Τριακόσιοι έως πεντακόσιοι άνθρωποι υπολογίζεται ότι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο κάθε χρόνο, επειδή δεν είχαν την κατάλληλη και έγκαιρη ιατρική βοήθεια, μετά το τροχαίο, αναφέρθηκε στη σημερινή ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Οδική Ασφάλεια και ΕΚΑΒ. Μετά το ατύχημα τι;», που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.
Στην ημερίδα τονίστηκε ότι ένα σωστό σύστημα παροχής βοήθειας προς τους παθόντες θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των νεκρών από τα τροχαία ατυχήματα κατά 30% ετησίως.
Μόνον πέρυσι τραυματίστηκαν 21.618 άνθρωποι, απο τους οποίους οι 2.313 υποφέρουν ακόμη από τα τραύματά τους. Απο το σύνολο των παθόντων, περισσότεροι απο 1.000 άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Απο τους υπόλοιπους, οι 250 πέθαναν τις επόμεννες 4 ώρες μετά την πρόκληση του τροχαίου.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην γρήγορη και καλύτερη διαχείριση του ατυχήματος είναι:
-
Η γρήγορη πρόσβαση της τροχαίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, χάρη σε ειδικά διαμορφωμένη οδική υποδομή.
-
Η δημιουργία ελεύθερων κυκλοφοριακών διαδρόμων σε αστικές περιοχές, το λεγόμενο πράσινο κύμα, που πρέπει να ισχύει για τα ασθενοφόρα σε όσο το δυνατόν περισσότερους και επιβαρυμένους κυκλοφοριακά άξονες. Η οδική παιδεία είναι και γι' αυτό το λόγο αναγκαία.
-
Η σωστή ασφάλιση του χώρου του ατυχήματος. Το 20% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα δεν προκλήθηκαν από πρωτογενή, αλλά από δευτερογενή αίτια, δηλαδή ήταν αποτέλεσμα μη σωστών μέτρων ασφάλισης και διαχείρισης ενός άλλου τροχαίου ατυχήματος.
-
Οι σωστές επικοινωνίες μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων που εμπλέκονται.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε την εκτύπωση εγχειριδίου οδικής ασφάλειας για χρήση απο την τροχαία. Το ΤΕΕ θα διαθέσει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δωρεάν πάνω απο 1.000 αντίτυπα για την ενημέρωση και χρήση των στελεχών της τροχαίας, ενώ θα αναλάβει και την σχετική εκπαίδευση στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων κατά το τρέχον έτος.
«Το 50% των θανάτων στο χώρο του ατυχήματος οφείλεται σε θέματα πρόληψης. Το 20% των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων πεθαίνουν μέσα στην πρώτη ώρα μετά το ατύχημα. Οι θάνατοι αυτοί θεωρούνται αποτρέψιμοι ή τουλάχιστον μη δικαιολογημένοι. Το υπόλοιπο 30% πεθαίνουν μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Επομένως το 50% των νεκρών της ασφάλτου θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με ένα ανεπτυγμένο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Γενικός Χειρούργος, Εντατικολόγος του ΕΚΑΒ κ. Σπυρίδων Παπανικολάου.
Τα ασθενοφόρα καθυστερούν να φθάσουν στο σημείο του ατυχήματος για εξωγενείς κυρίως λόγους. Το 52% - 58% των καθυστερήσεων συμβαίνουν σε αστικά κέντρα. Το 20% των συμβάντων είναι αποτέλεσμα άλλων συμβάντων.