Πριν πολλές πολλές σελίδες* και μετά από αρκετούς διαξιφισμούς, είχε υπάρξει μια σχετική ομοφωνία στην ερμηνεία αυτού του άτιμου κομματιού του ΚΟΚ που λέει για προσπέραση και κίνηση σε στοίχους.
Πιο συγκεκριμένα είχαμε πει (αν θυμάμαι καλά ο kacey υπερασπιζόταν αυτή την άποψη) ότι όταν δεν αλλάζεις λωρίδα στην ΕΟ, αυτό που κάνεις δεν είναι προσπέραση αλλά κίνηση σε στοίχους, συνεπώς όταν περνάς από δεξιά με 120 έναν που πάει στη μεσαία με λιγότερα, χωρίς να αλλάξεις λωρίδα, είσαι νόμιμος.
Τώρα βλέπω να υπάρχει μια σχετική ομοφωνία ότι η νόμιμη ενέργεια είναι να γίνουν 4 αλλαγές λωρίδας, γιατί αλλιώς αυτό που κάνεις είναι προσπέραση από δεξιά.
Όταν κινείται κανείς εντός ορίου και στην άδεια δεξιά, εμένα προσωπικά μου φαίνεται εντελώς παράλογο να αλλάξει 4 φορές λωρίδα (για να φτάσει στην αριστερή και να γυρίσει δεξιά) για να περάσει κάποιον που βρίσκεται στη μεσαία, και ομολογώ πως δεν το έχω κάνει ποτέ. Διαφωνώ με την άποψη των 4 αλλαγών λωρίδας γιατί πιστεύω ότι προσπέραση σημαίνει να περάσεις τον μπροστινό σου και όχι τον διπλανό σου. Διαβάζοντας τον ΚΟΚ δεν βρήκα ορισμό της προσπέρασης, αν και υπάρχουν κομμάτια που υπονοείται. Δυστυχώς όμως είναι θέμα ερμηνείας.
Επειδή οι νόμοι είναι γραμμένοι συνήθως από ανθρώπους που δεν έχουν εξοικίωση με το αντικείμενο, γιατί είναι νομικοί και δεν υποχρεούνται να έχουν ένα μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων στα πόδια τους, περιέχουν αρκετά μεγάλες ασάφειες. Δυστυχώς ούτε οι αποφάσεις δικαστηρίων μας λένε πολλά πράγματα γιατί κάποιες φορές οι δικαστές (που επίσης δεν υποχρεούνται να έχουν εξοικίωση με το δρόμο) καταλήγουν σε απολύτως παράλογες αποφάσεις (πχ. υπαιτιότητα του οδηγού που χτύπησε πεζό ο οποίος πηδούσε το διάζωμα δρόμου ταχείας κυκλοφορίας κάποια νύχτα) οπότε τι μας μένει για να αποφασίσουμε για το νόμιμο μιας ενέργειας; Το γράμμα του νόμου και η κοινή λογική όταν το γράμμα είναι ασαφές... Αλλά η κοινή λογική δυστυχώς δεν είναι καθόλου κοινή ανάμεσα στους ανθρώπους...
Ως απόφοιτος πληροφορικής γνωρίζω τον τρόπο να περιγράφει κανείς πράγματα και καταστάσεις χωρίς διφορούμενες εκφράσεις. Στη δουλειά μου είναι απαραίτητο γιατί το μηχάνημα πρέπει να ερμηνεύσει τις οδηγίες που του δίνονται με έναν και μοναδικό τρόπο. Αν ακολουθούσαμε την ίδια λογική και στους νόμους και βασιζόμασταν λιγότερο στην κοινή γνώση και την κοινή λογική, θα είχαμε και έναν πολύ πιο σαφή ΚΟΚ. Δεν είναι δύσκολο, απλά πρέπει να οριστούν με σαφήνεια κάποιες έννοιες για να χρησιμοποιηθούν. Στο παράδειγμά μας, νοείται προσπέραση του 'διπλανού'; Νοείται προσπέραση στην οποία αυτός που προσπερνά δεν αλλάζει λωρίδα, δεν αλλάζει κατεύθυνση και δεν επιταχύνει;
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας κάποιων πιο οργανωμένων λαών από εμάς, πχ. μερικών Ευρωπαίων. Ίσως έτσι καταλαβαίναμε τι θέλει να πει ο νομοθέτης, αφού υποψιάζομαι πως ο δικός μας κώδικας βασίζεται πάνω σε κάποιον προγενέστερο ευρωπαικό.
- μη με βάλετε να ψάχνω, μπορεί να ήταν ακόμα και στο Ζώα #1