-
Δεν μιλούσα για τον Αρχιμήδη αλλα γενικά, για να πω την αλήθεια είχα ξεχάσει τελειως την πυρπόληση του ρωμαϊκου στόλου (δεν μπορω να πω οτι ειμαι και τόσο καλός στην ιστορία )
Αλλα μια και μου το θύμησες. Αυτό το ιστορικό γεγονός είναι γνωστό.....αλλα σχέδια για τα κάτοπτρα αυτά ή ίσως άλλα παρόμοια (αφου το έκαναν σε συνθήκες μάχης σημαίνει οτι ή το είχαν ξανακάνει ή τουλάχιστον το είχαν σχεδιασει/πειραματιστεί) δεν βρέθηκαν απ'όσο γνωρίζουμε, μόνο γραπτες αναφορες.
Μπορεί να κινδυνεύω να γίνω τελείως γραφικός με αυτό που θα πω, αλλά ώρες ωρες πετυχένω την εκπομπή του Λιακοπουλου, και βλέπω αυτο το υπέροχο βιβλίο 'Που κρύβονται τα αρχαια ελληνικα χειρόγραφα;' και μετά αναριωτιέμαι.... μήπως? .....και αν οχι τοτε που είναι??? ΟΕΟ???
Μα οι τεχνολογίες και οι πολιτισμοί αφηνουν πίσω τους κατάλοιπα. Στα νησιά του Πάσχα βρήκαν τα τεράστια αγάλματα αλλά και ειδώλια και ποιός ξέρει τι άλλο...
Λογικό το ερωτημά σου και απασχολεί και εμένα. Αλλά σκεφτομαι οτι είμαστε σε ενα κομμάτι γής οπού έχουν περάσει σχεδον όλοι οι λαοί της μεσογείου, ίσως οι τόσοι πόλεμοι και αλλάγες που έχουν γίνει να έχουν εξαφανίση τα κατάλοιπα.... Λογικά κάτι θα έπρεπε να είχε....
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Κάτι άλλο που δεν πολυκαταλαβαίνω είναι σε ποιά περίοδο 'χάθηκε' αυτή η υποτιθέμενη προηγμένη τεχνολογία (και με ποιόν τρόπο άραγε;)Αυτό θα προυπέθετε μία τεράστιας κλίμακας μεταβολή στόν πλανήτη,η οποία θα στερούσε από το κυρίαρχο είδος τής εποχής,τον φυσικό του βιότοπο.
Οι λόγοι που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν αυτό καί που μπορεί να πάει εμένα το μυαλό μου,είναι:
-Φυσικά αίτια,όπως:αλλαγή του κλίματος που θα οφείλεται σε ηφαιστιακή δράση ή μεταβολή του άξονα περιστροφής του πλανήτη ή αντιστροφή του μαγνητικού του διπόλου
-καταστροφή απο πτώση κάποιου μετεωρίτη/αστεροειδή/κομήτηκαί τέλος
-αυτοκαταστροφή λόγω υψηλού πολιτισμού
(άν έχετε τίποτα άλλο κατα νού γράψτε το)
Τα δύο πρώτα σενάρια,από όσο γνωρίζω έχουν αποδειχτεί ότι έχουν συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν
-
πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο homo sapiens δεν είναι συνέχια του homo Neaterdahl. Αλλά συγγενικά ανθρώπινα είδη.
Το πόσα έχουμε ανακαλύψει και το πόσα θα ανακαλύψουμε ακόμα δεν το ξέρει κανείς.
Οπως ειπώθηκε, μπορεί να μιλάμε για άλλου είδους τεχνολογία.
Η εξαφάνιση ενός πολιτισμού σαφώς και μπορεί να συμβεί. Οι Ασσύριοι άφησαν ελάχιστα δείγματα όπως και οι Σουμέριοι. Οι Ιξώς απολύτως κανένα. Μια απλή αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη.Να τονίσω ότι τα Λιακοπούλεια πονηματα με αφήνουν παγερά αδιάφορο.
Ελληνες από τον Αλφα και αλλα εδώδιμα και αποικιακά.Ομως πάντα αναρωτιόμουν και απορούσα για το τι πραγματικά να σημαίνουν όλες αυτές οι αναφορές της Μυθολογίας (Ελληνικής και ξένης).
Τάλως, Βαβέλ, Ιωνάς, Ιώβ, Νώε, Δαίδαλος, Φρίξος (?) και Ελλη, Αθλοι του Ηρακλέους, Δευκαλίων, Δωδεκάθεο, Γκιλγαμές, Μάγια, Ινκας, Ιθαγενείς Αυστραλίας, Ηφαιστος, Ιπποκράτης κλπ κλπ κλπ
Είναι πολλά για να είναι σύμπτωση. Αλλά τι σημαίνουν? Αυτό με προβληματίζει?
-
Ο χρήστης MichalisCorsa έγραψε:
Δεν μιλούσα για τον Αρχιμήδη αλλα γενικά, για να πω την αλήθεια είχα ξεχάσει τελειως την πυρπόληση του ρωμαϊκου στόλου (δεν μπορω να πω οτι ειμαι και τόσο καλός στην ιστορία )Αλλα μια και μου το θύμησες. Αυτό το ιστορικό γεγονός είναι γνωστό.....αλλα σχέδια για τα κάτοπτρα αυτά ή ίσως άλλα παρόμοια (αφου το έκαναν σε συνθήκες μάχης σημαίνει οτι ή το είχαν ξανακάνει ή τουλάχιστον το είχαν σχεδιασει/πειραματιστεί) δεν βρέθηκαν απ'όσο γνωρίζουμε, μόνο γραπτες αναφορες.
Πάντως στα links που έβαλα υποστηρίζεται η άποψη οτι η πυρπόληση του ρωμαικού στόλου με κάτοπτρα ήταν μύθος
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο homo sapiens δεν είναι συνέχια του homo Neaterdahl. Αλλά συγγενικά ανθρώπινα είδη.Που κατοίκησαν καί ταυτόχρονα τόν πλανήτη για πολλά χρόνια
Το πόσα έχουμε ανακαλύψει και το πόσα θα ανακαλύψουμε ακόμα δεν το ξέρει κανείς.
Οφείλουμε όμως να θεωρούμε ώς αξιοπιστότερα αυτά τα οποία έχουμε ανακαλύψει μέ επιστημονική έρευνα έστω καί άν είναι ημιτελή για τήν ώρα (ότι καλύτερο μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε λέω εγώ) απο θεωρείες που βασίζονται σε απλές συμπτώσεις;
Ναί με τα δύο χέρια απο μένα.Οπως ειπώθηκε, μπορεί να μιλάμε για άλλου είδους τεχνολογία.
Η εξαφάνιση ενός πολιτισμού σαφώς και μπορεί να συμβεί. Οι Ασσύριοι άφησαν ελάχιστα δείγματα όπως και οι Σουμέριοι. Οι Ιξώς απολύτως κανένα. Μια απλή αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη.Αλλου είδους τεχνολογία;
Θα πρέπει να βρούμε τί είδους τεχνολογία θα ήταν για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τότε.Να τονίσω ότι τα Λιακοπούλεια πονηματα με αφήνουν παγερά αδιάφορο.
Ελληνες από τον Αλφα και αλλα εδώδιμα και αποικιακά.αυτό μας έλειπε
Ομως πάντα αναρωτιόμουν και απορούσα για το τι πραγματικά να σημαίνουν όλες αυτές οι αναφορές της Μυθολογίας (Ελληνικής και ξένης).
Τάλως, Βαβέλ, Ιωνάς, Ιώβ, Νώε, Δαίδαλος, Φρίξος (?) και Ελλη, Αθλοι του Ηρακλέους, Δευκαλίων, Δωδεκάθεο, Γκιλγαμές, Μάγια, Ινκας, Ιθαγενείς Αυστραλίας, Ηφαιστος, Ιπποκράτης κλπ κλπ κλπ
Είναι πολλά για να είναι σύμπτωση. Αλλά τι σημαίνουν? Αυτό με προβληματίζει?
Είναι πάμπολλα τα αφηγούμενα Νίκο,αλλά μήν ξεχνάς ότι τό ανθρώπινο γένος έχει τήν δυνατότητα να πλάθει ιστορίες άπό τήν μέρα τής εμφάνισής του στόν πλανήτη,σύν το γεγονός ότι η περισσότερο απίστευτη ιστορία εντυπωσιάζει τούς ακροατές καί αρέσκονται να τήν διατηρούν επαναλαμάνοντάς τες,σύν το γεγονός ότι τό να λές πετυχημένα ψέμματα καί να μήν μπορούν να τα ξεσκεπάσουν εύκολα....αρέσει.
Δέκα κυνηγοί τής ίδιας παρέας,καί όλοι ισχυρίζονται ότι αυτοί σκοτώσανε το γουρούνι!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Η εξαφάνιση ενός πολιτισμού σαφώς και μπορεί να συμβεί.
Σαφώς και μπορεί να συμβεί: η Ρώμη σχεδόν ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ 100%, έναν ολόκληρο πολιτισμό, τους Καρχιδόνιους και μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά διαστρέβλωσε την ιστορία και τους έκανε να φαίνονται ότι έκαναν ανθρωποθυσίες.
Όσοι Καρθαγίνιοι διασώθηκαν και δεν σκοτώθηκαν από τη Ρώμη, αφομοιώθηκαν από αυτήν με σχέδιο. Σε πολλές ρωμαϊκές επιγραφές βρίσκουμε 'ρωμαϊκά' σύμβολα αρχαίας θεότητας χαραγμένα από 'ρωμαίους' πολίτες, που όμως ήταν η κυρίαρχη κεντρική θεότητα των Καρθαγίνιων. -
Στον αφανισμό του Νεάντερνταλ συνέβαλε σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους και ο ίδιος ο Homo sapiens. Τους εξόντωσε.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Στον αφανισμό του Νεάντερνταλ συνέβαλε σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους και ο ίδιος ο Homo sapiens. Τους εξόντωσε.Πολυ σωστα...
Οι homo sapiens ηταν πιο προηγμενοι απο τους neardental και χρησιμοποιουσαν πιο «περιπλοκα» εργαλεια...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάντως.
Εγώ έχω μια συγκεκριμένη και, υποκειμενικά τεκμηριωμένη άποψη πάντως, λόγω προσωπικής... εμπειρίας, όσο και αν αυτό σας φαίνεται γελοίο.Αν καταφέρουμε η παρούσα ομάδα και κάνουμε συνάντηση κάπου (όχι πίστα
Ευχαρίστως να σας πω αυτά τα δύο τρία πράγματα που ξέρω.
Σας εγγυώμαι ότι θα με θεωρήσετε ...περίεργο.
Αυτά, δυστυχώς, δεν γράφονται.Πάντως, για εμένα δεν υπάρχει θέμα. Σαφώς και ορισμένες αναφορές δείχνουν με το δάκτυλο τεχνολογικά προηγμένες κατασκευές. Απλά για αντιληφθείς τα γραφόμενα (σε μυθολογικά κλπ κείμενα) πρέπει να έχεις ο ίδιος πολύ καλή γνώση της τεχνολογίας σήμερα (όχι μόνο ότι μαθαίνουμε από τα περιοδικά).
Φιλικά,
ΚώσταςΚώστα,φαντάζομαι ότι βλέπεις καί εσύ ο ίδιος τό 'άκυρο' τής δημοσίευσής σου έ;
Εάν έχεις να δώσεις κάτι σοβαρό,τότε τί θα πεί 'δέν γράφονται';Α, θέλει πολύ γράψιμο. Από κοντά Αλλά με προκαλείς (είμαι σίγουρος ότι το κάνεις επίτηδες).
Μια περίληψη είναι ότι πιτσιρικάς έβλεπα ένα όνειρο συνεχώς, τελειως άσχετο με οποιοδήποτε βίωμα, ανάγνωσμα ή το περιβάλλον μου, πολύ έντονο, πολύ σημειολογικό πολύ 'χρωματιστό' με έντονες λεπτομέρειες. Επίσης, πάντοτε είχα τη δυνατότητα να βλέπω ότι όνειρο θέλω (να ο τρελός) και προσπαθούσα πολύ έντονα να αλλάξω αυτό το όνειρο ή να το ακυρώσω. Άδικα. Αυτό εκεί!! Μια φορά τη βδομάδα για κανένα εξάμηνο, και αργότερα που και που!!
Αργότερα, τυχαία (να και πάλι ο τρελός) είδα σχεδόν όλα αυτά που έβλεπα από που προέρχονταν (αλχημιστικά σύμβολα με λογική σειρά!!!!). Εκείνο τον καιρό, επίσης, είχα μια τρομακτική έφεση στο να σχεδιάζω κάποια πράγματα τα οποία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ πουθενά... Αλλά σήμερα.... υπάρχουν ως τεχνολογικές εφαρμογές. (τρελός νούμερο τρία +φαντασμένος).
Αυτά και άλλα αλλού. Αρκετά γιατί ξέρω ότι τώρα έρχονται τα σχόλια -
αν ησουν και πιο συγκεκριμενος...
-
Οι συλλογισμοί και οι απορίες μου ενταθηκαν μετά την βήμα προς βήμα επιβεβαίωση των περιγραφομένων στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Δύο Επη που αποδίδονται στον Ομηρο αλλά πρόκειται για καταγραφή προφορικών παραδόσεων.
Εφόσον η Τροία αποδεδειγμενα ήταν εκει και έγινε ο πόλεμος, γιατι να μην θεωρησουμε ότι και τα άλλα αναφερόμενα έχουν αλήθεια μέσα τους.
Θεωρούμε π.χ. ότι ο λόγος που αναφέρεται σαν αιτία του τρωικού πολέμου δεν είναι -φυσικά- η Ελενη αλλά τα διόδια των πλοίων από τα Δαρδανέλια.
Αυτό όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα που περιγράφεται στην Ιλιάδα.Θεωρούμε π.χ. ότι ο Οδυσσέας μάλλον εξερευνήσεις έκανε προς εύρεση νέων χωρών και πλούτου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέρασε από αυτά τα μέρη.
Με το άλλη τεχνολογία αναφέρομαι σε κάτι που εμείς ακόμα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Παράδειγμα το Υγρόν Πυρ των Βυζαντινών. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε την σύνθεσή του ούτε την τεχνική χειρισμού του επάνω σε ένα ξύλινο πλοίο. Και αυτό είναι μια αναφορά σε κάποια κείμενα.
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Στον αφανισμό του Νεάντερνταλ συνέβαλε σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους και ο ίδιος ο Homo sapiens. Τους εξόντωσε.Είναι νόμος τής φύσης αυτός.
Ποτέ καί πουθενά δέν συμβιώνουν δύο άμεσα ανταγωνιστικά είδη.
Η προσαρμόζεται τό ένα καί επιβιώνει,ή εξαλείφεται λόγω κατωτερώτητας -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Στον αφανισμό του Νεάντερνταλ συνέβαλε σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους και ο ίδιος ο Homo sapiens. Τους εξόντωσε.
Είναι νόμος τής φύσης αυτός.
Η προσαρμόζεται τό ένα καί επιβιώνει,ή εξαλείφεται λόγω κατωτερώτηταςΕτσι είναι. Αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο πρόγονος του homo sapiens. Από ποιό είδος προήλθε? Και οι Αββορίγγινες τι είναι? Πως πήγαν στην Αυστραλία?
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Α, θέλει πολύ γράψιμο. Από κοντά Αλλά με προκαλείς (είμαι σίγουρος ότι το κάνεις επίτηδες).
Μια περίληψη είναι ότι πιτσιρικάς έβλεπα ένα όνειρο συνεχώς, τελειως άσχετο με οποιοδήποτε βίωμα, ανάγνωσμα ή το περιβάλλον μου, πολύ έντονο, πολύ σημειολογικό πολύ 'χρωματιστό' με έντονες λεπτομέρειες. Επίσης, πάντοτε είχα τη δυνατότητα να βλέπω ότι όνειρο θέλω (να ο τρελός) και προσπαθούσα πολύ έντονα να αλλάξω αυτό το όνειρο ή να το ακυρώσω. Άδικα. Αυτό εκεί!! Μια φορά τη βδομάδα για κανένα εξάμηνο, και αργότερα που και που!!
Αργότερα, τυχαία (να και πάλι ο τρελός) είδα σχεδόν όλα αυτά που έβλεπα από που προέρχονταν (αλχημιστικά σύμβολα με λογική σειρά!!!!). Εκείνο τον καιρό, επίσης, είχα μια τρομακτική έφεση στο να σχεδιάζω κάποια πράγματα τα οποία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ πουθενά... Αλλά σήμερα.... υπάρχουν ως τεχνολογικές εφαρμογές. (τρελός νούμερο τρία +φαντασμένος).
Αυτά και άλλα αλλού. Αρκετά γιατί ξέρω ότι τώρα έρχονται τα σχόλιαθα σχολίαζα Κώστα,αλλά δέν κατάλαβα τίποτα.
Τρελά όνειρα έβλεπα καί εγώ καί ακόμα βλέπω,ίσως καί όλοι οι άνθρωποι να το παθαίνουν αυτό.
τέσπα,ειλικρινά δέν κατάλαβα -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ετσι είναι. Αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο πρόγονος του homo sapiens. Από ποιό είδος προήλθε? Και οι Αββορίγγινες τι είναι? Πως πήγαν στην Αυστραλία?
Τό ότι δέν έχει βρεθεί (ίσως-δέν γνωρίζω) ο άμμεσος πρόγονος του σάπιενς,τί σημαίνει;
Οτι δέν θα βρεθεί στό μέλλον;Α,υπήρχε ακόμα ένα σύγχρονο μέ τόν σάπιενς ανθρωπάκι (Χόμπιτ το ονομάσανε) σέ κάποια νησιά τού Ινδικού,μέ μέγεθος σε πλήρη ανάπτυξη κοντά στό ένα μέτρο
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Είναι νόμος τής φύσης αυτός.
Η προσαρμόζεται τό ένα καί επιβιώνει,ή εξαλείφεται λόγω κατωτερώτηταςΝαι ναι! Οταν μιλαμε για εξοντωση δεν αναφερουμε απαραιτητα αμεση εξοντωση (σφαγη δηλαδη).
Παντως με τα τωρα δεδομενα πριν απο 50.000 χρονια υπηρχαν 4 ειδη του γενους Homo στον πλανητη. Τα H.sapiens, H.erectus, H.Neaterdalensis και το προσφατως ανακαλυφθεν H.florensiensis.Η προοδος τα εφερε πιο κοντα και τα οδηγησε σε αναγτωνισμο και επικρατηση του Κρο-Μανιον.
-
Θα βρεθεί αυτό είναι σίγουρο.
Αλλά για μένα δείχνει το μέγεθος των όσων δεν γνωρίζουμε Αντρέα.
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι είμαστε απόγονοι των Νεάντερνταλ. Οχι πιά.Ετσι ψάχνομαι και για όλα αυτά που διαβάζω στα διάφορα βιβλία σχετικά με Μύθους ή γεγονότα που περιγράφονται.
Τι νομίζω?
Οτι αυτά που διαβάζουμε (π.χ. περί Τάλω) είναι τα απομεινάρια του πολιτισμού που υπήρχε πριν τον Κατακλυσμό. Κάτι σαν αυτό που θα απέμενε από τον δικό μας στην περίπτωση Πυρηνικού πολέμου. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ετσι είναι. Αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο πρόγονος του homo sapiens. Από ποιό είδος προήλθε? Και οι Αββορίγγινες τι είναι? Πως πήγαν στην Αυστραλία?Τι εννοεις κουκ;
-
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σήμερα φυλογενετικό δέντρο, πριν από 4 εκ. χρόνια περίπου υπήρχαν δύο γένη: Homo και Aυστραλοπίθηκος [νότιος δηλαδή] Αφαρένσις. Στα περίπου δυόμιση εκ. χρόνια από το γένος Homo, προκύπτει ο habilis, ενώ από τους αυστραλοπιθήκους ο africanus, ο οποίος έχει δώσει δείγματα στο ανθρωπολογικό αρχείο για περίπου μισό εκ. χρόνια, και ο bosei που φτάνει μέχρι το 1εκ. χρόνια πριν.
Από τον Africanus προέρχεται ο robustus που τον συναντάμε από 2κάτι έως 1.5 εκ. χρόνια πριν.Από τους Homo, ο erectus διαρκεί από 2εκ. μισό εκ. χρόνια πριν, οπότε και δίνει τη θέση του στον πιο εξελιγμένο Sapiens.
Τώρα, ο Νεάντερταλ θεωρείται ουσιαστικά ένας αρχαικός sapiens.
Με τον Sapiens εχει μια ομοιότητα: περίπου ίδια κρανιακή χωρητικότητα, δηλ. περίπου τον ίδιο σε όγκο εγκέφαλο.
Έχει όμως ομοιότητες και με τον Erectus: επίμηκες χαμηλό κρανίο και προεξέχοντα οφρυικά τόξα.
Όμως έχει και ορισμένα δικά του αποκλειστικά χαρακτηριστικά, όπως η έντονη προεξοχή της μεσοπροσωπικής περιοχής.
Οι Νεάντερταλ φαίνεται ότι ήταν πιο γεροδεμένοι από τους 'Σοφούς', με κοντά πόδια.O floresiensis νομίζω ότι ακόμα δεν έχει αναλυθεί αρκετά, καθώς [αν δεν κάνω λάθος] ο μοναδικός σκελετός του είδους, είναι αυτός που βρέθηκε πριν 2-3 χρόνια.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ετσι είναι. Αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο πρόγονος του homo sapiens. Από ποιό είδος προήλθε? Και οι Αββορίγγινες τι είναι? Πως πήγαν στην Αυστραλία?
Τι εννοεις κουκ;
Εννοώ ότι 1) ο sapiens δεν μπορεί να εμφανίσθηκε ξαφνικά. Οπότε κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε τον απευθείας πρόγονό μας.
Και 2) η Αυστραλία ήταν πάντα χωρισμένη από την Παγγαία. Πώς πήγαν εκει ανθρωποειδή που όμως είναι homo sapiens?! Ξέρει κανείς αν οι Αβορίγγινες έχουν άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πέραν της μεγάλης γνώσης περί της φύσης?!
Περί Μυθολογίας και Ιστορίας