-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Περισσότερο με ενδιαφέρει η αντοχή του σε πίεση.
Στην πίστα τι θερμοκρασίες έφτασε το λάδι;
Λεωνίδα δυστυχώς στην έκδοση που έχω δεν υπάρχει θερμόμετρο λαδιού.
Σκέφτομαι κατά καιρούς να βάλω ένα, αλλά είναι μανούρα.de νομίζω να έχεις ούτε σε αυτόν τον τομέα πρόβλημα. Η 159 πιέζεται επαρκώς και τακτικά και στα όρια της καγκουριάς μερικές φορές
Ωραία! Μάλλον αυτά θα μπουν, εκτός αν βρω κανένα φοβερό deal πάλι στα Total.
Είχαμε και τα αποτελέσματα των αναλύσεων για όσους ενδιαφέρονται.
Για το 307 (θυμίζω: TU5JP4 μοτέρ, 74.000 χλμ, από την αρχή με Total 5-30, 8.000 από την τελευταία αλλαγή):
'Wear looks good in the first sample from your Peugeot. Universal averages are based on an oil
run of ~7,500 km. This oil was run just a bit past that mark but we think you could easily run this oil longer. Try
running this fill up to the ~9,000 km mark. The TBN is still strong at 7.1 so you have plenty of active additive left to
keep this oil in place longer. We consider a reading of 1.0 or lower to low for extended use. No harmful contaminants
were found in the sample. At 74,000 miles you have a nicely wearing engine.'Παραφλού/νερά/βενζίνες στο 0, ανησυχούσα λίγο για φλάντζα αλλά όλα οκ φαίνονται.
Tο αμάξι έχει μεικτή χρήση, ενώ σε αυτήν την περίοδο έφαγε και αρκετή πόλη. Αφότου ζεσταθεί ξεσκίζεται αρκετά.
Το 406 τώρα (XU5 μοτέρ, 263.000 σύνολο, στην αρχή 10-40 μέχρι τα 150k περίπου, μετά 5-30, 15.000 από την τελευταία αλλαγή):
'No problems showed up in this initial sample from your '98 Peugeot. All wear read well below
averages for this type of engine, even though you're running your oil about twice as long as averages. (Universal
averages show typical wear after about 7600 km.) The viscosity was a little high but still in the 30W range. The trace of
fuel is from putting the car up on ramps. It's not hurting anything. No anti-freeze found. Insolubles were low, showing
good oil filtration. The TBN read 4.2, still strong. This engine looks solid at 263,000 km. Try 20 km next. Go Hellas!'Επίσης όπως λέει 0 παραφλού και νερά. Φτου φρου μην το ματιάξω. Βέβαια τα λάδια τα άλλαξα γιατί τρόμαξα όταν είδα τα χιλιόμετρα, αλλά ενδιαφέρον το ότι προτείνουν να πάει στα 20k.
Το 406 τρώει ελάχιστη πόλη στα συνολικά χιλιόμετρα που κάνει. Δουλεύει κυρίως ΕΟ και περιφερειακό, 100 χλμ, σχεδόν καθημερινά. Σκίσιμο, κόφτες κλπ τρώει λίγο, κυρίως όταν το παίρνει ο πατέρας μου ή εγώ για ξεκάπνισμα. Το 'ιδιόρρυθμο' της περίπτωσής του είναι πως επειδή το σπίτι των γονιών μου είναι 3-4 λεπτά από την εθνική, σχεδόν με το που πάρει μπρος δουλεύει σε ψηλές σχετικά στροφές. Θέλω κάποια στιγμή να ανοίξω ψευτοκάπακο για να δω το valvetrain σε τι κατάσταση βρίσκεται.
-
Δεν πρέπει να τρυπήσει το κάρτερ;
-
Ντίνε, εγω το έκανα βάζοντας ένα Τ στον αισθητήρα πίεσης λαδιού, που λειτουργεί για το λαμπάκι εκκίνησης (εκείνο που σβήνει όταν βάλεις μπροστά).
Εγκατέστησα ένα 'πύργο' στην θέση του αισθητήρα.
Εκεί τοποθετήθηκαν ένας αισθητήρας πίεσης και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας.
Η καλωδίωση για το λαμπάκι παρέμεινε. -
TBN 4.2 με 15,000 χλμ είναι εξαιρετική επίδοση συνεπικουρούμενη βέβαια από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνει το 406 κάθε μέρα, μπράβο στα total.
Και το 7.1 στα 8,000 χλμ είναι καλό. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Το 406 τρώει ελάχιστη πόλη στα συνολικά χιλιόμετρα που κάνει. Δουλεύει κυρίως ΕΟ και περιφερειακό, 100 χλμ, σχεδόν καθημερινά. Σκίσιμο, κόφτες κλπ τρώει λίγο, κυρίως όταν το παίρνει ο πατέρας μου ή εγώ για ξεκάπνισμα. Το 'ιδιόρρυθμο' της περίπτωσής του είναι πως επειδή το σπίτι των γονιών μου είναι 3-4 λεπτά από την εθνική, σχεδόν με το που πάρει μπρος δουλεύει σε ψηλές σχετικά στροφές. Θέλω κάποια στιγμή να ανοίξω ψευτοκάπακο για να δω το valvetrain σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Τυχερό όχημα..... Με τις συνθήκες αυτές προβλέπω να ξεπερνάς χωρίς έντονες δυσκολίες τα 300k και ακόμα παραπέρα....
-
Με αφορμή το ότι στη βόρεια Ελλάδα είναι καλύτερα που έχουν πιο δροσιά ενώ στην Κρήτη πιο ζέστη κλπ... Σκέφτομαι ότι σε ζεστό κλίμα (πχ 20 αντί 3°C) το όποιο κρύο λάδι κατά την εκκίνηση θα είναι πολύ πιο ρευστό οπότε και θα προστατεύει καλύτερα στα πρώτα λεπτά και θα βρεθεί και πιο γρήγορα σε πλήρη θερμοκρασία. Επίσης έχουμε πει ότι τα λάδια στα ταξί που δεν ανάβουν σβήνουν συχνά και είναι σχεδόν πάντα ζεστά αντέχουν πιο πολύ προστατεύοντας μάλιστα καλύτερα τον κινητήρα. Μήπως λοιπόν τελικά τα θερμά κλίματα είναι καλύτερα για την μακροζωία των λαδιών (και κατά συνέπεια και των κινητήρων); ...και αν το παραπάνω σκεπτικό είναι σωστό τότε γιατί κατηγορούμε τα θερμά κλίματα για τα ζόρια των λαδιών;
-
Γιατί υπάρχουν μερικοί που με 40C εξωτερική θερμοκρασία βάζουν 0w-20 και το πλακώνουν συνέχεια στους κόφτες και μετά τους φταίει το λάδι... κάγκουροι...
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Τα amsoil asl 5-30 τι λένε;
Προχώρα άφοβα. Τα έβαζα στο S40 για σχεδόν 3 χρόνια και τα έβαλα και στις δύο πρώτες αλλαγές στην 159. Δεν τσίμπησε σταγόνα (159) . Η μόνη διαφορά που βλέπω με τα 0-30 της RedLine που βάζω τώρα είναι ένας πιο εκλεπτυσμένος ήχος στο ρελαντί.
Οι δικές μου εντυπώσεις από τα ASL μετά από 1000 χλμ, σε σχέση με τα Motul X-max που είχα πριν :
πιο γλυκιά λειτουργία στον κινητήρα, ελαφρά βελτιωμένο στροφάρισμα και μάλλον λίγο καλύτερη κατανάλωση. Θα συνεχίσω λοιπόν με αυτό και βλέπουμε -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μουσάτε τι λένε τα UOA από 'μοντέρνα' λάδια (μετά SM εποχής);API SM μόνο στην Αμερική θα δείς αφού εδώ ενδιαφέρονται κυρίως για την ACEA.
Από αυτά που βλέπω στο BITOG ( και μπορεί να τα δεί ο καθένας) τα καταφέρνουν περίφημα εκτός από extreme καταστάσεις όπου μετράνε πολύ τα πρόσθετα του φωσφόρου που στα SM έχεουν μειωθεί για προστασία του καταλύτη.
Αυτά τα προβλήματα όμως παρουσιάζονται σε παλιούς κινητήρες που είχαν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές εκείνης της εποχής.Τελικά από όσο βλέπω το mobil 1 15W50 EP έχει 1200ppm φωσφόρου και το 0W40 1000ppm , ενώ η API SM έχει ώς όριο τα 800. Απ'όσο θυμάμαι ο περιορισμός στη ποσότητα ισχύει σε συνδυασμό με την προδιαγραφή GF-4 που δίνει βαρύτητα στην οικονομία καυσίμου.
Επομένως σε μεγάλα ιξώδη 10/15W-40-50 δεν υπάρχει περιορισμός αν και νομίζω παλιότερα τα επίπεδα στα συγκεκριμένα Mobil ήταν 1200 και 1400 ppm οπότε πρέπει να τα κατέβασαν λίγο με την έλευση του API SM. -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
TBN 4.2 με 15,000 χλμ είναι εξαιρετική επίδοση συνεπικουρούμενη βέβαια από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνει το 406 κάθε μέρα, μπράβο στα total.
Και το 7.1 στα 8,000 χλμ είναι καλό.Άρα ίσως τελικά τα 20k να μην είναι εξωπραγματικό νούμερο, για τέτοιες συνθήκες πάντα.
-
Υπάρχει κανένα άλλο φτηνό μαγαζί με λάδια εκτός του trade-wind; Δυστυχώς τα M1 0W40 και τα Motul 8100 X-cess 5W40 δεν τα έχει εδώ και κάποιο καιρό και πρέπει να ψαχτώ από αλλού...
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Υπάρχει κανένα άλλο φτηνό μαγαζί με λάδια εκτός του trade-wind; Δυστυχώς τα M1 0W40 και τα Motul 8100 X-cess 5W40 δεν τα έχει εδώ και κάποιο καιρό και πρέπει να ψαχτώ από αλλού...www.g-market.gr δοκιμασμενο και εγγυημενο.
-
Ο χρήστης nrg_polini έγραψε:
Υπάρχει κανένα άλλο φτηνό μαγαζί με λάδια εκτός του trade-wind; Δυστυχώς τα M1 0W40 και τα Motul 8100 X-cess 5W40 δεν τα έχει εδώ και κάποιο καιρό και πρέπει να ψαχτώ από αλλού...
http://www.g-market.gr δοκιμασμενο και εγγυημενο.
Ευχαριστώ για την πληροφορία, δυστυχώς το βλέπω ακριβούλι... Καλόμαθα στις τιμές του άλλου!
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Και το 7.1 στα 8,000 χλμ είναι καλό.Άρα ίσως τελικά τα 20k να μην είναι εξωπραγματικό νούμερο, για τέτοιες συνθήκες πάντα.
Προσοχή παιδιά με τις αναλύσεις γιατί αυτές δείχνουν την κατάσταση του λαδιού και όχι της μηχανής. Μπορεί ένα λάδι να παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα UOA αλλά να υπάρχει αξιοσημείωτη φθορά (που μπορεί να οφείλεται από άλλους παράγοντες και όχι από το λάδι) που να μην φαίνεται στα χαρτιά αλλά όταν ανοίξεις το καπάκι των εκκεντροφόρων να πέσεις από τα σύννεφα. Δείτε εδώ: http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... ost1432860
-
1000km μετά την αλλαγή από M1 0W40 σε ARAL 5W40 και άρχισα να ακούω πάλι τα ωστήρια των βαλβίδων κατά το ξεκίνημα του κινητήρα (κλασικός M271) όταν είναι κρύος!
Όχι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά μου φαίνεται θα κοιτάξω προς Castrol μεριά αυτή τη φορά εκτός και εάν κάποιος έχει να προτείνει κανένα 'λεπτό' 5W40 -
Τα μοτέρ M271 αν δεν κάνω λάθος απαιτούν την προδιαγραφή 229.3/229.5. Το Mobil 1 0w-40 τις καλύπτει όπως και το Aral Hightronic 5w-40 (μόνο την 229.3). Τα ωστήρια των βαλβίδων τα άκουγες και με τα Mobil; Αν όχι, γύρνα σε αυτά μιας και αποτελούν ιδανικό ζευγάρωμα με τα μοτέρ της MB.
-
Με το Μ1 ο ήχος άρχισε να εξαφανίζεται από τα ωστήρια! Απλά με την πάροδο του χρόνου και των χλμ νομίζω ότι η χροιά του κινητήρα έχει γίνει πιο έντονη! Με την αλλαγή σε Aral μπορεί να εμφανίστηκε και πάλι ο ήχος από τα ωστήρια αλλά έχει μια πιο ομαλή ηχητικά λειτουργία!
Καλό το Μ1 αλλά άρχισε να με ανησυχεί τώρα τελευταία! -
πράγματι, το Mobil 1 γενικώς κάνει τον κινητήρα να ακούγεται λίγο περισσότερο. Αυτό το παρατήρησα και εγώ, όχι αμέσως (στις πρώτες αλλαγές το μοτέρ ήταν 'τάφος') αλλά μετά από 2-3 αλλαγές και αφού είχε μεσολαβήσει στο ενδιάμεσο μια αλλαγή με Mobil 1 ESP 5w-30 (ίσως να έφταιγε και η αλλαγή του ιξώδους). Βέβαια, τα μοτέρ μας είναι εντελώς διαφορετικά (έχω ένα Seat 1.4 ατμόσφαιρα) αλλά το φαινόμενο είναι το ίδιο. Αυτή η αύξηση του θορύβου δεν ξέρω κατά πόση σχέση έχει (και αν έχει) με την φθορά ή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου λιπαντικού.
Αν επιμένεις σε Castrol, προτίμησε ένα που να καλύπτει την 229.3 ή 229.5 καλύτερα, που μόνο το Edge 0w-30 την καλύπτει. Και ενημέρωσέ μας αν γλυκάνει ο ήχος.
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Υπάρχει κανένα άλλο φτηνό μαγαζί με λάδια εκτός του trade-wind; Δυστυχώς τα M1 0W40 και τα Motul 8100 X-cess 5W40 δεν τα έχει εδώ και κάποιο καιρό και πρέπει να ψαχτώ από αλλού...Φίλε μου τη προηγούμενη Πέμπτη πήρα δύο 2λιτρα Motul 8100 X-cess 5W40 από το κατάστημα στον Πειραιά! Μάλλον έχει. Το κατάστημα στη Καλλιρρόης πρέπει να έχει 5λιτρο μόνο!
Διαβάζοντας 459 σελίδες τί περίμενα? Το λαδοεγκεφαλικό ήταν σίγουρο !
Έτσι έκανα και εγώ την αλλαγή μου σε Polo του 2002 από 10W40(Repsol) με τα παραπάνω, μετά από τα πολύ καλά λόγια που έχω διαβάσει εδώ. Αρχικά περίεργος ήχος και χροιά κινητήρα αλλά μετά από 300χλμ όλα καλά, γλυκός/μαλακός σε ήχο και λειτουργία κινητήρας (αλλαγές,κατέβασμα,στροφάρισμα), ομαλότερη λειτουργία στο πρωινό ξεκίνημα, τα ωστήρια ακούγονται σχεδόν ελάχιστα για 5'(από 1'). Αλλά παίζει κάποιο ρόλο(σοβαρό) που είναι API SL από SM που ήταν τα Repsol? Βέβαια σε σύγκριση τα δυό τους καμία σχέση! -
Ο χρήστης caveman_ έγραψε:
...Αλλά παίζει κάποιο ρόλο(σοβαρό) που είναι API SL από SM που ήταν τα Repsol?...Σε παλιό κινητήρα μάλλον προτιμάς τα SL (ή και παλιότερα) που επιτρέπουν λίγο παραπάνω από κάτι χρήσιμα αντιτριβικά. Το SM πολλοί γενικά το αποφεύγουν όταν μπορούν ακριβώς για το λόγο αυτό. (εκτός αν έχεις κινητήρα με καταλύτη που να απαιτεί SM που υποτίθεται τον προστατεύει)
Τώρα αν είναι αυτό από το οποίο έγινε η διαφορά που παρατηρείς ή χίλια δυο άλλα είναι πρακτικά αδύνατο να απαντηθεί... τολμώ όμως να υποθέσω πως αυτό που αναφέρεις οφείλεται μάλλον αποκλειστικά στην αλλαγή του ιξώδους που στο κρύο είναι πιο ευκίνητο.
Περι λιπαντικών γενικώς