-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
To HDD 5W30 μαλλον περισσοτερο dieselολαδο ειναι (Heavy Duty Diesel)
Αν γράφει ότι μπορείς να τα χρησιμοποιείς σε βενζινοκινητήρες και θέλεις αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει το λάδι, γιατί όχι;
Εγώ στην εξωλέμβια βάζω ντιζελόλαδο της amsoil γιατί έχει ψηλό ΤΒΝ.
Το απαιτουμενο TBN (total base number) στους βενζινοκινητηρες ειναι αρκετα χαμηλοτερο απο οτι στους πετρελαιοκινητηρες, παραθετω e-mail απο motul:
Dear George,
As I stated out in past e-mail
TBN, Total Base Number, is based on a sulfonate (such as calcium sulfonate and sodiun sulfonate) that helps neuatralize sulfur in fuel.
TBN is excellent to combat sulfur but its side effect is leaving a hard carbon deposit on engine parts, so what works well in diesel engines doesnt perform or work as good in gasoline or high performance vehicles. Therefore higher TBN oil does not mean it better than lower TBN oil. Each oil is engineered to do a certain job for each type of engine.
Normally, TBN for gasoline engine oil is around 5-6 TBN and 9 -12TBN for diesel engine oil. Diesel fuel contains a lot more sulfur than gasoline.
I hope it is clear now.Best Regards / Mit freundlichen Grüßen
ppa. Frank Sieland
Area Manager Europe SE
Motul Deutschland GmbHKoelner Str. 263
D-51149 KölnΟλοκληρη Motul δεν νομιζει να λεει μπουρδες
-
http://www.opieoils.co.uk/performance_l ... _5W-40.pdf
Δηλ. το motul x-cess 5W40 με T.B.N 10.3 είναι ντιζελόλαδο;
Εγώ νομίζω οτι λέει....Το chrono 300V με TBN 11.7 ;
http://www.opieoils.co.uk/performance_l ... 10w-40.pdf.
Όταν ένα λάδι λέει οτι είναι για μεγάλα διαστήματα αλλαγών αναγκαστικά έχει μεγάλο TBN ( περισσότερα καθαριστικά).
Μόνο τα τελευταίων προδιαγραφών λάδια low SAPS έχουν τα ποσοστά που αναφέρει ο τύπος , μιας και τα καύσιμα είναι καθαρότερα βγαίνοντας από τα διυλιστήρια.
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και καθαρούς κώλους. -
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Το απαιτουμενο TBN (total base number) στους βενζινοκινητηρες ειναι αρκετα χαμηλοτερο απο οτι στους πετρελαιοκινητηρες, παραθετω e-mail απο motul:Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο βενζινοκινητήρας αλλά είναι στη θάλασσα και έχει καρμπιρατέρ. Στο λάδι του μπορεί να έχει αρκετά περισσότερα οξειδωτικά στοιχεία - γι αυτό προτιμώ (όπως όλοι) ψηλό ΤΒΝ στο λάδι.
Αν όλοι οι κινητήρες δούλευαν στις ίδιες συνθήκες θα χρειαζόμασταν μόνο ένα λάδι.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
http://www.opieoils.co.uk/performance_lubricants/pdf/motul/8100X-cess_5W-40.pdfΔηλ. το motul x-cess 5W40 με T.B.N 10.3 είναι ντιζελόλαδο;
Εγώ νομίζω οτι λέει....Το chrono 300V με TBN 11.7 ;
Όταν ένα λάδι λέει οτι είναι για μεγάλα διαστήματα αλλαγών αναγκαστικά έχει μεγάλο TBN ( περισσότερα καθαριστικά).
Μόνο τα τελευταίων προδιαγραφών λάδια SAPS έχουν τα ποσοστά που αναφέρει ο τύπος , μιας και τα καύσιμα είναι καθαρότερα βγαίνοντας από τα διυλιστήρια.
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και καθαρούς κώλους.Για το Motul και εγώ εκεί καταλήγω. Θα τους στείλω mail μόλις τελειώσει η εξεταστική.
-
Για το TBN.
Όταν ένα οξύ έρθει σε επαφή με μια βάση τότε προκαλείται χημική αντίδραση, η οποία ονομάζεται εξουδετέρωση, που παράγει άλας και νερό.
Οι ενώσεις βάσεων του λιπαντικού εξουδετερώνουν το θειικό οξύ που παράγεται με την καύση της βενζίνης-πετρελαίου.
Το θειικό οξύ (στα αγγλ.: sulphuric acid ή sulfuric acid) είναι χημική ένωση με χημικό τύπο H2SO4. Εμπειρικά, το πυκνό του διάλυμα ονομάζεται και βιτριόλι (το καθαρό, άνυδρο θειικό οξύ ονομάζεται και έλαιο βιτριολιού). Είναι ανόργανο, ισχυρό οξύ, καυστικό (προκαλεί εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα) και όταν είναι θερμό και πυκνό προκαλεί την οξείδωση ενώσεων. Αντιδρά με όλες τις βάσεις και τα δραστικά μέταλλα.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Το chrono 300V με TBN 11.7 ;
Μόνο τα τελευταίων προδιαγραφών λάδια SAPS έχουν τα ποσοστά που αναφέρει ο τύπος , μιας και τα καύσιμα είναι καθαρότερα βγαίνοντας από τα διυλιστήρια.
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και καθαρούς κώλους.Ενδιαφεροντα ολα αυτα τα στοιχεια που δινεις
Το καλο ειναι οτι καταρριπτεται και ο μυθος οτι τα 300V ειναι για λιγα χιλιομετρα μιας και εχουν TBN 11.7 αρα λοιπον κακως λεγατε οτι τα motul 300v ειναι για λιγα χιλιομετρα και μετα πεταμα.......Δες και αυτο εδω που παραθετω, ισως ταιριαζουν στα μεταξωτα βρακια και τα καθαρα κωλαρακια που ανεφερες¨
There has been a recent push to lower TBN and the associated metal detergents that contribute to TBN and the corresponding amount of sulfated ash (SASH). With the advent of ULSD, containing -
Βλέπεις τα πράγματα από τη μια πλευρά αλλά υπάρχει και η άλλη, τα λάδια είναι πιο περίπλοκα από μεγάλο ΤΒΝ = αντέχει πολλά χιλιόμετρα
Όσο για τα καύσιμα με πολύ χαμηλό θείο, ναι δεν χρειάζεται να έχει τόσο μεγάλο ΤΒΝ - ΑΛΛΑ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΙΟ (ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ) ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ.
Επίσης ορισμένα πρόσθετα που προστατεύουν από τη φθορά ανεβάζουν το TBN - δεν είναι απλό.
Εγώ προτιμώ να παίρνω λάδια με πιο παλιές και δοκιμασμένες προδιαγραφές (όχι με τις πολύ καινούριες) μέχρι να καταλήξουν οι εταιρείες στο νέο πακέτο πρόσθετων που προστατεύει (το ίδιο) καλά.
-
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε, παίρνω λάδι με ψηλό TBN για να κρατάει περισσότερο... δεν κατέχω αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο απλό.
Αλήθεια, το TBN παίζει ρόλο στην αντοχή ενός λαδιού στο fuel dilution? Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό ενός λαδιού που να μας δείχνει περισσότερη αντοχή σε αυτό?Στην Ελλάδα οι βενζίνες μας έχουν όσο λίγο θείο θα έπρεπε ή μήπως είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω νοθείας έχουν αρκετά περισσότερο. Επειδή υποπτεύομαι ότι μάλλον έχουν πιο πολύ από όσο προστάζουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις κι εγώ θα ήμουν υπέρ του σχετικά ανεβασμένου TBN.
Και αν το θείο είναι και καλό λιπαντικό μήπως πρέπει να ευχαριστούμε και τα ελληνικά διυλιστήρια και βενζινάδες που μας το προσφέρουν;;;!! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Και αν το θείο είναι και καλό λιπαντικό μήπως πρέπει να ευχαριστούμε και τα ελληνικά διυλιστήρια και βενζινάδες που μας το προσφέρουν;;;!!Αυτό είναι πάντα ένα σημείο συζήτησης για τα νοθευμένα (με πολύ θείο) καύσιμα.
Μπορεί να ζορίζει το λάδι στο κάρτερ αλλά...
(Ανάλογα με το αμάξι, όχι για τα πολύ καινούρια.)
-
Για αλλαγή λαδιών σε Ford Focus 1.6 100ps έχω καταλήξει στις εξής 3 επιλογές με σειρά προτεραιότητας τη σειρά που τα αναφέρω:
- Mobil1 Extended Performance 5w30 (13Ε 1lt)
- Aral High Tronic F SAE 5w30 (11.5E 1lt)
- Motul Specific Ford 913B 5w30 (40E 5lt)
Θα έπαιρνα τα Mobil1 που είναι πλήρως συνθετικά αλλά με προβληματίζει ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές τις Ford, παρότι έχω διαβάσει ότι έχουν βάλει πάρα πολλοί στο συγκεκριμένο μοτέρ και μείνανε ευχαριστημένοι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα. H δεύτερη επιλογή μου είναι τα Aral που πληρούν τις προδιαγραφές και πάνω το μπουκάλι γράφει ότι είναι πλήρως συνθετικά, αλλά κάπου στο διάβασα ότι έχουν συνθετικη βάση. Η τρίτη μου επιλογή είναι τα Motul επειδή παρότι πληρούν τις προδιαγραφές δεν είναι πλήρως συνθετικά.
Τα λάδια που θα διαλέξω σκοπέυω να τα κρατάω για 10000-15000 χλμ, οπότε δεν κοιτάω Motul V300 και Amsoil αφού δεν κρατάνε για τόσο πολύ τις ιδιόητές τους. Θα ήθελα τη γνώμη κάποιου γνώστη ή κάποιου κατόχου Ford που έχει δοκιμάσει τα λάδια που αναφέρω μιας και δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου και δυσκολέυομαι πολύ να διαλέξω! -
Ο χρήστης lazpinin έγραψε:
Για αλλαγή λαδιών σε Ford Focus 1.6 100ps έχω καταλήξει στις εξής 3 επιλογές με σειρά προτεραιότητας τη σειρά που τα αναφέρω:- Mobil1 Extended Performance 5w30 (13Ε 1lt)
- Aral High Tronic F SAE 5w30 (11.5E 1lt)
3. Motul Specific Ford 913B 5w30 (40E 5lt)
Θα έπαιρνα τα Mobil1 που είναι πλήρως συνθετικά αλλά με προβληματίζει ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές τις Ford, παρότι έχω διαβάσει ότι έχουν βάλει πάρα πολλοί στο συγκεκριμένο μοτέρ και μείνανε ευχαριστημένοι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα. H δεύτερη επιλογή μου είναι τα Aral που πληρούν τις προδιαγραφές και πάνω το μπουκάλι γράφει ότι είναι πλήρως συνθετικά, αλλά κάπου στο διάβασα ότι έχουν συνθετικη βάση. Η τρίτη μου επιλογή είναι τα Motul επειδή παρότι πληρούν τις προδιαγραφές δεν είναι πλήρως συνθετικά.
Τα λάδια που θα διαλέξω σκοπέυω να τα κρατάω για 10000-15000 χλμ, οπότε δεν κοιτάω Motul V300 και Amsoil αφού δεν κρατάνε για τόσο πολύ τις ιδιόητές τους. Θα ήθελα τη γνώμη κάποιου γνώστη ή κάποιου κατόχου Ford που έχει δοκιμάσει τα λάδια που αναφέρω μιας και δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου και δυσκολέυομαι πολύ να διαλέξω!Εγώ είμαι φαν της Motul, οπότε αυτά θα σου πρότεινα (από τα λίγα που ξέρω)
-
Ναι αλλά μήπως τα συγκεκριμένα Motul υστερούν σε σύγκριση με τα άλλα δύο αφού δεν έιναι πλήρως συνθετικά?
-
Ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από ένα πληκτρολόγιο , αν ήθελα μπορούσα να γράφω οτι κυκλοφορώ με πύραυλο και παίρνω 5.000e το μήνα.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Η αντιπροσωπεία δεν τα έχει αυτά. Μόνο τα Total 9000 5W-40 ( τα οποία νομίζω είναι αρκετά καλά ε Μίλτο ) θα βρεί και αυτό δεν είναι σίγουρο. Για το πού θα σου πεί ο Μίλτος καθώς δεν το κατέχω το θέμα Amsoil.
Καλά είναι τα TOTAL 9000 αλλά αν κάνει όπως είπα θα τα ξεχάσει όλα τα άλλα. Με απλά λόγια: Καμία σχέση και αν το πλακώνει θα το καταλάβει εύκολα αμέσως ή το πολύ σε 1000χλμ, και θα το εμπεδώσει απόλυτα σε 5000χλμ από την αλλαγή!
Θα βρει στην Αθήνα σε Αγγελόπουλο ( http://www.amsoil.gr ) ή σε Λαμπριανίδη ( http://www.trade-wind.gr ) που πλέον ο Αγγελ πουλάει στις ίδιες σχεδόν τιμές με Λαμπ. Πουθενά αλλού δεν έχω βρει AMSOIL επί του παρόντος.Για την βαλβολίνη ας την αλλάξει όταν έρθει ώρα να γίνει αυτή η εργασία σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης εκτός αν τον ενοχλεί η αίσθηση του κιβωτίου τόσο πολύ.
Αν το πλακώνει συχνά (και ειδικά εάν το κάνει παρατεταμένα) να την αλλάξει το συντομότερο με την ποιοτικότερη δυνατή. Τα σασμάν μας βγάζουν εύκολα πρόβλημα υπό πίεση και η μαμά βαλβολίνη ΔΕΝ κάνει για πλάκωμα (ενώ τα 1.1 και 1.4 8V της PSA δεν έχουν τόση δύναμη και ευστροφία ώστε να πολυζορίσουν λάδια-βαλβολίνες).
Όλα αυτά επειδή μιλήσαμε για τον TU5JP4 της PSA.
δηλ να πάρει Amsoil 5W40 για λαδάκι; Είναι τόσο καλό;
Μειονεκτήματά του;από βαλβολίνη ...πρέπει να την αλλάξει. Είναι χάλι μαύρο η εργοστασιακή.
Ποια προτείνεις; Την Amsoil 75W90 ...; Eχει 2, την SVG και την FGR. -
Τελικά αποκλείω τα Motul γιατί τα συγκεκριμένα (913B) δεν έχουν τόσο καλές προδιαγραφές. Για τα Mobil1 διάβασα σχόλια ανθρώπων που τα βάλανε και κάποιοι λέγαν ότι ο κινητήρας τους τα έκαιγε με γοργούς ρυθμούς και αναγκάστηκαν να τα αλλάξουν. Ο ένας απ'αυτούς μάλιστα είχε τον ίδιο κινητήρα με μένα και ανησύχησα λίγο και το σκέφτομαι αν θα τα βάλω τελικά. Τέλος, μένουν τα Aral τα οποία όμως δεν ξέρω αν είναι πλήρως συνθετικά και πόσα χιλιόμετρα μπορούν να βγάλουν χωρίς να χάσουν τις ιδιότητές του. Ειδού λοιπόν η απορία:
Mobil1 Extended Performance 5w30 ή Aral High Tronic F SAE 5w30? -
Τελικά αποκλείω τα Motul γιατί τα συγκεκριμένα (913B) δεν έχουν τόσο καλές προδιαγραφές. Για τα Mobil1 διάβασα σχόλια ανθρώπων που τα βάλανε και κάποιοι λέγαν ότι ο κινητήρας τους τα έκαιγε με γοργούς ρυθμούς και αναγκάστηκαν να τα αλλάξουν. Ο ένας απ'αυτούς μάλιστα είχε τον ίδιο κινητήρα με μένα και ανησύχησα λίγο και το σκέφτομαι αν θα τα βάλω τελικά. Τέλος, μένουν τα Aral τα οποία όμως δεν ξέρω αν είναι πλήρως συνθετικά και πόσα χιλιόμετρα μπορούν να βγάλουν χωρίς να χάσουν τις ιδιότητές του. Ειδού λοιπόν η απορία:
Mobil1 Extended Performance 5w30 ή Aral High Tronic F SAE 5w30?Και γιατι δεν βαζεις αυτα που δινει ο κατασκευαστης? Motorcraft νομιζω.
Δες και εδω:
http://www.amsoil.com/storefront/xlf.aspx
http://www.valvolineeurope.com/index.as ... 84eb7ea01b
-
Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα συνθετικών λαδιών group IV/V από την κάθε εταιρεία; Πχ. η σειρά 8100 της motul είναι group IV/V, αλλά η specific είναι group III. Όλα τα mobil 1 είναι group IV/V;
-
Τα Motorcraft 5w30 ειναι ημισυνθετικά, και μόνο τα 5w40 βγαίνουν σε συνθετικά, αλλά πολλοί που τα έβαλαν δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Τα Amsoil γράφουν ότι θέλουν αλλαγή κάθε 6 μήνες αλλά εγώ κάνω κάθε χρόνο. Τα Motul 913B έχουν άσχημες προδιαγραφές και τα υπόλοιπα τις Motul δεν πληρούν τις προδιαγραφές τις Ford. Μόνο τα Valvoline σκέφτομαι λίγο μαζί με τα Aral και τα Mobil1 αλλά δεν μου φαίνονται και τόσο καλά. Αν ήμουν σίγουρος πως το μοτέρ μου δεν θα κάψει τα Mobil1 Extended Performance θα τα είχα βάλει ήδη!
-
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα συνθετικών λαδιών group IV/V από την κάθε εταιρεία;όχι φυσικά. Λίγα μπορείς να καταλάβεις από τους 'περίεργους' όρους που χρησιμοποιούν όπως ημισυνθετικά, συνθετικά και φουλ-συνθετικά.
Δεν λένε τι περιέχει το λάδι τους γιατί αμέσως καταλαβαίνεις το κοστολόγιο του έναντι στον ανταγωνισμό. Κι όταν λένε αυτό είναι φουλ συνθετικό Gr. V ή αυτό είναι φουλ συνθετικό Gr. IV λάδι, αν είναι το 50% είναι πολύ καλά.
-
Τα Motorcraft 5w30 ειναι ημισυνθετικά, και μόνο τα 5w40 βγαίνουν σε συνθετικά, αλλά πολλοί που τα έβαλαν δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Τα Amsoil γράφουν ότι θέλουν αλλαγή κάθε 6 μήνες αλλά εγώ κάνω κάθε χρόνο. Τα Motul 913B έχουν άσχημες προδιαγραφές και τα υπόλοιπα τις Motul δεν πληρούν τις προδιαγραφές τις Ford. Μόνο τα Valvoline σκέφτομαι λίγο μαζί με τα Aral και τα Mobil1 αλλά δεν μου φαίνονται και τόσο καλά. Αν ήμουν σίγουρος πως το μοτέρ μου δεν θα κάψει τα Mobil1 Extended Performance θα τα είχα βάλει ήδη!Έχω την εντύπωση ότι τα 913Β δεν αξίζουν τα λεφτά τους, για τα άλλα θα σου πει ο Miltellas που τα ξέρει αυτά.
Περι λιπαντικών γενικώς