-
Ρε παιδια βοηθηστε γιατι κοντευω να τρελλαθω με αυτο το αμαξι!Μερικοι γνωστοι μου οταν τους ειπα το περιστατικο με τα φρενα,μου ειπαν οτι αν το παθαινα στην εθνικη,η σωστη αντιμετωπιση θα ηταν να κατεβασω γρηγορα ταχυτητες ωσπου να μειωθει αρκετα η ταχυτητα και να φρεναρα με το χειροφρενο (ολα αυτα φυσικα αν προλαβαινα!)Πηγα λοιπον σε μια αρκετα αποτομη κατηφορα κοντα στο σπιτι μου για να δοκιμασω αυτην την τεχνικη και μετα εκπληξης διαπιστωσα οτι οποιαδηποτε ταχυτητα κι αν ειχα μεσα(προλαβαινα να κατεβασω απο πεμπτη μεχρι και δευτερα),η ταχυτητα δε μειωνοταν!Ειναι φυσιολογικο αυτο ή υποβοσκει και καποιο αλλο ελαττωμα;
-
dxfcg
-
Ο χρήστης Firegarden έγραψε:
Ρε παιδια βοηθηστε γιατι κοντευω να τρελλαθω με αυτο το αμαξι!Μερικοι γνωστοι μου οταν τους ειπα το περιστατικο με τα φρενα,μου ειπαν οτι αν το παθαινα στην εθνικη,η σωστη αντιμετωπιση θα ηταν να κατεβασω γρηγορα ταχυτητες ωσπου να μειωθει αρκετα η ταχυτητα και να φρεναρα με το χειροφρενο (ολα αυτα φυσικα αν προλαβαινα!)Πηγα λοιπον σε μια αρκετα αποτομη κατηφορα κοντα στο σπιτι μου για να δοκιμασω αυτην την τεχνικη και μετα εκπληξης διαπιστωσα οτι οποιαδηποτε ταχυτητα κι αν ειχα μεσα(προλαβαινα να κατεβασω απο πεμπτη μεχρι και δευτερα),η ταχυτητα δε μειωνοταν!Ειναι φυσιολογικο αυτο ή υποβοσκει και καποιο αλλο ελαττωμα;Aφηνες το συμπλέκτη βάζωντας χαμηλότερη σχέση;; Δεν είναι συνατόν να μην συμβαίνει αυτο..
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Aφηνες το συμπλέκτη βάζωντας χαμηλότερη σχέση;; Δεν είναι συνατόν να μην συμβαίνει αυτο..
Ε βεβαια...εννοειται οτι αφηνα το συμπλεκτη.
-
Δεδομένο 1: Στα βενζινοκίνητα ξέρω ότι η υποβοήθηση του φρένου 'τροφοδοτείται' από την υποπίεση της εισαγωγής
Δεδομένο 2: Στα diesel υπάρχει αντλία που 'δημιουργεί' υποπίεση, γιατί λόγω έλλειψης πεταλούδας η εισαγωγή του κινητήρα δεν έχει υποπίεση.
Δεδομένο 3: Όταν η πεταλούδα του γκαζιού είναι πλήρως ανοιχτή, δηλαδή πατάμε τέρμα γκάζι, η πίεση στην εισαγωγή είναι θεωρητικά ίση με την ατμοσφαιρική. Στην πράξη το φίλτρο αέρα και η υψηλή ταχύτητα ροής του αέρα μέσα στους σωλήνες ρίχνουν κάπως την πίεση αλλά όχι πολύ.
Δεδομένο 4: Στις κατηφόρες που δεν πατάμε γκάζι, το αυτοκίνητο κόβει την παροχή καυσίμου στον κινητήρα. Αυτό γίνεται σε (σχεδόν) όλα τα injection από το 1990 και μετά, και λέγεται stop fuel.
Συμπέρασμα 1: Όταν το αυτοκίνητο κινείται με τέρμα γκάζι, η υποβοήθηση στα φρένα οφείλεται μόνο στην 'αποθηκευμένη' υποπίεση. Την ίδια δηλαδή υποπίεση που μας δίνει 1-2 φρεναρίσματα αν σβήσει ο κινητήρας. Αυτό δεν είναι τόσο παράλογο, γιατί δεν έχει νόημα να κινείται κανείς με τέρμα γκάζι και να φρενάρει ταυτόχρονα. Υποθέτω λοιπόν ότι στην περίπτωση της γρήγορης αλλαγής από τέρμα γκάζι σε φρενάρισμα, το πρώτο πάτημα του φρένου εξυπηρετείται λοιπόν από την αποθηκευμένη υποπίεση και η συνέχεια του φρεναρίσματος τροφοδοτείται από την υποπίεση που παράγεται λόγω της κλειστής πια πεταλούδας.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με κάποια απώλεια της αποθηκευμένης υποπίεσης, είτε από διαρροή ή από κάποιο σύστημα τύπου brake assist που δυσλειτουργεί, μπορεί να δημιουργήσει το φαινόμενο που περιγράφει ο Argyrismm. Αφού το σενάριο λειτουργίας του brake assist είναι το πολύ απότομο άφημα του γκαζιού με άμεσο πάτημα του φρένου, αν η απώλεια της υποπίεσης οφείλεται στο brake assist, είναι βλάβη του συστήματος. Αλλιώς υπάρχει διαρροή κάπου αλλού.
Συμπέρασμα 2: Σε μια κατηφόρα που λείτουργεί το stop fuel, ένα αυτοκίνητο που έχει ηλεκτρονικό γκάζι πιθανώς ανοίγει την πεταλούδα. Δεν ξέρω αν όντως γίνεται αυτό ή όχι, πάντως το μόνο παρατηρήσιμο αποτέλεσμα πρέπει να είναι η ελάττωση του 'φρένου κινητήρα' αφού θα μειωθούν οι ροϊκές τριβές στην εισαγωγή. Αν αυτό συνδυαστεί με μια διαρροή υποπίεσης από το σύστημα των φρένων, τότε μετά από λίγη ώρα σε αυτό το mode, θα έχει χαθεί εντελώς η υποβοήθηση του φρένου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο κοκκάλωμα που συνάντησε ο Firegarden. Φυσικά δεν είναι απόλυτο κοκκάλωμα, αλλά έλλειψη υποβοήθησης. Ενα αυτοκίνητο ενός τόννου πάντως δεν σταματάει εύκολα χωρίς υποβοήθηση...
Η υπόθεση ότι το Fiesta ανοίγει την πεταλούδα στις κατηφόρες δεν ξέρω αν ισχύει. Αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει το παραπάνω σενάριο. Με κλειστή πεταλούδα, υπάρχει υποπίεση στην εισαγωγή και υποβοήθηση στο φρενάρισμα ακόμα και με κλειστό κινητήρα, αρκεί το αυτοκίνητο να κυλάει με ταχύτητα στο κιβώτιο.
Όλα αυτά που γράφω είναι κάπως υπερβολικά, αλλά μπορεί να ισχύουν. Πολύ πιθανή επίσης είναι η βλάβη κάποιου εξαρτήματος που δεν γνωρίζω. Τα φρένα πρέπει να ελέγχονται από ειδικούς, και εγώ δεν είμαι μηχανικός!
Υπάρχουν τρόποι να επιβεβαιωθούν οι απορριφθούν τα συμπεράσματά μου, αλλά θα πρότεινα να μην κάνει κανείς δοκιμές με τα φρένα του. Πολύ επικίνδυνα πράγματα κατά τη γνώμη μου.Edit: Βγήκε μεγάλο το post! Ελπίζω να μη σας κούρασα!
-
Λοιπον, σημερα δοκιμαζοντας σε μια λιγοτερο αποτομη κατηφορα,θα ελεγα οτι μαλλον λειτουργει η τεχνικη κατεβασματος ταχυτητων.Βεβαια το λειτουργει ειναι σχετικο ,γιατι οπως διαπιστωσα,τα αποτελεσματα δεν ειναι ιδιαιτερα ικανοποιητικα και σε περιπτωση που δεν πιανουν τα φρενα,στο μονο που μπορει να ελπιζει κανεις για να τη γλιτωσει ειναι στην τυχη ( ή τον Θεο)
-
dfgvhbnm
-
Ο χρήστης Argyrismm έγραψε:
Κουίζ: είμαι στο φανάρι με νεκρά και σταθερή πίεση στο πεντάλ. Μετά από ένα χρονικό διάστημα το πεντάλ βυθίζεται (με την ίδια ασκούμενη πίεση) μόνο του.Στην δικιά μου παλιότερη Corolla ('93, 1.3L) νιώθεις πάνω κάτω στο πεντάλ του φρένου για κάθε αλλαγή του ρελαντί. Είναι ανεπαίσθητες οι μεταβολές και άλλοι που οδήγησαν το αυτοκίνητο για λίγο δεν τις καταλαβαίνουν.
Παράδειγμα είναι τα χαλαρά σταματήματα σε φανάρι. Το ρελαντί δεν πέφτει στις 800 αμέσως ακόμα και αν το αμάξι είναι ζεστό. Κάθεται στις 1000 για 2-3 δευτερόλεπτα. Αν έχω προλάβει να ακινητοποιηθώ, νιώθω ταυτόχρονα με την πτώση του ρελαντί το φρένο να σκληραίνει λιγο.
Το άλλο είναι με το A/C. Ανεβάζει το ρελαντί γύρω στις 1200 όταν πρωτοανάβει, και εκείνη την ώρα το πεντάλ βυθίζεται σημαντικά.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο φανάρι, μικρές μεταβολές του ρελαντί προκαλούν σχεδόν (αλλά όχι εντελώς) ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στην υποβοήθηση του φρένου. Δοκίμασε να παρατηρείς το στροφόμετρο όταν βυθίζεται το πεντάλ. Αν έχει οποιαδήποτε σχέση η δική σου Corolla με τη δική μου, θα στοιχημάτιζα ότι αυξομειώνονται οι στροφές εκείνη την ώρα που νιώθεις το βύθισμα.
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχει αποθηκευμένη πίεση, η υποβοήθηση λειτουργεί κανονικά, όποτε είναι θέμα ηλεκτρονικής παρέμβασης.
Αν το πεντάλ κοκκαλώνει σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτό είναι σχεδόν σίγουρα έλλειψη υποβοήθησης. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οπως είπες πχ. ηλεκτρονική παρέμβαση, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για έλλειψη υποβοήθησης.
Λοιπον, σημερα δοκιμαζοντας σε μια λιγοτερο αποτομη κατηφορα,θα ελεγα οτι μαλλον λειτουργει η τεχνικη κατεβασματος ταχυτητων.Βεβαια το λειτουργει ειναι σχετικο ,γιατι οπως διαπιστωσα,τα αποτελεσματα δεν ειναι ιδιαιτερα ικανοποιητικα και σε περιπτωση που δεν πιανουν τα φρενα,στο μονο που μπορει να ελπιζει κανεις για να τη γλιτωσει ειναι στην τυχη ( ή τον Θεο)
Σε σχετικά έντονη κατηφόρα το κατέβασμα δεν αρκεί για να μην επιταχύνει το αυτοκίνητο, ακόμα και με την πρώτη μέσα. Το κατέβασμα απλώς δεν αφήνει το αυτοκίνητο να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Έτσι μαζί με το χειρόφρενο μπορεί να προλάβει κανείς να σταματήσει.
Πάντως στην περίπτωση 'χωρίς φρένα', η τεχνική είναι κατέβασμα, χειρόφρενο και μια γρήγορη προσευχή. Το χειρόφρενο αν πιάνει σε ταμπούρο (πολύ πιθανό) δεν αρκεί για να σταματήσει το αυτοκίνητο αν έχεις μεγάλη αρχική ταχύτητα και μετά από λίγο 'ανάβει' και δεν πιάνει καθόλου. Σε έσχατη περίπτωση κοιτάς να σύρεις το πλάι του αυτοκινήτου σε κάτι σταθερό: μπαριέρα, τοίχο, κράσπεδο, παρκαρισμένα οχήματα, οτιδήποτε... -
Ο χρήστης Firegarden έγραψε:
.Επειδη αυτο το σφαλμα μου το ειχε βγαλει και μια-δυο φορες στο παρελθον,ειχα παρει τηλεφωνο στο συνεργειο της Φορντ στην Καβαλας απεναντι απο το Καρφουρ και μου ειχε πει ο τεχνικος που ειχα μιλησει οτι αφου με την επανεκκινηση εξαφανιστηκε το προβλημα,να μην το παω γιατι μπορει να ειναι τυχαιο αλλα ΟΤΑΝ το ξαναβγαλει και δεν εξαφανιζεται με την επανεκκινηση,ΤΟΤΕ να το παω να το κοιταξουν.Πες τους 'Να σας φερω και το τυχόν πτωμα πεζού να το θάψετε αν κατι παει στραβά;'
Πριν απο οτιδήποτε να τους παρεις τηλέφωνο και να είσαι ιδιαίτερα αυστηρος, και να ζητήσεις να ερθουν να το παραλαβουν αυτοι.
Οδικη ειναι μεγάλη βλακεια να μην εχεις,πολλες ασφαλιστικες στην δινουν πακέτο με φαιδρη τιμη ή τσάμπα.Αν-κουφια η ωρα-την χρειαστείς σε κανα τρακο θα την πληρωσεις χρυσή εκεινη την ωρα.
-
Ο χρήστης Argyrismm έγραψε:
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχει αποθηκευμένη πίεση, η υποβοήθηση λειτουργεί κανονικά, όποτε είναι θέμα ηλεκτρονικής παρέμβασης. Θα το έλεγα δυσλειτουργία, αλλά μάλλον το έχουν ρυθμίσει έτσι ή τους ξέφυγε, όποτε δουλέυει όπως πρέπει.
Αυτό που ξέχασα να πω είναι ότι το συγκεκριμμένο φαινόμενο γίνεται μόνο με πρώτη και 75%+ γκάζι... με 2α-5η δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο.Δεν είναι τα ηλεκτρονικά, τα περισσότερα αυτοκίνητα τέτοια φρένα έχουν (αδύναμα).
-
Ο χρήστης Argyrismm έγραψε:
Κάτι μου λέει ότι τα BAS δεν είναι μόνο BAS.Έχω ένα Corolla Ε12 (τωρινό προ facelift μοντέλο) και κάθε φορά που το δοκιμάζω επαναλαμβάνεται το εξής φαινόμενο.
Είμαι σε μία κάθετο της Λαμπράκη λίγο μετά την Κατσιμίδη προς Τούμπα.
Έχω πρώτη, βλέπω ευκαιρία να βγω (να κόψω δύο ρεύματα) και βγαίνω.
Με τέρμα γκάζι και πρώτη.
Αποφασίζει η τύπισσα να περάσει τον δρόμο (δικαίωμά της).
Αποφασίζω να πατήσω συμπλέκτη και φρένο σαν μουρλός.
ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΛ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΚΟΚΚΑΛΟΜΕΝΟ.
Δηλαδή ήθελε ένα διπλάσιο ποσό δύναμης για να ξεκλειδώσει από την ακινησία. Μετά λειτουργούσε κανονικά.Σκέφτομαι να στείλω μήνυμα στην Toyota Hellas και να τους πω ότι απαιτώ αμέσως την επιδιόρθωση αυτής της εξαιρετικά επικύνδυνης δυσλειτουργίας, η οποία είμαι εντελώς σίγουρος ότι οφείλεται σε κάποιον χαζό ηλεκτρονικό έλεγχο της υποβοήθησης.
Yeap το επιβεβαιώνω αυτό που λέει ο Argyrismm... Πραγματικά είναι απίστευτο!!!
Όταν σπινάρουν οι τροχοί αν θυμάμαι καλά είτε με 1η είτε με 2α (ΟΚ μη βαράτε για βρεγμένο μιλάω) μεσολαβεί ένα μικρό διάστημα μέχρι να σε αφήσει να πατήσεις το φρένο!! το οποίο όμως είναι ικανό να σε τρομάξει μιας και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να φρενάρεις! -
Ο χρήστης Firegarden έγραψε:
Λοιπον, σημερα δοκιμαζοντας σε μια λιγοτερο αποτομη κατηφορα,θα ελεγα οτι μαλλον λειτουργει η τεχνικη κατεβασματος ταχυτητων.Βεβαια το λειτουργει ειναι σχετικο ,γιατι οπως διαπιστωσα,τα αποτελεσματα δεν ειναι ιδιαιτερα ικανοποιητικα και σε περιπτωση που δεν πιανουν τα φρενα,στο μονο που μπορει να ελπιζει κανεις για να τη γλιτωσει ειναι στην τυχη ( ή τον Θεο)Aντί να πας να το κοιτάξεις ΑΜΕΣΑ κάνεις πειράματα.Λύπαμαι αλλά παίζεις με την τύχη σου..
-
Ο χρήστης StAz έγραψε:
Aντί να πας να το κοιτάξεις ΑΜΕΣΑ κάνεις πειράματα.Λύπαμαι αλλά παίζεις με την τύχη σου..
Εχεις δικιο αλλα οι υποχρεωσεις που εχω,δε μου επιτρεπουν ουτε καποιες ωρες ελευθερες για να μπορεσω να το παω στο συνεργειο.Αλλιως τι νομιζεις,θα καθομουν τοσες μερες χωρις αμαξι,χανοντας τοσα λεφτα σε ταξι καθημερινα;
-
Το ίδιο είχα πάθει και εγώ με το Santa Fe αλλά εγώ είχα σβήσει τη μηχανή. Τότε είχα ανοίξει αυτό το θέμα: Φρένο: Πόσο βαρύ πρέπει να είναι με σβηστή μηχανή?.
Το Φιέστα έχει δίσκους μπρός-πίσω?
-
Tαμπουρα πισω.Με κλειστη τη μηχανη,δεν το συζηταμε καν...
-
dbcv
-
Λοιπον,σημερα μετα απο παρα πολυ καιρο μπορεσα να παω το αμαξι στο συνεργειο.Περιγραφοντας τα προβληματα στο μηχανικο (ειπα οτι εκτος απο τα φρενα ειχε βγαλει και 2-3 φορες EAC FAIL -ηλεκτρονικο γκαζι- εν κινησει) ειπε οτι εσβησε το αμαξι εν κινησει. Το μονο που εκανε ηταν να βγαλει την πεταλουδα , να την καθαρισει και να την ξαναβαλει.Μου ειπε οτι αυτο εφταιγε και για τα 2 προβληματα. Ειπα να κοιταξουμε και το σερβοφρενο αλλα ηταν κατηγορηματικος οτι σερβοφρενο δεν εχει χαλασει ποτε! Αν και δεν μπορω να αποκλεισω το γεγονος οτι το αμαξι οντως εσβησε διοτι εκεινη τη στιγμη ειχα πανικοβληθει,πιστευω οτι τουλαχιστον ενας ελεγχος στο σερβοφρενο επρεπε να γινει.Φυσικα θα το παω και σε αλλο συνεργειο για δευτερη γνωμη.Αν δεν ηταν προβλημα του σερβοφρενου αλλα εσβησε το αμαξι,εφταιγε οντως η πεταλουδα ή μπορει να ειναι και κατι αλλο;
-
Για το σβυσιμο εν κινησει φταει η πεταλουδα αλλα σβυνει απο την στιγμη που δεν υπαρχει σχεση στο σασμαν ή πατας συμπλεκτη.Ακομα και να σβυσει ο κινητηρας λογω των περιφερειακων του συστηματατων ενω κινησε θα σε φρεναρει ο κινητηρας γιατι θα λειτουργει πλεονσαν φρενο.
Φυσιολογικα θα σου αναψαν λαμπακια μπαταριας και λαδιου αν σου εσβυσε η μηχανη.
-
Ο χρήστης Firegarden έγραψε:
Λοιπον,σημερα μετα απο παρα πολυ καιρο μπορεσα να παω το αμαξι στο συνεργειο.Περιγραφοντας τα προβληματα στο μηχανικο (ειπα οτι εκτος απο τα φρενα ειχε βγαλει και 2-3 φορες EAC FAIL -ηλεκτρονικο γκαζι- εν κινησει) ειπε οτι εσβησε το αμαξι εν κινησει. Το μονο που εκανε ηταν να βγαλει την πεταλουδα , να την καθαρισει και να την ξαναβαλει.Μου ειπε οτι αυτο εφταιγε και για τα 2 προβληματα. Ειπα να κοιταξουμε και το σερβοφρενο αλλα ηταν κατηγορηματικος οτι σερβοφρενο δεν εχει χαλασει ποτε! Αν και δεν μπορω να αποκλεισω το γεγονος οτι το αμαξι οντως εσβησε διοτι εκεινη τη στιγμη ειχα πανικοβληθει,πιστευω οτι τουλαχιστον ενας ελεγχος στο σερβοφρενο επρεπε να γινει.Φυσικα θα το παω και σε αλλο συνεργειο για δευτερη γνωμη.Αν δεν ηταν προβλημα του σερβοφρενου αλλα εσβησε το αμαξι,εφταιγε οντως η πεταλουδα ή μπορει να ειναι και κατι αλλο;Έλεος! Τι πάει να πει 'δεν έχει χαλάσει ποτέ'? Τι λαμογιά ειναι αυτή ρε γαμώτο; Γιατι δεν στέλνετε γράμματα σε περιοδικά ρε παιδιά να τους ξεφτυλίσετε;
-
Ο χρήστης Firegarden έγραψε:
Λοιπον,σημερα μετα απο παρα πολυ καιρο μπορεσα να παω το αμαξι στο συνεργειο.Περιγραφοντας τα προβληματα στο μηχανικο (ειπα οτι εκτος απο τα φρενα ειχε βγαλει και 2-3 φορες EAC FAIL -ηλεκτρονικο γκαζι- εν κινησει) ειπε οτι εσβησε το αμαξι εν κινησει.Μπράβο, μόλις παρουσίασε το αμάξι πρόβλημα έτρεξες να το κοιτάξεις.
Όταν σταμάτησες - με δυσκολία επειδή είχε κοκκαλώσει το φρένο - θυμάσαι αν ο κινητήρας ήταν σε λειτουργία ή είχαν ανάψει τα λαμπάκια;
Κοκκαλωσε το πενταλ των φρενων!!!!!!!