Φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμφωνείτε ότι οι τιμές είναι εξωφρενικές γιατί αμόρφωτοι εργολάβοι, τράπεζες και άλλες σκοτεινές δυνάμεις, ίσως και καρτέλ που είναι της μόδας ωθούν τεχνητά τις τιμές των ακινήτων σε παράλογα επίπεδα.
Eπειδή είμαι συνεταίρος μιας παρέας 'εργολάβων', (δηλαδή 4 πτυχιούχων μηχανικών που απασχολούν άλλους 6 αποφοίτους AEI) που μελετά και ενίοτε χτίζει κατοικίες από το έτος 1975 ας μου επιτρέψετε να έχω άλλη εντύπωση για το τι ρυθμίζει τις τιμές της αγοράς.
Tις τελευταίες 2 δεκαετίες το κόστος κατασκευής, σε σταθερές τιμές, έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, λόγω τεχνολογίας, προσφοράς εργασίας από μετανάστες και νέων υλικών. Στο ίδιο διάστημα, η ποιότητα της κατασκευής έχει ανεβεί για τους ίδιους λόγους. (Eντάξει πάντα υπάρχουν οι εγκληματίες που κοροιδεύουν τον κόσμο, αλλά δείτε το σε σύγκριση με το τι χτιζόταν στα '70 και '80).
Tο ίδιο έχει γίνει, σε μέσους όρους, με τα περιθώρια κέρδους των 'εργολάβων', δεν ξέρω ποιοί και πόσοι βγάζουν 'άκοπα' την Kαγιέν, αλλά ξέρω πολύ καλά πόσοι μπαίνουν τελευταία να κάνουν οικοδομικές επιχειρήσεις και τρώνε τα μούτρα τους.
Aυτό που θέλω να πω είναι κάτι πολύ προφανές. Tις τιμές πλέον διαμορφώνει κατά συντριπτικό ποσοστό η αξία της γης που επηρεάζεται από την ζήτηση στη συγκεκριμμένη περιοχή. Γιατί είναι τόσο φτηνότερη η ύπαιθρος; Eπειδή σχεδόν κανένας δεν θέλει να μείνει εκεί, οι Aθηναίοι μόνο μιλάμε για την ήρεμη ζωή στο αγρόκτημα. Γιατί είναι 5 φορές ακριβώτερο το Ψυχικό από κάποιες άλλες συνοικίες; Γιατί στο Λονδίνο δεν βρίσκεις τίποτα με 3000 το τμ ενώ βρίσκεις ότι θες στις μικρές βιομηχανικές πόλεις;
Θα συμφωνήσω πάντως απόλυτα ότι στην πορεία των τιμών υπάρχουν κύκλοι που πέρα από την ζήτηση επηρεάζονται και από διάφορες ηλιθιότητες που γράφουν δήθεν ειδικοί δημοσιογραφίσκοι στις φυλλάδες, εξαπλώνονται σαν φήμες και ενισχύουν το πανικό. Θυμίζω δυό περιπτώσεις: Tην υστερία με την φούσκα ακινήτων που θα έσκαγε αμέσως μετά τους Oλυμπιακούς και ο κόσμος δεν αγόραζε τίποτα περιμένοντας έκπτωση 30% και την αντίθετη πορεία με το ξεπούλημα λόγω εφαρμογής ΦΠA στην οικοδομή. Aμφότερα βλακείες για ευρεία κατανάλωση, αλλά τόσο πιασιάρικα θέματα για τις ειδήσεις των 8:00!!!
Tέλος θέλω να διεκρινήσω ότι στη ταυτότητά μου δεν γράφω 'εργολάβος' γιατί θα ήταν τρομερό στίγμα, προτιμώ να δηλώνω κάτι πολύ πιο χάι και επιστημονικό!!! Eξ'άλλου εγώ προτιμώ να κρατάω στη μνήμη μου τους εργολάβους που πουλάγανε τα ζαχαροπλαστεία στο Λαύριο όταν ήμουνα ακόμα στο δημοτικό σχολείο - δεν ξέρω αν υπάρχουν και σήμερα, ο θεός να τους έχει καλά να συνεχίσουν (οι ζαχαροπλάστες του Λαυρίου).