-
ξέρει κανείς βιβλίο καλό για CPR ?
-
έχει κανείς οθόνη CRT ή TFT δε με ενδιαφέρει και τόσο πολύ, όσο να παίζει ανάλυση 1152χ864 στα 85 Hz? Η tft οθόνες έχουν οριζόντια και κατακόρυφη απεικόνιση ηλεκτρονίων?
-
Ο χρήστης giannispolo έγραψε:
να παίζει ανάλυση 1152χ864 στα 85 Hz?Samsung 957p (19' CRT) τώρα δοκίμασα και έπαιξε αυτή την ανάλυση (32 bit). Όμως πρέπει να βγάζει και η κάρτα οθόνης σου αυτή την ανάλυση.
Οι άλλες οθόνες (όχι CRT) νομίζω παίζουν καλύτερα στα 60Hz.
-
EIZO FlexScan T765 (CRT 19') παίζει στα 1280x1024x24Bit (όχι 32Bit λόγω κάρτας) στα 85 Hz.
Γιατί ρωτάς;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
να παίζει ανάλυση 1152χ864 στα 85 Hz?
Samsung 957p (19' CRT) τώρα δοκίμασα και έπαιξε αυτή την ανάλυση (32 bit). Όμως πρέπει να βγάζει και η κάρτα οθόνης σου αυτή την ανάλυση.
Οι άλλες οθόνες (όχι CRT) νομίζω παίζουν καλύτερα στα 60Hz.
από χθές το γύρισα στα 1152Χ864 στα 75Hz, η μέγιστη συχνότητα που μπορεί να βγάλει η οθόνη μου και η κάρτα. αν δε με κουράσει γιατί είμαι και με πατομπούκαλα, θα τη κρατήσω αλλιώς πάω για μια tft.;ίσως σαν μια δικιά σου , samsung πόσο πήγε ? από πλαίσιο?
-
Δεν θα βρεις πια CRT. Εγώ τη πήρα φτηνά (κάτω από 200) γιατί ήταν από τις τελευταίες - μετά μόνο TFT/LCD.
-
Παιδιά είσαστε σε λάθος θέμα. για πηγαίνετε εδώ στα γρήγορα: http://www.4troxoi.gr/phpBB/viewtopic.php?t=24526 mod
-
Εφτιαξε συνθετική ζωή
Ο Αμερικανός ερευνητής συνέθεσε τον γενετικό κώδικα ενός βακτηρίου. Το επίτευγμά του αναμένεται να έχει εφαρμογή στην παραγωγή βιοκαυσίμων και τη βιολογική επεξεργασία τοξικών αποβλήτων. Σε απόσταση αναπνοής τώρα η δημιουργία τεχνητής ζωής
Η δημιουργία της πρώτης μορφής συνθετικής ζωής είναι γεγονός. Ο πρωτοπόρος στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, Κρεγκ Βέντερ, πραγματοποίησε ένα «τεχνολογικό θαύμα», όπως το αποκάλεσε, συνθέτοντας τον γενετικό κώδικα ενός βακτηρίου.
Με το επαναστατικό επίτευγμα του Αμερικανού ερευνητή, που αναμένεται να εφαρμοστεί στην παραγωγή βιοκαυσίμων και τη βιολογική επεξεργασία τοξικών αποβλήτων, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη δημιουργία τεχνητής ζωής.
Την ίδια ώρα, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου αναφορικά με την κατοχύρωση της πατέντας, καθώς οι συνάδελφοί του Βέντερ έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι θέλει να επιβάλει μονοπώλιο στις συνθετικές μορφές ζωής.
Σε άρθρο της στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Σάιενς», ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο «Βέντερ» στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, εξηγεί τα βήματα που ακολούθησε για την παρασκευή του πρώτου συνθετικού γονιδιώματος του βακτηρίου «mycoplasma genitalium».
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί το προτελευταίο στάδιο από τη δημιουργία ενός τεχνητού ζωντανού οργανισμού.
«Πρόκειται για την πιο μεγάλη δομή του DNA, βασική δομή της ζωής, που έχει, μέχρι σήμερα, παρασκευαστεί από τον άνθρωπο», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Νταν Γκίμπσον.
Δεκαεπτά ερευνητές του Ινστιτούτου Βέντερ ξεκίνησαν το πρόγραμμα το 1999 βάζοντας στο μικροσκόπιο το βακτήριο «mycoplasma genitalium», το οποίο διαθέτει μόλις 580 γονίδια, λιγότερα από οποιονδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό, και προκαλεί ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Υπενθυμίζεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει περίπου 30 χιλιάδες γονίδια.
Κατά την έρευνά τους, οι Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αφαιρέσουν 101 γονίδια του βακτηρίου χωρίς να το «εξοντώσουν», γεγονός που σημαίνει ότι τα εναπομείναντα γονίδια είναι άκρως απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής.
Μικρόβιο
Το συνθετικό μικρόβιο δημιουργήθηκε με την εισαγωγή του ελάχιστου γονιδιώματος μέσα σ' ένα βακτήριο, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το δικό του γενετικό υλικό.Η έρευνα αποτελεί το δεύτερο από τα τρία στάδια για τη δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού, με τεχνητό τρόπο. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κύτταρο βακτηρίου που θα βασίζεται ολοκληρωτικά στο συνθετικό γονιδίωμα του βακτηρίου «mycoplasma genitalium».
Στο μεταξύ, ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας, Κρεγκ Βέντερ, η εταιρεία του οποίου κατάφερε το 2000 να ολοκληρώσει πρώτη την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος, ζητά να κατοχυρώσει με πατέντα το ελάχιστο γονιδίωμα που απαιτείται για τη δημιουργία των πρώτων συνθετικών βακτηρίων.
Η κατάθεση των αιτήσεων εξόργισε ορισμένους επιστήμονες που του ζήτησαν να αποσύρει τις αιτήσεις, κατηγορώντας τον ότι θέλει να «ιδιωτικοποιήσει» τις συνθετικές μορφές ζωής και να επιβάλει μονοπώλιο.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ
2002: Δημιουργία ενός συνθετικού ιού. Επιστήμονες παρασκευάζουν στο εργαστήριο έναν ιό πολιομυελίτιδας
2007: Το γονιδίωμα ενός κυττάρου τοποθετείται σ' ένα άλλο.
2008: Δημοσίευση της έρευνας του Ινστιτούτου Βέντερ για τη συνθετική αναπαραγωγή του DNA ενός βακτηρίου.
πηγη : ethnos.gr / ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
-
Μαλιστα..........
-
Διαστημικά πετρελαϊκά αποθέματα.
-
Ανοίγω αυτό το τοπικό πιστεύοντας ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από όλους μας......
Μπορούμε να γράφουμε για την Υγεία, Περιβάλλον, Αστρονομία κλπ...
Το πρώτο θέμα για μένα είναι αστρονομικό......'Οι αστρονόμοι την Τετάρτη ανήγγειλαν ότι βρήκαν το ανιχνευμένο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη 63 ελαφρύς-έτη μακριά, που ωθούν τις προοπτικές για τον προσδιορισμό οποιασδήποτε ζωής που υπάρχει πέρα από το ηλιακό σύστημά μας.
Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσης τις προηγούμενες υποψίες ότι ο πλανήτης, που είναι γνωστός από την ετικέττα HD 189733b, έχει το ύδωρ στην ατμόσφαιρά του.
Εκθέτοντας την εργασία τους στην εβδομαδιαία βρετανική φύση περιοδικών, αστρονόμοι από της NASA (JPL) χρησιμοποιούμενης το βάζοντας σε τροχιά ΗΠΑ-Ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Hubble για να πάρει μια υπέρυθρη φασματοσκοπική υπογραφή της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Η φασματοσκοπία συνεπάγεται το φως στα συστατικά της για να αποκαλύψει τα 'δακτυλικά αποτυπώματα' των χημικών ουσιών που περιέχει.
Βρήκαν μια καταφανή υπογραφή για το μεθάνιο, ένα μόριο του άνθρακα και το υδρογόνο που μπορούν σε μερικούς όρους να διαδραματίσουν έναν βασικό ρόλο στη δημιουργία των όρων για τη ζωή.
Ο πλανήτης, που βρίσκεται στον αστερισμό Vulpecula , ή η μικρή αλεπού, είναι ένας από έναν τύπο μεγάλων πλανητών αποκαλούμενων 'καυτό Jupiters'
Ο HD 189733b είναι ένα στενό αστέρι. Η περιστροφή του διαρκεί μόνο δύο ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά και έχει μια sweltering θερμοκρασία 1.650 βαθμών fahrenheit -- αρκετά καυτό να λειώσει το ασήμι. 'Σχετικό θέμα υπάρχει στο σημερινό 'Εθνος της Κυριακής.....
-
viewtopic.php?f=13&t=21857&st=0&sk=t&sd=a&hilit=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B7' target='_blank
ΕΝΤΙΤ: Θόδωρε,σε μηχανη μεταφρασης εβαλες το κειμενο;
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=21857&st=0&sk=t&sd=a&hilit=επιστημη' target='_blank' target='_blankΕΝΤΙΤ: Θόδωρε,σε μηχανη μεταφρασης εβαλες το κειμενο;
Δυστυχώς ναί.....
το βρήκα σε αγγλικό περιοδικό......
συγνώμη...... -
Ναι,αλλα,έτσι που μεταφραστηκε ειναι μονο για γελια η αναγνωσή του
Ακου εκει,'63 ελαφρύς-έτη' (light-years μαλον)
ΕΝΤΙΤ: το ίδιο αρθρο απο το physics4u
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ναι,αλλα,έτσι που μεταφραστηκε ειναι μονο για γελια η αναγνωσή τουΑκου εκει,'63 ελαφρύς-έτη' (light-years μαλον)
ΕΝΤΙΤ: το ίδιο αρθρο απο το physics4u
http://www.physics4u.gr/news/2008/scnews3263.html' target='_blank
γνωρίζεις κανένα καλό μεταφραστικό πρόγραμμα για υπολογιστές ???
θα με βοηθούσε πολύ...... -
Systran με φορτωμένα τα εξειδικευμένα λεξικα που διαθέτει.
-
-
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.Όσο εξελίσεται η τεχνολογία τόσο περισσότερα θα μαθαίνουμε για τους υπόλοιπους πλανήτες και τους δορυφόρους τους ή όσα τελοσπάντων θα μας αφήνουν να μάθουμε.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αρνούμαι να συνεχίσω.θα εκτελέσει και περιστροφική ταλάντωση, αναγκαστικά διότι ο νεύτωνας (!) ισχύει και για τις ροπές και επειδή φαίνεται καθαρά ότι το κέντρο μάζας ΔΕΝ είναι στο σημείο επαφής τότε αναγκαστικά θα έχεις και ροπές
ΣΜ= Ιc. ω' = F. r. sinφ.
Όπως είπε ο Λεωνίδας και η περιστροφική κίνηση θα είναι ταλάντωση γιατί μόλις το Β φτάσει στην παράλληλο της δύναμης που περνά από το κέντρο μάζας το φ, αρα και η ροπή θα αλλάξει πρόσημο στην ω' μέχρι να μηδενιστεί η γωνιακή ταχύτητα, που εφόσον είναι μηδενικές οι τριβές θα γίνει αντίδιαμετρικά όταν το Β φτάσει στην αντιδιαμετρική της αρχικής θέση... -
**Απαντήσεις στο τι συνέβη αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη θα λάβουν οι επιστήμονες από τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων με ταχύτητα σχεδόν σαν αυτή του φωτός. Θα φανεί, επίσης, αν υπάρχουν στο Σύμπαν και άλλες διαστάσεις εκτός από τις 3 που γνωρίζουμε...
Τις συνθήκες που επικράτησαν στο σύμπαν δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά το Big Bang θα δημιουργήσει ξανά ο μεγάλος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Πυρηνική Ερευνα (CERN), που θα τεθεί σε λειτουργία στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η μεγάλη ημέρα του πειράματος θα έχει τηλεοπτική κάλυψη από τη Eurovision αλλά και μέσω του Ιντερνετ, αφού ο επιταχυντής του CERN έχει εξάψει τη φαντασία των επιστημόνων αλλά και του απλού κόσμου που δεν έχει καμία σχέση με την πυρηνική φυσική.
Η αιτία είναι η αναφορά του επιταχυντή στο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν «Ιlluminati» και η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα του πειράματος θα απαντήσει στο ερώτημα για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν.
Κάποιοι θεωρούν ότι η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο γεννήθηκε το σύμπαν θα δώσει και απαντήσεις για το μέγιστο φιλοσοφικό ζήτημα της ύπαρξης του Θεού. Οπως και να έχει, η διαδικασία του πειράματος φέρνει την επιστήμη της πυρηνικής φυσικής στα όριά της.
Σύγκρουση
Στον μεγάλο επιταχυντή θα συγκρουστούν δέσμες πρωτονίων, οι οποίες θα αναπτύξουν ταχύτητα ίση με το 99,9999% της ταχύτητας του φωτός και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που υπήρχαν 10 στη -34 του δευτερολέπτου μετά το Big Bang.
«Κάθε πρωτόνιο που η ταχύτητά του προσεγγίζει τόσο πολύ αυτή του φωτός αποκτά τόσο μεγάλη ενέργεια, ώστε να αυξάνει 7.000 φορές την αρχική του μάζα. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο της σύγκρουσης το βάρος τους αυξάνεται κατά 14.000 φορές και εκλύεται και η αντίστοιχη ενέργεια», εξηγεί ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου», Θεόδωρος Γέραλης.
Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η αποκαλούμενη «ενοποίηση των δυνάμεων», η οποία θα δείξει, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν στο σύμπαν και άλλες διαστάσεις εκτός από τις τρεις που αντιλαμβανόμαστε.
Ο κ. Γέραλης λέει ότι έχουν διατυπωθεί θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι διαστάσεις είναι περισσότερες από τρεις και μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 11.
«Υπάρχουν τέσσερις δυνάμεις η ηλεκτρομαγνητική, η ασθενής, η ισχυρή και η βαρύτητα, οι οποίες κατά τη διάρκεια του Big Bang ήταν ενοποιημένες. Θα γίνει προσπάθεια για να ενοποιηθούν ξανά, κάτι που είναι δύσκολο, κυρίως για τη βαρύτητα η οποία είναι πολύ ασθενής σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις δυνάμεις. Αν συμβεί αυτό, πιθανά, θα ανακαλύψουμε κάποια νέα σωματίδια τα οποία θα μας οδηγήσουν και στην ανακάλυψη άλλων διαστάσεων πέρα από αυτές που γνωρίζουμε ήδη», λέει.
Το επόμενο πράγμα που θα επιχειρήσουν οι επιστήμονες είναι να ανακαλύψουν το περιβόητο σωματίδιο Χιγκς, το οποίο έχει ονομαστεί κάπως αυθαίρετα, εξαιτίας της σημασίας που έχει για την κατανόηση του σύμπαντος, «σωματίδιο του Θεού».
Ο κ. Γέραλης σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο σωματίδιο είναι αυτό που δίνει μάζα σε όλα τα υπόλοιπα σωματίδια και, απλοποιημένα, μπορούμε να το φανταστούμε ως αυτό που γεμίζει τον κενό χώρο και είναι το μόνο που απομένει για να συμπληρωθεί η εικόνα που έχουμε».
Για να γίνουν όλα αυτά τα πειράματα, τα οποία είναι πιθανό να αλλάξουν άρδην όσα ξέραμε για το σύμπαν, έχει χρειαστεί η δημιουργία του συγκεκριμένου μεγάλου επιταχυντή, μία κατασκευή το μέγεθος της οποίας κόβει την ανάσα. Με μήκος 27 χιλιομέτρων διασχίζει τα σύνορα της Ελβετίας και της Γαλλίας και, όπως λέει ο κ. Γέραλης, «το σύρμα που έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτούν οι μαγνήτες του επιταχυντή έχει μήκος για να φτάσει από τη Γη στον ήλιο πέντε φορές.
Η δέσμη πρωτονίων έχει ενέργεια όση ενός τρένου με βάρος 100 τόνων που τρέχει με 150 χλμ. την ώρα. Η ενέργεια που καταναλώνει ο επιταχυντής, τέλος, είναι όση καταναλώνει ολόκληρο το καντόνι της Γενεύης».
Ολα πιθανά
Οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι, έπειτα από χρόνια αδιάκοπης εργασίας και έρευνας, για τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του επιταχυντή.
Ο κ. Γέραλης, ωστόσο, δεν αποκλείει εκπλήξεις που θα ταράξουν τα νερά στην επιστήμη της φυσικής.
«Δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις από τα αποτελέσματα που θα δώσουν τα πειράματα. Για παράδειγμα, όλοι περιμένουμε να δούμε το Χιγκς, το οποίο θεωρούμε ότι υπάρχει. Τι θα γίνει, όμως, αν δεν υπάρχει τελικά αυτό; Η απάντηση είναι ότι θα ταρακουνηθούν όλοι οι θεωρητικοί και πειραματικοί της φυσικής, αλλά και η ίδια η επιστήμη εκ θεμελίων», καταλήγει.
55 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ
Στο CERN «γεννήθηκε» το 1989 το ΙντερνετΤο CERN έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό πριν από μερικά χρόνια λόγω της τεράστιας επιτυχίας του βιβλίου του Νταν Μπράουν «Ιlluminati».
Σε αυτό το CERN εμφανίζεται ως ένα κέντρο ερευνών, οι επιστήμονες του οποίου είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν τα επιστημονικά επιτεύγματά τους. Στην πραγματικότητα, και παρά την κατά καιρούς συνωμοσιολογία, το CERN είναι ένας οργανισμός ο οποίος δεν κρατά μυστικά τα αποτελέσματα των ερευνών του και, μάλιστα, χάρισε στην παγκόσμια κοινότητα τη σημαντικότερη ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών, το Ιντερνετ.
Το CERN ιδρύθηκε το 1953 και είχε ως σκοπό, σχεδόν μία δεκαετία μετά την έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας, να εξερευνήσει τις ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων.
Τα 12 ιδρυτικά κράτη - μέλη του Οργανισμού ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Δυτική Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γιουγκοσλαβία. Αργότερα εντάχθηκαν και επιστήμονες από την Αυστρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.
Σε αυτά τα 55 χρόνια οι επιστήμονες του CERN έκαναν εκατοντάδες έρευνες, ανακαλύπτοντας νέα σωματίδια και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα αιώνων. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται κάθε μέρα περίπου 7.000 άτομα, εκ των οποίων 2.000 είναι μόνιμοι εργαζόμενοι και 5.000 επιστήμονες που βρίσκονται εκεί για τα πειράματά τους.
Για την πλειοψηφία του κόσμου, όμως, το CERN είναι σημείο αναφοράς εξαιτίας της εφεύρεσης του Ιντερνετ από τον ερευνητή Τιμ Μπέρνερς Λι το 1989. Ο Λι είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, το οποίο θα διευκόλυνε την εσωτερική επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων του CERN. Η αρχική ονομασία που του δόθηκε δεν ήταν Ιντερνετ αλλά Enquire και λειτούργησε αποκλειστικά ως ταχυδρομείο μέχρι το 1991, όταν και δημιουργήθηκε η πρώτη ιστοσελίδα. Στις 30 Απριλίου 1993, το CERN ανακοίνωσε ότι ο «παγκόσμιος ιστός» θα δινόταν δωρεάν στους πολίτες, αλλάζοντας έτσι την πορεία των επικοινωνιών.
Τα επιστημονικά επιτεύγματα των ερευνητών του CERN έχουν τη διεθνή αναγνώριση και έχουν κερδίσει τα κορυφαία βραβεία. Το 1984 ο Κάρλο Ρούμπια και ο Σάιμον Φαν ντερ Μέερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη των σωματιδίων z και w, ενώ το 1992 το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε στον Ζορζ Σάρπακ.
πηγη: ethnos.gr / ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ**
Θετικές επιστήμες-Τεχνολογία