Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Αυτο που εγραψες πριν για λαδια που δεν αντεχουν πανω απο 10.000 ειναι τελειως λαθος.Θα μπορουσε να ισχυει για μη συνθετικα.
Μου αναφέρεις μερικά 100% συνθετικά για να μου βγάζουν τα 10000χλμ που θέλω αλλά αυτά που βάζω δεν μπορούν; Κι όταν λέω δεν μπορούν εννοώ να μην ακούω τις βαλβίδες να χτυπούν και τα μέταλλα να σέρνονται μετά από μερικούς γύρους σε πίστα αλλά και στο κρύο πρωινό ξεκίνημα. Μήπως τα αυτιά μου δεν ακούνε καλά; Και διορθώνονται τυχαίως όταν αλλάζω λάδια;
Ειναι αλλες οι συνθηκες του αγώνα,αλλα τα μοτόρια τα αγωνιστικα, και άλλες οι απαιτήσεις.Βέβαια κατά βασην μιλαμε για...λάδια ,οποτε δεν μπορουμε να περιμενουμε διαφορες η μερα με την νύχτα.Η βασικη διαφορα ειναι οτι στα αγωνιστικα διδεται βαρος στην λειτουργια σε υψηλες στροφες και θερμοκρασίες.
Σωστά. Και ξέρεις πολλά 100% συνθετικά που να μην τα καταφέρνουν σε αγωνιστική χρήση. Μου τα αναφέρεις; Έστω και ένα; Εννοείται στο κατάλληλο ιξώδες για τον κινητήρα.
Σχετικα με την φθορα:Ορθως σου το εχουν πει στα εξουσιοδοτημενα.Νομιζεις αυτοι δεν θα ηθελαν να σε εχουν καθε 5.000 στο μαγαζι να τους τα σκας;Η αληθεια ειναι ομως και το λαδι θελει το στρώσιμο του.Προσωπικα συνεργαστηκα για αρκετο καιρο με μεγαλη εταιρεία λαδιων και εμαθα πολλα απο εκει.Φυσικα δεν ειχα προσβαση στα εργαστήρια τους,αλλα τουλάχιστον ειχα προσβαση στην γνωση που απεκόμιζαν.
Ξέρεις, είναι διαφορετικό πράγμα να κατασκευάζεις λάδια, διαφορετικό να τα πουλάς, και διαφορετικό να τα χρησιμοποιείς. Απαιτούνται διαφορετικές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες γνώσεις.
Ο κατασκευαστής γνωρίζει την αλήθεια αλλά θα πει όση χρειάζεται να ξέρει στον εισαγωγέα-αντιπρόσωπο, ο οποίος με την σειρά του θα κάνει το ίδιο με τους πωλητές του. Για να επιτευχθεί ο σκοπός θα γίνουν σεμινάρια όπου θα αναφερθούν όσα χρειάζονται και όπως χρειάζονται ώστε να προωθηθεί με την κατάλληλη γνώση και ενθουσιασμό στην αγορά. Φυσικά όλη η αλήθεια θα έχει διαστρεβλωθεί επαρκώς ώσπου να φτάσει στα αυτιά του καταναλωτή. Ο οποίος πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να πλησιάσει ένα μέρος της αλήθειας (την οποία σπάνια την γνωρίζουν οι πωλητές). Έχω παρακολουθήσει κι εγώ δύο ειδικά σεμινάρια πριν 2 χρονια από Ισραηλιτικό πετρελαϊκό κολοσσό της Μέσης Ανατολής όταν προετοιμαζόμουνα για να διδάσκω πωλητές. Μας έκρυβαν πολλά (πάρα πολλά) ανάμεσα στις αλήθειες που μας ξεδίπλωναν 'ανοίγοντάς μας τα μάτια' και το ανακάλυψα πολύ αργότερα όταν αποφάσισα να πάρω τον έλεγχο παροχής γνώσεων μόνος μου.
Θα ήθελα λοιπόν να μάθω, πώς γίνεται ένα λιπαντικό να ακολουθήσει κανονικό ρυθμό των σύγχρονων service όταν οι κορυφαίες εταιρίες παραγωγής πραγματικά συνθετικών λιπαντικών (Group IV/V δηλ. πολυαλφαολεφίνες με διαφόρων ειδών εστέρες) δίνουν 'άπειρα' μεν χιλιόμετρα χρήσης αλλά με μέγιστο χρονικό διάστημα αλλαγής τον 1 χρόνο και μόνο με κανονικούς ρυθμούς οδήγησης, διαφορετικά με ρυθμούς όπως πολλών εδώ μέσα δεν βγάζουν το 6μηνο. Οι υπόλοιπες εταιρίες με τα δήθεν 'συνθετικά' λιπαντικά (Group III δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία) προτείνουν αλλαγή -με νορμάλ χρήση- ανά 6μηνο (υπήρξε και εσωτερική οδηγία της Castrol στην Mercedes που κυκλοφόρησε πριν χρόνια και το τόνιζε), οπότε δεν συζητάμε τί θα πρότειναν αν τους ρωτούσαμε πόσο χρόνο ζωής και χιλιόμετρα μας δίνουν για ημιαγωνιστική χρήση...
Οι λόγοι που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτείνουν μακρά διαστήματα αλλαγής είναι ο συνδυασμός δύο παραγόντων που θα αναφέρω μόνο εν συντομία για υποψιασμό και μόνο:
1ος και σημαντικότερος: Περιβαλλοντικοί (Οι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί πιέζουν ασφυκτικά και έχουν πολύ μεγάλη δύναμη πειθούς)
2ος: Τα εργοστάσια έχουν φτιάξει κινητήρες με πολύ ανθεκτικά μέταλλα (για περιβαλλοντικούς λόγους αναπτύσσουν τεχνολογίες που καταπιέζουν κυρίως θερμοκρασιακά) ενώ ταυτόχρονα δεν είναι αυτοσκοπός η αντοχή τους στο χρόνο. Έτσι τους βολεύει πάρα πολύ ο 'λόγος 1' και επικροτώντας τον μας οδηγεί σε αραιά διαστήματα service για να μην κρατάμε και 'αιώνια' τα αυτοκίνητά μας επειδή δεν χαλάνε. Επιπλέον κυκλοφόρησαν και τον μύθο ότι ο κινητήρας φθείρεται περισσότερο με τα λάδια φρέσκα και λιπαίνεται καλύτερα με τα λάδια παλιά... Ήμαρτον δηλαδή!
Το λιπαντικό στην καλύτερή του κατάσταση είναι καινούριο και στην χειρότερή του είναι όταν το αλλάξουμε. Αναλόγως λιπαίνει. Έτσι απλά.
Αν λοιπόν μπορούσαμε ή θέλαμε να αλλάζουμε συνθετικά λάδια ανά 1000χλμ στους σύγχρονους κινητήρες, δεν θα φθείρονταν εσωτερικά ποτέ (ή θα γερνούσαν μαζί μας)!