-
Φιλαράκος πρόσφατα (πριν 1 μήνα) αγόρασε ελαφρώς μεταχειρισμένο Impreza STi, μοντέλο 12/03. Χωρίς να έχω ακόμα δει το αυτοκίνητο (δυστυχώς) μου είπε προχθές πως έδωσε γύρω στα 10 χιλιάδες ευρώ επιπλέον για μετατροπές (μηχανικές κυρίως -μεγαλύτερη τουρμπίνα+πρόγραμμα+παρελκόμενα- και κάποιες αισθητικές) κι ανέβασε την ιπποδύναμη στα 400 άλογα... . Μπορεί κάποις φίλος να προτείνει λάδια (κάποιες ιδέες έστω) για το εν λόγω αμάξι;
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Φιλαράκος πρόσφατα (πριν 1 μήνα) αγόρασε ελαφρώς μεταχειρισμένο Impreza STi, μοντέλο 12/03. Χωρίς να έχω ακόμα δει το αυτοκίνητο (δυστυχώς) μου είπε προχθές πως έδωσε γύρω στα 10 χιλιάδες ευρώ επιπλέον για μετατροπές (μηχανικές κυρίως -μεγαλύτερη τουρμπίνα+πρόγραμμα+παρελκόμενα- και κάποιες αισθητικές) κι ανέβασε την ιπποδύναμη στα 400 άλογα... . Μπορεί κάποις φίλος να προτείνει λάδια (κάποιες ιδέες έστω) για το εν λόγω αμάξι;Κάποιο καλό συνθετικό σε 5W30 μάλλον, αλλά η αυθεντία ακούει στο όνομα Μίλτος εδώ μέσα
-
...
-
Lazarefa, θέλεις να σου προτείνω λιπαντικό για το Subaru Impreza STi; Group IV/V φυσικά και ο JIM THEO θα έχει να σου πει πολλά για την επίλυση του προβληματισμού σου.
Εγώ φυσικά θα προτείνω λιπαντικό που να κάνει την πλεόν δύσκολη δουλειά, να αντέχει σε χρόνο-χρήση-θερμοκρασίες-κρύες εκκινήσεις και κυρίως γκάζια.
AMSOIL AMO 10W40 - DEO 5W40 - HDD 5W30 - ARO 20W50 - TRO 20W50 - AME 15W40
REDLINE ΟΛΑ
300V ΟΛΑ
Mobil 1 15W50
Silkolene PRO R και PRO S ΟΛΑ
ELF EXCELLIUM 10W50
TOTAL QUARTZ RACING 10W50Η συχνότητα αλλαγών εξαρτάται, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλό να μην τις τραβάει πολύ μακρυά.
Ιξώδη θα σου πει ο JIM THEO. Λογικά πας για 40άρι ίσως και 50άρι. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Lazarefa, θέλεις να σου προτείνω λιπαντικό για το Subaru Impreza STi; Group IV/V φυσικά και ο JIM THEO θα έχει να σου πει πολλά για την επίλυση του προβληματισμού σου.
Εγώ φυσικά θα προτείνω λιπαντικό που να κάνει την πλεόν δύσκολη δουλειά, να αντέχει σε χρόνο-χρήση-θερμοκρασίες-κρύες εκκινήσεις και κυρίως γκάζια.
AMSOIL AMO 10W40 - DEO 5W40 - HDD 5W30 - ARO 20W50 - TRO 20W50 - AME 15W40
REDLINE ΟΛΑ
300V ΟΛΑ
Mobil 1 15W50
Silkolene PRO R και PRO S ΟΛΑ
ELF EXCELLIUM 10W50
TOTAL QUARTZ RACING 10W50Η συχνότητα αλλαγών εξαρτάται, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλό να μην τις τραβάει πολύ μακρυά.
Ιξώδη θα σου πει ο JIM THEO. Λογικά πας για 40άρι ίσως και 50άρι.Καλημερες συναδελφοι, αυτες τις μερες ελειπα σε επαγγελματικο ταξιδι στην Γερμανια, οπου σε μια εκθεση ειχα την ευκαιρια περα απο τα ειδη μου να δω και να μιλησω με ανθρωπους των λιπαντικων.
Προς μεγαλη μου εκπληξη η RedLine τους ηταν παντελως αγνωστη, και οι πρωτες φιρμες που παιζαν ηταν mobil, motul, aral, castrol, liqui moly, total, elf, tamoil
Οταν τους ανεφερα δε την Amsoil μου απαντησαν πως ηταν ενα πολυ καλο dieseloλαδο
Μου ειπαν πως η amsoil χρησιμοποιει πακετο προσθετων μονο για κινητηρες diesel. Καταλαβενετε την εκπληξη μου, μαλιστα με παραπεμπψαν να διαβασω ολες τισ προδιαγραφες που αναγραφει η amsoil στα μπουκαλια της, μου ειπαν 9 στις 10 προδιαγραφες που εχει ειναι diesel, και για αυτο ειναι και γνωστη, και μαλιστα πολυ διαδεδομενη στους φορτηγατζηδες. Μου ειπαν πως δεν προτεινετε για κινητηρες βενζινης υψηλης επιδοσης.
Μου ειπαν πως το κορυφαιο diesel τους ειναι το HDD 5W30 (Heavy Duty Diesel) οπως και τo DEO 5W40.
Η σειρα XL, XLO, και AFL ειναι τα μονα για κινητηρες βενζινης, για αυτο και δεν εχουν καθολου προδιαγραφη πετρελαιου να γραφεται πανω στα μπουκαλια τους.
Ολα αυτα απο dealer της MOTUL, τωρα αν ειναι αληθεια η οχι δεν το ξερω, αλλα ο ανθρωπος εδειχνε να μιλαει με επιχειρηματα -
Εγω με τη σειρα που τα γραφω δεν θα εβαζα κανενα αλλο απο τα
Redline 5 - 10W/40 & 15W/50 αν το σκιζει συνεχως
Motul V300 5 - 10W/40 & 15/50 αν το σκιζει συνεχως
Amsoil AMO 10W/40
χωρις να σημαινει πως εχω και δικιο για να μην παρεξηγουμαστε!
Εκεινο που ειναι ακομη σημαντικοτερο ειναι να παρακολουθει τακτικα τη σταθμη λαδιου για καταναλωση και βεβαια ΤΑΚΤΙΚΗ αλλαγη ΟΧΙ πανω απο 5000χλμ τα λαδια οπως και να χει!
Στη μοναδικη περιπτωση που αγορασε STI MY05-06 μπορει να χρησιμοποιει αναλογα και τον τροπο οδηγησης του παντα 5W/40! -
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Μου ειπαν πως δεν προτεινετε για κινητηρες βενζινης υψηλης επιδοσης.Σου τα είπαν όλα σωστά εκτός από το άνωθεν σημειωμένο όπου η ίδια η AMSOIL και πολλοί χρήστες των λιπαντικών της, όπως και δημοσιευμένα τεστς στο BITOG και αλλού, έχουν άλλη άποψη. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που η AMSOIL σε όλα τα... ντιζελόλαδα, αναγράφει καί την API SL όπως και στο νεότερο υπερσύγχρονο DEO 5W40 Premium Diesel Oil αναγράφει δίπλα από την API CJ-4 την API SM που είναι η πλέον πρόσφατη αμερικάνικη για βενζινοκινητήρες.
Επίσης για κινητήρες βενζίνης βγάζει και τα TSO 0W30, ΑSL 5W30, ATM 10W30, TRO 20W50.Κατά καιρούς έχω αναφέρει και ένα 40άρι της Mobil για πολύ σκληρή χρήση σε βενζινοκινητήρες, το Mobil Delvac 1 5W40 που είναι επίσης ντιζελόλαδο. Όλα αυτά τα έχω υπόψιν μου όταν προτείνω λιπαντικά.
Υπόψιν ότι τα ανωτέρω ντιζελόλαδα είναι Group IV/V που σημαίνει ότι τα επιβλαβή για τον καταλύτη συνήθη πρόσθετα αντικαθίστανται από εστέρες (γι αυτό και τα API SL/CI-4 ή SM/SJ-4) και επίσης τα αυξημένα καθαριστικά πρόσθετα δεν είναι ποσοτικά εις βάρος των προσθέτων για χαμηλή ροή που συνήθως ΔΕΝ συναντάμαι στα ορυκτελαϊκά λιπαντικά για ντίζελ.
-
Μιλτο μιας και διαβαζεις και συμμετεχεις στο BITOG εχεις δει αναλυσεις η γενικοτερα εχεις διαβασει περι συνθεσης του Motul 0W/40 E-tech (αν και δεν υπαρχει απ'οσο ξερω με αυτη την ονομασια εκει) και πως αυτο συγκρινεται με αλλα γνωστα λαδια της κατηγοριας οπως Amsoil European formula, Mobil1 0W/40 κλπ;
-
Όχι, δεν έχω δει. Γενικά με ευρωπαϊκά δεν θα βρεις πολλά. Δοκίμασες με την μηχανή αναζήτησης; Είναι τεράστιο το forum.
Όπως και να έχει είναι σίγουρα πολύ καλό λιπαντικό στα επίπεδα του Mobil 1 0W40, AFL 5W40, ELF EXCELLIUM 0W40, TOTAL QUARTZ 9000 0W40 (το γιατί το AFL δεν είναι 0W είναι σίγουρα συνειδητή επιλογή της AMSOIL, ίσως επειδή έχει το AFF, ίσως επειδή πιστεύει ότι δεν χρειάζεται το 0W40 στα αυτοκίνητα). Το ότι βλέπεις πιο τονισμένα χαρακτηριστικά στα 0W40 από ότι στα 5W40 οφείλεται στο πιο ενισχυμένο πακέτο προσθέτων που περιέχουν για να κρατάνε ανοιχτότερο το ιξώδες σε βάθος χρόνου και ταυτόχρονα για χαμηλότατο σημείο ροής. Μπορείς να πεις ότι είναι και καλύτερα αλλά αυτό είναι γενικότητα αφού αδικεί σαφώς μία πολύ κλειστή σύνθεση όπως πχ του AME 15W40 ή 300V 10W40 που είναι επίσης Group IV/V ή Group V αλλά με σχεδόν καθόλου πρόσθετα ενίσχυσης ιξώδους κάτι που του δίνει την δυνατότητα να έχει πολλά καθαριστικά για αντοχή στο χρόνο ή ενισχυτικά φιλμ για αντοχή στην θραύση και σκληρή χρήση (HTHS κλπ αλλά μη μετρήσιμα) και να μην διακρίνεται στα υπόλοιπα τεχνικά (συνήθως στα PP και VI, ή καμιά φορά και με έλλειμμα σε προδιαγραφές για άλλους λόγους). Είναι αναπόφευκτο σε ένα Group IV/V 0W40 κατά κανόνα να βλέπεις ασυναγώνιστο Pour Point και Viscosity Index αλλά σχετικά πεσμένο HTHS (αλλά πάντα καλό φυσικά) και πάντα σε σύγκριση με ίδιας κατηγορίας 5W40 και ακόμη περισσότερο με 10W40. Οι συνθετικές βάσεις (PAO και ακόμη περισσότερο οι εστερικές) δίνουν μεγάλες δυνατότητες στους παρασκευαστές να φτιάξουν υπερλιπαντικά για μεγάλο εύρος χρήσεων (συνήθως κατά βάση ντιζελόλαδα όπως DEO-AMO-AME-ARO-HDD-Mobil Delvac 1 κλπ ή συνθέσεις για βενζινοκίνητα όπως τα TSO, TRO, Mobil 1) ή ασυναγώνιστα για πολύ εξειδικευμένες χρήσεις (300V - REDLINE). -
Λοιπόν παραθέτω τις απαντήσεις του υπέροχου Dave της RED LINE. Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να χρησιμοποιήσω ξανά λιπαντικό από εταιρία που όταν ρωτάω με γράφει στα παπάρια της ή με παραπέμπει στους ημιάσχετους αντιπροσώπους της... Σε αυτό το σημείο RED LINE και AMSOIL είναι ασυναγώνιστες:
*Hello Dave,
Would you please tell me if the synthesis of REDLINE lubricants contains PAO as synthetic base?
Can we use REDLINE at diesel motors? Can we use REDLINE at 4T Japanese or European Superbikes?
Is there any remarkable drawback at each application of the above for REDLINE oils?How could a lubricant be special at more than one applications even if they are totally different (like wet clutch motorcycle motors, gasoline motors and diesel motors)?
Miltos
Miltos,
Our primary base stock is the polyol ester, our lubricants also contain some PAO.
We make the 15W40 suitable for heavy duty diesel engines.The 10W40 is suitable for use in superbikes.
The 10W40 is not too slippery for wet clutch applications, we use a heavy duty diesel additive package specifically for those diesel engine requirements.
Regards, Dave
Red Line Oil*Άρα εκτός από εστέρες πολυόλης τα RED LINE περιέχουν και some PAO. Κοντολογής είναι Group IV/V με πολύ υψηλά αναλογία εστέρων. Όπως το φανταζόμουνα, είναι λίγο χλωμό να φτιάξεις καθαρόαιμο συνθετικό χωρίς PAO στην βάση του ώστε να έχει σταθερότητα στον χρόνο. Γι αυτό και η RD δίνει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στα λιπαντικά της.
Επίσης το 10W40 τους είναι σαν το AMO 10W40, κατάλληλο τόσο για χρήση βενζινοκινητήρων όσο και για χρήση σε μοτοσυκλέττες και ντίζελ. Και το 15W40 της είναι σαν το AME 15W40 της AMSOIL.
Στην τελευταία μου ερώτηση δεν μου απάντησε, αλλά χαλάλι του. Την απάντηση έστω και λιγότερο επίσημη σας την έχω δώσει σε προηγούμενο ποστ. -
Μιλτο αν δεις το MSDS των Redline εχει μεσα τη συνθεση του λιπαντικου αλλα με κωδικους καθε ουσιας τους οποιους 'μεταγλωτιζεις' αν εχεις μια βαση που κυκλοφορει στα φορα και ειδικα στο BITOG κι επεξηγει καθε κωδικος περιεχομενου σε ποια χημικη ουσια αντιστοιχει.
Αν και νομιζω πως θα εχεις αυτη την βαση θα ψαξω να την βρω και θα σου την στειλω. -
Μιλτο, παραγγειλα απο περιεργεια το Σαββατο διαφορα λαδια απο το γνωστο site. Ενα απο αυτα ειναι και το amsoil 20w50, λεει λοιπον στην πισω πλευρα:
API SERVICE SL,SJ,SH
CH-4,CF-2,CF
FORD M2CI79-A
EMA LRG-1
CUMMINS CES20076
CES20077
MACK EO-M+
DETROIT DIESEL 7SE270
VOLVO VDS-2
MTU TYPE 2
MAN 271
M3275
SCANIA LDF
DB 228.3, 228.2Τωρα, αν ολες αυτες οι προδιαγραφες ενδιαφερουν καποιον που εχει πχ ενα VW Passat turbo, Skoda Octavia, Audi A3, BMW M3,M5, κτλ κτλ μου ειναι δυσκολο να το πιστεψω. Αν ηταν να βαζαμε dieselολαδα στους κινητηρες μας δεν θα υπηρχαν οι προδιαγραφες βενζινης.
Και οπως μου ειπε και ο ανθρωπος της MOTUL στην Γερμανια, σε αλλες στροφες δουλευει ενας κινητηρας diesel και σε αλλες ενας βενζινοκινητηρας, οπως επισης οτι τα λαδια με υψηλο TBN εχουν χρηση κυριως σε κινητηρες diesel.Και σε e-mail που εστειλα στον ανθρωπο της ΜOTUL με ερωτησεις, σας παραθετω τις απαντησεις.
Hello Frank,
One quik question, for how many kilometers are the 300V series? People say they are racing oils, therefor not to use for more then 5-6000 km, true?
Also from amsoil, they have a leeflet that shows they have the most high TBN, and also testing compared to others they have better results,no viscocity loss,better friction results, etc. Iam sending you by fax there advertisment sheet, let me know what you think.Regards
GeorgiosDir Sir,
1.That's totally nonsense. The 300V ist especially developed for
motorsports, that's true. But its above exisiting standards. And
you can use it for normal use and within the OEM's dedicated service-
interval. Everything clear now?-
Viscosity loss: It is impossible to have 100% group IV and V having viscosity loss than group I or group II,III. On top of that, most products that they tested was a Newtonian test which had no polymer to shear down and evaporate out. This is a b bogus test to put down several competitors name's by who ever paid for the test.
-
Amsoil only contains diesel oil additive and no other additional wear or friction reduction additives. Amsoil uses the same diesel additive for both gasoline and diesel products.
-
Motul, on the other hand, builds its products according to the specific needs of the engine starting from using the best selected base oils that best matched with the basic additive package then adding 3 to 5 more special wear and friction reduction chemicals to give extra wear and friction protections to the engine that the product will be operated in.
-
Who ever conducting the test should know better that viscosity has a lot to do with power and wear. To test products with different viscosity grades shown either the tester had a hidden agenda or did not know what he was doing.
6.TBN for gasoline engine oil is around 5 TBN and 9 TBN for diesel engine oil. Diesel fuel contains a lot more sulfur than gasoline. Some fuel such as bunker diesel fleet need a TBN of more less 40-50, but in gas engines 5-9 is more then enough.
Regards
Εσυ τι συμπερασμα βγαζεις απο τα παραπανω?
-
-
Κατ'αρχήν το ARO όπως και το AMO έχουν και την προδιαγραφή JASO MA (που δεν αναφέρεις) που είναι προδιαγραφή για μοτοσυκλέττες υγρού συμπλέκτη. Αυτό αρκεί για τα περί ευστροφίας των ντιζελοκίνητων και την σχέση της AMSOIL με τα ντίζελ.
Η διαφορά των ντιζελόλαδων είναι ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αντίξοες συνθήκες από τα βενζινόλαδα. Ταυτόχρονα η μέχρι πρότινος ανεκτικότητα των προδιαγραφών ντίζελ σε θείο σήμερα δεν υφίσταται. Έτσι τα ντιζελόλαδα ήρθαν και βρήκαν στον δρόμο τους τα βενζινόλαδα και από την προδιαγραφή CI-4 και μετά έχουν να επιδείξουν χαμηλότερα ποσοστά θείου (ZDDP γενικότερα) και συνδυασμένα με κατάλληλους εστέρες και υποκατάστατα θείου και ψευδαργύρου όπως το βόριο και το μαγνήσιο καλύπτουν άνετα την προδιαγραφή SL. Σήμερα εμφανίστηκε η αυστηρότατη προδιαγραφή API CJ-4 όσον αφορά τους ρύπους και την απόδοση η οποία είναι παρόμοια με πρόσφατες προδιαγραφές βενζινόλαδων όσον αφορά τους ρύπους (που εκεί ήταν το κύριο πρόβλημα) και όπως βλέπεις και στο ολοκαίνουριο DEO 5W40 με το κατάλληλο πακέτο εστέρων-προσθέτων καλύπτεται ταυτόχρονα και η API SM.
Aν ένα οποιοδήποτε λιπαντικό αναφέρει ότι καλύπτει την API SL και ακόμη καλύτερα την SM τότε είναι απολύτως κατάλληλο για βενζινοκινητήρες αφού αυτές οι προδιαγραφές σε αυτούς αναφέρονται και όχι σε ντίζελ. Το αν καλύπτεται ταυτόχρονα και η CI-4 ή ακόμη καλύτερα η CJ-4 αυτό είναι μαγκιά του παρασκευαστή και ας χοροπηδούν από το άγχος τους οι λοιποί όσο θέλουν.
Καλά λοιπόν τα όσα λέει ο φίλτατος της MOTUL (γνωρίζει μεν για όσα μιλάει αλλά τεχνικός δεν είναι πάντως και φαίνεται - όπως δεν είμαι κι εγώ). Εξάλλου είπα σε πρόσφατο ποστ ότι τα νεότερα 300V συμπεριφέρονται καλύτερα σε βάθος χρόνου-χρήσης από παλαιότερα.
Αυτό όμως που λέει ότι η AMSOIL χρησιμοποιεί πρόσθετα για ντίζελ είναι παραπλανητικό. Ναι έχει καθιερωθεί από παλιά ότι χρησιμοποιεί και φτιάχνει τα καλύτερα ντιζελόλαδα. Μόνο που η αγορά των ντιζελόλαδων είναι πολύ πιο απαιτητική από των βενζινοκίνητων δεδομένου των αυστηρότερων απαιτήσεων αντοχής των ντίζελ. Οι απαιτήσεις των βενζινοκινητήρων έχουν περιοριστεί στις προδιαγραφές ρύπουν αφού οι ανάγκες για επαρκή προστασία τους καλύπτονται από όλους εύκολα. Ταυτόχρονα η AMSOIL παράγει ένα από τα καλύτερα λιπαντικά για μοτοσυκλέττες τα MCF και MCV, που αντικατέστησαν τα AMO και ARO τα οποία δεν ήταν συνθέσεις για ντίζελ αλλά για μοτοσυκλέτες! Επειδή όμως τα λιπαντικά της είναι χαμηλά σε θείο λόγω της εκτεταμένης χρήσης εστέρων πολυόλης και διβασικού οξέως, αλλά περισσότερο κυρίως λόγω της μικρής πτητικότητάς τους (εξάτμιση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα σε βενζινοκινητήρες που όσοι απαιτητικοί μπορούν να απολαμβάνουν τα επιπλέον οφέλη της υψηλής αντοχής. Για όσους όμως θεωρούν τα AMSOIL υπερβολικά για τις ανάγκες τους (αυτό ισχύει κυρίως για την Ευρώπη) υπάρχει και το πιο 'νορμάλ' Group IV/V AFL 5W40. Για όσους θέλουν επίσημες προδιαγραφές υπάρχει και η Group III σειρά XL. Απ'όλα έχει ο μπαξές.Όπως είδες και στο προηγούμενό μου ποστ και η RED LINE έχει συνθέσεις για ντίζελ ή και μοτοσυκλέττες αλλά είναι οπωσδήποτε και ζήτημα τάργκετ γκρουπ δηλ. μάρκετινγκ το αν θα τα προωθεί έτσι ή... γιουβέτσι (δηλ. το αν θα πουλάει μοτοσυκλετόλαδο σαν ένα απλώς καλό μοτοσυκλέτας ή σαν ένα σούπερ εστερικό για αυτοκίνητα - σκέψου ότι το 10W40 της έχει πακέτο προσθέτων για ντίζελ και μοτοσυκλέτες και δεν το διαφημίζει γιατί δεν στοχεύει εκεί). Η AMSOIL από πάντα φημιζόταν για τα ντιζελόλαδά της και όπως βλέπεις δεν το έκρυψε κι ούτε το κρύβει από κανέναν. Το κάλλιστο της AMSOIL είναι ότι δεν χρειάζεται να τους ταράξεις στα email για να μάθεις τί σου πουλάει, σου το λέει ευθέως. Μεγαλύτερο, περιγραφικότερο και αναλυτικότερο εμπορικό site από της AMSOIL δεν υπάρχει (κυρίως όσον αφορά την περιγραφή του καθενός ξεχωριστά προϊόντος της και αυτό για να εκτιμηθεί θέλει και λίγο να βλέπουμε και πέρα από τα φαινόμενα ή φημολογούμενα - αλλά και όσον αφορά τεχνικές αναλύσεις μέσου-υψηλού επιπέδου) και αυτό σημαίνει απλά ότι στέκεται ευθέως μπροστά μας για κάθε καλή ή κακή κριτική.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Κατ'αρχήν το ARO όπως και το AMO έχουν και την προδιαγραφή JASO MA (που δεν αναφέρεις) που είναι προδιαγραφή για μοτοσυκλέττες υγρού συμπλέκτη. Αυτό αρκεί για τα περί ευστροφίας των ντιζελοκίνητων και την σχέση της AMSOIL με τα ντίζελ.Η διαφορά των ντιζελόλαδων είναι ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αντίξοες συνθήκες από τα βενζινόλαδα. Ταυτόχρονα η μέχρι πρότινος ανεκτικότητα των προδιαγραφών ντίζελ σε θείο σήμερα δεν υφίσταται. Έτσι τα ντιζελόλαδα ήρθαν και βρήκαν στον δρόμο τους τα βενζινόλαδα και από την προδιαγραφή CI-4 και μετά έχουν να επιδείξουν χαμηλότερα ποσοστά θείου (ZDDP γενικότερα) και συνδυασμένα με κατάλληλους εστέρες και υποκατάστατα θείου και ψευδαργύρου όπως το βόριο και το μαγνήσιο καλύπτουν άνετα την προδιαγραφή SL. Σήμερα εμφανίστηκε η αυστηρότατη προδιαγραφή API CJ-4 όσον αφορά τους ρύπους και την απόδοση η οποία είναι παρόμοια με πρόσφατες προδιαγραφές βενζινόλαδων όσον αφορά τους ρύπους (που εκεί ήταν το κύριο πρόβλημα) και όπως βλέπεις και στο ολοκαίνουριο DEO 5W40 με το κατάλληλο πακέτο εστέρων-προσθέτων καλύπτεται ταυτόχρονα και η API SM.
Aν ένα οποιοδήποτε λιπαντικό αναφέρει ότι καλύπτει την API SL και ακόμη καλύτερα την SM τότε είναι απολύτως κατάλληλο για βενζινοκινητήρες αφού αυτές οι προδιαγραφές σε αυτούς αναφέρονται και όχι σε ντίζελ. Το αν καλύπτεται ταυτόχρονα και η CI-4 ή ακόμη καλύτερα η CJ-4 αυτό είναι μαγκιά του παρασκευαστή και ας χοροπηδούν από το άγχος τους οι λοιποί όσο θέλουν.
Καλά λοιπόν τα όσα λέει ο φίλτατος της MOTUL (γνωρίζει μεν για όσα μιλάει αλλά τεχνικός δεν είναι πάντως και φαίνεται - όπως δεν είμαι κι εγώ). Εξάλλου είπα σε πρόσφατο ποστ ότι τα νεότερα 300V συμπεριφέρονται καλύτερα σε βάθος χρόνου-χρήσης από παλαιότερα.
Αυτό όμως που λέει ότι η AMSOIL χρησιμοποιεί πρόσθετα για ντίζελ είναι παραπλανητικό. Ναι έχει καθιερωθεί από παλιά ότι χρησιμοποιεί και φτιάχνει τα καλύτερα ντιζελόλαδα. Μόνο που η αγορά των ντιζελόλαδων είναι πολύ πιο απαιτητική από των βενζινοκίνητων δεδομένου των αυστηρότερων απαιτήσεων αντοχής των ντίζελ. Οι απαιτήσεις των βενζινοκινητήρων έχουν περιοριστεί στις προδιαγραφές ρύπουν αφού οι ανάγκες για επαρκή προστασία τους καλύπτονται από όλους εύκολα. Ταυτόχρονα η AMSOIL παράγει ένα από τα καλύτερα λιπαντικά για μοτοσυκλέττες τα MCF και MCV, που αντικατέστησαν τα AMO και ARO τα οποία δεν ήταν συνθέσεις για ντίζελ αλλά για μοτοσυκλέτες! Επειδή όμως τα λιπαντικά της είναι χαμηλά σε θείο λόγω της εκτεταμένης χρήσης εστέρων πολυόλης και διβασικού οξέως, αλλά περισσότερο κυρίως λόγω της μικρής πτητικότητάς τους (εξάτμιση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα σε βενζινοκινητήρες που όσοι απαιτητικοί μπορούν να απολαμβάνουν τα επιπλέον οφέλη της υψηλής αντοχής. Για όσους όμως θεωρούν τα AMSOIL υπερβολικά για τις ανάγκες τους (αυτό ισχύει κυρίως για την Ευρώπη) υπάρχει και το πιο 'νορμάλ' Group IV/V AFL 5W40. Για όσους θέλουν επίσημες προδιαγραφές υπάρχει και η Group III σειρά XL. Απ'όλα έχει ο μπαξές.Όπως είδες και στο προηγούμενό μου ποστ και η RED LINE έχει συνθέσεις για ντίζελ ή και μοτοσυκλέττες αλλά είναι οπωσδήποτε και ζήτημα τάργκετ γκρουπ δηλ. μάρκετινγκ το αν θα τα προωθεί έτσι ή... γιουβέτσι (δηλ. το αν θα πουλάει μοτοσυκλετόλαδο σαν ένα απλώς καλό μοτοσυκλέτας ή σαν ένα σούπερ εστερικό για αυτοκίνητα - σκέψου ότι το 10W40 της έχει πακέτο προσθέτων για ντίζελ και μοτοσυκλέτες και δεν το διαφημίζει γιατί δεν στοχεύει εκεί). Η AMSOIL από πάντα φημιζόταν για τα ντιζελόλαδά της και όπως βλέπεις δεν το έκρυψε κι ούτε το κρύβει από κανέναν. Το κάλλιστο της AMSOIL είναι ότι δεν χρειάζεται να τους ταράξεις στα email για να μάθεις τί σου πουλάει, σου το λέει ευθέως. Μεγαλύτερο, περιγραφικότερο και αναλυτικότερο εμπορικό site από της AMSOIL δεν υπάρχει (κυρίως όσον αφορά την περιγραφή του καθενός ξεχωριστά προϊόντος της και αυτό για να εκτιμηθεί θέλει και λίγο να βλέπουμε και πέρα από τα φαινόμενα ή φημολογούμενα - αλλά και όσον αφορά τεχνικές αναλύσεις μέσου-υψηλού επιπέδου) και αυτό σημαίνει απλά ότι στέκεται ευθέως μπροστά μας για κάθε καλή ή κακή κριτική.
Μα Μιλτο, ολες αυτες οι προδιαγραφες που αναφερεις, η amsoil δεν εχει πιστοποιηση απο καμια!!!!! Απλα κανει χρηση των προδιαγραφων χωρις να εχει στα χερια της τις απαιτουμενες πιστοποιησεις. Μεχρι και η αγαπημενη μου RedLine δεν τις εχει ολες. Ομως η MOTUL τις εχει, και εδω οφειλουμε να σεβαστουμε τα λεγομενα της, μιας και εκεινη κατα λεξη τηρει οτι γραφει πανω στα μπουκαλια της, και μενα πραγματικα με βαζει σε υποψιες αυτα που ειπε περι 'τρικ' στα τεστ τις amsoil
Ειδικα αυτο εδω με βαζει σε υποψιες:
'Who ever conducting the test should know better that viscosity has a lot to do with power and wear. To test products with different viscosity grades shown either the tester had a hidden agenda or did not know what he was doing.' -
Σωστο κι αυτο αλλα αν δεις τα καινουρια V300 δεν εχουν παρει πιστοποιησεις εκτος απο την προηγουμενη γενια που ειχε αρκετες της εποχης (κι ας γραφει πανω above all existing standards, κι ας εχει πακεττο προσθετων για 'καθημερινη' χρηση, κι ας ειναι τρομερα λαδια)!
Βασικα και μιλωντας σε προσωπικο επιπεδο προτιμω τις μαρτυριες οσων απο φορα λαδαδων εχουν αποψη κι εχουν στα χερια τους αναλυσεις και τεκμηριωσεις προιοντων γιατι οι πιστοποιησεις απο μονες τους ακομη και οι προσφατες πιο αυστηρες και πιο συγκεκριμενες δεν λενε ολη την αληθεια!
Κοινως καλη η θεωρια αλλα αν δεν αποδεικνυεται στην πραξη; -
Το έχουμε πει ότι η AMSOIL δεν έχει επίσημες πιστοποιήσεις. Η χημεία που χρησιμοποιούν είναι πολύ μπροστά για να παίρνει συμβατικές πιστοποιήσεις και υπάρχουν κι άλλοι συγκεκριμένοι λόγοι που δεν παίρνουν. Όπως και τα REDLINE-TORCO κλπ υπερλιπαντικά έτσι και τα 300V δεν έχουν επίσημη πιστοποίηση. Αν θέλεις να καταλάβεις (και όποιος άλλος θέλει) περισσότερα για το θέμα των πιστοποιήσεων διάβασε εδώ (πάλι η AMSOIL έχει έτοιμη την απάντηση): http://www.performancemotoroil.com/AMSO ... nsing.html
Επίσης για το προηγούμενο θέμα περί λιπαντικών για ντίζελ-βενζίνη-μοτοσυκλέττες κλπ διάβασε εδώ τα περί 'παγκόσμιου' λιπαντικού: http://www.1st-in-synthetics.com/articles6.htm
Η AMSOIL δεν έχει στο ενεργητικό της ούτε μία μήνυση (δεν μιλάμε καν για δικαστήριο). Στις ΗΠΑ ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται. Εκεί το δικαστικό σύστημα μαμεί και δέρνει, ειδικά όταν έχεις να τα βάλεις με κολοσσούς όπως η Castrol, Exxon-Mobil κλπ. Εδώ ακόμη και τους κολοσσούς ενίοτε τους μαμεί κανονικά. Αν λοιπόν δεν ίσχυαν τα όσα αναφέρει δημοσίως (όχι απλώς σε προσωπικά email) στα δικά της site ή και δια στόματος των dealer της εκεί, τότε σήμερα θα πλήρωνε αβέρτα πρόστιμα και θα το είχε βουλώσει. Δεν είναι νέο φρούτο η AMSOIL. Χρόνια φωνάζει το τί γίνεται με τα λάδια. Φυσικά γι αυτό και πέφτει ευκολότερα από όλους θύμα συκοφαντιών αλλά όσοι γνωρίζουν φυσικά δεν μασάνε.
Και ξέρεις, είναι δύσκολο να λες πολλά αποκαλυπτικά δημοσίως, επώνυμα και επανειλημμένα και να κρύβεις πολλές αλήθειες (δεν συζητάμε καν για ψέμματα), χωρίς να καταλήξεις να εκτεθείς ανεπανόρθωτα. Δεν λέω ότι η AMSOIL δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά είναι αναμφισβήτητα η πιο ξεκάθαρη εταιρία απέναντι στους πελάτες της και όχι μόνο. Καλύτερα να ψαχνόμαστε με τις κρυφοκουφαλίτσες που δεν ξέρουμε ούτε καν πού βρίσκονται παρά με αυτούς που στέκονται πάντα μπροστά και ξέουμε πάντα πού βρίσκονται.Αφού θέλεις να την ψάξεις τόσο πολύ, μπες στο BITOGκαι διάβαζε (καλό κουράγιο σου εύχομαι, αλλά αξίζει όλα τα λεφτά). Θα σε βοηθήσει πολύ στην σφαιρική σου ενημέρωση. Εκεί γράφουν dealers, τεχνικοί λίπανσης, φανατικοί κλπ. Αυτά που σου έγραψε για την ντιζελοAMSOIL ο κύριος MOTUL αν τα έγραφε εκεί θα τον έκραζαν οι AMSOILάκηδες και όχι μόνο. Δεν σηκώνουν την παραμικρή θολούρα εκεί μέσα. Εμένα δεν θα με δεις να γράφω συχνά εκεί. Μιλάμε για πολύ πιο ψαγμένα άτομα με βαθύτατες γνώσεις που τολμούν και βουτάν σε νερά άπατα.
-
Καλα ολα αυτα που λες αλλα, η καθε amsoil εισπρατει τα λεφτα του κοσμακη, και αν σεβεται αυτους που της τα ακουμπανε αντι να εχει 150 ιστιοσελιδες και να διατυμπανιζει την ανωτεροτητα της ας εχει 10 και τα υπολοιπα να τα δινει για τις πιστοποιησεις.
Ερωτημα: Για ποιο λογο υπαρχουν οι πιστοποιησεις?
Για καποιο λογο πιστευω πως υπαρχουν, και προφανως για να εχει παρει σε καποια σημαινει οτι τα 'αλλα' δεν πληρουσαν τις προυποθεσεις.Η εχεις ως πολιτικη να αγνοεις τελειως τους οργανισμους πιστοποιησης η το κυνηγας για ολα σου τα προιοντα, οχι δυο μετρα και δυο σταθμα.
Εμενα δεν μου βγαζεις απο το μυαλο οτι ειναι dieselολαδα με τις προδιαγραφες που γραφουν στο κουτι, και εχει δικιο ο frank απο την motul που λεει οτι η amsoil στηριζεται στο προσθετο για diesel.Το οτι δεν εχει καμια μηνυση εμενα δεν μου λεει τιποτα, προφανως οι μεγαλες εταιριες δεν ασχολουνται μαζι τους.
Και επιμενω στο θεμα του test οτι ειναι 'τρικ' γιατι ο κοινος νους λεει οτι δεν συγκρινουμε ποτε ανομοια πραγματα, συμφωνω απολυτως με τον frank που θεωρει ανοητο να συγκρινονται ανομοια ιξωδη.
-
Δεν ξερω αν εχει ξανανεβει αυτο το λινκ, αλλα μου φανηκε αρκετα ενδιαφερον...
http://www.performanceoilnews.com/oils_ ... oils.shtml
-
Ο χρήστης romilos έγραψε:
Δεν ξερω αν εχει ξανανεβει αυτο το λινκ, αλλα μου φανηκε αρκετα ενδιαφερον...http://www.performanceoilnews.com/oils_ ... oils.shtml
Ακριβως ετσι romilos!
Ειναι τσαρλατανισμος να συγκρινεις 0w30 με 20w50, με 5w40 και ου το καθε εξης......καλα το ειπε ο frank απο την motul. -
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Δεν ξερω αν εχει ξανανεβει αυτο το λινκ, αλλα μου φανηκε αρκετα ενδιαφερον...
http://www.performanceoilnews.com/oils_ ... oils.shtml
Ακριβως ετσι romilos!
Ειναι τσαρλατανισμος να συγκρινεις 0w30 με 20w50, με 5w40 και ου το καθε εξης......καλα το ειπε ο frank απο την motul.2 πραγματα μου εκαναν εντυπωση στο site..
1)οτι καλα κανει και συγκρινει διαφορετικα μεν λαδια-μαρκες αλλα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μοντελα δε, ωστε να ξερεις τι σου γινεται.
Αν καταλαβα καλα επιλεγει καποια τοπ απο καθε εταιρεια...(το 20/50 το λεει racing).Στα mobil 1 εχει δυο διαφορετικα οποτε (αν ισχυουν τα αποτελεσματα ) βγαζεις ενα συμπερασμα (ειδικα αν δεις ισχυ με 0/40 και 5/50 ιδιας εταιρειας)
Απο την αλλη φαντασου ποσο χρονο θα θελει να συγκρινει ολα τα ιξωδη...(γιατι και παλι αν διαλεγε 10/40 με ολες τις μαρκες θα λεγαμε οτι δεν ξερουμε τι κνουν τα 0/30 ή 5/50) (για μενα καλη ειναι η συγκριση, ασχετα να θα μπορουσε να εχει μεγαλυτερη ποικιλια)2)Τονιζει σε καμποσα σημεια τα 'dealer amsoil' (δε σχολιαζω ποιοτητα λαδιου κτλ κτλ) που αυτο με κανει να ανησυχω λιγο για την αντικειμενικοτητα του αρθρου (βεβαια καποια στοιχεια που λεει τα εχω δει-ακουσει και στην πραγματικοτητα, οπως πχ για την ποιοτητα των 0/40 mobil 1 και την ικανοτητα τους σε αντοχη στο χρονο καθως και μεγιστη ιπποδυναμη-αποδοση)
Περι λιπαντικών γενικώς