-
Φυσικα και θα στειλω δειγμα σε μεγαλο εργαστηριο (παραγωγης λαδιων) και μαλιστα περισσοτερες των μια φορες, αλλωστε 'κοντος ψαλμος αλλελουια' που λενε, εδω θα ειμαστε θα ανακοινωσω και τον φορεα που εκανε την αναλυση και τα αποτελεσματα φυσικα.
Παντως για να ξερεις ο καθενας μπορει πληρωνοντας λιγα χρηματα να κανει αναλυση απολυτα επιτυχη σε δημοσια πιστοποιημενα εργαστηρια κι αν δεν κανω λαθος το ιδιο το χημειο του κρατους σου παρεχει αυτη τη δυνατοτητα.Δυστυχως αναλυσεις μονο μεγαλες πετροδολαροεταιρειες μπορουν να κανουν.Οι υπολοιποι απλα σπαταλανε ασκοπα τον χρονο τους.Οχι μονο γιατι δεν εχουν τα καταλληλα μεσα,αλλα γιατι δεν γνωριζουν ουτε μεθοδολογια ουτε τιποτα
Εδω συγνωμη αλλα εχεις αδικο εστω κι αν απο εργαστηριο σε εργαστηριο καποια μικρη στα πλαισια του επιτρεπτου αποκλιση θα υπαρχει!
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
με μοτουλ το 40 εστρωσε και ενω πλησιαζε το 140(κοκκινο) το λαδι δεν εμπαινε ποτε μεσα. επισης με το μοτοθλ παρατηρησα οτι το αμαξι εκαιγε παραπανω στο οικονομετρο..δηλαδη με 2α κοφτες παλια εφτανε στιγμιαια καταναλλωση 25+- μετα με το μοτουλ εφτανε 30 δηλαδη το μεγιστο...
με 4η κοφτες εκει που εδειχνε 20-22 στιγμιαια μετα εδιεχνει 26-27!!!!!!!!!
αυτο κανεις δε μου το εχει εξηγησει ακομα εδω ..........Τετοια διαφορα δεν μπορει να εξηγηθει.
Δεν μπορει να αλλάζει πχ 20% η καταναλωση μόνο απο το λάδι. -
μα για αυτο και εγω τρελαθηκα...και μιλαμε για στιγμιαια καταναλλωση στο τριπ κομπιουτερ το οποιοο ουσιαστικα απλα βλεπει θεση πεταλουδα ή φορτιο και οχι πραγματικα τι καιει...
εγω το εχω αποδοσει στο γεγονος οτι αμεσως πριν τα μοτουλ 10-40 ειχα για λιγο τα καστρολ 10-60 και πριν τα τοταλ 10-50...δηλαδη ειχα κανει κοντα στα 13000χλμ με χοντρα λαδια ...
οποτε με το πιο λεπτο απλα ζοριζοταν λιγοτερο ο κινητηρας ????
στεκει????? -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Δεν εχω boxer και δεν προκειται να αποκτησω,αλλα μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι το να εχεις φρεσκο λαδι, σημαινει και λιγοτερος θορυβος λογω του οτι το λιπαντικο ειναι αδουλευτο και πηχτό.Και αυτο σημαινει αυξημενη καταπονηση του κινητηρα.
Διευκρίνησέ το γιατί έτσι όπως το λες θα καταλήξουμε να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να μην αλλάζουμε ποτέ τα λάδια παρά να τα αλλάζουμε συχνά και να κινδυνεύει ο κινητήρας μας επειδή είναι 'αδούλευτα και πηχτά'!
Τώρα πια δεν έχω παρά να προσπαθήσω λίγο ακόμη. Για σένα το κάνω...
Αν εννοείς ότι μπαίνει 60άρι και τον πρώτο καιρό μέχρι να φθαρεί το λιπαντικό (δεν αργεί πολύ) και να γίνει 40άρι είναι καλό να μην πλακώνουμε το μοτέρ μας που έχει κατασκευαστεί για 30άρι έως 40άρι συμφωνώ. Παρομοίως μπορεί να γίνει σε μοτέρ που θέλει 30άρι και εμείς βάζουμε 40άρι ή ακόμη χειρότερα 50άρι.
Αν εννοείς ότι το TOTAL 10W40 που ειδικά αν το πλακώσεις φθείρεται στα 1000χλμ και αρχίζει να θορυβεί* ο κινητήρας, προστατεύει καλύτερα από το 300V 10W40 (υπό ίδιες αντίξοες συνθήκες) που φθείρεται στα 5000χλμ και τότε αρχίζει να θορυβεί* ο κινητήρας... τότε μάλλον κάνεις ένα οφθαλμοφανές σφάλμα.
Αν θέλεις να φέρουμε παράδειγμα το μακρύτερης διαρκείας TOTAL 5W40 που αρχίζει να θορυβεί κι αυτό στα 5000χλμ τότε θα σου φέρω για παράδειγμα το AMSOIL 5W40 που το άλλαξα αναρωτιόμενος ακόμη αν άρχισε πράγματι να κάνει θόρυβο ή αν αμβλύνθηκαν οι αισθήσεις μου και δεν ακούω τόσο καλά όσο πριν το συγκεκριμένο AMSOIL...Και μέχρι τώρα μιλάμε απλώς και μόνο για θόρυβο*. Φαντάσου να το ψάξουμε για να δούμε τί γίνεται στα θερμόμετρα και στα πιεσόμετρα από λιπαντικό σε λιπαντικό ίδιου ιξώδους, που δείχνουν πράγματα πολύ πριν τα πιάσει το κοινό αυτί μας...
- Και δεν μιλάμε ούτε εννοήσαμε ποτέ έναν απλώς διαφορετικό-μεγαλύτερο θόρυβο που μπορεί να τον συναντήσεις από λιπαντικό σε λιπαντικό αναλόγως της σύνθεσής του, αλλά μιλάμε για συγχορδία διάσπαρτων μεταλλικών ήχων που αυξάνονται όσο παλιώνει το λιπαντικό και είναι φυσιολογική φθορά του λιπαντικού που από κάποιο σημείο και μετά αν δεν αλλαχτεί αρχίζει να φθείρεται ο κινητήρας, κάτι που ισχύει ειδικά σε όσους από εμάς ζητάμε συχνά το μάξιμουμ της ισχύος με το λίπαντικό σε ήδη υψηλή θερμοκρασία (πχ πάνω από 120C στο κάρτερ για να μην μιλήσω για πάνω από 140C όπου εκεί ξεχωρίζουν οι αμνοί από τα ερίφια).
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
μα για αυτο και εγω τρελαθηκα...και μιλαμε για στιγμιαια καταναλλωση στο τριπ κομπιουτερ το οποιοο ουσιαστικα απλα βλεπει θεση πεταλουδα ή φορτιο και οχι πραγματικα τι καιει...εγω το εχω αποδοσει στο γεγονος οτι αμεσως πριν τα μοτουλ 10-40 ειχα για λιγο τα καστρολ 10-60 και πριν τα τοταλ 10-50...δηλαδη ειχα κανει κοντα στα 13000χλμ με χοντρα λαδια ...
οποτε με το πιο λεπτο απλα ζοριζοταν λιγοτερο ο κινητηρας ????
στεκει?????όχι, μπορεί ένα λάδι (συνήθως πιο χοντρό) να 'σφραγίζει' καλύτερα τα ελατήρια και να ρουφάει αέρα καλύτερα ο κινητήρας. Επίσης να βλέπεις ελάχιστα καλύτερη κατανάλωση παρόλο που είναι παχύτερο. Όμως αυτό είναι σπάνιο και όχι συνηθισμένο.
ΑΛΛΑ τέτοια τεράστια διαφορά δεν νομίζω να γίνεται. Για να έχει αύξηση στη βενζίνη σημαίνει ότι βλέπει αύξηση στον αέρα που ρουφάει, πρέπει να έχεις σχεδόν +20% στην ισχύ του κινητήρα.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Δεν εχω boxer και δεν προκειται να αποκτησω,αλλα μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι το να εχεις φρεσκο λαδι, σημαινει και λιγοτερος θορυβος λογω του οτι το λιπαντικο ειναι αδουλευτο και πηχτό.Και αυτο σημαινει αυξημενη καταπονηση του κινητηρα.
Διευκρίνησέ το γιατί έτσι όπως το λες θα καταλήξουμε να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να μην αλλάζουμε ποτέ τα λάδια παρά να τα αλλάζουμε συχνά και να κινδυνεύει ο κινητήρας μας επειδή είναι 'αδούλευτα και πηχτά'!
Σε όλα τα αυτοκίνητα όταν αλλάζω λάδι, ο κινητήρας είναι πιο ήσυχος. Ίσως κρατάω το λάδι περισσότερο από όσο πρέπει.
Μετά από λίγο μάλλον συνηθίζω το νέο ήσυχο κινητήρα και μου φαίνεται φυσιολογικός ο θόρυβος παρά ότι το λάδι λεπταίνει σε 100 χλμ.
-
Η αυξημένη κατανάλωση είναι λογικό να υπάρχει όταν χρησιμοποιούμε λιπαντικά που παράγουν δυνατό παχύ φιλμ λιπαντικού στους χώρους όπου ασκούνται υψηλές πιέσεις μεταξύ των μετάλλων. Και μάλιστα όσο αυξάνονται οι σαλ τόσο ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ αυξάνεται η κατανάλωση αφού γεωμετρικά αυξάνονται και οι αντιστάσεις. Από ένα όριο και πάνω αυτές οι αντιστάσεις μπορεί να αποβούν ζημιογόνες σε σημεία πολύ υψηλών πιέσεων όπως στα κουζινέτα του στροφάλου, όπου δεν κινδυνεύεις όχι τόσο από φθορά όσο από σπάσιμο! Αυτό θα γίνει ξαφνικά ενώ όλα θα δείχνουν ότι δουλεύουν στην εντέλεια καθότι δεν θα υπάρχει φθορά.
Είναι ο βασικός λόγος -Παναγιώτη- που δεν βάζω με τίποτα ανώτερο του 40 στο μοτέρ μας - εξάλλου κι ο κατασκευαστής προβλέπει 30-40 και όχι 50 κι άσε να λέει το ελληνικό manual για 15W50 για το καλοκαίρι (είναι λύση ανάγκης δεδομένου ότι τα κοινά 40άρια όντως έχουν πρόβλημα στις υψηλές καταπονήσεις κατά τους θερινούς μήνες).
Οπότε είναι φυσιολογικό να βλέπεις σαφώς μεγαλύτερη κατανάλωση στις υψηλές σαλ με το 300V σε σχέση με τα απλά 40άρια. Το AMSOIL που έβαλες είναι επίσης χοντρόφιλμο αλλά δεν ξέρω εάν έχουν ήδη προσαρμοστεί τα ελατήρια στο 300V (λογικό) και έτσι δεν είναι τόσο αισθητό το φαινόμενο όσο πριν.
Αυτό από την άλλη μπορεί να σημαίνει ότι οι κινητήρες μας έχουν αρκετά κλειστές ανοχές οπότε δεν θα είναι καθόλου κακή επιλογή τα χοντρόφιλμα 30άρια υψηλής αντοχής MOTUL 300V 5W30 ή το RED LINE 5W30 ή το AMSOIL HDD 5W30.
Αλλά και δεν ξεχνώ τον Dave της RED LINE που με δεδομένη την χρήση που του παρουσίασα μου πρότεινε να παραμείνω σε Group IV/V 10W40 και να μην ρισκάρω το 5W30 (αναφερόμενος στο πανίσχυρο 30άρι της RED LINE) παρότι φυσιολογικά ενδείκνυται για μας. Επειδή όμως δεν μου είπε ότι είναι ακατάλληλο (το 5W30), και δεδομένου ότι επίσης δεν ξεχνώ τις δύο αναφορές από δύο τεχνικούς της AMSOIL που μου ανέφεραν (πάλι αφού τους ανέλυσα τα ίδια πράγματα για μένα και τον κινητήρα μας) ότι δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα με συγκεκριμένα πολύ ισχυρά 30άρια, γι αυτό το σκέφτομαι σοβαρά πλέον να δοκιμάσω το AMSOIL HDD 5W30 (αυτό που μου πρότειναν). Μόλις πλησιάσω το τέλος κύκλου με το AMO 10W40 και αφού δεχθώ παρατηρήσεις από σένα Παναγιώτη κι από τον Γιάννη θα αποφασίσω οριστικά. Βοηθάει πολύ στην απόφαση και το ότι έρχεται ο Χειμώνας...Οι παρατηρήσεις σου Παναγιώτη ταιριάζουν με τις δικές μου και δεδομένου ότι δοκιμάζουμε λάδια στον ίδιο κινητήρα μάλλον βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
-
Και μέχρι τώρα μιλάμε απλώς και μόνο για θόρυβο*. Φαντάσου να το ψάξουμε για να δούμε τί γίνεται στα θερμόμετρα και στα πιεσόμετρα από λιπαντικό σε λιπαντικό ίδιου ιξώδους, που δείχνουν πράγματα πολύ πριν τα πιάσει το κοινό αυτί μας...Με ίδιο ιξώδες δεν θα δεις μεγάλες διαφορές αλλά με διαφορετικά ιξώδη θα δεις τεράστιες διαφορές, ιδίως όταν το λιπαντικό είναι κρύο. Στους 100 βαθμούς ένα 15/50 δεν έχει μεγάλη διαφορά με ένα 5/30 αλλά στους 0, -5 βαθμούς (όχι στους 40) κοίταξε το ποσοστό της διαφοράς στο ιξώδες - παρόμοια είναι και η ροή στα κουζινέτα καθώς και στη ποσότητα που φτάνει στον εκκεντροφόρο.
Υ.Γ. Ότι και να γράφω υπέρ των λεπτών λιπαντικών εγώ βάζω συνθετικά 15/50
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Φυσικα και θα στειλω δειγμα σε μεγαλο εργαστηριο (παραγωγης λαδιων) και μαλιστα περισσοτερες των μια φορες, αλλωστε 'κοντος ψαλμος αλλελουια' που λενε, εδω θα ειμαστε θα ανακοινωσω και τον φορεα που εκανε την αναλυση και τα αποτελεσματα φυσικα.
Παντως για να ξερεις ο καθενας μπορει πληρωνοντας λιγα χρηματα να κανει αναλυση απολυτα επιτυχη σε δημοσια πιστοποιημενα εργαστηρια κι αν δεν κανω λαθος το ιδιο το χημειο του κρατους σου παρεχει αυτη τη δυνατοτητα.Δυστυχως αναλυσεις μονο μεγαλες πετροδολαροεταιρειες μπορουν να κανουν.Οι υπολοιποι απλα σπαταλανε ασκοπα τον χρονο τους.Οχι μονο γιατι δεν εχουν τα καταλληλα μεσα,αλλα γιατι δεν γνωριζουν ουτε μεθοδολογια ουτε τιποτα
Εδω συγνωμη αλλα εχεις αδικο εστω κι αν απο εργαστηριο σε εργαστηριο καποια μικρη στα πλαισια του επιτρεπτου αποκλιση θα υπαρχει!
Δημήτρη, όπως ξέρεις αναλύσεις μπορεί να κάνει με πολύ προσιτό κόστος τόσο η ΤΕΧΑCO στην Aθήνα όσο και η ΕΚΟ στην Θεσσαλονίκη.
Το θέμα με τις αναλύσεις είναι ότι εάν σκοπεύετε να συγκρίνετε λιπαντικά μέσω αναλύσεων θα πλανηθείτε πανεύκολα. Εάν όμως θέλετε να δείτε σε τί ακριβώς κατάσταση είναι ο κινητήρας σας τότε είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε.
Επίσης, το ίδιο λιπαντικό εάν αναλυθεί σε διαφορετικά εργαστήρια ή ακόμη και σε ίδιο εργαστήριο μπορεί να έχει από μικρές έως μεγάλες αποκλίσεις που δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθούν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η σύγκριση λιπαντικών μέσω αναλύσεων συχνά παραπλανούν.
Ο μόνος τρόπος είναι να ελεγχθούν λιπαντικά που εργάστηκαν σε κοινό ελεγχόμενο περιβάλλον, πάρθηκαν δείγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και στάλθηκαν όλα στο ίδιο εργαστήριο που την ίδια ημέρα στον ίδιο χρόνο προβαίνει στις αναλύσεις τους. Αυτό πράγματι μόνο οι ίδιοι οι παρασκευαστές λιπαντικών μπορούν να το κάνουν. Γι αυτό εξάλλου και υπάρχουν οι πιστοποιημένες μέθοδοι ASTM για τα τεστς.
-
Η αυξημένη κατανάλωση είναι λογικό να υπάρχει όταν χρησιμοποιούμε λιπαντικά που παράγουν δυνατό παχύ φιλμ λιπαντικού στους χώρους όπου ασκούνται υψηλές πιέσεις μεταξύ των μετάλλων. Και μάλιστα όσο αυξάνονται οι σαλ τόσο ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ αυξάνεται η κατανάλωση αφού γεωμετρικά αυξάνονται και οι αντιστάσεις. Από ένα όριο και πάνω αυτές οι αντιστάσεις μπορεί να αποβούν ζημιογόνες σε σημεία πολύ υψηλών πιέσεων όπως στα κουζινέτα του στροφάλου, όπου δεν κινδυνεύεις όχι τόσο από φθορά όσο από σπάσιμο! Αυτό θα γίνει ξαφνικά ενώ όλα θα δείχνουν ότι δουλεύουν στην εντέλεια καθότι δεν θα υπάρχει φθορά.Το φιλμ του (πολύ παχύρρευστου) λιπαντικού δεν σπάει στις ψηλές στροφές, αντίθετα σκίζεται (shear). Σκέψουν αν έχεις μέλι ανάμεσα στα χέρια σου και τα τρίβεις σιγά, το μέλι γλιστράει. Αν τα τρίψεις γρήγορα το φιλμ σκίζεται γιατί είναι παχύρρευστο (και η λίπανση πάει περίπατο).
-
Λεωνίδα, αναφέρθηκα σε διαφορές ίδιου ιξώδους γιατί εννοείται ότι σε διαφορετικού ιξώδους είναι εξ ορισμού μεγάλες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το φιλμ του (πολύ παχύρρευστου) λιπαντικού δεν σπάει στις ψηλές στροφές, αντίθετα σκίζεται (shear). Σκέψουν αν έχεις μέλι ανάμεσα στα χέρια σου και τα τρίβεις σιγά, το μέλι γλιστράει. Αν τα τρίψεις γρήγορα το φιλμ σκίζεται γιατί είναι παχύρρευστο (και η λίπανση πάει περίπατο).
Κοίτα... το shearing το μετέφρασα σαν 'σπάσιμο' ενώ το σωστό είναι 'κόψιμο' ή πιο ελεύθερα 'σκίσιμο' όπως λες κι εσύ. Θα φροντίσω να το λέω όπως πρέπει στο εξής. Έμαθα βλέπεις να διαβάζω στα αγγλικά τα περί λίπανσης με ένα λεξικό όρων παραμάσχαλα και όλο και κάτι θα μου διαφύγει παρά τις προσπάθειές μου...
Έχεις δίκιο φυσικά.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η αυξημένη κατανάλωση είναι λογικό να υπάρχει όταν χρησιμοποιούμε λιπαντικά που παράγουν δυνατό παχύ φιλμ λιπαντικού στους χώρους όπου ασκούνται υψηλές πιέσεις μεταξύ των μετάλλων. Και μάλιστα όσο αυξάνονται οι σαλ τόσο ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ αυξάνεται η κατανάλωση αφού γεωμετρικά αυξάνονται και οι αντιστάσεις. Από ένα όριο και πάνω αυτές οι αντιστάσεις μπορεί να αποβούν ζημιογόνες σε σημεία πολύ υψηλών πιέσεων όπως στα κουζινέτα του στροφάλου, όπου δεν κινδυνεύεις όχι τόσο από φθορά όσο από σπάσιμο! Αυτό θα γίνει ξαφνικά ενώ όλα θα δείχνουν ότι δουλεύουν στην εντέλεια καθότι δεν θα υπάρχει φθορά.
Το φιλμ του (πολύ παχύρρευστου) λιπαντικού δεν σπάει στις ψηλές στροφές, αντίθετα σκίζεται (shear). Σκέψουν αν έχεις μέλι ανάμεσα στα χέρια σου και τα τρίβεις σιγά, το μέλι γλιστράει. Αν τα τρίψεις γρήγορα το φιλμ σκίζεται γιατί είναι παχύρρευστο (και η λίπανση πάει περίπατο).
Δηλαδη πρακτικα σημαινει οτι εχουμε και μεγαλυτερη καταναλωση λαδιου με αυτο το σκισιμο?
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Και μέχρι τώρα μιλάμε απλώς και μόνο για θόρυβο*. Φαντάσου να το ψάξουμε για να δούμε τί γίνεται στα θερμόμετρα και στα πιεσόμετρα από λιπαντικό σε λιπαντικό ίδιου ιξώδους, που δείχνουν πράγματα πολύ πριν τα πιάσει το κοινό αυτί μας...
Με ίδιο ιξώδες δεν θα δεις μεγάλες διαφορές αλλά με διαφορετικά ιξώδη θα δεις τεράστιες διαφορές, ιδίως όταν το λιπαντικό είναι κρύο. Στους 100 βαθμούς ένα 15/50 δεν έχει μεγάλη διαφορά με ένα 5/30 αλλά στους 0, -5 βαθμούς (όχι στους 40) κοίταξε το ποσοστό της διαφοράς στο ιξώδες - παρόμοια είναι και η ροή στα κουζινέτα καθώς και στη ποσότητα που φτάνει στον εκκεντροφόρο.
Υ.Γ. Ότι και να γράφω υπέρ των λεπτών λιπαντικών εγώ βάζω συνθετικά 15/50
Καλο αυτο!Δασκαλε που διδασκες, λεει..
Δεν τα εμπιστευεσαι ή υπαρχει αλλος λογος?
-
Ο χρήστης romilos έγραψε:
Δηλαδη πρακτικα σημαινει οτι εχουμε και μεγαλυτερη καταναλωση λαδιου με αυτο το σκισιμο?
Συνήθως η κατανάλωση πέφτει γιατί μειώνονται οι όποιες αντιστάσεις από το ίδιο το λιπαντικό, εκτός όμως αν το σκίσιμο του λιπαντικού οδηγεί σε άμεση επαφή μέταλλο με μέταλλο (πολύ τραβηγμένο σενάριο αλλά υπαρκτό)...
-
Η διαφορά είναι ότι ένα πολύ δυνατό φιλμ που δεν σπάει εύκολα από πίεση (παχύρρευστο λάδι) είναι πολύ εύκολο να σκιστεί σε ψηλές στροφές. Δεν θέλεις πολύ δυνατό φιλμ (γι αυτό το έγραψα).
-
@romilos Αυτά είναι γυναικεία λάδια. Τα αντρικά είναι 15/50.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η διαφορά είναι ότι ένα πολύ δυνατό φιλμ που δεν σπάει εύκολα από πίεση (παχύρρευστο λάδι) είναι πολύ εύκολο να σκιστεί σε ψηλές στροφές. Δεν θέλεις πολύ δυνατό φιλμ (γι αυτό το έγραψα).Δε θελεις δυνατο φιλμ?
Και πως θα επιλεξουμε φιλμ δηλαδη??
τα μονα αποτελεσματα του 'κακου' φιλμ ειναι οι φθορες??
ή εχει και πιο ...εγκαιρα?? -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
@romilos Αυτά είναι γυναικεία λάδια. Τα αντρικά είναι 15/50.Λεω να βαλω κανενα νταλικερικο 20/60
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η διαφορά είναι ότι ένα πολύ δυνατό φιλμ που δεν σπάει εύκολα από πίεση (παχύρρευστο λάδι) είναι πολύ εύκολο να σκιστεί σε ψηλές στροφές. Δεν θέλεις πολύ δυνατό φιλμ (γι αυτό το έγραψα).Σωστότατο. Γι αυτό και ψάχνουμε για το κατάλληλο ιξώδες πρώτα (και για το κατάλληλο φιλμ), αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Οπότε ξεκινάμε σαν βάση με την πρόταση του κατασκευαστή και ψάχνουμε παραπέρα. Μπορούμε να συνυπολογίζουμε ότι οι ανοχές 'ανοίγουν' όσο περνάν τα χιλιόμετρα.
Γι αυτό και σκέφτομαι για ισχυρό 30άρι, δεδομένου ότι το ισχυρό 40άρι σφίγγει ελαφρά τον κινητήρα μου (σαν αίσθηση και μόνο στις υψηλές σαλ γιατί αντιθέτως χαμηλά τον αισθάνομαι απευλευθερωμένο). Αυτό όμως ταυτόχρονα μπορεί να σημαίνει (και αυτό πιστεύω κι εγώ) ότι τα προηγούμενα ορυκτελαϊκά λιπαντικά αδυνατούσαν να χτίσουν ισχυρό φιλμ στα πολλά γκάζια με αποτέλεσμα τα έμβολα να κινούνται τελείως ανεμπόδιστα αλλά με λιγότερη προστασία. Το να σχιστεί το φιλμ ενός πραγματικά καλού λιπαντικού στις υψηλές δεν είναι και τόσο εύκολο, για το συγκεκριμένο που χρησιμοποιώ το αποκλείω (το αποκλείει και η RED LINE και η AMSOIL δια των τεχνικών τους αφού ο μεν ζητά να επιμείνω στο 40άρι και ο δε μου προτείνει εναλλακτικά υπερενισχυμένο 30άρι). Ίσως εάν ήταν 50άρι ή ακόμη χειρότερα 60άρι να είχα πράγματι πρόβλημα σκισίματος φιλμ, ή αν ανέβαζα πολύ ψηλότερα τις σαλ (έχω κόφτη στις 6700σαλ). Πάντως από την στιγμή που σχίζεται το φιλμ οι αντιστάσεις πλέον μειώνονται, οπότε ο σφιχτός κινητήρας δεν δείχνει σε καμία περίπτωση ότι σχίζεται το φιλμ (τουλάχιστον όχι όσο διατηρεί το λιπαντικό τις ιδιότητές του). Πάντως δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις πότε σχίζεται το φιλμ ή πότε μειώθηκε το ιξώδες ή πότε 'προσαρμόστηκαν' τα ελατήρια στο νέο λιπαντικό, γι αυτό καλό είναι όσοι πλακώνουν βαριά το γκάζι να αλλάζουν το λιπαντικό τους πολύ νωρίτερα του προβλεπόμενου από τον κατασκευαστή, ειδικά εάν είναι η πρώτη εφαρμογή με το νέο λιπαντικό.
Περι λιπαντικών γενικώς