-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Η χρηση νεας τεχνολογιας μπορει να λυσει πολλα προβληματα μας,αλλα σε οτι αφορα την ανεργια,ναι θα την μεγαλωσει.Γιατι τωρα πχ στην ΔΕΗ δουλευουν κατι χιλιαδες ανθρωποι,αμα δειτε εργοστασια στην ΕΕ οπου το απογευμα ειναι ενας ανθρωπος υπευθυνος και αυτος ειναι σπιτι του με κατι σαν beeper,θα καταλαβετε τι εννοω...
Αυτό μπορεί να στέκει αλλά εν μέρη μόνο. Κοίτα για παράδειγμα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασήλειο και την Ιαπωνία. Αυτα τα τρία κράτη (και ειδικά το τελευταίο) είναι πολύ μπροστά σε θέματα τεχνολογίας κι' όμως... η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η Ιαπωνια μεχρι πολυ προσφατα ειχε φαινομενα αποπληθωρισμου λογω της ανεργιας,η ανεργια αποτελει μια μονιμη βομβα για τις ΗΠΑ που την παλευουν με κατι επιδοματα της κακιας ωρας,και μονο στην Αγγλία φαίνεται να υπαρχει μια καλή ισορροπία (ή απλα εγω δεν γνωρίζω την πραγματικη εικόνα).
Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ολα αυτα τα κρατη εξαγουν κιόλας με οτι θετικο αυτο σημαινει για την καταπολεμηση της ανεργίας,εμεις ακομα και αν υιοθετησουμε νεες τεχνολογιες,ειναι πολυ χλωμο να φτασουμε συντομα στο σενάριο να εξάγουμε δικες μας.
Χρειαζεται οραμα και σχεδιο,κατι που κανενας πολιτικος δεν θα δεχθει να εφαρμοσει αφου ειδικα στην Ελλαδα η πολιτικη εχει γινει υποθεση 15 λεπτων στην TV,μολις φυγει η καμερα-το χαος.
-
Περί επιχειρηματικότητας:
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε - όπως και σε πολλούς άλλους τομείς - έτη φωτός πίσω από την Ευρώπη και κυρίως από την Αμερική.
Στην Ελλάδα όλοι είναι 'επιχειρηματίες' και ελεύθεροι επαγγελματίες λειτουργώντας ουσιαστικά ώς οικογενειακή επιχείρηση χωρίς ίχνος γνώσεων (επιχειρηματικών) και πολύ περισσότερο χωρίς ίχνος προσπάθειας προσφοράς σωστών υπηρεσιών. Η - γενικώτερη - έλλειψη παιδείας, μας καταδικάζει σε κάθε τομέα με αποτέλεσμα την συνολική υποβάθμιση της χώρας.
Εϊναι *δεκάδες *οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν και να αναθεωρηθούν έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία συνολική βελτίωση και βέβαια - το βασικώτερο - είναι η νοοτροπία μας και ο ραγιαδισμός μας που πρέπει να αλλάξει και επιτέλους να πάψουμε να κατηγορούμε τρίτους (άλλες χώρες, το 'κράτος', τους 'ληστρικούς' επιχειρηματίες, τους τεμπέληδες δημ.υπαλ., την κακιά μας τη μοίρα κτλ) και να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, ο καθένας μας ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλοι μαζί! ΜΟΝΟ τότε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει εμείς οι ίδιοι, ο καθένας στον τόμεα του, στην ζωή του, στις σχέσεις του με το κοινωνικό σύνολο, στους δρόμους που οδηγεί να δείχνει τον καλύτερο (και όχι τον χειρότερο) εαυτό του και επιτέλους να πάψουμε να είμαστε ξερόλες, 'υπεράνω' και 'ετσι δικέ μου' και να κάτσουμε να δούμε τι θα κάνουμε, που δεν παράγουμε ούτε Καρφίτσες! Ξέρουμε όμως να καταναλώνουμε (και να υποθηκεύουμε το μέλλον και το πορτοφόλι μας) για να αγοράζουμε κάθε τι που παράγεται σε όλον τον άλλο κόσμο (βλ. Κώστα Καββαθά που τα λέει συνέχεια στον Αντίλογο).
Ας μην χρεώνουμε λοιπόν τα κακά της ελληνικής οικονομίας στους επιχειρηματίες ή στους εργάτες ή στους κυβερνώντες ή δεν ξέρω 'γω που.
Δύο απλά πράγματα εγώ προτείνω:- ΠΑΙΔΕΙΑ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ (σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς)
- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ (επιτέλους! ας διώξουμε όλα αυτα τα πολύχρωμα και πανάσχετα παπαγαλάκια που μας 'κυβερνούν' - μάλλον εξουσιάζουν, και ας αναλάβουν οι καλύτεροι Στην Τουρκία που είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμός και είναι όλοι παμφτωχοι, αγράμματοι και τάρταροι, τις τύχες της χώρας τις έχουν οι καλύτεροι και πιο μορφωμένοι)
- ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ (πρώτα κοιτάζουμε και βελτιώνουμε τον ευατό μας και μετά όλους τους άλλους)
Αν τα παραπάνω εφαρμοστούν στο ελάχιστο, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν - σχεδόν από μόνα τους!
Αυτά !... και καλή μας τύχη!
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
....Γιατι τωρα πχ στην ΔΕΗ δουλευουν κατι χιλιαδες ανθρωποι,**αμα δειτε εργοστασια στην ΕΕ οπου το απογευμα ειναι ενας ανθρωπος υπευθυνος και αυτος ειναι σπιτι του με κατι σαν beeper,**θα καταλαβετε τι εννοω...Εσυ εχεις δει ενα τετοιο εργοστασιο??
Που βρισκεται??Σορρυ για το οφ τοπικ αλλα καποια πραγματα για να τα λεμε πρεπει να εχουν βαση
-
Ο χρήστης dpurpler έγραψε:
Μερικές παρατηρήσεις σε όσα έγραψαν οι φίλοι παραπάνω.Κατ' αρχήν τι το κακό έχει η γρήγορη κονόμα; Αν έχεις ένα ανταγωνιστικό προιόν ή υπηρεσία τι το κακό έχει να γίνει γρήγορα επιτυχία; Γιατί όλα πρέπει να γίνονται με τον δύσκολο τρόπο; Και δεν εννοώ εδώ κακής ποιότητας δουλειά και αρπακολισμό αλλά περισσότερο γρήγορες αντιδράσεις και πρόβλεψη των αναγκών της αγοράς! Οπότε, υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις.
Η γρήγορη κονόμα στην Ελλάδα έχει τη μορφή της επιθυμίας για μικρή επένδυση χρόνου και χρήματος σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος.
Ανοίγει κάποιος καφετέρια και θέλει να βγάλει το κόστος της επένδυσης σε 1 χρόνο πουλώντας τον καφέ σε τιμή που θα έπρεπε να πουλάει το ουίσκυ.
Επίσης στόχος είναι συνήθως να κονομήσει και μετά να φάει τα κέρδη αντί να τα επανεπενδύσει στην επιχείρηση επεκτείνοντάς την. Αυτό είναι δική του υπόθεση μεν, αλλά όταν διαβάζω ότι 'έκλεισαν Χ χιλιάδες επιχειρήσεις, άρα το κράτος κάτι δεν κάνει σωστά', απλώς γελάω. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η Ιαπωνια μεχρι πολυ προσφατα ειχε φαινομενα αποπληθωρισμου λογω της ανεργιας,η ανεργια αποτελει μια μονιμη βομβα για τις ΗΠΑ που την παλευουν με κατι επιδοματα της κακιας ωρας,και μονο στην Αγγλία φαίνεται να υπαρχει μια καλή ισορροπία (ή απλα εγω δεν γνωρίζω την πραγματικη εικόνα).
Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ολα αυτα τα κρατη εξαγουν κιόλας με οτι θετικο αυτο σημαινει για την καταπολεμηση της ανεργίας,εμεις ακομα και αν υιοθετησουμε νεες τεχνολογιες,ειναι πολυ χλωμο να φτασουμε συντομα στο σενάριο να εξάγουμε δικες μας.
Χρειαζεται οραμα και σχεδιο,κατι που κανενας πολιτικος δεν θα δεχθει να εφαρμοσει αφου ειδικα στην Ελλαδα η πολιτικη εχει γινει υποθεση 15 λεπτων στην TV,μολις φυγει η καμερα-το χαος.
Στις ΗΠΑ η ανεργια είναι κάπου στο 5%-6% ενώ οι εξαγωγες παριστάνουν το 15% (κάπου εκεί, δεν θυμάμαι ακριβώς) του ΑΕΠ. Χαμηλός δείκτης. Αυτοί που ζουν κάτω απο το όριο της φτώχειας είναι το 12% του πλυθησμού, το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ είναι το να κάνεις κάπου στα $13000 ετησίως Τα επιδόματα ανεργείας μπορεί να είναι σκατά αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ποσο καιρό μένεις άνεργος, στις ΗΠΑ θα μπορέσεις να βρείς δουλειά πολυ πιο εύκολα απ' οτι στην Γαλλία για παράδειγμα. Στην Ιαπωνία αυτό που συμβαίνει είναι μόνο βραχυπρόθεσμο φαινόμενο γιατί αφού οι μισθοί προσαρμοστούν με τις τιμές η χώρα θα παράγει πάλι στο δυνητικό της προϊόν. Παρολ'αυτά η ανεργία είναι γύρω στο 5% αν όχι χαμηλότερη...Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει αλλά έχουμε χάσει ΠΟΛΛΕΣ ευκαιρίες, για παραδειγμα το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά... Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν κερδίσει σε φήμη αλλά πιστεύω πως τα δικά μας είναι εξίσου καλά αν όχι καλύτερα. Έχουν και το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι και φθηνότερα... Πάντως αυτό είναι αλήθεια ότι η βελτίωση(τουλάχιστον η απότομη) της τεχνολογίας ίσως μας αποβεί μοιραία γιατί έχουμε τεράστιο δημόσιο τομέα. Απο την άλλη αυτό κατα πάσα πιθανότητα να μας δώσει ώθηση να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί ως άνθρωποι που αυτό με την σειρά του θα βελτιώσει το προϊόν που παράγουμε και επίσης θα κάνει την χώρα μας πιο ελκιστική για επενδύσεις απο ξένες εταιρείες.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δείτε πχ μια λαμπρή εξαίρεση, τους Κρητικούς. Εκτός του ότι χρησιμοποίησαν τα λεφτά της ΕΕ που πήγαν εκεί κάτω κυρίως επί Παπανδρέου, έχτισαν βαρβάτες ξενοδοχειακές μονάδες, έστησαν υπερσύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες (Creta Farm)...
Τα πιο πολλα Creta Farm προερχονται απο την Πελλοπόνησο.
Κανενας επιχειρηματίας δεν θα θελε να πληρωνει κερατιατικα μεταφορικα και να ειναι στο ελεος του καθε Αγούδημου. -
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
Δεν ειναι το μονο κακο η νοοτροπια της 'γρηγορης κονομας'. Σιγουρα ειναι ενα απο τα προβληματα ομως δεν ειναι το μονο πρβλημα νοοτροπιας.
Το κυριότερο είναι η συγκέντρωση του 75% της οικονομίας της χώρας στην Αθήνα και η ερήμωση της περιφέρειας. Θα έπρεπε να δώσουν μεγάλες ποινές και αντικίνητρα σε όσους ζουν στην Αθήνα και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, ώστε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να φύγει από εκεί. Καταμερισμός τμημάτων της πολιτικής εξουσίας ανά την περιφέρεια: τι στον Π$^&^ γυρεύει το υπουργείο Αιγαίου στην Αθήνα; Το Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα; Το Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα(και όχι...στην Κρήτη);
Αν δεν ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ(καθώς και πληθυσμιακά) τουλάχιστον γύρω στις 10 πόλεις 'κατά μήκος' της περιφέρειας, η Ελλάδα δεν θα αναπτυχθεί ποτέ σωστά.
Το παραπανω ειναι ενα απο τα τριτευοντα ή ισως ακομη λιγοτερο σημαντικα προβληματα.
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Το προβλημα της ελληνικης οικονομιας ειναι ενα με δυο λεξεις:Φουκαρας μικρομεσαιος.....
Το οτι μερικοι (αν οχι οι περισσοτεροι στην Ελλαδα) πιστευουν το παραπανω ως αληθεια ειναι ενα απο τα κυρια προβληματα. Και κολλαει αμμεσα με το θεμα 'τροπου σκεψης'.
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Tο έλεγα εγώ στον φιλαράκο μου που άνοιξε επιχείρηση σε πόλη 3000 κατοίκων και δουλεύει ο ίδιος 18ωρα επειδή δεν βρίσκει κανένα νεαρό άτομο που να μπορεί να ξυπνήσει στις 8 το πρωί, να απαντήσει στο τηλέφωνο σε κατανοητά αγγλικά και να χειριστεί επαρκώς ένα PC.
Μήπως όμως ο φιλαράκος σου έψαχνε κάποιον νεαρό που θα ξυπνάει στις 8π.μ. και θα φεύγει στις 8 μ.μ.,θα ξέρει αγγλικά (και γαλλικά και γερμανικά μάλλον)για να απαντήσει στο τηλέφωνο,θα ξέρει να χειριστεί ένα PC (μάλλον θα έχει και πιο σύνθετες γνώσεις πληροφορικής) ΑΛΛΑ ο φιλαράκος σου έχει σκοπό να του δίνει 500€ το μήνα ΟΠΟΤΕ φιλοτιμηθεί να του τα δώσει (γιατί οι καιροι είναι δύσκολοι κτλ...) με απλήρωτες υπερωρίες και θα πρέπει να του πει και ένα μεγάλο ευχαριστώ και να μην πώ και τι άλλο να του κάνει;;;;Μήπως λέω....;;;;
Δεν υπάρχει KANENAΣ ντόπιος που να μιλάει ανεκτά ΔYO ξένες γλώσσες.
Tα Aγγλικά όλων είναι τύπου προ-προ-lower και αντανακλούν, υποθέτω, το επίπεδο σοβαρότητας του τοπικού σχολείου αλλά και του ιδιωτικού φροντιστηρίου.
Tο επίπεδο γνώσης PC είναι ανάλογο. Oλίγο word, και ολίγο σερφάρουμε internet...
O 'φιλαράκος' ήδη απασχολεί μια κοπέλλα 40 ώρες την εβδομάδα (μέσα στις οποίες μιλάει στο κινητό της πουλώντας και λίγο για τη δουλειά του μπαμπά της), παίρνει βασικό και IKA και πληρώνεται πάντα την πρώτη του μήνα.
Eπίσης απασχολεί 3-4 εξειδικευμένους (και ανάλογα αμοιβόμενους) υπαλλήλους που ήρθαν από την Aθήνα και άλλη γειτονική πόλη(!!!), και ακόμη (χρυσο)πληρώνει τις υπηρεσίες τοπικών προμηθευτών και συνεργείων.
Πίστεψέ με, ο φίλος μου δεν είναι 'κατασκευασμένος' αλλά υπαρκτό πρόσωπο, με καταγωγή από την Aθήνα, που παλεύει σκληρά σε πόλη που δεν μπορώ να ονομάσω. Aκούγονται τόσο εξωπραγματικές οι συνθήκες ώστε να σου φαίνεται ψέμα αυτό που έγραψα;Δεν ειναι θεμα ΜΟΝΟ του ποσες ωρες δουλευεις και ποσο σκληρα. Ειναι και θεμα του ποσο 'εξυπνα' το κανεις και αυτο στηριζεται στα 'εργαλεια' που σου δινοντε απο την εταιρια που δουλευεις και ολους του partner που εχει παρε-δωσε η εταιρια αυτη.
-
Ο χρήστης dpurpler έγραψε:
Περί τεχνολογίας και Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εγώ θα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και είμαι πρόθυμος να πάρω και τα ρίσκα μου. Αλλά με τι αρχικό κεφάλαιο βρε παιδιά; Με τους μισθούς πείνας που παιρνουμε; Και οι επιχειρηματίες (με τους οποίους μιλώ καθημερινά -επειδή είμαι σύνβουλος επιχειρήσεων- κοιτάνε περισσότερο πως θα πάρουν καμμιά επιδότηση της τσέπης τους παρά να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους με τα λεφτά που παίρνουν από επιδοτήσεις ή από τα κέρδη της ίδιας της επιχείρησης..
Κεφαλαια υπαρχουν λογο ΕΕ (τουλαχιστον παραπανω απο οτι θα επρεπε να υπαρχουν εαν η Ελλαδα δεν ηταν μελος της ΕΕ). Επιχειρηματικη ικανοτητα δεν υπαρχει, και αυτο παει πισω στον τροπο σκεψης και αντιληψης του τι σημενει επιχειρηματικη οικανοτητα and what works and what does not work.
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Η χρηση νεας τεχνολογιας μπορει να λυσει πολλα προβληματα μας,αλλα σε οτι αφορα την ανεργια,ναι θα την μεγαλωσει.Γιατι τωρα πχ στην ΔΕΗ δουλευουν κατι χιλιαδες ανθρωποι,αμα δειτε εργοστασια στην ΕΕ οπου το απογευμα ειναι ενας ανθρωπος υπευθυνος και αυτος ειναι σπιτι του με κατι σαν beeper,θα καταλαβετε τι εννοω...
Αυτό μπορεί να στέκει αλλά εν μέρη μόνο. Κοίτα για παράδειγμα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασήλειο και την Ιαπωνία. Αυτα τα τρία κράτη (και ειδικά το τελευταίο) είναι πολύ μπροστά σε θέματα τεχνολογίας κι' όμως... η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η ανεργια ειναι σχεδον ασχετη με το επιπεδο τεχνολογιας. Αντιθετα οι πραγματικοι ρυθμοι αναπτυξης της οικονομιας εχουν αμμεση σχεση. Και γιαυτο στις ΗΠΑ απο το 1993 (εαν θυμαμαι καλα) η ανεργια ειναι μεταξυ 4.7% και 5.1% Κατα πολυ χαμηλοτερη των περισσοτερων Ευρωπαικων χωρων και ιδιαιτερα των μεγαλων 'οικονομιων' της Ευρωπης.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η χρηση νεας τεχνολογιας μπορει να λυσει πολλα προβληματα μας,αλλα σε οτι αφορα την ανεργια,ναι θα την μεγαλωσει.Γιατι τωρα πχ στην ΔΕΗ δουλευουν κατι χιλιαδες ανθρωποι,αμα δειτε εργοστασια στην ΕΕ οπου το απογευμα ειναι ενας ανθρωπος υπευθυνος και αυτος ειναι σπιτι του με κατι σαν beeper,θα καταλαβετε τι εννοω...
Αυτό μπορεί να στέκει αλλά εν μέρη μόνο. Κοίτα για παράδειγμα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασήλειο και την Ιαπωνία. Αυτα τα τρία κράτη (και ειδικά το τελευταίο) είναι πολύ μπροστά σε θέματα τεχνολογίας κι' όμως... η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
η ανεργια αποτελει μια μονιμη βομβα για τις ΗΠΑ που την παλευουν με κατι επιδοματα της κακιας ωρας,
Οριστε? Μπορεις να αποδηξεις οτι το παρπανω που λες ειναι σωστο?
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η χρηση νεας τεχνολογιας μπορει να λυσει πολλα προβληματα μας,αλλα σε οτι αφορα την ανεργια,ναι θα την μεγαλωσει.Γιατι τωρα πχ στην ΔΕΗ δουλευουν κατι χιλιαδες ανθρωποι,αμα δειτε εργοστασια στην ΕΕ οπου το απογευμα ειναι ενας ανθρωπος υπευθυνος και αυτος ειναι σπιτι του με κατι σαν beeper,θα καταλαβετε τι εννοω...
Αυτό μπορεί να στέκει αλλά εν μέρη μόνο. Κοίτα για παράδειγμα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασήλειο και την Ιαπωνία. Αυτα τα τρία κράτη (και ειδικά το τελευταίο) είναι πολύ μπροστά σε θέματα τεχνολογίας κι' όμως... η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η Ιαπωνια μεχρι πολυ προσφατα ειχε φαινομενα αποπληθωρισμου λογω της ανεργιας,η ανεργια αποτελει μια μονιμη βομβα για τις ΗΠΑ που την παλευουν με κατι επιδοματα της κακιας ωρας,και μονο στην Αγγλία φαίνεται να υπαρχει μια καλή ισορροπία (ή απλα εγω δεν γνωρίζω την πραγματικη εικόνα).
Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ολα αυτα τα κρατη εξαγουν κιόλας με οτι θετικο αυτο σημαινει για την καταπολεμηση της ανεργίας,εμεις ακομα και αν υιοθετησουμε νεες τεχνολογιες,ειναι πολυ χλωμο να φτασουμε συντομα στο σενάριο να εξάγουμε δικες μας.
.Οι ΗΠΑ εισαγουν πολυ περισσοτερο απο οτι εξαγουν sir. Get your facts straight please. Και εκει προπαγανδα? Τα νουμερα ειναι δυσκολα να διαστρευλωθουν. 1=1.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η χρηση νεας τεχνολογιας μπορει να λυσει πολλα προβληματα μας,αλλα σε οτι αφορα την ανεργια,ναι θα την μεγαλωσει.Γιατι τωρα πχ στην ΔΕΗ δουλευουν κατι χιλιαδες ανθρωποι,αμα δειτε εργοστασια στην ΕΕ οπου το απογευμα ειναι ενας ανθρωπος υπευθυνος και αυτος ειναι σπιτι του με κατι σαν beeper,θα καταλαβετε τι εννοω...
Αυτό μπορεί να στέκει αλλά εν μέρη μόνο. Κοίτα για παράδειγμα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασήλειο και την Ιαπωνία. Αυτα τα τρία κράτη (και ειδικά το τελευταίο) είναι πολύ μπροστά σε θέματα τεχνολογίας κι' όμως... η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Χρειαζεται οραμα και σχεδιο,κατι που κανενας πολιτικος δεν θα δεχθει να εφαρμοσει αφου ειδικα στην Ελλαδα η πολιτικη εχει γινει υποθεση 15 λεπτων στην TV,μολις φυγει η καμερα-το χαος.
Με σχεδια και οραματα φτιαχνω μια GE αυριο. Στην πραγματικοτητα ειναι η δυσκολια.
Τα οραματα ειναι για τους μυθους.
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Περί επιχειρηματικότητας:
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε - όπως και σε πολλούς άλλους τομείς - έτη φωτός πίσω από την Ευρώπη και κυρίως από την Αμερική.
Στην Ελλάδα όλοι είναι 'επιχειρηματίες' και ελεύθεροι επαγγελματίες λειτουργώντας ουσιαστικά ώς οικογενειακή επιχείρηση χωρίς ίχνος γνώσεων (επιχειρηματικών) και πολύ περισσότερο χωρίς ίχνος προσπάθειας προσφοράς σωστών υπηρεσιών. Η - γενικώτερη - έλλειψη παιδείας, μας καταδικάζει σε κάθε τομέα με αποτέλεσμα την συνολική υποβάθμιση της χώρας.Εϊναι *δεκάδες *οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν και να αναθεωρηθούν έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία συνολική βελτίωση και βέβαια - το βασικώτερο - είναι η νοοτροπία μας και ο ραγιαδισμός μας που πρέπει να αλλάξει και επιτέλους να πάψουμε να κατηγορούμε τρίτους (άλλες χώρες, το 'κράτος', τους 'ληστρικούς' επιχειρηματίες, τους τεμπέληδες δημ.υπαλ., την κακιά μας τη μοίρα κτλ) και να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, ο καθένας μας ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλοι μαζί! ΜΟΝΟ τότε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει εμείς οι ίδιοι, ο καθένας στον τόμεα του, στην ζωή του, στις σχέσεις του με το κοινωνικό σύνολο, στους δρόμους που οδηγεί να δείχνει τον καλύτερο (και όχι τον χειρότερο) εαυτό του και επιτέλους να πάψουμε να είμαστε ξερόλες, 'υπεράνω' και 'ετσι δικέ μου' και να κάτσουμε να δούμε τι θα κάνουμε, που δεν παράγουμε ούτε Καρφίτσες! Ξέρουμε όμως να καταναλώνουμε (και να υποθηκεύουμε το μέλλον και το πορτοφόλι μας) για να αγοράζουμε κάθε τι που παράγεται σε όλον τον άλλο κόσμο (βλ. Κώστα Καββαθά που τα λέει συνέχεια στον Αντίλογο).
Ας μην χρεώνουμε λοιπόν τα κακά της ελληνικής οικονομίας στους επιχειρηματίες ή στους εργάτες ή στους κυβερνώντες ή δεν ξέρω 'γω που.
Δύο απλά πράγματα εγώ προτείνω:- ΠΑΙΔΕΙΑ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ (σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς)
- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ (επιτέλους! ας διώξουμε όλα αυτα τα πολύχρωμα και πανάσχετα παπαγαλάκια που μας 'κυβερνούν' - μάλλον εξουσιάζουν, και ας αναλάβουν οι καλύτεροι Στην Τουρκία που είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμός και είναι όλοι παμφτωχοι, αγράμματοι και τάρταροι, τις τύχες της χώρας τις έχουν οι καλύτεροι και πιο μορφωμένοι)
- ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ (πρώτα κοιτάζουμε και βελτιώνουμε τον ευατό μας και μετά όλους τους άλλους)
Αν τα παραπάνω εφαρμοστούν στο ελάχιστο, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν - σχεδόν από μόνα τους!
Αυτά !... και καλή μας τύχη!
Ενα απο τα κυρια τμηματα του προβληματος 'λαθος αντιληψη/κουλτουρα/τροπος σκεψης' στην Ελλαδα και αλλες χωρες ειναι οτι δινετε παραπανω βαρος στην 'σημαντικοτητα' της παιδιας απο οτι αξιζει στ'αληθεια. Δεν λεω οτι δεν χρειαζεται να παει καποιος επιχειρηματιας σχολειο, αλλα το σχολειο θα 'σε παει εμρπος μεχρι ενως σημειου'. Απο μονο του δεν κανει αυτα που βλεπετε στις G7 χωρες και ιδιαιτερα στις ΗΠΑ.
Remember, Bill Gates, Michael Dell and many others, quit college to start their own businesses.
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Η Ιαπωνια μεχρι πολυ προσφατα ειχε φαινομενα αποπληθωρισμου λογω της ανεργιας,η ανεργια αποτελει μια μονιμη βομβα για τις ΗΠΑ που την παλευουν με κατι επιδοματα της κακιας ωρας,και μονο στην Αγγλία φαίνεται να υπαρχει μια καλή ισορροπία (ή απλα εγω δεν γνωρίζω την πραγματικη εικόνα).
Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ολα αυτα τα κρατη εξαγουν κιόλας με οτι θετικο αυτο σημαινει για την καταπολεμηση της ανεργίας,εμεις ακομα και αν υιοθετησουμε νεες τεχνολογιες,ειναι πολυ χλωμο να φτασουμε συντομα στο σενάριο να εξάγουμε δικες μας.
Χρειαζεται οραμα και σχεδιο,κατι που κανενας πολιτικος δεν θα δεχθει να εφαρμοσει αφου ειδικα στην Ελλαδα η πολιτικη εχει γινει υποθεση 15 λεπτων στην TV,μολις φυγει η καμερα-το χαος.
Στις ΗΠΑ η ανεργια είναι κάπου στο 5%-6%
Τα τελευταια 10 χρονια:
1, 2003 , 5.99200
2 , 2002 , 5.77500
3 , 2001 , 4.73300
4 , 2000 , 3.99200
5 , 1999 , 4.21700
6 , 1998 , 4.50800
7 , 1997 , 4.95000
8 , 1996 , 5.41700
9 , 1995 , 5.60800 -
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Η Ιαπωνια μεχρι πολυ προσφατα ειχε φαινομενα αποπληθωρισμου λογω της ανεργιας,η ανεργια αποτελει μια μονιμη βομβα για τις ΗΠΑ που την παλευουν με κατι επιδοματα της κακιας ωρας,και μονο στην Αγγλία φαίνεται να υπαρχει μια καλή ισορροπία (ή απλα εγω δεν γνωρίζω την πραγματικη εικόνα).
Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ολα αυτα τα κρατη εξαγουν κιόλας με οτι θετικο αυτο σημαινει για την καταπολεμηση της ανεργίας,εμεις ακομα και αν υιοθετησουμε νεες τεχνολογιες,ειναι πολυ χλωμο να φτασουμε συντομα στο σενάριο να εξάγουμε δικες μας.
Χρειαζεται οραμα και σχεδιο,κατι που κανενας πολιτικος δεν θα δεχθει να εφαρμοσει αφου ειδικα στην Ελλαδα η πολιτικη εχει γινει υποθεση 15 λεπτων στην TV,μολις φυγει η καμερα-το χαος.
Τα επιδόματα ανεργείας μπορεί να είναι σκατά αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ποσο καιρό μένεις άνεργος, στις ΗΠΑ θα μπορέσεις να βρείς δουλειά πολυ πιο εύκολα απ' οτι στην Γαλλία για παράδειγμα.
Σκατα ειναι?
Για καθε πολιτεια τα νουμερα ειναι διαφορετικα, ομως για την δικη μου πολιτεια:
http://www.ides.state.il.us/pdf/benefits/wba.pdf
Με αλλα λογια, εαν απολυθω σημερα (and I know I qualify for the highest amount paid) θα παρω:
$350 την εβδομαδα
Εαν εχω και συζηγο που δεν δουλευει, τοτε θα παρω $416 και εαν εχω παιδι, τοτε το συνολο ειναι $474 την εβδομαδα. Τους φορους για το παραπανω θα τους πληρωσω αφου βρω δουλεια. Το παραπανω ισχυει απο 6 εως 12 μηνες ανεργιας αναλογα την περιπτωση.
Για παραπανω κρισημες ερωτησεις:
http://www.ides.state.il.us/individual/faq2.asp
Στην Ελλαδα απο οτι καταλαβαινω εισαι τυχερος εαν μπορεις να βγαζεις το παραπανω ως μισθο που λεει ο λογος
-
Γαβριήλ, θα μπορούσες να μη γεμίζεις τις σελίδες με τα posts σου; Ένα ποστ με συγκεντρωμένες τις απόψεις σου φτάνει, νομίζω, και ας μην έχει 15 quotes μέσα...
-
GAVRIIL, παιδεία στην Ελλάδα σημαίνει η γενικώτερη μόρφωση, κουλτούρα, τρόπος σκέψης, καλλιέργεια. Δεν είναι μόνο η εκπαίδευση! Αυτά εννοώ όταν μιλάω για ΠΑΙΔΕΙΑ .
ΠΑΙΔΕΙΑ is not Education (if you know what i mean!)
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
...Δείτε πχ μια λαμπρή εξαίρεση, τους Κρητικούς. Εκτός του ότι χρησιμοποίησαν τα λεφτά της ΕΕ που πήγαν εκεί κάτω κυρίως επί Παπανδρέου, ...Ότι οργανώθηκαν, οργανώθηκαν. Ότι χρησιμοποίησαν τις επιδοτήσεις, τις χρησιμοποίησαν. Ότι είναι τσαμπουκάδες κι απαιτούν, είναι και μπράβο τους. Αλλά το μυστικό στην Κρήτη είναι ότι δεν τους έγιναν ποτέ έλεγχοι. Κι αυτό γιατί αν γίνονταν θα έπρεπε να επιστρέψουν σχεδόν όλες τις επιδοτήσεις κι αυτό στην Κρήτη θα σήμαινε επανάσταση.
Αυτό που τους χρεώνω είναι η (συνεχιζόμενη και σήμερα) καταστροφή ενός από τα παλαιότερα Ελληνικά προϊόντα, της σταφίδας.Mπα, δεν είναι ότι δεν δουλεύουμε αρκετά, απλώς αποκτήσαμε κακές συνήθειες από μικροί....
..........
Tο έλεγα εγώ στον φιλαράκο μου που άνοιξε επιχείρηση σε πόλη 3000 κατοίκων και δουλεύει ο ίδιος 18ωρα επειδή δεν βρίσκει κανένα νεαρό άτομο που να μπορεί να ξυπνήσει στις 8 το πρωί, να απαντήσει στο τηλέφωνο σε κατανοητά αγγλικά και να χειριστεί επαρκώς ένα PC.....
Μήπως όμως ο φιλαράκος σου έψαχνε κάποιον νεαρό που θα ξυπνάει στις 8π.μ. και θα φεύγει στις 8 μ.μ.,θα ξέρει αγγλικά (και γαλλικά και γερμανικά μάλλον)για να απαντήσει στο τηλέφωνο,θα ξέρει να χειριστεί ένα PC (μάλλον θα έχει και πιο σύνθετες γνώσεις πληροφορικής) ΑΛΛΑ ο φιλαράκος σου έχει σκοπό να του δίνει 500€ το μήνα ΟΠΟΤΕ φιλοτιμηθεί να του τα δώσει (γιατί οι καιροι είναι δύσκολοι κτλ...) με απλήρωτες υπερωρίες και θα πρέπει να του πει και ένα μεγάλο ευχαριστώ και να μην πώ και τι άλλο να του κάνει;;;;Μήπως λέω....;;;;
Ξυπνάω κάθε μέρα στις 6:00 - 6:20, γιατί κανένας δεν αναλαμβάνει να ανοίξει το πρωί.
Με ένα διάλλειμα 1,5 ώρας το μεσημέρι για συνάντηση με την οικογένεια και φαγητό, κλείνω μεταξύ 20:00 και 22:00, ανάλογα με την εποχή και τη δουλειά, γιατί κανένας δεν δέχεται να έλθει και απόγευμα, ή να έχει ωράριο (πχ) 12:00 - 20:00.
Το μόνιμο προσωπικό μου είναι ανειδίκευτο, 5 Αγγλικά της πλάκας και λίγο πισι, ότι ξέρουν παραπάνω το έμαθαν εδώ. Πληρώνονται από την πρώτη στιγμή με βάση την εγσσε (παίρνουν και επίδομα χρήσης η/υ) και δουλεύουν 5ήμερο 8άωρο. Το καφεδάκι τους, την ησυχία τους, το κολατσιό τους τα έχουν, το γεγονός ότι έχω αναγκαστεί να διώξω 4 άτομα τα τελευταία 16 χρόνια ενώ κανένας δεν έχει φύγει (ακόμα) μόνος του είναι, για μένα, ενδεικτικό.
Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι είμαι τόσο μαλ@κας που να προτιμώ να πληρώνω 5 υπαλλήλους Χ 17.000 € το χρόνο για να κάνουν την δουλειά που 2 άτομα Χ 23.000 - 25.000 € με αληθινές γνώσεις η/υ, λογιστικής και Αγγλικών θα έκαναν παίζοντας - και θα μάθαινα κι εγώ κάτι παραπάνω; Για να μην υπολογίσουμε και τους 6 - 8 μήνες που τους παίρνει για να πάρουν μπρος. Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι σήμερα φεύγει ένας υπάλληλος από το γραφείο και τρώει δυο ώρες για να καταθέσει 350 € σε λογαριασμό στην τράπεζα, επειδή δεν μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί το internet banking; Έχει δικαίωμα αυτός ο υπάλληλος να παραπονιέται για την ουρά;
Και από την άλλη, στην Αθήνα όχι μόνο δουλεύουν, όχι μόνο μπορείς να βρεις ανθρώπους εξειδικευμένους, αλλά και υπερ- εξειδικευμένους και με λιγότερες απαιτήσεις απ' ότι θα περίμενε κανείς. Για να δώσω ένα παράδειγμα και να μην παρεξηγηθώ, στο περίπτερο που είχε σε μια έκθεση ένας φίλος με έδρα την Αθήνα, ΟΛΟ το προσωπικό του ήταν εκεί το πσκ, βοηθώντας στην προώθηση των προϊόντων του. Στο δικό μου περίπτερο, σε δυο εκθέσεις, ένας μόνον ήλθε για βοήθεια. Οι άλλοι, βέβαια, το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν να απασχολούν τους ενδιαφερόμενους μέχρι να μπορέσω να τους μιλήσω εγώ, αλλά έστω και για ψυχολογική υποστήριξη, βρε αδελφέ........
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;