Απλά μαθήματα λαδώματος
Του ΝΙΚΟΛΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μυημένος για να καταλάβει τι συμβαίνει μέσα στις πολεοδομίες.
- Ούτε κρυφές κινήσεις, ούτε συνθηματικά. Το σοκ δεν είναι η διαφθορά, αλλά η ρουτίνα της. Και μόνο που ακούς τους υπαλλήλους να μιλούν συνέχεια στο κινητό τους για «δουλειά», και μόνο που βλέπεις την οικειότητα μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου, καταλαβαίνεις. Ομως, κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει την αίσθηση ότι μετέχει σε μια παράνομη συναλλαγή. Ούτε καν το ίδιο το κράτος...
Το παράδειγμα των ημιυπαίθριων χώρων απλώς αποδεικνύει ότι στη διαφθορά δεν μετέχουν δύο -αυτός που δίνει, και αυτός που παίρνει- αλλά τρεις: ο τρίτος είναι η πολιτεία η ίδια. Το καθεστώς των ημιυπαίθριων αποτελεί φυσικά καραμπινάτη παρανομία, αφού στην πράξη οι χώροι αυτοί χτίζονται σαν κανονικά δωμάτια, αυξάνοντας κατά 20% τα τετραγωνικά. Μετά, για να νομιμοποιηθεί η παρανομία, χρειάζονται τα στραβά μάτια της Πολεοδομίας, φυσικά με το αζημίωτο. Ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε εξαγγείλει κατάργηση των ημιυπαίθριων.
Τελικά στο προσεχές νομοσχέδιο αναμένεται απλώς να τους περιορίσει στο 10%!
Συντεχνιακή αλληλεγγύη
Πολλοί τα πιάνουν, αλλά λίγοι πιάνονται: «Η βασική ευθύνη του κράτους, εκτός από την ανεπάρκεια των ελέγχων», λέει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, «είναι η ατιμωρησία. Οι περισσότερες υποθέσεις λόγω καθυστέρησης παραγράφονται. Και σε αυτές που εκδικάζονται σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται στα πειθαρχικά λόγω συντεχνιακής αλληλεγγύης».
Τεχνικά, αν αυτός που «τα παίρνει» ονομάζεται «διεφθαρμένος», αυτός που τα δίνει είναι «διαφθορέας».
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του «ελέγχου μελέτης», για να εκδοθεί άδεια κατασκευής, απαιτούνται μια σειρά από υπογραφές. Ιδού πώς ο μηχανικός-διαφθορέας μας τις αποσπά μία προς μία...
- ΦΑΚΕΛΟΣ
Πρέπει να έχεις όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην αρχή της διαδικασίας. Πολλά από αυτά είναι απομεινάρια αρχαίων και άχρηστων πλέον διατάξεων (π.χ. υψόμετρο δήμου, μελέτη στάθμης δρόμου). Επίσης απαιτούνται όλες οι μελέτες που είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να ξαναγίνουν στην συνέχεια. Ετσι, για να τελειώνεις, απλώς σκας τα πρώτα 100 ευρώ στον αρχιτέκτονα, υπονοείς ότι στο τέλος που θα βγεί η σούμα θα τον θυμηθείς, και πας στον επόμενο...
- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ
... Ο επόμενος είναι το πρωτόκολλο και ο προϊστάμενος, ο οποίος θα χρεώσει τα αρχιτεκτονικά σου σχέδια σε έναν από τους αρχιτέκτονες της υπηρεσίας. Πώς, όμως, η μελέτη σου θα κατευθυνθεί στον «δικό» σου αρχιτέκτονα; Γι αυτό, χρειάζονται άλλα εκατό ευρώ.
- ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ
Προσοχή! Μην την πάθεις σαν πρωτάρης. Οι τοπογράφοι είναι οι μόνοι που δεν χρειάζεται να τα παίρνουν: η δουλειά τους είναι αντικειμενική, γι' αυτό και δεν χωρούν διαφορετικές εκτιμήσεις.
- ΕΛΕΓΧΟΣ
Να 'σαι τώρα στον αρχιτέκτονα - ναι, τον δικό σου, αυτόν για τον οποίον έχεις προπληρώσει. Εδώ θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά τα λεφτά σου θα πιάσουν τόπο γιατί ο αρχιτέκτονας έχει τέσσερα καθήκοντα: α) να μη σου κάνει πολλές διορθώσεις. β) τις διορθώσεις που θα κάνει, να τις κάνει αυθημερόν, ώστε να μην πηγαίνεις και ξαναπηγαίνεις... και γ) το κυριότερο: να σε φωνάξει από τη «σειρά».
Συνήθως, στις πολεοδομίες, πραγματική σειρά δεν κρατείται. Ο υπάλληλος πίσω από το γκισέ, σα να 'ταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρες κόνφερανς, κοιτάζει το ακροατήριο και με ένα νεύμα φωνάζει τον εκλεκτό του. Αυτό το νεύμα, όμως, κοστίζει. Τελειώνοντας με τον αρχιτέκτονα, παίρνεις την περίφημη «προ τελικής υπογραφή», και προχωρείς.
- Ταρίφα: από 300 ευρώ για ένα σπιτάκι έως 1.000-1.500 ευρώ για πολυκατοικία
- ΣΤΑΤΙΚΑ
Υποτίθεται πως οι στατικοί δεν λαδώνονται ή λαδώνονται σπάνια. Η δουλειά που κάνουν κρίνει την ασφάλεια της οικοδομής, συνεπώς η υπόθεση δεν σηκώνει και πολλά ρίσκα.
Ετσι, οι στατικοί ήταν υποχρεωμένοι να σκαρφιστούν έναν διαφορετικό τρόπο πλουτισμού και το έκαναν:
- Σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας δεν μπορούν να αναλαμβάνουν εξωτερικές δουλειές σαν να ήταν ιδιώτες. Ομως, πολλοί διατηρούν εξωτερικά γραφεία.
Ο «εκβιασμός» έχει ως εξής: Ο πελάτης έχει κάθε συμφέρον να αναθέσει τα στατικά του στο «παράνομο» γραφείο του υπαλλήλου της πολεοδομίας, γιατί έτσι εξασφαλίζει ότι κατόπιν θα περάσουν αυτόματα τον έλεγχο. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, και γρήγορα στα μηχανολογικά.
- Ταρίφα: Η αμοιβή του «παράνομου» γραφείου, η οποία εξαρτάται προφανώς από το μέγεθος της κατασκευής.
- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι έλεγχοι για τα μηχανολογικά δεν ενέχουν ευθύνη. Ο υπάλληλος πολλές φορές δεν λαδώνεται παρά μόνο για λόγους ταχύτητας (γρηγορόσημο). Μερικές φορές, ισχύει και δω ό,τι για τους στατικούς: Ορισμένοι μηχανολόγοι έχουν στα κρυφά εξωτερικά γραφεία και αναλαμβάνουν μελέτες.
- Ταρίφα: από 150 ευρώ για ένα σπιτάκι έως 500 ευρώ και βάλε για πολυκατοικία.
- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Για να ετοιμάσει τον φάκελο με τα φορολογικά, ο μηχανικός έχει δύο λύσεις: Είτε να αγοράσει το κατάλληλο λογισμικό και να υπολογίσει τα φορολογικά μόνος του ή να τα αναθέσει σε φοροτεχνικό.
Αντ' αυτού, η πολεοδομία αναλαμβάνει ΚΑΙ αυτή τη δουλειά. Πηγαίνεις απευθείας στον υπάλληλο που υποτίθεται πως ελέγχει τα φορολογικά σου. Αυτός περνάει τα στοιχεία σου στο λογισμικό, και μπροστά σε όλους, σου φτιάχνει τη «φόρμα». Μετά, σου τυπώνει το έγγραφο, το ελέγχει (το έγγραφο που ο ίδιος έφτιαξε!) και είσαι ΟΚ.
Συγχαρητήρια! Η άδεια κατασκευής είναι δική σου. Αφού άντεξες 7 γύρους, κερδίζεις την τελική υπογραφή. Προσοχή, όμως: Ολα αυτά ήταν γρηγορόσημα. Αν θες να παρανομήσεις, οι ταρίφες είναι άλλες...
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/10/2006