Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
hrdoukas: (με καθυστερηση) Δεν μπορω να σου πω με σιγουρια γιατί. Ενας επαγγελματιας αγροτης θα σου ελεγε. Ολοι ετσι κανουν εδω κατω απο τοτε που οι προπαππουδες μας ηταν ...μια ιδεα.
Υποθετω οτι ενα τσουβαλι ειναι μεν βαρή αλλα οταν μπει στην καροτσα ξερεις οτι δεν υπαρχει περιπτωση να ανοιξει να χυθει ο καρπός, σε οποιαδηποτε ανηφορα/κατηφορα. Επισης τα τσουβαλια ειναι ανθεκτικα. Η εκμεταλευση χωρου δεν βοηθαει αφου και με τα τσουβαλια μπορει καποιος να φορτωσει το αγροτικο πρακτικα οσο θελει, φτανει να ειναι καλος 'χτίστης'
Κι εδώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα τσουβάλια 'έπαιζαν' πολύ αλλά πλέον σπάνια να δεις κάποιον να μεταφέρει τις ελιές του σε τσουβάλια. Εκτός από θέμα πρακτικότητας στη μεταφορά (που στο κάτω κάτω όπως τον βολεύει τον καθένα) τίθεται και θέμα ποιότητας της ελιάς
Αντιγράφω από το:
http://www.elia-diktyo.gr/Vivlia/Stylida/5_1.htm
Ο ελαιόκαρπος σήμερα, αφού συλλεχθεί από τα δίχτυα, συγκεντρώνεται μέσα σε τσουβάλια ή τελάρα, ώστε να μεταφερθεί στους αποθηκευτικούς χώρους ή στο ελαιουργείο. Τα τσουβάλια αυτά πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ειδικά νήματα γιούτας, που επιτρέπουν τον αερισμό του καρπού. Αντίθετα, η χρήση πλαστικών τσουβαλιών είναι εντελώς ακατάλληλη, ιδιαίτερα αν οι ελιές παραμείνουν για 2-3 μέρες σε αυτά, γιατί αναπτύσσονται μύκητες και μούχλα, ιδιαίτερα στους «πληγωμένους» καρπούς. Καλύτερο αερισμό του ελαιοκάρπου εξασφαλίζουν τα πλαστικά τελάρα, που μέχρι σήμερα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται κυρίως για τις χοντρόκαρπες βρώσιμες ποικιλίες ελιάς. Παλαιότερα, οι καρποί, της ελιάς συγκεντρώνονταν μέσα σε μεγάλα κοφίνια, τα οποία είναι και τα καλύτερα, γιατί πρώτον οι ελιές αερίζονται και δεύτερον δεν στοιβάζονται, όπως τα τσουβάλια, όπου πιέζονται και τραυματίζονται.