-
Οποιος νομιζει οτι χτες τα επεισοδια ηταν μονο μεταξυ των αναρχικών και των μπατσων κανει ΠΟΛΥ μεγαλο λαθος. Επεσε πολύ ξυλο και δακρυγονα σε δικαιους και αδικους και οι περισσοτεροι απ' οσους μπηκαν στο Πολυτεχνειο ηταν κανονικοι ανθρωποι χωρις βιαιες προθεσεις που απλα ετρεχαν να γλυτωσουν....
Φιλος μου που ηταν στην πορεια μου ελεγε οτι τοσα δακρυγονα δεν εχει φαει ποτε στη ζωη του (για να προλαβω μερικους, ο φιλος μου δεν εχει καμια σχεση με αναρχικους/αντιεξουσιαστες, ειναι δικηγορος με πολυ καλη δουλεια).
Σοβαρεψαν τα πραγματα -
Οπως (σωστά κατά τη γνώμη μου) ακούστηκε και στις ειδήσεις, η αστυνομία μετά το φιάσκο Παλαιοκώστα προσπάθησε να δείξει την ύπαρξη της στην πορεία, χτυπώντας αδιακρίτως...
Μετά την απάθεια στο θέμα Παλαιοκώστα, ο υπερβολικός ζήλος ενάντια στους φοιτητές όμως δεν νομίζω ούτε να χρειαζόταν ούτε να της βγήκε σε καλό!! Κανένας πολίτης (ακόμα κι αν δεν νοιάζεται για τα θέματα παιδείας-δεν ξέρει-δεν τον αφορά-δεν ξέρω κι εγώ τι..) δεν αισθάνεται ασφαλής όταν εγκληματίες φευγουν ανενόχλητοι και φοιτητές (και μη) δέρνονται...
-
Ευτυχώς δε συμμετείχαν και συνταξιούχοι στις πορείες γιατί θα θρηνούσαμε θύματα.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Φιλε μου, μαλλον δεν καταλαβες καθολου καλα το αρθρο της Καθημερινης. Το 0,5% των εργασιων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε κορυφαια περιοδικα ειναι ελληνικες, απο ελληνικα πανεπιστημια. Αν σκεφτεις οτι ο πληθυσμος της Ελλαδας δεν υπερβαινει το 0,15% και οτι σε συγκριση με ολες τις χωρες του Δυτικου κοσμου + Ρωσια, Κινα, Ιαπωνια προσφατως ΚΑΙ Ινδια, η Ελλαδα χρηματοδοτει λιγοτερο σε ποσοστο του ΑΕΠ την ερευνα, τοτε βλεπεις οτι το ποσοστο των δημοσιευσεων σε ΚΟΡΥΦΑΙΑ περιοδικα ειναι περιπου το 10πλασιο του αναμενομενου. Εσυ περιγραφεις μια κατασταση που θα επρεπε να ειναι κατωτερο του αναμενομενου. Αρα υπαρχει τεραστια αποσταση της 'αισθησης' με την πραγματικοτητα.Στο 2ο θεμα που θιγεις, μηπως ξεχνας οτι ο ενας αμοιβεται και ο αλλος οχι;
Έχεις δίκιο, τελικά διάβασα το άρθρο λιγότερο 'προσεκτικά' απ' όσο χρειαζόταν.
Για να είμαστε πάντως σε θέση να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την 'παραγωγικότητά' μας, θα πρέπει να ανάγουμε τον όγκο των δημοσιεύσεων των χωρών του εξωτερικού στο 0,15% του πληθυσμού τους, ή πιο σωστά σε έναν δεδομένο αριθμό ΔΕΠ (λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν και τις διαφορές στην χρηματοδότηση). Πάνω στο θέμα αυτό είχα δει, στα πλαίσια ενός άρθρου της Καθημερινής πάλι, μια σύγκριση-'αυτοαξιολόγηση' που έκανε το τμήμα Χημ. Μηχανικών της Πάτρας με ένα αντίστοιχο των ΗΠΑ (αν θυμάμαι καλά). Τα απότελέσματα είχαν ως εξής:
-
Αριθμός ΔΕΠ του τμήματος της Πάτρας μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του τμήματος των ΗΠΑ.
-
Συνολικός αριθμός δημοσιεύσεων καθώς και αριθμός δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ του τμήματος των ΗΠΑ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Πάτρας.
-
Διείσδυση των δημοσιεύσεων του τμήματος της Πάτρας χαμηλότερη από την αντίστοιχη του τμήματος των ΗΠΑ.
Υποθέτω λοιπόν οτι ανάλογη θα είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα τμήματα θετ. επιστ. της χώρας. Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι τραγική αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε και να λέμε οτι 'είμαστε καλά'.
Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, επειδή έχουν περάσει και μερικές μέρες, σε ποιους αναφέρεσαι; Στους υποψήφιους διδάκτορες στο εξωτερικό ή στους καθηγητές εδώ; Γιατί πολλοί από τους δεύτερους, άσχετα αν τους πληρώνει το ελληνικό κράτος για να κάνουν έρευνα, δεν είναι και τόσο 'συνεπείς' απέναντι στο παν/μιο. Τώρα για τους υποψήφιους διδάκτορες που πατάνε στη σχολή...αραιά και που δεν ξέρω τι να πω. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις όμως έχω αρχίσει να σχηματίζω την εντύπωση οτι προκειται για ελληνικό φαινόμενο.
-
-
Παιδια εγω δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι τα πραγματα ειναι τοσο απολυτα.Αν ειδατε καποιες εικονες απο τη χθεσινη πορεια ,θα ειδατε κουκουλοφορους να πετανε πετρες και να βαζουν φωτιες.Εκαψαν ενα μαγαζι με ηλεκτρικα απεναντι απο το πολυτεχνειο .Ειδα και ενα αυτοκινητο να καιγεται, στη τηλεοραση.Επισης καποιοι πεταγαν μολοτωφ και εβαζαν φωτιες σε καδους ενω αλλοι εσπαγαν βιτρινες καταστηματων.Τι επρεπε να κανει δηλαδη η αστυνομια?Να καθετε να τους κοιταει?Απλα σκεφτειτε τι θα ελεγαν μετα τα ΜΜε:.'Για αλλη μια φορα η αστυνομια σταθηκε ανικανη να προστατευσει τους Ελληνες πολιτες και τις περιουσιες τους ενω και παλι παραλιγο να θρηνησουμε θυματα εξαιτιας της αδυναμιας της αστυνομιας να συλλαβει/ελεγξει τους γνωστους -αγνωστους¨'.Σαν να τα ακουω στα αυτια μου.
Αμα η αστυνομια δε κανει συλληψεις πεφτουμε ολοι απανω της ,ειδικα τα ΜΜΕ, και την χλευαζουμε γιατι δεν ειναι ικανη να συλλαβει τους παρανομους που καταστρεφουν και πυρπολουν τα παντα στο περασμα τους.Μολις ομως η αστυνομια παει να συλλαβει καποιον εχει την ΟΛΜΕ που κανει απεργια σε ενδειξη συμπαραστασης για τους αδικα συλληφθεντες(Που το ξερει η ολμε οτι οι συλληψεις ηταν αδικες ?Εχει δει τη δικογραφια ή εστω γνωριζει τα ονοματα τους?)Μετα ολοι οι υπολοιποι προσπαθουν να εκμεταλλευτουν το γεγονος πολιτικα(κομματα ,συνδικαλιστες κτλ)τα ΜΜε λενε οτι η αστυνομια επιασε φοιτητες που διαδηλωναν ειρηνικα και η ιστορια τραβαει το δικο της δρομο....
Σε αυτο το σημειο θελω να τονισω οτι σε καμμια περιπτωση δε θελω να υπερασπιστω την αστυνομια η οποια και αυτη,ως γνησιο στοιχειο του ελληνικου δημοσιου ειναι διαλυμενη και εννοειται οτι δε λειτουργει σωστα και αποτελεσματικα.Ουτε και την παρουσα κυβερνηση η οποια οταν ηταν αντιπολιτευση τα ιδια εκανε και κατηγορουσε την τοτε κυβερνηση για αυταρχισμο και φασισμο.
Απλως η χθεσινη κατασταση με εβαλε σε σκεψεις και θελησα να τις μοιραστω μαζι σας. -
Εσκεμμένη σχιζοφρενής αντιμετώπιση της αστυνομίας. Βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση χαμένου, ανεξαρτήτως στάσης. Κι εγώ είδα, εκτός από τους κουκουλοφόρους με τις μαύρες κουκούλες, άτομα με κοκκινες σημαίες-καδρόνια (ΧΟΝΤΡΑ καδρόνια) να ορμάνε στην πρώτη γραμμή των ΜΑΤ και ν' αρχίζουν να τα κοπανάνε, οπότε και ακολούθησε η χρήση χημικών. Δεν έχω δει ποτέ τους 'συνήθεις υπόπτους' με σημαίες στην κεφαλή της πορείας, τα άτομα αυτά πήγαν γυρεύοντας. Δεν λέω ότι όσοι έφαγαν ξύλο ήταν συμμέτοχοι στις επιθέσεις, αλλά ότι πολλοί όρμησαν ως οσιομάρτυρες για να δημιουργήσουν επεισόδια. Σίγουρα μόνο 'ειρηνική' δεν ήταν η διαδήλωση. Όχι βέβαια από την πλειοψηφία των διαδηλωτών, αλλά από τους 'ενεργητικούς' αυτοαποκαλούμενους επαναστάτες της άκρας αριστεράς.
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Ορκωμοσίες γίνονται σε σχολές με κατάληψη;
Στο ΕΜΠ γίνονταν κάποτε πάντως.
Τελικά όντως γίνονται, αλλά οι δηλώσεις υποβάλλονται στο κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου 30, αντί της οικείας γραμματείας (για τη Φιλοσοφική).
-
Η αστυνομια αμα ηθελε τοσα χροοονια θα μπορουσε να τα πιασει τα ιδια κωλοπαιδα που τα κανουν αυτα...Προτιμα ομως ανημοπορα γεροντακια και απολυμενους,εργαζομενους,φοιτητες...Τωρα με τον φασιστα τον Πολυδωρα ριχνει και αρχαιοπρεπες (ελληνοφωνο και λατινοφωνο),ευγλωττο και υπερηφανο ξυλο!
Οι οποιοι θελουν να κανουν πορειες οφειλουν να τις προστατευουν απο παρεισακτους κουκουλοφορους καταπιεσμενους,ψυχασθενεις κτλ κτλ γιατι υπονομευουν οι ιδιοι την προσπαθεια τους και κανουν αλλους πρωταγωνιστες!
Επισης καποιοι να σταματησουν να υπερασπιζονται μονιμως την κυβερνηση...Αφενος εκτιθενται,αφετερου συζητηση γινεται.
-
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, δεν είναι οι μεν δημοκράτες και οι δε φασίστες, δεν είναι οι μεν καλοί και οι δε κακοί. Αρκετά με τις κραυγές των εκατέρωθεν φανατικών που θέλουν να κάνουν τσιφλίκι τους κάθε χώρο.
-
Eπειδη δεν μεσολαβησε αλλη δημοσιευση πλην της δικης μου,μεταξυ των δυο δικων σου,να υποθεσω οτι το φανατικος παει σε μενα??Απο που προκυπτει αυτο?
Και ποιον ακριβως χωρο προσπαθω να οικειοποιηθω?? -
Γενικά μιλάω.
Επανέρχομαι με απόσπασμα από την περιγραφή των χθεσινών γεγονότων από το in.gr:
*'Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 3:30 το μεσημέρι όταν ομάδα νεαρών που είχε παρεισφρήσει στην πορεία βγήκε ξαφνικά και πέταξε μπογιές και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Αρχικά οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν, αλλά περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα οι ίδιοι νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη συμβολή της Σταδίου με την Πλατεία Συντάγματος.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και καταδίωξαν τους νεαρούς προς τα Εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε τζαμαρίες τουλάχιστον δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων, σε προθήκες καταστημάτων και εισόδους πολυκατοικιών.'*
Έγραψα παραπάνω για καδρόνια που ήταν μεταμφιεσμένα σε σημαίες. Σήμερα η Ελευθεροτυπία έχει στο πρωτοσέλιδο την παρακάτω φωτογραφία:
με λεζάντα 'Casus belli', δηλαδή λέει ότι αυτό είναι αιτία πολέμου (κατά της κυβέρνησης προφανώς). Φιλοξενείται δήλωση της αυτόπτου μάρτυρος κας Βάσως Παπανδρέου 'Τα ΜΑΤ χτυπούσαν αναίτια' και καταγγελίες γενικώς ότι 'Το μεγάλο συλλαλητήριο μετατράπηκε -με ευθύνη, όπως καταγγέλλεται της αστυνομίας- σε πεδίο μάχης'.
Για να δούμε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη φωτογραφία:
Ο νεαρός ναι μεν έχει αίματα από χτύπημα των ΜΑΤ και έχει πέσει κάτω, αλλά τί είναι αυτό που έχει δίπλα του; Καδρόνι. Από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην 'έφοδο' κατά των ΜΑΤ. Υπάρχει και βίντεο που δείχνει την έφοδο αυτή, το έδειξε η τηλεόραση.
Είναι σαφές ότι γίνεται προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης και δημιουργίας πλασματικών εντυπώσεων. Με γεια τους, με χαρά τους. Ευτυχώς υπάρχει το internet._ -
ΟΚ...
Να πω κατι γενικο και γω τοτε.Διαλογο δεν κανεις αφου εχεις προαποφασισει τι και πως και το πας για ψηφιση.Και διαλογο κανεις και με τους αμεσα ενδιαφερομενους που θα υποστουν αυτες τις αλλαγες (ακομα κι αν οι περισσοτεροι ειναι δικοι σου,τουλαχιστον για το δημοκρατικο αλλοθι).
Επισης οταν εισαι ο φοιτητης δεν αντιδρας μονον οταν γινεται μια προχειρη αλλαγης μιας οχι καλης καταστασης αλλα αντιδρας και απαιτεις εσυ να αλλαξει η κατασταση.Αυτο βεβαια δυσκολο αφου ψηφιζεις ανικανους και εξαρτημενους εκπροσωπους.
ΥΓ Τα οσα εχουν ειπωθει για την καταργηση των φοιτητικων παραταξεων,τουλαχιστον με τη σημερινη μορφη ,με βρισκουν απολυτα συμφωνο.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
ψιλο off topic αλλά δε νομίζω ότι γίνονται ορκωμοσίες στο ΕΜΠ.Γενικά μιλάω,όχι επειδή υπάρχουν οι καταλήψεις... Πού να ορκιστούμε;;;Η Ιατρική ορκίζεται στον Ιπποκράτη,στο Πολυτεχνείο της Πάτρας που ξέρω ορκίζονται στο Χριστό..Εμείς πού να ορκιστούμε;;Στον Προμηθέα;;
-
Άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι μόνο οι φοιτήτες; Το υπόλοιπο του πληθυσμιακού συνόλου δεν έχει λόγο; Με ποιο δικαιώμα οικειοποιούνται τους αγώνες ορισμένοι που τυγχάνει να φοιτούν αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, λες και αφορούν μόνο αυτούς οι μεταρυθμίσεις στην παιδεία;
Για την ακρίβεια, εάν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως τα μέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση (μιας και η παιδεία είναι δημόσια, άρα την πληρώνουμε όλοι και μετέχουμε το ίδιο σε αυτή), τότε στους φοιτητές φτάνει και περισσεύει.
Έλεος πια με τη συνδικαλιστική νοοτροπία 'ό,τι βολεύει την τσέπη/ συμφέρον μου, βολεύει, όλως τυχαίως, όλο τον ελληνικό λαό, του οποίου αυτόκλητος υπερασπιστής έχω ανακυρηχθεί'.
Εάν η ελληνική κοινωνία επιθυμεί ιδιωτική παιδεία, ποιοι είμαστε εμείς (φοιτητές και ακαδημαϊκοί) που θα στερήσουμε το δικαίωμα της επιλογής από τους πολίτες; Για να μη χάσουμε το τσιφλίκι μας;
Αν πάλι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε οι αγώνες δικαιώνονται. Αλλά, ποιος μπήκε στον κόπο να αφουγκραστεί τις επιθυμίες του μέσου πολίτη; Μπορεί η κυβέρνηση να κωφεύει, αλλά όχι και να θεωρήσουμε λαϊκό έρεισμα τα απότελεσματα ψηφοφοριών που μετέχουν φοιτητές που θέλουν να χάσουν την εξεταστική και πλούσιοι αριστεροί...
-
Ο χρήστης VATANEN έγραψε:
ΟΚ...Να πω κατι γενικο και γω τοτε.Διαλογο δεν κανεις αφου εχεις προαποφασισει τι και πως και το πας για ψηφιση.Και διαλογο κανεις και με τους αμεσα ενδιαφερομενους που θα υποστουν αυτες τις αλλαγες (ακομα κι αν οι περισσοτεροι ειναι δικοι σου,τουλαχιστον για το δημοκρατικο αλλοθι).
Επισης οταν εισαι ο φοιτητης δεν αντιδρας μονον οταν γινεται μια προχειρη αλλαγης μιας οχι καλης καταστασης αλλα αντιδρας και απαιτεις εσυ να αλλαξει η κατασταση.Αυτο βεβαια δυσκολο αφου ψηφιζεις ανικανους και εξαρτημενους εκπροσωπους.
ΥΓ Τα οσα εχουν ειπωθει για την καταργηση των φοιτητικων παραταξεων,τουλαχιστον με τη σημερινη μορφη ,με βρισκουν απολυτα συμφωνο.
Αν αναφερεσαι σε αυτο ή με αφορμη αυτο διατυπωσες αυτη την αποψη ξαναδιαβασε φιλε Νικο!
Ηρεμηστε και διαβαζετε πιο προσεκτικα και διατυπωνετε ψυχραιμες αποψεις που δεν προσβαλλουν συνφορουμιτες... -
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
ψιλο off topic αλλά δε νομίζω ότι γίνονται ορκωμοσίες στο ΕΜΠ.Γενικά μιλάω,όχι επειδή υπάρχουν οι καταλήψεις... Πού να ορκιστούμε;;;Η Ιατρική ορκίζεται στον Ιπποκράτη,στο Πολυτεχνείο της Πάτρας που ξέρω ορκίζονται στο Χριστό..Εμείς πού να ορκιστούμε;;Στον Προμηθέα;;
Πολυ σωστο!
Δεν ορκιζομαστε! -
Είπα 'κάποτε' ρε παιδιά. Τώρα, δεν ξέρω
-
Κατι αλλο που μου εχει κανει εντυπωση και με εβαλε ,παλι,σε σκεψεις ειναι και το τοσο μεγαλο μενος των πανεπιστημιακων.Δε ξερω κατα ποσο εκφραζουν ή οχι την πλειοψηφεια του πανεπιστημιακου κοσμου,αλλα μηπως καποιοι βολεμενοι πανεπιστημιακοι δασκαλοι φοβουνται την αξιολογηση τοσο πολυ?Μηπως καποιοι πανεπιστημιακοι που κατεχουν μια εδρα ή μια θεση και πληρωνονται απο τον ελληνικο λαο ,δεν ασκουν σωστα τα καθηκοντα τους και εργαζονται παραλληλα και στον ιδιωτικο τομεα κερδιζοντας πολλα και τωρα φοβουνται οτι ολα αυτα θα σταματησουν?
Εμενα μου φαινεται τουλαχιστον οξυμωρο οι ιδιοι οι πανεπιστημιακοι να αρνουνται την αξιολογηση ,με το γνωστο και σταθερο επιχειρημα ολων των δημοσιων υπαλληλων τα τελευταια 20 χρονια οτι η αξιολογηση δεν θα ειναι αντικειμενικη.
Manosk πολυ ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις. -
double post
-
Και κατι ηρεμο για τη φιλοσοφια του προβληματος!
Με αφορμη την παραπανω απορια στη δημοσιευση το ΝickΝΤ,να διατυπωσω μια ερωτηση?
Πιστευεις οτι ολοι οι πολιτες που εχουν (γιατι ολοι εχουν) αποψη για το πως θα γινει η τριτοβαθμια εκπαιδευση το χουν παιδεψει στο μυαλο τους η το στηριζουν γιατι εμπιστευονται τη Μαριεττα,ή γιατι ακουσαν το πολυ 'ηθικοπλαστικο' μετρο της 'καταργησης' των αιωνιων φοιτητων (αντικειμενο ψυχραιμης συζητησης οποτε θελετε) ή ότι θα μπει σε μια σειρα το πανεπιστημιο??
Ειναι γενικοτερα ζητημα δημοκρατιας και εχει να κανει και με το πως ψηφιζεις,με ποια κριτηρια,με την αγαπη σου για προοδο,εξελιξη και αναπτυξη η την αδιαφορια σου...(το β ενικο παει στον καθε πολιτη,οχι εσενα ετσι?? )
Οπως λεει και ο Σταθης,σε ερευνα που εγινε 6/10 Ελληνες ταχθηκαν υπερ της αναθεωρησης του συνταγματος.Οτι τωρα οι 10/10 ελληνες ξερουν τι λεει το συνταγμα και κρινουν αναγκαια την αναθεωρηση του...
Δυστυχως ολοι ειμαστε ασχετοι στα περισσοτερα θεματα,αλλα εχουμε αποψη και ειμαστε ετοιμοι να προσβαλλουμε και να τσακωθουμε με οποιον διαφωνει.Και οντας ασχετοι φυσικα αφηνουμε να μας κυβερνουν πολυ,πολυ μετριοι αρχοντες... -
Φιλε Vatanen δεν εχεις αδικο σε αυτα που γραφεις στο τελευταιο post σου.
Εμενα παντως κατι που δεν μου αρεσε και πολυ σαν εικονα ηταν να βλεπω μια κοπελα να διαβαζει μια ανακοινωση,υποθετω οτι θα εκπροσωπουσε τους φοιτητες και να καλει την υπουργο παιδειας ,μιας δημοκρατικα εκλεγμενης κυβερνησης ,να παραιτηθει αμεσα γιατι δε τη θελουν ...ετσι απλα.
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα