-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Έχω ένα λάδι αμερικάνικο της εταιρίας Lubrication Engineers (LE). Το λάδι είναι το Monolec Ultra 15W-40 και οι προδιαγραφές που γράφει πάνω στο κουτί είναι API SERVICE CH-4, CF-2, CF/SJ, Mack EO-M+Κάνει το λάδι αυτό για Mercedes E200 Kompressor του 2001?
Για ημισυνθετικο μου ακουγεται!
Λογικα για 5000 χλμ δεν θα εχεις προβλημα. -
Diavasa me endiaferon proti fora to sigkekrimeno thema ki ekplisome apo tin porosi kapion me sigkekrimena ladia i tin antithesi tous me alla!
Ta Mobil1 DEN eine ta kalitera ladia oute ta Syntec (antistixa me ta edo RS) alla apo ta kalitera 'kathimerina' ladia!
Eidika stin Ameriki paroti nomizoun oi perisoteroi pos logo polon petreleopigon prepi na exoun kai kala ladia simveni akrivos to antitheto me tin Evropi na eine protoporos kai xronia mprosta ston tomea afto!Milo edo gia ladia pou tha xrisimopiithoun se diskoles sinthikes kai se akrees thermokrasies kai aftokinita, ki oxi gia simvatika ladia kathos exoun mperdepsi poloi tis enies theorontas kalo ena ladi akomi ki an eine akatallilo gia ton kinitira tous.
Etsi mias ki anaferthike kapios stin Honda ena Castrol Magnatex 0W/40 eine telio gia afto to moter alla afstiros akatallilo gia to diko mou pou den to kathista kako ladi apla gia alles sinthikes litourgias.Apo ta kalitera amerikanika ladia eine ta Redline eno pagkosmios se epipedo veltioton ta Motul V300 theorounte ta kalitera kirios logo tis vasis tous pou eine mono-di-esteres (exoun kai ta Redline) enoseis pou exoun ekseretiki statherotita apo tin fisi tous se high temperature high shear sinthikes, poli megali antistasi se foaming kai prosmikseis venzinas/nerou ki akomi ilektrostatikes idiotites oste na proskolonte sta tixomata tou kinitira akomi ki ektos litourgias.
Alloste eine apo tis liges enoseis pou kathistoun ena ladi sxedon mi anakiklosimo enantithesi me ta ipolipa ladia (kai ta Mobil-Castrol) pou eine paragoga petreleou (hydrocracked) me katallili epeksergasia kai OXI pliros sinthetika, apla i Castrol kapia stigmi kerdise ena dikastirio stin Ameriki pou tis edose to dikeoma na diafimizi ta ladia tis os full sinthetika!Episis MIN MPERDEVESTE, i piesi apo moni tis den eine endiksi kalou ladiou, ena paxi ladi dinei panta megaliteri piesi (Castrol RS10W/60) apo ena pio lepto (px Motul V300 10W/40) kai ipsiloteres thermokrasies logo xiroteris refstotitas alla afto den to kani kalitero se kanena tomea kathos sto parapano paradigma o diktis HTHS (high temperature high shear) kai to total base number (xondrika diktis antoxis se prosmikseis) tou Motul eine kaliteroi para to xamilotero iksodes pou eprepe na ipodilonei to antitheto!
Exo xrisimopiisei kai ta dio sto aftokinito mou kai sas leo pos to Castrol eine kalitero os kathimerino ladi, ligotero thorivodes, zestenete efkolotera paroti paxitero alla xirotero se diskoles sinthikes kai spaei efkolotera to film ladiou (i BMW sti sira M epiterepi tin xrisi mono ton RS apo ta aftermarket ladia).Genikos enas xrisos kanonas lei pos vazoume to analogo ladi sto analogo kinitira alla me to mikrotero dinaton iksodes pou tha eine omos ikano na anteksi kai tis pio akrees kataponiseis stis opies tha ipovaloume to aftokinito mas.
Ola ta kenouria aftokinita me veltiomena sistimata psiksis kai mikrotera diakena apetoun xamilotera iksodi apo paleotera.Telos gia to thema tis nothias paroti eime ximikos den ergazome os ximikos alla pistepste me an gnorisete ti ginete stin Ellada me ta ladia tha pathete plaka, apla parte oti pistevete oti eine eisagomeno kai malista oxi apo iadipote xora!
JIM -
Τόσο δύσκολο είναι να γράφεις Ελληνικά; Άσε που είναι και υποχρεωτικό απ' τον κανονισμό!
-
εγω παλι εχω φορεσει και τα καστρολ τα rs και τα μοτουλ τα κρονο(40) σε ενα 206 1.6 και εχω δεν συμφωνω σε ολα...
το καστρολ ηταν ποοοοοοοοοοοοολυ πιο θορυβωδες και το μοτερ σχεδον βογκουσε...επισης παρολο που ηταν 60αρι και παχυ ζεσταινοταν οντως ευκολα και ανεβαζε παρα πολυ ευκολα θερμοκρασιες...ομως ο δεικτης λαδιου εμενε μετα απο ενα σημειο κολλημενος στην ιδια ενδειξη οτι και να εκανες...εφτανε δηλ. πανω απο μεση και δε πα να πηγαινες 10φορες πανω κατω μερκουρη ηταν εκει λιγο πριν το κοκκινο.
με οτιδηποτε αλλο λαδι μετα απο 10-20λεπτα σκισμο ο δεικτης εμπαινε στο κοκκινο. τα μοτουλ δεν τα εχω τεσταρει ακομα σε πολυ σκισιμο αλλα ηδη βλεπω οτι οντως αργουν να ανεβαζουν θερμοκρασια και ας ειναι 40αρι...τωρα θα δειξει μεχρι που φτανει.επισης ενα παρα πολυ καλο λαδι και αρκετα αγνωστο ελλαδα λογω κακου αντιπροσωπου ειναι και το ρεπσολ!
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Alloste eine apo tis liges enoseis pou kathistoun ena ladi sxedon mi anakiklosimo enantithesi me ta ipolipa ladia (kai ta Mobil-Castrol) pou eine paragoga petreleou (hydrocracked) me katallili epeksergasia kai OXI pliros sinthetika, apla i Castrol kapia stigmi kerdise ena dikastirio stin Ameriki pou tis edose to dikeoma na diafimizi ta ladia tis os full sinthetika!
(i BMW sti sira M epiterepi tin xrisi mono ton RS apo ta aftermarket ladia).
Και όμως έλα που κάνεις λάθος για τα Mobil1, τα οποια ειναι PAO πιο κοντά σε ester και όχι hydrocracked (σε αυτά υπάγονται τα Shell κτλ). Μάλιστα την μυνηση την έκανε η Mobil εναντίον της Castrol γιατί η Castrol δεν είχε PAO/Ester type λάδια.
Όσο για την BMW, ειναι γνωστή η συνεργασία τους (καθαρά μάρκετινγκ και καλυτερη τιμολογιακή πολιτική μεταξύ των δυο) γιαυτό και λέει σε ολες της BMW (ακομή και στην ταπεινή δική μας) να χρησιμοποιείς Castrol.
Σίγουρα τα RedLine ειναι κορυφή (20ε το λίτρο έχουν εξάλλου) και τα 300V αλλά οταν με λιγότερα χρήματα παίρνεις κόντα σε αυτή την ποιότητα, why not ειδικά οταν τα αλλάζω κάθε 7000
Μην ξεχνάς τα Mobil1 5W-50 τα φοράει και η McLaren Mercedes SLR απο την μάνα της και μόνο με αυτά τα αλλάζει η Mercedes
-
Diavasa me endiaferon proti fora to sigkekrimeno ......
JIMΓράφε σε παρακαλώ Ελληνικά γιατί αν και τα θέμματά σου έχουν ενδιαφέρον τα μάτια μου πάνε για 'εντατική' μετά την ανάγνωση των κειμένων σου. Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Έχω ένα λάδι αμερικάνικο της εταιρίας Lubrication Engineers (LE). Το λάδι είναι το Monolec Ultra 15W-40 και οι προδιαγραφές που γράφει πάνω στο κουτί είναι API SERVICE CH-4, CF-2, CF/SJ, Mack EO-M+
Κάνει το λάδι αυτό για Mercedes E200 Kompressor του 2001?
Για ημισυνθετικο μου ακουγεται!
Λογικα για 5000 χλμ δεν θα εχεις προβλημα.Βρήκα ένα φυλλάδιο του λαδιού: http://www.le-inc.com/Literature/Produc ... 0Flyer.pdf
Λέει οτι αποτελείται απο 100% parafinic base oils. Να υποθέσω οτι είναι καθαρό ορυκτέλαιο? -
Θυμάμαι κάποτε που το είχα ψάξει είχα δεί ότι τα περισσότερα ήταν ψευτοσυνθετικά και ότι τα Mobil 1 ήταν από τα λίγα 'αληθινά' συνθετικά.
Κι εμένα μου άρεσε η πληροφόρηση από τον JIM THEO αλλά με ταλαιπώρησαν τα greeklish....
-
Mobil1 0W/40 specs
Motul V300 5W/40 specs
Castrol RS 0W/40 specs
Συγκρίνοτας περίπου ίδιου ιξώδους Motul με Mobil1 απλά αν δείς το HTHS έχει διαφορά μέρα με τη νύχτα για κάποιον που καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό στην πράξη παρότι δεν είμαι οπαδός των αριθμών αλλά της ουσίας!
Και όλα τα Mobil1 - που είναι καταπληκτικά κατα τα άλλα λάδια - εναντιθέση με τα V300 περιέχουν πολλούς modifiers, ενώσεις οι οποίες αυξάνουν το εύρος ιξώδους (το ίδιο ισχύει και για τα RS) αλλά ταυτόχρονα πάσχουν στις ακραίες συνθηκες λειτουργίας ενος πολύ δυνατού-βελτιωμένου κινητήρα.
Έχω κάπου στο PC του σπιτιού ένα link με δοκιμές διαφόρων καλών λαδιών και μάλιστα από Αμερικάνικο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο στις οποίες μετα από 24ωρο τεστ αντοχής σε υπερυψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας τα μοναδικά λάδια που αντέξαν χωρις να 'καρβουνιάσουν' ήταν τα V300 15W/50, σύντομα θα σας το δημοσιεύσω.
Επίσης έχω χημικές αναλύσεις από Αυστριακό χημείο σε πάρα πολλά λάδια της αγοράς αλλα φορεμένα όλα σε Impreza οπότε είναι άσκοπο να τις ποστάρω καθώς η συζήτηση αφορά γενικώς τα λάδια κι όχι τι είναι καλό για turbo μόνο αυτοκίνητα.
Εδώ ήθελα να πω και πάλι πως ΔΕΝ είναι για όλα τα αυτοκίνητα καλά ούτε τα V300 ούτε τα Mobil1, γι' αυτό προσοχή, κάθε λάδι απευθύνεται και σε διαφορετικό αυτοκίνητο, ένα 206 ας πούμε θα ήταν πολύ καλύτερα να βάλει ενα Motul 8100 E-tech 0W/40 παρά το V300 5W/40 γι'αυτό ας μην βγάζουμε γενικά συμπεράσματα.
JIM -
Μπορεί κάποιος να συγκεντροποιήσει κάποια βασικά στοιχεία (π.χ. σύσταση βάσης, πρόσθετα, pour point, flash point, viscocity, πυκνότητα κ.τ.λ.) για τα 5W-40 συνθετικά λάδια που χρησιμοποιούμε; Εννοώ να τα παρουσιάσει χωρίς σχόλια, με την μορφή πίνακα (κάθε στήλη να αντιπροσωπεύει έναν τύπο λιπαντικού και κάθε σειρά και από ένα χαρακτηριστικό). Θα βοηθούσε πολύ!
Π.χ. για τα παρακάτω λάδια
(5W-40 synthetic)
BP
ELIN
VALVOLINE
SHELL
MAMIDAKIS
REPSOL
ΕΚΟ
ELF
TOTAL
IGOL
CASTROL
MOTUL
MOBIL
LE
REDLINE
κ.α... -
Επίσης έχω χημικές αναλύσεις .....οπότε είναι άσκοπο να τις ποστάρω .....
Εδώ ήθελα να πω και πάλι πως ΔΕΝ είναι για όλα τα αυτοκίνητα καλά ούτε τα V300 ούτε τα Mobil1, γι' αυτό προσοχή, κάθε λάδι απευθύνεται και σε διαφορετικό αυτοκίνητο, ένα 206 ας πούμε θα ήταν πολύ καλύτερα να βάλει ενα Motul 8100 .... παρά το V300 ....Στο forum υπάρχουν όλων των ειδών άνθρωποι με όλων των ειδών αυτοκίνητα και ό,τι και να έχεις αν το δημοσιεύσεις θα κάνεις κάποιους χαρούμενους!
Μήπως μπορείς να εξηγήσεις γιατί το τάδε λάδι είναι καταλληλότερο για πχ το 206 δηλαδή γιατί να μην βάλουμε σε ένα μέτριο αυτοκίνητο το καλύτερο λάδι, κακό θα του κάνει? -
Για τον ίδιο λόγο που δεν θα ήταν καλό να του βάλεις 18αρες ζάντες ή 350mm φρένα!
Γιατί πολύ απλά τα λάδια επιδόσεων προυποθέτουν κάποιους συμβιβασμούς, πχ για να αποδόσουν πρέπει να έχουν φτάσει τουλάχιστο τους 70 βαθμούς και φυσικά είναι εστιασμένα στην προστασία σε extreme συνθήκες κι όχι σε καθημερινή προστασία στα φανάρια σταμάτα-ξεκίνα, αραιές αλλαγές (ναι τα λάδια αυτά θέλουν τακτικότερα αλλαγή κι ας είναι 'καλά' όπως το θέτεις!), όχι καλό ζέσταμα, μεγάλο κόστος κλπ
Είναι σαν να ζητάς από κάποιον να σου υποδείξει την πιο ωραία γυναίκα , απλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αφου άλλη θα είναι η ωραιότερη για σένα κι άλλη για μένα!Μια χημική ανάλυση από κάποιον χημικό που ξέρει όμως κι ασχολείται με το αντικείμενο αυτοκίνητο είναι ο καλύτερος σύμβουλος δοκιμάζοντας δυο τρια από τα λάδια που έχουμε υπόψιν μας αλλά απαιτεί δυο αλλαγές από κάθε λάδι (κατά την άποψή μου) και φυσικά χρόνο και χρήμα.
Πες μου όμως από ποιά 2-3 συγκεκριμένα λάδια θές τεχνικά χαρακτηριστικά να σου τα ποστάρω, δυστυχώς δεν έχω ούτε το χρόνο ουτε και την πληροφόρηση να κάνω το ίδιο για όλα αυτά τα λάδια που αναφέρεις για να μη σου πω πως δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον γιατί από μόνες τους οι τεχνικές πρ. δεν λένε και πολλά αν δεν συνδιάζονται με δοκιμή στην πράξη!
Αν ήταν έτσι οι προδιαγραφές κατά API κλπ θα ήταν ο καλύτερος τρόπος κρίσης της ποιότητας ενος λιπαντικού αλλά συνήθως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, παράδειγμα τα V300 μέχρι πρότινως δεν είχαν καν προδιαγραφές SJ ενώ τώρα υπερκαλύπτουν ότι υπάρχει σε προδιαγραφές σήμερα στην αγορά, δεν άλλαξαν τίποτα στο λάδι απλά εκανε τα τεστς που τόσον καιρό δεν είχαν κάνει!
JIM -
Κι εδω φυσικά μπορείς να βρεις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με κάποιες μάρκες λαδιών:
JIM -
Κι εδω φυσικά μπορείς να βρεις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με κάποιες μάρκες λαδιών:
JIMΑυτό το site το τρέχει ο γνωστός Oilman απο Αγγλικά φόρουμ (ειναι και στο ΜΧ5-UK) και είχαμε επαφή οταν ήθελα να τον ρωτήσω σχετικά τι λάδι προτείνει.
@δημήτριος: Θέλει έρευνα η λίστα σου.
Καλό είναι να τα χωρίσεις σε κατηγορίες PAO/ester και hydrocracked.
Τα πρώτα είναι καλά συνθετικά, τα δεύτερα οχι τόσο..
Δυσκολο να το κάνεις αλλα όποιος ψάχνει βρίσκει.
Επισης στα Ελληνικά λάδια θα ήμουν πολυ επιφυλακτικός να τα βάλω καθως η προέλευση τους ειναι μυστήριο..Πάντως τα Μ1 ειναι all-performance αστέρι.
Και στην πολή σε προσέχει και στην πίστα σε προστατεύει, αλλα οπως λέει και ο φίλος JIM κάθε οδηγός και αυτοκίνητο έχουν διαφορετικές ανάγκες ως προς την λίπανση. -
Ο χρήστης sokos έγραψε:
@δημήτριος: Θέλει έρευνα η λίστα σου.
Καλό είναι να τα χωρίσεις σε κατηγορίες PAO/ester και hydrocracked.
Τα πρώτα είναι καλά συνθετικά, τα δεύτερα οχι τόσο..
Δυσκολο να το κάνεις αλλα όποιος ψάχνει βρίσκει.
Επισης στα Ελληνικά λάδια θα ήμουν πολυ επιφυλακτικός να τα βάλω καθως η προέλευση τους ειναι μυστήριο..Είσαι πολύ αισιόδοξος αν νομίζεις ότι οι κατασκευαστές λαδιών λένε αν τα λάδια τους είναι συνθετικά, ημισυνθετικά ή τις διάφορες άλλες ονομασίες που εφευρίσκουν. Δεν το λένε γιατί τότε θα ξέρεις πόσο κοστίζει το λάδι τους και αν αξίζει να πληρώσεις αυτά που ζητάνε.
Πολλές, πάρα πολλές πληροφορίες για λίπανση:
http://theoildrop.server101.com/ -
Μηπως ξερει κανεις τι ειναι 'BIODEGRADABLE' ??
Το αναφερει στα Motul 300V Power 5W40 που εχω βαλει στο αμαξι -
Ο χρήστης akotsiras έγραψε:
Μηπως ξερει κανεις τι ειναι 'BIODEGRADABLE' ??
Το αναφερει στα Motul 300V Power 5W40 που εχω βαλει στο αμαξιΒιοαποικοδομησιμο, Διαλύεται μόνο του στα εξ ων συνετέθη (περίπου).
Βασικά δείχνει την 'ικανότητα' ενος υλικού να αποικοδομείται από βιολογικούς οργανισμούς (συνήθως βακτηρίδια) και επομένως να μην μολύνει το περιβάλλον. -
loipon για να συγκεκριμενοποιησουμε το θεμα εγω εχω το εξης προβλημα.
το 206 μου 1.6 γαρ δεν εχει τη ψυκτρα λαδιου του 106. αποτελεσμα στα πολλα ζορια (αναβαση ή εθνικη με πανω απο 170 για καποια λεπτα σερι) ο δεικτης λαδιου παει στο θεο...
το κοκκινο του δεικτη αρχιζει στα 140 βαθμους κελσιου.
το αμαξι ο κατασκευαστης λεει 40αρι λαδι και για δυσκολες συνθηκες δηλ. ελλαδα και 50αρι και ας μην το παραδεχονται στην εδω αντιπροσωπεια που καποια ζωα προτεινουν ακομα και 30αρι!!!
με οσα λαδια εχω δοκιμασει 30-40-50 με ολα η θερμοκρασια σε συνθηκες οπως οι παραπανω πηγαινε στο θεο... αποτελεσμα ο δεικτης στο κοκκινο και το λαδι να καρβουνιαζεται στους 150 βαθμους...
με το 60αρι καστρολ ο δεικτης εμεινε σε ποιο νορμαλ πλαισια... δεν ανεβαινε τοσο πολυ και το αμαξι δεν πηγαινε χειροτερα και ας ηταν χοντρο το λαδι...
τα μοτουλ τα εχω πολυ λιγο για να τα κρινω...
ποσο υπερβολη ειναι το καστρολ το 60αρι για αυτα που περιγραφω?
ποσο χανει τις ιδιοτητες του και την ικανοτητα του ενα λαδι οταν δουλεψει σε θερμοκρασιες της ταξης των 150 βαθμων για καποια λεπτα???
τονιζω το καστρολ διοτι εχω δει οτι οι προδιαγραφες του ειναι πολυ κοντα στα περισσοτερα 50αρια και λειτουργει και στη πραξη σα 50αρι...
εχω δοκιμασει και 30αρι(μαμα) και 40αρι(τοταλ) και 50αρι(τοταλ racing).
επισης αν μπορει κανεις να βρει προδιαγραφες καστρολ rs 40 kai rs60 καθως στο site Που ειπατε δε λειτουργει η καστρολ... -
Εγώ συνεχίζω να επιμένω ότι το 5w-40 είναι μια πολύ καλή λύση για τον δικό μας κινητήρα. Το 60άρι λάδι πιστεύω ότι είναι χοντρό.
Θέλω να ξέρω ποια είναι η βάση γιατα λιπαντικά της Total και της Elf (τα συνθετικά 5w-40). Αυτά χρησιμοποιώ και έιμαι ευχαριστημένος.
Τώρα με τα κρύα, πρέπει να ζορίσψ πάρα πολύ τον κινητήρα, προκειμένου να ανεβάσει θερμοκρασία λαδιού (>120oC).Όταν δε ανεβαίνει, κόβω μέχρι να πέσει! Δεν χάλασε κι' κόσμος!
Το καλοκαίρι αποφεύγω το πολύ ζόρισμα... -
Βασικά για τα total 5w-40 βρήκα αυτά :
Chemical nature : The product is made from refined mineral base oils and synthetic oils.
Content in PAH according to IP 346 method < 3%
Substances presenting a health hazard EC No. CAS No. Content Symbol(s) R-phrases
Alkaryl amine 270-128-1 68411-46-1
Περι λιπαντικών γενικώς