-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
-Είναι διαφορετικό μέγεθος η ροπή και δοαφορετικό η ισχύς, ισχύς=ροπή επι γωνιακή ταχύτητα (γνωστό φαντάζομαι αλλα όχι πάντα)Φταίει πως οι γνώσεις μου Φυσικής 'λυκείου' έχουν τελείως σκουριάσει Ετσι όπως το θέτεις, αποσυμπλέκοντας δηλ. τη ροπή από την ισχύ, έχει νόημα και συμφωνώ με τη βάση όσων λες, δηλαδή ότι η κατανομή της ΡΟΠΗΣ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50-50 αλλά η κατανομή της ΙΣΧΥΟΣ μπορεί να είναι 0-100, ανάλογα με την αντίσταση που συναντά κάθε σημείο στο οποίο μεταδίδεται η ροπή αυτή.
Αν πρόσεξες βέβαια, πουθενά στην προηγούμενη δημοσίευσή μου δεν ανέφερα για ισχύ και απ΄ ό,τι φαίνεται καλά έκανα
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
.... δηλαδή ότι η κατανομή της ΡΟΠΗΣ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50-50 αλλά η κατανομή της ΙΣΧΥΟΣ μπορεί να είναι 0-100, ανάλογα με την αντίσταση που συναντά κάθε σημείο στο οποίο μεταδίδεται η ροπή αυτή.Αν πρόσεξες βέβαια, πουθενά στην προηγούμενη δημοσίευσή μου δεν ανέφερα για ισχύ και απ΄ ό,τι φαίνεται καλά έκανα
Mα και ούτε το 50-50 της ροπής ισχύει, δεν ισχύει ούτε σε ελευθερο διαφορικό ούτε σε κλειδωμένο ούτε σε μπλοκέ τριβής.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
.... δηλαδή ότι η κατανομή της ΡΟΠΗΣ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50-50 αλλά η κατανομή της ΙΣΧΥΟΣ μπορεί να είναι 0-100, ανάλογα με την αντίσταση που συναντά κάθε σημείο στο οποίο μεταδίδεται η ροπή αυτή.
Αν πρόσεξες βέβαια, πουθενά στην προηγούμενη δημοσίευσή μου δεν ανέφερα για ισχύ και απ΄ ό,τι φαίνεται καλά έκανα
Mα και ούτε το 50-50 της ροπής ισχύει, δεν ισχύει ούτε σε ελευθερο διαφορικό ούτε σε κλειδωμένο ούτε σε μπλοκέ τριβής.
Εννοούσα αυτό:
(α) Χ = 0 δηλαδή ελεύθερο (απλό) διαφορικό.
ΤΧΠ: ροπή εισόδου επι λόγο μείωσης διαφορικού / 100% στροφές δηλαδή περιστρέφεται τρελλά και τον περιστρέφει τρελά η ροπή που αναγκαστικά δέχεται. Αυτό προκύπτει απο ισορροπία δυνάμεων και ροπών μέσα στα γρανάζια του -ελευθερου διαφορικού.
ΤΜΠ: ροπή εισόδου επι λόγο μείωσης διαφορικού / 0% στροφές μένει ακίνητος επειδή συναντά αντίσταση.Αν ισχύει αυτό, τότε ροπή(ΤΧΠ)=ροπή(ΤΜΠ), αυτό εννοώ με το 50-50. Εκτός και αν δεν είσαι αρκετά σαφής (καλά, το 'επί λόγο διαφορικού' μπορείς να το αφήσεις έξω, εννοείται).
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
edit: για να το απλοποιήσουμε δηλαδή τελείως, ας σκεφτούμε ότι έχουμε ένα άξονα με δύο τροχούς στα άκρα του. Ο ένας τροχός είναι στον αέρα, τον άλλο τροχό τον έχει πάρει αγκαλιά ένας σφίχτης. Εμείς πιάνουμε τον άξονα με το χέρι μας από το μέσο του και προσπαθούμε με το χέρι μας να τον περιστρέψουμε. Δεν είναι προφανές ότι όλη η ροπή που βάζουμε θα πάει στον τροχό που κρατάει ο σφίχτης και όχι στον τροχό που βρίσκεται στον αέρα? Αυτό είναι και το 'φυσικό νόημα που έχει το να μεταδίδεται ίδιος αριθμός στροφών στον κεντρικό άξονα αλλά διαφορετική ροπή'.
Νομίζω οτι το παράδειγμα του catalyst υπήρξε καταλυτικό στην κατανόηση της λειτουργίας ενός κλειδωμένου διαφορικού
Περί διαφορικών, Haldex κτλ.