Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Εγω παντως δεν το ανεφερα για να το παιξω καποιος, αλλα για να πω ακριβως το οτι ενω σπουδασα σε ενα πανεπιστημιο που αντικειμενικα θεωρειται απο τα καλυτερα της Αγγλιας στο αντικειμενο, στην Ελλαδαρα πρεπει να αποδειξω τις γνωσεις μου στους Ελληναρες Εθνοπατερες δινοντας δυο γελοια μαθηματα, αλλα για να τα κανω ολα αυτα θα φαω 1.5 χρονο απο την ζωη μου.
Για τα εξαμηνα. Το οτι στο ΕΜΠ ο Μηχανολογος κανει 10 εξαμηνα ενω εγω εκανα 8 (τετραετες MEng) δεν σημαινει απαραιτητα οτι ο ΕΜΠ εμαθε περισσοτερα ή οτι τα εμαθε καλυτερα...
Αν είχες πάρει κι εσύ τα μαθήματα που σου ζητάνε εδώ για να στο αναγνωρίσουν, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα σωστά; Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα, στα πολυτεχνεία, κάποια μαθήματα θεωρούνται 'υποχρεωτικά', κοινώς, είσαι υποχρεωμένος να τα παρακολουθήσεις no matter what. Πίστεψέ με, κι εμάς μας έχει ενοχλήσει κάτι τέτοιο και μας έχει παιδέψει και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί δεν τελειώνουν στα 5 χρόνια την σχολή, γιατί είναι αναγκασμένοι να δίνουν μαθήματα που δεν τους αρέσουν, ενδιαφέρουν κλπ κλπ
Κι εγώ θα ήθελα πχ ν'αφήσω τα ΣΗΕ (Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκτός των υποχρεωτικών μαθημάτων, αλλά δεν μπορούσα και γι' αυτό το λόγω χρειάστηκα....6 φορές για να τα περάσω!
Επομένως, από τη στιγμή που ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ο μηχανικός ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ξέρει πχ ΣΗΕ, τότε και αυτός που σπούδασε έξω, για να είναι ΙΣΟΤΙΜΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει.
Αυτή είναι η λογική...
Στην τελική, αν δεν τίθεται θέμα επιπέδου γνώσεων, γιατί θεωρείς πως θα χρειαστείς 1.5 χρόνο; Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα εξάμηνο στην διάθεσή μας και μαζί πρέπει να περάσουμε και κάποια άλλα μαθήματα, ασε που υπάρχει και η διπλωματική...
Αν λοιπόν οι γνώσεις υπάρχουν, και δεν έχω λόγο ν' αμφιβάλλω, τότε δεν θα έπρεπε να σε φοβίζει κάτι: είναι ενοχλητικό, αλλά όχι τόσο τραγικό όσο το περιγράφεις. Ούτε το πρώτο , ούτε το τελευταίο ενοχλητικό θα είναι εξάλλου σ' αυτή τη δουλειά...
Τέλος, θεωρείς πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ΤΕΕ, ΔΙΚΑΤΣΑ και όλα αυτά; Θα μπορούσε πχ ο απόφοιτος ΙΕΚ να σηκώσει 4όροφη οικοδομή; Θα μπορούσαν οι πάντες να χτίζουν τα πάντα; Να διορθώνουν τα πάντα;
Λες πως δεν έχει σημασία η διάρκεια φοίτησης και άντε να το δεχτώ (σίγουρα δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετη σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά θα το δεχόμουν με μια πιο εντατική φοίτηση...). Τον πχ Δομοστατικό απόφοιτο ΙΕΚ, να τον βάλουμε να υπογράφει αβέρτα-κουβέρτα οικοδομές; Αν σου πει αυτός πως έχει όλες τις γνώσεις ενός πολιτκού μηχανικού, θα τον πιστέψεις και θα του δώσεις το σπίτι;
Ξαναλέω, δεν υποστηρίζω πως το ΤΕΕ είναι άψογο, κάθε άλλο! Αλλά η μόνιμη επωδός κάποιων, πως είναι άχρηστο και φέρνει μόνον εμπόδια, με βρίσκει αντίθετο: φέρνει εμπόδια και σ' αυτούς που πρέπει να φέρει, όσο σκληρό και να είναι αυτό για κάποιους.
Τέλος, ξέρω κάποιους που στο λύκειο ήταν πραγματικά τούβλα και κατόπιν πήγαν σε Βουλγαρίες, Σερβίες, Ουγγαρίες κλπ κλπ και γίναν γιατροί... Θα ήθελες έναν τέτοιον να σε εγχειρίσει; Εγώ πάντως όχι...
Κάπως έτσι είναι και η ιστορία με το ΤΕΕ και τους μηχανικούς...
Κάτι τελευταίο: ίσως το ΕΜΠ να μην είναι το καλύτερο ή πόσο μάλλον τα υπόλοιπα πολυτεχνεία της χώρας... Αλλά αν τα λέω καλά, εσύ και όλοι όσοι πήγατε έξω, δεν κάνατε προσπάθεια καν να μπείτε ή αν κάνατε , αποτύχατε... Οπότε, όσοι πέτυχαν, δεν τους αρέσει ν' ακούν πόσο μ@λακες είναι όσοι έμειναν εδώ και πόσο σούπερ είναι τα πανεπιστήμια έξω... Ακόμη κι έτσι να είναι και ευχαρίστως να το δεχτώ, υπάρχει ένα ζήτημα τακτ αν θέλεις...
Πάντως παλαιότερα, για να μπεις στο πολυτεχνείο, χρειαζόσουν γνώση Μαθηματικών, Φυσικής , Χημείας και ολίγη από γλώσσα (Έκθεση...). Η απορία μου είναι, πώς κάποιοι έγραφαν κάτω από την βάση σ' αυτά, μετά πήγαιναν έξω και τέλειωναν στα 4 χρόνια με μάστερ... Επιφοίτηση από το Αγιο Πνεύμα; Ταλέντο εν υπνώσει πριν, που ξύπνησε στην αλλοδαπή; Ξαφνικά εκεί άρχιζαν να διαβάζουν ολημερίς κι ολονυκτίς; Ή μήπως ΓΤΠ (Κ) ακαδημαϊκές σπουδές;
Μήπως να κάνω κανένα poll;
α) Λες να μην εχω κανει Θερμοδυναμικη και ΜΕΚ που μου ζητησανε? Μιλαμε για δυο γελοια και βασικα μαθηματα για να 'αποδειξω' οτι ειμαι Μηχανολογος ...
β) Ξαναλεω, εσυ που τελειωσες στην Ελλαδα, σου ζηταει κανεις να αποδειξεις κατι για να μπορεις να δουλεψεις στην Αγγλια? ΟΧΙ. Ουτε εχεις κανει εσυ ολα τα μαθηματα μου κανουν οι Αγγλοι, αλλα οποτε θες πας και δουλευεις εξω. ΑΠΑΙΤΩ λοιπον να μπορω να κανω το ιδιο εδω.
γ) 1.5 χρονο θα χρειαστω λογω της γραφειοκρατιας και μονο. Το ΤΕΕ μονο, εξετασεις κανει μονο 3 φορες τον χρονο. Βαλε και ποσο θα κανει το ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρισει την αντιστοιχια, ΑΦΟΥ περασω τα μαθηματα.
δ) Αυτο που με ενοχλει ειναι το νταβατζιλικι.
ε) Σπουδασα εξω με επιλογη δικια μου. Πολυτεχνειο ειχα περασει και εγω, Χανια...Και τα παρατησα και εφυγα για εξω γιατι ηταν ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
στ) Αυτο που λεω εγω ειναι οτι δεν μπορεις να ζητας απο αποφοιτους ΚΑΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ, να πρεπει να σου αποδειξουν οτι αξιζουν με βαση τα στανταρ του ΕΜΠ, λες και το ΕΜΠ ειναι ο γαμαω της παγκοσμιας εκπαιδευσης, το τι ξερεις και αν αξιζει το πτυχιο σου. Ακριβως οτι ειπε ο Tiger δηλαδη...
Φαντασου πχ μηχανολογο αποφοιτο του Ιmperial College, να του ζητανε να δωσει θερμοδυναμικη στο ΕΜΠ για να αποδειξει οτι ειναι καλος μηχανολογος. Και γαμω τα ανεκδοτα...
Τελος, αυτο που λεω ειναι οτι απο την στιγμη που ειμαστε στην ΕΕ, πρεπει να εφαρμοζουμε ΟΛΑ οσα συνεπαγεται αυτο. Και αυτο συνεπαγεται να μπορω να δουλεψω εγω εδω ανενοχλητος, ακριβως οπως μπορεις εσυ να δουλεψεις εκει ανενοχλητος. Δεν μπορεις να ζητας αυτο που σε συμφερει και να αρνεισαι αυτο που δεν σε συμφερει.
ΥΓ Η νοοτροπια των ελληνων αποφοιτων οσων αφορα τους 'αλλοδαπους', ειναι ακριβως η ιδια νοοτροπια με την οποια αντιμετωπιζεται το εργατικο θεμα των Ελληνων vs. αλλοδαπων. Οταν ο Ελληνας παει εξω, 'παει για να διαπρεψει, να προσφερει η τεσπα να στειλει χρημα στην οικογενεια εδω'. Οταν ερχεται ο ξενος εδω να δουλεψει, ειναι 'ο αλβανος καριολης που μας κλεβει τις δουλειες'...