-
Ηλία, Μ.Α. και TRAV εχετε τη συμπάθειά μου για οσα συμβαινουν στον τοπο σας...
Ελπίζω να τα πουμε συντομα, οταν τα πραγματα θα ειναι καπως καλυτερα... Αν θελετε ο,τιδηποτε, εστω να πειτε σε καποιον τον πονο σας, μη διστασετεΤρια πραγματα:
- Με τρομαζει η κοινωνικη ταραχη που θα φερει η καταστροφη στη νοτιο δυτικη Πελ/νησο. Περα απο κατοικιες καταστραφηκαν βασικες υποδομες και εξεπνευσε καθε οικονομικη δραστηριοτητα (πολυ φοβαμαι για χρονια)
Ο νομος Ηλειας παει για ερημωση και η ανεχεια ειναι προ των πυλων. - Με τρομαζει πιο πολυ η (απο χθες το βραδυ καραμπινατη) μπουσιζουσα στρατηγικη των κρατουντων, της κατασκευης (εσωτερικων κι εξωτερικων) εχθρων. Ευτυχως υπαρχει το παραδειγμα Αθναρ, οπου αυτη απετυχε παταγωδως. Ευχομαι ν' αποδειχτουμε εξυπνοι (για μια και μονη) και να μη φαμε το τυρακι.
- Ειναι προφανες οτι το κομμα (και ο πολιτικος χωρος κατ' επεκταση) που κυριως ευνοειται από ολη αυτη την ιστορια ειναι αυτο του Καρατζαφερη
- Με τρομαζει η κοινωνικη ταραχη που θα φερει η καταστροφη στη νοτιο δυτικη Πελ/νησο. Περα απο κατοικιες καταστραφηκαν βασικες υποδομες και εξεπνευσε καθε οικονομικη δραστηριοτητα (πολυ φοβαμαι για χρονια)
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Άκουσα και το μεταφέρω με επιφύλαξη, ότι οι πυροσβέστες δεν ήταν ενήμεροι για το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και πήραν το νερό του συστήματος συνδέοντας τις μάνικες σ' αυτό.
...λογικό ακούγεται μέσα σε όλο το μπάχαλο...
Πρώτο, το σύστημα πυρόσβεσης είναι ΑΥΤΟΜΑΤΟ και δεν έχει ανάγκη από πυροσβέστες.
Δεύτερο, τέτοια συστήματα πρέπει να έχουν δεξαμενές και αυτόματες βενζιναντλίες - αν έπαιρνε νερό από το ποτάμι ή δούλευε με ρεύμα από το δίκτυο κάποιοι δεν έκαναν καθόλου καλή δουλειά.
Τρίτο, οι πυροσβέστες όσο μπάχαλο και να επικρατεί, τα γνωρίζουν αυτά τα συστήματα. Δεν μπορεί να το μπέρδεψαν. Κάτι δεν δούλευε και κάποιοι προσπαθούν να το κουκουλώσουν.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στο Πειραιά το μπαλκόνι μου έχει γεμίσει στάχτες και αποκαΐδια. Νομίζεις ότι ρίχνει χιονόνερο με τις στάχτες να περνάνε δίπλα σου.
Να δούμε, θα συνεχίσουν να χτίζονται τα καμένα ή μετά από αυτή την καταστροφή θα ξυπνήσει ο κόσμος; Γιατί ως σήμερα κανείς δεν έκανε καταγγελία, εκτός αν ο άλλος του έκρυβε τη θέα από τη βεράντα του δικού του αυθαίρετου.Είδα μια κυρία να χτυπιέται στην Εύβοια βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τη βιλάρα της με κήπο, χτισμένη κολλητά στα 5μετρα πεύκα. Η φύση εκδικείται κυρά μου.
Η Ακτή Νηρέως, που κάηκε, είναι οικισμός Αξιωματικών. Κτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, στην μέση του τίποτα. Σε μια άγονη πλαγιά. Είναι ακριβώς πριν το Αλιβέρι. Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα πευκοδάσος στην παραλία, εκτός του οικισμού. Δεν είναι αυθαίρετα εκεί Μάνο. Και δεν έχει και βλάστηση μέσα στον οικισμό. Αναρωτιόμουν πάντα γιατί χτίσανε εκεί...
Πάντως και το δικό μου σπίτι είναι γεμάτο στάχτες...
Συγνώμη, αυτό που είδα εγώ ήταν μια κατάφυτη πλαγιά με δέντρα και μια σειρά σπιτιών δίπατων στην άκρη του δρόμου. Καθόλου άγονη δεν ήταν η πλαγιά, ήταν καταπράσινη και καιγόταν. Εκτός αν δείχνουν σκόρπιες λεζάντες και σκόρπιες εικόνες.
Το ψηλότερο αυτοφυές φυτό στην ακτή Νηρέως είναι θυμάρι. Μερικά πεύκα έβαλε ο αντίστοιχος ΑΟΟΑ ( εάν δεν είναι ενιαίος ) του ΠΝ.
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
σκεφτόμουν κάτι τόσο απλό στο δρόμο...
αν έχεις 10-15 σπιτάκια...φτιάχνεις ένα χωριό...
Τώρα κάηκαν... δηλαδή ένα χωριό με όνομα, κατοίκους και ιστορία εξαφανίζεται έτσι απλά!Απλή, παιδική σκέψη αλλά ανατριχιαστική...
Δεν καηκαν μονο χωρια με 10-15 σπιτακια....
δεν είπα αυτό!
Σαν σκέψη παρτο...Οχι, καταλαβα τι ηθελες να πεις.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
...Ο νομος Ηλειας παει για ερημωση και η ανεχεια ειναι προ των πυλων....Κι όμως, αν το δει κανείς ψύχραιμα είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της τελευταίας (ή σχεδόν) σε ανάπτυξη περιοχής στην Ευρώπη.
Ελπίζω να μην χρησιμοποιηθεί μόνο για να γεμίσουν ακόμα περισσότερο οι γνωστές - άγνωστες τσέπες.
Όσο για τον Καρατζαφέρη, άδικο έχει ο κόσμος; Το τελευταίο έργο πνοής στην περιοχή, η ΕΟ 111, έγινε επί Χούντας από τη ΜΟΜΑ. Και αντέχει ακόμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Εχθές και προχθές, άναψε φωτιά, στους Ανδρονιάνους Κύμης, 1 χιλιόμετρο από το σπίτι μου, μέσα σε μια χαράδρα, που δεν φτάνουν ποτέ ούτε τα σκουπίδια μας!Σβήστηκε. Και τις δύο φορές. Από τους κατοίκους! (Βέβαια η ΠΥ και τα κανάλια συνεχίζουν να μιλάνε για μέτωπο εκεί. Δεν υπάρχει όμως!!! )
Μίλησα με τον Δήμαρχο και ζήτησα να ανέβω να βοηθήσω εχθές το βράδυ!
Δεν χρειάζεται.
Εχουν οργανώσει περιπολίες. Εχουν μετατρέψει τα τρακτέρ σε πυροσβεστικά. Εχουν καθαρίσει από ξερά τα χωράφια και τα κτήματά τους.Και περιμένουν να πιάσουν τον καριόλη που βάζει την φωτιά!
Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αντιμετώπισης κρίσεων με κοινή λογική και απλά μέσα...
Θελω να δω τι θα θα παθει οταν τον πιασουν τον καριολη.....
Ασχετο....
Ο Τερενς ειπε ενα κουφο σημερα.
Λεει οτι τα αεροπλανα που εχουν ερθει απο Γαλλια, Ιταλια και τα σχετικα δεν πετανε, γιατι λογο γραφειοκρατειας δεν εχουν παρει εγκριση απο την Υπερ. Πολιτικης Αεροπορειας..... -
Και χωρίς 'αυτοχρηματοδότηση', παραχώρηση σε ιδιώτες και διόδια για 30 χρόνια.
Πάντως δεν είναι ο Καρατζαφέρης ο μοναδικός κερδισμένος. Και τα εκτός εξουσίας αριστερίστικα κόμματα θα κερδίσουν. Για να πάνε κάμποσοι από αυτούς μετά με τις ψήφους 'εδώ' (σφιγμένη γροθιά) στα μεγάλα κόμματα για μεταγραφή και οφίτσια. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Φίλοι, έχει χαθεί το μέτρο. Εξηγήστε μου γιατί πρέπει να στεναχωρηθώ για το 'Ιερό Δάσος'. Τί είμαστε, ειδωλολάτρες? Τι ακριβώς είναι τα δένδρα των '3000 ετών'? Ποιά είναι τα καμμένα μνημεία?
Εστω και συμβολικά, maxmara, το Κρόνιο Δάσος δεν έπρεπε να καεί.
Βεβαίως, μπροστά στην καταστροφή που έχει γίνει ίσως να είναι το λιγότερο. Αλλά δεν παύει να δείχνει το μέγεθος της ασυντονισίας και της ανικανότητας!!!Tο σημείο αυτό ,αποτελεί κληρονομιά από τους προγόνους μας ,και αν απλά σκεφτείς ότι γλύτωσε από Τούρκους,Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και άντεξε τόσες χιλιάδες χρόνια και κάηκε επειδή είμαστε εμείς άχρηστοι ,τότε καταλαβαίνεις την αξία του,και την δικιά μας...
-
cpp
Καίγεται και η Κάπελη, μου λένε. Μπορείς να μάθεις τπτ;
-
Θα συμφωνησω με Ιλιλια ,πως καθιστικες διαμαρτυριες κλπ,ειναι ...ο,τι ειναι...
Οσον αφορα το γενικοτερο πενθος κλπ,εννοειται οτι δεν θελω να χανεται καμια περιουσια και κανενας ανθρωπος,αλλα το ιδιο επρεπε να πενθουμε(-προβληματιζομαστε-κανουμε κατι ωστε να το αποφυγουμε) καθε ΣΚ(και οχι μονο) που χανονται καμια 20αρια συνανθρωποι(και ποσοι μενουν παραλυτοι,κλπ,κλπ) στους δρομους.(και ποσοι αλλοι χανονται απο αλλες αναλογως 'ηλιθιες' αιτιες)
(αναφερομαι στους δημοσιοτηλε και ο,τι αλλη καταληψη θελετε)Ενω βρισκω τραγικο την ωρα που εχουν χαθει περιουσιες συμπολιτων,ζωες ανθρωπων ,να 'αναζοπυρωνουν' το θεμα οι δημοσιογραφοι με την φωτια η τη σωτηρια των αρχαιων.(ελπιζω χωρις περαιτερω επεξηγησεις να καταλαβαινετε τι θελω να πω)
Απο την αλλη τι να πω ο καθε 'εγω' .....Εδω οι αλλοι καιγονται οι ιδιοι η οι περιουσιες τους.....
Δυστυχως Ιλιλια ανηκω σε αυτους που δεν βοηθανε ,αλλα εκεινη των ωρα εκανα μπανιο.... (τιθεται και ενα ερωτημα σωστο-λαθος,ε )
-
Πάντως και στην τηλεόραση και εδώ είδα διάφορους να λένε/γράφουν πάνω από τα αποκαϊδια την όποια πολιτικάντικη παπάντζα τους. Νόμιζα ότι σε συνθήκες Εθνικής καταστροφής θα είμαστε πολύ πιο ενωμένοι ( χωρίς τα κομματικά πάθη να μας χωρίζουν ) και πολύ πιο έτοιμοι να λειτουργήσουμε χωρίς απαραίτητα την συνδρομή του οργανωμένου (;) κράτους. Ειλικρινά λυπάμαι που διαψεύδομαι.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Κατι σχετικα με την οργανωση (που δεν υπαρχει βεβαιως!)
Εχωντας εμπειρια απο την οργανωση μεγαλης ιδιωτικης εταιριας, βλεπουμε οτι ακομη και σε αυτες υπαρχουν προβληματα οργανωσης σε παρα πολλους τομεις. Και μιλαμε για εταιρια που ειχε το budget, τους ανθρωπους και το know how για να λειτουργουν ολα αψογα.
Στη πραξη ομως τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα. Και το προβλημα οπως τουλαχιστον το εβλεπα εγω ηταν στους ανθρωπους που βρισκοταν σε θεσεις «κλειδια». Αυτοι λοιπον, παρολο που υπηρχαν τα μεσα και το know how, δεν μπορουσαν αυτα που ειχαν μπροστα τους σε χαρτι να τα «μεταφρασουν» σε ουσια και πραξη. Αυτο για πολλους λογους που δεν ειναι της στιγμης.
Σκεφτομενος τα παραπανω σκεφτομαι το μπαχαλο που υπαρχει στη Δημοσια διοικηση:
- ανθρωποι που αλλαζουν καθε 4 χρονια
- ανθρωποι με νοοτροπια δημοσιου υπαλληλου (με τη κακη εννοια)
- αρμοδιοτητες που μοιραζονται σε 10αδες σχετικους και ασχετους φορεις, που πολλες φορες μαλιστα δεν εχουν καν ξεκαθαρο ρολο!
- ανθρωποι που εχουν τοποθετηθει οχι με βαση τις ικανοτητες τους, αλλα επειδη ειναι του «κομματος» ή κολητοι καποιου στο κομμα.
Με ολα τα παραπανω, πραγματικα θα μου δημιουργουσε εκπληξη αν ολα λειτουργουσαν οπως επρεπε.
Ακριβώς. Και όπως και στις ιδιωτικές εταιρείες, όλα εξαρτώνται από την εύρεση ΕΝΟΣ ανθρώπου, με ιδιαίτερες ικανότητες, που θα αναλάβει όλο το βάρος και θα παίρνει αποφάσεις....
ναι, απλα στην ιδιωτικη εταιρια ΑΝ βρεθει αυτος ο ανθρωπος, πιθανον, να αναγνωριστει η αξια του. Στο δημοσιο, για να γινει αυτο, θα πρεπει αυτος ο ικανος ανθρωπος να διαθετει ΚΑΙ 'πλατες' και να ειναι του 'χώρου' μας, διαφορετικα θα καταληξει σε γραφειο να βαζει σφραγιδες.
Καιριο κ ψυχραιμο .
Μου επιτρεπεις να προσθεσω , οτι πρεπει να αλαξει και η δικη μας συμπεριφορα κ ο τροπος σκεψης .Εαν βρεθει ο ικανος στο δημοσιο παλι σφραγιδες θα βαζει κ εαν ακομα ειναι του χωρου μας . Απειλει , Σπυρο , απειλει , τους αχρηστους .
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Κι όμως, αν το δει κανείς ψύχραιμα είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της τελευταίας (ή σχεδόν) σε ανάπτυξη περιοχής στην Ευρώπη.
Για να το λες, κατι ξερεις παραπάνω από μενα.... Το ευχομαι....
Όσο για τον Καρατζαφέρη, άδικο έχει ο κόσμος; Το τελευταίο έργο πνοής στην περιοχή, η ΕΟ 111, έγινε επί Χούντας από τη ΜΟΜΑ. Και αντέχει ακόμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μωρε, αδικο εχει, αλλα αυτα αστα για λιγες μερες, να καταλαγιασουν λιγο τα πραγματα
Οι συμφορουμιτες εκει κατω, ελπίζω να μη ειχατε ζημιες....
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Ο νομος Ηλειας παει για ερημωση και η ανεχεια ειναι προ των πυλων....
Κι όμως, αν το δει κανείς ψύχραιμα είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της τελευταίας (ή σχεδόν) σε ανάπτυξη περιοχής στην Ευρώπη.
Ελπίζω να μην χρησιμοποιηθεί μόνο για να γεμίσουν ακόμα περισσότερο οι γνωστές - άγνωστες τσέπες.
Αυτό σκεφτόμουν και εγώ εδώ και τρεις ημέρες. Ευκαιρία για από το μηδέν αναδόμηση των υποδομών , ευκαιρία να ξεφύγουν από την τουριστική και μόνο οικονομία ευκαιρία για πάρα πολλά πράγματα. Αρκεί , όπως πάντα , να δουλέψουν όλοι ( φορείς , κράτος κτλ ) όπως πρέπει.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Αληθεια, δεν θα ηταν ωραια να δινονταν ολα τα χρηματα, που προοριζονται για ενυσχηση των κομματων για τις εκλογες, στους ανθρωπους που εχασαν περιουσιες και οχι μονο;
Άσχετα από τις πολιτικές μου πεποιθήσεις και ελπίζοντας ότι σαν πρώτη σκέψη ήταν όντως η βοήθεια και όχι ο εντυπωσιασμός ένα μπράβο στο ΠΑΣΟΚ που θα δώσει το 30 των χρημάτων της προεκλογικής καμπάνιας (ήτοι 20 εκατομμύρια ευρώ άκουσα ) στους παθόντες.
Λέγανε για όλα τα λευτά ( μας ) από όλα τα κόμματα.
Επιπλέον 5έκ. δόθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση και 10εκ από την Γιάννα και τον άντρα της.
-
Ο χρήστης Amaxopoulos έγραψε:
...Δυστυχως Ιλιλια ανηκω σε αυτους που δεν βοηθανε ,αλλα εκεινη των ωρα εκανα μπανιο.... (τιθεται και ενα ερωτημα σωστο-λαθος,ε )Εδώ λέμε ότι δεν κάνουν τπτ οι ντόπιοι, εσύ λυπάσαι που δεν μπορείς να τους σβήσεις τα σπίτια;
Καταλαβαίνεις τι λέω, έτσι; Η αγάπη για τον τόπο μου είναι το θέμα μου, και ο σεβασμός για την περιουσία που μας αφήσαν οι πατεράδες μας. Τα σπίτια μας γμτ, οι εστίες μας. Οι ρίζες μας. Δεν είμαστε φτερά στον άνεμο, αυτό θα ήταν το εφιαλτικότερο σενάριο...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δεν μας έκατσε!!! Η κωλοφαρδία μας τελείωσε!!!
Προσωπικά, εκεί κατέληξα.
Σχέδια, οργανώσεις, συστήματα...παπαριές.......
Η τύχη μας αυτή την φορά δεν μας κάλυψε! ΚΑΙ ΚΑΗΚΑΜΕ!!!Έχε υπόψη σου και το ακριβώς ανάποδο ενδεχόμενο :
Μας έκατσε εξαιρετικά άσχημα, πέσαμε σε πύκνωμα εξαιρετικής 'κακοτυχίας' και δεν τα βγάλαμε πέρα...
ΟΛΑ - και οι ανθρώπινες ζωές μέσα - μετριώνται με πιθανότητες και με κόστος...ΑΝ (το ξαναλέω ΑΝ) το φετινό σενάριο πυρκαγιών είχε κριθεί εξαιρετικά απίθανο (αυτές οι προβλέψεις δεν είναι της αρμοδιότητάς μου αλλά μπορούν και πρέπει να γίνουν) να είσαι βέβαιος ότι δεν θα είχαν εκταμιευθεί τα κολοσσιαία ποσά που, ίσως, ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου...Για την ακρίβεια θα έπρεπε να γίνει ο υπολογισμός της πιθανότητας να συμβεί, της εκτίμησης αφού συμβεί πόσο θα επηρρεάσει - κοστίσει στο κράτος και μετά ο υπολογισμός πόσα χριεάζονται για να αποφευχθεί : η ζυγαριά θα έκλινε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και προς τα εκεί θα ήταν και η απόφαση.
Για να το κάνω πιο λιανά αν (εντελώς υποθετικά) η πιθανότητα να συμβεί ένα τσουνάμι στις ελληνικές ακτές είναι 1 στα 100 εκατομμύρια το ελληνικό κράτος ΔΕΝ θα δαπανήσει χρήματα για την αντιμετώπισή του ακόμα και αν προβλέπεται ότι ένα τέτοιο τσουνάμι θα προκαλέσει 100δες θανάτους...
Όλα τα παραπάνω είναι στη θεωρία και έτσι θα έπρεπε να γίνονται...Το αν έγιναν έτσι δεν το ξέρω (το πιο πιθανό είναι να έγιναν 'κάπως' έτσι δηλ με υποτυπώδεις υπολογισμούς στο ποδάρι)...Το αποτέλεσμα πάντως ΔΕΝ μας λέει τίποτα για την ορθότητα του σχεδιασμού (η εκτέλεσή του είναι άλλο ζήτημα)
Επίσης από τη μεριά του κρατικού σχεδιασμού (και όχι μόνο) και οι ανθρώπινες απώλειες αποτιμώνται σε κόστος και αποφασίζεται αν 'αξίζει τον κόπο' ή όχι....Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι ανήθικο αλλά και επιβάλλεται να γίνεται ...Ανθρώπινες απώλειες μπορείς να έχει παντού αλλά τα μέσα και τα χρήματα είναι εξ' ορισμού περιορισμένα, άρα κάνεις επιλογές...
Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα. Αλλά το ερώτημα είναι : Έγινε αυτή η μελέτη ; Και εάν έγινε ( που πολύ αμφιβάλλω ) που κατέληξε. Ούτως ή άλλως ο πλούτος - έτσι όπως καταντήσαμε - της Ελλάδος είναι η φύση και η πολιτισιτική κληρονομιά. Λογικά το ρίσκο να χαθεί η φύση ήταν μεγάλο μετά από ένανα στεγνό χειμώνα και επίσης στεγνό καλοκαίρι.
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Και αφού λέτε οτι τις φωτιές τις βάζουν εμπρηστές γιατί οι πιο πολλές παίρνουν μέρα μεσημέρι κ όχι βράδυ που δεν μπορούν να πετάξουν κ τα αεροπλάνα;Πάντως τις τελευταίες ημέρες οι περισσότερες έπαιρναν μετά τη δύση του ηλίου.
-
Παπαγου 'αναζοπυρωση'
Χανια πρωτες πυρκαγιες -
Ο χρήστης Wagner669 έγραψε:
**Ο Τερενς ειπε ενα κουφο σημερα.
Λεει οτι τα αεροπλανα που εχουν ερθει απο Γαλλια, Ιταλια και τα σχετικα δεν πετανε, γιατι λογο γραφειοκρατειας δεν εχουν παρει εγκριση απο την Υπερ. Πολιτικης Αεροπορειας..... **
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες