Jul 6, 2002, 4:36 PM

Με παρεξηγησες σχεδον σε ολα που ειπα.

Ο χρήστης kouk έγραψε:

Gavriil συγγνώμη αλλα το ιξώδες ΔΕΝ εχει να κανει με ενα συγκεκριμένο κινητήρα αλλα ειναι η προδιαγραφή του γενικώς.Ο πίνακας που σου λέω ειχε ΟΛΑ τα ιξώδη.Μπορεί στο δικό μου να μην πρέπει να βάλω π.χ. 0/40 στην Ελλάδα ενω στην Γερμανία ενδείκνυται τον χειμώνα.
Ο κατασκευαστής συνήθως προτείνει μάρκα λαδιού και range ιξώδους π.χ. απο 10/40 εως 15/50 κλπ.

Βεβαιως και η θερμοκρασια εχει να κανει με το ιξωδες. Αλλα αυτο που θελω να πω ειναι ακομη και εαν καποιος λαβει υποψη του το κλιμα, παλι καποιοι κινητηρες θα χρειαστουν διαφορετικο ιξωδες απο αλλους.

Στο αυτοκινητο μου, το CL λεει στην ταπα του λαδιου το εξης:

Engine Oil for Gasoline Engines: Τα λαδια στις ΗΠΑ ταξινομουντε σε αυτο για κινητηρες βενζινης, πετραιλεου, και αλλου τυπου βενζινης οπως θαλασιοι κινητηρες, κινητηρες για μηχανες που κοβουν το χορτο και χιλιοι δυο αλλοι. Εδω η Ακιουρα σου λεει προσεχε να βαλεις το λαδι τυπου για κινητηρες βενζινης. Οσο και απλο και εαν φενεται αυτο, πρεπει να σου το πει. Μετα λεει:

SAE 5W-30
API Service SJ/EC
See owners manual

ΟΚ μας λεει το ιξωδες. Το SAE σημαινει Society of American Engineers. Οργανισμος Μηχανικων Αμερικης σε ελευθερη μεταφραση. Αυτοι ειναι που ταξινομουν τα λαδια ως για τι ειδους κινητηρα ειναι το λαδι αλλα και το ιξωδες του λαδιου. Το API (American Petroleum Institute) αποφασιζουν εαν ενα λαδι περασε τα τεστ SJ και EC.

Το πρωτο ειναι τεστ προστασιας του περιβαλοντος. Αυτο το τεστ μπηκε σε εφαρμογη απο το 1996 και αντικατεστησε το τεστ SH. Εχει να κανει με το ποσο φώσφορο εχει το λαδι (λιγοτερο απο το προηγουμενο τεστ), ποση ταση εχει να εξανεμιζεται και ποσο 'γερναει' με τον χρονο (οχι μιλια).

Το EC σημαινει 'For cars and commercial vehicle'.

Τωρα το καινουργιο Μομπιλ 1 που εβαλα χτες στο αυτοκινητο μου λεει επανω στο κουτι:

Καταρχην εχει την σφραγιδα του API που μου λεει η Ακιουρα (και ολοι οι κατασκευαστες να χρισημοποιησω). Και λεει ακομη:

Ξεπερναει σε αποδοση τα τεστ SJ, SL, CF

Αρα ξεπερναει το πρωτο και ακομη ξεπερναει αλλα δυο τεστ. Το SL και CF τα οποια ειναι κανουργια πιο σκληρα τεστ τα οποια η API θα εφαρμοσει στο μελλον.

Τωρα. Μεσα στο βιβλιαρακι του αυτοκινητου που μου λεει η Ακιουρα να κοιταξω και μαλιστα που το λεει στην ταπα λαδιου λεει, θα μεταφρασω:

'Το λαδι ειναι μεγαλος συντελεστης στην αποδοση και μακροβιότητα του κινητηρα σας. Παντα χρισημοποιηται λαδι καλης ποιοτητας.

Μπορειτε να προσδιορισεται το SAE ιξωδες και Service Classification απο το API ενος λαδιου απο την ετικετα του.

Λαδι που εχει την ιδιοτητα να κανει το κινητηρα σας να χρισημοποιει λιγοτερο καυσιμο συνιστατε (υπαρχει αυτο η λεξη στα Ελληνικα ?). Αυτο δειχνεται στο API Service ετικετα με τις λεξεις 'Energy Conserving'. Αυτο το λαδι εχει κατασκευαστει ωστε να βοηθησει τον κινητηρα σας να καταναλωσει λιγοτερα καυσιμα. Η ετικετα αυτη επισης σας λεει το Service Classification του λαδιο. Οπως SJ π.χ. σημαινει οτι το λαδι ειναι φιλικο προς το περιβαλλον. Υπαρχει περιπτωση το λαδι που θα χρισημοποιησεται να εχει παραπανω ενδηξεις απο το SJ και EC που σας συνιστουμε. Κατι τετοιο δεν ειναι προβλημα απο την στιγμη που καλυπτουν τις παραπανω ενδηξεις. Να εισται βεβαιοι οτι υπαρχει σφραγιδα του API στο κουτι και οτι το γρφει οτι το λαδι εχει κατασκευαστει για κινητηρες βενζινης (For Gasoline Engines ONLY).

Τα νουμερα του SAE (δηλαδη το ιξωδες) σας δηνουν το 'βαρος' του λαδιου. Εκλεξτε το λαδι για το αυτοκινητο σας συμφωνα με το παρακατω σχημα:

Το σχημα δηχνει 2 ιξωδες (weights).

Το 10-30 το οποιο δηχνει οτι ειναι ΟΚ εαν οι θερμοκρασιες κυμαινονται απο 20F (-7C) και 100+F (39+C).

Το 5-30 δηχνει οτι ειναι ΟΚ απο ΚΑΤΩ απο -20F (-30C) μεχρι και 100+F (39+C).

Και συνεχιζει:

Ενα λαδι με ιξωδες 5-30 ειναι προτιμοτερο για καλυτερη οικονομια καυσιμου και προστασια του κινητηρα σας 12 μηνες τον χρονο (σε ολες τις εποχες).. Μπορεις να χρισημοποιησεις 10-30 λαδι εαν η θερμοκρασια στην περιοχη σου δεν πεφτει κατω απο 20F (-7C).

Συνθετικα Λαδια

Επιτρεπεται να χρισημοποιησεται συνθετικο λαδι εαν περναει τις ιδιες προϋπόθεσεις που δωσαμε για τα συμβατικα λαδια πιο πανω. Οταν χρισημοποιητε συνθετικο λαδι παντα αλλαζεται το λαδι και το φιλτρο στα ιδια χρονικα διαστηματα με αυτα του συμβατικου λαδιου.

Επιπροσθετα

Το Ακιουρα σας δεν χρειαζεται κανενα επιπροσθετο. Αγοραζοντας επιπροσθετα για τον κινητηρα ή το αυτοματο κιβωτιο δεν θα ανεβασει την αποδοση των ουτε και την μακροχροβιοτητα των. Το μονο που ανεβαζει ειναι το κοστος λειτουργιας του αυτοκινητου σας.'

Και μετα εξηγει πως να αλλαξεις λαδια με φωτο κτλ.

Μετα τα παραπανω εγω σκεφτομαι ως μετριας εξυπναδας ατομο και λεω: Δεν νομιζω οτι ειμαι πιο ειδικος απο τους μηχανικους της Ακιουρα (οι καλυτεροι της Χοντα βασικα), του API (Αμερικανικο Ινστιτουτο Πετρελαιου) και του SAE (Οργανισμος Μηχανικων Αμερικης) για να παω και να βαλω αλλο λαδι εκτος απο αυτο που συνιστουν.

Μαρκα μπορω να χρισημοποιησω αλλα τα υπολοιπα κρινω οτι ειναι καλυτερα να τα ακολουθησω ως προς τα πανω.

Οταν ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της βενζίνης στην Ελλάδα (χαμηλά οκτάνια λογω νόθευσης) τοτε οταν ενας κατασκευαστής οπως η Shell προτείνει μια βενζίνη με τα Χ ή Ψ πρόσθετα που καθαρίζουν το μοτέρ τοτε δεν εχω κανένα λογο να μην δοκιμάσω.Χωρίς να χρειάζεται να γίνω πυρηνικός επιστήμονας!!!!
Εχω ανοίξει κινητήρα που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο λάδι (Motul) που ΔΕΝ το πρότεινε ο κατασκευαστής (οχι σαν ιξώδες) και επαθα πλάκα απο το ποσο λιγες φθορές ειχε (ηταν σαν καινούργιο) μετά 150.000 χλμ.

Οπως ειπα, το να βαλεις παραπανω Οκτανια δεν κανει κακο στον κινητηρα σου αλλα μονο στην τζεπη σου.

Το βιβλιαρακι του αυτοκινητου μου γραφει:

'Ο κινητηρα σου εχει σχεδιαστει να λειτουργει σε premium αμολυβδη βενζινη των 91 Οκτανιων ή παραπανω. Η χρισημοποιηση βενζινης με λιγοτερα οκτανια μπορει να προκαλεσει πιρακια και μειωμενη αποδοση του κινητηρα. Συνιστουμε βενζινες με καθαρτικα επιπροσθετα τα οποια βοηθουν στην προστασια του συστηματος τροφοδοσιας αλλα και του κινητηρα απο αποβλητα/κατακαθια. Χρισημοποιοντας βενζινη με μολυβδο θα καταστρεψει το συστημα εκπομπων ρυπων του αυτοκινητου. Κατι τετοιο ειναι κακο για το περιβαλλον.'

Μετα λεει:

'Στον Καναδα μερικες βενζινες χρισημοποιουν ΜΜΤ το οποιο ειναι επιπροσθετο το οποιο ανεβαζει τα Οκτανια στην βενζινη. Εαν χρισημοποιησετε αυτες τις βενζινες, η αποδοση του συστηματος εκπομπων ρυπων ισως να μειωθει και το Check Engine λαμπακι στο καντραν σας ισως να αναψει. Εαν αυτο γινει να ερθεται σε επαφη με τον αντιπροσωπο σας.'

Για μενα το Mobil1 δεν ειναι απο τα καλύτερα λάδια.Αλλα αυτό ειναι η δικιά μου γνώμη.Σαφώς και δεν πρέπει να βάλεις 20/50 αν το αυτοκίνητό σου δεν μπορεί να το πάρει.Αυτό ομως δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να δοκιμάσεις π.χ. Castrol ή Motul ή οτιδήποτε στο ιδιο ιξώδες με αυτο της προδιαγραφής του κινητήρα σου.

Συμφωνοι. Που ειπα εγω οτι δεν μπορεις να αλλαξεις μαρκα λαδιου?

Η Prodrive ειναι παράδειγμα.Και δεν χρειάζομαι καποιον ειδικό -σου επαναλαμβάνω- για να δοκιμάσω ενα λάδι (ίδιου ιξώδους)στο αυτοκίνητό μου.Το ιδιο φυσικά για τις βενζίνες οπως ανέφερα παραπάνω.

Πουθενα δεν ειπα οτι δεν μπορεις να βαλεις αλλη μαρκα λαδιου. Οπως ειδες και η Ακιουρα και ολοι οι αλλοι κατασκευαστες το αφηνουν ανοικτο κατι τετοιο με το απλως να σου λενε, απλως βαλε λαδι απο καποια καλη μαρκα και οχι λαδι 'Γιωργος'.

Τελικά βλέπεις οτι το ιξώδες εχει σχέση με τις περιβαλοντικές συνθήκες και οχι με τον κινητήρα σου?????
Αν ο κατασκευαστής προτείνει ημισυνθετικό ή ορυκτέλαιο θα σου πρότεινα να ΜΗΝ βάλεις συνθετικό.Παράδειγμα:τα Yaris του Cup πρόπερσι ειχαν προδιαγραφές για ορυκτέλαιο απο τον εξελικτή της μηχανής (οχι ιξώδες πρόσεχε).Κανείς δεν τόλμησε να βάλει συνθετικό.Σε αυτό μάλιστα,να συμφωνήσω.

Δεν καταλαβες το νοημα μου εδω.

Μα αν η Honda π.χ. σου προτείνει λαδι Castrol π.χ. και εσυ ακολουθήσεις την πρόταση κατα γράμμα τοτε σαφώς και τους εχεις κανει ευτυχισμένους. Πουλάνε παραπάνω απο το υλικό για το οποίο κάνανε την συμφωνία.

Καμια μαρκα αυτοκινητου δεν σου προτηνει καποια μαρκα λαδι ποτε.

Για αυτο και στην ερευνα των 4Τ τότε ('80s) καποια λάδια βγαίνανε πάτος (και τοτε καποιοι κατασκευαστές τα προτείνανε).
Να με συγχωρείς λοιπόν αλλα αν τοτε ειχα αυτοκίνητο δεν επρόκειτο ποτέ να ξαναβάλω το συγκεκριμένο λάδι και ας ελεγε οτι ηθελε ο κατασκευστής. Αλλωστε τα εργοστάσια αυτά που προτείνουνε ειναι συνήθως αυτά απο τα οποία βγάζουνε το μεγαλύτερο κέρδος οχι αυτά που ειναι τα καλύτερα στην αγορά!

Δεν εχω ιδεα για πιο τεστ μιλας. Δεν ξερω τι γινοταν στην Ελλαδα το 80 αλλα ουτε και στις ΗΠΑ. Αυτα που λεω ισχυουν για σημερα.

Σημερα δεν υπαρχει αυτοκινητοβιομηχανια η οποια να προσπαθει να προωθησει συγκεκριμενη μαρκα λαδιου στις ΗΠΑ. Αυτο μπορω να το πω με σιγουρια.

Και κλείνω με ενα παράδειγμα.Η Sachs κατασκευάζει τους δίσκους/πλατώ για πολλούς κατασκευαστές με το όνομα του κατασκευαστή στο κουτί (ΟΕΜ).Τι θα αγόραζες?Τον δίσκο/πλατώ Sachs για BMW ή τον ιδιο με το ονομα BMW και στο κουτί?

Καταρχην εισαι εκτος θεματος διοτι παντα μιλουσα για βενζινες και λυπαντικα. Οι δυναμικες αλλαζουν οταν μιλαμε για δισκο+πλατω. Αλλα θα απαντησω.

Θα αγοραζα το γνησιο της BMW εαν ειμουν ευχαριστημενος με τον συμπλεκτη μου. Διοτι ετσι θα ειμουν 100% σιγουρος οτι ειναι ακριβως αυτος που ειχα και πριν.

Το παραδειγμα που περιγραφεις ισχυει για ολα τα ανταλλακτικα ολων των κατασκευαστων. Η Φορντ, η ΧΟντα δεν κατασκευαζουν ανταλλακτικα αλλα τα σχεδιαζουν μονοι ή με την βοηθεια αλλων εταιριων οι οποιες τα κατασκευαζουν και τα προσφερουν στην Φορντ η οποια τα συναρμολογει. Τελευταια η ταση ειναι για module assembly το οποιο σημαινει οτι οι ΦΟρντ, κτλ θελει την προσφορα προ-συναρμολογημενων εξαρτηματων απο τις εταιριες που κατασκευαζουν τα ανταλλακτικα (Visteon, TRW, Valeo, Bosch π.χ.). Ενα παραδειγμα ειναι το μπροστινο συστημα της αναρτησεις ενος αυτοκινητου που αντι να ερθει σε 200 κομματια απο την Βαλεο, να ερθει συναρμολογημενο στο εργοστασιο της Φορντ, κτλ.

Αλήθεια Chicago στα Ινδιάνικα σημαίνει Smells like onions???

Ναι αυτο ειναι σωστο. Τοτε υπηρχαν πολλα κρεμυδια στην περιοχη πριν μεγαλωσει η πολυ. Πολλα απο τα ονοματα περιοχων, πολεων, ακομη και πολιτειων εδω ειναι Ινδιανικα ονοματα στο Midwest των ΗΠΑ. Πχ η πολιτεια Omaha και Wyoming ειναι ινδιανικες λεξεις.