-
Πριν 20+ χρόνια οι 4Τ ειχαν πραγματοποιήσει μια γενική δοκιμή,με την βοήθεια του Πολυτεχνείου,ολων των λιπαντικών(λαδιών)που υπήρχαν τοτε στην Ελληνική Αγορά!
Φυσικά μετα την δημοσίευση της ερευνας οι εταιρείες (αντιπροσωπείες καλύτερα) φρόντισαν να μην γίνει ποτε αλλη παρόμοια!!!!Σε αυτο το topic λοιπόν θα ηθελα να βαλουμε ολοι τις εμπειρίες μας απο τα λιπαντικά που χρησιμοποιούμε.Λεω λιπαντικά και οχι λάδια γιατι περιλαμβάνω και τις βαλβολίνες και τα ATF.
Για να ειμαστε και 'νόμιμοι' (δύσκολο να αποφύγεις την 'γκρίζα' διαφήμιση σε τέτοιο topic) θα ηθελα -πριν βαλω κι εγω τις εμπειρίες μου- την γνώμη του κ.ΤΤ!!!
Αναμένω -
Πριν 20+ χρόνια οι 4Τ ειχαν πραγματοποιήσει μια γενική δοκιμή,με την βοήθεια του Πολυτεχνείου,ολων των λιπαντικών(λαδιών)που υπήρχαν τοτε στην Ελληνική Αγορά!
Φυσικά μετα την δημοσίευση της ερευνας οι εταιρείες (αντιπροσωπείες καλύτερα) φρόντισαν να μην γίνει ποτε αλλη παρόμοια!!!!Σε αυτο το topic λοιπόν θα ηθελα να βαλουμε ολοι τις εμπειρίες μας απο τα λιπαντικά που χρησιμοποιούμε.Λεω λιπαντικά και οχι λάδια γιατι περιλαμβάνω και τις βαλβολίνες και τα ATF.
Για να ειμαστε και 'νόμιμοι' (δύσκολο να αποφύγεις την 'γκρίζα' διαφήμιση σε τέτοιο topic) θα ηθελα -πριν βαλω κι εγω τις εμπειρίες μου- την γνώμη του κ.ΤΤ!!!
Αναμένω -
Αναμένω -
EGO PANTOS THA PO TIS EMPEIRIES MOY.
MOBIL 1 0W-15 GIA PARA POLA XPONIA.
APOTELESMA MHDENIKA KATALOIPA SE KAPTEP-KINHTHPA.
MILAME GIA SKETO APORYPANTIKO!!!!!!!!!!!
KAI EKKINHSH KPYO TO XEIMONA ME MISH MIZIA. -
[quote='HUNTER']EGO PANTOS THA PO TIS EMPEIRIES MOY.
MOBIL 1 0W-150-15???Hunter μηπως ειναι αλλη η πυκνότητα του λαδιού?
-
Εδω και μερικα χρονια χρησιμοποιω αποκλειστικα ΕΚΟ megatron.Ειναι απο τα ακριβοτερα 'καθημερινα' λαδια της αγορας(δεν αναφερομαι σε motul κλπ) αλλα και απο τα καλυτερα κατα τη γνωμη μου.Θυμαμαι χαρακτηριστικα οτι ειχα δει διαφορα στην αποδοση σε σχεση με τα παλια μου λαδια σε στροφες ανω των 4500/min και μαλιστα σε 8βαλβιδο κινητηρα(τον TU των 1360cc του group PSA).Στο 16βαλβιδο xsara 1.6 που εχω τωρα τα πραγματα ειναι ακομα καλυτερα,οποτε το συνιστω ανεπιφυλακτα.Η τιμη του νομιζς ειναι γυρω στα 10 ευρω το λιτρο αλλα καλυτερα ρωτηστε για αυτο στα πρατηρια.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
MOBIL 1 0W-15 GIA PARA POLA XPONIA.
APOTELESMA MHDENIKA KATALOIPA SE KAPTEP-KINHTHPA.
MILAME GIA SKETO APORYPANTIKO!!!!!!!!!!!
KAI EKKINHSH KPYO TO XEIMONA ME MISH MIZIA.0-15 ειναι 'λιγο' αεραιο για το Ελληνικο κλιμα. Τουλαχιστον 5-30 θα ελεγα.
-
Στις ΗΠΑ τα τελευταια 10 χρονια το Mobil 1 εχει αποδηχθει ως περα απο καλυτερο του ανταγωνισμου για αυτους που προτιμουν συνθετικο. Το Castrol Syntec ειναι δευτερο καλυτερο και μετα το...χαος. Κανεις δεν ερχεται καν κοντα σε αυτους τους 2.
Εγω βαζω Mobil 1 (5-30) 80% και Castrol Syntec 20% σε ολα τα αυτοκινητα μου απο το παρελθον εκτος τωρα με το Λεξους RX300 λογο του οτι ειναι αδυνατο να μπορω να βγαλω το φιλτρο λαδιου λογο τοποθετησης. Χωρις ειδικο εργαλιο δεν μπορω να φανταστω πως θα μπορουσε να το βγαλει/βαλει ο αντιπροσωπος.
Οσο για την πυκνοτητα, δεν την αποφασισα εγω αλλα ο κατασκευαστης. Και αυτο συνιστω και σε εσας. Ανοιξτε το βιβλιαρακι του αυτοκινητου και εκει μεσα πρεπει να μιλαει για πυκνοτητες σε αναλογες θερμοκρασιες/κλιματολογικες συνθηκες της αναλογης Ευρωπαικης χωρας. Ακολουθηστε την συμβουλη του κατασκευαστη ειναι η καλυτερη συμβουλη κατα την γνωμη μου.
-
Μια παρατήρηση, η ιδιότητα που προδιαγράφεται στα λάδια είναι το ιξώδες (viscosity), όχι η πυκνότητα (density).
-
OΚ να σας πω κι εγω.
Αφου δοκίμασα πολλά λάδια και ιξώδη (σωστός catalyst),κατέληξα στα εξής.
Το Castrol 10/60 αν και εχει τις καλύτερες συστάσεις εκανε το μοτέρ μου (2λιτρο 6κύλινδρο ΒMW) να 'κουδουνίζει'.
Τα Selenia 10/60 προσφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και αντοχή στις 'καταπονήσεις'
Τα καλύτερα ομως που εχω δοκιμάσει ειναι τα Motul 300V 15/50.Αν και η θερμοκρασία ladio;y φθάνει μέχρι και τους 112 βαθμούς περιπου σε σκληρή χρήση πέφτει αμέσως μετά και το λάδι κρατάει πάντα την συνοχ'η του.
Τα παραπάνω εχουν δοκιμαστεί και σε πίστα (Μέγαρα).
Το Motul μάλιστα ειναι το μόνο που μετά 4 γύρους στην πίστα δεν ακούς τις βαλβίδες να χτυπάνε.Gavriil1 γιατι τοση εμμονή στο τι λέει ο κατασκευαστής?Δεν αμφισβητώ οτι το βιβλιαράκι του οχήματος προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες αλλα οι after market λύσεις εχουν (οταν ειναι σοβαρές) την κάλυψη των κατασκευαστών και επιπλέον πλεονεκτήματα.Στην περίπτωση δε των λιπαντικών η μείωση των τριβών βελτιώνει και προστατεύει συνολικά τον κινητήρα.
Οσον αφορά σε βαλβολίνες η καλύτερη που δοκίμασα ποτε ειναι η Lubrication Engineers.Θελει ζέσταμα αλλα αφου ζεσταθεί το κιβώτιο γίνεται βούτυρο.Το ιδιο και για το διαφορικό.
Επίσης πολύ καλή η Motul Gear 75/90. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Gavriil1 γιατι τοση εμμονή στο τι λέει ο κατασκευαστής?Δεν αμφισβητώ οτι το βιβλιαράκι του οχήματος προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες αλλα οι after market λύσεις εχουν (οταν ειναι σοβαρές) την κάλυψη των κατασκευαστών και επιπλέον πλεονεκτήματα.Στην περίπτωση δε των λιπαντικών η μείωση των τριβών βελτιώνει και προστατεύει συνολικά τον κινητήρα.Είναι πολύ σωστή η εμμονή στις τιμές ιξώδους που προτείνει ο κατασκευαστής, γιατί ο σχεδιασμός του κινητήρα και ο υπολογισμός ορισμένων εξαρτημάτων (πχ έδρανα ολίσθησης) γίνεται για δεδομένο ιξώδες, οπότε αν βάλεις άλλο κανείς δε σου λέει ότι θα λειτουργεί σωστά.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Μια παρατήρηση, η ιδιότητα που προδιαγράφεται στα λάδια είναι το ιξώδες (viscosity), όχι η πυκνότητα (density).Σωστα. Τα Ελληνικα μου ειναι σε αθλια κατασταση. Και η ορθογραφια μου σε αθλιοτερη
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Gavriil1 γιατι τοση εμμονή στο τι λέει ο κατασκευαστής?Δεν αμφισβητώ οτι το βιβλιαράκι του οχήματος προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες αλλα οι after market λύσεις εχουν (οταν ειναι σοβαρές) την κάλυψη των κατασκευαστών και επιπλέον πλεονεκτήματα.Στην περίπτωση δε των λιπαντικών η μείωση των τριβών βελτιώνει και προστατεύει συνολικά τον κινητήρα.
Αυτο παει προς ολους.
Οταν μιλαμε για καυσιμα και λιπαντικα, το θεμα/ατα ειναι τοσο μεγαλο που ως ιδιοκτητης αυτοκινητου εχεις 2 λυσεις.
-
Να πας σχολειο για καμια 10 χρονια και να γινεις αρχιμηχανικος (και ποιος ξερει τι αλλο). Αυτο ειναι το πιο ευκολο ομως. Μετα πρεπει να βρεις ενα τονο λεφτα και να αγορασεις ενα τονο πανακριβων εξαρτηματων ετσι ωστε να φτιαξεις ενα τελευτεας τεχνολογιας εργαστηριο τεστ λυπαντικων και βενζινης. Μετα να κανεις το αυτοκινητο σου πειραμα και να τεσταρεις τους χιλιες δυο παραγοντες που παιζουν ρολο στα τεστ καυσιμου και λιπαντικων. Στο τελος βγαζεις τα συμπερασματα σου.
-
Να ακολουθησεις αυτο που συνιστα ο κατασκευαστης που εχει και τους ανθρωπους με τις γνωσεις και τα πτυχια και τα εκκατομυριων $$$ εργαστηρια και τον χρονο και το χρημα και την γνωση, κτλ.
Σορρυ αλλα εαν νομιζετε οτι βαζοντας καυσιμο 'αβγ' και λυπαντικο 'βγδ' και τεσταροντας το αυτοκινητο με το να το οδηγησεις ή να παρακολουθησεις τις ενδηξεις του αυτοκινητου οπως θερμοκρασια 'γδε', κτλ, τοτε κανετε (τουλαχιστον) λαθος.
-
-
-
Να πας σχολειο για καμια 10 χρονια και να γινεις αρχιμηχανικος (και ποιος ξερει τι αλλο). Αυτο ειναι το πιο ευκολο ομως. Μετα πρεπει να βρεις ενα τονο λεφτα και να αγορασεις ενα τονο πανακριβων εξαρτηματων ετσι ωστε να φτιαξεις ενα τελευτεας τεχνολογιας εργαστηριο τεστ λυπαντικων και βενζινης. Μετα να κανεις το αυτοκινητο σου πειραμα και να τεσταρεις τους χιλιες δυο παραγοντες που παιζουν ρολο στα τεστ καυσιμου και λιπαντικων. Στο τελος βγαζεις τα συμπερασματα σου.
-
Να ακολουθησεις αυτο που συνιστα ο κατασκευαστης που εχει και τους ανθρωπους με τις γνωσεις και τα πτυχια και τα εκκατομυριων $$$ εργαστηρια και τον χρονο και το χρημα και την γνωση, κτλ.
Σορρυ αλλα εαν νομιζετε οτι βαζοντας καυσιμο 'αβγ' και λυπαντικο 'βγδ' και τεσταροντας το αυτοκινητο με το να το οδηγησεις ή να παρακολουθησεις τις ενδηξεις του αυτοκινητου οπως θερμοκρασια 'γδε', κτλ, τοτε κανετε (τουλαχιστον) λαθος.[/quote]
Και εμένα να με συγχωρείς αλλα υπεραπλουστεύεις τις καταστάσεις.Και εξηγούμαι.
Το ιξώδες του λαδιού εχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος στις οποίες ειναι λειτουργικό (π.χ. δεν υπάρχει Γερμανός ή αλλος Βορειος που να χρησιμοποιεί τον χειμώνα λάδι 15/50 ή 10/60 για τον απλούστατο λόγο οτι το λάδι θα γίνει μαρμελάδα).
Στην παρατήρηση σου λοιπόν σχετικά με το ιξώδες που πρότείνει ο κατασκευαστής,θα σου πω οτι η BMW που αγόρασα ειχε στο κεφάλαιο λάδια εναν πίνακα που εδειχνε σε ποιες θερμοκρασίες λειτουργεί το καθε ιξώδες.
Παρατήρησε ακόμα οτι οι κατασκευαστές συχνά αλλάζουν προτεινόμενο λάδι ανάλογα με την συμφωνία που εχουν κανει καθε φορά με τους παραγωγούς (το ιδιο ισχύει και για τα λάστιχα).Δεύτερον.Δεν νομίζω οτι αποτελεί ενα αυτοκίνητο αντικείμενο πειράματος αν δοκιμάσεις διάφορα υλικά,θεωρώντας σαν δεδομένο οτι κινείσαι στην γκάμα των επώνυμων υλικών.
Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κακό λάδι όπως δεν υπάρχουν πια κακα αυτοκίνητα.
Οι after market λύσεις αυτό ακριβώς προσφέρουν και σου επαναλαμβάνω οτι συνήθως αυτό γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του κατασκευαστή των αυτοκινήτων,οπως ακριβώς η Prodrive εξελίσσει τα Subaru!Οπως αντιλαμβάνεσαι δεν ανέφερα πουθενά οτι μπορεί κάποιος να βαζει στο αυτοκίνητό του οτι βρει μπροστά του.Αλλα αν το αυτοκίνητο ειναι το χόμπυ του τοτε σίγουρα μπορεί να βρεί καλά προϊόντα που θα προστατέψουν και θα συντηρήσουν το όχημά του.
Τωρα αν νομίζεις οτι οι κατασκευαστές εκδίδουν το βιβλίο του αυτοκινήτου και αυτό πρέπει να θεωρείται Η ΒΙΒΛΟΣ,τοτε μαλλον κάνεις χαρούμενους αρκετούς επίσημους αντιπροσώπους με service (αν και μου κανει εντύπωση οτι αλλάζεις μόνος σου τα λάδια -σωστός,κι εγω το ιδιο- και μάλιστα φαίνεται οτι ξερεις και αρκετά πράγματα γυρω απο τα αυτοκίνητα).
Και παλι θα ηθελα να τονίσω οτι μου αρέσει η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και δεν θα ηθελα να παρεξηγήσεις τίποτα απο τα λεγόμενα μου,οπως κι εγω για εσένα.
Αναμένω την απάντησή σου που θα ειναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.
Χαιρετίσματα στην Wind City!!! -
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
MOBIL 1 0W-150-15???Hunter μηπως ειναι αλλη η πυκνότητα του λαδιού?
SORRY EINAI 0W-30 ALLA LOGO KEKTHMENHS TAXYTHTAS...........
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στην παρατήρηση σου λοιπόν σχετικά με το ιξώδες που πρότείνει ο κατασκευαστής,θα σου πω οτι η BMW που αγόρασα ειχε στο κεφάλαιο λάδια εναν πίνακα που εδειχνε σε ποιες θερμοκρασίες λειτουργεί το καθε ιξώδες.
Η BMW που αγόρασες ειχε στο κεφάλαιο λάδια εναν πίνακα που εδειχνε σε ποιες θερμοκρασίες λειτουργεί το καθε ιξώδες για τον κινητηρα σου.
Μονο οι σχεδιαστες του κινητηρα σου ξερουν ποιο ιξωδες ειναι σωστο για τον κινητηρα σου. Και αυτο ειναι αυτο που προσπαθω να σου πω. Εσυ και εγω δεν μπορουμε να ξερουμε τα πραγματικα και ολοκληρωτικα αποτελεσματα μιας αλλαγης που αφορα το λυπαντικο και το καυσιμο.
Ουτε εχουμε τις καταλληλες γνωσεις αλλα ακομη και να τις ειχαμε, δεν εχουμε τα καταλληλα εργαλεια για διγνωση και παρατηρηση παραγοντων. Εχεις εσυ την δυνατοτητα να βαλεις V POwer 99+ βενζινη και να ανοιξεις καπακι και κεφαλη και να δεις ποσους ανθρακες λιγοτερους τωρα εχεις μαζεψει γυρω απο τον λεμο των βαλβιδων? Ή ποια ειναι η πραγματικη θερμοκρασια σε διαφορα μερη στον κορμο κατω απο 1000, 2000, 3000, 4000, κτλ στροφες και 'αβγ' φορτως και ποια θα ειναι η φθορα στα 'αβγ' μερη του κινητηρα απο το ενα λαδι και ποια απο το αλλα, και και και. Ειναι αδυνατον. Αλλα μονο εαν τα ξερω ολα αυτα, τοτε μπορω να βγω εξω και να πω, 'έι παιδια, το 'αβγ' λαδι ειναι καλυτερο κατω απο τις 'βγδ' συνθηκες και να τα νουμερα'. Το μονο που μπορεις να πεις ειναι εαν ενοιωσες καποια διαφορα απο το 'buttometer' που το λενε εδω στις ΗΠΑ ή απο τα οργανα του αυτοκινητου που μονο ακραιες καταστασεις εχουν φτιαχτει να δειχνουν και αυτο ειναι ολο. Εαν αυτο ειναι εμπερειστατομενη γνωμη, τοτε εχουμε διαφοερικα στανταρντ για το τι ειναι ακριβες και τι δεν ειναι.
Παρατήρησε ακόμα οτι οι κατασκευαστές συχνά αλλάζουν προτεινόμενο λάδι ανάλογα με την συμφωνία που εχουν κανει καθε φορά με τους παραγωγούς (το ιδιο ισχύει και για τα λάστιχα).
Βεβαιως και το κανουν αλλα μονο αφου τεσταρουν αυτα που πρεπει να τεσταρουν, κτλ. Εσυ και εγω δεν μπορουμε να τεσταρουμε.
Δεύτερον.Δεν νομίζω οτι αποτελεί ενα αυτοκίνητο αντικείμενο πειράματος αν δοκιμάσεις διάφορα υλικά,θεωρώντας σαν δεδομένο οτι κινείσαι στην γκάμα των επώνυμων υλικών.
Εσυ νομιζεις οτι προσπαθω να καταδικασω επωνυμα και ανωνυμα after market ανταλλακτικα. Εκει δεν ειναι το νοημα μου. Το ανταλλακτικο μπορει να ειναι επωνυμο αλλα να ειναι το λαθος ανταλλακτικο. Το Mobil 1 ειναι επωνυμο υλικο αλλα εαν βαλω 20-50 ιξωδες στο αυτοκινητο κανω κακο στο αυτοκινητο μου.
Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κακό λάδι όπως δεν υπάρχουν πια κακα αυτοκίνητα.
Μπορει να μην υπαρχει κακο λαδι, ομως υπαρχει το λαθος λαδι. Οσο για τα αυτοκινητα, I guess πρεπει να ορισουμε τι εννοεις με την λεξη 'κακο', διοτι το 'α' καλυτερο απο το 'β' αυτοκινητο, σιγουρα υπαρχει.
Οι after market λύσεις αυτό ακριβώς προσφέρουν και σου επαναλαμβάνω οτι συνήθως αυτό γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του κατασκευαστή των αυτοκινήτων,οπως ακριβώς η Prodrive εξελίσσει τα Subaru!
Ναι αλλα η Προντραιβ ειναι καλυτερη απο μενα και σενα. Εχουν τους ανθρωπους με τις γνωσεις και τα εργαστηρια, κτλ. Και εαν δεν εδιναν εγγυηση στις μετατροπες, εγω προσωπικα δεν θα πηγαινα εκει. Αλλα ξαναρωταω, τι σχεση η Προντραιβ με μενα και σενα. Δεν ειδα κανενα απο την Προντραιβ να ερθει στο φορουμ να μιλησει για ποια ειναι καλη και ποια κακη βενζινη.
Οπως αντιλαμβάνεσαι δεν ανέφερα πουθενά οτι μπορεί κάποιος να βαζει στο αυτοκίνητό του οτι βρει μπροστά του.Αλλα αν το αυτοκίνητο ειναι το χόμπυ του τοτε σίγουρα μπορεί να βρεί καλά προϊόντα που θα προστατέψουν και θα συντηρήσουν το όχημά του.
Και εδω ειναι η διαφωνια μας. Ερχομαι εγω και σου απαντω στο παραπανω οτι εσυ και εγω δεν εχουμε την δυνατοτητα να ξερουμε πραγματικα ποιο ειναι το σωστο ή το ποιο σωστο, για το αυτοκινητο μας. Γιαυτο και ανηγεις το βιβλιαρακι και ακολουθεις τον κατασκευαστη και πανω απο ολα, σχεδιαστη του αυτοκινητου σου. Ποιος ξερει καλυτερα απο αυτον?
Αλλα υπαρχει και μια διευκρηνηση εδω. Ας πουμε οτι ο κατασκευαστης συνιστα λιπαντικο συμβατικο με 'αβγ' ιξωδες. Υπαρχει καλυτερο λιπαντικο απο αυτο στην αγορα? Πιθανον ναι. Στην δικη μου περιπτωση για παραδειγμα ολα τα αυτοκινητα που αγορασα εδω λενε το συνθετικο λιπαντικο δεν ειναι απαραιτητο, αλλα μπορει να χρισημοποιηθει. Δεν θα κανει κακο. Αλλα εαν χρισημοποιηθει, βαλε το ταδε ιξωδες για τις ταδε περιβαντολογικες θερμοκρασιες, κτλ. Και μετα στις ΗΠΑ υπαρχει μια ομοσπονδοιακη σφραγιδα που ειναι το μονο πραγμα που σου λεει ο κατασκευαστης οτι πρεπει να ακολουθησεις ως απαρετητως. Ειναι η σφραγιδα του API (American Petroleum Institute) που εχει τους δικους τις επιστημονες και εργαστηρια και σου λεει, εαν το λαδι δεν εχει αυτη την σφραγιδα, τοτε δεν εχει περασει τα καταλληλα τεστ ποιοτητας κτλ. Περιττο να πω οτι δεν υπαρχει λαδι χωρις αυτη την σφραδιδα στα ραφια πουθενα στις ΗΠΑ.
Τωρα αν νομίζεις οτι οι κατασκευαστές εκδίδουν το βιβλίο του αυτοκινήτου και αυτό πρέπει να θεωρείται Η ΒΙΒΛΟΣ,τοτε μαλλον κάνεις χαρούμενους αρκετούς επίσημους αντιπροσώπους με service (αν και μου κανει εντύπωση οτι αλλάζεις μόνος σου τα λάδια -σωστός,κι εγω το ιδιο- και μάλιστα φαίνεται οτι ξερεις και αρκετά πράγματα γυρω απο τα αυτοκίνητα).
Εγω δεν ειπα οτι πρεπει να πας στην ανριπροσωπια να αλλαξεις λαδι ή να βαλεις βενζινη καθε φορα που πρεπει να το κανεις. Οταν αγοραζεις ενα Χοντα, δεν υπαρχει Χοντα βενζινη ή Χοντα λαδι για να πρεπει να βαλεις το γνησιο. Το παραδειγμα/παρομοιωση σου ειναι ακυρο/η.
Και παλι θα ηθελα να τονίσω οτι μου αρέσει η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και δεν θα ηθελα να παρεξηγήσεις τίποτα απο τα λεγόμενα μου,οπως κι εγω για εσένα.
Αναμένω την απάντησή σου που θα ειναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.
Χαιρετίσματα στην Wind City!!!Ευχαριστω και συμφωνοι.
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Στις ΗΠΑ τα τελευταια 10 χρονια το Mobil 1 εχει αποδηχθει ως περα απο καλυτερο του ανταγωνισμου για αυτους που προτιμουν συνθετικο. Το Castrol Syntec ειναι δευτερο καλυτερο και μετα το...χαος. Κανεις δεν ερχεται καν κοντα σε αυτους τους 2.Εγω βαζω Mobil 1 (5-30) 80% και Castrol Syntec 20% σε ολα τα αυτοκινητα μου απο το παρελθον εκτος τωρα με το Λεξους RX300 λογο του οτι ειναι αδυνατο να μπορω να βγαλω το φιλτρο λαδιου λογο τοποθετησης. Χωρις ειδικο εργαλιο δεν μπορω να φανταστω πως θα μπορουσε να το βγαλει/βαλει ο αντιπροσωπος.
Poso kanei to ladi gia to CL? 6 lt xreiazetai? Poso kanei to filtro ladiou?
To allazeis mono sou? Ti ta kaneis ta palia ladia? -
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Στις ΗΠΑ τα τελευταια 10 χρονια το Mobil 1 εχει αποδηχθει ως περα απο καλυτερο του ανταγωνισμου για αυτους που προτιμουν συνθετικο. Το Castrol Syntec ειναι δευτερο καλυτερο και μετα το...χαος. Κανεις δεν ερχεται καν κοντα σε αυτους τους 2.
Εγω βαζω Mobil 1 (5-30) 80% και Castrol Syntec 20% σε ολα τα αυτοκινητα μου απο το παρελθον εκτος τωρα με το Λεξους RX300 λογο του οτι ειναι αδυνατο να μπορω να βγαλω το φιλτρο λαδιου λογο τοποθετησης. Χωρις ειδικο εργαλιο δεν μπορω να φανταστω πως θα μπορουσε να το βγαλει/βαλει ο αντιπροσωπος.
Poso kanei to ladi gia to CL? 6 lt xreiazetai? Poso kanei to filtro ladiou?
To allazeis mono sou? Ti ta kaneis ta palia ladia?Η ερωτησεις σου ειναι πολυ σχετικες διοτι μολις τελειωσα με την αλλαγη λαδιου και των φιλτρου εσωτερικου αερα (AC/Heater) του CL.
Εβαλα το Μομπιλ 1 5-30. Περνει 4.7 λιτρα με το φιλτρο.
Το φιλτρο λαδιου παντα το αγοραζω απο την αντιπροσωπια (πολυ σημαντικο στα περισσοτερα αυτοκινητα) και κανει $8.50 δυστηχως αλλα τι να κανεις. Οχι γνησια φιλτρα κανουν γυρω στα $3-$4. Επισης η ροδελα ειναι πολυ σημαντικη, αλλιως τρεχει λαδι απο την ταπα.
Μονος μου αλλαζω λαδια παντα εκτος απο το Αρ Εξ 300 που δεν μπορω να βρω τροπο να βγαλω το φιλτρο. Σημερα εκανα 2 τηλεφωνα σε 2 διαφορετικους αντιπροσωπους και μου ειπαν και οι 2 οτι δεν υπαρχει ειδικο εργαλειο, απλως ειναι πολυ δυσκολο να βγει το φιλτρο σε αυτο το κινητηρα. Ο ιδιος κινητηρας χρισημοποιητε και στο ES300 της Λεξους by the way.
Τα λάδια τα βαζω μεσα σε ενα milk jug και τα δινω σε Quick Oil Change shops οπως Jiffy Lube, etc.
-
Gavriil1 εγραψε:
Η BMW που αγόρασες ειχε στο κεφάλαιο λάδια εναν πίνακα που εδειχνε σε ποιες θερμοκρασίες λειτουργεί το καθε ιξώδες για τον κινητηρα σου.
Μονο οι σχεδιαστες του κινητηρα σου ξερουν ποιο ιξωδες ειναι σωστο για τον κινητηρα σου.Gavriil συγγνώμη αλλα το ιξώδες ΔΕΝ εχει να κανει με ενα συγκεκριμένο κινητήρα αλλα ειναι η προδιαγραφή του γενικώς.Ο πίνακας που σου λέω ειχε ΟΛΑ τα ιξώδη.Μπορεί στο δικό μου να μην πρέπει να βάλω π.χ. 0/40 στην Ελλάδα ενω στην Γερμανία ενδείκνυται τον χειμώνα.
Ο κατασκευαστής συνήθως προτείνει μάρκα λαδιού και range ιξώδους π.χ. απο 10/40 εως 15/50 κλπ.Gavriil1 εγραψε:
Ουτε εχουμε τις καταλληλες γνωσεις αλλα ακομη και να τις ειχαμε, δεν εχουμε τα καταλληλα εργαλεια για διγνωση και παρατηρηση παραγοντων. Εχεις εσυ την δυνατοτητα να βαλεις V POwer 99+ βενζινη και να ανοιξεις καπακι και κεφαλη και να δεις ποσους ανθρακες λιγοτερους τωρα εχεις μαζεψει γυρω απο τον λεμο των βαλβιδων? Εαν αυτο ειναι εμπερειστατομενη γνωμη, τοτε εχουμε διαφοερικα στανταρντ για το τι ειναι ακριβες και τι δεν ειναι.Οταν ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της βενζίνης στην Ελλάδα (χαμηλά οκτάνια λογω νόθευσης) τοτε οταν ενας κατασκευαστής οπως η Shell προτείνει μια βενζίνη με τα Χ ή Ψ πρόσθετα που καθαρίζουν το μοτέρ τοτε δεν εχω κανένα λογο να μην δοκιμάσω.Χωρίς να χρειάζεται να γίνω πυρηνικός επιστήμονας!!!!
Εχω ανοίξει κινητήρα που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο λάδι (Motul) που ΔΕΝ το πρότεινε ο κατασκευαστής (οχι σαν ιξώδες) και επαθα πλάκα απο το ποσο λιγες φθορές ειχε (ηταν σαν καινούργιο) μετά 150.000 χλμ.
[/quote]Gavriil1 εγραψε:
Εσυ νομιζεις οτι προσπαθω να καταδικασω επωνυμα και ανωνυμα after market ανταλλακτικα. Εκει δεν ειναι το νοημα μου. Το ανταλλακτικο μπορει να ειναι επωνυμο αλλα να ειναι το λαθος ανταλλακτικο. Το Mobil 1 ειναι επωνυμο υλικο αλλα εαν βαλω 20-50 ιξωδες στο αυτοκινητο κανω κακο στο αυτοκινητο μου.Για μενα το Mobil1 δεν ειναι απο τα καλύτερα λάδια.Αλλα αυτό ειναι η δικιά μου γνώμη.Σαφώς και δεν πρέπει να βάλεις 20/50 αν το αυτοκίνητό σου δεν μπορεί να το πάρει.Αυτό ομως δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να δοκιμάσεις π.χ. Castrol ή Motul ή οτιδήποτε στο ιδιο ιξώδες με αυτο της προδιαγραφής του κινητήρα σου.
Gavriil1 εγραψε:[/quote]
Μπορει να μην υπαρχει κακο λαδι, ομως υπαρχει το λαθος λαδι. Οσο για τα αυτοκινητα, I guess πρεπει να ορισουμε τι εννοεις με την λεξη 'κακο', διοτι το 'α' καλυτερο απο το 'β' αυτοκινητο, σιγουρα υπαρχει.'Κακό' αυτοκίνητο ηταν το Morris Marina.Τετοια αυτοκίνητα δεν βγαίνουν πιά.Ολα καλύπτουν ενα minimum standard.
Βεβαίως υπάρχουν καλύτερα αυτοκίνητα απο αλλα.Ετσι μπορούμε και διαλέγουμε.Gavriil1 εγραψε:[/quote]
Ναι αλλα η Προντραιβ ειναι καλυτερη απο μενα και σενα. Εχουν τους ανθρωπους με τις γνωσεις και τα εργαστηρια, κτλ. Και εαν δεν εδιναν εγγυηση στις μετατροπες, εγω προσωπικα δεν θα πηγαινα εκει. Αλλα ξαναρωταω, τι σχεση η Προντραιβ με μενα και σενα. Δεν ειδα κανενα απο την Προντραιβ να ερθει στο φορουμ να μιλησει για ποια ειναι καλη και ποια κακη βενζινη.
Η Prodrive ειναι παράδειγμα.Και δεν χρειάζομαι καποιον ειδικό -σου επαναλαμβάνω- για να δοκιμάσω ενα λάδι (ίδιου ιξώδους)στο αυτοκίνητό μου.Το ιδιο φυσικά για τις βενζίνες οπως ανέφερα παραπάνω.
Gavriil1 εγραψε:[/quote]
Και εδω ειναι η διαφωνια μας. Ερχομαι εγω και σου απαντω στο παραπανω οτι εσυ και εγω δεν εχουμε την δυνατοτητα να ξερουμε πραγματικα ποιο ειναι το σωστο ή το ποιο σωστο, για το αυτοκινητο μας. Γιαυτο και ανηγεις το βιβλιαρακι και ακολουθεις τον κατασκευαστη και πανω απο ολα, σχεδιαστη του αυτοκινητου σου. Ποιος ξερει καλυτερα απο αυτον?Αλλα υπαρχει και μια διευκρηνηση εδω. Ας πουμε οτι ο κατασκευαστης συνιστα λιπαντικο συμβατικο με 'αβγ' ιξωδες. Υπαρχει καλυτερο λιπαντικο απο αυτο στην αγορα? Πιθανον ναι. Στην δικη μου περιπτωση για παραδειγμα ολα τα αυτοκινητα που αγορασα εδω λενε το συνθετικο λιπαντικο δεν ειναι απαραιτητο, αλλα μπορει να χρισημοποιηθει. Δεν θα κανει κακο. Αλλα εαν χρισημοποιηθει, βαλε το ταδε ιξωδες για τις ταδε περιβαντολογικες θερμοκρασιες, κτλ. Και μετα στις ΗΠΑ υπαρχει μια ομοσπονδοιακη σφραγιδα που ειναι το μονο πραγμα που σου λεει ο κατασκευαστης οτι πρεπει να ακολουθησεις ως απαρετητως. Ειναι η σφραγιδα του API (American Petroleum Institute) που εχει τους δικους τις επιστημονες και εργαστηρια και σου λεει, εαν το λαδι δεν εχει αυτη την σφραγιδα, τοτε δεν εχει περασει τα καταλληλα τεστ ποιοτητας κτλ. Περιττο να πω οτι δεν υπαρχει λαδι χωρις αυτη την σφραδιδα στα ραφια πουθενα στις ΗΠΑ.
Τελικά βλέπεις οτι το ιξώδες εχει σχέση με τις περιβαλοντικές συνθήκες και οχι με τον κινητήρα σου?????
Αν ο κατασκευαστής προτείνει ημισυνθετικό ή ορυκτέλαιο θα σου πρότεινα να ΜΗΝ βάλεις συνθετικό.Παράδειγμα:τα Yaris του Cup πρόπερσι ειχαν προδιαγραφές για ορυκτέλαιο απο τον εξελικτή της μηχανής (οχι ιξώδες πρόσεχε).Κανείς δεν τόλμησε να βάλει συνθετικό.Σε αυτό μάλιστα,να συμφωνήσω.Gavriil1 εγραψε:[/quote]
Εγω δεν ειπα οτι πρεπει να πας στην ανριπροσωπια να αλλαξεις λαδι ή να βαλεις βενζινη καθε φορα που πρεπει να το κανεις. Οταν αγοραζεις ενα Χοντα, δεν υπαρχει Χοντα βενζινη ή Χοντα λαδι για να πρεπει να βαλεις το γνησιο. Το παραδειγμα/παρομοιωση σου ειναι ακυρο/η.Μα αν η Honda π.χ. σου προτείνει λαδι Castrol π.χ. και εσυ ακολουθήσεις την πρόταση κατα γράμμα τοτε σαφώς και τους εχεις κανει ευτυχισμένους. Πουλάνε παραπάνω απο το υλικό για το οποίο κάνανε την συμφωνία.
Τέλος να διευκρινήσω παλι κατι.
Στα διάφορα 'ζουμιά' που βάζουμε στο αυτοκίνητο μας υπάρχουν καποιες προδιαγραφές που αφορούν τοσο στον κινητήρα οσο και στα λάδια,ATF, βαλβολίνες κλπ.
Ανάλογα με τις συνθήκες που ζούμε και τον τρόπο που οδηγούμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το κατάλληλο λιπαντικό.
Σημείωσε δε οτι το ιξώδες ειναι το λιγώτερο.Η χημική σύνθεση του καθε λιπαντικού και ο τρόπος που αυτο συμπεριφέρεται σε μεγάλα θερμοκρασιακά φορτία (δεν σπάει) ειναι που τα διαφοροποιούν.Για αυτο και στην ερευνα των 4Τ τότε ('80s) καποια λάδια βγαίνανε πάτος (και τοτε καποιοι κατασκευαστές τα προτείνανε).
Να με συγχωρείς λοιπόν αλλα αν τοτε ειχα αυτοκίνητο δεν επρόκειτο ποτέ να ξαναβάλω το συγκεκριμένο λάδι και ας ελεγε οτι ηθελε ο κατασκευστής. Αλλωστε τα εργοστάσια αυτά που προτείνουνε ειναι συνήθως αυτά απο τα οποία βγάζουνε το μεγαλύτερο κέρδος οχι αυτά που ειναι τα καλύτερα στην αγορά!
Και κλείνω με ενα παράδειγμα.Η Sachs κατασκευάζει τους δίσκους/πλατώ για πολλούς κατασκευαστές με το όνομα του κατασκευαστή στο κουτί (ΟΕΜ).Τι θα αγόραζες?Τον δίσκο/πλατώ Sachs για BMW ή τον ιδιο με το ονομα BMW και στο κουτί?Αλήθεια Chicago στα Ινδιάνικα σημαίνει Smells like onions???
-
ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ MOTUL 300V CRONO ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ κ.ΧΑΜΠΗ ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΕΙΣΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
Περι λιπαντικών γενικώς