Κ. Λάππα Χρήστο, δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς το όριο στο κομμάτι αυτό της Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου, αλλά αν σκεφθούμε ότι είναι ευθεία με 3 λωρίδες πιστεύω ότι είναι ή 100 ή 110 Km/h με πιο πιθανό το 2ο όριο.
Πρακτικά, όσες φορές ταξιδεύω βράδυ χαλαρά και δεν υπάρχει κανείς πιάνω την αριστερή ή την δεξιά λωρίδα για αυτό το 1 Km με τα μπαλώματα και πηγαίνω περίπου με το όριο (+/- 10 Km/h). Όταν ταξιδεύω ημέρα, έχω δοκιμάσει περίπου 30 φορές τα τελευταία χρόνια να κινηθώ στη μεσαία, αλλά παρόλο που το αυτοκίνητο έχει εργοστασιακή ανάρτηση και μάλιστα πολύ μαλακή δεν τα έχω καταφέρει, έτσι έχω αναγκαστεί να κινηθώ στην αριστερή με ταχύτητες 140 - 190 Km/h ανάλογα το πόσο με πιέζει η κίνηση και οι οδηγοί από πίσω. Φυσικά, η τροχαία καραδοκεί εκεί να πιάσει αυτούς που κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, αλλά δεν ξέρω πόσες αναφορές έχει κάνει για τον επικίνδυνο αυτό δρόμο που θα ήταν το ιδανικότερο σημείο για προσπεράσματα στα φορτηγά που κυκλοφορούν και δημιουργούν χάος πίσω τους στα προηγούμενα κομμάτια της Ε.Ο.
Η ταχύτητα που είναι ιδανική για το 85% των οδηγών (εξαιρώ τις περιπτώσεις που έχουν αυτοκίνητα από 2.000cc και πάνω οπότε τα δεδομένα αλλάζουν) στο δρόμο Κορίνθου - Πατρών είναι τα 100 - 110 Km/h ανάλογα το σημείο. Τα όρια των 80 - 90 Km/h είναι εξωπραγματικά και δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν τους οδηγούς σε αυτά τα σημεία. Άλλωστε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που πηγαίνει με 110 Km/h φρενάρει το ίδιο ή και καλύτερα και μάλιστα με λιγότερη προσπάθεια από ένα αυτοκίνητο 15-20 ετών που κινείται με 80 - 90 Km/h, άρα η μεταβολή των ορίων είναι επιβεβλημένη.
Στο δρόμο Αντίρριο - Ιωάννινα αντιθέτως η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη και δεν μπορεί να μπει ένα όριο που να ισχύει για όλα τα σημεία και όλες τις ώρες. Περνώντας από κάποια χωριά στις 5:00 το πρωί θα παρατηρήσει κανείς ότι το πιο κοντινό αυτοκίνητο είναι κάποιο παρκαρισμένο 20 m από το δρόμο, άρα η ταχύτητα των 50 Km/h είναι υπερβολικά μικρή και άνετα ταξιδεύεις με 100 Km/h (έχω δοκιμάσει και με τα διπλά σχεδόν, αλλά μετά τα 150 γίνεται επικίνδυνο μιας και ο δρόμος στενεύει επικίνδυνα για ελιγμούς που ίσως χρειαστούν). Από την άλλη, πρωινές ώρες (9:00 - 13:00) και απογευματινές ώρες (17:00 - 21:00) η ταχύτητα των 50 Km/h είναι η ενδεδειγμένη (όχι σε όλα τα χωριά που συναντάμε) μιας και υπάρχει κόσμος που κινείται στο δρόμο και μάλιστα με τα παρκαρισμένα να σφίγγουν την κυκλοφορία σε μία λωρίδα και αυτή όχι ολόκληρη, οπότε ο κίνδυνος ατυχήματος είναι αυξημένος. Σε αυτό το δρόμο καλό θα ήταν να υπήρχε μεταβλητή σήμανση ορίων ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Τα αυξάνουμε το βράδυ και το ξημέρωμα (ανάλογα τις εποχές ξέρουμε πότε ξημερώνει, πότε βραδιάζει κτλ), τα μειώνουμε όταν υπάρχει κίνηση τις ώρες αιχμής, όπως και στην κακοκαιρία. Φυσικά, αυτά είναι ουτοπικά στην Ελλάδα του 2006 μιας και πινακίδες μεταβλητών ορίων κοστίζουν πολύ ακριβότερα από τις κάμερες που θα μας βγάζουν και κάποια χρήματα.
Ευχαριστώ.