-
Ξέρω τι κάνω. Τόσο καιρό πλήρωνε 60άρες, αν τώρα ξαφνικά του πώ 'Παππού, σου άλλαξα λάδια με 40 ευρώ' , θα με αρχίσει στα τροπάρια: 'Μου βαλες φτηνά λάδια!' , 'Σε κανα βενζινάδικο το πήγες και μου βαλανε παλιολαδα ε;' κλπ.... οπότε ασ' τον παππού να πληρώσει όσα τραβάει ο οργανισμός του, να τσιμπήσω κι εγώ καμια Αmsoil βαλβολίνη για το Swift και να είμαστε όλοι χαρούμενοι!
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Ε και;θα πάω από αυτόν να τα πάρω μιας και με βολεύει όταν σχολάω ο δρόμος...
-
Προς frydoumpas:
Εγω θα πήγαινα στο SSO (40+11=51 EUR), ή στο Fuchs Titan Supersyn Longlife Plus SAE 0W-30 (42+11=53EUR) ή σε Mobil 1 0w30 είτε σε Motul 8100 0w30 πάλι. Αυτά ψάχνοντας στο γνωστό site για 0w30 και 0w-30. Βέβαια όλα αυτά έχουν χειρότερη τιμή από το AFL αλλά λογικά είναι καλύτερα στην κρύα εκκίνηση.
Ίδια τιμή με το AFL έχει το ASL που είναι 5w30. Έχει ρευστότητα 353.75cSt στους 4 βαθμούς συγκριτικά με 494.39cSt (το AFL), από την λίστα του Μίλτου. Ακόμα καλύτερο φυσικά είναι το SSO με 339.33cSt.
Για να καταλήξω κάπου θα έλεγα ASL, εφόσον είναι και στα ίδια λεφτά. Υπάρχει βέβαια κάποια πιθανότητα παραπάνω να το καίει.
Συγνώμη που σας τα χαλάω και πάλι αλλά ... όπως και να το κάνουμε όλα είναι πολύ ανώτερα από ότι έβαζε μέχρι τώρα. -
Εμ εσύ που βάζεις 20ρι στα μοτέρ σου πως να μην προτείνεις 30ρι σε γαλλικό 1.6 8V 11ετών με 190000χλμ;
Και μάλιστα 0W30 ρε ανελέητε;Είμαι σίγουρος ότι εάν αποφάσιζες εσύ θα διέταζες την απανταχού οριστική διακοπή παραγωγής λιπαντικών πάνω από 5W30 και θα τιμωρούσες με παραδειγματικό βομβαρδισμό με διηπειρωτικό πύραυλο οποιοδήποτε εργοστάσιο παρήγαγε κρυφά 40ρι. Ωχ, πάει το ΑΜΟ... Τελικά Αντώνη είσαι ένας παλιόψειρας παλαβιάρης.
-
30ρι σε γαλλικό 1.6 8V 11ετών με 190000χλμ;Αν έχει ικανοποιητική πίεση λαδιού στο ρελαντί (ζεστό) είναι μια χαρά.
-
Μιλτο το AMSOIL ASL 5W30 πώς το κόβεις για το μοτέρ μου; Τι διαφορά έχει από το HDD;
τηρεί τις προδιαγραφές από ότι βλέπω....>ΑPI SM/CF, SL, SJ ... ILSAC GF-4, 3 ... ACEA A5/B5-04 JASO VTW GM 4718M, 6094M Ford WSS M2C929-A Daimler Chrysler MS-6395N VW 503.00έχω 36.000 χλμ σε 3.5 χρόνια.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
30ρι σε γαλλικό 1.6 8V 11ετών με 190000χλμ;
Αν έχει ικανοποιητική πίεση λαδιού στο ρελαντί (ζεστό) είναι μια χαρά.
Δεν διαφώνησα. Αλλά επειδή υπάρχει το 'Αν' αυτά τα κάνουμε στα μοτέρ τα δικά μας και όσων ξέρουμε ότι παρακολουθούν την λειτουργία τους, όχι στου παππού μας. Έχω δοκιμάσει HDD 5W30 σε ραλλάκι και μου ανέφερε ότι δεν ανέβαζε πίεση, το γυρίσαμε σε AMO 10W40 και έστρωσε πάλι. Σε άλλο ραλλάκι το μοτέρ ξύριζε απροβλημάτιστα με HDD. Έχω δοκιμάσει να το γυρίσουμε από ΑΜΟ 10W40 σε ARO 20W50 σε ραλλάκι πάλι και δούλευε κρύο-ζεστό με τραχύτητα μειώνοντας αισθητά σε στροφάρισμά. Το γυρίσαμε σε ΑΜΟ και όλα τέλεια πάλι. Στα ραλλάκια προτείνω για σιγουριά το ΑΜΟ, εφόσον ο κινητήρας δεν έχει πρόβλημα δουλεύει πάντοτε άριστα (ήσυχο δούλεμα με πολύ καλό στροφάρισμα και απαράμιλλη αντοχή, πχ μακράν πάνω από 300V που είναι από τις πιο διαδεδομένες επιλογές των κατόχων 106R). Στο δικό μου μοτέρ (TU5JP4) δεν έχει υπάρξει ποτέ παρενέργεια με το HDD με το οποίο δουλεύει απίστευτα καλά οπότε το προτείνω σταθερά κι ανεπιφύλακτα. Σε 1.4 8V προτείνω επίσης το ΑΜΟ που δουλεύει εξαιρετικά από όλες τις απόψεις (αν και εδώ δεν έχω δοκιμάσει το HDD πιστεύω σαφώς ότι το ΑΜΟ ταιριάζει καλύτερα).
Δεν έχει να κάνει τόσο με την καταλληλότητα αλλά περισσότερο με την σιγουριά ότι θα δουλέψει αμέσως και σωστά, σε συνδυασμό με την αδυναμία του οδηγού να 'ακούει' τον κινητήρα του (όπως πχ έκαναν οι οδηγοί των 106R που από HDD και ARO το γυρίσαμε καί στα δύο σε ΑΜΟ).
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Μιλτο το AMSOIL ASL 5W30 πώς το κόβεις για το μοτέρ μου; Τι διαφορά έχει από το HDD;
τηρεί τις προδιαγραφές από ότι βλέπω....>ΑPI SM/CF, SL, SJ ... ILSAC GF-4, 3 ... ACEA A5/B5-04 JASO VTW GM 4718M, 6094M Ford WSS M2C929-A Daimler Chrysler MS-6395N VW 503.00έχω 36.000 χλμ σε 3.5 χρόνια.
Ναι, μία χαρά ταιριάζει και το ASL.
Hi-Tec και ανώτερο από ό,τι έχεις χρησιμοποιήσει.
Επιβεβαίωσε αν θέλεις ότι του Λαμπ έχει την διπλή ετικέτα. Αν έχει όλα καλά (μην ρωτάς θα δεις και θα καταλάβεις).
Φτηνότερο από το HDD, για λιγότερο σκληρή χρήση (όχι ότι έχει πρόβλημα, απλά το πανίσχυρο HDD είναι προτεινόμενο για πιέσεις-θερμοκρασίες κατηγορίας turbodiesel). Πιθανότατα μάλιστα το ASL να στροφάρει ακόμη καλύτερα καθότι περιέχει πολλά αντιτριβικά (το HDD περιέχει λιγότερα αντιτριβικά). -
delete pls
-
Επιβεβαίωσε αν θέλεις ότι του Λαμπ έχει την διπλή ετικέτα. Αν έχει όλα καλά (μην ρωτάς θα δεις και θα καταλάβεις).
Τι σημαίνει αυτό???
-
Εμ εσύ που βάζεις 20ρι στα μοτέρ σου πως να μην προτείνεις 30ρι σε γαλλικό 1.6 8V 11ετών με 190000χλμ;
Και μάλιστα 0W30 ρε ανελέητε;Τι 5w30 τι 0w30, αφού ο οδηγός δεν το ζεσταίνει καθόλου !
Είμαι σίγουρος ότι εάν αποφάσιζες εσύ θα διέταζες την απανταχού οριστική διακοπή παραγωγής λιπαντικών πάνω από 5W30 και θα τιμωρούσες με παραδειγματικό βομβαρδισμό με διηπειρωτικό πύραυλο οποιοδήποτε εργοστάσιο παρήγαγε κρυφά 40ρι. Ωχ, πάει το ΑΜΟ... Τελικά Αντώνη είσαι ένας παλιόψειρας παλαβιάρης.
Στο 106 Rallye 16V έβαζα για χρόνια Mobil 1 0w40 - χωρίς πρόβλημα - αλλά τότε δεν είχα διαβάσει AEHaas. Δεν ήξερα πολλά όπως π.χ. ότι άλλο το 0w του 40άριου και άλλο του 30άριου και άλλο του 20άριου.
Αλήθεια, γιατί γράφετε για πίεση λαδίου στο ρελαντί, ποιό σημαντικό δεν είναι τι γίνεται όσο ανεβαίνουν οι στροφές; Πρέπει να ανησυχώ με ASM σε Corsa 16V μοντ.99; Θα δείξει στην ανάλυση... αλλά ως τότε ... ;
-
Σε παλιούς κινητήρες μπορεί η αντλία λαδιού να μην έχει μεγάλη παροχή (από κατασκευής) και να μην έχεις ικανοποιητική πίεση λαδιού στο ρελαντί. Σίγουρα η πίεση λαδιού είναι πιο σημαντική σε ψηλές στροφές (και φορτία) αλλά είναι πιο εύκολο να διαπιστώσεις ότι ένα λιπαντικό είναι πολύ λεπτό για τον κινητήρα αν δεν έχει καλή πίεση λαδιού στο ρελαντί. Συνήθως, ανεβάζοντας στροφές η πίεση λαδιού είναι ικανοποιητική αλλά στο ρελαντί η πίεση μπορεί να μην είναι αρκετή.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Στο 106 Rallye 16V έβαζα για χρόνια Mobil 1 0w40 - χωρίς πρόβλημα - αλλά τότε δεν είχα διαβάσει AEHaas. Δεν ήξερα πολλά όπως π.χ. ότι άλλο το 0w του 40άριου και άλλο του 30άριου και άλλο του 20άριου.
Γι αυτό έφτιαξα την περίφημη πλέον λίστα με τα ιξώδη σε 4 θερμοκρασίες. Νομίζω ότι κι ο ΑΕΗaas θα εκτιμούσε μία τέτοια λίστα στο τέλος των σελίδων του. Για να βλέπουμε όλοι εύκολα εάν ένα πχ 5W30 ή 10W30 μας καλύπτει πράγματι καλύτερα από ένα 0W40 (που συνήθως έτσι συμβαίνει - φαίνεται πανεύκολα συγκρίνοντας τα ομόσταυλα Mobil 1 ESP 5W30 και 0W40 - είναι ολοφάνερο ότι το Μ1 0W40 του παρόντος και του κοντινού μέλλοντος είναι το Μ1 ESP 5W30). Όπως επίσης αποδεικνύεται με αριθμούς και ότι ένα συνθετικό 20W50 μπορεί να έχει καλύτερη κρύα ροή σε ρεαλιστικές θερμοκρασίες από ένα ούτως ή άλλως συνθετικό 10W60 (και όσο παλιώνουν τα λιπαντικά τόσο 'γέρνει η ζυγαριά' υπέρ του συνθετικού 20W50).
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Αλήθεια, γιατί γράφετε για πίεση λαδίου στο ρελαντί, ποιό σημαντικό δεν είναι τι γίνεται όσο ανεβαίνουν οι στροφές; Πρέπει να ανησυχώ με ASM σε Corsa 16V μοντ.99; Θα δείξει στην ανάλυση... αλλά ως τότε ... ;
Αντώνη, παίρνεις τα ρίσκα σου κινούμενος πάνω στα όρια αλλά το έκανες μετά από προσεκτική έρευνα βασισμένη σε γνώσεις και στην λογική. Όποιο πάντως και να είναι το αποτέλεσμα θα έχεις προσφέρει (ήδη προσφέρεις) κι εσύ έναν πολύτιμο λίθο στον πύργο ενημέρωσης των Ελλήνων Οδηγών γύρω από τα λιπαντικά. Σου αξίζουν από τώρα συγχαρητήρια.
-
Μια ερώτηση & από εμένα: Για Seat Leon 1,4 16V 75PS (μοντέλο 2000, 102.000 χλμ) Toyota Corolla 1,6 (στρογγυλοφάναρη, μοντέλο 1998, 250.000 χλμ), τι προτείνετε; Έως τώρα τους βάζαμε ημισυνθετικά Shell ή BP 10W-40. Να σας πω ότι & τα 2 καίνε λίγο λαδάκι, για το λόγο αυτό σκεφτόμουν τα Mobil 1 High Mileage 10W-40, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για κινητήρες με αρκετά χλμ στο ενεργητικό τους (μόνο που δεν κατάλαβα, αν & μπήκα στο κατάλληλο σάιτ, εάν είναι συνθετικά ή όχι).
Ποια η γνώμη σας για τα παραπάνω λάδια; Φυσικά, εάν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε, πολύ ευχαρίστως! -
Ο χρήστης Δούκας έγραψε:
Μια ερώτηση & από εμένα: Για Seat Leon 1,4 16V 75PS (μοντέλο 2000, 102.000 χλμ) Toyota Corolla 1,6 (στρογγυλοφάναρη, μοντέλο 1998, 250.000 χλμ), τι προτείνετε; Έως τώρα τους βάζαμε ημισυνθετικά Shell ή BP 10W-40. Να σας πω ότι & τα 2 καίνε λίγο λαδάκι, για το λόγο αυτό σκεφτόμουν τα Mobil 1 High Mileage 10W-40, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για κινητήρες με αρκετά χλμ στο ενεργητικό τους (μόνο που δεν κατάλαβα, αν & μπήκα στο κατάλληλο σάιτ, εάν είναι συνθετικά ή όχι).
Ποια η γνώμη σας για τα παραπάνω λάδια; Φυσικά, εάν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε, πολύ ευχαρίστως!Eίσαι εύκολη περίπτωση. Σε αφήνω στους άλλους για άλλες προτάσεις αν θέλουν.
Εξάλλου καλά το ξεκίνησες το σκεφτικό σου.
Επισημαίνω:- Το Mobil 1 10W40 είναι πλήρως συνθετικό, δεν γνωρίζω ποιάς κατηγορίας ή αν συνδυάζει κατηγορίες αλλά και συνθετικό full GrIII να είναι δεν έχει καμία σχέση ποιοτικώς με τα 10W40 που έβαζες (Shell και BP). Προσωπικά το θεωρώ ένα από τα καλύτερα 10W40 της αγοράς. Mobil 1 και να μην ανήκει στα καλύτερα δεν υπάρχει. Επίσης -ας πω τη γνώμη μου- πιστεύω ότι είναι μίγμα GrIII/IV/V σαν τα Extended Performance.
- Ο κινητήρας του Leon με τα 102000χλμ δεν θεωρείται high mileage, όχι ότι θα τον πειράξει να βάλεις το M1 10W40.
- Ενδεχομένως η κατανάλωση λιπαντικού που βλέπεις να οφείλεται σε συσσωρευμένα κατάλοιπα στα ελατήρια ή στις βαλβίδες, που με ένα ποιοτικό λιπαντικό της κατηγορίας που κοιτάς να βοηθηθείς πολύ (η πρώτη αλλαγή σου θα είναι πολύ σύντομη -σίγουρα όχι πάνω από 5000χλμ- γιατί θα σου καθαρίσει τον κινητήρα). Αν και στην περίπτωση της Corolla άνετα θέλεις και τσιμουχάκια βαλβίδων (μου έχουν πει -δεν το ήξερα αυτό- ότι σε κάποια γιαπωνέζικα δεν υπάρχουν τσιμουχάκια βαλβίδων, οπότε πρώτα μάθε αν έχει η Corolla σου). Το ίδιο όμως παίζει και με το Leon γιατί τα VAG χαλάνε νωρίτερα από τα γιαπωνέζικα τα τσιμουχάκια τους (εμπειρική γνώση αυτό).
-
Μίλτο καλημέρα! Σε Corolla 1.4 vvti του 2001 με 130.000 χλμ μέχρι την εγγύηση δούλευε με λάδια 'Toyota'
5-40. Με το που βγήκε πέρασα σε 8100 X-cess. Η χροιά του κινητήρα είναι πλέον πιο ύσηχη! Σχεδόν όλα τα vvti της έκδοσης εκείνης έκαιγαν λαδάκι μετά τα 100.000 όπως και το δικό μου. Μάλιστα η Toyota άλλαζε μπλοκ κινητήρα μέσα στην εγγύηση. Να πώ την αλήθεια δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Μιας και πλέον δεν κάνει πάνω από 4.000 χλμ το χρόνο ούτε καν ασχολήθηκα μιας και δεν είναι τραγικά τα πράγματα.
Η ερώτηση μου είναι αν πέρναγα σε AMO 10-40 θα ήταν ίσως καλύτερα ή να συνεχίσω με τα Motul?
Επίσης πριν λίγα post έγραψες να κοιτάζει 'συνφορουμάς' διπλή ετικέτα στα Amsoil (Από Λαμπ μεριά).
Τι σημαίνει αυτό??? (Έστω με πμ)
Στο Leon πέρασα σε AFL από Αγγελόπουλο μεριά αλλά δυστηχώς ούτε πολλά χλμ έχω κάνει ούτε το έχω πιέσει να δω τι λέει. (Από Vag-Com σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος και μερικά ξεσπάσματα είδα μέχρι 101 βαθμούς στη θερμοκαρσία λαδιού. Δεν γνωρίζω όμως πόσο είναι σωστές οι ενδείξεις)! -
@ Mitellas: Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου, με κάλυψες.
Σίγουρα & στα 2 υπάρχουν συσσωρευμένα κατάλοιπα από τα τηγανόλαδα που βάζαμε παλιά (όχι, βέβαια, ότι δεν υφίσταται θέμα με τα τσιμουχάκια... btw, το Corolla δεν είναι VVTi), επομένως ένα καλύτερης ποιότητος λιπαντικό, με πυκνότερες αλλαγές στην αρχή, θα καθαρίσει σαφώς το κάθε μοτέρ, & ίσως περιορίσει κάπως την κατανάλωση λιπαντικού αργότερα.
Επομένως, προσανατολίζομαι στο να βάλω & στα 2 το Mobil 1 High Mileage 10W-40 (με 48 €, παρακαλώ).
Αν & πάλι, σα 2η σκέψη, θα μπορούσα να βάλω το κλασσικό Mobil 1 0W-40 & στα 2 (σε Fabia 101 που το έχω βάλει έχω δει αισθητή βελτίωση σε κατανάλωση, στροφάρισμα & τραχύτητα). Το μόνο που με προβληματίζει λίγο είναι μήπως παραείναι λεπτόρρευστο για τα συγκεκριμένα μοτέρ σε Leon/Corolla & το καίνε για πλάκα (εννοείται ότι & με αυτό, οι 2 πρώτες αλλαγές θα γίνονταν αρχικά πιο συχνά, κάθε 5.000 χλμ, ίσως, για να καθαρίσει καλά το μοτέρ). -
Αλήθεια, γιατί γράφετε για πίεση λαδιού στο ρελαντί, ποιό σημαντικό δεν είναι τι γίνεται όσο ανεβαίνουν οι στροφές; Πρέπει να ανησυχώ με ASM σε Corsa 16V μοντ.99; Θα δείξει στην ανάλυση... αλλά ως τότε ... ;
Αντώνη, παίρνεις τα ρίσκα σου κινούμενος πάνω στα όρια αλλά το έκανες μετά από προσεκτική έρευνα βασισμένη σε γνώσεις και στην λογική. Όποιο πάντως και να είναι το αποτέλεσμα θα έχεις προσφέρει (ήδη προσφέρεις) κι εσύ έναν πολύτιμο λίθο στον πύργο ενημέρωσης των Ελλήνων Οδηγών γύρω από τα λιπαντικά. Σου αξίζουν από τώρα συγχαρητήρια.
Υπερβάλλεις Μίλτο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
-
Ο χρήστης opc έγραψε:
Επίσης πριν λίγα post έγραψες να κοιτάζει 'συνφορουμάς' διπλή ετικέτα στα Amsoil (Από Λαμπ μεριά).
Τι σημαίνει αυτό??? (Έστω με πμ)Δεν είναι κάτι μυστικό. To ASL από πέρυσι έχει από το εργοστάσιο διπλή ετικέττα. Ξεκολλάς στην άκρη την επάνω και διάβαζεις και την από κάτω που γράφει επιπλέον πράγματα για το λάδι. Αν λοιπόν δεν έχει την διπλή ετικέττα είναι παλιότερο από πέρυσι. Αυτό εννοώ και φαγωθήκατε...
Περι λιπαντικών γενικώς