επιμένουν στην ακριβότερη μεν αλλά ασφαλέστερη χρήση πολυαλφαολεφινών και οργανικών εστέρων (GrIV/V). Παράλληλα νέες τεχνολογίες χημικής επεξεργασίας χρησιμοποιούνται ήδη και εξελίσσονται και έτσι τα σύγχρονα λιπαντικά καταφέρνουν και πάλι να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Προφανώς απλά να χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή από τον καταναλωτή που καταπονεί τον κινητήρα του αφού αυτόν συχνά η απλή τήρηση προδιαγραφών δεν του αρκεί και καλά κάνει.Αν και φάινεται σωστή η παρατήρησή σου για την Mobil θα επιστήσω την προσοχή στις έννοιες που χρησιμοποιούνται από τους παρασκευαστές, αφού για την Castrol πχ το non-conventional συμπεριλαμβάνει τα Group III, ενώ για την AMSOIL πχ το non-conventional συμπεριλαμβάνει μόνο τα μη ορυκτελαϊκής προελεύσεως. Παρόλα αυτά ακόμη και η AMSOIL γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι στις έννοιες έχει χαθεί εδώ και κοντά δέκα χρόνια ονομάζει συνθετικά τα full GrIII της σειράς XL, απλά δεν παραλείπει να τονίσει ότι πρόκειται για conventional fluids αναβαθμισμένα σε GrIII και τα διαχωρίζει από την Premium σειρά της. Αν δεν το έκανε αυτό θα έχανε σε επίπεδο μάρκετινγκ, απλά φροντίζει με επιμέλεια να μην παρεξηγηθεί από την διαχρονική πελατεία της που σχεδόν εξ ολοκλήρου είναι φαν και όχι απλή περαστική πελατεία.Επίσης η Castrol (και σχεδόν όλοι μαζί της) όταν αναφέρει ένα λιπαντικό της ως Synthetic Blend εννοεί μίγμα GrIII με GrII ή και GrI ενώ η AMSOIL εννοεί GrIII/IV. Αναφέρω αυτές τις δύο εταιρίες επειδή έχουν ξεκαθαρίσει διαχωρίζοντας την θέση τους στον χώρο των λιπαντικών όσον αφορά την χρήση συνθετικών βάσεων.
Η Mobil από την άλλη μεριά απευθύνεται τόσο στο κοινό που απευθύνεται η AMSOIL όσο και στο κοινό που απευθύνεται η Castrol. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της πελατείας της το μοιράζεται με την Castrol και όλους τους άλλους και μιλάμε για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αγοράς που σαφώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Έτσι αναγκαστικά μπαίνει στο παιχνίδι των εννοιών προσεγγίζοντας πλησιέστερα στην φιλοσοφία που όρισε η Castrol και πλέον είναι η φιλοσοφία της επιβίωσης. Συνεχίζει λοιπόν και βγάζει τα Mobil 1, συχνά πλέον χρησιμοποιεί και GrIII συνθετικές βάσεις σε αυτά (η έννοια tri-synthetic άνετα κρύβει την χρήση GrIII) φροντίζοντας όμως να διατηρεί το επίπεδο ποιότητας και απόδοσης των M1 πολύ υψηλό ώστε να συνεχίζει να ικανοποιείται η παραδοσιακή πελατεία των M1.
Για την μείωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του ESP κρατάω μία καλή πισινή γιατί έχω ξαναπετύχει τέτοιο MSDS και παρότι σύγχρονο δεν του άλλαζαν τα τεχνικά που ανέγραφε επί πολλά χρόνια παρότι το λιπαντικό άλλαζε. Μία φορά θυμάμαι ότι είχα δει τα τεχνικά άλλου λιπαντικού με ίδιο ιξώδες σε άλλο MSDS, ίσως για να εκδίδουν ένα MSDS ανά ιξώδες αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του χειρότερου και να ξεμπερδεύουν μία κι έξω με τα διαδικαστικά. Έχει να κάνει με τις άδειες μεταφορών εισαγωγών-εξαγωγών, πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες ώστε να καταλάβουμε τί παίζει. Κάποια πονηράτζα δηλαδή μπορεί να παίζει αλλά όχι απαραίτητα με εμάς... -
Ποια η γνωμη σας για Amsoil signature series 0w-30 σε Colt cz3 1.3?
Οι αλλαγες γινονται μια φορα το χρονο οποτε τρωνε ενα καλοκαιρι, εναν χειμωνα και μετα αλλαζονται.
Μεχρι τωρα χρησιμοποιουσα Αmsoil Amo 10w-40 και δεν ειχα κανενα προβλημα και μηδενικη καταναλωση.
Μηπως το 30αρι το καλοκαιρι γινει πολυ λεπτο? -
Φίλε g47 εξαρτάται ... αντιγράφω από την σελίδα 353:
Πιστεύω πως θα βοηθούσε όλους όσοι ζητούν προτάσεις για λάδια να μας αναφέρουν, κάποια από τα παρακάτω στοιχεία (όχι, δεν χρειάζεται όλα, βασικά όπου ξεφεύγουν από τον μέσο όρο):
Αυτοκίνητο, έτος παραγωγής, κινητήρα, χιλιόμετρα, ποσό συχνές είναι οι αλλαγές ως τώρα, με τι τύπου λάδια
Έχει αισθητή κατανάλωση λαδιού, αν ναι πόσο και με κανονική ή σκληρή χρήση. (ml ανά 1000 χιλιόμετρα)
Τι διαδρομές κάνει (διάρκεια, χλμ, τρόπος οδήγησης , μέση ταχύτητα, ορεινές διαδρομές; φορτωμένο ή άδειο;)
Χροιά κινητήρα, αποδεκτή, ενοχλητική, άνευ σημασίας;
Τι γράφει το manual σχετικά με τα λάδια
Πόσος χρόνος ζεστάματος είναι αποδεκτός, θερμοκρασίες εκκίνησης.
Το πατάς σε χαμηλές ή ψιλές στροφές
Προτεραιότητες (τι ζητάς από τα λάδια;)
Πόσα χρήματα είναι διευθετημένοι να διαθέτουν και πόσα χιλιόμετρα κάνουν ανά έτος.
... και ότι άλλο θεωρούν σχετικό.Πιστεύω πως έτσι οι προτάσεις μας θα είναι ποιο σωστές και όλοι ποιο ικανοποιημένοι
-
Ειναι οπως ειπα cz3, 1300 κυβικα, 15k km, μεχρι τωρα μονο με amo 10w-40 χωρις κανενα προβλημα.
Ζω στη Πατρα και οι θερμοκρασιες ειναι μεσες, οχι πολυ κρυο, το καλοκαιρι ανετα τα 42αρια οπως ειναι κοινο σε πολλες περιοχες.
Καθολου καταναλωση λαδιου δεν ειχα μεχρι τωρα, οι αποστασεις ειναι συνηθως μικρες, απο το πανεπιστημιο που παω για μαθημα και πισω, πηγαινε μονο ειναι 9 Km, οποτε μικρη διαδρομη στην οποια τα λαδια μολις εχουν ζεσταθει.
Ταξιδια γινονται 2-3 το χρονο.
Μεσα στη πολη παω οπως και η κινηση, εκτος σκιζεται ανελεητα μετα απο ζεσταμα.
Παντα περιμενω 3-4 λεπτα η οταν βιαζομαι παντα περιμενω το ρελαντι να πεσει κατω απο τις 1000 στροφες για να ξεκινησω.
Προτεραιοτητα η υψηλοτετερη δυνατη προστασια απο το λιπαντικο μου και μετα η αποδοση-στροφαρισμα και οχι το αναποδο.
Σαν δεδομενο να υπαρχει οτι το λαδι αλλαζεται μια φορα το χρονο.
Ακομα πιο ειδικα μεταξυ 10-40 και 0-30 τι θα λεγατε?
Η μαμα Mitsubishi προτινει:
-
Είσαι κάπως δύσκολη περίπτωση με αντιφατικές προτιμήσεις μεταξύ πόλης και ταξιδιού.
Φθορά μέχρι να ζεσταθεί το αυτοκίνητο (κάπου 10-20 λεπτά) εναντιόν φθοράς στο σκίσιμο στο ταξίδι.Το ασφαλέστερο μάλλον ... ίσως ... είναι να μείνεις ως έχεις αλλά θα ξαναγράψω σχετικά και αύριο που θα έχω χρόνο.
Ως τότε κάποιες ερωτήσεις ακόμα : Προδιαγραφές ζητά Α1, Α3 , Α5 ? Πόσα χρόνια/χιλιόμετρα σκέφτεσαι να κρατήσεις το αυτοκίνητο; Εκτός πόλης πόσο συχνά πας; (είναι τα 2-3 ταξίδια που αναφέρεις;) -
Δεν αναφερει κατι αλλο εκτος του πινακακιου δυστυχως.
Εκτος πολης οχι πολυ συχνα.
Ειναι 1-2 φορες ανα 15 μερες που κανω 50 km διαδρομη και αλλα τοσα ναρθω.
Οχι, ταξιδια εννοω ενα Πατρα-Αθηνα, τα 50 km που αναφερω πιο πανω ειναι σε στενες εκτος πολης στροφοδιαδρομες εξω απο τη Πατρα, ορεινες κα μη.
Μαλλον πρεπει να δωθει εμφαση στη κινηση στη πολη (Η διαδρομη στο πανεπιστημιο διαρκει 15 το πολυ λεπτα), παρα στα ταξιδια.
Σκοπευω να το κρατησω αρκετα, οντας φοιτητης και μην εχοντας πλανα για νεο αυτοκινητο πριν αλλαξει αρκετα η ζωη μου (να πιασω τη δουλεια που σπουδαζω, μετα το στρατο και τα μεταπτυχιακα).
Μεγιστη προστασια απο ενα καλο συνθετικο...αλλα το ιξωδες με προβληματιζει, μιας και θα εχει να αντιμετωπισει τις ακρως αντιθετες συνθηκες καλοκαιριου και χειμωνα.
Το amo απο ο.τι ξερω ρεει σαν 5αρι χαμηλα, οποτε ισως ειναι καλη η προταση να παραμεινω εκει και να μην παω στο 0-30, εχοντας και τη προστασια που δινει ενα 40αρι. -
Μίλτο, ευχαριστώ για τις πληροφορίες που έδωσες. Δεν αντιλέγω, αλλά συγκεκριμένα για το ESP έχω βάσιμες υποψίες ότι και η Mobil όταν αναγράφει fully synthetic έπαψε να εννοεί ότι περιέχει μόνο group IV/V. Βρήκα το MSDS του ESP 5w-30 http://www.mitrovich.info/TOSSICOLOGICH ... _2006_PDF/' target='_blank' target='_blank MOBIL%201%20ESP%20FORMULA%205W-30.pdf είναι του 2004 και αναγράφει στη σελίδα 6 >Contiene:
Olio base severamente raffinato
Αν και δεν ξέρω ιταλικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι περιέχει group III ως βάση με καλύτερο pour point από το τελευταίο MSDS στους -42C...
-
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Ποια η γνωμη σας για Amsoil signature series 0w-30 σε Colt cz3 1.3?
Οι αλλαγες γινονται μια φορα το χρονο οποτε τρωνε ενα καλοκαιρι, εναν χειμωνα και μετα αλλαζονται.
Μεχρι τωρα χρησιμοποιουσα Αmsoil Amo 10w-40 και δεν ειχα κανενα προβλημα και μηδενικη καταναλωση.
Μηπως το 30αρι το καλοκαιρι γινει πολυ λεπτο?Εξαιρετικό λιπαντικό κατάλληλο για τον κινητήρα σου. Από πλευράς αντοχής εξαρτάται με το τί το συγκρίνεις αλλά δεν έχει να αντιμετωπίσει και πολλά ζόρια ούτως ή άλλως. Είναι το πιο εξελιγμένο 30ρι της εταιρίας από καθαρά τεχνική σκοπιά.
Το θέμα είναι ότι όταν μία ομάδα κερδίζει δεν την αλλάζουμε. Εάν όμως τρώγεσαι μπορείς να δοκιμάσεις και κάτι άλλο της κατηγορίας αυτής. Η ποιότητα είναι πολύ υψηλή και δεν θα πάθεις τίποτα. Εάν δεις ότι μετά κι από την 2η αλλαγή το SSO το τσιμπάει, δοκίμασε το ASL ή το ακόμη παχύτερο HDD. Εάν τσιμπάει και το HDD (απίθανο) δοκίμασε το AFL (5W40). Το AFL αποκλείεται να καταναλώνεται -κρίνοντας από την θετικότατη εικόνα του ΑΜΟ- οπότε μένεις σε αυτό εν τέλη.
Κανένα από τα παραπάνω δεν συναγωνίζεται το ΑΜΟ στις υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, αλλά το μοτέρ σου (όπως και σχεδόν όλοι οι βενζινοκινητήρες παραγωγής) δεν μπορεί να ασκήσει τέτοιες οπότε άνετα μπορείς να κοιτάξεις σε λιγότερο 'ανθεκτικά' λιπαντικά (σε εισαγωγικά γιατί η αναφορά είναι συγκριτική και όχι απόλυτη). Θα ρέουν όμως καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανότατα θα δεις τρελλό στροφάρισμα με το SSO (κοντά του και τα υπόλοιπα). Επίσης είναι οπωσδήποτε πιο σημαντικό να ταιριάζει ένα λιπαντικό στις ανοχές του κινητήρα σου παρά το να αντέχει σε καταπονήσεις.
Σύμφωνα με την Mitsu ο κινητήρας σου μπορεί να δουλέψει άνετα και 0W30. Άρα θεωρητικά το SSO είναι σίγουρα κατάλληλο.Αυτά δεν είναι ήδη γραμμένα στο forum σας;
Βέβαια, για μένα η κατανάλωση του λιπαντικού είναι ένα απλό κριτήριο και όχι το βασικότερο για να κρίνω ένα λιπαντικό, καθότι ένας κινητήρας που λειτουργεί σωστά δεν καταναλώνει λιπαντικό (πάνω από τα απολύτως λοιγικά πλαίσια) όταν αυτό πληρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές του κινητήρα (κυρίως σε κατηγορία ιξώδους). Αυτό το λέω γιατί βλέπω πολλούς να τρώγονται να βρουν με πιο λιπαντικό καίει λιγότερο ενώ στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα (έστω και μικρό όπως τα τσιμουχάκια) μηχανικής φύσεως.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Αυτά δεν είναι ήδη γραμμένα στο site σας;Ναι ειναι , απλα ηθελα και αλλες γνωμες, οχι μονο για τη συγκριση 0-30 και 10-40 αλλα και ειδικα για το sso και το κατα ποσο μπορει να χαρακτηρισθει το ιδιο ασφαλες με το amo το καλοκαιρι με τη χρηση που κανω στο αυτοκινητο ειδικα εγω.
Ευχριστω για την αναλυτικη απαντηση. -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
...
Μαλλον πρεπει να δωθει εμφαση στη κινηση στη πολη (Η διαδρομη στο πανεπιστημιο διαρκει 15 το πολυ λεπτα), παρα στα ταξιδια.
...Εγώ θα συμφωνήσω με αυτό. Έτσι θα πήγαινα στο SSO ακόμα και αν μου έκαιγε 100ml/1000km.
Το κέρδος που θα έχεις - όσο δουλεύει κρύο - πιστεύω πως θα είναι μεγαλύτερο από την ίσως μειωμένη προστασία στο σκίσιμο, όσο θα είναι ζεστό. Επίσης θα ευχαριστηθείς περισσότερο τον κινητήρα σου
Για μένα το να καίει λίγο είναι θεμιτό. Επίσης τα GroupIV/V δεν αφήνουν κατάλοιπα και έτσι είναι ακόμα λιγότερο ανησυχητικό. -
Συμφώνω πλήρως με τον Αντώνη. Το 80% της φθοράς ενός μέσου κινητήρα παραγωγής κατά την διάρκεια της ζωής του γίνεται με κρύο μοτέρ. Το ποσοστό μικραίνει όταν το σκίζουμε ζεστό αλλά και πάλι η κρύα φθορά κρατάει την μερίδα του λέοντος. Εγώ πχ το 'λιώνω' το μοτέρ αλλά και πάλι σε 5W30 κατέληξα (πανίσχυρο φυσικά για το σκίσιμο αλλά όχι πάνω από 30ρι για να μην χάσω το κρύο όφελος). Εννοείται ότι ο κατασκευαστής προβλέπει 30ρι.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι με τα 40ρια πρόσεχα με σχολαστική ευλάβεια το θερμόμετρο λαδιού για να μην 'βαρέσω' με το μοτέρ κρύο με τα λάδια κάτω από 90C (όσο πλησίαζα τους 90C ανέβαζα πίεση και στους 90C και μετά 'τού 'πινα το αίμα'). Έτσι είχα μάθει να ακούω τον κινητήρα μου και να καταλαβαίνω πότε είναι έτοιμος μόνο με το αυτί.
Όταν το γύρισα σε 30ρι η εικόνα αυτή άλλαξε. Πλέον ο κινητήρας μοιάζει έτοιμος με την εκκίνηση ή για να είμαι ακριβής σχεδόν με την εκκίνηση. Με προκαλεί να τον πλακώσω κρύο. Φυσικά συγκρατούμαι και δεν το κάνω, αλλά είναι και προφανές ότι εάν παρασυρθώ το λάδι θα με προστατέψει καλύτερα. Τώρα αν μου δοθεί η πρόκληση και είμαι στους 80C θα το 'βαρέσω' -αφού από ώρα πριν ο κινητήρας ακούγεται έτοιμος- κάτι που δεν το έκανα ποτέ παλιότερα. Στην παραπάνω εικόνα παίζει ρόλο και η ποιότητα του λιπαντικού που στην προκειμένη περίπτωση είναι απλά κορυφαία. Δεν θα διάλεγα για μένα κάτι λιγότερο από το κορυφαίο (και διαθέσιμο). Αυτό αφορά το δικό μου μοτέρ με τον δικό μου τρόπο οδήγησης που σέβομαι βαθιά αυτό που οδηγώ και του απαιτώ το μέγιστο δυνατό σε απόδοση όταν είναι έτοιμο να μου το δώσει. -
Ακριβώς τα ίδια και εγώ με τα Mobil 1 0w-40. Το μοτέρ άρπαζε με μισό γύρισμα της μίζας τα κρύα πρωινά και το ένοιωθες έτοιμο για πλάκωμα και το άκουγες υγιέστατο. Δυστηχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ESP 5w-30 όπου θέλει λίγο παραπάνω γύρισμα της μίζας όταν είναι κρύο και το πάω προσεκτικά κατά τα πρώτα 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί πλήρως. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι το δικό μου μοτερ (seat ibiza 1.4 16v) δεν πολυσυμπαθεί τα νέα λιπαντικά προδιαγραφών VW 504 έστω και άν σε όλα τα sites των μεγάλων εταιρειων (Castrol, Fuchs, Total-Elf, Valvoline, Aral) προτείνουν την πάνω προδιαγραφή στον lubricant advisor που διαθέτουν.
Λέω στην επόμενη αλλαγή να βάλω το Fuchs Titan Supersyn SL 0w-30 δηλ. αυτό http://www.trade-wind.gr/index.php?co=p ... od_id=1309' target='_blank ή το Amsoil AFL 5w-40. -
SSO it is then.
Θα επικοινωνησω με τον Αγγελοπουλο, λογικα τα εισαγει. -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
SSO it is then.
Θα επικοινωνήσω με τον Αγγελοπουλο, λογικά τα εισάγει.Αυτή είναι η σελίδα του, σε περίπτωση που δεν την έχεις υπόψη σου
-
Ευχαριστω!
Μου ειναι γνωστη γιατι εχουν γινει πολλες παραγγελιες λογω του club. -
Πηγα στον επισημο αντιπροσωπο στο service νισαν τι λαδι βαζω?10w40 μου λεει μα το manual λεει συνισταται 5w30.10w40 μου λεει για Ελαδα με υφος τυπου ασε μας ρε φιλε..τελος πάντων.Θα μεινω τελικα στο 10w40 .Το amsoil AMO 10W40 καλυπτει την ACEA A3;;; Στο site της http://www.amsoil.com/storefront/amo.aspx δεν βλεπω τίποτα.Ενω εδω http://www.smartsynthetic.com/SAE-10W40 ... or-Oil.php την καλυπτει.2η επιλογή ROYAL PURPLE 10W40 αξιζει;;; δεν ειδα πουθενά για ACEA. 3η επιλογη castrol CASTROL SYNTEC 10W40 ξέρω ξερω θα μου πειτε οτι δεν ειναι συνθετικο ειναι group ΙΙΙ κατι εμαθα ο κακομοίρης διαβαζοντας εδω και αλλού .Αλλα γενικα εχω ακουσει καλα για αυτό και μετά τα ημισυνθετικά κατα σειρά FUCHS TITAN GT-1 και VALVOLINE DURABLEND 10W40 .Πιστευω οτι ολα αυτα ειναι καλυτερα απο τα νισσαν ημισυνθετικά 10w40(αραγε ποια εταιρεία παράγει τα λαδια της νισσαν) και σαφως απο τα visco 7000 15w50 που εχω τωρα σαν αποδοση κινητήρα.
-
-
Σε τρελανα mesastou ;;;
-
Είπα να μην πω τπτ εγώ, αλλά μίλησες τελικά...
Ρε, μην αφήνετε τους μηχανικούς να σας κάνουν κουμάντο. Εσείς δώσατε ένα σκασμό λεφτά για τα αμάξια σας.
-
Παρακολουθώ την συζήτηση σας και βλέπω οτι το επίπεδο των πληροφοριών που υπάρχουν είναι υψηλού επιπέδου. Γιαυτό θέλω την βοήθειά σας για επιλογή λιπαντικού για Ford Mondeo ST - 220 και την Alfa 156 GTA.
α. ST - 220
V6 (made in Ohio!!) 3000cc μαμά , 40000χλμ χρήση άγνωστη απο τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (δεν καίει πάντως λάδια, το μοτερ ακούγεται καλά). Χρήση που του κάνω εγώ ταξίδια με τελικές (220+) στην εθνική αργα το βράδυ η νωρίς το πρωί. Στην πόλη ελάχιστα. Ετήσια χλμ γύρω στα 25000. Μηχανικός της Ford μου είπε για 10-40 συνθετικό αλλά από αυτά που διαβασα στις συζητησεις σας δεν μου ακούγεται καλά.
β. 156 GTA
V6 3200cc Μετατροπή, Αγνωστα χλμ υπολογίζω γύρω στις 100000, χρήση αργα το βράδυ για κόντρες, που και που πίστα Σερρών. Ούτε και αυτό καίει λάδια , αλλα δεν έχει κόφτη (πρόγραμμα) και θα το σκίζω. Πάνω απο 5000 χλμ το χρόνο αποκλείεται να κάνει.
Λίγο δύσκολα μοντέλα αλλά έχω εμπιστοσύνη στις γνώσεις σας.
Περι λιπαντικών γενικώς