Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Ευρω-κόντρες
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Ευρω-κόντρες
    • 1
    • 2
    • 1 / 2
    Περί αυτοκίνησης
    10
    34
    25
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • T
      techadmin admin last edited by

Πρώτα από όλα, να ζητήσω συγγνώμη από moderators και χρήστες επειδή το θέμα μου βρίσκεται σε λάθος χώρο, και εάν ενδεχομένως δεν συνάδει με τους σκοπούς του forum των 4ΤΡΟΧΩΝ. Ωστόσο το θεωρώ σημαντικό και ήθελα να το θίξω σε ένα χώρο που αποτελεί σημείο ανταλλαγής απόψεων από σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ξέρουμε όλοι ότι το ΕΥΡΩ έχει μπει στη ζωή μας 1,5 χρόνο τώρα. Παρόλα αυτά, παρατηρώ με λύπη ότι η δραχμή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον. Δικαιολογώ εν μέρει τη χρήση του παλιού νομίσματος στις καθημερινές συζητήσεις κάποιων ομάδων του πληθυσμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τη δικαιολογώ από τα ΜΜΕ, κυρίως δε από τα τηλεοπτικά μέσα, γιατί είναι αλήθεια ότι σε εφημερίδα δεν το έχει δει, ευτυχώς. Βλέπω λοιπόν ότι, όχι μόνο χρησιμοποιείται η δραχμή για να συνοδεύσει τα ποσά σε ευρώ, αλλά συχνά το αντικαθιστά πλήρως όπου αναφέρονται μεγάλα ποσά. Και αναρωτιέμαι τι έχει συμβεί τελικά. Μπήκε το ευρώ στη ζωή μας; Πώς περιμένουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το μούδιασμα από την απότομη αλλαγή του νομίσματος που έφτασε τον πληθωρισμό μας σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτό της σύγκλισης, όταν αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση και παραμένουμε κολλημένοι στην 'αρχαιότητα'; Πώς θα συνηθίσουν οι ηλικωμένοι το νέο νόμισμα όταν ακούν από παντού τη δραχμή; Δεν μπορώ να μη συγκρίνω την κατάστασή μας με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία (στη Γαλλία είδα κατάσταση παρόμοια με τη δική μας) και να απελπίζομαι όταν βλέπω την κατάντια μας.

Αν πριν κλειδωθεί ή μετακινηθεί το θέμα δω κάποιες απαντήσεις, θα χαρώ πολύ. Επίσης, εάν ο τίτλος του θέματος χρήζει συγκεκριμενοποίησης, το δέχομαι και θα την πραγματοποιήσω.

Περιμένω να ακούσω τα σχόλιά σας.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T

Πρώτα από όλα, να ζητήσω συγγνώμη από moderators και χρήστες επειδή το θέμα μου βρίσκεται σε λάθος χώρο, και εάν ενδεχομένως δεν συνάδει με τους σκοπούς του forum των 4ΤΡΟΧΩΝ. Ωστόσο το θεωρώ σημαντικό και ήθελα να το θίξω σε ένα χώρο που αποτελεί σημείο ανταλλαγής απόψεων από σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ξέρουμε όλοι ότι το ΕΥΡΩ έχει μπει στη ζωή μας 1,5 χρόνο τώρα. Παρόλα αυτά, παρατηρώ με λύπη ότι η δραχμή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον. Δικαιολογώ εν μέρει τη χρήση του παλιού νομίσματος στις καθημερινές συζητήσεις κάποιων ομάδων του πληθυσμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τη δικαιολογώ από τα ΜΜΕ, κυρίως δε από τα τηλεοπτικά μέσα, γιατί είναι αλήθεια ότι σε εφημερίδα δεν το έχει δει, ευτυχώς. Βλέπω λοιπόν ότι, όχι μόνο χρησιμοποιείται η δραχμή για να συνοδεύσει τα ποσά σε ευρώ, αλλά συχνά το αντικαθιστά πλήρως όπου αναφέρονται μεγάλα ποσά. Και αναρωτιέμαι τι έχει συμβεί τελικά. Μπήκε το ευρώ στη ζωή μας; Πώς περιμένουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το μούδιασμα από την απότομη αλλαγή του νομίσματος που έφτασε τον πληθωρισμό μας σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτό της σύγκλισης, όταν αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση και παραμένουμε κολλημένοι στην 'αρχαιότητα'; Πώς θα συνηθίσουν οι ηλικωμένοι το νέο νόμισμα όταν ακούν από παντού τη δραχμή; Δεν μπορώ να μη συγκρίνω την κατάστασή μας με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία (στη Γαλλία είδα κατάσταση παρόμοια με τη δική μας) και να απελπίζομαι όταν βλέπω την κατάντια μας.

Αν πριν κλειδωθεί ή μετακινηθεί το θέμα δω κάποιες απαντήσεις, θα χαρώ πολύ. Επίσης, εάν ο τίτλος του θέματος χρήζει συγκεκριμενοποίησης, το δέχομαι και θα την πραγματοποιήσω.

• T

• G
            go_for_pole last edited by

Βρε Νασο πολυ ενδιαφερον το θεμα, αλλα δεν ειναι για το section της Formula 1.

Τωρα θα μου πεις και που να το βαλεις απο τη στιγμη που δεν εχουμε section γενικης συζητησης και θα εχεις δικιο. Νομιζω οτι στο Περι Αυτοκινησης εχει καθιερωθει να συζητιουνται και πιο γενικα θεματα οποτε σε παρακαλω αρχισε το εκει και μετα το κλειδωνουμε εδω

• K
              kouk last edited by

Κώστα...στείλτο στο Περί Αυτοκίνησης και άσε μόνο shadow εδω!

1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • T

Ο χρήστης Go_For_Pole έγραψε:
                Βρε Νασο πολυ ενδιαφερον το θεμα, αλλα δεν ειναι για το section της Formula 1.

Τωρα θα μου πεις και που να το βαλεις απο τη στιγμη που δεν εχουμε section γενικης συζητησης και θα εχεις δικιο. Νομιζω οτι στο Περι Αυτοκινησης εχει καθιερωθει να συζητιουνται και πιο γενικα θεματα οποτε σε παρακαλω αρχισε το εκει και μετα το κλειδωνουμε εδω

Μα ήδη είχα ζητήσει συγγνώμη για τη λάθος τοποθέτηση του θέματος και είχα παρακαλέσει για τη μετακίνησή του εκεί όπου κρινόταν καλύτερο.
                Ευχαριστώ λοιπόν που το μετακινήσατε. Μάλιστα, το shadow στο Formula1 δεν είναι καν απαραίτητο, δεν έχω πρόβλημα να το αφαιρέσετε.
                Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο εγώ;

Thanks again!

• G
                  go_for_pole last edited by

Ολα καλα λοιπον!

Νομιζω παντως οτι το shadow δε βγαινει πλεον, τουλαχιστον οχι απο εμενα, αλλα δε νομιζω οτι ειναι και προβλημα

• S
                    stormold last edited by

Kαλημέρα Ελλάδα!!!
                    Ας πω κάτι για το θέμα που άνοιξε ο φίλος Νάσος ...

Νομίζω ότι όσο υπάρχει στην Ελληνική αγορά η κατάντια της εκμετάλλευσης του ευρώ με την ακρίβεια και την απατεωνιά ... τότε όλοι οι Έλληνες, ακόμη και τα ΜΜΕ θα κάνουν αυτή την σύγκριση με την δραχμή για να 'ξεφωνίζουν' την ξεφτίλα ... που μας διακατέχει σαν λαό ...

Δεν σας κάνει εντύπωση που όλοι, μα όλοι οι ξένοι επισκέπτες (ή τουρίστες) μας την λένε καθημερινά για την απατεωνιά ακρίβειας που έχει κατακλύσει το πανελλήνιο ? ?
                    π.χ. το μπουκαλάκι νερό (500ml) πριν δύο χρόνια είχε το πολύ ένα κατοστάρικο ... τώρα αν το βρείτε κάτω από 70 λεπτά δηλαδή 240 δραχμές θα είστε πολύ τυχεροί ... σχεδόν τιμή βενζίνης ενός (1) λίτρου ...

Αν δεν έκανα αυτή την μετατροπή θα καταλαβαίνατε την κατάντια μας ????

Αρα, κατα την άποψη μου, δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο η διαιώνιση της μετατροπής του ευρώ σε δραχμές ... (το οποίο κάνω και εγώ, γιατί διαφορετικά το μηνιάτικο θα έκανε φτερά μέσα σε 10 μέρες ...)

• T

Επειδή εγώ άνοιξα το θέμα, ας μου επιτρέψετε να σχολιάζω, έτσι;

Μπουκάλι νερό από περίπτερο με 100 δραχμές είχα να πάρω πάνω από 5 χρόνια και μάλιστα η αλήθεια είναι ότι ΜΟΝΟ στο Ηράκλειο έβρισκα τόσο φτηνό νερό. Στο Βόλο και στην Αθήνα που έτυχε να κυκλοφορήσω, 150 δραχμές ήταν η ταρίφα για το μπουκαλάκι των 0,5lt, ενώ επαναλαμβάνω ότι στο Ηράκλειο έκανε 100 δραχμές το μπουκάλι των 0,75lt. Την μετά-ευρώ εποχή τώρα, το νερό έγινε 50 cents και όχι 70. Τα 50 cents δεν απέχουν και πολύ από τις 150 δραχμές, έστω και αν είναι πάλι ακριβότερο. Από την άλλη, στο Ηράκλειο το μπουκάλι των 0,75 συνέχιζε να κάνει 30 λεπτά, σε πείσμα των υπολοίπων!!! Μάλιστα χτες, στην παραλία του Βόλου αγόρασα νερό Ιόλη sport με 'sexy' καπάκι (ξέρετε, εκείνο το ωραίο) με μόλις 40 λεπτά.

Λοιπόν, συμφωνώ στην ακρίβεια, αλλά μην τα παραλέμε! Επίσης, εγώ σου αντιπαραθέτω το εξής επιχείρημα. Αν 18 μήνες μετά είχες μάθει να χρησιμοποιείς σωστά το ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να κάνεις μετατροπές και το μηνιάτικο θα διαρκούσε πάλι το ίδιο. Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να το συνηθίσεις;

• S
                        stormold last edited by

Ο χρήστης nasos79 έγραψε:

Λοιπόν, συμφωνώ στην ακρίβεια, αλλά μην τα παραλέμε! Επίσης, εγώ σου αντιπαραθέτω το εξής επιχείρημα. Αν 18 μήνες μετά είχες μάθει να χρησιμοποιείς σωστά το ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να κάνεις μετατροπές και το μηνιάτικο θα διαρκούσε πάλι το ίδιο. Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να το συνηθίσεις;

Eσύ δηλαδή που τα συνήθισες πας και βάζεις βενζίνη όπου να'ναι όταν εκεί παίζουν τα δεκαδικά ψηφία ? ? ? Παλιότερα ακόμη και 2 δραχμές μας έστελναν σε άλλο βενζινάδικο, τώρα οι διαφορές είναι την τάξης ακόμη και των 50δραχμών ... (10 & 15 & 20 λεπτά) και κανείς δεν δίνει σημασία ...

Και άντε εμείς κάνουμε και με το μυαλό μία γρήγορη αντιστοίχιση σε euro/δραχμές ... άλλοι όμως δεν πολυκαταλαβαίνουν ... και επειδή δεν τα έχουν και πολλά (τα φράγκα εννοώ) προσπαθούν μέσω την μετατροπής να προσέχουν που δίνουν τα λεφτά τους ...

Εγώ πάντως όσους μήνες και αν μου δώσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μάθω να κάνω μετατροπές δεκαδικών ψηφίων ... Και πιστεψε με, το μηνιάτικο ΔΕΝ διαρκεί το ίδιο από την στιγμή που όλα έχουν ακριβήνει ...

Αν σου πω παραδείγματα ακρίβειας και αισχοκέρδειας ... μάλλον θα πρέπει να γράφω για κανα-δυο ώρες ...

Ενα γρήγορο παράδειγμα μια που είσαι και Κρήτη ... πριν από δύο χρόνια για να πάω το αυτοκίνητο στην Πάρο ήθελα εισιτήριο 14.000δρχ... Τώρα μου ζητάνε 70euro ... ΑΥΞΗΣΗ 70% !!!!
                        Δεν είναι επόμενο να κάνω μετατροπή για να δω πόσο με κοροϊδεύουν ? ή μήπως θα έπρεπε να τα παρατήσω όλα και να αρχίσω να δίνω από εδώ και από εκεί τα euro χωρίς να ασχολούμαι ...

Οσο για τα νερά μέσα σε δύο μέρες αγοράσα από 3 περίπτερα της Αθήνας (Μαρούσι, Χολαργό, Αμπελόκηποι) 3 μικρά μπουκάλια με 0.70 δραχμές ... το καθένα ... και μάλιστα ένας περιπτεράς μου είπε με χαμόγελο ειρωνικό ότι το νερό του είναι Ολυμπιακό ... (ΑΥΡΑ) ...

• T
                          theios last edited by

με απλά μαθηματικά..οταν είσαι πιο νέος 1,5 χρόνος σου φαίνεται διάστημα αρκετό να προσαρμοστείς ..στα 15 σου ας πούμε ο χρόνος αυτος είναι το 10% της ζωής σου και το 30% της ενσυνείδητης ζωής σου (ξεκινά από τα 10 χρόνια)..στα 65 τα νούμερα αυτά είναι 2.35% και 2.75%...υπολογίστε τώρα και την ηλικιακή κατανομή του ελληνικού πληθυσμού και βγάλτε τα συμπεράσματά σας

πέρα από την πλάκα τώρα γενικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο παρά τις όποιες γκρίνιες μας κατα καιρούς, άλλωστε είμαστε από τις πλέον παγκοσμιοποιημένες και ανοικτές κοινωνίες..σκεφτείτε πόσους μετανάστες έχουμε στο εξωτερικό..την ναυτιλία μας..τους φοιτητές μας...πόσες ξένες γλώσσες μιλάμε..πάντα η Ελλάδα ήταν ανοικτή σε ξένες επιδράσεις τις οποίες αφομοίωνε με εκπληκτική ικανότητα και ταχύτητα και ο μέσος Έλληνας αντιμετώπισε το ευρώ με πολύ μεγάλη θέρμη σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους...είναι απλά θέμα χρόνου

όπως πολύ σωστά επισημάνατε έχει δημιουργηθεί μια υποσυνείδητη αποστροφή λόγω της δραματικής ανόδου στο κόστος ζωής..και επειδή το κέρδος είναι θεμέλιος λίθος του οικονομικού μας συστήματος, ήταν και αναμενόμενη..γι'αυτό είχε δοθεί και περίοδος προσαρμογής..απλά στην διάρκεια της περιόδου αυτής στην ευρώπη δούλεψαν οι κρατικοί μηχανισμοί και απεκατέστησαν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα χτυπώντας τους κερδοσκόπους..ενώ εδώ στην Ελλάδα..... ......ας πούμε πως δεν υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου.....

αν πιστέψουμε την θεωρία..η πτώση στην ζήτηση θα φέρει κάποια στιγμή το σύστημα τιμών σε ισορροπία...αν όχι..τότε μάλλον τελικά στην ελλάδα υπάρχει όντως πολυυυυυυυυ υπόγειο χρήμα...λες τελικά τα μπουζουκάδικα και τα νησιά τα σ/κ να μην γεμίζουν με κουπόνια της εργατικής εστιας?

• S
                            stormold last edited by

Ο χρήστης theios έγραψε:

όπως πολύ σωστά επισημάνατε έχει δημιουργηθεί μια υποσυνείδητη αποστροφή λόγω της δραματικής ανόδου στο κόστος ζωής..και επειδή το κέρδος είναι θεμέλιος λίθος του οικονομικού μας συστήματος, ήταν και αναμενόμενη..γι'αυτό είχε δοθεί και περίοδος προσαρμογής..απλά στην διάρκεια της περιόδου αυτής στην ευρώπη δούλεψαν οι κρατικοί μηχανισμοί και απεκατέστησαν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα χτυπώντας τους κερδοσκόπους..ενώ εδώ στην Ελλάδα..... ......ας πούμε πως δεν υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου.....

πολύ σωστό ... από αυτό ξεκινούν όλα ... Αν υπήρχε η ρητή διαβεβαίωση ότι οι τιμές πριν ευρώ θα ήταν ίδιες με τις τιμές μετά ευρώ εποχής, κανείς δεν θα καθόταν να ασχοληθεί ιδιαίτερα με μετατροπές και δεκαδικά ψηφία, γιατί πολύ απλά οι τιμές θα ήταν ίδιες ...

αλλά τι ψάχνουμε να βρούμε ? ? έλεγχος ΔΕΝ γίνεται πουθενά ... ο καθένας χρεώνει όσο θέλει και ότι θέλει ...

Θέλετε και άλλο παράδειγμα ... που έχει σχέση και με το χώρο αυτοκίνησης ? ?
                            Αεροτομή από MOTORDROME για Peugeot 206 ... πριν βαμμένη/τοποθετημένη ... 36.000δρχ ... Η ίδια τώρα, 150euro ... αύξηση από το πουθενά ... 43% μέσα σε 2 χρόνια ...!!!!

Θέλετε και άλλο ? ?
                            Πριν απλό servise λάδια - φίλτρο λαδιού και τυπικός έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο ήταν περίπου στις 15.000δρχ ... Τώρα τα 60euro είναι στάνταρ τιμή ... αύξηση χαλαρά στα 37% ....!!!

• L
                              lybe last edited by

Καλό θα ήταν να σκεφτούμε πόσο το ευρώ επηρέασε τις τιμές των αυτοκινήτων... Για ποιόν λόγο υπάρχουν αυτές οι σημαντικές διαφορές στις τιμές από χώρα σε χώρα... Και πότε θα εκμηδενιστούν...
                              Γνωρίζω φοπως οι διαρές δεν είναι τόσο μεγάλες στα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα, όμως χαοτική είναι στα αυτοκίνητα που ξεπερνούν τα 2lt.

• D
                                dap last edited by

Ενας τροπος για να δουμε αν το προιον που αγοραζουμε ειναι φτηνο η ακριβο χωρις να να κανουμε μετατροπη σε δραχμες ειναι ο ακολουθος.
                                Παιρνουμε το καθαρο μηνιατικο που βαζουμε στη τσεπη, το διαιρουμε με το 30 και εχουμε το καθαρο μεροκαματο. Κανουμε λοιπον μια συγκριση με αυτο που θελουμε να αγορασουμε και αναλογα πραττουμε.Για πιο ψαγμενους μια διαιρεση του μεροκαματου με το 8 μας λεει ποσα βγαζουμε την ωρα δουλευοντας.
                                Ισως αυτο μας σωσει απο μερικες ακριβες αγορες.

• T

Ο χρήστης Storm έγραψε:
                                  Eσύ δηλαδή που τα συνήθισες πας και βάζεις βενζίνη όπου να'ναι όταν εκεί παίζουν τα δεκαδικά ψηφία ? ? ?

Ενα γρήγορο παράδειγμα μια που είσαι και Κρήτη ... πριν από δύο χρόνια για να πάω το αυτοκίνητο στην Πάρο ήθελα εισιτήριο 14.000δρχ... Τώρα μου ζητάνε 70euro ... ΑΥΞΗΣΗ 70% !!!!

Εγώ όταν βάζω βενζίνη (κυκλοφορώ με ποδήλατο) βάζω από 3-4 βενζινάδικα που είναι σχετικά φθηνότερα από τα άλλα.
                                  Όσο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είσαι λάθος γιατί έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια μεγαλύτερες ίσως και από αυτές που συζητάς, οπότε είναι μεγάλο λάθος να ρίχνεις αυτή την κατάσταση στο ευρώ. Να μου έλεγες ότι φταίει το Υ.Ε.Ν., θα το καταλάβαινα, αλλά όχι το ευρώ.

Όσο για το νερό, επιμένω ότι σας τον πιάνουν κανονικότατα!!! Δείτε τι θα κάνετε και τέλος πάντων, υπάρχει πάντα και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Αν δεν θέλουμε να μας κλέβουν, μπορούμε να το αποφύγουμε ή μάλλον να το καταγγείλουμε.

Και τελικά, η απορία μου είναι η εξής: Θεωρητικά, με τις αυξήσεις που παρατηρούμε, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε να έχουν αυξήσει τα εισοδήματά τους κατά τουλάχιστον 30%, οπότε αντίστοιχα πρέπει να έχουν αυξήσει και τα έξοδά τους. Οι μισθωτοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί σίγουρα κανένας μισθός των 180 χιλιάδων δραχμών ας πούμε δεν στρογγυλοποιήθηκε στα 600 ευρώ. Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω: Αυτό το 30% που κερδίζει επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα και που λογικά ξοδεύεται, γιατί συνεχώς ακούμε παράπονα ότι δεν μένει χρήμα ούτε για νερό, από που προέρχεται; Και που πηγαίνει; Νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα από ότι βλέπουμε.

Κλείνοντας, μία παρατήρηση: Αν λέτε ότι στην Ελλάδα είναι ακριβά, ρωτήστε και τους Γερμανούς. Φίλοι μου στη Γερμανία μου είπαν ότι μετά την είσοδο του ευρώ, το μόνο που άλλαξε ήταν το σήμα του νομίσματος στις τιμές. Δηλαδή: 7 DM έγινε 7 euros. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει για τη Γερμανία; Αύξηση 200% σε όλες τις τιμές μέσα σε μία νύχτα (και πρωτοχρονιά μάλιστα). Και δεν το βγάζω από το μυαλό μου, 3 Γερμανοί που γνωρίζω το έχουν επιβεβαιώσει, έστω και αν έχει κάποια δόση υπερβολής!

Και κάτι τελευταίο: Αν θεωρείς ακριβό το νερό στην Αθήνα, πήγαινε μια βόλτα από Γαλλία. Μέσα σε σταθμό του μετρό, αγόρασα μπουκάλι νερό ΖΑΓΟΡΙ (ναι, όπως το ακούτε) 1,5 λίτρο με 4 ευρώ. Τα ίδια και Βέλγιο, τα ίδια και Ολλανδία, τα ίδια φυσικά και στη Γερμανία (ακόμα και πριν το ευρώ). Γενικά στην Ευρώπη συμφέρει να πίνεις μπύρα παρά νερό. Πιστέψτε με, αυτό δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ υπερβολή! Και μην αρχίσετε να μου λέτε ότι εκεί παίρνουν περισσότερα, γιατί 0,60 ευρώ με 4 ευρώ έχουν διαφορά της τάξης του 660%. Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι ο Γάλλος συνάδελφός σας παίρνει 6 φορές τα λεφτά που παίρνετε εσείς...

• M
                                    migf1 last edited by

Εγώ συμφωνώ με τον Storm. Επίσης επιβεβαιώνω ότι το μικρό νερό πριν από 1,5 χρόνο το έβρισκες κατά κόρον 100 δρχ στα περίπτερα της Αθήνας.

Επίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μικρότερο μισθό από όλες τις χώρες της ΕΕ (αν τα θυμάμαι καλά, ή τουλάχιστον είναι πολύ κοντα στις τελευταίες θέσεις). Με την εισαγωγή δε του ΚΟΙΝΟΥ ευρώ αυτή η διαπίστωση έγινε ακόμα πιο προφανής. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. στη Γαλλία το νερό κοστίζει σε απόλυτη τιμή 2-3 φορές πάνω από την αντίστοιχη απόλυτη τιμή της Ελλάδας (παράδειγμα, δεν το ξέρω), αλλά ο μέσος μισθός του Γάλλου είναι 3-4 φορές πιο υψηλός από του Έλληνα (παράδειγμα πάλι, δεν το ξέρω), το νερό στη ΓΑΛΛΙΑ είναι φθηνότερο!

Σε ότι αφορά τη μετατροπή από ευρώ σε δραχμές, κι εγώ την κάνω για να ξέρω ακριβώς τι μου γίνεται. Και θα συνεχίσω να το κάνω όσο συνεχίζουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου.

Επίσης, στην Ελλάδα δεν καλύπτονται επαρκώς βασικές, ανθρώπινες και νομικά κατοχυρωμένες υπηρεσίες οποιουδήποτε σύγχρονου κράτους: παιδεία, υγεία και ασφάλιση. Αντί να συγκρίνουμε π.χ. μόνο την τιμή του νερού μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ή Γερμανίας, ας συγκρίνουμε και τις θεμελιώδεις αυτές κρατικές υπηρεσίας, όχι μόνο σε επίπεδο διάθεσης κονδυλιών εθνικού προϋπολογισμού (πάλι στους τελευταίους συγακταλεγόμαστε) αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής τους (εκεί και αν είμαστε στους τελευταίους).

Για να μην ανοίξουμε συζήτηση περί παραγωγής, εισαγωγών κι εξαγωγών, γιατί θα γελάσει ο κάθε πικραμέμνος (δυστυχώς!). Τέλος. μια βόλτα σε οποιαδήποτε συνοικία της Αθήνας (εδώ ζω για αυτό μιλάω γι αυτήν) αποκαλύπτει τουλάχιστον ένα 20% άδειων καταστημάτων (εννοώ κλειστών).

• T
                                      theios last edited by

πρώτον, ακόμη κι'αν η μετατροπή γινόταν από DM1 σε EUR1 αυτό θα σήμαινε αύξηση 95% (95.583% για την ακρίβεια) και όχι 200% ...ακόμη κι'έτσι κάτι τέτοιο δεν συνέβη στη Γερμανία από όσα εγώ γνωρίζω, τουλάχιστον σε μόνιμη βάση..αν ήταν κάποια περιστατικα κερδοσκοπίας πάνω στο χαμό και το μπέρδεμα της αλλαγής τις πρώτες ημέρες μπορεί να έχεις δίκιο

το 1.5 λίτρο νερό στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν κάνει 70 cents ειδικά σε μέρη με ανελαστική ζήτηση και μεγάλη κίνηση

ο συνάδελφός μου στην Αγγλία έχει ΠΡΩΤΟ μισθό 24 χιλιάδες στερλίνες το χρόνο, ήτοι EUR34,000 πράγμα που σημαίνει EUR2,833 το ΜΗΝΑ...965,458.33 δραχμές αν προτιμάς
                                      και ο ευρωπαικός μέσος κατώτατος μισθός είναι περίπου EUR1500-2000 εδώ είναι περίπου EUR600

ο συνάδελφός μου πληρώνει μεν φόρους αλλά έχει δωρεάν εκπαίδευση επιπέδου, υγειονομική περίθαλψη επιπέδου (για τα οποία εμείς διπλοπληρώνουμε), επιλέγει το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα κλπ κλπ...για να μην σας απαριθμήσω και πόσες άλλες παροχές

χρήματα υπάρχουν απλά δεν δηλώνονται.και το πολύ υπόγειο χρήμα κυκλοφορεί και γίνεται σπίτια, αυτοκίνητα, οικόπεδα, σκάφη...γεμίζουν τα ξενυχτάδικα, ο κάθε 18ρης άνεργος φοιτητής απαιτεί ένα αυτοκίνητο, τα seajet και τα highspeed είναι υπερπλήρη κάθε σ/κ και μου λέτε δεν θα πουλήσει ο περιπτεράς το νερό 1 ευρώ το μπουκαλάκι?..αν δεν το αγόραζε κανείς δεν θα έβαζε 500% καπέλο

• S
                                        stormold last edited by

Εγώ όταν βάζω βενζίνη (κυκλοφορώ με ποδήλατο) βάζω από 3-4 βενζινάδικα που είναι σχετικά φθηνότερα από τα άλλα.
                                        Όσο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είσαι λάθος γιατί έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια μεγαλύτερες ίσως και από αυτές που συζητάς, οπότε είναι μεγάλο λάθος να ρίχνεις αυτή την κατάσταση στο ευρώ. Να μου έλεγες ότι φταίει το Υ.Ε.Ν., θα το καταλάβαινα, αλλά όχι το ευρώ.

Όσο για το νερό, επιμένω ότι σας τον πιάνουν κανονικότατα!!! Δείτε τι θα κάνετε και τέλος πάντων, υπάρχει πάντα και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Αν δεν θέλουμε να μας κλέβουν, μπορούμε να το αποφύγουμε ή μάλλον να το καταγγείλουμε.

Και τελικά, η απορία μου είναι η εξής: Θεωρητικά, με τις αυξήσεις που παρατηρούμε, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε να έχουν αυξήσει τα εισοδήματά τους κατά τουλάχιστον 30%, οπότε αντίστοιχα πρέπει να έχουν αυξήσει και τα έξοδά τους. ....

Κλείνοντας, μία παρατήρηση: Αν λέτε ότι στην Ελλάδα είναι ακριβά, .....

Και κάτι τελευταίο: Αν θεωρείς ακριβό το νερό στην Αθήνα, πήγαινε μια βόλτα από Γαλλία. Μέσα σε σταθμό του μετρό, .....

1. Για αυτό που λες για τις αυξήσεις στις ακτοπλοϊες έχεις δίκιο ... οι δημόσιοι φορείς έχουν το προνόμιο να 'πετούν' όποτε γουστάρουν μία αύξηση και αυτό τις νομιμοποιεί ... επειδή έχουν κρατική υπογραφή ...

Φαντάζομαι ότι μέσα στα δύο αυτά χρόνια αυξήθηκαν και τα έξοδα των κύριων εφοπλιστών κατά 70% για να ανεβάσουν και τις τιμές τόσο ... Νομίζεις ότι αν υπήρχε η δραχμή θα είχε κανείς τα κότσια να ανεβάσει τις τιμές 70% ??? Μάλλον όχι αφού η αύξηση θα τους ξεφώνιζε από μακρυά...

1. Το ΙΝΚΑ δέχεται την ημέρα περί τις 3000 καταγγελίες ... Βλέπεις να έχει γίνει τίποτα πουθενά ? ? ?

2. Το τι γίνεται στις άλλες χώρες δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα γιατί εγώ ζω εδώ ... Αλλά και αν πούμε ότι ζω εδώ θα σου πω τι έγινε την περασμένη Δευτέρα με ένα Αγγλο εξειδικευμένο τεχνικό της Μοtorola που φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα για να μας βοηθήσει σε τεχνικά θέματα δικτύων δεδομένων ...
                                          Ο άνθρωπος ήρθε Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα και στο Ελ.Βενιζέλος θέλησε να πάρει ΤΑΞΙ ... με διαδρομή μέχρι το Ξενοδοχείο (Κέντρο Αθήνας) ... Ο Κύριος Ταξιτζής του πήρε 30euro γιατί λέει ότι είχε συσκευές και χρησιμοποίησε το πορτμπαγκάζ! Τέλος πάντων, το ζητούμενο είναι ότι στο γυρισμό επιστροφής την Παρασκευή που μας πέρασε, ο άνθρωπος είχε φρικάρει τόσο με την κατάντια της Αθήνας ... που φοβόταν να πάρει ταξί ... γιατί του είχαν μείνει 30euro για να πάει αεροδρόμιο και φοβόταν ότι δεν θα του έφταναν... Και έτσι έγινε... μπήκε στο αεροπλάνο με 0 euro !!!
                                          Και μια που μιλάμε για μισθούς αυτός ο τεχνικός παίρνει τα 3πλάσια σε σχέση με τους δικούς μας μισθούς... αλλά και πάλι φρίκαρε με τις τιμές προιόντων στην Ελλάδα... Μας έκανε παραπονα γιατί του ζητούσαν σε όλες τις μπυραρίες της Πλακας για το μικρό μπουκάλι μπύρας (330ml) 5euro... όταν λέει στην Αγγλία το ίδιο μπουκάλι σε αντίστοιχα μαγαζιά έχει 1,5euro ή 1 λίρα ...

3. Και τελικά μετά από όλα αυτά ενώ θα έπρεπε μαζί με όλες αυτές τις αυξήσεις να γίνουν και αυξήσεις στους μισθούς ισάξιες ... μάλλον έγινε το αντίθετο ... Προσωπικά μου αυξήθηκαν οι κρατήσεις ...

Οπότε τελικά μου προτείνεις να πάω μία βόλτα στην Γαλλία για να δω πόσο κάνει το νερό ? Με τι λεφτά φίλε μου να πάω Γαλλία ?
                                        Εγώ θέλω να πάω 10 μέρες να κάνω κανένα μπάνιο και δεν με φτάνει ούτε το επίδομα αδείας μαζί με το μισθό ... για να πάω εντός Ελλάδας ...

• T

Ο χρήστης theios έγραψε:
                                          πρώτον, ακόμη κι'αν η μετατροπή γινόταν από DM1 σε EUR1 αυτό θα σήμαινε αύξηση 95% (95.583% για την ακρίβεια) και όχι 200% ...ακόμη κι'έτσι κάτι τέτοιο δεν συνέβη στη Γερμανία από όσα εγώ γνωρίζω, τουλάχιστον σε μόνιμη βάση..αν ήταν κάποια περιστατικα κερδοσκοπίας πάνω στο χαμό και το μπέρδεμα της αλλαγής τις πρώτες ημέρες μπορεί να έχεις δίκιο

Μην τρελαινόμαστε! Τουλάχιστον τα λίγα μαθηματικά που έμαθα στο λύκειο μην τα ξεχάσω κιόλας...

Το ευρώ είχε κλειδώσει στις 340,75 ελληνικές δραχμές. Αντίστοιχα, το Μάρκο τότε ήταν 170 δραχμές και κάτι, οπότε προκύπτει ότι περίπου (εντάξει, αν χάνω κανένα χιλιοστό, συγχωρέστε με) 1 ευρώ = 2 Γερμανικά Μάρκα. Έτσι, όταν ένα προϊόν που κοστίζει ας πούμε 5 μάρκα ξαφνικά κοστίζει 5 ευρώ (με την αλλαγή μόνο του συμβόλου, όπως έγραψα), δηλαδή 10 μάρκα, η αύξηση είναι της τάξης του 200%, εκτός εάν εσείς χρησιμοποιείτε άλλα μαθηματικά που εγώ αγνοώ, ευτυχώς!

Τώρα όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις, εξήγησε λίγο τι σημαίνει ΠΡΩΤΟΣ μισθός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί κανένας ΠΡΩΤΟΣ μισθός στην Ελλάδα κάποιου πτυχιούχου, με προσόντα κτλ ΔΕΝ είναι 600 ευρώ μηνιαίως, εκτός αν δεν είναι ασφαλισμένος, αν τον εκμεταλλεύονται κτλ. Επίσης, ΚΑΝΕΝΑΣ πρώτος μισθός στο εξωτερικό δεν είναι 2000 ευρώ, εκτός αν είναι με πτυχίο και άλλα προσόντα. Κάνω λάθος; Αν κάνω διόρθωσέ με. Πάντως, ακόμα και να ήταν, θα το θεωρούσα λογικό με τις τιμές που έχουν εκεί πέρα. Διαφορετικά θα πεινούσαν όλοι. Γιατί μπορεί να έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς (η Πορτογαλία μας περνάει νομίζω, είναι πιο χαμηλά από μας), αλλά έχουμε και εξ ίσου χαμηλό κόστος διαβίωσης. Πήγαινε στις Βρυξέλλες να δεις πόσα σου χρειάζονται για να ζήσεις και έλα μετά Αθήνα να δούμε τι θα πεις.

Στον φίλο Storm τώρα...

1. Το τραβάς πάρα πολύ το θέμα. Φυσικά και θα έκαναν τις αυξήσεις ακόμα και με δραχμές, γιατί τους έδινε το δικαίωμα η απελευθέρωση της αγοράς στην ακτοπλοία. Αυτό που λες είναι πολύ υπερβολικό και δεν συμφωνώ. Και σε τελευταία ανάλυση, ακόμα και με το ευρώ δεν είναι δύσκολο να προβληματιστώ εγώ ας πούμε που πριν ένα χρόνο ταξίδευα Πειραιά-Ηράκλειο με 14 ευρώ ενώ τώρα θέλω 20, για την ίδια πάντα θέση!!! Και να μη συζητήσω για το τι έκανα στο πρώτο έτος. Με 20 ευρώ (αντίστοιχα σε δραχμές) θα είχα και καμπίνα ενώ τώρα ταξιδεύω κατάστρωμα. Εν πάση περιπτώσει...
                                          2. Δεν βλέπω να έχει γίνει τίποτα, γιατί την εξουσία μας την απασχολούν άλλα θέματα, πιο σοβαρά: Πώς θα κλείσει το κενό των δημοσκοπήσεων από τη Ν.Δ., πώς θα βάλει η Γιάννα περισσότερα λεφτά στην τσέπη από το Αθήνα 2004, τι θα πει ο Λαλιώτης και μήπως συμβεί να κλάσει ο Πάγκαλος και πρόκειται για συνωμοσία εναντίον του Σημίτη.
                                          3. Εγώ πάλι θα σου πω άλλο παράδειγμα. Πέρισυ το καλοκαίρι φιλοξενούσα 2 Γερμανίδες (χωρίς σχόλιο παρακαλώ ) οι οποίες κυκλοφορούσαν Βόλο - Αλυκές (για όσους δεν ξέρουν, 10 λεπτά με αστικό) με ταξί, γιατί έλεγαν ότι ήταν πάρα πολύ φτηνό και το απολάμβαναν. Επίσης, έχοντας μπει σε ταξί στο Λονδίνο και στο Peterborough, μου φαίνεται απίστευτο να λέει ο συνάδελφος σου ακριβά τα δικά μας ταξί. Σκέψου μόνο ότι Luton - Victoria το λεωφορείο ήθελε 6 λίρες (10 ευρώ περίπου αν δεν κάνω λάθος) για διαδρομή μίας ώρας και κάτι, τη στιγμή που το αντίστοιχο δρομολόγιο Ελ.Βε. - Σύνταγμα κοστίζει 3 ευρώ. Επαναλαμβάνω, μην τρελαινόμαστε!!!
                                          4. Συμφωνώ ότι έπρεπε να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς, ακόμα και ανεξάρτητα από το ευρώ. Όσο για τις κρατήσεις, δυστυχώς δεν μπορώ να έχω άποψη.
                                          5. Δεν έχεις 5...

Τελικά, δεν σου προτείνω να πας Γαλλία. Ούτε εγώ θα πήγαινα αν δεν ήταν τσάμπα εκδρομή 11 ημερών με τη σχολή μου. Μη νομίζετε ότι είμαι πλούσιος, έτσι; Φοιτητής είμαι που τη βγάζω με 600 ευρώ το μήνα, με ενοίκια, λογαριασμούς, φαγητά κτλ και η πλάκα είναι ότι βγαίνω ελάχιστα, μόνο για κανένα καφέ. Ααα, να γελάσουμε λίγο; Καπουτσίνο στην Πλάκα, 4-5 ευρώ. Καπουτσίνο στη Μονμάρτη 2 ευρώ. Επίσης, συμφωνώ για τις μπύρες. Στο εξωτερικό είναι πάμφθηνες! Αλλά σας είπα: Δοκιμάστε να πάρετε νερό. Τι είναι πιο απαραίτητο, η μπύρα ή το νερό;

Και εν πάση περιπτώσει, το θέμα μας δεν ήταν η ακρίβεια!!! Εγώ άλλο είχα ρωτήσει. Συμφωνείτε με το να χρησιμοποιείται ακόμα η δραχμή;;;

• L
                                            lybe last edited by

Μην τρελαινόμαστε! Τουλάχιστον τα λίγα μαθηματικά που έμαθα στο λύκειο μην τα ξεχάσω κιόλας...

Το ευρώ είχε κλειδώσει στις 340,75 ελληνικές δραχμές. Αντίστοιχα, το Μάρκο τότε ήταν 170 δραχμές και κάτι, οπότε προκύπτει ότι περίπου (εντάξει, αν χάνω κανένα χιλιοστό, συγχωρέστε με) 1 ευρώ = 2 Γερμανικά Μάρκα. Έτσι, όταν ένα προϊόν που κοστίζει ας πούμε 5 μάρκα ξαφνικά κοστίζει 5 ευρώ (με την αλλαγή μόνο του συμβόλου, όπως έγραψα), δηλαδή 10 μάρκα, η αύξηση είναι της τάξης του 200%, εκτός εάν εσείς χρησιμοποιείτε άλλα μαθηματικά που εγώ αγνοώ, ευτυχώς!

Κάτσε ρε naso γιατί θα μας τρελάνεις τελείως...
                                            Αν ένα προ'ι'όν κοστίζει 10 δραχμές και ξαφνικά την επόμενη μέρα κοστίζει 20 δραχμές τότε θα μιλάμε για μία αύξηση της τάξης του 100% . Πιστεύω πως είναι πολύ απλό και δεν καταλαβαίνω πως υπολογίζεις και το βγάζεις 200%...

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 1 / 2
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ
                                              • ΚΟΣΜΟΣ
                                              • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                              • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                              • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ