-
pipinos1976 έγραψε:
Πάντως διαβάζοντας τα post που έχετε κάνει οι περισσότεροι συμπέρανα κάποια πράγματα (με μια δώση humour):-
Είστε ακριβώς όπως αυτοί που βρίζετε
-
Κάνετε ακριβώς τα ίδια πράγματα
-
Το ξύλο είναι τελικά και νόμιμο, και θεμιτό και σίγουρη λύση για τα προβλήματα ΚΑΙ στο δρόμο
-
Πρέπει να οπλοφορώ για να κυκλοφορώ
-
Στην Ελλάδα όλοι είναι οδηγοί Formula 1, αλλά κάποιοι άλλοι τους καθυστερούν πάντα
-
Στην Ελλάδα, κατηγορούμε τους άλλους για άχρηστους, για βλάκες, αλλά τελικά εμείς τους βρίζουμε, πλακωνόμαστε μαζί τους, τους παρακολουθούμε στον κατήφορο που έχουν πάρει
Λυπάμαι κύριοι, αλλά το μόνο που διαπίστωστα από τις 4 σελίδες που διάβασα είναι ότι ενώ οι περισσότεροι διαπιστώνουν ένα πρόβλημα (αργοί οδηγοί στην αριστερή λωρίδα) οι ίδιοι δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργώντας ο καθένας τους δικούς του κανόνες κάθε φορά. Ο ένας ανάβει φώτα, ο άλλος χρησιμοποιεί κόρνα, άλλος έχει συναγερμό να παίζει, άλλος έχει μονίμως αναμένα φώτα, ένας άλλος πλακώνεται, κάποιος τρίτος κάνει κάτι άλλο (δεν τα θυμάμαι όλα). Ελάχιστοι έγραψαν ότι κάνουν υπομονή και ακόμα λιγότεροι έγραψαν ότι αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις αυτές ψύχραιμα.
Δε θέλω να προκαλέσω τον κόσμο, έκανα κι εγώ πολύ χειρότερα στο παρελθόν (ευτυχώς δεν έχω τρακάρει μέχρι τώρα σοβαρά, εκτός από 1-2 μικρά χτυπήματα στο φτερό που δεν έφταιγα), πήρα όμως την απόφαση σε κάποια φάση να αλλάξω γιατί παρόλο που σε αυτό το κράτος δύσκολα μπορεί να σε ακολουθήσει κάποιος στο καλό (ο καλός λέγεται και Μ... ή αδύναμος) σκέφτομαι ότι πρέπει κάποιος να δώσει το παράδειγμα, έστω και αν είναι ο κούκος που δε θα φέρει την άνοιξη. Η προσπάθεια μετράει και ακόμα και έναν άνθρωπο να φέρεις στο σωστό δρόμο είναι επιτυχία.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να γράψετε όντως ότι συμβαίνουν αυτά (όλοι τα ξέρουμε), αλλά να πάρετε της απόφαση και από εδώ και στο εξής να μην αντιδράτε με νευρικό και ανεξέλεγκτο τρόπο.
Με συγκλόνισε η φράση ενός συγγενούς. Κάναμε ένα ταξίδι πριν λίγο καιρό και καταλάβαινα ότι με παρατηρούσε πώς οδηγώ. Σε κάποια φάση ένας επικίνδυνος και άσχετος από αυτούς που σχολιάζετε, μετο Saxo χτυπημένο μπρος και πίσω, έκανε προσπέρασμα ενώ ερχόταν άλλος από το αντίθετο ρεύμα. Σφηνώθηκε μπροστά μου και σωθήκαμε από θαύμα πριν συγκρουστούμε. Εκνευρισμένος εγώ από την βλακεία που έκανε (να μην δεις παπάκι εντάξει, αλλά νταλίκα πάει πολύ), τον προσπερνάω επιτόπου και ανοίγω τόσο το αυτοκίνητο που χάθηκα από τον τύπο. Ο συγγενής, λοιπόν, μου λέει. 'Σε όλη τη διαδρομή πας μία χαρά, βλέπεις το τι πρόκειται να γίνει στο δρόμο νωρίτερα από όλους τους άλλους, ξέρεις το δρόμο με κλειστά μάτια, έχεις μεγάλη οδηγική αντίληψη, αλλά αυτό που έκανες ήταν αντίδραση εκνευρισμού και πανικού, φαίνεται στο τρόπο συμπεριφοράς, στον τρόπο που κοιτάς, στον τρόπο που οδήγησες αυτά τα 2 λεπτά. Ένα ταξίδι ολόκληρο να κάνεις, ΜΙΑ τέτοια αντίδραση κάνει τον άλλο να χάσει κάθε ιδέα για σένα, φρόντισε να το αλλάξεις αυτό'. Από τότε, λοιπόν, πήρα την απόφαση και τίποτε δε με επηρεάζει στην οδήγηση. Άσε τον άλλο να κάνει βλακείες, άστον να είναι στο αντίθετο ρεύμα, να οδηγεί με 10 στην αριστερή λωρίδα. Κρατάμε την ψυχραιμία μας και όταν μας δοθεί η ευκαιρία, φεύγουμε από τον κίνδυνο και τον ξεχνάμε στο βάθος του μυαλού μας.
Αυτά είχα να πω, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
+1000
+1000000
-
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Το κυρηγμα θα κατσω να το ακουσω απο τον τελειο. Και επειδη δεν υπαρχει τετοιος, κρατα το για τον εαυτο σου+1
pipinos1976...κάνεις αυτό που κατηγορείς!
-
O pipinos τόνισε ότι όταν εκνευριζόμαστε και ασχολούμαστε με τους αλήτες, κατά κανόνα οδηγάμε κι εμείς επικίνδυνα είτε επειδή η προσοχή μας χάνεται από το δρόμο, είτε επειδή από τον εκνευρισμό μας πηγαίνουμε σαν παλαβοί (αν βέβαια οδηγάμε πάντα έτσι δεν υπάρχει διαφορά, οπότε πάσο ).
Κι εγώ νευριάζω πολύ με τους βλάκες (χθες με 3 παρακαλώ σε διαδρομή 1,5 ώρας). -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Το να κανει μλκια ΣΕ ΕΣΕΝΑ και μετα να ερθει να σου κανει και τσαμπουκαδες ενω εχει αδικο, και εσυ να τον αφησεις, ε αυτο δεν το καταλαβαινω.(snip)
γ) οι 'politicaly correct' σαν και εσενα που κοιτανε τους παραπανω 2 τυπους και 'κανουν υπομονη', 'κρατανε τους τυπους/την ψυχραιμια τους', και παει λεγοντας. Να μου λειπει...
Δυστυχώς, όμως, η λύση στο παραπάνω δεν είναι να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας, ούτε να γινόμαστε εκδικητές των δρόμων. Πάντα δε μαθαίναμε ότι το σωστό είναι η αμυντική οδήγηση;
Η λύση λοιπόν θα ήταν να πάρουμε τηλέφωνο το 100 και να αναλάβουν αυτοί να... συμμορφώσουν τους άλλους.
Και έγραψα δυστυχώς, γιατί όλοι μας ξέρουμε πώς αντιδρά το 100 σε αυτά...
-
Δηλαδή, με τους κατασκηνωτές, σταρχιδιστές φιλόσοφους της αριστερής θα κάνουμε... υπομονή; σοβαρά;
θα χω μπροστά μου έναν ΑΣΧΕΤΟ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ -αφού κατασκηνώνει στην αριστερή- και δεν θα φροντίσω να εξαφανιστώ;
-
Εγώ θυμάμαι με είχε μουτζώσει άδικα μια κυράτσα στο Χολαργό και την πήρα στο κυνήγι με την ΟΠΙΣΘΕΝ .
Ομολογώ ότι ήταν λίγο τραβηγμένη η αντίδρασή μου αλλά έχουμε και κάποιο εγωισμό σωστά;Θυμάμαι ο κουρέας μου μου είχε πει ότι κάποια τον ανάγκασε να τρακάρει σε βράχο, τον έβρισε κιόλας κι αυτός της έσκασε μπουκέτο!!! Είναι θέμα στιγμής
-
Ε.Ο. στο ύψος Κιφησιάς , πριν κανα 2ωρο, ελάχιστη κίνηση.. Corolla G6 με ζαντικό και εξάτμιση κατασκηνωμένο στην αριστερή με 90-100 το πολύ.
Απο μακρυά του παίζω μια τα φώτα, με γείωσε...
Πάω απο πίσω σε μια λογική απόσταση, τον βλέπω οτι με έχει αντιθληφθεί γιατί κοιτάει συχνά απο τον καθρέπτη αλλα δε γουστάρει να κάνει άκρη.
Λεω κάτσε να δούμε πόσο θα το τραβήξει.. Πάω λίγο πιο κοντά αλλά όχι κολλητά και περιμένω... Με έφτασε έτσι μεχρι την Καβάλας, επιδηκτικά (σε κάθε στροφή έκοβε 20 χλμετράκια κιολας να είναι safe) . Κάποια στιγμή αποφασίζω να τον περάσω απο δεξιά προφανώς αηδιασμένος για τι μ@λ@κι@ ορισμένων ανθρώπων.. Χαναμπαίνω μπροστά του και ενώ απομακρύνομαι βλέπω στον καθρέπτη μου οτι κάνει μια και πάει στη μεσαία όπου και παρέμεινε οσο τον έβλεπα.....
Προφανώς το διασκέδασε .... -
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Δηλαδή, με τους κατασκηνωτές, σταρχιδιστές φιλόσοφους της αριστερής θα κάνουμε... υπομονή; σοβαρά;θα χω μπροστά μου έναν ΑΣΧΕΤΟ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ -αφού κατασκηνώνει στην αριστερή- και δεν θα φροντίσω να εξαφανιστώ;
για να μην τα πολυλογουμε
ετσι πρεπει.
καποιον που τον θεωρεις επικινδυνο, εξαφανιζεσαι.ειτε προς τα... εμπρος....
ειτε προς τα πισω -
Ο χρήστης skye έγραψε:
Δηλαδή, με τους κατασκηνωτές, σταρχιδιστές φιλόσοφους της αριστερής θα κάνουμε... υπομονή; σοβαρά;
θα χω μπροστά μου έναν ΑΣΧΕΤΟ κι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ -αφού κατασκηνώνει στην αριστερή- και δεν θα φροντίσω να εξαφανιστώ;
για να μην τα πολυλογουμε
ετσι πρεπει.
καποιον που τον θεωρεις επικινδυνο, εξαφανιζεσαι.ειτε προς τα... εμπρος....
ειτε προς τα πισωΠίσω είναι λίγο δύσκολο να πάω
-
Ναι αν πας πίσω θα είσαι κι εσύ επικίνδυνος...
-
οχι ρε
εννοω οτι απλα αν καποιος πηγαινει χαροντικα κατ'ευθειαν για ΚΑΤ, μην του κλεινεις το δρομο
αν πηγαινεις και συ γρηγορα, ειναι πιο πιθανο να βρισκεσαι κοντα του
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Το να κανει μλκια ΣΕ ΕΣΕΝΑ και μετα να ερθει να σου κανει και τσαμπουκαδες ενω εχει αδικο, και εσυ να τον αφησεις, ε αυτο δεν το καταλαβαινω.
(snip)
γ) οι 'politicaly correct' σαν και εσενα που κοιτανε τους παραπανω 2 τυπους και 'κανουν υπομονη', 'κρατανε τους τυπους/την ψυχραιμια τους', και παει λεγοντας. Να μου λειπει...
Δυστυχώς, όμως, η λύση στο παραπάνω δεν είναι να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας, ούτε να γινόμαστε εκδικητές των δρόμων. Πάντα δε μαθαίναμε ότι το σωστό είναι η αμυντική οδήγηση;
Η λύση λοιπόν θα ήταν να πάρουμε τηλέφωνο το 100 και να αναλάβουν αυτοί να... συμμορφώσουν τους άλλους.
Και έγραψα δυστυχώς, γιατί όλοι μας ξέρουμε πώς αντιδρά το 100 σε αυτά...
επειδη λοιπον στην χωρα μας δεν δουλευει το συστημα αυτο, και επειδη αμα παρεις το 100 και πεις 'αυτος εκανε το ταδε' αλλα δεν τον δουν οι ιδιοι τοτε νομικα δεν στεκεις πουθενα, και κυριως επειδη ερχεται να σου πουλησει μαγκια και τσαμπουκα, του τον κοβεις μαχαιρι σπαζωντας του τα μουτρα.
και κατι αλλο. Αλλο η αμυντικη οδηγηση και το να απομακρυνεσαι απο τον μλκ και να μην ασχολεισαι, και αλλο να κατι κατι σε εσενα και μετα να ερχεται εκεινος για να ζητησει τα ρεστα. Οτι εγραψα και πιο πανω δηλαδη.
-
Διπλο post, sorry
-
Αφού το έχεις ξαναγράψει λίγα πόστ πιο πάνω.
-
Γειά σας,
Το να παίρνει κανείς ...τον νόμο στα χέρια του, είναι ίσως μια προσωπική ικανοποίηση, όχι όμως η λύση, αφού ο ...άλλος δεν είναι σίγουρο οτι ...συνετίζεται.
Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου (έχω βρεθεί πολλές φορές εκτός εαυτού) από τέτοιες συμπεριφορές και τις περισσότερες έχω μετανοιώσει, δεν βγαίνει άκρη, αφού δεν καταλαβαίνει ότι οδηγεί με λάθος τρόπο (κανείς άλλωστε δεν του το έμαθε...).
Προσπαθώ ...να μήν παίζω το παιχνίδι τους, όσο μπορώ!Φιλικά
Μάξιμος
-
Ο χρήστης maximos έγραψε:
Γειά σας,Το να παίρνει κανείς ...τον νόμο στα χέρια του, είναι ίσως μια προσωπική ικανοποίηση, όχι όμως η λύση, αφού ο ...άλλος δεν είναι σίγουρο οτι ...συνετίζεται.
Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου (έχω βρεθεί πολλές φορές εκτός εαυτού) από τέτοιες συμπεριφορές και τις περισσότερες έχω μετανοιώσει, δεν βγαίνει άκρη, αφού δεν καταλαβαίνει ότι οδηγεί με λάθος τρόπο (κανείς άλλωστε δεν του το έμαθε...).
Προσπαθώ ...να μήν παίζω το παιχνίδι τους, όσο μπορώ!Φιλικά
Μάξιμος
Εχχμ, αυτο ειναι το θεμα, οτι με το ξυλο ΣΙΓΟΥΡΑ ο αλλος συνετιζεται. Πες πχ οτι εκανες μαλακια, και επειδη εισαι ψευτομαγκας η βαρυμαγκας εκανες και τσαμπουκαδες απο πανω, και συνεχιζεις να κανεις οτι γουσταρεις στον δρομο ακριβως επειδη κανεις ποτε δεν σου ειχε κανει τιποτα.
Ξαφνικα πεφτεις σε εμενα που δεν ενοχλω κανεναν αλλα αντιστοιχα δεν γουσταρω (=τα παιρνω ασχημα) να μου κανουν μλκιες επιτηδες, επειδη ετσι τους βολευει στην κινηση τους. Και με βριζεις η βγαινεις εξω για τσαμπουκα ενω εισαι λαθος.
Αμα σου ισοπεδωσω την μουρη, θα το ξανακανεις?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Αμα σου ισοπεδωσω την μουρη, θα το ξανακανεις?
και αμα τυχει και σου ισοπεδωσει αυτος τη μουρη, εσυ θα το ξαναδοκιμασεις να συνετισεις καποιον?
-
Επιτρέψτε μου να το δω από μια άλλη οπτική γωνία. Βαρεθηκα, σιχάθηκα, αηδίασα από τη Νεοελληνική συμπεριφορά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ιδίως στο δρόμο με κυρίαρχη έκφραση την 'ετσιθελική' κατάληψη της αριστερής λωρίδας. Πέρα από θεωρίες, πέρα από συζητήσεις έχω καταλήξει και εφαρμόζω τα εξής.
- Δεν εκνευρίζομαι (προσπαθώ σκληρά πάντως..)
- Προβλέπω και αποφεύγω.
- Εξαφανίζομαι όταν μπορώ.
ΟΜΩΣ
Όσοι επικαλούνται τον 'τσαμπουκά' τους, την αδιαφορία τους και την επιδεικτική επιθετικότητα προς τους άλλους οδηγούς τότε ας είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιον με το γάντι όταν σου επιτίθεται. Ιδίως έναν Νεοέλληνα.Δεν υποστηρίζω την αυτοδικία σε καμία περίπτωση αλλά προσωπικά όταν δεν μπορώ να αποφύγω μια διένεξη παρά την ανοχή μου τότε φροντίζω να την τελειώσω όπως θέλω εγώ. Κανένας μας δεν μπορεί να γίνει τιμωρός του δρόμου αλλά κάποτε νομίζω πως η ανοχή πρέπει να σταματήσει.Ή θα ισχύουν οι λογικοί κανόνες και ο σεβασμός από όλους και για όλους ή θα ισχύει ο προσωπικός νόμος. Καλό θα ήταν να ίσχυε το πρώτο αλλά φοβάμαι ότι ακόμη καλό θα ήταν να εφαρμόζεται σε κάποιους το δεύτερο.
Φιλικά
-
Η συμπεριφορά στους δρόμους είναι θέμα κοινωνικής μόρφωσης κατ'εμέ και σεβασμού στον συνάνθρωπο.
Το ζώον που κινείται αργά και αριστερά είναι το ίδιο ζώον και επικίνδυνο με το ζώον που κινείται με 220 και απαιτεί να τον βλέπουν όλοι οι προπορευόμενοι απο τους καθρέφτες τους και να κάνουν πανικόβλητοι δεξιά...
Ο σωστός άνθρωπος και κατ'επέκταση σωστός οδηγός κινείται όπως επιβάλλουν οι συνθήκες κυκλοφορίας και η πυκνότητα της κίνησης.Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για το πότε θα πάει δεξιά και πότε όχι.
Οφείλει βέβαια πάντα να κινείται στη δεξιά λωρίδα,αλλά κατ'εμέ δεν υποχρεούται και πηγαίνει δεξιά όταν κινείται με 140-150 και επομένως προσπερνάει το 90% των προπορευόμενων,για να δώσει χώρο στον παράνομο και επικίνδυνο οδηγό που κινείται με 220...δεδομένου επίσης και του οτι τα περισσότερα κομμάτια αυτοκινητοδρόμου στη χώρα μας είναι με 2 1/2 λωρίδες και όχι με 3 1/2,οπότε και τα 220km/h είναι ανεπίτρεπτη ταχύτητα που αγγίζει τα όρια αντικοινωνικής συμπεριφοράς. -
Αν κατάλαβα καλά, επειδή η αστυνομία αδιαφορεί, οι πολιτικοί είναι λαμόγια, και οι συμπολίτες μας δεν ενδιαφέρονται εμείς έχουμε δικαίωμα να αυτοδικούμε για να δικαιωνόμαστε. Το θέμα φίλε Kacey είναι μέχρι ποίου σημείου θεωρείς ότι φτάνει το δικαίωμα για αυτοδικία; Δηλαδή σε βρίζει, σε κλείνει στο δρόμο, μπορείς να τον σαπίσεις στο ξύλο (αν δε σε σαπίσει αυτός). Αν αυτός βγάλει μαχαίρι, εσύ θα βγάλεις πιστόλι; Αν αυτός βγάλει επιθετική αραβίδα ή κοινώς τουφέκι στρατιωτικό θα πάρεις πολυβόλο, μετά αυτός όλμο, εσύ αντιαρματικό κοκ. Αυτό είναι σωστή αντιμετώπιση μιας καταστάσεως; Αυτή η αντιμετώπιση είναι η ενδεδειγμένη και η σωστή και πολιτισμένη; Πού μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια κατάσταση εκτός από την αναρχία και το χάος σε όλη την κοινωνία;
Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχεις σκεφθεί και άλλες προεκτάσεις. Πχ το παιδί σου, χαλάει το μάθημα στον δάσκαλο στο σχολείο με τις ερωτήσεις του... Ο δάσκαλος το σαπίζει στο ξύλο και δεν ενοχλεί ξανά. Ή αλλιώς, ένας τρελλός σε σαπίζει στο ξύλο γιατί αναπνέεις το πολύτιμο οξυγόνο του πλανήτη και του στερείς τη ζωή του ή των απογόνων του. Ακραίες καταστάσεις, αλλά γιατί να μην τραβήξει ένας άλλος τα πράγματα στα άκρα όταν τα τραβάς κι εσύ; Δε νομίζεις ότι χρειάζεται κάποια ουδέτερη 'αρχή' που θα κρίνει τι είναι τραβηγμένο και τι όχι για να μην έχει ο καθένας μας προσωπική άποψη για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τιμωρείται και με ποια ποινή;
Ο τρόπος ομιλίας και συμπεριφοράς από την άλλη δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού το καθενός μας. Όταν γράφεις 'άμα σου ισοπεδώσω τη μούρη...' είναι σαν να λές ότι ο άλλος άνθρωπος δεν αξίζει τίποτε, είναι άπλα ένα ζώο, ίσως και παρακάτω. Δε διαφωνώ ότι η κοινωνική κατάσταση σήμερα έχει κάνει τους ανθρώπους ωχαδελφιστές και ατομιστές, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να θεωρείς αρκετούς από αυτούς κατώτερες μορφές ζωής. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος και για εσένα, ανάλογα με τα προσωπικά του κριτήρια. Εσύ λες δεν οδηγάς καλά, θα φας ξύλο. Ο άλλος θα σου πει δεν ξέρεις καλά να παίζεις τρομπόνι θα σε δείρω κι εγώ. Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά, ούτε έχουν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό που έχει εδραιωθεί στην Δυτική Ευρώπη τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Τελειώνοντας, θα αναφέρω ότι παρόλο που κάποτε έκανα κι εγώ τις βλακείες μου, τώρα πλέον έχω βελτιωθεί, δεν ασχολούμαι με τους υπόλοιπους οδηγούς. Προσπαθώ να τους αποφύγω και να μην μπλέκω μαζί τους μιας και οι τρελλοί είναι αρκετοί. Για αυτούς υπάρχει η ΕΛΑΣ που αν δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί είναι δικό της πρόβλημα. Αδιάφορος δεν είμαι, αλλά ούτε και τιμωρός με Θεϊκή αποστολή να καθαρίσω τον κόσμο από τους κακούς, είτε οδηγούς, είτε γείτονες, είτε γονείς, είτε μουσικούς, είτε μαθηματικούς, είτε ό,τιδηποτε άλλο σκεφθεί κάποιος ψυχικά ανισόρροπος που ονομάζει τον εαυτό του ενεργό πολίτη, τιμωρό και προστάτη φτωχών και αδυνάτων.
Ευχαριστώ.
ΥΓ. Αν το μπροστά αυτοκίνητο σταματήσει απότομα, κατεβεί ένας κοντούλης οδηγός με όνομα Μιχάλης Ζαμπίδης, πάει για τσιγάρα και κλείσει όλο το δρόμο θα προσπαθήσεις να του 'ισοπεδώσεις τη μούρη' για να μάθει ο αναιδής βλάκας; Δε νομίζω, έτσι δεν είναι; Γιατί όμως δε θα το κάνεις; Κι αυτός αξίζει να τιμωρηθεί με την ίδια λογική. Εκεί όμως δε μας παίρνει, οπότε οι 'μαγκιές' αφήνονται για άλλον οδηγό.
Ο Ελληναρας και η Ζωωδης Λογικη της Αριστερης Λωριδας