-
Γιατί να στεγάζονται οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ σε σπίτια και δεν παραχωρούνται χώροι σε νοσηλευτικά ιδρύματα, δημόσια ή μη;
Οι τοξικομανείς στην πλειοψηφία τους είναι άκακοι, αλλά συχνά η χρήση ναρκωτικών και λοιπών παραισθησιογόνων ουσιών ή ακόμα χειρότερα η έλλειψή τους τούς ωθεί σε ακραίες πράξεις.Πολλοί λένε 'κακώς αντιδρούν οι περίοικοι', αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω συναντήσει κάποιον που να δέχεται τη δημιουργία κέντρων απεξάρτησης δίπλα στο σπίτι του. Ειδικά οι πολιτικοί, προοδευτικοί και δημοσιογράφοι που 'καταδικάζουν' τέτοιες ενέργειες, γιατί δεν λένε 'μένω στην τάδε περιοχή και θα επιδιώξω να φτιαχτεί κέντρο απεξάρτησης εκεί πέρα';
Είναι σαν το πρόβλημα με τις χωματερές: όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να φύγουν από τα κορεσμένα Λιόσια, αλλά κανείς δεν δέχεται να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ στην περιοχή του. -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Για τις φάρμες θα διαφωνήσω Ηλία. Χωρίς να ειμαι ειδικός, φαντάζομαι ότι η, κάθε ειδους, απομόνωση δε βοηθάει στην επανένταξη. Θα μοιαζει, ολιγον τι, με γκετοποίηση....Επειδή συμφωνώ απόλυτα, μιλάω για φάρμες. Φαντάσου μια φάρμα (ή ένα εργαστήριο, εργοστάσιο, οτιδήποτε που να παράγει κάτι) όπου εργάζονται άτομα υπό απεξάρτηση. Να έρχονται επαφή με τον έξω κόσμο μέσω των σημείων πώλησης των προϊόντων τους, με προμηθευτές για την αγορά πρώτων υλών, με Δημόσιες υπηρεσίες, με τράπεζες, .... Πιστεύω ότι ένα τέτοιο κέντρο - επιχείρηση θα πρόσφερε πραγματικές ευκαιρίες απεξάρτησης και επανένταξης σε νέους, κυρίως, ανθρώπους. Θα κόστιζε απείρως λιγότερο από τα σημερινά κέντρα (αν δεν έβγαζε και κέρδη) και θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν παράδειγμα για την αντικατάσταση κάποιων φυλακών. Πονάει να βλέπεις νέους και χαρισματικούς ανθρώπους μέσα σε κελιά και να μη γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια να βοηθηθούν.
Έχω δει γύρω μου το πρόβλημα μέσα από γνωστούς ανθρώπους αλλά και μέσα από κέντρα πρόληψης και κοινωνικούς λειτουργούς. Θεωρώ πολύ δύσκολο για κάποιον να επανενταχθεί με τα σημερινά συστήματα και δεδομένα, αφού στο ενδιάμεσο δεν έχει τπτ να κάνει! Ο 'αδύναμος χαρακτήρας' θα έπρεπε, για μένα, να μην έχει χρόνο να σκεφτεί το πρόβλημά του. Τα κέντρα, όπως λειτουργούν σήμερα, προσφέρουν μάλλον αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν, απομόνωση και γκετοποίηση...
Edit. Χατσιρόκου, είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σ' αυτό το θέμα, νομίζω.
-
Ο χρήστης 007 έγραψε:
Mate σοβαρα τωρα, πας καλα? Δεν μπορω να καταλαβω πρωτον γιατι γινεσαι επιθετικος. Δευτερον, εγω την αποψη μου ειπα και δεν εθιξα κανενα απ οτι ειπαν παραπανω. Με πιο δικαιωμα λες οτι λεω λαλακιες? Με την ιδια λογικη και εγω μπορω να πω το ιδιο και για σενα τοση ωρα με αυτα που λες που μου φαινονται και λιγο φανατισμενα. Να μιλας καλυτερα σε παρακαλω και στο λεω και ευγενικα. Δεν ειμαι κανας φιλος σου ουτε κανας γνωστος σου.
Τριτον, δεν καταλαβες το ποιντ μου. Εγω δεν ειπα οτι θα βοηθουσε αν γινοταν ενα τετοιο κεντρο στο κολωνακι η οπουδηποτε αλλου γκλαμουρατα. Εγω ειπα οτι ΟΛΑ αυτα τα κεντρα παντα γινονται σε περιοχες οι οποιες ειναι λιγο υποβαθμισμενες. Αυτο εσυ το βρισκεις λογικο? μπορει εσυ να μην εχεις προβλημα με τετοιου ειδους κεντρα (ουτε εγω εχω) αλλα καποιοι αλλοι εχουν. Και κατα τη γνωμη μου δεν ειναι δικαιο αλλες περιοχες να αντιμετωπιζονται διαφορετικα απο αλλες μονο και μονο επειδη ειναι ''γκλαμουρατες'' οπως λες. Απλα τα πραγματα και ελπιζω να εγινα κατανοητος.Τι να πω.... Με αφορμη το ποστ σου ειπα κατι μιλωντας σε β πληθυντικο προσωπο για να μην παρεξηγηθει κανενας και να τα μας.. τσιμπησε ο νεανιας...
Και βεβαια ειναι λογικο να βαλει ενα κρατος τα περιθωριακα ατομα, αρρωστα και μη, σε υποβαθμισμενες περιοχες. Εσυ αν ηταν να αποφασισεις για ενα τετοιο ζητημα, που θα τους εβαζες ?
Στην Εκαλη ??? Ε κυριε Mate ???
Οι ανθρωποι αυτοι εχουν απαρνηθει τη γκλαμουρια κ.λ.π. και μονο αηδια θα τους προκαλουσε να βλεπουν ολα αυτα ....ililias σωστος οταν λες οτι δεν πρεπει να εχουν χρονο να σκεφτονται τα δικα τους..πολυ σωστη κουβεντα
-
Ο χρήστης MANGO έγραψε:
HI HITLERΚαι να φανταστειτε οτι πριν απο 60 χρονια οι παππουδες μας σκοτωναν τους φασιστες σαν κοτοπουλα....
Θα τριζουν τα κοκκαλακια σου παππουλη μου... Αν ζουσες θα τους τουφεκιζες ολους τους ελληναρες.....,..
επέτρεψέ μια διόρθωση...
είναι HEIL HITLER ...
και ακόμα μία, ο χίτλερ δεν είχε σχέση με φασίστες, ας σταματήσουμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.
-
-
Μια λύση θα ήταν μια ΜΟΝΙΜΗ αστυνομική παρουσία μέσα στο ΙΔΙΟ το κτήριο της επανένταξης, αν υπάρχει φόβος (του κόσμου), ότι διάφοροι 'περίεργοι' θα το τριγυρίζουν από έξω.
Σίγουρα, κάποιος είναι υπεύθυνος για το πώς κυλίστηκε στα ναρκωτικά(τα 'δεν ήξερα' δεν είναι δικαιολογία με τόσο πολύ ενημέρωση), αλλά, από τη στιγμή που αυτό έγινε, αν θελήσει να κάνει την προσπάθεια να γλυτώσει από αυτά, θα πρέπει να τον υποστηρίζουμε(πιο πολύ οι ειδικοί, βέβαια).
Έχω δει τι τράβηξε φιλαράκι μου, πώς κατάντησε και πώς κατέληξε...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Για τις φάρμες θα διαφωνήσω Ηλία. Χωρίς να ειμαι ειδικός, φαντάζομαι ότι η, κάθε ειδους, απομόνωση δε βοηθάει στην επανένταξη. Θα μοιαζει, ολιγον τι, με γκετοποίηση....
Επειδή συμφωνώ απόλυτα, μιλάω για φάρμες. Φαντάσου μια φάρμα (ή ένα εργαστήριο, εργοστάσιο, οτιδήποτε που να παράγει κάτι) όπου εργάζονται άτομα υπό απεξάρτηση. Να έρχονται επαφή με τον έξω κόσμο μέσω των σημείων πώλησης των προϊόντων τους, με προμηθευτές για την αγορά πρώτων υλών, με Δημόσιες υπηρεσίες, με τράπεζες, .... Πιστεύω ότι ένα τέτοιο κέντρο - επιχείρηση θα πρόσφερε πραγματικές ευκαιρίες απεξάρτησης και επανένταξης σε νέους, κυρίως, ανθρώπους. Θα κόστιζε απείρως λιγότερο από τα σημερινά κέντρα (αν δεν έβγαζε και κέρδη) και θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν παράδειγμα για την αντικατάσταση κάποιων φυλακών. Πονάει να βλέπεις νέους και χαρισματικούς ανθρώπους μέσα σε κελιά και να μη γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια να βοηθηθούν.
Έχω δει γύρω μου το πρόβλημα μέσα από γνωστούς ανθρώπους αλλά και μέσα από κέντρα πρόληψης και κοινωνικούς λειτουργούς. Θεωρώ πολύ δύσκολο για κάποιον να επανενταχθεί με τα σημερινά συστήματα και δεδομένα, αφού στο ενδιάμεσο δεν έχει τπτ να κάνει! Ο 'αδύναμος χαρακτήρας' θα έπρεπε, για μένα, να μην έχει χρόνο να σκεφτεί το πρόβλημά του. Τα κέντρα, όπως λειτουργούν σήμερα, προσφέρουν μάλλον αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν, απομόνωση και γκετοποίηση...
Edit. Χατσιρόκου, είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σ' αυτό το θέμα, νομίζω.
Τωρα που το διευκρινησες, μάλλον εχεις δικιο
-
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
Μια λύση θα ήταν μια ΜΟΝΙΜΗ αστυνομική παρουσία μέσα στο ΙΔΙΟ το κτήριο της επανένταξης, αν υπάρχει φόβος (του κόσμου), ότι διάφοροι 'περίεργοι' θα το τριγυρίζουν από έξω.Κάτι τέτοιο δεν βοηθάει ακριβώς την ψυχολογία των προς θεραπεία ατόμων...
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Μια λύση θα ήταν μια ΜΟΝΙΜΗ αστυνομική παρουσία μέσα στο ΙΔΙΟ το κτήριο της επανένταξης, αν υπάρχει φόβος (του κόσμου), ότι διάφοροι 'περίεργοι' θα το τριγυρίζουν από έξω.
Κάτι τέτοιο δεν βοηθάει ακριβώς την ψυχολογία των προς θεραπεία ατόμων...
Ας βαλουν ασφαλιτες με πολιτικα ετσι ωστε να μπαγλαρωσουν και κανεναν βαπορα... και να μην ενοχλουν τους υπολοιπους τροφιμους
-
Αφου τα ναρκωτικα κατεκλυσαν τους χωρους διασκεδασης, τα κεντρα των πολεων και τα σχολεια καιρος να ανοιξουν νεες αγορες.
Καθε συνοικια και κεντρο απεξαρτησης/επανενταξης καθε στενο και dealer.
Aντε και εις ανωτερα...
Η πρεζα να μοιραζεται με delivery....
Που να τρεχουν οι 'ασθενεις' στις πιατσες ενω μπορουν να εχουν τη ντρογκα τους στη πορτα τους..... -
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Καθε συνοικια και κεντρο απεξαρτησης/επανενταξης καθε στενο και dealer.To ένα συνεπάγεται το άλλο?
Που να τρεχουν οι 'ασθενεις' στις πιατσες ενω μπορουν να εχουν τη ντρογκα τους στη πορτα τους.....
Διαφωνείς ότι είναι ασθενείς? Προσοχή, δε λέω ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ, αλλά αν ΕΙΝΑΙ.
-
Εγώ σαν κάτοικος του Ευόσμου, θα δεχτώ τους 'ασθενείς' κοντά στο σπίτι μου, αφού πρώτα ανοίξει ένα τέτοιο νοσοκομείο στο Πανόραμα, στην Κηφισιά και στην Εκάλη που έχει και καθαρότερο αέρα. (και στην Μύκονο θα μπορούσε να ανοίξει που φυσάει ο αέρας του Αιγαίου)
Και επειδή τυχαίνει κοντά στο γραφείο μου να έχω το αντίστοιχο 'νοσοκομείο' της Γιαννιτσών μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι 'ασθενείς' σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, από που να αρχίσω και που να τελειώσω, μέρα μεσημέρι κάθε μέρα στην Κουντουριώτου σπάνε τα αυτοκίνητα και κλέβουν ότι βρουν μέσα για να τα πουλήσουν να πάρουν την δόση τους, απειλούν κόσμο για να τους δώσει λεφτά (κυριώς γυναίκες και παιδάκια).
Το χειρότερο βέβαια είναι η ιστορία με τους εμπόρους που μαζεύονται στην γύρω περιοχή και στα στενά με σκοπό να πουλήσουν στους 'ασθενείς'.Σε οποιαδήποτε περιοχή και αν ανοίξει τέτοιο κέντρο είναι αυτομάτως υποβάθμιση.
Άλλο παράδειγμα είναι η περιοχή του Γαλλικού Ινστιντούτου στην Θεσσαλονίκη.Ότι άλλο αναφέρουν διάφοροι κύριοι, διάφοροι δημοσιογράφοι και διάφοροι προοδευτικοί πολιτικοί τα ακούω βερεσέ. Αν θέλουν να θεραπεύσουν τους ναρκομανείς ας τους πάρουν στα σπίτια τους και όχι να τους φορτώσουν σε εμένα.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
To ένα συνεπάγεται το άλλο?
H πραγματικοτητα δυστυχως αυτο εχει δειξει.
Μια βολτα μεχρι το τερμα της οδου Γερανιου θα σε κανει να καταλαβεις τι εννοω....Που να τρεχουν οι 'ασθενεις' στις πιατσες ενω μπορουν να εχουν τη ντρογκα τους στη πορτα τους.....
Ποια ειναι η 'ασθενεια' τους δεν μπορω να καταλαβω ακριβως.
Ειναι καρκινοπαθεις ειναι καρδιοπαθεις εχουν γριππη, εχουν νεφρικη ανεπαρκεια, ειναι ψυχοπαθεις, με λιγα λογια η 'ασθενεια' τους οφειλεται σε κατι που ειναι αναποφευκτο ή μηπως εχουν καποια ασθενεια ωφειλομενη σε εκθεση τους σε δυσμενεις φυσικους ή χημικους παραγοντες, και την οποια εκθεση τους, ηταν αδυνατον να παρακαμψουν/αποφυγουν, πασχουν μηπως απο καποια ασθενεια απο αυτες που ονομαζονται επαγγελματικες, ή μηπως η 'ασθενεια' τους ωφειλεται σε κληρονομικους ή γενετικους παραγοντες?? -
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Μια βολτα μεχρι το τερμα της οδου Γερανιου θα σε κανει να καταλαβεις τι εννοω....Που να τρεχουν οι 'ασθενεις' στις πιατσες ενω μπορουν να εχουν τη ντρογκα τους στη πορτα τους.....
Ειναι καρκινοπαθεις ειναι καρδιοπαθεις εχουν γριππη, εχουν νεφρικη ανεπαρκεια, ειναι ψυχοπαθεις, με λιγα λογια η 'ασθενεια' τους οφειλεται σε κατι που ειναι αναποφευκτο ή μηπως εχουν καποια ασθενεια ωφειλομενη σε εκθεση τους σε δυσμενεις φυσικους ή χημικους παραγοντες, και την οποια εκθεση τους, ηταν αδυνατον να παρακαμψουν/αποφυγουν, πασχουν μηπως απο καποια ασθενεια απο αυτες που ονομαζονται επαγγελματικες, ή μηπως η 'ασθενεια' τους ωφειλεται σε κληρονομικους ή γενετικους παραγοντες??Συγκρατούμαι, συγκρατούμαι...
-
Στην πόλη μου (Λάρισα) υπάρχει ένα κέντρο απεξάρτησης, η γνωστή σε κάποιους ΕΞΟΔΟΣ. Βρίσκεται εκτος πόλης, σε απόσταση περίπου 2 χλμ και η εγγυς περιοχή δε κατοικείται, παρα μόνο βρίσκονται κοντά μια βιομηχανία μπετόν, μια αλλη επιχείρηση (δε γνωρίζω αντικείμενο) και λίγο πιο μακριά ενα κέντρο διασκέδασης (οπου γίνονται δεξιώσεις γάμων κλπ). Η περιοχή αν και δε μπορέι να χαρακτηριστεί δασώδης, έχει αρκετά μεγάλα δέντρα και γύρω-γύρω καμπο και θα μπορούσαμε μάλλον να πούμε οτι είναι εξοχή. Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε λοιπόν οτι εκεί που βρίσκεται α) δεν ενοχλεί κανέναν, β) λειτουργεί μαλλον οπως πολύ ωραία και σωστά περιέγραψε Hachiroku GR... (την αποτελεσματικότητά του ως κέντρου δε τη γνωρίζω) γ) την ύπαρξη του τη γνωρίζουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, αφου είναι μακριά. Απο κει και πέρα απ' οτι ξέρω (απο άτομο που σπουδαζαμε μαζί και ηταν σε διαδιακασία επανένταξης), αφου τελειώσουν το πρόγραμμα οι πρώην τοξικομανείς, μεταφέρονται σε συγκεριμμένα διαμερίσματα που έχει ενοικιάσει η κοινότητα (ισως είναι και ιδιόκτητα, δε γνωρίζω λεπτομέρειες) και τα οποία δεν είναι απαραίτητα όλα μαζί, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία της επανένταξης...Τα διαμερίσματα αυτά είναι μέσα στην πόλη κανονικά, αλλα λεπτομέρειες δε γνωρίζω...Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα στον τοπικό τύπο και καναλια , παρόλο που η κοινότητα υπάρχει και λειτουργεί χρόνια, εγω τουλάχιστο, δεν έχω ακούσει να έχει δημιουργηθεί καποιο ζήτημα....
Αυτά, για το θέμα των κέντρων επανένταξης κλπ...Απο κει και πέρα....
Ο χρήστης MANGO έγραψε:
Και χρηστης να εισαι οταν βλεπεις πως καποιοι θα σου κολλησουν την ταμπελα του πρωην ναρκομανη και πως θελουν να εισαι μακρυα τους ενω δεν σε γνωριζουν και δεν τους πειραξες ποτε.. ε δεν σου δινει και πολυ κουραγιο να συνεχισεις.. ισα ισα που σε σπρωχνει πιο βαθυα....
Ετσι είναι φίλε MANGO, αλλα...
...Aν του δώσουμε εσύ κι εγώ την ευκαιρία να ενταχθεί ξανά, και εφόσον έχει περάσει με επιτυχία την αποτοξίνωση, ούτε θα σε σκοτώσει, ούτε θα σε κλέψει, και τις κακές παρέες θα τις κόψει....
'Ε, τι να κάνουμε κι εμείς', θα μου πείτε. 'Οι επιχειρηματίες πρέπει να τους πάρουν και να τους δώσουν δουλειά, το κράτος να φτιάξει κι άλλα κέντρα, η εκκλησία, ο θεός,....'... Εμείς να μην κουνηθούμε κι ό,τι θέλει ας γίνει, έτσι; ...................
Εγω είμαι ενας τέτοιος επιχειρηματίας... (ή μαλλον καλύτερα ελευθερος επαγγελματίας..)
Το θέμα ξέρεις ποιο είναι? Πως οπως λεέι κι ο Krus, έδωσα 2 φορές την ευκαιρία σε 2 διαφορετικά άτομα (1 αγόρι κι 1 κορίτσι), αλλα δε μου βγήκε σε καλό...Την πρώτη φορά ηταν μια κοπέλα την οποία είχα προσλαβει ως πωλήτρια (έχω κατάστημα με ανδρικά ρούχα)...Μετά απο 2 εβδομάδες άρχισε να έρχεται μαστουρωμένη στη δουλειά....(αφου πρώτα είχε αρχίσει ν' αργεί 1 με 1μιση ωρά το πρωί)....Της είπα την πρώτη φορά να πάει στο σπίτι της να 'ξεκουραστεί' και να έρθει την αλλη μέρα για δουλειά....ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....( κόσμος μέσα στο μαγαζί, να παρακολουθεί το σκηνικό τώρα).Την πήρα με τρόπο και την έκρυψα στην αποθήκη και καλά να την τακτοποιήσει....Εκείνη πήγε και σωριάστηκε κι εγω αντι να κοιτάω τη δουλειά μου, πρόσεχα εκείνη ανα διαστήματα μη πεσει σε κανα κώμα ή λιποθυμησει ή πάθει οτιδήποτε άλλο.Μετά απο λίγες μέρες ξανα τα ίδια....Ν α μη στα πολυλογώ, οταν τελικά της είπα να σταματήσει τη δουλειά (με τρόπο εννοείται), έβαλε τις φωνές μεσα στο μαγαζί και μετά απο 2 μέρες έφερε και το φίλο της (στα ιδια χάλια εννοείται) να κάνει τσαμπουκά γιατι την έδιωξα...!!!!
Την 2η φορά πήρα εναν νεαρό για πωλητή....Ηρθε μονος του ζήτησε δουλειά, τον προσέλαβα αλλα κατι δε μου πήγαινε καλά στην οψη του και την ομιλία του....Δε του είπα τίποτα στην αρχή μιας και κατα τ' αλλα έδειχνε πρόθυμος και ορεξάτος να μάθει τη δουλειά και να μέινει μαζί μας....Περιττό να πω οτι ηταν συνεπέστατος στο ωράριο του και πολύ υπεύθυνος..Αυτό μάλιστα που τον ανέβασε κι αλλο στα μάτια μου, ηταν οτι μετα απο 2 εβδομάδες ήρθε και μου είπε μόνος του οτι είναι πρώην χρήστης κι οτι έχει τελειώσει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα της ΕΞΟΔΟΥ....Του άρεσε μάλιστα η δουλειά και ηθελε παρα πολύ να μείνει μαζί μας και με παρακάλεσε να μη τον διώξω τώρα που ήξερα την αλήθεια....Θαύμασα το θάρρος και την ειλικρίνιά του και αποφάσισα να τον κρατήσω (αισθανόμενος μάλιστα μεγάλη χαρά που θα έδινα την ευκαιρία σε καποιον συνανθρωπο που είχε περάσει τετοιο Γολγοθά, να επανενταχθεί στην κοινωνία)....Το αποτέλεσμα???? Μετά απο ενα μηνα εφυγε απροειδοποιητα κι εγω έμεινα χωρίς προσωπικό τη στιγμή που το χρειαζόμουν (είχα μια κοπέλα ακόμα, αλλα η δουλειά δεν έβγαινε.....)Βέβαια ζημιά άμεση δεν επαθα, αλλα οσο να 'ναι....καταλαβαίνεις...Δεν ξέρω αν τα παιδιά αυτά εκτος της ταλαιπωρίας και της ζημιάς που μου κάνανε, με κλέψανε κιόλας, αλλα οπως και να 'χει ομολογώ πως απο δω και πέρα δε προκειται να το επαναλάβω αυτό που έκανα....Καλή η φιλανθρωπία, αλλα τη δική μου επιχείρηση δε τη μετατρέπω σε φιλανθρωπικό ιδρυμα και μάλιστα σε βάρος δικό μου και της οικογένειάς μου!! Οσο σκληρό κι αν ακούγεται...Γι΄αυτό μην αδικείτε αυτούς που αντιτιθενται σε τέτοια θέματα...Δε γνωρίζετε τι εμπειρίες εχει ο καθένας....Φιλικά....
Spartan -
Ειναι καρκινοπαθεις ειναι καρδιοπαθεις εχουν γριππη, εχουν νεφρικη ανεπαρκεια, ειναι ψυχοπαθεις, με λιγα λογια η 'ασθενεια' τους οφειλεται σε κατι που ειναι αναποφευκτο ή μηπως εχουν καποια ασθενεια ωφειλομενη σε εκθεση τους σε δυσμενεις φυσικους ή χημικους παραγοντες, και την οποια εκθεση τους, ηταν αδυνατον να παρακαμψουν/αποφυγουν, πασχουν μηπως απο καποια ασθενεια απο αυτες που ονομαζονται επαγγελματικες, ή μηπως η 'ασθενεια' τους ωφειλεται σε κληρονομικους ή γενετικους παραγοντες??Συγκρατούμαι, συγκρατούμαι...
Μην συγκρατείσαι και πες μας, γιατί εγώ γιατρός δεν είμαι όπως εσύ και δεν μπορώ να πω ακριβώς ποια είναι η ασθένειά τους. Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ κοντινό σε ψυχασθένεια (ή ψυχοπάθεια?) η εξάρτηση από ουσίες, αλλά μια επιστημονική γνώμη είναι απαραίτητη εδώ.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Μην συγκρατείσαι και πες μας, γιατί εγώ γιατρός δεν είμαι όπως εσύ και δεν μπορώ να πω ακριβώς ποια είναι η ασθένειά τους. Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ κοντινό σε ψυχασθένεια (ή ψυχοπάθεια?) η εξάρτηση από ουσίες, αλλά μια επιστημονική γνώμη είναι απαραίτητη εδώ.Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών θεωρούνται ψυχιατρικές διαταραχές.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ουσιοεξάρτησης είναι η βιολογική προδιάθεση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, γενετικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ψυχιατρική συννοσηρότητα καθώς κάποια φάρμακα-ενισχυτές.
Εκτός από αυτά τα 'επιστημονικά', υπάρχει και η άλλη πλευρά του θέματος: Το γεγονός ότι κάποιος χρειάζεται περίθαλψη και βοήθεια λόγω ενός λάθους του, σημαίνει ότι πρέπει να την αρνηθούμε;
Αν κάποιος χτυπήσει κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητά του που την ασκεί με σκοπό την ευχαρίστηση (πχ. τραυματισμός σε άθλημα, τρακάρισμα) ή ακόμα και αν έχει προβλήματα λόγω χρόνιας επιβλαβούς συνήθειας (κάπνισμα) παύει να δικαιούται τη βοήθειά μας;
Για σκέψου ΚΡΙΕΖΑ....
edit-μπέρδεμα με τα quotes
-
Εκτός από αυτά τα 'επιστημονικά', υπάρχει και η άλλη πλευρά του θέματος: Το γεγονός ότι κάποιος χρειάζεται περίθαλψη και βοήθεια λόγω ενός λάθους του, σημαίνει ότι πρέπει να την αρνηθούμε;Αυτό είναι και το δικό μου μη-ιατρικό point. Καλό είναι πάντως που μας τα ειπες από την ιατρική πλευρά.
-
Εκτός από αυτά τα 'επιστημονικά', υπάρχει και η άλλη πλευρά του θέματος: Το γεγονός ότι κάποιος χρειάζεται περίθαλψη και βοήθεια λόγω ενός λάθους του, σημαίνει ότι πρέπει να την αρνηθούμε;Αν κάποιος χτυπήσει κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητά του που την ασκεί με σκοπό την ευχαρίστηση (πχ. τραυματισμός σε άθλημα, τρακάρισμα) ή ακόμα και αν έχει προβλήματα λόγω χρόνιας επιβλαβούς συνήθειας (κάπνισμα) παύει να δικαιούται τη βοήθειά μας;
Για σκέψου ΚΡΙΕΖΑ....
Καταρχην εγω δεν εγραψα οτι πρεπει να τους αρνηθουμε τη βοηθεια.
Με δυο μικρες παρατηρησεις.
**Οχι ιδρυοντας κεντρα απεξαρτησης/επανενταξης μεσα σε γειτονιες.
(Μια πολυ καλη ιδεα ειναι αυτη που λεει ο ililias πιο πανω.)
**Για να βοηθησεις καποιον πρεπει ο ιδιος πρωτα απολα να θελει τη βοηθεια και πριν απολους να θελει να βοηθησει ο ιδιος τον εαυτο του....
Οσο για τα αλλα τα επιστημονικα δεν μπορω να καταλαβω τι ειδους προδιαθεση ή δεν ξερω πως τα ειπε ο charmak66 οδηγουν ενα νεο να κανει χρηση εκστασυ ας πουμε επειδη μεσω αυτου θα μπορεσει να 'αποδωσει' στο ρεηβ παρτυ.
Για μενα η εισοδος στα ναρκωτικα ειναι καθαρα θεμα επιδειξης και 'μαγκιας' απο ατομα που στις 99 απο τις 100 περιπτωσεις εχουν μαθει να τα βρισκουν ολα ετοιμα, που ποτε στη ζωη τους δεν ενοιωσαν το θεμα της ευθυνης, που ποτε δεν αναρωτηθηκαν πως και ποσο ευκολα ή δυσκολα βγαινει το μεροκαμματο....
Τοσο απλα.
Τα υπολοιπα περι προδιαθεσης κακουργας κενωνιας κακου πατριου, αλκοολικης μανας κερβερου αφεντικουκαι βιζιτους αδερφης ειναι απλες φιλολογιες.
Ξερω παααρα πολλους που αντιμετωπιζαν παρομοιες καταστασεις (αλκοολικοι και οι δυο γονεις,πεταγμα στο δρομο επειδη δεν ειχαν να πληρωσουν το νοικι κλπ κλπ) και κανενας δεν εγινε ναρκομανης....
Αντιθετα τους δυο τρεις που ξερω και ειναι χρηστες ηταν παντα τα παιδια που δεν τους ελειπε τιποτα (αν και απο φτωχες οικογενειες) που ηταν οι μαγκες της παρεας που ηταν παντα in και πρωτοι και τα καλοκαιρια την εβγαζαν στα καφενεια ενω εμεις οι αλλοι ειμαστε ή στην οικοδομη ή στο χωραφι,που επερναν τα λεφτα (ετοιμα παντα) για το φροντηστηριο και τα χαλουσαν στα ποδοσφαιρακια και (αργοτερα) στα ηλεκτρονικα που αναγκαζαν τους γονεις τους να κανουν το σκατο τους παξιμαδι για να τους παρουν παπι και φιλουσαν κατουρημενες ποδιες για να τους βγαλουν απο το κρατητηριο κλπ κλπ.... -
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Για μενα η εισοδος στα ναρκωτικα ειναι καθαρα θεμα επιδειξης και 'μαγκιας' απο ατομα που στις 99 απο τις 100 περιπτωσεις εχουν μαθει να τα βρισκουν ολα ετοιμα, που ποτε στη ζωη τους δεν ενοιωσαν το θεμα της ευθυνης, που ποτε δεν αναρωτηθηκαν πως και ποσο ευκολα ή δυσκολα βγαινει το μεροκαμματο....
Τοσο απλα.
Τα υπολοιπα περι προδιαθεσης κακουργας κενωνιας κακου πατριου, αλκοολικης μανας κερβερου αφεντικουκαι βιζιτους αδερφης ειναι απλες φιλολογιες.
Ξερω παααρα πολλους που αντιμετωπιζαν παρομοιες καταστασεις (αλκοολικοι και οι δυο γονεις,πεταγμα στο δρομο επειδη δεν ειχαν να πληρωσουν το νοικι κλπ κλπ) και κανενας δεν εγινε ναρκομανης....Μάιστα!
Τι να πω; Εσύ ξέρεις καλύτερα...
Κέντρο επανένταξης ΟΚΑΝΑ. Πόσο σάπια κοινωνία είμαστε?