Ο χρήστης nass έγραψε:
Η αλήθεια είναι πως θεωρώ το μιλιταριστικό παλαιοκομμουνιστικό / Σταλινικό και πυρηνικό καθεστώς της Β. Κορέας 100 φορές πιο επικίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, και ειδικά για τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ (με αυτή τη σειρά), απ΄ ό,τι το ξεδοντιασμένο Ιράκ.
Και καλα κανεις. Και εγω μαζι σου.
Και τη Συρία, και το Ιράν, που με τόση, ας μου επιτρέψεις, ΗΠΑμερικάνικη αυταρέσκεια, ανέφερες πως 'έχουν σειρά'.
Ναι εχουν σειρα. Κατα την γνωμη μου και απο αυτα που βλεπω και πως τα ερμηνευω. Μακαρι να βρρεθει αλλη λυση. Μακαρι αντιθετως με τον Σανταμ μα φυγουν εξορια οι τοπ 10-20 των παραπανω κρατων και να μην πεσει σφαιρα. Σε Δημοκρατικα κρατη παρετουνται με του ψυλου πηδημα που λεει ο λογος. Δεν βλεπεις με τι καθαρματα εχουμε να κανουμε? Και οταν λεω εχουμε, εννοω και εσενα. Και εσυ Δυση εισαι. Μακαρι να μην κανω λαθος σε αυτο.
Απλά, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω, πως οι ΗΠΑ, τη στιγμή που την 'πέφτουν' στο Ιράκ, αφήνουν τη Β. Κορέα να δυναμώνει.
Καλα που δεν εγραψες 'την βοηθαμε να δυναμωνει' αλλα με τον τον που το περιγραφεις το κανεις και ακουγεται σαν να φτεμε ΕΜΕΙΣ που δυναμωνει καποιος που δεν πρεπει να δυναμωνει. Θα το παρω ως θετικο ομως, ως δηλαδη οτι συφωνουμε, οτι η Β.Κ. θα πρεπει να σταματηθει απο την 'δυναμωση της' απο καποιον. Ή καποιους.
Αν ενδιαφέρονταν για την παγκόσμια ασφάλεια, όπως υποστηρίζουν, θα είχαν ήδη αλλάξει προτεραιότητες.
Για τις ακριβεις προτερεοτητες δεν μπορουμε ως απλοι πολιτες να εκφερουμε γνωμη διοτι δεν εχουμε στην διαθεση μας ολες τις πληροφοριες που εχουν υπηρεσιες οπως η CIA και αλλες. Το μονο που θελω να ξερω εγω (και εσυ) ειναι εαν η απολυτη προτερεοτητα των ευθυνων ενος Προεδρου που ειναι η 'προστασια των πολιτων' ακολουθητε απο αυτον και τους αλλους. Και οσον αφορα εμενα και τους περισσοτερους ΗΠΑμερικανους, παμε μια χαρα σε αυτο το σημειο. Αρα, μην παριστανεις τον πολυξερο πολιτικο που ξερει ποιες ειναι οι προτερεοτητες. Ουτε εσυ, ουτε εγω τις ξερουμε. Εχουμε μια γενικη ιδεα.
Επισης προσεξε αυτο,
Οταν λεω δεν ξερουμε τα παντα, δεν το εννοω μονο για τις 'κακες χωρες' σε αυτο το παραδειγμα. Αλλα και για τις καλες. Δηλαδη. Δεν αρκει μονο να ξερεις το μεγεθος της απειλης της Β.Κ. αλλα και τις δυνατοτητες και αδυναμιες των ΗΠΑ (εαν αυτη η χωρα ειναι αυτη που θα βγαλει τους κακους απο την μεση, αναλογα το παραδειγμα).
Με αλλα λογια Νασσο, εχει περασει μια πεποιθεση στην Ελλαδα (το ξερω καλα αυτο διοτι ετσι ενιωθα εγω και ολοι οταν ζουσα εκει και το νιωθω και απο με αυτους που μιλαω στην Ελλαδα) οτι οι ΗΠΑ εχουν ατελοιωτες δυναμεις. Οτι δεν υπαρχουν ορια. Οι ΗΠΑ κανουν οτι θελουν, κοβουν ραβουν, ειναι Θεος. Κατι τετοιο φυσικα ειναι ανοητο και αφελης. Π.χ. ακουγα επι χρονια 'εαν θελουν οι ΗΠΑ με μια ομαδα special forces τον βγαζουν απο την μεση τον Σανταμ τελοια και παυλα'. Κουνια που σε κουναγε ηταν η απαντηση μου στο παραπανω. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι, οι ΗΠΑ οσο δυνατες ειναι, τοσο πιο πολλα εχουν να χασουν και τοσο μια ζωη αυτες θα πληρωνουν το τιμημα περισσοτερο απο ολους, διοτι εαν οι επηχηρησεις αυτες πανε καλα, τοσο πιο πολλα εχουν να κερδισουν. Βλεπεις ολα ειναι σχετικα. Ολα ειναι θεμα ισσοροπιας οπως παντα στην ζωη.
Bottom line, μην παρασυρεσε να νομιζεις οτι θα'πρεπε να μπουνε οι ΗΠΑ στην Β.Κ. επηδει ειναι μεγαλυτερη απειλη και επειδη ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, αρα πανε στο Ιρακ για τα πετρελαια. Δεν σου φενεται λιγο απλη η πιο πανω λογικη? Ελα τωρα. Τοσο απλα δεν ειναι τα πραγματα και οι ανθρωποι των ΗΠΑ που αναλυουν τα γεγονοτα και κανουν τις κινησεις δεν ειναι τοσο χαζοι. Λαθη εχουν γινει πολλα στο παρελθον, αλλα η γενικη εικονα παραμενει οτι οι ΗΠΑ εχουν αντιπροσωπευσει τον 'ΔΥΤΙΚΙΟ ΤΡΟΠΟ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ' δικαια και με την σημαια ψηλα και σταθερα. Οχι μονο κερδισαν το χρυσο μεταλιο, αλλα το κερδισαν και με 'το σπαθι τους που λενε στην Ελλαδα'. No pun intended.
Αλλά, η εμμονή τους στο Ιράκ με πείθει, όχι μόνο πως ο λόγος της επίθεσης δεν είναι, και καλά, η ασφάλεια, η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία, αλλά τα πετρέλαια και όλα τα υπόλοιπα που έχουν αναφερθεί (ξέρω, we agree to disagree on all that...), αλλά και ό,τι το Ιράκ είναι, απλά, ένας εύκολος και 'πλούσιος' στόχος.
Εχω ηδη τοποθετηθει πιο πανω και πιο-πιο πανω. Σου ξαναλεω, εαν μου οι ΗΠΑ πηγαν εκει για το πετρελαιο ειναι απλως θεμα χρονου για μενα και σενα να το μαθουμε κατι τετοιο. Εγω θα ειμαι ο πρωτος που θα ερθει εδω και 'θα βγαλει τα ρουχα του και θα γραψει στον μετωπο 'ειμουνα μ@λ@κ@ς και θυμα'' How is that with you? Good enough?
Εαν αποδηχθει το αντιθετο, εσυ τι θα κανεις/πεις?
Ενώ η Β. Κορέα, και εδώ έρχονται τα περί Κίνας, παρά τα παραπάνω, είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση (διότι η Κίνα δεν θα ανεχτεί 'μαγκιές' στην πόρτα της, και η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος των ΗΠΑ από στρατιωτική άποψη αλλά και η καλύτερη εν δυνάμει αγορά τους, από οικονομική άποψη, και άρα το να 'τα χαλάσει' κανείς με την Κίνα δεν είναι καθόλου απλό), ώστε, λαμβανομένης υπόψην και της γεωπολιτικής ασημαντότητας της Β. Κορέας (πχ. δεν έχει πετρέλαιο), κάνουν το όλο εγχείρημα τόσο ακριβό και πολύπλοκο, ώστε να μην αξίζει τον κόπο, παρά τον αδιαμφισβήτητο κίνδυνο για την ειρήνη.
Την λεξη 'μαγκιες' δεν την καταλαβαινω. Εαν νομιζεις οτι εσυ αυτο που κανουμε στο Ιρακ ειναι 'μαγκιες' μαλλον δεν καταλαβαινεις την σοβαροτητα του θεματος. Και η πλακα ειναι οτι εσεις οι 'αντι-πολεμικοι' παρουσιαζεσται οτι οι ΗΠΑ δεν καταλαβαινουν ποσο σοβαρο ειναι το θεμα. Γιαυτο λοιπον ο ορος δεν ειναι καταλληλος νομιζω.
Η Κινα ναι, μαζι με Ρωσια και μερικες αλλες ειναι απο τις πιο επικυνδηνες, αλλα αυτο δεν ειναι το θεμα. Το κανεις και ακουγεται σαν να ειναι 'παιδιαστικη κοντρα' για το ποιος ειναι πιο ισχυρος. Ο ψυχρος πολεμος τελειωσε φιλε Νασσο. Σημερα οι δυναμικες ειναι εντελως διαφορετικες. Ειδικα απο τις 9/11 και μετα. Σημερα η απειλη του πλανητη ειναι ο εξτρεμισμος που οδηγει σε τρομοκρατια και τρομοκρατες. Και αυτο αρχιζει απο την κυβερνηση ενος κρατους. Γιαυτο οι κυβερνησεις των κρατων ΙΡΑΝ, ΣΥρια και αλλων πρεπει να αλλαξουν. Χτες. Οχι αυριο. Μακαρι να συμεριζοταν το παραπανω ο περισσοτερος κοσμος. Αλλα το 9/11 εγινε στην Ν.Υ οχι στο Παρισι. Εαν ηταν αλλιως θα βλεπαμε αλλιως τις παραταξεις. Αλλα ας ειναι. ΠΟτε να μην γινει ξανα ακομη και στην Κουβα. Η τρομοκρατια δεν γνωριζει εθνη. Ειναι σαν το μικροβιο. Δεν της νοιαζει ποιος εισαι και απο που εισαι. Τα 3000 ατομα που σκοτωθηκαν στις 9/11 ηταν απο 80 κρατη οπως ξερεις. Ειναι λυπηρη η κατασταση. Και εντελως επικυνδηνη. Η αλλαγη κυβερνησεων σε αυτα τα κρατη ειναι αναγκαια. Απο μονη της θα λυσει το προβλημα 100% Οχι βεβαια. Γιαυτο χρειαζομαστε και εσας και ολους μαζι να μας βοηθησουνε στο πολεμα ενεντια στην τρομοκρατια. Ο κινδυνος ειναι αμιβαιος.
Θυμάσαι που σε αυτό το Forum υποστήριζα πριν μήνες πως ο Μπους δεν θα μείνει στα όρια της εντολής του ΟΗΕ περί αφοπλισμού αλλά θα επιτεθεί ευθέως στο Σαντάμ (παρότι εσύ είχες φέρει περί του αντιθέτου το παράδειγμα της εντολής του '91) ?
Σορρυ αλλα δεν θυμαμαι κατι τετοιο. Εγω παντα ελεγα οτι ο Μπους θα μπει στο Ιρακ ακομη και εαν ο ΟΗΕ δεν παει μαζι του. Μην ξεχνας οτι εγψ αρχισα να μιλαω για αυτο το θεμα σε αυτο το φορουμ μολις πριν 2 μερες. Που το ειδες αυτο? Φερε το quote.
Εδώ λοιπόν (ελπίζω πως...) θα είμαστε και μετά από 6 μήνες, 1 χρόνο, που δεν θα έχει γίνει ευθέως τίποτε για την Β. Κορέα και οι ΗΠΑ θα προσπαθούν μέσω ΟΗΕ και διμερών κυρώσεων να λύσουν το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο (άντε, στην καλύτερη περίπτωση, με μια αεροπορική επιδρομή αλά-Ισραήλ, εναντίον του αντιδραστήρα), πάντως όχι με επιχείρηση 'Ιρακινή ελευθερία'.
ΟΚ, οκ μια στιγμη. Τωρα εκτος των προτερεοτητων για το πιο κρατος πρεπει να αλλαξει κυβερνηση πρωτο, τωρα εχουμε και υπωχρεωσεις και για με ποιον τροπο θα κανουμε την προσπαθεια? Μια στιγμη ρε συ Νασσο. Εσεις στην Ελλαδα ποιο νομιζετε οτι ειστε? Οι κριτες του κοσμου? Ναι μεν συνυσφερεται σχεδον μηδεν στις μεγαλες προσπαθειες του κοσμου για λυσεις τετοιων προβληματων (Κολπος το 91, Μιλοσεβιτς 98, κτλ), εχετε σκληρη κριτικη και γνωμη για τα παντα και τους παντες απο πανω. Δεν νομιζεις οτι ειναι αστειο κατι τετοιο?
Δηλαδη για να ακουσω ευχαριστω απο σενα τι πρεπει να κανω? Δε σου φτανει που παω και βγαζω καθαρματα απο την μεση? Πρεπει να το κανω και με το δικο σου προτοκολο και με το δικο σου τροπο απο πλευρας προσεγγισης της επιχηρησης?
Δηλαδη, εαν ριξουμε 5 Tomahawk πυραυλους και τον καταστρεψουμε τον αντιδραστηρα, και σταματησει η Β.Κ να εχει την δυνατοτητα να κατασκευασει και αλλες πυρηνικες βομβες τις οποιες και εσυ και εγω θε θελουμε να εχει, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ διοτι δεν εγινε οπως θες εσυ ή οι αλλοι.
Αυτο ειναι που εννοω οταν λεω οτι το προβλημα με εσας ειναι οτι δεν βλεπετε ΤΗΕ ΒΟΤΤΟΜ LINE. Αυτο που μετραει. Ξερεις αυτο το εχω παρατηρησει σε τεραστιο βαθμο οσον αφορα τον τροπο που κανουν business οι εταιριες εδω στις ΗΠΑ, σε σχεση με αυτες της Ευρωπης. Εχω πησθει οτι η πηγη αυτης της αντιληψης ειναι βαθυα χαραγμενη στο τροπο ζωης των Ευρωπαιων. Σοβαρα. Και φυσικα περναει και στον τροπο που σκεφτονται οσον αφορα την εργασια τους καθε μερα.
Απλο παραδειγμα:
'Βλεπω μια φωτια να αρχιζει στο απενταντι κτιριο και επηδει μου εμαθαν στο σχολιο να παιρνω τηλεφωνο το 100 για οτι emergency δω, δεν παιρνω τηλ την πυροσβεστικη'. Μα δεν βλεπεις καλε μου ανθρωπε απο την Ευρωπη οτι εαν παρεις την πυροσβεστικη τηλ. πρωτα, εχεις καλυτερες πιθανοτητες να σβησεις την φωτια γρηγοροτερα και εαν παρεις το 100, θα παρουν αυτοι την πυροσβεστικη ετσι και αλλιως? 'Εμενε ετσι μου εμαθαν στο σχολειο, ακολουθω το βιβλιο'.
Καταλαβες τι εννοω? Σοβαρα και δεν το λεω αυτο ως κατηγορια ή κατι τετοιο. Ειναι ετσι η κουλτουρα εκει.
Το παραπανω ειναι ενας απο τους κυριοτερους λογους του γιατι οι ΗΠΑ εχουν τοσες πολλες ισχυρες εταιριες εδω και φυσικα κατι τετοιο φερνει 1002 αλλα καλα στον τοπο. Επισης πιο βασικα, ειναι ενας απο τους κυριοτερους λογους που οι ΗΠΑμερικανοι ειναι πιο παραγωγικοι απο ολους σημερα και ηταν ετσι για πολλα χρονια τωρα.
Αυτο το λενε εδω 'Go getter'. Δηλαδη, δεν με νοιαζει what it takes, βρες ενα τροπο να πετυχεις αυτο που μετραει χωρις να σπαταλας χρονο σε λεπτομερειες.
Φυσικα τωρα σκεφτεσε. Ο ΟΗΕ ειναι λεπτομερια. Σιγουρα οχι, ομως προσπαθει επι 12 χρονια να γινει λεπτομερια σιγουρα. Και για αυτο μονο ο ΟΗΕ ειναι υπευθηνος, οχι εμεις.
Τα υπόλοιπα που λες, εσύ τα κατάλαβες, εσύ τα λες...
Μια στιγμη, μια στιγμη τωρα. Εγω διαβαζω ολο το μυνημα σου και παιρνω σοβαρα ολα τα μυνηματα σου. Γιατι ριχνεις το επιπεδο ετσι? Εαν δεν καταλαβες κατι που εγραψα, ρωτα με να στο εξηγησω, ισως να μην το εγραψα καλα, τα ΕΛληνικα οπως βλεπεις ειναι για τα μπαίρια. Γιατι κακιες?