-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...Αλλά παίζει κάποιο ρόλο(σοβαρό) που είναι API SL από SM που ήταν τα Repsol?...
Σε παλιό κινητήρα μάλλον προτιμάς τα SL (ή και παλιότερα) που επιτρέπουν λίγο παραπάνω από κάτι χρήσιμα αντιτριβικά. Το SM πολλοί γενικά το αποφεύγουν όταν μπορούν ακριβώς για το λόγο αυτό. (εκτός αν έχεις κινητήρα με καταλύτη που να απαιτεί SM που υποτίθεται τον προστατεύει)
Τώρα αν είναι αυτό από το οποίο έγινε η διαφορά που παρατηρείς ή χίλια δυο άλλα είναι πρακτικά αδύνατο να απαντηθεί... τολμώ όμως να υποθέσω πως αυτό που αναφέρεις οφείλεται μάλλον αποκλειστικά στην αλλαγή του ιξώδους που στο κρύο είναι πιο ευκίνητο.οι προδιαγραφές υπερκαλύπτουν η νεότερη την παλαιότερη. Μόνον το κόστος θα μπορούσα να λάβω υπόψη για να μην προτιμήσω ένα SM από ένα SL (ή τα αντίστοιχα ACEA ratings).
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
1000km μετά την αλλαγή από M1 0W40 σε ARAL 5W40 και άρχισα να ακούω πάλι τα ωστήρια των βαλβίδων κατά το ξεκίνημα του κινητήρα (κλασικός M271) όταν είναι κρύος!
Όχι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά μου φαίνεται θα κοιτάξω προς Castrol μεριά αυτή τη φορά εκτός και εάν κάποιος έχει να προτείνει κανένα 'λεπτό' 5W40Απόλυτα φυσιολογικό αυτό καθώς το 2ο λάδι είναι πιο παχύρευστο κρύο από το πρώτο παρόλο που και τα δύο είναι της ίδιας κατηγορίας (και παρουσιάζουν την ίδια ρευστότητα στη θερμοκρασία λειτουργίας).
Αν θέλεις να μην ακους τα ωστήρια τότε κατέβα σε ένα 0W-30 (που είναι πιο λεπτόρευστο από το 0W-40 σε όλο το φάσμα της θερμοκρασίας) εφόσον δεν το 'σχίζεις' το αμάξι.
-
Το περίεργο είναι ότι όταν κατέβηκα στο 5αρι (5-40 απο 10-40), είναι η πρώτη φορά που άκουσα να χτυπάει βαλβίδα σε κρύο το αμάξι μου
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
1000km μετά την αλλαγή από M1 0W40 σε ARAL 5W40 και άρχισα να ακούω πάλι τα ωστήρια των βαλβίδων κατά το ξεκίνημα του κινητήρα (κλασικός M271) όταν είναι κρύος!
Όχι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά μου φαίνεται θα κοιτάξω προς Castrol μεριά αυτή τη φορά εκτός και εάν κάποιος έχει να προτείνει κανένα 'λεπτό' 5W40Απόλυτα φυσιολογικό αυτό καθώς το 2ο λάδι είναι πιο παχύρευστο κρύο από το πρώτο παρόλο που και τα δύο είναι της ίδιας κατηγορίας (και παρουσιάζουν την ίδια ρευστότητα στη θερμοκρασία λειτουργίας).
Αν θέλεις να μην ακους τα ωστήρια τότε κατέβα σε ένα 0W-30 (που είναι πιο λεπτόρευστο από το 0W-40 σε όλο το φάσμα της θερμοκρασίας) εφόσον δεν το 'σχίζεις' το αμάξι.
Μα αυτό είναι το θέμα, έρχεται το καλοκαίρι και το 'σχίζω' ούκ ολίγες φορές! Οπότε το 30άρι δε μου φαίνεται τόσο καλή επιλογή!
πράγματι, το Mobil 1 γενικώς κάνει τον κινητήρα να ακούγεται λίγο περισσότερο. Αυτό το παρατήρησα και εγώ, όχι αμέσως (στις πρώτες αλλαγές το μοτέρ ήταν 'τάφος') αλλά μετά από 2-3 αλλαγές και αφού είχε μεσολαβήσει στο ενδιάμεσο μια αλλαγή με Mobil 1 ESP 5w-30 (ίσως να έφταιγε και η αλλαγή του ιξώδους). Βέβαια, τα μοτέρ μας είναι εντελώς διαφορετικά (έχω ένα Seat 1.4 ατμόσφαιρα) αλλά το φαινόμενο είναι το ίδιο. Αυτή η αύξηση του θορύβου δεν ξέρω κατά πόση σχέση έχει (και αν έχει) με την φθορά ή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου λιπαντικού.
Αν επιμένεις σε Castrol, προτίμησε ένα που να καλύπτει την 229.3 ή 229.5 καλύτερα, που μόνο το Edge 0w-30 την καλύπτει. Και ενημέρωσέ μας αν γλυκάνει ο ήχος.
Και εγώ μετά από 3 αλλαγές το παρατήρησα και είπα να βάλω τα AMSOIL AFL για τα οποία έψαξα και τελικά επέλεξα να μπουν τα δοκιμασμένα ARAL HighTronic 0W40 (MB229.3)! Απλά θα ήταν καλύτερα να βάλω τα SuperTronic 0W40 (MB229.31 & MB229.51)! Ή φυσικά τα Castrol Edge Sport 0W40 (MB229.31 & MB229.51) για τα οποία και ρώτησα εδώ μέσα εάν έχει κάποιος εμπειρία!
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να στείλω δείγμα από τα Μ1 που είχα στο αυτοκίνητο ώστε να διαπιστώσω εάν όντως υπήρχα σημάδια φθοράς ή απλά ήταν η χροιά του κινητήρα με το συγκεκριμένο λιπαντικό!
Το θέμα είναι ότι τώρα μετά από 2000km με τα Aral υπάρχει μια πιο ήρεμη λειτουργία!Σχετικά με τα ωστήρια τα ίδια συμπτώματα υπάρχουν και στον 20VT εάν δεν κάνω λάθος!
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Μα αυτό είναι το θέμα, έρχεται το καλοκαίρι και το 'σχίζω' ούκ ολίγες φορές! Οπότε το 30άρι δε μου φαίνεται τόσο καλή επιλογή!
Δεν θεωρώ όμως λύση το 5W-40. Δεν αλλάζει τίποτα ψηλά και στις εκκινήσεις από κρύο έχεις πραγματικά να ρέει λίγο λάδι μέσα στον κινητήρα. Θα μπορούσες να μείνεις στο 0W-40. Θεσπά δεν έγινε και τίποτα. Απλά έχει το πόδι σχετικά ελαφρύ στην αρχή.
Προσοχή αν το ARAL είναι πλήρως συνθετικό. Αν δεν είναι τότε πρέπει κατά το φθινόπωρο (και εφόσον το σχίζεις) να πάρει το δρόμο για την ανακύκλωση αλλιώς θα βρεθείς με ένα παλαιό λάδι με χαρακτηριστικά 50αριού χειμωνιάτικα και τελικά θα κάνεις κακό στον κινητήρα.
Περί ιξώδων αντιγραφή από το γνωστό pdf του mithellas
Ιξώδη σε θερμοκρασίες 130, 100, 40 και 4 βαθμών κελσίου.
Mobil 1 0W40 (API SM/CF, ACEA A3/B4) = 8.05cSt - 14.0cSt - 78.3cSt - 458.59cSt
Αν σκίζεις το λάδι σου μιλάμε για ένα ιξώδες στα 8cSt και σε φυσιολογικές συνθήκες γύρω στα 12.0cSt (κάτι πάνω από 100 βαθμούς).
Το Mobil 1 0W30 Advanced Fuel Economy (API SM/CF, ACEA A1/B1) = 6.34cSt - 11.0cSt - 63.1cSt - 398.24cSt
παρουσιάζει σε φυσιολογικές συνθήκες ένα ιξώδες γύρω στα 10cSt (γύρω στο 20% πιο λεπτόρευστο) κάτι που διατηρείται πρακτικά σε όλη την εμβέλεια (με εξαίρεση τους 4 βαθμούς που είναι το λάδι 12% πιο λεπτόρευστο).
Από την άλλη μεριά το Mobil 1 High Mileage 10W40 (API SL/CF, ACEA A3/B4) = 8.11cSt - 14.71cSt - 98.16cSt - 728.94cSt
παρουσιάζει ίδιο πρακτικά ιξώδες με το 0W-40 στους 130 βαθμούς αλλά και στους 100 βαθμούς αλλά στους 40 βαθμούς (εκκίνηση κρύο το καλοκαίρι με πολύ ζέστη) είναι σχεδόν 25% πιο παχύρευστο ενώ το χειμώνα πρακτικά είναι σχεδόν 60% πιο παχύρευστο.
Κοινώς η επιλογή ενός χαμηλότερου πρώτου αριθμού (0W αντί για 5W) οφελεί με τον κινητήρα κρύο χωρίς πρακτικά να αλλάζει τίποτα στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό αν συγκριθούν δύο 30άρια λάδια όπως το
Το Mobil 1 0W30 Advanced Fuel Economy (API SM/CF, ACEA A1/B1) = 6.34cSt - 11.0cSt - 63.1cSt - 398.24cSt
και το
Mobil 1 ESP Formula 5W30 (API SM/CF, ACEA A3/C3/B4, VW 504.00) = 6.88cSt – 12.1cSt - 72.8cSt - 483.48cSt
Στους 100 βαθμούς η διαφορά είναι 10% υπέρ του 0W-30 (πιο λεπτόρευστο). Στους 40 βαθμούς αυτή η διαφορά ανεβαίνει στο 14% και στους 4 βαθμούς η διαφορά ανεβαίνει στο 21%. Φυσικά στους 130 βαθμούς που τα λάδια ορίζονται από το 2ο νούμερο η διαφορά είναι μόλις 8.5% που πρακτικά καθορίζει και τη σχετική βελτίωση των λαδιών.
Αν συγκρίνουμε με άλλες εταιρείες θα σου πρότεινα το:
SHELL HELIX ULTRA 0W40 = 7.80cSt - 13.5cSt - 74.5cSt - 430.83cSt
το οποίο αν και καταφέρνει να μένει πιο λεπτόρευστο από το 0W-40 της Mobil τόσο χαμηλά (74.5 cSt και 430.8 cSt έναντι 78.3cSt - 458.59cSt αντίστοιχα) όσο και ψηλά (7.80cSt και 13.5cSt έναντι 8.05cSt και 14.0cSt αντίστοιχα) χωρίς όμως να γίνεται 30άρι όπως αυτό που έχεις.
Αν σχίζεις δηλαδή τον κινητήρα το 30άρι της ARAL ίσως να μην σου προσφέρει την προστασία που θα ήθελες στις υψηλές θερμοκρασίες.
-
Αλλαγές κάθε 7500χλμ και συνήθως πριν περάσουν 6 μήνες από την τελευταία αλλαγή!
'Σχίσιμο' ( ) πάντα αφού όλα έχουν έρθει στις θερμοκρασίες τους και με σταδιακό άνοιγμα! Το ίδιο συμβαίνει και όταν το ακινητοποιώ, χαλαρά και λίγο στο ρελαντί πριν το κλειδώσω!Εμένα με ενδιαφέρει η προστασία στις υψηλές θερμοκρασίες αφού σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν το πιέζω καθόλου! Σαφώς και ένα 0W40 αυτή τη περίοδο ηταν πιο κατάλληλο απότι ένα πιο παχύρευστο τουλάχιστον στα κρύα ξεκινήματα (και με -7 μερικές φορές φέτος)! Αλλά τώρα έρχεται το καλοκαιράκι!
Το M1 το αφήνω γιατι με ανησύχησε ο ήχος, δεν έκαψε πάλι κάτι αντιληπτό (ποτέ δεν μέτρησα πάνω από 100ml μέσα σε 7500χλμ) απλά ο ήχος ήταν έντονος οπότε κάτι συνέβαινε!
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι έφταιξε αλλά θα δω στην πορεία τι γίνεται με κάποιο άλλο λάδι!
Κατά προτίμηση 0W40! Και κατά 99% τα Castrol! -
Μιας και μιλάτε για castrol, για προδιαγραφή vw 504 τί προτείνετε?
Castrol, valvoline ή shell? Όλα σε 5w-30.Τώρα έχει μαμά shell. Με ενδιαφέρει για τα 7500 χλμ που θα αλλάξω
-
-
Ευχαριστώ, ενδιαδέρον site
Μάλλον για castrol πάω. Προς το παρόν αν χρειαστεί θα συμπληρώσω με αυτό που έχει μέσα, shell. -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Μιας και μιλάτε για castrol, για προδιαγραφή vw 504 τί προτείνετε?
Castrol, valvoline ή shell? Όλα σε 5w-30.Τώρα έχει μαμά shell. Με ενδιαφέρει για τα 7500 χλμ που θα αλλάξω
πώς το ξερεις οτι εχεις μαμα shell?
τα castrol edge παντως που ηλπιζα οτι δε θα μου καιγονται οπως τα aral που ειχα πριν, καιγονται κι αυτα.. εστω κι αν καιγονται λιγοτερο(2.0 tfsi).
αμα το σκιζω καιει, αλλα στα 7500 που αλλαζω δε θελω ιδιαιτερο συμπληρωμα, πεταω μεσα τα 250- 300ml που εμειναν απο το γεμισμα και δε χρειαζεται να αγορασω και 6ο λιτρο
ειμαι ευχαριστημενος παντως απο το συγκεκριμενο λαδι, ουτε περιεργους θορυβους ακουω ουτε ζεσταινεται τοσο πολυ σε σχεση με τα aral, τα οποια εχω καταφερει να φτασω 115 βαθμους απο 90 που ειναι νορμαλ και μαλιστα βραδυ σεπτεμβρη, οχι δλδ με τιγκα καυσωνα, αλλα ουτε και με κρυο. τα castrol μεχρι 103 τα χω παει αν και θα ξανατσεκαρω μολις καλοκαιριασει.
(εχω θερμομετρο λαδιου και τα παρατηρω ολα αυτα)η συνολικη μου καταναλωση μου εχει ανεβει μονο, αλλα αυτο εχει μαλλον να κανει με το οτι κινουμαι πιο πολυ σε κινηση τους τελευταιους μηνες, δε νομιζω οτι σχετιζονται τα λαδια,καθως σε μεμονωμενες διαδρομες εχω κανει πολυ καλες καταναλωσεις
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
πώς το ξερεις οτι εχεις μαμα shell?Μόλις ανοίξεις το καπό έχει αυτοκόλλητο που λέει ότι η skoda προτείνει shell αλλά επιπλέον ως λαδοκαμμένος έστειλα και mail στην μαμά skoda και έλαβα το εξής
Dear Mr. Kostas,
Thank you for your email.
Concerning your question I would like to inform you that you can use any engine oil which complies with the specification VW 504.00 or VW 503.01 (presuming that your Superb has QG1 - variable service interval). We do not prefer any specific brand or type of the engine oil, however, Shell is usually used in the factory. Nevertheless, you can use any other oil which has the above-mentioned VW specifications printed on the cover.
Best regards,
Ondrej Tomsu
Customer CΕφόσον και εσύ είσαι ικανοποιημένος από castrol τότε και εμείς μάλλον εκεί θα κινηθούμε
-
Υπαρχουν και τα mobil esp formula σαν επιλογη, ειναι και φθηνοτερα .
-
@ QsisVTS
Σε turbo και σχετικά τσιτωμένο η καταναλώση λαδιού είναι δεδομένη. Για τι κατανάλωση μιλάμε. Καταλαβαίνω ότι παίζει πάνω από 500 ml για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο γεγονός.
-
μια που πιασαμε τα 30αρια λαδια με την 50400 να πω και εγω οτι σε 2.0 tfsi τα μαμα castrol τα κρατησα μεχρι τα 7500 χιλ. και μετα εβαλα SHELL HELIX ULTRA EXTRA στα 7500 - 15000 - 22000 χιλ.
διαφορες μεταξυ αυτων των δυο δεν εχω παρατηρησει , παρομοια καταναλωση εχω περιπου 100 ml ανα 1000χιλ ουτε και εμφανη διαφορα μπορεις να δεις απο το δουλεμα του μοτερ..
σε σκισιμο και τα δυο max θερμοκρασια 103 - 105 βαθμους. πολυ καλη συμπεριφορα σε εκκινηση με κρυο μοτερ τα 30αρια , γρηγορο ζεσταμα , και γρηγορη απαγωγη θερμοτητας μολις κοψις λιγο , μιας και εγω εχω θερμομετρο λαδιου.
στο πρωινο ξεκινημα η διαφορα με 40αρι ειναι κατι παραπανω απο εμφανης ( προηγουμενο μου μοτερ 1.8 20VT) στο πολυ γλυκο δουλεμα χωρις θορυβους , και στην ευκολια με την οποια παιρνει μπροστα.
τωρα που πλησιαζω τα 30000 χιλ . πηρα απο το γνωστο σαιτ, τα FUCHS TITAN GT1 LLIII να τα δουμε και αυτα..... -
Τα TFSI μοτέρ της VW 'πάσχουν', όπως και τα FSI μοτέρ (αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτούς), από το φαινόμενο του fuel dilution.
Fuel dilution λέμε το φαινόμενο της μίξης καυσίμου με το λιπαντικό με αποτέλεσμα την μείωση των χαρακτηριστικών του (μείωση ιξώδους, flash point) και επομένως την κατανάλωσή του. Αυτό παρατηρείται λόγω της μη τέλειας καύσης όπου άκαυστη βενζίνη διαφεύγει από τον θάλαμο καύσης, παρεισφρέει από τα πιστόνια στο στροφαλοθάλαμο όπου ανακατεύεται με το λιπαντικό. Αυτές οι αναθυμιάσεις που δημιουργούνται, αναδιοχετεύονται μέσω της PCV διάταξης ξανά στον θάλαμο καύσης όπου και δημιουργούνται επικαθήσεις στις βαλβίδες εισαγωγής. Είναι πιο έντονο στους FSI (και TFSI) κινητήρες του group VAG.
Επομένως η κατανάλωση λιπαντικού είναι απολύτως φυσιολογική για την VW η οποία και γι αυτό απαιτεί σε αυτά τα μοτέρ την προδιαγραφή 504. Αν δούμε την περιγραφή ενός τυπικού VW 504 λιπαντικού θα δούμε να γράφει:
Castrol edge 5w-30 >Καταπολεμά τις επικαθίσεις στις βαλβίδες προσφέροντας μοναδική προστασία στους κινητήρες FSIAgip 7008 >Highest requirements on the cleanliness of the inlet valves of the FSI engines (direct injecting gasoline engine). Since there is no more contact of the additivated fuel with the inlet valve, the partially oil conditioned deposits cannot be reduced over its cleaning ability anymore
-
mariost οπως τα λες ειναι, και αντε μετα να πεισεις γνωστους και μη για αλλαγες στο εξαμηνο η 7000 χιλ. οποιο συμπληρωθει πρωτα, και οχι τα 15000 χιλ. η χρονο.....
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
@ QsisVTSΣε turbo και σχετικά τσιτωμένο η καταναλώση λαδιού είναι δεδομένη. Για τι κατανάλωση μιλάμε. Καταλαβαίνω ότι παίζει πάνω από 500 ml για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο γεγονός.
εγω αλλαζω στα 7500 χλμ και μεχρι τοτε το χειροτερο σημειο που μου χει φτασει ποτε ο δεικτης λαδιου ειναι λιγο κατω απο το 1/4 της αποστασης max-min
συνηθως σε καθε αλλαγη πεφτει στο 1/3στα 3500 περιπου συμπληρωνω το περισσευμα απο την αλλαγη το οποιο δεν ξεπερνα ποτε τα 300ml.
(σε αυτη την αλλαγη ηταν 250 ml)
σε καθε αλλαγη τους παω 5 λιτραδυστυχως αν και ειχα ρωτησει παλιοτερα δεν ηξερε καποιος να μου πει σε ποσα λιτρα αντιστοιχει το min-max ωστε να ξερω ακριβως την καταναλωση..
η καθε αλλαγη επειδη το κινω ψιλοαρκετα γινεται σε λιγοτερο απο 6μηνο15.000 χλμ παντως για κανενα λογο χωρις αγορα 6ου μονολιτρου και συμπληρωμαμε το περισσοτερο απο αυτο.
ενας συμφορουμιτης νομιζω οτι ειχε μιλησει για 600-700ml στα 15Κ km σε 200αρι tfsi
μου ειχε φανει υπερβολικο,αλλα τωρα που το σκεφτομαι δεν αποκλειεται καθολου..και αλλη μια φορα θα πω προσοχη στην περιοδο των πρωτων χλμ(δλδ τα πρωτα 7-8000 χλμ) γιατι εκει μπορει να καψει πιο πολυ απο οτι συνηθως και να πεσει κατω απο το min αν δε το προσεξεις
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
πώς το ξερεις οτι εχεις μαμα shell?
Μόλις ανοίξεις το καπό έχει αυτοκόλλητο που λέει ότι η skoda προτείνει shell αλλά επιπλέον ως λαδοκαμμένος έστειλα και mail στην μαμά skoda και έλαβα το εξής
Dear Mr. Kostas,
Thank you for your email.
Concerning your question I would like to inform you that you can use any engine oil which complies with the specification VW 504.00 or VW 503.01 (presuming that your Superb has QG1 - variable service interval). We do not prefer any specific brand or type of the engine oil, however, Shell is usually used in the factory. Nevertheless, you can use any other oil which has the above-mentioned VW specifications printed on the cover.
Best regards,
Ondrej Tomsu
Customer CΕφόσον και εσύ είσαι ικανοποιημένος από castrol τότε και εμείς μάλλον εκεί θα κινηθούμε
εμενα η ταπα λεει castrol, μου κανει εντυπωση πως αν και ιδιο group , ιδιοι κινητηρες, προτεινουν αλλα πραγματα
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
ενας συμφορουμιτης νομιζω οτι ειχε μιλησει για 600-700ml στα 15Κ km σε 200αρι tfsi
μου ειχε φανει υπερβολικο,αλλα τωρα που το σκεφτομαι δεν αποκλειεται καθολου..Παίζει ρόλο και το πως κινείς το αμάξι. Αν κάνεις μικρές διαδρομές καθημερινά, το λιπαντικό δεν προλαβαίνει να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας (~100C) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποβάλλει την υγρασία που δημιουργήθηκε. Ετσι, θα νομίζεις ότι έχεις μηδενική κατανάλωση λιπαντικού (ή σχεδόν) όταν θα δεις την βέργα.
-
Ο χρήστης MIXANAG έγραψε:
mariost οπως τα λες ειναι, και αντε μετα να πεισεις γνωστους και μη για αλλαγες στο εξαμηνο η 7000 χιλ. οποιο συμπληρωθει πρωτα, και οχι τα 15000 χιλ. η χρονο.....Τα ανώτατα όρια αλλαγής λιπαντικού που δίνουν οι εταιρείες, είναι ακριβώς αυτό: ανώτατα. Αυτά επιτυγχάνονται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και τρόπο οδήγησης (οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο χωρίς σταμάτα-ξεκίνα και με αυγό στο δεξί πόδι). Φυσικά σε 'βαριές' συνθήκες όπως η κίνηση στην πόλη ή το παρατεταμένο... 'σκίσιμο' ή λίγο απ' όλα (δηλ. αυτά που κάνει ένας μέσος οδηγός ) είναι σώφρων να μειώνουμε τα διαστήματα αλλαγής. Εξάλλου μερικές εταιρείες αν δεν κάνω λάθος κάνουν διαχωρισμό μεταξύ normal και severe conditions.
Περι λιπαντικών γενικώς