O nass έγραψε:
*>Φίλε ckosm, μιλώντας για Φυσική Α΄ Λυκείου, το λάθος που κάνεις είναι να συγκρίνεις και να πολλαπλασιάζεις σαν να ήταν μη διανυσματικά, δύο διανυσματικά μεγέθη, τη δύναμη (F διάνυσμα = m * γ διάνυσμα) και τη ροπή (T διάνυσμα = F διάνυσμα * L διάνυσμα). Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Πχ. αν όλα αναχθούν σε ένα άξονα, ώστε να μην έχει σημασία ο διανυσματικός χαρακτήρας, τότε η ροπή είναι 0 (σκέψου: έχεις ένα τροχό και τον τραβάς από την περιφέρεια προς τα έξω (δηλ. δύναμη και απόσταση παράλληλα διανύσματα). Θα περιστραφεί (ροπή) ? Οχι βέβαια).
Φίλε nass, αν θέλεις να πάμε λίγο πιο μακρυά, η ροπή (Τ) είναι όπως λές διανυσματικό μέγεθος και ορίζεται (λίγο βέβαια πιοπάνω από τη Φυσική της Α’ Λυκείου) ως το εξωτερικό γινόμενο 2 ανυσματικών μεγεθών ; της δύναμης F και της απόστασης L από τον άξονα περιστροφής, και η σχέση παίρνει τη μορφή : T= Fx L x ημθ, όπου θ ή γωνία μεταξύ των 2 διανυσμάτων. Αν η γωνία θ = 0, τότε ημθ=0, και όντως όπως λες το γινόμενο FxL = T = 0. Δεν βλέπω που διαφωνούμε εδώ?
O nass έγραψε:
*>Επί της μηχανολογικής ουσίας: αυτό που υποθέτεις είναι πως 'ροπάτος κινητήρας' = (α) βαριά έμβολα/μπιέλες και (β) μεγαλύτερη διαδρομή κυλίνδρου. Νομίζω κάτι τέτοιο είναι υπεραπλουστευτικό, υπάρχουν 1000 παράγοντες που επιδρούν στη ροπή που παράγει ένας κινητήρας.
Οντως προσπάθησα να παρουσιάσω κάποια πράγματα υπεραπλουστευμένα, και σε καταστάσεις κινητήρων δεν είναι ποτέ τόσο απλά.
O nass έγραψε:
*>Οπως σωστά λες για τους μοντέρνους κινητήρες Turbo, πως με διάφορα κόλπα (συμπίεση, ανθεκτικότερα έμβολα/μπιέλες, υβριδικές τουρμπίνες κτλ.) έχουν πια εξαλείψει το Turbo lag, νομίζω θα έπρεπε, για λόγους αμεροληψίας, να αναφέρεις ή τουλάχιστον να δεχτείς πως και ο iVTEC του Honda, παρότι με 'ελαφρά' έμβολα κτλ., σύμφωνα με τις μετρήσεις των 4Τ αλλά και τις αναφορές των τεστ όλων των περιοδικών, έχει ροπή από χαμηλά και δεν είναι 'ψόφιος' (ΟΚ, δεν βγάζει ροπή 'Turbo' αλλά και 18 kgm δεν μου φαίνονται καθόλου άσχημα). Η τουλάχιστον πες μας ποιά είναι η δική σου εντύπωση, αφού το έχεις οδηγήσει.
Νομίζω ότι τις όποιες διαφορές επεσήμανα μεταξύ των 2 κινητήρων δεν το έκανα για να μοιώσω κάποιον και συγκεκριμένα το VTEC. Όπως έγραψα, και αυτή είναι η πραγματικότητα, ο VTEC κερδίζει «ψηλά» ότι δεν μπορούν να κάνουν οι άλλοι, π.χ. turbo, και αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Οντως το να ακούς το στροφάρισμα στις 8000rpm είναι εντυπωσιακό. Η ροπή όμως των 18-19kgm για ένα κινητήρα 2 λίτρων και με ψηλή σχέση συμπίεσης δεν είναι λίγη? Τουλάχιστον αυτό έχει γραφεί σε αρκετά περιοδικά και δεν είναι δική μου εκτίμηση. Βέβαια η καμπύλη της ροπής είναι επίπεδη, γύρω στα 15-16 kgm από τις 2500rpm περίπου, με έκρηξη στις 5800rpm όπου και μπαίνει σε λειτουργία ο μεταβλητός χρονισμός.
O nass έγραψε:
*>Εν τέλει όντως φαίνεται σα να είναι μεταξύ Ευρώπης-Ιαπωνίας (που το βρίσκω γελοία 'κόντρα') ή, ενδεχομένως, μεταξύ Turbo-ατμόσφαιρας (που ίσως και να έχει κάποια βάση).
Δεν το νομίζω, εγώ τουλάχιστον δεν το αντιλήφθηκα έτσι σε αυτό το thread.
O nass έγραψε:
*>Αλλά έχει δίκιο ο makinen: έχουμε δύο άριστα αυτοκίνητα, που, προσωπικά, όποιο και να είχα θα ήμουν ευχαριστημένος (ίσως λιγότερο στο TypeR αν βρίσκει το κεφάλι μου στην οροφή ). Είναι ανάγκη να βγάλουμε ένα από τα δύο 'σκάρτο' ? Μήπως απλά δείχνει μεροληψία κάτι τέτοιο ?
Aυτό είναι γεγονός και το ανέφερα και εγώ, απλά έχω την αίσθηση-πες την ακόμα και προσωπική άποψη (it is my bias…), όπως και τα περιοδικά που τα έχουν συγκρίνει-ότι το Focus RS θέτει νέα standards στην κατηγορία. Θα το δούμε βέβαια γιατί σε αυτές τις διαμάχες υπάρχει πάντα ένας παράγοντας που δεν κάνει λάθος-αυτός όπως αντιλαμβάνεσαι είναι ο χρόνος, ο οποίος όντως θα δείξει πιο είναι πιο αξιόπιστο…
Γειά χαρά