-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Είναι φυσιολογικό να ακούω διαφορά στον ήχο του κινητήρα (και γενικά νομίζω έχει ομαλότερη λειτουργία) από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα με τα νέα λάδια ή είναι ιδέα μου;
Η αλλαγή έγινε από Selenia Gold σε 20K. 10-40 και τα δύο.
Οι συνθέσεις όπως και τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των SELENIA 10W40 είναι παρόμοιες και σίγουρα είναι αδύνατο να καταλάβεις τις ελάχιστες διαφορές στην πράξη. Επί της ουσίας είναι το ίδιο λιπαντικό.
Η διαφορά στον ήχο είναι επειδή έβαλες φρέσκα και τα συγκρίνεις με τα παλιά. -
Απλα επειδη εχουν το σημα AR ειναι πιο σπορτιφ λαδια,για αυτο εχει αλλη χροια η μηχανη σου
-
Tώρα είναι και premium εκτός από σπορτίφ
Άτσα και premium το Fiat -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Tώρα είναι και premium εκτός από σπορτίφ
Άτσα και premium το FiatΕπ!!!Ζηλευουμε;Ζηλευουμε;
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
για τα Silkonele Pro S 5W-40 .... API SJ, SL, CF, ACEA A3, B3, BMW & MERCEDESτι γνώμη έχουμε ? τα φέρνει κανεις στην Ελλάδα ?
Και τα φερνει και ειναι αριστο λαδι αναλογα και το αυτοκινητο σου φυσικα!
Για να μην κανω διαφημηση κανε αναζητηση στο Google - Yahoo κλπ με κριτηριο τη λεξη Silkolene. -
Να κάνω εγώ την διαφήμιση;
H Silkolene είναι θυγατρική της FUCHS. 100% Group V Εστερικό λιπαντικό. Παίζει με τα κορυφαία παγκοσμίως και χτυπιέται στα ίσια με τα 300V. Πολλοί λένε ότι είναι και ακόμη καλύτερα... Δεν λείπουν ποτέ από την λίστα μου με τα καλύτερα λιπαντικά.
Τώρα JIM μπορείς να πεις απλώς ποιός τα φέρνει. -
Δεν θα λεγα οτι ειναι καλυτερα απο τα 300V αλλα αυτο ειναι και θεμα προτιμησεων απο ενα σημειο και μετα καθως δεν υπαρχουν αποδειξεις εκατερωθεν για να ισχυριστει καποιος το αντιθετο.
Γεγονος ειναι πως υπαρχει εδω αντιπροσωπεια και μια φορα που τα βρηκα μαλιστα ηταν σε πολυ λογικη τιμη αναλογως της ποιοτητας τους και δεδομενου οτι δεν πωλουνται ευρεως οπως τα 300V (τα οποια ο Χαμπης τελευταια τα πουλα ως χρυσο ενω υπαρχουν τουλαχιστο τρεις 'παραεισαγωγεις' που τα εχουν σε εξευτελιστικη συγκριτικα τιμη)!
Γενικα αν εξαιρεσει κανεις τον λιγακι αυξημενο θορυβο της μηχανης οταν ειναι κρυα (υποψιν εχουμε και μποξερ εμεις με οριζοντια πιστονια οποτε κατα το cold starting ακουγονται λιγο) πιστευω ειναι περιπου εφαμιλλα με τα Redline, V300 κλπ -
μετά τα elf 5-40 LDX .... τελικά στο rallye μου έβαλα πάλι τα 300V 10-40
γιατί εκείνες τις μέρες δεν έβρισκα τα Mobil1 0-40 ή τα 8100, λάδια για ποιο καθημερινή χρήση δηλαδηΣτο Site της η Silkolene λέει ότι λάδι βγάζει αρκετα χλμ και βασικά αυτός είναι ο λόγος που θέλω να τα δοκιμάσω σε σχέση με τα 300V
μετά απο τα πρωτα 600χλμ συγκρίνοντας τα 300V 10-40 σε σχέση με τα elf ldx 5-40 ή με τα mobil1 0-40. εχω να πω τα παρακάτω ....
πιστεύω ότι είναι πιο παχύρευστα τα 300V
το μοτέρ ανεβάζει πιο δύσκολα, αλλά με πιο γεμάτο και σίγουρο ήχο
εχει ανέβει η κατανάλωση βενζίνης
Φαντάζομαι ??? κάπου τα διάβασα σεν θυμάμαι καλά ότι τα λάδια
με εστέρες καιγονται πιο δύσκολα γιατί κλείνουν τους πόρους στα μέταλλα.Αυτό που όμως με προβλήματίζει πολύ, είναι το πόσα χλμ να τα κρατήσω ..???
5000-7500 ? λιγότερο ?JIM THEO κάθε ποτε αλλάζεις τα 300V ?
ps: τα Silkonele Pro S 5W-40 μου τα είχε συστήσει λαδάδικο από αγγλια μεριά για το αυτοκίνητο μου και για την χρήση που του κάνω ...
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
πιστεύω ότι είναι πιο παχύρευστα τα 300V
το μοτέρ ανεβάζει πιο δύσκολα, αλλά με πιο γεμάτο και σίγουρο ήχο
εχει ανέβει η κατανάλωση βενζίνηςΘα στο πω λίγο χωριάτικα αλλά έτσι είναι. Δεν είναι πιο παχύρευστα αλλά απλώς φτιάχνουν ανθεκτικότερο φιλμ που δεν σπάει από τις πιστονιές τόσο εύκολα όσο στα άλλα δύο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με τα άλλα δύο φθείρεις τα μέταλλα σου, απλά με τα 300V τα προστατεύεις ακόμη περισσότερο). Αναμενόμενο το συμπέρασμά σου.
Φαντάζομαι ??? κάπου τα διάβασα σεν θυμάμαι καλά ότι τα λάδια
με εστέρες καιγονται πιο δύσκολα γιατί κλείνουν τους πόρους στα μέταλλα.Δεν ευσταθεί τέτοιος ισχυρισμός, κι ούτε το ότι επειδή είναι εστερικά τα κάνει να μην εξατμίζονται εύκολα. Πχ οι εστέρες πολυόλης πράγματι προσδίδουν αντοχή στην εξάτμιση αλλά οι συνθέσεις είναι πολύ πιο πολύπλευρες. Ένα θεωρητικό στοιχείο που σου δείχνει την τάση για εξάτμιση είναι το Flash Point και τα 300V (πλην του 10W40) δεν διακρίνονται για καλές τιμές στο FP. Ο καθεαυτό δείκτης εξάτμισης λέγεται NOACK Volatility (είναι ποσοστιαίος και όσο μικρότερος τόσο το καλύτερο) αλλά ελάχιστοι παρασκευστές τον ανακοινώνουν.
Αυτό που όμως με προβλήματίζει πολύ, είναι το πόσα χλμ να τα κρατήσω ..???
5000-7500 ? λιγότερο ?Αυτό θα το ανακαλύψεις μόνος σου. Πάντως η φιλοσοφία της σύνθεσής τους δεν δίνει βάση στην αντοχή στο χρόνο. Άλλοι τα αλλάζουν στα 5000χλμ και άλλοι στα 10000χλμ .
ps: τα Silkonele Pro S 5W-40 μου τα είχε συστήσει λαδάδικο από αγγλια μεριά για το αυτοκίνητο μου και για την χρήση που του κάνω ...
Μιλάς για τον Simon της Opieoils. Σωστά; Είναι fan της Silkolene, ξέρει πολύ καλά από λιπαντικά και οι συμβουλές του αποδεικνύονται σχεδόν πάντα σωστές.
-
ναι νομιζώ αυτό ήταν το μαγαζι απο την Αγγλία ....
μου είχε πει για τα Sikonele ...... 9000miles στην Εθνική ή 10ώρες στην πίστα.
-
Εγω τα αλλαζω και νωριτερα απο 5000χλμ κατα καιρους αναλογα την χρηση αλλα επειδη δεν εχουν καμια σχεση τα αυτοκινητα μας θα ελεγα να μην το λαβεις καθολου υποψιν σου!
Νομιζω πως τα Silkolene αντεχουν ελαφρως παραπανω χλμ χωρις αυτο να τα κανει καλυτερα λαδια αλλα απο την αλλη και τα δυο δεν θα τα εβαζα αν ειχα Rallye, απλα θες πιο 'καθημερινο' λαδι - παντα κατα την ταπεινη μου γνωμη για να μην παρεξηγουμαστε κιολας! -
Αναδημοσιεύω το παρακάτω post από το http://www.opelclub.gr και θα ήθελα από τους φίλους εδώ τα σχόλιά τους...
**Αν θέλετε να βάζετε ότι καλύτερο μπορείτε σε λιπαντικό στο αυτοκίνητο σας, προτιμήστε αντί οποιουδήποτε λαδιού αυτοκινήτου, οποιοδήποτε λάδι τετράχρονου κινητήρα μοτοσυκλέτας. Οι λόγοι:
α) Στις μοτοσυκλέτες το λιπαντικό λιπαίνει και το σαζμάν, στα γρανάζια του οποίου καταπονείται υπερβολικά περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη άρθρωση εντός του κινητήρα
β) Οι 6 και οι 7.000 στροφές των αυτοκινήτων είναι ψιλικοκό για τις μοτοσυκλέτες που φτάνουν ορισμένες τις 20.000+
Επίσης:
-
Το να αλλάζετε λάδια σε Χ χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν αρκεί για να είστε επαναπαυμένοι. Ολοι οι κινητήρες, έχουν στις παραμέτρους λειτουργίας τους και μια φυσιολογική κατανάλωση λαδιού, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Στα διαστήματα μεταξύ των αλλαγών, απαιτείται και συχνός έλεγχος της στάθμης και συμπλήρωσή.
-
Αν τα λάδια είναι συνθετικά ή όχι, δε παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο. Το σημαντικό είναι αν καλύπτουν την προδιαγραφή ΑΡΙ που λέει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου (κινητήρα). Αν ναι, και το φτηνότερο λάδι να βάζετε είναι μια χαρά. Μη σας παραμυθιάζουν με πομπώδεις διαφημήσεις...
Τέλος,
οι κλιματολογικές συνθήκες για το διάστημα αλλαγής λιπαντικών, δεν έχουν σημασία, γιατί απλά, σε περιοχές με διαφορετικές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται διαφορετικό λιπαντικό (διαφορετικού ιξώδους καλύτερα).
Α, και η Opel, δε θέτει τις προδιαγραφές της με τα δεδομένα της Γερμανίας, όπως και καμμιά άλλη εταιρία μόνο για τη χώρα της. Οι μετρήσεις και οι ρυθμίσεις που κάνουν είναι τέτοιες ώστε να δουλεύει σωστά ο κινητήρας από την Αλάσκα έως τον Ισημερινό, και από τις Κάτω Χώρες έως την Πόλη του Μεξικό... **http://www.opelclub.gr/forum/viewtopic. ... 6&start=15[/b]
-
-
Η βασικότερη εξέλιξη στα λιπαντικά αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια αφορά τη μείωση κάποιων πρόσθετων που μειώνουν τη διάρκεια ζωής του καταλύτη.
Τα λάδια μοτοσυκλετών δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς. Πιθανόν να προστατεύουν λίγο περισσότερο αν και τί παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα καλό συνθετικό....
Όλα είναι θέμα κόστους, αν θες την απόλυτη προστασία βάζεις κάτι που χρησιμοποιείται και σε αγώνες ή κάτι normal και το αλλάζεις νωρίτερα. -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Αναδημοσιεύω το παρακάτω post από το http://www.opelclub.gr και θα ήθελα από τους φίλους εδώ τα σχόλιά τους...Αν θέλετε να βάζετε ότι καλύτερο μπορείτε σε λιπαντικό στο αυτοκίνητο σας, προτιμήστε αντί οποιουδήποτε λαδιού αυτοκινήτου, οποιοδήποτε λάδι τετράχρονου κινητήρα μοτοσυκλέτας.
Οι λόγοι:Θα αλλάζετε συχνά καταλύτη ή αισθητήρα λ και το αμάξι σας θα είναι πάντα καινούριο.
http://www.google.gr/search?hl=el&q="oil+additives"+catalytic&meta=
-
Αν ήταν έτσι απλό το θέμα θα βάζαμε μισή βαλβολίνη και μισό αγνό παρθένο σπορέλαιο API aprooved και θα είμασταν τζετ. Ταυτόχρονα, το σπορέλαιο που θα χρησιμοποιούσαμε για τον κινητήρα μας θα το αντικαθιστούσαμε με τα Group IV/V συνθετικά στο τηγάνι για να μην πάνε χαμένα...
Φαντάζεστε τηγανητές πατάτες σε φρέσκο εστερικό 300V;Θα επανέλθω...
Μέχρι τότε θα ήθελα να μου πει κάποιος (εκτός από μουσάτο, λεόν κλπ) γιατί τα λιπαντικά μοτοσυκλέττας αλλάζονται ανά τακτά διαστήματα ενώ στα αυτοκίνητα ανά διπλάσια και πολλαπλάσια. -
Μήπως γιατί το εύρος λειτουργίας του κινητήρα είναι κατά πολύ μετατοπισμένο προς τα πάνω;
-
Σωστό κι αυτό αρκεί να το συνυπολογίσεις στο εξής γεγονός:
Το σασμάν στις περισσότερες μοτοσυκλέττες λιπαίνεται από το λιπαντικό που λιπαίνει και τον κινητήρα. Στο σασμάν κυριαρχούν τα κρουστικά φορτία ενώ στον κινητήρα τα φορτία ολίσθησης. Τα λιπαντικά μοτοσυκλέττας έχουν μοιρασμένα τα πρόσθετα υποστήριξης τόσο για τα κρουστικά φορτία (πρόσθετα αντικρουστικά και υψηλής πίεσης) όσο και για τα ολίσθησης, γι αυτό και αυτά τα πρόσθετα σώζονται γρήγορα. Συνυπολόγισε τώρα και ότι στις superbike όλα αυτά συμβαίνουν σε πολύ υψηλές σαλ και μάλιστα πρέπει να το κάνουν και με τον κινητήρα υπό μεγάλη κλίση (όταν η μηχανή στρίβει).Είναι ζήτημα προσθέτων και τίποτα άλλο.
Γενικά, το λιπαντικό της μοτοσυκλέττας έχει να αναλάβει υψηλότερα φορτία από του αυτοκινήτου, και είναι πολύ πιο ενισχυμένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι καταλληλότερα για τους κινητήρες των αυτοκινήτων. Το καλύτερο δεν σημαίνει καταλληλότερο. Τί να τα κάνουν τόσα πολλά πρόσθετα αντικρουστικά και υψηλής πίεσης τα αυτοκίνητα; Ακόμη και οι αγωνιστικοί κινητήρες αυτοκινήτων δεν χρειάζονται τόσα πολλά (αντιθέτως χρειάζονται πάρα πολλά ενισχυτικά ολίσθησης-τριβής ή και βελτιωτικά τριβής - Friction Modifiers). Το μοναδικό σημείο που πραγματικά χρειάζεται ενίσχυση από τα πρόσθετα αυτά (ZDDP κλπ) είναι το άνω μέρος των κουζινέτων στις μπιέλες που τρώει το χτύπημα από το 'μπαμ' κατά την καύση. Στα σύγχρονα λιπαντικά αυτοκινήτων υπάρχει υπερεπαρκής ποσότητα γι αυτή τη δουλειά, και για τους πιο ανήσυχους υπάρχουν και τα πιο εξειδικευμένα λιπαντικά να τους καλύψουν πλήρως (ή και αλλάζουν νωρίτερα το λιπαντικό τους).
Eπίσης -προσθέτω ότι- απουσία βελτιωτικών τριβής (FM) τα λιπαντικά μοτοσυκλέττας επιδεινώνουν ελαφρώς και την κατανάλωση καυσίμου (κατά συνέπεια και ρύπων). Τα λιπαντικά μοτοσυκλέττας χωρίς FM αναγράφουν την έγκριση MA κατά JASO και όσα τυχόν με FM αναγράφουν JASO MB. Για να λειτουργήσει σωστά το σασμάν στις μοτοσυκλέττες πρέπει να απουσιάζουν τα βελτιωτικά τριβής (FM).Συνήθως τα λιπαντικά αυτοκινήτου είναι ακατάλληλα για μοτοσυκλέττες, εκτός από τα ενισχυμένα για diesel ή αγωνιστικά που μπορούν να τα καταφέρουν ώστε να λιπάνουν επαρκώς (επαρκώς = για μέση χρήση από μέσο χρήστη). Φυσιολογικά λοιπόν ένα λιπαντικό αυτοκινήτου θα πρέπει να αλλαχτεί πολύ νωρίτερα από ένα μοτοσυκλέττας εάν χρησιμοποιηθεί σε μοτοσυκλέττα, γιατί απλούστατα θα ξεμείνει νωρίς από τα πρόσθετα που απαιτούνται. Αντιθέτως τα λιπαντικά μοτοσυκλέττας τα καταφέρνουν καλύτερα στους κινητήρες αυτοκινήτων μόνο που επειδή έχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ειδικών προσθέτων για φθορά, κρούσεις και υψηλές πιέσεις (ZDDP κλπ) καταστρέφουν πολύ νωρίς τον καταλύτη και τους αισθητήρες στην πολλαπλή εξαγωγής.
Άρα κανένα από τα δύο δεν είναι κατάλληλα για χρήση στο άλλο και όχι επειδή υστερούν ποιοτικώς.
-
Σωστός!
Δλδ, για να προστατεύσουν τα κινούμενα μέρη του κιβωτίου που δέχονται κρουστικά φορτία, βάζουν τα συγκεκριμένα πρόσθετα, τα οποία με την σειρά τους καταστρέφουν τον καταλύτη και τους αισθητήρες; Στις μηχανές γιατί δν κάνουν ίδιες ζημιές;
-
Καλό το ερώτημα. Δεν γνωρίζω όμως από μοτοσυκλέττες τόσα όσα χρειάζεται για να εμβαθύνω. Αναγκαστικά θα υποθέσω ότι οι μοτοσυκλέττες δεν έχουν καταλύτη εκτός από αυτές που λιπαίνουν ξεχωριστά το σασμάν από τον κινητήρα (όπως τα αυτοκίνητα). Αλλιώς θα υποθέσω ότι οι καταλύτες (και οι αισθητήρες τους) στις μοτοσυκλέττες είναι διαφορετικής σχεδίασης, περισσότερο ρυπογόνοι (αναλογικά) και ότι χαλάνε πολύ γρηγορότερα.
Στο προηγούμενο ποστ έχω προσθέσει εξηγώντας ότι τα λιπαντικά μοτοσυκλέττας αυξάνουν ελαφρώς την κατανάλωση καυσίμου άρα και ρύπων.
-
Τα πρωτα mini (by Ισιγωνης) νομιζω,ετσι εχω ακουσει δλδ , οτι ειχαν ενιαιο συστημα λιπανσης κινητηρα και σασμαν.Αυτα τι λαδι βαζουν;
Ερωτηση απο απλη περιεργεια.
Περι λιπαντικών γενικώς