Για προσωπική χρήση και χωρίς να το νοικιάζεις αξίζει να πάρεις κάτι μεταχειρισμένο αλλά καλής κατασκευής και σχεδίασης, καλύτερα γνωστής προέλευσης. Όχι απαραίτητα πολύ νέο. Πχ μπορείς να βρεις καλά σκάφη και πάνω από 10 ετών. Βέβαια αν έχεις τα λεφτά και θέλεις καινούργιο.... Ακόμα και καινούργιο σαφώς και δεν χρειάζεται να το αρματώσεις μόνος σου αλλά θα πρέπει να προσθέσεις πολλά πράματα μέχρι να γίνει το σκάφος ΣΟΥ. Καλό είναι να μην ενθουσιαστείς από τους χώρους αλλά να πάρεις κάτι αξιόπλοο. Τα περισσότερα νοικιάρικα είναι φτιαγμένα για χώρους και δεν είναι ιδιαίτερα καλοτάξιδα όταν ο καιρός χοντρύνει ή στα όρτσα.
Ακόμα και μικρότερα από 36 πόδια βγάζουν 3 καμπίνες. Επιπλέον έχεις και το σαλόνι που συνήθως κοιμίζει άλλους 2. Βέβαια τότε για πάνω από ΠΣΚ η στενότητα είναι ζόρικη... Αλλά αν είστε 4+2παιδιά βολεύεστε μια χαρά και με 32άρι.
Όσο πιο μικρό, κοστίζει λιγότερο σε αγορά, λιμανιάτικα και συντήρηση αλλά και τόσο πιο εύκολα το χειρίζεσαι και χωράς σε γεμάτα λιμάνια. Επίσης μπορείς να το συντηρήσεις πολύ πιο οικονομικά και μπορείς να κάνεις πιο πολλά μόνος σου.
Πρώτα μάθε. Μετά νοίκιασε να αποκτήσεις εμπειρία και άποψη (να ξέρεις τι θέλεις και τι δεν σου αρέσει). Σιγά σιγά θα καταλάβεις και τι εστί βερύκοκο... Είχα κάποτε δικό μου και ήταν ωραίο όσο κράτησε (όσο μπορούσα να ασχολούμαι). Τώρα που νοικιάζω λέω ότι είναι μεγάλη δουλειά να γυρίζεις από βόλτα και να λες, μου έβγαλε αυτά τα προβληματάκια, σας το αφήνω και γειά σας... την άλλη φορά θα πάρω άλλο μοντέλο... Ενώ αν είναι δικό σου αρχίζεις και τρέχεις....
Το καλύτερο είναι να βρεις φίλο με σκάφος. Τον βοηθάς όσο και όποτε θέλεις και πας συχνές βόλτες και σου κοστίζει από ελάχιστα ως καθόλου.
Τα έξοδα δεν είναι μόνο αγοράς, ασφάλεια, καύσιμα και λιμανιάτικα. Έχεις σέρβις μηχανής και ανταλλακτικά και χίλια δυο πραματάκια που λες θα προσθέσω, θα βελτιώσω, θα τροποποιήσω κλπ. Πχ κι άλλα σκοινιά, άλλα πανιά, άλλα μπαλόνια, νέο GPS με χάρτες, άλλη αντλία, χάλασε η τουαλέτα, μπάζει το φινιστρίνι, έσπασε το φωτάκι, να ρεγουλάρω το τάδε ξάρτι, πέρασμα με λάδι στα ξύλα, να προσθέσω ένα καλώδιο εκεί, να πάρω μεγαλύτερη μπαταρία, ξέπλυμα μετά από ταξίδι και πάντα έχεις μια μεγάλη λίστα με πράματα που θέλεις να κάνεις που ποτέ δεν τελειώνει (αυτά δεν είναι μόνο κακά είναι και καλό). Γενικά υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανισμοί που θέλουν τσεκάρισμα, συντήρηση και πασπάτεμα.... Και δεν μπορείς να έχεις άλλον να στα κάνει όσα λεφτά κι αν έχεις, πρέπει εσύ ο ίδιος να ασχολείσαι ή αν είσαι τεμπέλης να έχεις άνθρωπο που ξέρει και να του λες κάνε μου αυτό και κάνε μου εκείνο (μιλάω για τις αναρίθμητες μη τυπικές εργασίες).
Κάθε χρόνο καλό είναι το σκάφος να βγαίνει έξω για 2-3 μήνες (γερανός, ενοίκιο καβαλέτου και χώρου), να τσεκάρεται, καθαρίζεται (υδροβολή ή με το χέρι), βάφεται (πιστολάκι ή χέρι) με κατάλληλα υφαλοχρώματα και να ξαναρίχνεται στη θάλασσα. Επίσης επιθεώρηση συχνά, βεγγαλικά κλπ.
Το να βρεις θέση μόνιμη δική σου που να μην σου την πειράζει κανένας είναι δύσκολο πράμα.... Μην πάρεις σκάφος προτού εξασφαλίσεις θέση. Και αν πάρεις σκάφος με θέση σιγουρέψου ότι μπορείς να την κρατήσεις.
Όταν κάνεις τα μαθήματα προσπάθησε να γίνεις φίλος με μέλη του ομίλου ώστε να διατηρήσεις επαφή και να σε πηγαίνουν βόλτα. Αν συχνάζεις στην παρέα τους θα μάθεις πολλά από κοντά και θα αποκτήσεις και πολλές γνώσεις μαστορέματος! Γιατι όπως είπς κάποιος: Δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να ασχολείσαι με σκάφη (messing about with boats). Και ισχύει μεν αλλά.....
Πάντα το ιδανικό σκάφος είναι 1 μέτρο μεγαλύτερο από αυτό που έχεις.
Οι δύο πιο ευτυχισμένες μέρες σχετικά με σκάφος είναι τη μέρα που το αγοράζεις και τη μέρα που το πουλάς....