-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Παιδιά θέλω τα φώτα σας σχετικά με ένα μεταχειρισμένο alto 1100cc μοντ 08/2005 με 46,000 χλμ.
Το βιβλίο λέει 'προτεινόμενο 10w-30', αλλά αναφέρει και τα 10w-40 στο πινακάκι.Ξεκινα με 10W-30.
Αν κανει χιλιομετρα μεσα στην πολη, δεν προλαβαινει να ζεσταθει καλα, και εισαι συνεχεια στο σταματα -ξεκινα, αλλαζε καθε 5000-7500χλμ.(Παντα με φιλτρο)
Δες καποιο καλο και επωνυμο ημισυνθετικο (πχ Μotul) η καποιο σχετικα φθηνο συνθετικο.
Ελεγχε τακτικα τη σταθμη του λιπαντικου για να βεβαιωθεις οτι δεν καταναλωνει (που μαλλον δεν) και αν ειναι οκ συνεχισε με το ιδιο ιξωδες.+1
Ξεκίνα δηλαδή με 10w30 / 5w30 / 0w30 και μόνο αν έχεις μεγάλη κατανάλωση σκέψου 40άρι. Αν θέλει Α3 ψάξε για κάποιο με Α3 διαφορετικά Α5.
Βέβαια μας λείπουν στοιχεία σχετικά με την χρήση που θα του κάνεις κλπ... -
5 μέρες την εβδομάδα χ 30 χλμ να πάω στη δουλειά και άλλα τόσα για πίσω.
Διαδρομή Χαιδάρι - Βούλα μέσω ιεράς οδού, Κιφησού και παραλιακής. -
10w/40
-
Δεν μας γράφεις τον τρόπο οδήγησής σου ..., **αν το πατάς σε χαμηλές ή ψιλές στροφές **και ... ας επαναφέρω το παρακάτω από εδώ δηλαδή την σελίδα 286:
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Πιστεύω πως θα βοηθούσε όλους όσοι ζητούν προτάσεις για λάδια να μας αναφέρουν, κάποια από τα παρακάτω στοιχεία (όχι, δεν χρειάζεται όλα, βασικά όπου ξεφεύγουν από τον μέσο όρο):
[list:2ra60eom]Αυτοκίνητο, έτος παραγωγής, κινητήρα, χιλιόμετρα, ποσό συχνές είναι οι αλλαγές ως τώρα, με τι τύπου λάδια
Έχει αισθητή κατανάλωση λαδιού, αν ναι πόσο και με κανονική ή σκληρή χρήση. (ml ανά 1000 χιλιόμετρα)
Τι διαδρομές κάνει (διάρκεια, χλμ, τρόπος οδήγησης , μέση ταχύτητα, ορεινές διαδρομές; φορτωμένο ή άδειο;)
Χροιά κινητήρα, αποδεκτή, ενοχλητική, άνευ σημασίας;
Τι γράφει το manual σχετικά με τα λάδια
Πόσος χρόνος ζεστάματος είναι αποδεκτός, θερμοκρασίες εκκίνησης.
Προτεραιότητες (τι ζητάς από τα λάδια;)
Πόσα χρήματα είναι διευθετημένοι να διαθέτουν και πόσα χιλιόμετρα κάνουν ανά έτος.
... και ότι άλλο θεωρούν σχετικό.[/list:u:2ra60eom]
Πιστεύω πως έτσι οι προτάσεις μας θα είναι ποιο σωστές και όλοι ποιο ικανοποιημένοι -
Να ρωτήσω κατι & εγώ; Για Clio I 1,4 8v (μοτέρ Energy 1390cc, 80PS), του 1997, με 150.000 χλμ, τι να βάλω; Έως τώρα, του έβαζα τα Elf Competition 10W/40 (ημισυνθετικά), με αλλάγή κάθε 7500χλμ (& φίλτρο πάντα). Επειδή στο παρελθόν του είχα βάλει & συνθετικό Castrol RS 10W/60, & συνθετικό ΒP 7000, αλλάζοντάς τα κάθε 10.000 χλμ, είχα παρατηρήσει ομαλότερη λειτουργία, ίσως βελτιωμένες επιδόσεις, ζεσταίνονταν ταχύτερα & δεν ανέβαζε εύκολα υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι να δουλέψει το βεντιλατέρ, & ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση. Αλλά τα σταμάτησα, καθώς ήταν πανάκριβα & μάλλον υπερβολικά για το μοτέρ αυτό.
Τώρα ποιο θα μου προτείνατε; Επειδή από το Λαμπριανίδη τα βρίσκω όλα σε εξαιρετικές τιμές, σκέφτομαι ξανά κάποιο 100% συνθετικό (πχ, Mobil 1, που κάνει το Fabia μου να δουλεύει πολύ πιο γλυκά & δεν το καταναλώνει) ή κάποιο από τα High Mileage, που έιναι για κινητήρες με πολλά χλμ στην πλάτη τους; Και αλλαγές κάθε πότε;
Να σημειώσω ότι το αμαξάκι κινείται, πλέον, περισσότερο στην πόλη, ο κινητήρας δεν έχει καθόλου διαρροές, είναι άψογος, δεν κατανάλωσε ποτέ σταγόνα λαδιού & πάει τόσο καλά, όσο & στη νιότη του.ΥΓ: Την ίδια ερώτηση να κάνω & για Corolla 1,6 110PS, ΤΟΥ 1998, ΜΕ 260.000 χλμ, με έως τώρα λάδια κάτι ημισυνθετικά της Toyota; Αυτή, φυσιολογικά, 'τσιμπάει' λίγο λαδάκι, αλλά τραβάει καλά, σαν καινούριο.
-
Αlto - '05 - 1061cc - 46,500 - 7,500 - shell 10w-40 ημισυνθετικά (λάδια σε συνεργασία με τη suzuki).
Κατανάλωση λαδιού μου είπαν καθόλου, διαδρομές είπα πριν, τρόπος οδήγησης αλλαγές μέχρι τις ~ 3,000 σ.α.λ, μέση ταχύτητα ~ 70-80, ορεινές διαδρομές; όχι, άδειο πάντα.
Χροιά κινητήρα αποδεκτή, το manual σχετικά με τα λάδια λέει προτεινόμενο 10w-30 αλλά αναφέρει και τα 10w-40, χρόνος ζεστάματος ~5 λεπτά το πρωί και 1 λεπτό το απόγευμα στην επιστροφή, θερμοκρασίες εκκίνησης φυσιολογικές για Αθήνα.
Προτεραιότητες, δεν με ενδιαφέρει η μάρκα αλλά ένα λάδι ημισυνθετικό και αλλαγές ανά 7,500 χλμ.
Χρήματα νομίζω αδιάφορο σε λογικά πλαίσια (δεν έχω και porsche!)
Ετησίως κάνω περίπου 17,000 χλμ -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
10w/40Έτσι λέω κι εγώ... προτείνεις κάποια συγκεκριμένη μάρκα, ή απλά να είναι ημι?
-
->Ο χρήστης evolander έγραψε:
10w/40
Έτσι λέω κι εγώ... προτείνεις κάποια συγκεκριμένη μάρκα, ή απλά να είναι ημι?
Δεν υπάρχει φουλ συνθετικό 10/40.
Βάλε το motul 6100 10/40 που είναι ποιό κόντα στο συνθετικό.Θα επανέλθω ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ 10/30,μιας και τα είπαμε ενα δισεκατομύριο φορες και 300 σελίδες θέμα λέμε τα ίδια και τα ίδια,αλλά προφανώς κάποιοι δε λένε να ξεκολήσουν απ τα στερέτυπά στους.
-
Μια (απλή, & μάλλον αφελής...) απορία:
Έστω ότι αγοράσαμε από κάποιον έμπορο τα λάδια. Ποιος μπορεί να μας τα αλλάξει στο αυτοκίνητο (δε μιλάω για την περίπτωση service, όπου στο συνεργείο που πηγαίνουμε με τα λάδια μας, θα μας κάνουν & άλλες εργασίες). Μιλάω για απλή αλλαγή λαδιών & φίλτρου. Το λέω αυτό επειδή όσες φορές πήγα για το σκοπό αυτό είτε σε κάποιο βενζινάδικο, είτε στο μηχανικό, στραβομουτσούνιασαν , καθώς δεν προμηθεύτηκα τα λάδια από τους ίδιους, & μου τα άλλαξαν χαριστικά, λες & έκαναν αγγαρεία...
Εν προκειμένω, εάν γνωρίζει κάποιος ένα μέρος όπου θα μου άλλαζαν λάδια & φίλτρο (δικά μου, φυσικά θα πληρώσω εργατικά) προς Νέα Ιωνία - Φιλαδέλφεια - Ηράκλειο (ή, τέλος πάντων, κάπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας), ας μου στείλει ένα p.m., θα με βοηθούσε ιδιαιτέρως!
Ευχαριστώ! -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Το Amsoil AMO 10W-40 είναι 100% συνθετικό.
-
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
ξυς τα @ρχίδια' ς είναι
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Υπαρχει Αmsoil & Redline.
Θα επανέλθω ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ 10/30,μιας και τα είπαμε ενα δισεκατομύριο φορες και 300 σελίδες θέμα λέμε τα ίδια και τα ίδια,αλλά προφανώς κάποιοι δε λένε να ξεκολήσουν απ τα στερέτυπά στους.
Δεν ειναι θεμα στερεοτυπων ρε συ. 10w-30 συνιστα ο κατασκευαστης...
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
ξυς τα @ρχίδια' ς είναι
-
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Υπαρχει Αmsoil & Redline.
Θα επανέλθω ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ 10/30,μιας και τα είπαμε ενα δισεκατομύριο φορες και 300 σελίδες θέμα λέμε τα ίδια και τα ίδια,αλλά προφανώς κάποιοι δε λένε να ξεκολήσουν απ τα στερέτυπά στους.
Δεν ειναι θεμα στερεοτυπων ρε συ. 10w-30 συνιστα ο κατασκευαστης...
G60 είσαι κάπως ασαφής και μας μπερδεύεις αλλά δεν πειράζει.
Ας ξαναγράψω την δική μου θέση /μην ξεχνάτε και την υπογραφή μου / βάλε κάποιο 30άρι, που να καλύπτει την A3 αν έτσι λέει το manual και αν έχεις πρόβλημα π.χ. μεγάλη κατανάλωση, το ξανασυζητάμε...
-
Ο χρήστης Αλέφαντος έγραψε:
Να ρωτήσω κατι & εγώ; Για Clio I 1,4 8v (μοτέρ Energy 1390cc, 80PS), του 1997, με 150.000 χλμ, τι να βάλω; Έως τώρα, του έβαζα τα Elf Competition 10W/40 (ημισυνθετικά), με αλλάγή κάθε 7500χλμ (& φίλτρο πάντα). Επειδή στο παρελθόν του είχα βάλει & συνθετικό Castrol RS 10W/60, & συνθετικό ΒP 7000, αλλάζοντάς τα κάθε 10.000 χλμ, είχα παρατηρήσει ομαλότερη λειτουργία, ίσως βελτιωμένες επιδόσεις, ζεσταίνονταν ταχύτερα & δεν ανέβαζε εύκολα υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι να δουλέψει το βεντιλατέρ, & ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση. Αλλά τα σταμάτησα, καθώς ήταν πανάκριβα & μάλλον υπερβολικά για το μοτέρ αυτό.
Τώρα ποιο θα μου προτείνατε; Επειδή από το Λαμπριανίδη τα βρίσκω όλα σε εξαιρετικές τιμές, σκέφτομαι ξανά κάποιο 100% συνθετικό (πχ, Mobil 1, που κάνει το Fabia μου να δουλεύει πολύ πιο γλυκά & δεν το καταναλώνει) ή κάποιο από τα High Mileage, που έιναι για κινητήρες με πολλά χλμ στην πλάτη τους; Και αλλαγές κάθε πότε;
Να σημειώσω ότι το αμαξάκι κινείται, πλέον, περισσότερο στην πόλη, ο κινητήρας δεν έχει καθόλου διαρροές, είναι άψογος, δεν κατανάλωσε ποτέ σταγόνα λαδιού & πάει τόσο καλά, όσο & στη νιότη του.ΥΓ: Την ίδια ερώτηση να κάνω & για Corolla 1,6 110PS, ΤΟΥ 1998, ΜΕ 260.000 χλμ, με έως τώρα λάδια κάτι ημισυνθετικά της Toyota; Αυτή, φυσιολογικά, 'τσιμπάει' λίγο λαδάκι, αλλά τραβάει καλά, σαν καινούριο.
Σε 1η φάση λέω όχι σε 10w60 για την περίπτωσή σου. 40άρι ή 30άρι είσαι ΟΚ. Επίσης όχι High Mileage αν δεν έχεις λόγο. Όλα τα άλλα που γράφεις αποδεκτά. Μιας και αναφέρεις Mobil 1, το 0w40 είναι μια άριστη επιλογή.
Αν θες να το ψάξουμε παραπέρα δες και ερωτήματα που θέτω στην σελίδα 296. -
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
ξυς τα @ρχίδια' ς είναι
Γελάτε με τις μλκίες που βάζετε
Πρέπει να έχει μια εταιρία ακόμα στο Τέξας,σε ένα χωρίο σε μια υπόγα 250m κάτω απ την επιφάνεια του Αδη.
Αυτοί βγάζουν λιπαντικά,ψάξτε βρείτε specs,τα θάβουν οι της liqui moly ,motul,elf και το κακό συναπάντημα.
Λαδώνουν δε και τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να μη βγουν στην επιφάνεια της γαίας οι Τεξανοί καλλιτέχνες αλλά και επιστήμονες συνάμα ,και χάσουν την προτωκαθεδρία απ την εκμετάλευση κάτι γαλλοτσιράκια και γερμανάκια μαζί (τακίμια τα άτιμα,κόμμα έχουν κάνει και εκμεταλεύονται αθώα μοτερια...).Λοιπόν να σοβαρευτόύμε λιγάκι.
Τελευταία φορά δεν λέω τα ίδια και τα ίδια.
όπου ο κατασκευαστής συνιστά λιπαντικά με προδιαγραφές API/ACEA όπως στην περιπτωση του ALTO,η αναγραφή ιξώδους στο μάνουαλ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ.
Αυτό σημαίνει ότι το ιξώδες σε αυτή την περίπτωση ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ.
Το 10/30 να μεν το συνιστά ο κατασκευαστής αλλά θα τα βάλει ο Γερμανός και ο Σουηδος και ΟΥΔΕΠΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ.Απ την άλλη όταν ο κατασκευαστής συνιστά λιπαντικά με βαση ΤΙΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΩς ΠΧ 507.00 το ιξώδες του λιπαντικού ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ πχ 5/30.
Σε αυτή την περίπτωση είτε το αμαξι είναι Σουηδία έιτε Ελλαδα τό λάδι ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ.
5/30,αλλά όχι ότι ν' άναι 5/30 αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.Αυτά.
Θέλετε τα εμπεδώνετε.
Δε θέλετε,βάλτε SAE 10 υδραυλικού στα μοτέρια σας να στροφάρουν καλύτερα.
Θα καθαρίσει και το γρέζι μιά ώρα αρχίτερα..... -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
ξυς τα @ρχίδια' ς είναι
Γελάτε με τις μλκίες που βάζετε
Πρέπει να έχει μια εταιρία ακόμα στο Τέξας,σε ένα χωρίο σε μια υπόγα 250m κάτω απ την επιφάνεια του Αδη.
Αυτοί βγάζουν λιπαντικά,ψάξτε βρείτε specs,τα θάβουν οι της liqui moly ,motul,elf και το κακό συναπάντημα.
Λαδώνουν δε και τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να μη βγουν στην επιφάνεια της γαίας οι Τεξανοί καλλιτέχνες αλλά και επιστήμονες συνάμα ,και χάσουν την προτωκαθεδρία απ την εκμετάλευση κάτι γαλλοτσιράκια και γερμανάκια μαζί (τακίμια τα άτιμα,κόμμα έχουν κάνει και εκμεταλεύονται αθώα μοτερια...).Λοιπόν να σοβαρευτόύμε λιγάκι.
όπου ο κατασκευαστής συνιστά λιπαντικά με προδιαγραφές API/ACEA όπως στην περιπτωση του ALTO,η αναγραφή ιξώδους στο μάνουαλ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ.
Αυτό σημαίνει ότι το ιξώδες σε αυτή την περίπτωση ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ.
Το 10/30 να μεν το συνιστά ο κατασκευαστής αλλά θα τα βάλει ο Γερμανός και ο Σουηδος και ΟΥΔΕΠΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ.Απ την άλλη όταν ο κατασκευαστής συνιστά λιπαντικά με βαση ΤΙΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΩς ΠΧ 507.00 το ιξώδες του λιπαντικού ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ πχ 5/30.
Σε αυτή την περίπτωση είτε το αμαξι είναι Σουηδία έιτε Ελλαδα τό λάδι ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ.
5/30,αλλά όχι ότι ν' άναι 5/30 αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.Αυτά.
Θέλετε τα εμπεδώνετε.
Δε θέλετε,βάλτε SAE 10 υδραυλικού στα μοτέρια σας να στροφάρουν καλύτερα.
Θα καθαρίσει και το γρέζι μιά ώρα αρχίτερα.....Σωστα ο G60
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
5/30,αλλά όχι ότι ν' άναι 5/30 αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.Δεν νομίζεις ότι αυτά αντιφάσκουν;
Οι εργοστασιακές προδιαγραφές καταργούν την επίδραση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ή μπορείς να χρησιμοποιείς 5/30 σε όσα αμάξια το επιτρέπει ο κατασκευαστής;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν νομίζεις ότι αυτά αντιφάσκουν;
Οι εργοστασιακές προδιαγραφές καταργούν την επίδραση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ή μπορείς να χρησιμοποιείς 5/30 σε όσα αμάξια το επιτρέπει ο κατασκευαστής;
Εδωσες την απάντηση μόνος σου.
Στο Honda σου πχ δεν μπορείς να βάλεις 5/30 mercedes λάδι,ακόμα κι αν μένεις Σκανδιαναβία μεριά.
Θα βάλεις 5/30 ή εν τέλη ένα ψιλόρευστο ΑΛΛΑ UNIVERSAL ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ API/ACEA.Για μεσογειακά κλίματα με σειρά προτεραιότητας 0/40-5/40-10/40 και κανένα από αυτά τα λιπαντικά δεν πρέπει να είναι εξειδικευμένο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Περι λιπαντικών γενικώς