-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Επανέρχομαι στο θέμα λιπαντικών Opel. Λοιπόν, μάλλον καμιά σχέση με τα Igol, είμαι πεπεισμένος ότι το συνθετικό Opel 5W30 που βάζει η Opel στα συνεργεία της χρεώνοντάς το πάνω από 11 ευρώ/λίτρο ενώ ο Λαμπ το πουλάει στα 6 ευρώ το λίτρο , είναι αυτό της GMC Oil (είναι ίδια ακριβώς και η συσκευασία με άλλο αυτοκόλλητο βέβαια, πέρα από τα χαρακτηριστικά-προδιαγραφές που επίσης είναι ίδια με αυτά που αναγράφονται στα λιπαντικά με το σήμα Opel):http://www.gmc-solution.com/' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
(κάντε κλικ στο GMC Oil ALPHA LIFELONG 5W30)τα χαρακτηριστικά όπως αναφέρονται στο site:
Ειδικό Βάρος στους 15C 0,865 (ASTM D1298)
Ιξώδες στους 100C 11,4cSt (ASTM D445)
Initial boiling point >300C (ASTM D1120)
Flashpoint >200C (ASTM D92)
Δυστυχώς δεν αναφέρει ιξώδες σε χαμηλές θερμοκρασίεςΑπό μια πρώτη ανάγνωση μου φαίνονται μέτρια τα χαρακτηριστικά. επίσης μου έκανε εντύπωση ότι με το ίδιο περίπου όνομα υπάρχει και η GML Oil με αυτό το site:
http://www.gmloil.eu/products/mlinac ... sanger.htm' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
Οι συσκευασίες και τα χαρακτηριστικά των λαδιών φαίνονται όμοια, οπότε μάλλον πρόκειται για την ίδια εταιρεία. Η συγκεκριμένη έχει έδρα στη Σλοβενία :whistlink: . Λογικά αποτελεί το ευρωπαικό παρακλάδι της άλλης.
Τι λέει ο αγαπητός Μίλτος για όλα αυτά;
Προσωπικά πάντως μετά από όλα αυτά, δε με βλέπω να ξαναβάζω τα εν λόγω...Καταρχήν πώς να εντοπίσουμε ένα ποιοτικότερο λιπαντικό με ανάλογα κινηματικά ιξώδη για να είμστε 100% συμβατοί με τις ανοχές όταν η ίδια η OPEL δεν ανακοινώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιπαντικών της (και γιατί να το κάνει εξάλλου; άραγε θα της πούμε μπράβο όταν μάθουμε τί λάδια χρησιμοποιεί;). Η λύση σου βρίσκεται στα 30ρια με ACEA A3 και A5 ή και σε όσα αναγράφεται η προδιαγραφή της Opel.
Τα τεχνικά του λιπαντικού της GM που βρήκες ως μάλλον ίδιο με της Opel είναι καθόλα ανεπαρκή και ασαφή. Μας λέει το κινηματικό στους 100C που δείχνει παχύ 30ρι και μέχρι εκεί αφού δεν μας λέει στους 40C για να καταλάβουμε και τα κινηματικά του ιξώδη στο υπόλοιπο φάσμα. Το flashpoint >200C προκαλεί τη νοημοσύνη μας. Δηλαδή πόσο είναι; 201C ή 291C; Μήπως είναι 200,1C και μας δουλεύει;
Όταν βλέπω τέτοια λιπαντικά και τέτοια -ανεπαρκή- τεχνικά στοιχεία, καταλαβαίνω ότι αναφέρομαι σε λιπαντικό που δεν θα έπρεπε καν να χαλάσω ούτε μία λέξη από τις σκέψεις μου. Δηλαδή, πολύ ασχολήθηκα... αλλά το έκανα για σένα και μόνο που μου το ζήτησες (και το είδα).
-
Όσον αφορά τα IGOL είναι ποιοτικά λιπαντικά ανάλογα των TOTAL. Τα υπόλοιπα ειπώθηκαν ήδη.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Επανέρχομαι στο θέμα λιπαντικών Opel. Λοιπόν, μάλλον καμιά σχέση με τα Igol, είμαι πεπεισμένος ότι το συνθετικό Opel 5W30 που βάζει η Opel στα συνεργεία της χρεώνοντάς το πάνω από 11 ευρώ/λίτρο ενώ ο Λαμπ το πουλάει στα 6 ευρώ το λίτρο , είναι αυτό της GMC Oil (είναι ίδια ακριβώς και η συσκευασία με άλλο αυτοκόλλητο βέβαια, πέρα από τα χαρακτηριστικά-προδιαγραφές που επίσης είναι ίδια με αυτά που αναγράφονται στα λιπαντικά με το σήμα Opel):
http://www.gmc-solution.com/' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
(κάντε κλικ στο GMC Oil ALPHA LIFELONG 5W30)τα χαρακτηριστικά όπως αναφέρονται στο site:
Ειδικό Βάρος στους 15C 0,865 (ASTM D1298)
Ιξώδες στους 100C 11,4cSt (ASTM D445)
Initial boiling point >300C (ASTM D1120)
Flashpoint >200C (ASTM D92)
Δυστυχώς δεν αναφέρει ιξώδες σε χαμηλές θερμοκρασίεςΑπό μια πρώτη ανάγνωση μου φαίνονται μέτρια τα χαρακτηριστικά. επίσης μου έκανε εντύπωση ότι με το ίδιο περίπου όνομα υπάρχει και η GML Oil με αυτό το site:
http://www.gmloil.eu/products/mlinac ... sanger.htm' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
Οι συσκευασίες και τα χαρακτηριστικά των λαδιών φαίνονται όμοια, οπότε μάλλον πρόκειται για την ίδια εταιρεία. Η συγκεκριμένη έχει έδρα στη Σλοβενία . Λογικά αποτελεί το ευρωπαικό παρακλάδι της άλλης.
Τι λέει ο αγαπητός Μίλτος για όλα αυτά;
Προσωπικά πάντως μετά από όλα αυτά, δε με βλέπω να ξαναβάζω τα εν λόγω...Καταρχήν πώς να εντοπίσουμε ένα ποιοτικότερο λιπαντικό με ανάλογα κινηματικά ιξώδη για να είμστε 100% συμβατοί με τις ανοχές όταν η ίδια η OPEL δεν ανακοινώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιπαντικών της (και γιατί να το κάνει εξάλλου; άραγε θα της πούμε μπράβο όταν μάθουμε τί λάδια χρησιμοποιεί;). Η λύση σου βρίσκεται στα 30ρια με ACEA A3 και A5 ή και σε όσα αναγράφεται η προδιαγραφή της Opel.
Τα τεχνικά του λιπαντικού της GM που βρήκες ως μάλλον ίδιο με της Opel είναι καθόλα ανεπαρκή και ασαφή. Μας λέει το κινηματικό στους 100C που δείχνει παχύ 30ρι και μέχρι εκεί αφού δεν μας λέει στους 40C για να καταλάβουμε και τα κινηματικά του ιξώδη στο υπόλοιπο φάσμα. Το flashpoint >200C προκαλεί τη νοημοσύνη μας. Δηλαδή πόσο είναι; 201C ή 291C; Μήπως είναι 200,1C και μας δουλεύει;
Όταν βλέπω τέτοια λιπαντικά και τέτοια -ανεπαρκή- τεχνικά στοιχεία, καταλαβαίνω ότι αναφέρομαι σε λιπαντικό που δεν θα έπρεπε καν να χαλάσω ούτε μία λέξη από τις σκέψεις μου. Δηλαδή, πολύ ασχολήθηκα... αλλά το έκανα για σένα και μόνο που μου το ζήτησες (και το είδα).
Μίλτο, το ίδιο πράγμα (ουσιαστικά) λέμε. Δεδομένου ότι παρατίθενται ανεπαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά για το εν λόγω λάδι, ουσιαστικά παίζει με τη νοημοσύνη μας. Το flash point >200C που αναγράφει η εταιρεία, πιθανολογώ ότι σημαίνει οπωσδήποτε όχι κάτω από 200C...Σε κάθε περίπτωση, απογοητεύτηκα με τα εν λόγω
-
Χωρίς φυσικά όλα αυτά να σημαίνουν ότι τα λιπαντικά της Opel δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Απλά, δεν απευθύνονται σε ενημερωμένους απαιτητικούς καταναλωτές.
-
[...]
Μια και ήρθες, θα ήθελα να σε ρωτήσω τη γνώμη σου για το Amsoil ATM 10W30.
[...][...]
Όσον αφορά την αίσθηση ότι 'λέπτυναν', δεν είναι παράλογο αυτήν την εποχή που η δυσκολία αποβολής των υψηλών θερμοκρασιών αναγκάζουν τα λιπαντικά να δουλεύουν θερμότερα και λεπτότερα.Το ότι λέπτυναν δεν ήταν αίσθηση, η αίσθηση είναι ότι παρέμειναν τα ίδια. Οι δείκτες μου έδειξαν λίγο χαμηλότερη πίεση λαδιού για την ίδια θερμοκρασία, οπότε έβγαλα αυτό το συμπέρασμα. Ίσως και να μην ισχύει όμως γιατί ο δείκτης πίεσης λαδιού άρχισε να κάνει τρελά πράγματα, οπότε μπορεί και οι τότε ενδείξεις να είναι λάθος.
Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση, περί αντοχής με κάλυψες!
(Και από ήχο/αίσθηση με κάλυψε και το ATM) -
Αλήθεια, ποια η άποψή σας για τα AMSOIL HDD 5W30, τα οποία θεωρητικά προτείνονται κυρίως για κινητήρες ντήζελ; Μεταξύ άλλων, πληρούν τις προδιαγραφές API CI-4+, CF, CF-2, SL • ACEA A3/B3, E2, E3, E5. Αν έβαζα τα συγκεκριμένα στο ecotec θα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση; Όλα αυτά με το σκεπτικό να μην αλλάξω (χονδρικά) ιξώδες, παραμένοντας στο 5W30.
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
...For the record να πω ότι έχω δοκιμάσει και το AMO, το οποίο είναι το καλύτερο λάδι που έχω δοκιμάσει, αλλά δυστυχώς 40άρι, ενώ ήθελα να περάσω σε 30άρια. Το ATM δίνει καλή αίσθηση και στον ήχο, αλλά και στο στροφάρισμα. Ενώ μετά και από ένα μικρό trackday...Ανάλογα με τη θερμοκρασία του λαδιού στη πίστα θα διαλέξεις ιξώδες που ταιριάζει. Αν έχεις ΠΟΛΥ μεγάλες θερμοκρασίες ίσως να χρειάζεται 50άρι.
Μίλτο, τι βαλβολίνη για 2000 Megane 1,4 (Amsoil), ελαφριά χρήση.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μίλτο, τι βαλβολίνη για 2000 Megane 1,4 (Amsoil), ελαφριά χρήση.
MTG 75W90 (GL4) που θα ανταποκριθεί υπέροχα σε κάθε είδους χρήση σε εργοστασιακά γαλλικά σασμάν.
...
Λεό, στην πίστα (και οπουδήποτε πλακώνω) με HDD (5W30) έβλεπα χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι με ΑΜΟ. Όπως το περίμενα να γίνει. Δλδ, εάν οι ανοχές ταιριάζουν, ένα λεπτόρευστο λιπαντικό πετυχαίνει ταχύτερη ροή, ανανέωση λιπαντικού φιλμ (άρα το λιπαντικό εκτίθεται λιγότερο χρόνο σε καταπονήσεις), ταχύτερη απαγωγή θερμοκρασίας, οπότε και κρατάει την θερμοκρασία χαμηλότερα χωρίς κόστος σε αντοχή-αξιοπιστία. Θέλει ψάξιμο για την κάθε περίπτωση. Εσύ τα ξέρεις αυτά. -
Αλήθεια, ποια η άποψή σας για τα AMSOIL HDD 5W30, τα οποία θεωρητικά προτείνονται κυρίως για κινητήρες ντήζελ; Μεταξύ άλλων, πληρούν τις προδιαγραφές API CI-4+, CF, CF-2, SL • ACEA A3/B3, E2, E3, E5. Αν έβαζα τα συγκεκριμένα στο ecotec θα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση; Όλα αυτά με το σκεπτικό να μην αλλάξω (χονδρικά) ιξώδες, παραμένοντας στο 5W30.Είμαι φαν και χρήστης του συγκεκριμένου λιπαντικού. 30ρι με εξαιρετικά ενισχυμένη σύνθεση, με απαράμιλλη (για 30ρι) αντοχή στην σκληρή χρήση, πιέσεις και θερμοκρασίες. Θα δουλέψει υπέροχα σε σύγχρονους Opel, αλλά έχω και αναφορές από χρήστες πίστας και που δεν υπερβάλλουν στην καθημερινή ζωή συχνά στο γκάζι ότι τα AMSOIL ASL 5W30 αποδίδουν καλύτερα (ακούγονται πιο γλυκά, στροφάρουν ακόμη καλύτερα, κρατάνε χαμηλά την θερμοκρασία εξίσου ή και ακόμη καλύτερα). Ανάλογα εξαιρετική επιλογή (προς το ανθεκτικότερο) είναι και τα ATM. Τα SSO είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Σαν σύνθεση κανένα δεν είναι σαν τα HDD που όμως τα προτείνω μόνο για τους σκληροπυρηνικούς και ακραίους χομπίστες (ή αθλητές) με το ζήτημα της οδήγησης.
Μιλάμε όμως και για κορυφαία GrIV/V 30ρια λιπαντικά, οπότε ούτως ή άλλως όποιο και να επιλέξεις θα σου αρέσει σαφώς περισσότερο από το 30ρι της Opel. Κάνε την χάρη στο μοτέρ σου και θα σε ευχαριστεί καθημερινά...
Μια που το έφερε ο λόγος, τί ACEA προδιαγραφή καλύπτει το 30ρι της Opel; (Α1-Α5 ή Α3 - γράφει στην ετικέττα στο μπουκάλι)
-
Μίλτο καθαρά θέμα θερμοκρασίας, δηλαδή αν στη πίστα τα λάδια είναι στους 140-150, μερικοί λένε ότι είναι καλύτερο το 15W50. Δεν είναι απόλυτο, άλλοι χρησιμοποιούν στις ίδιες συνθήκες 5W30 με επιτυχία.
Αν ήξερες πόσα λίτρα βαλβολίνη χρειάζεται να παραγγείλω θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος.
-
Εγώ στην πίστα βλέπω ως 120 βαθμούς με θερμόμετρο στην τάπα του κάρτερ, γι'αυτό και η εμμονή μου (προς το παρόν) με τα 30άρια. Βέβαια αν ήταν πιο ψηλά το θερμόμετρο δεν ξέρω τι θα έβλεπα, οπότε δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα τα νούμερα...
-
Αλήθεια, ποια η άποψή σας για τα AMSOIL HDD 5W30, τα οποία θεωρητικά προτείνονται κυρίως για κινητήρες ντήζελ; Μεταξύ άλλων, πληρούν τις προδιαγραφές API CI-4+, CF, CF-2, SL • ACEA A3/B3, E2, E3, E5. Αν έβαζα τα συγκεκριμένα στο ecotec θα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση; Όλα αυτά με το σκεπτικό να μην αλλάξω (χονδρικά) ιξώδες, παραμένοντας στο 5W30.
Είμαι φαν και χρήστης του συγκεκριμένου λιπαντικού. 30ρι με εξαιρετικά ενισχυμένη σύνθεση, με απαράμιλλη (για 30ρι) αντοχή στην σκληρή χρήση, πιέσεις και θερμοκρασίες. Θα δουλέψει υπέροχα σε σύγχρονους Opel, αλλά έχω και αναφορές από χρήστες πίστας και που δεν υπερβάλλουν στην καθημερινή ζωή συχνά στο γκάζι ότι τα AMSOIL ASL 5W30 αποδίδουν καλύτερα (ακούγονται πιο γλυκά, στροφάρουν ακόμη καλύτερα, κρατάνε χαμηλά την θερμοκρασία εξίσου ή και ακόμη καλύτερα). Ανάλογα εξαιρετική επιλογή (προς το ανθεκτικότερο) είναι και τα ATM. Τα SSO είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Σαν σύνθεση κανένα δεν είναι σαν τα HDD που όμως τα προτείνω μόνο για τους σκληροπυρηνικούς και ακραίους χομπίστες (ή αθλητές) με το ζήτημα της οδήγησης.
Μιλάμε όμως και για κορυφαία GrIV/V 30ρια λιπαντικά, οπότε ούτως ή άλλως όποιο και να επιλέξεις θα σου αρέσει σαφώς περισσότερο από το 30ρι της Opel. Κάνε την χάρη στο μοτέρ σου και θα σε ευχαριστεί καθημερινά...
Μια που το έφερε ο λόγος, τί ACEA προδιαγραφή καλύπτει το 30ρι της Opel; (Α1-Α5 ή Α3 - γράφει στην ετικέττα στο μπουκάλι)
Μίλτο, καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σου. Λοιπόν, το μπουκάλι του Opel λιπαντικού γράφει:
API SL/CF, ACEA A3/B3/B4, GM-LL-A025, GM-LL-B025
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν ήξερες πόσα λίτρα βαλβολίνη χρειάζεται να παραγγείλω θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος.
3.4lt = 4 μπουκάλια για όλα τα 1.4 και 1.6 Megane.
-
Μίλτο, καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σου. Λοιπόν, το μπουκάλι του Opel λιπαντικού γράφει:
API SL/CF, ACEA A3/B3/B4, GM-LL-A025, GM-LL-B025
Αυτή είναι καλή πληροφορία. 30ρι που καλύπτει την ACEA A3 σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για σκληρή χρήση.
Ισχύουν όσα είπαμε, κι αν θεωρείς τον εαυτό σου πολύ απαιτητικό προτίμησε το HDD 5W30 για να υπερκαλυφθούν όλες σου οι απαιτήσεις ανεξαρτήτως συνθηκών χρήσης. -
Τα σκέφτομαι και εγώ πλέον... Άραγε σε σχέση με τα Total μου τι διαφορές θα δω;
-
Το X-cess 5W40 είναι GrIII/IV ενδεχομένως πλέον να μην είναι και καθόλου GrIV.
Έχει επιβεβαιωθεί από αρκετούς γνωστούς μου ότι τα X-cess δεν αντέχουν -ξεκάθαρα- στην σκληρή χρήση όσο τα AFL ή τα M1 0W40 (με τα ΑΜΟ ή HDD δεν τίθεντο ούτως ή άλλως ουδεμία σύγκριση, ειδικά εάν ο κινητήρας παράγει και πλούσιο μίγμα τα χλμ πάνε Χ2).Μου διέφυγε... Ναι τα X-lite έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και πιστεύω ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Από την άλλη τα πλέον δοκιμασμένα (μακροχρονίως) στον 20VT που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ είναι τα M1 0W40 και AFL 5W40. Αν επιμένεις σε 30ρι προτείνω ανεπιφύλακτα δύο από τα καλύτερα: Mobil 1 ESP 5W40 (πιστοποιημένο VW504.00) ή AMSOIL HDD 5W30 (σε αυτό μην ψάχνεις για προδιαγραφές VAG - εκτός του ότι η AMSOIL δεν πληρώνει για να αναγράψει πιστοποιημένες προδιαγραφές το συγκεκριμένο προωθείται κυρίως για turbodiesel).
Από προσωπική εμπειρία τα Μοτουλ 8100 5W40 δεν είναι για πολλα πολλα και σε υψηλόστροφα μοτέρ (Άλφα Ρομεο 2.0 Twin Spark) σε σκληρή χρήση 'εξανεμίζονται'. Πρόσφατα αγόρασα Torco 10W40 GR V/IV. για να δούμε.
30ρι που καλύπτει την ACEA A3 σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για σκληρή χρήση.
Παρακολουθώντας τακτικά το thread, είχα την εντύπωση πως τα 8100 Χ-series είναι GrIV, περιλαμβάνονται στα κορυφαία και είναι ανθεκτικά σε σκληρή χρήση ειδικά αυτά που καλύπτουν ACEA Α3/Β3. Τελικά ποιό απο αυτήν την σειρά είναι πιό δυνατό, X-cess, X-lite ή X-max ; To X-max το έχω βάλει τις τελευταίες 2 φορές
Ομολογώ πως έχω μπερδευτεί, συγκρίνονται τελικά με τα M1 ESP 5W30 ή όχι ; -
Δε νομίζω ότι μπορεί εύκολα 30ρι να σταθεί δίπλα στο M1 ESP 5W30... Το HDD το βάζω σε δική του κατηγορία, για τους τρελλούς με το γκάζι που θέλουν κάτι λεπτόρευστο και πανίσχυρο (ελέω σύνθεσης για turbodiesel).
Για το 8100 5W40 έχει ένα 6μηνο που έχασα μέρος της εμπιστοσύνης μου. Όχι ότι δεν είναι καλό λιπαντικό αλλά όταν συζητάμε για κορυφαία ποιότητα οι απαιτήσεις είναι αναλόγως κορυφαίες. Όσοι γνωρίζω που δουλεύουν πολύ σκληρά τον κινητήρα τους και από X-cess έβαλαν AMSOIL ενθουσιάστηκαν (φαίνεται κυρίως σε βάθος χρόνου που όταν το X-cess τα 'φτύνει' τα AMSOIL -οποιοδήποτε της γκάμας- συνεχίζει). Ειδικά όσοι Alfisti (ή λοιποί καβλόγκαζοι που 'καθαρίζουν' νωρίς το λιπαντικό τους) δοκίμασαν το ΑΜΟ (ή διαφορετικής σύνθεσης αναλόγως της εφαρμογής) δεν πιστεύω ότι θα ξανασχοληθούν ποτέ με άλλο λιπαντικό (αναφέρομαι σε γνωστούς μου). Εννοείται ότι ο κινητήρας μας δεν έχει προβλήματα φθοράς, σε ελατήρια, τσιμουχάκια ή αλλού, γιατί τα συμπεράσματα θα είναι θολωμένα (η 'καθόλου ικανοποίηση' με την 'μισή ικανοποίηση' είναι πρώτα ξαδέρφια).Αν επιμένεις σε MOTUL θα σου προτείνω το X-max 5W30. Τα χαρακτηριστικά του δείχνουν πολύ ποιοτικό 30ρι. Εξίσου καλό είναι και το X-lite αλλά προτμώ το X-max για σκληρή χρήση λόγω πιο κλειστού ιξώδους. Το κακό με την MOTUL είναι ότι μόνο στα 300V μας διαφωτίζει επαρκώς για τις συνθέσεις της. Εννοείται ότι η πιο ασφαλής επιλογή σε MOTUL είναι ένα με κατάλληλο ιξώδες εκ της σειράς 300V.
Αλλά όλα αυτά αφορούν οδηγούς που οδηγούν ζητώντας διαρκώς το μάξιμουμ από τον κινητήρα τους. Ελάχιστοι οδηγοί μπορούν να ζητήσουν παρατεταμένα το μάξιμουμ. Εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε σε τέτοια κουβέντα και να θάψουμε λιπαντικά που δεν αξίζουν τέτοιας μεταχείρισης.
-
Για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν απόλυτα στάνταρντς στα λιπαντικά:
Ένα μέλος του PRC Club με Opel Corsa 1.2 16V (που μπαίνει πίστα και ενίοτε το πιέζει στον δρόμο) μου ζήτησε εναλλακτική πρόταση στο 30ρι της Opel. Του πρότεινα ανεπιφύλακτα το HDD. Πράγματι το πήρε. Δήλωσε πολύ ευχαρίστημένος σε κάθε συνθήκη οδήγησης, ο κινητήρας ακουγόταν καλύτερα είτε κρύος είτε καυτός, ο ήχος και η απόκριση του κινητήρα τον έκανε να αισθάνεται ασφαλής τόσο στα κρύα χειμερινά ξεκινήματα όσο και στην πίστα Σερρών ή σε παρατεταμένη πίεση στην εθνική οδό.
Κάποια στιγμή μου είπε ότι θα ήθελε να δοκιμάσει το ASL που βγαίνει και φτηνότερο. Η λογική έλεγε ότι τόσο το ASL όσο και το HDD θα υπερκάλυπταν τις όποιες απαιτήσεις του, γι αυτό και προχώρησε στα ASL. Πλέον παραμένει στα ASL καθότι διαπίστωσε ακόμη πιο γλυκιά λειτουργία στον κινητήρα, συν ελαφρά βελτιωμένο στροφάρισμα, καταστάσεις που δεν άλλαζαν σε βάθος χρόνου.
Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο που η AMSOIL παράγει 6 διαφορετικής σύνθεσης 30ρια προκειμένου να καλύπτει πλήρως κάθε είδους εφαρμογή ή απαίτηση. Βλέπετε, δεν αρκεί ένας παρασκευαστής να μπορεί να παράγει το ισχυρότερο λιπαντικό, πρέπει να μπορεί να παράγει και το καταλληλότερο, δεδομένου ότι όπως έχουμε πει άπειρες φορές το ποιοτικώς 'κατάλληλο' υπερισχύει του ποιοτικώς 'καλύτερου'. -
Δε νομίζω ότι μπορεί εύκολα 30ρι να σταθεί δίπλα στο M1 ESP 5W30... Το HDD το βάζω σε δική του κατηγορία, για τους τρελλούς με το γκάζι που θέλουν κάτι λεπτόρευστο και πανίσχυρο (ελέω σύνθεσης για turbodiesel).
Για το 8100 5W40 έχει ένα 6μηνο που έχασα μέρος της εμπιστοσύνης μου. Όχι ότι δεν είναι καλό λιπαντικό αλλά όταν συζητάμε για κορυφαία ποιότητα οι απαιτήσεις είναι αναλόγως κορυφαίες. Όσοι γνωρίζω που δουλεύουν πολύ σκληρά τον κινητήρα τους και από X-cess έβαλαν AMSOIL ενθουσιάστηκαν (φαίνεται κυρίως σε βάθος χρόνου που όταν το X-cess τα 'φτύνει' τα AMSOIL -οποιοδήποτε της γκάμας- συνεχίζει). Ειδικά όσοι Alfisti (ή λοιποί καβλόγκαζοι που 'καθαρίζουν' νωρίς το λιπαντικό τους) δοκίμασαν το ΑΜΟ (ή διαφορετικής σύνθεσης αναλόγως της εφαρμογής) δεν πιστεύω ότι θα ξανασχοληθούν ποτέ με άλλο λιπαντικό (αναφέρομαι σε γνωστούς μου). Εννοείται ότι ο κινητήρας μας δεν έχει προβλήματα φθοράς, σε ελατήρια, τσιμουχάκια ή αλλού, γιατί τα συμπεράσματα θα είναι θολωμένα (η 'καθόλου ικανοποίηση' με την 'μισή ικανοποίηση' είναι πρώτα ξαδέρφια).Αν επιμένεις σε MOTUL θα σου προτείνω το X-max 5W30. Τα χαρακτηριστικά του δείχνουν πολύ ποιοτικό 30ρι. Εξίσου καλό είναι και το X-lite αλλά προτμώ το X-max για σκληρή χρήση λόγω πιο κλειστού ιξώδους. Το κακό με την MOTUL είναι ότι μόνο στα 300V μας διαφωτίζει επαρκώς για τις συνθέσεις της. Εννοείται ότι η πιο ασφαλής επιλογή σε MOTUL είναι ένα με κατάλληλο ιξώδες εκ της σειράς 300V.
Μίλτο δεν έχω κόλλημα με τα Motul, απλώς τα θεωρώ πολύ καλά από παλιά, γι'αυτόν το λόγο τα χρησιμοποιώ και μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος. Αν πειστώ πως δεν είναι πλέον τόσο καλά εννοείται πως θα τα αλλάξω.
Η γνώμη σου μετράει, έτσι και αλλιως είσαι AMSOILάκιας (το λέω με την καλή έννοια)
Δηλαδή τα 30άρια AMSOIL είναι καλύτερα απο τα 30άρια Motul ? Και ποιό είναι καλύτερο (overall) 30άρι AMSOIL το ΑΜΟ, το ASL ή το HDD ?
-
Από τα παρακάτω 40άρια πιο θεωρείται 'καλύτερο' κατά τη γνώμη σας???
1)Motul 8100X-cess 5w-40
2)Valvloline Synpower 5w-40 & 0w-40
3)Mobil1 0w-40
4)Amsoil AFL 5w-40Μίλτο φαντάζομαι το Amsoil???
Τελικά έχω ψιλο χάσει τη μπάλα με όλα αυτά που έχω διαβάσει...
Και για να βάλω και άλλη ερώτηση στο τραπέζι.... Εκτός του Leon υπάρχει και ένα Corolla 1.4 του 2001 με 132.000 χλμ. Πάντα ήταν με 5w-40 της Τoyota και τελευταία με 8100Χ-cess. Τελευταία καίει περίπου 100γρμ/1000 με 1500χλμ. Αν πήγαινα σε Amsoil θεωρείται πως με ένα AMO 10w-40 θα είχα πιθανότητες να σταματήσει αυτή η μικρή καύση??? Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω ξανασκεφτεί μιάς και πλέον δεν κάνει πάνω από 3 με 5 χιλιάδες χλμ το χρόνο.
Περι λιπαντικών γενικώς