Ο χρήστης b_x έγραψε:
Επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι θα στραβώνονται από τα φώτα μου;Πώς το έχουν βέβαιο;Επειδή κάποτε,κάποιος δεν ήξερε ή βαριόταν να ρυθμίσει τη δέσμη του και τους τύφλωνε;Και πώς είναι τόσο βέβαιοι ότι η αυτόματα ρυθμιζόμενη δέσμη είναι στην πράξη σωστή σε ύψος και δεν τυφλώνει κιαυτή;
Γενικά είμαι περισσότερο προετοιμασμένος να δεχτώ τους ισχυρισμούς επίσημων κατασκευαστών, όπως η Mercedes, η BMW, η Ferrari και η Porsche που χρησιμοποιούν φώτα xenon με αυτόματη ρύθμιση ύψους, παρά από obscure εταιρίες που φτιάχνουν aftermarket προϊόντα. Τουλάχιστον οι επίσημοι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές προϊόντος αν θέλουν να πάρει το αυτοκίνητο έγκριση τύπου. Από την στιγμή που όλες ανεξαιρέτως οι αυτοκινητοβιομηχανίες λοιπόν λένε ότι φώτα xenon χωρίς πλυστική και αυτόματη ρύθμιση δεν μπαίνουν, θεωρώ ότι κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
Και πώς είναι τόσο βέβαιοι ότι τα πιτσιλιστήρια των φαναριών (sic ) με ένα απλό πέταγμα μερικών γραμμαρίων νερού καθαρίζουν στην εντέλεια τα φανάρια τους από μυγάκια,λάσπες ξεραμένες,σκόνες,κλπ (και όχι ότι απλά τους αλλάζουν θέση κσι σχήμα πάνω στο φανάρι) και δεν διαχέεται η δέσμη τους;:hmmm:
Και πώς είναι βέβαιοι ότι τα χρησιμοποιούν (τα πιτσιλιστήρια) τόσο συχνά όσο χρειάζεται ώστε να είναι αποτελεσματικά;
Η πλυστική φανών βασίζεται στην λογική ότι σε συνθήκες ψιλόβροχου με λάσπη στον δρόμο το παρμπρίζ θα χρειάζεται σχεδόν το ίδιο συχνά καθάρισμα με τα φώτα, οπότε όσο ο οδηγός καθαρίζει το τζάμι του, τόσο καθαρίζει και τα φώτα του.
Όσο λοιπόν βέβαιοι είναι όλοι αυτοί ότι κάνουν σωστά τα παραπάνω άλλο τόσο είμαι κιεγώ ότι δεν θα ενοχλώ κανέναν
Αν είχες διαβάσει λίγο πιο προσεκτικά αυτό που έγραψα πριν, θα έβλεπες ότι η ερώτηση μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Τι θα έκανες αν το kit που προτίθεσαι να αγοράσεις γράφει ότι δεν προορίζεται για χρήση σε δημόσιους δρόμους, ή αν ο πωλητής σου ξεκαθαρίσει ότι η χρήση του είναι παράνομη επειδή ενοχλούν στον δρόμο. Αν μου είχες απαντήσει ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα τα αγόραζες, αλλά δεν θεωρείς ότι θα υπάρξει τέτοιο θέμα και ότι θα βρεις κάτι που να πληρεί όλες τις προδιαγραφές, θα ήταν απόλυτα κατανοητό. Το να εκφράζεις την αδιαφορία σου για τους άλλους, όπως έκανες πιο πάνω είναι επίσης κατανοητό (Έλληνες είμαστε άλλωστε), αλλά ίσως λιγότερο σωστό. Ποιος ασχολείται όμως με τέτοιες λεπτομέρειες, έτσι δεν είναι;
BTW, έχω βαρεθεί να διαβάζω δημοσιεύσεις του στυλ: 'τα δικά μου φώτα δεν ενοχλούν'. Αγαπητοί φίλοι, δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν τα φώτα xenon που τοποθετήσατε εκ των υστέρων ενοχλούν και υπό ποιες συνθήκες. Οι κλίσεις που παίρνει το αυτοκίνητο σε επαρχιακούς δρόμους με κακό οδόστρωμα αλλάζουν συνεχώς και κανένα στατικό τεστ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Το ότι δεν σας παίζουν προβολείς όλοι αυτοί με τους οποίους διασταυρώνεστε δεν σημαίνει ότι δεν τους ενοχλείτε. Και εγώ πολλές φορές δεν παίζω φώτα σε κάποιον που με στραβώνει είτε γιατί πίσω του έρχονται άλλοι οδηγοί και δεν επιθυμώ να κάνω και την δική τους ζωή δύσκολη, είτε γιατί απλά δεν έχω όρεξη να είμαι με το δάχτυλο στον διακόπτη.
Όλα αυτά τα γράφω με ειλικρινά φιλική διάθεση, αλλά και με έντονο προβληματισμό για το πως θα είναι οι δρόμοι μας αν σε λίγα χρόνια κυκλοφορούν μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία xenon χωρίς τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες.